Νομισματικοποίηση των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO
Πώς τα αποθέματα βιόσφαιρας της UNESCO μετατρέπονται σε οικονομικά περιουσιακά στοιχεία: Η άνοδος των εταιρειών φυσικών περιουσιακών στοιχείων και η νομισματικοποίηση του άνθρακα
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - esc | 9 Ιανουαρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Το τελικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα στο χθεσινό άρθρο ήταν ότι τα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO, μέσω του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Ταμείου, χρησιμοποιούσαν μια «Προσέγγιση Τοπίου» για τη χρηματιστικοποίηση της παραγωγής των «Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων» - δηλαδή των «Οικοσυστημικών Υπηρεσιών» - και αυτά θα διοχετεύονταν σε «Εταιρείες Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων (NAC)» και θα εισέρχονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Και καθώς προσπαθούσα να συγκεντρώσω υλικό για ένα ακόμη άρθρο που θα εδραίωνε αυτόν τον ισχυρισμό, συνειδητοποίησα ότι το Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) είχε ήδη κάνει τη δουλειά για μένα.
Το χθεσινό άρθρο είναι εδώ -
Το άρθρο στο οποίο αναφέρομαι μπορείτε να το βρείτε εδώ - «Αξιοποιώντας την αξία της φύσης για έναν κόσμο με μηδενικό ισοζύγιο». Θα το προσθέσω εδώ και ξανά στο τέλος, γιατί υπάρχει μια σειρά από συνδέσμους που πρέπει να στριμωχτούν.
Δεν θα το αναλύσω σε βάθος. Αντ' αυτού, θα προσθέσω συνδέσμους σε προηγούμενα άρθρα κατά περίπτωση, καθώς έχω καλύψει σχεδόν τα πάντα λεπτομερώς στο παρελθόν. Το χθεσινό άρθρο προοριζόταν ως κόλλα, συγκεντρώνοντας προηγούμενες εργασίες, αλλά μάλλον θα έπρεπε να είχα εμπνευστεί από το Buzzfeed, καθώς ο τίτλος του δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός. Ανεξάρτητα από αυτό,
«Το 2020, η έκθεση Dasgupta που ανέθεσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέθεσε για πρώτη φορά με σκληρούς όρους τη σημασία του φυσικού κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά, και τελικά για ολόκληρες οικονομίες. Προειδοποίησε ότι τα οικοσυστήματα βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο από τη συνεχιζόμενη καταστροφή της βιοποικιλότητας, υπονομεύοντας την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα της φύσης και απειλώντας με κατάρρευση των οικοσυστημάτων».
Μπράβο, μπράβο, δεν είναι πλέον ο κλιματικός Αρμαγεδδών, αλλά ο Αρμαγεδδών των οικοσυστημάτων.
«Αυτό έχει σημασία, διότι τα υγιή οικοσυστήματα παρέχουν καθαρό αέρα και νερό, ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, ρυθμίζουν το κλίμα και παρέχουν την τροφή. Αυτές οι κρίσιμες φυσικές διεργασίες ονομάζονται υπηρεσίες οικοσυστήματος. Όλες οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από τις οικοσυστημικές υπηρεσίες είτε άμεσα είτε μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού τους».
Όλα αφορούν τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, και όλοι μας εξαρτόμαστε από τις εν λόγω. Πρόσφατα έγραψα για την «Αποτίμηση Οικοσυστημικών Υπηρεσιών» (ή αλλιώς «απάτη»), και τη Λογιστική Φυσικού Κεφαλαίου (επίσης ή αλλιώς «απάτη»), που απαιτούνται για αυτές τις εισαγωγές στο NAC και IPO. Ως εκ τούτου, ο τίτλος -
«Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη απαιτεί την ικανότητα αποτίμησης των «εξωτερικών παραγόντων» - όπως η τιμολόγηση της ρύπανσης και η αποτίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα».
Ω, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, λέτε; Περισσότερα για αυτό σε λίγο.
«Οπότε, τι αξία μπορούμε να τους δώσουμε; Και πώς μπορούν οι συμμετέχοντες στην αγορά να αλληλεπιδράσουν με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μετριάσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα;»
Το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα παραπέμπει έντονα στον οργανισμό που συνδέεται με τη Λέσχη της Ρώμης και το Collegium International, το Global Footprint Network, ο ιδρυτής του οποίου είναι... πολύ μέλος της Λέσχης της Ρώμης.
Έχω καλύψει το Collegium International ξεχωριστά εδώ. Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν οργανισμό που επιδιώκει την παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδρύθηκε το 2002, ο οποίος αριθμεί πολλά, πολλά μέλη υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Antonio Guterres -
Αλλά επανερχόμαστε -
«Η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων... Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή της κατοχής μετοχών σε μια εταιρεία που θα κατέχει τα δικαιώματα των υπηρεσιών οικοσυστήματος που παράγονται από φυσικές, καλλιεργούμενες ή υβριδικές εκτάσεις.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με την Intrinsic Exchange Group (IEG), προτείνει την ίδρυση μιας τέτοιας εταιρείας με τη μορφή μιας νέας κατηγορίας εισηγμένων τίτλων που θα ονομάζεται Natural Asset Companies (NACs)».
