Το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο (The Global Environment Facility-GEF)
Το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο - Η κρυφή οικονομική αρχιτεκτονική πίσω από τη μεγάλη αρπαγή της φύσης
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - esc | 8 Ιανουαρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Έχουν περάσει 7 μήνες από τότε που συνάντησα για πρώτη φορά με το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο- GEF. Και ενώ αυτό μπορεί τώρα να φαίνεται σχεδόν μια ολόκληρη ζωή από ορισμένες απόψεις, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήταν τρομερά μακριά από οτιδήποτε έχω ψάξει.
Εκείνη την εποχή έψαχνα για το One Health, και στις αναζητήσεις μου γι' αυτό, κατάφερα να αγνοήσω όλες τις άλλες φρικαλεότητες στην ιστοσελίδα τους - αν και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι πάρα πολλές και χρειάζεται χρόνος για να αποκρυπτογραφήσεις τον πλήρη κατάλογο των συμφορών τους.
Ανεξάρτητα από αυτό, στο άρθρο ανακάλυψα τα παρακάτω, αν και εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι τα πρώτα ήταν απλώς αντιπερισπασμοί από το τελικό αντικείμενο: βιοποικιλότητα, χημικά και απόβλητα, κλιματική αλλαγή, υγεία των ωκεανών, επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη διαχείριση των δασών και βιώσιμες πόλεις.
Πόσο αφελής ήμουν.
Και στα μισά της σελίδας αυτής, βλέπουμε μια σειρά από πόλεις, οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το UNEP, το UN Habitat... και η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Convention on Biological Diversity).
Mπορείτε να βρείτε το άρθρο εδώ, αλλά όπως είπα, η εξήγησή μου ήταν λίγο έμμεση επειδή οι γνώσεις μου δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες τότε.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πράγματα εδώ που - σε μια μεταγενέστερη ανάγνωση - είναι αρκετά ανησυχητικά. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε περιγράφοντας το UN Habitat, το οποίο το 1976 πρότεινε το τέλος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε αυτή την έκθεση. Φυσικά, με βάση την “Έκθεση για τη Βιόσφαιρα” (Biosphere Report) του 1968, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά η τελευταία είναι το πιο γνωστό έγγραφο.
Και μετά από όλους τους προφανείς συνδέσμους με την CBD/UNFCCC, βρίσκουμε την Παγκόσμια Πλατφόρμα για τις Βιώσιμες Πόλεις, που οδηγεί μέσω της C40 στις πόλεις των 15 λεπτών, τις οποίες όλοι έχουμε αγαπήσει φυσικά - αν και δεν νομίζω ότι οι πρώτες εφαρμογές τα πάνε τόσο καλά όσο ήλπιζαν. Πράγμα που είναι καλό, γιατί οι ένοπλοι φρουροί και οι πύργοι ελέγχου μάλλον δεν είναι μακριά από τα ίχνη τους, αν κρίνουμε από την εμπειρία του 1961 στο Βερολίνο.
Αλλά όλα αυτά, υποτίθεται, αφορούν τη διάσωση του κλίματος, τη διάσωση της βιοποικιλότητας, αν και μάλλον κυρίως - τη διάσωση των πορτοφολιών των λίγων διεφθαρμένων. Και μη νομίζετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα υποχωρήσουν από αυτή την πρωτοβουλία- εδώ είναι ένα έγγραφο του 2023, ευγενική προσφορά της - υποτίθεται - συντηρητικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειλικρινά, η Thatcher πρέπει να γυρίζει στον τάφο της. Στην πραγματικότητα, θα φτάσω στο σημείο να δηλώσω - η μόνη - μόνη - διαφορά μεταξύ των Εργατικών και του Συντηρητικού Κόμματος είναι η σειρά υλοποίησης του σχεδίου... αν και πιθανότατα θα σας αποσπάσουν την προσοχή με διάφορους αντιπερισπασμούς στην πορεία, καθώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης κλιμακώνουν την εξαπάτησή τους στο μέγιστο βαθμό
Και είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα έκθεση. Μαζί για τον Πλανήτη (Together for the Planet), υποστηρίζει. Παρακάτω αποκαλύπτεται το γνήσιο θέμα - η Διεθνής Στρατηγική Χρηματοδότησης του Κλίματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θριαμβευτικά αποκαλύπτει ότι έχουν θέσει 910.000 εκτάρια υπό βιώσιμη διαχείριση.