Έχω χτυπήσει αυτό το τύμπανο επανειλημμένα. Οι NACs ΔΕΝ απαιτούν ιδιοκτησία, αλλά απλώς δικαιώματα εκμετάλλευσης. Εδώ είναι το άρθρο μου για τις NACs -
«Εν αναμονή της κανονιστικής έγκρισης, οι NACs θα είναι μια νέα κατηγορία εταιρειών που θα κατέχουν τα δικαιώματα στις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παράγονται σε καθορισμένες φυσικές, εργασιακές ή υβριδικές περιοχές με στόχο την αύξηση της υγείας και της παραγωγικότητας αυτών των περιουσιακών στοιχείων μέσω ενεργού διαχείρισης. Θα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορεί να επενδυθεί δημοσίως από τους επενδυτές- οι NACs έχουν ως στόχο:
... και για ποιες περιοχές μιλάμε;
«Επειδή οι περισσότερες υπηρεσίες οικοσυστημάτων δεν είναι ακόμη μετρήσιμες, οι επενδυτές θα χρειαστούν πληροφορίες πέραν των τυπικών οικονομικών καταστάσεων για να κατανοήσουν την αξία μιας Εταιρείας Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων. Κάθε NAC θα συντάσσει τόσο παραδοσιακές οικονομικές καταστάσεις όσο και νέο υλικό που θα ονομάζεται «Καταστάσεις Οικολογικής Απόδοσης», οι οποίες θα μετρούν την παραγωγικότητα, την αξία και την υγεία των τοπίων των οποίων τα δικαιώματα οικοσυστημικών υπηρεσιών κατέχει η NAC».
Και εδώ είναι. Τοπία. Είναι η «Προσέγγιση του Τοπίου» (‘Landscape Approach’). Εν ολίγοις, η «Προσέγγιση Τοπίου» είναι μια διαχρονική μίσθωση, που αφορά μια συγκεκριμένη «οικοσυστημική υπηρεσία», για μια αυθαίρετη έκταση γης. Δηλαδή, ας πούμε μια 10ετής μίσθωση εκμετάλλευσης γλυκού νερού που καλύπτει το έθνος του Λάος. Το θέμα καλύφθηκε προηγουμένως εδώ, αλλά μάλλον δεν έπρεπε να κάνω το Buzzfeed με αυτόν τον τίτλο -
Πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία που ανακαλύπτει ξυλεία υψηλής ποιότητας σε ένα καταφύγιο της UNESCO και στη συνέχεια ζητά από το GEF να το πακετάρει σε μια συμφωνία μικτής χρηματοδότησης. Έγραψα για αυτό ακριβώς στον πρώτο σύνδεσμο παραπάνω. Μεικτή χρηματοδότηση εδώ, με μια επιπλέον σύνδεση Rothschild μέσω της Moringa -
Και τέλος...
«Βασιζόμενη στην εμπειρία της στη λειτουργία περιβαλλοντικών αγορών για σχεδόν δύο δεκαετίες, η ICE ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για πιστωτικές μονάδες άνθρακα με βάση τη φύση (Nature-Based Solutions Carbon Credit Futures Contract(«NBS»)). Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο της ICE που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μέτρηση των δυνατοτήτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα από τη φύση, το οποίο ελπίζεται ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αποτίμησης για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της παγκόσμιας βάσης φυσικού κεφαλαίου».
... τώρα, καταλαβαίνετε γιατί το πρόγραμμα της UNESCO για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας είναι... κάπως κατειλημμένο από τα δάση;
Επειδή αυτά θα σταλούν κατευθείαν στο GEF για νομισματικοποίηση.
Και πραγματικά εύχομαι να αστειευόμουν. Μπορώ να σας δώσω τόσα, τόσα, τόσα πολλά παραδείγματα.
Ένα Απόθεμα Βιοσφαίρας της UNESCO λέτε; Σίγουρα, φίλε, ας έχουμε αυτές τις γλυκές, γλυκές πιστώσεις άνθρακα σε χρήμα - έρχεται αμέσως, φίλε.
Α, ναι, και οι ατόλες, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα μαγγρόβια και ούτω καθεξής; Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, ο μπλε άνθρακας είναι πολύ πιο ισχυρός όσον αφορά τη δημιουργία εισοδήματος, συγγνώμη, την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση -
«...ο μέσος ετήσιος ρυθμός δέσμευσης άνθρακα για τα μαγγρόβια κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 6 και 8 Mg CO₂e/ha (τόνοι ισοδύναμου CO₂ ανά εκτάριο). Τα ποσοστά αυτά είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερα από τα παγκόσμια ποσοστά που παρατηρούνται στα ώριμα τροπικά δάση».
Και πραγματικά μπορώ να σας δώσω τόσες πολλές πηγές. Πραγματικά μπορώ. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι τα μόνα είδη οικοσυστημικών υπηρεσιών.
Η καινοτόμος χρηματοδότηση θα καινοτομεί μέχρι να αδειάσει το πορτοφόλι σας.
Για να σας προστατέψουν.
Θα φύγω με ένα τελευταίο παράδειγμα. Ας πάμε εδώ, σε ένα από τα ίδια τα έγγραφα του GEF, γιατί υπάρχει μια σπάνια μονοσέλιδη σελίδα τρία σε ένα.
Κοιτάξτε πόσες βιοποικιλότητες σώζουν!
Και παρόλο που θα έπρεπε να είναι προφανές, σε περίπτωση που θέλετε αποδείξεις για τη συγχώνευση του GEF και της Προσέγγισης του Τοπίου, να μια τέτοια. Μπορείτε εναλλακτικά να το συνδέσετε με το «Παγκόσμιο Φόρουμ Τοπίων» (‘Global Landscapes Forum‘), αν εξακολουθείτε να μην έχετε πειστεί.
Τι, δεν έχετε ακούσει ποτέ για το Παγκόσμιο Φόρουμ Τοπίων; Είναι ένα πράγμα, ξέρετε. Και έχει να κάνει με την προσέγγιση του τοπίου...
Και προσελκύει VIP ομιλητές...
Αλλά όπως και να έχει - δεν τελειώσαμε με αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια ιστορία που πρέπει να ξετυλιχθεί.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
Monetising UNESCO Biosphere Reserves - by esc