Και ναι, πρόκειται για τη Μικτή Χρηματοδότηση (Blended Finance— Σημ.: δηλαδή ΛΗΣΤΕΙΑ των φόρων εμάς των φορολογουμένων), με αναφορά στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο. Αλλά πώς ακριβώς σχετίζεται το GEF με όλα αυτά;
Μόλις πρόσφατα έγραψα για το θέμα της Μικτής Χρηματοδότησης. Έχω κάποιες μικρές ενημερώσεις από αυτή την άποψη, αλλά τις αναβάλλω για κάποια άλλη μέρα.
Και κάλυψα τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) μόλις πριν από λίγες ημέρες. Και τα δύο άρθρα έχουν σχέση με το θέμα του GEF.
Τώρα, ας επιστρέψουμε στην παραπάνω σελίδα, επειδή περιγράφει ένα ταμείο. Το ταμείο Meloy.
Οι εταίροι και οι επενδυτές του Meloy Fund μπορούν να βρεθούν εδώ. GEF, USAID, και άλλοι, όπως η JP Morgan.
Η Meloy επενδύει σε μια σειρά από "ιδέες". Εδώ είναι μία. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους. Ασχολούνται με τον οικολογικό τουρισμό(ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, είναι σαν τον τουρισμό, αλλά αυτή τη φορά με ένα φανταχτερό σήμα, που σας θυμίζει πόσο "πράσινος" είναι), καθώς και... Blue Carbon Credits.
Τα οποία είναι βασικά όπως οι κανονικές πιστώσεις άνθρακα, αλλά σε ακραίο βαθμό. Εδώ είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, και η Πρωτοβουλία για τον Μπλε Άνθρακα, και οι δύο είναι απολύτως αξιόπιστοι οργανισμοί, οι οποίοι σίγουρα δεν θα ενεργούσαν ποτέ από ιδιοτέλεια.
Ω, και τι παλέτα υποστηρικτών. Η IUCN και η UNESCO - που ξεκίνησαν όλες τις πρωτοβουλίες για τη βιοποικιλότητα και την επιτήρηση το 1968 - και η Conservation International, μια οργάνωση που ανησυχεί έντονα για τη βιοποικιλότητα... που βρίσκεται από όλα τα μέρη στο Arlington του Πενταγώνου - δηλαδή, στο αρχηγείο άμυνας των ΗΠΑ.
Αλλά πίσω στο ταμείο, και πίσω στην πιο μικτή χρηματοδότηση, με αυτό το έργο τους στο Βόρειο Ανατολικό Mindoro των Φιλιππίνων.
... ξέρετε τι έρχεται, σωστά; Επειδή αυτή η περιοχή είναι Απόθεμα της UNESCO για τη Βιόσφαιρα.
Ναι, πραγματικά.
Στην πραγματικότητα, όταν αρχίσετε να εξετάζετε τα "Αποθέματα Βιόσφαιρας" της UNESCO, συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν μάλλον πολλές πανομοιότυπες συμφωνίες μικτής χρηματοδότησης, στις οποίες συμμετέχει το GEF.
Και πραγματικά δεν αστειεύομαι εδώ. Μπορώ να βγάλω πολλά από αυτά από το καπέλο.
Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Αυτό που κάνουν είναι η νομισματοποίηση των «οικοσυστημικών υπηρεσιών» των "Αποθεμάτων Βιόσφαιρας" της UNESCO.
Φυσικά, αρκετά σύντομα αυτές οι "υπηρεσίες οικοσυστήματος" που παρέχονται μέσω των εν λόγω "αποθεμάτων βιόσφαιρας" θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία Εταιρειών Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων (Natural Asset Companies).
Και σε αυτές τις μισθώσεις «υπηρεσιών οικοσυστήματος» εντάσσεται η Landscape Approach (προσέγγιση του τοπίου).
Έχω ένα ταχύρρυθμο μάθημα για αυτό το νέο, απατηλό οικονομικό πλαίσιο που έρχεται, ένα πλαίσιο το οποίο έχουν κατασκευάσει σταδιακά τουλάχιστον από το 1968. Αλλά - εν ολίγοις - να τι φαίνεται να συμβαίνει...
Το έθνος δεσμεύει την περιοχή διατήρησης στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO.
Η UNESCO απευθύνεται στο GEF σχετικά με αυτό το νέο δυναμικό.
Η GEF διαμορφώνει την «προσέγγιση τοπίου», συμφωνία/ες μικτής χρηματοδότησης με βάση το «απόθεμα».
Το εν λόγω "τοπίο" είναι μια μίσθωση, ένα προσωρινό δικαίωμα εκμετάλλευσης.
Όπως και τα CDO του 2008, αυτή η επένδυση είναι tranched (τμηματική),
Μια ασφαλής, υψηλής απόδοσης συνιστώσα, που προσφέρεται σε ιδιώτες επενδυτές.
Μια ριψοκίνδυνη, χαμηλής απόδοσης συνιστώσα, που προσφέρεται στους δημόσιους επενδυτές (φορολογούμενους).
Αυτό στο οποίο εν ολίγοις επιδίδονται, δεν είναι τόσο η διατήρηση των τοπίων, όσο η μεταφορά του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων σε ιδιωτικά χέρια. Διότι δεν υπάρχει κανένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο οι ιδιώτες ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν μισθώσεις για τα εν λόγω «τοπία».
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό - διότι όλες αυτές οι επενδύσεις χρειάζονται προφανώς μια απόδοση. Και από αυτή την άποψη - το GEF σκέφτηκε και αυτό.
Τώρα, το επιχείρημα εδώ είναι φυσικά ότι είναι επωφελής για τον φορολογούμενο, επειδή φέρνει τουρισμό και άλλα οικονομικά οφέλη. Έτσι, έψαξα για ένα πρώιμο, παρόμοιο ταμείο, επειδή όπως το 2008 το subprime οδηγήθηκε από ένα «teaser», θα περίμενα ότι το ίδιο θα συνέβαινε και εδώ - και αυτό είναι που βρήκα - το Iwokrama, στην Guyana.
Και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζουν ενδιαφέρον - εδώ είναι ένας.
Ναι, είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ξεκίνησε το 1996, αν και έλαβε επιχορήγηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το GEF ήδη από το 1993. Ναι, πραγματικά. Το GEF εγκαινιάστηκε το 1992, οπότε αυτή πρέπει να ήταν μια από τις πρώτες επιχορηγήσεις του. Αυτό που έχει επίσης ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι ο ITTO προσέφερε 10 εκατ. δολάρια για ξυλεία μόλις 2 χρόνια αργότερα. Με άλλα λόγια - οι διεθνείς "επενδυτές" ήθελαν πραγματικά να πάρουν στα χέρια τους την ξυλεία, και τα υπόλοιπα... ακολούθησαν τυχαία.
Και παρόλο που τεχνικά δεν αποτελεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO, αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα, η συνοπτική τους έκθεση 1998-2002 τεκμηριώνει ότι εξετάζεται το καθεστώς MAB.
Και μέσω της σελίδας τους μπορείτε να δείτε ακριβώς ποιες "οικοσυστημικές υπηρεσίες" εξετάστηκαν το 2006 - μαζί με τις τρεις κύριες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες: ξυλεία, οικοτουρισμός και εκπαίδευση.
Και όσον αφορά τα οικονομικά τους στοιχεία... λοιπόν, όπως είπα, αυτά έχουν ενδιαφέρον γιατί μας επιτρέπουν να δούμε ακριβώς πόσο "επιτυχημένη" είναι αυτή η πρωτοβουλία. Και πρώτα, στοιχεία για την περίοδο 1998-2003, και... λοιπόν... όλα αφορούν αυτές τις "δωρεές". Από τα 7,3 εκατ. δολάρια σε έσοδα μεταξύ 1998 και 2001, τα 6,9 εκατ. δολάρια προήλθαν από επιχορηγήσεις.
Και όταν αυτές οι επιχορηγήσεις στέρεψαν το 2002, τα έσοδα μειώθηκαν απότομα από 2,8 εκατ. δολάρια σε 2,1 εκατ. δολάρια, και περαιτέρω σε 1,3 εκατ. δολάρια το 2003.
Η απότομη πτώση συνεχίστηκε το 2004 - με τα έσοδα να έχουν μειωθεί στα 750 χιλ. δολάρια. Με άλλα λόγια, έλαβαν μια μεγάλη ένεση μετρητών νωρίς, προφανώς με δηλωμένο στόχο να χτίσουν την επιχείρηση... αλλά η εν λόγω επιχείρηση δεν υλοποιήθηκε τόσο γρήγορα (για την Iwokrama, ούτως ή άλλως), και κατά συνέπεια, έπρεπε να απολύσουν πολύ προσωπικό.
Στην πραγματικότητα, οι επιχορηγήσεις εξακολουθούσαν να αποτελούν τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του 2004, πράγμα που σημαίνει ότι το οργανικό εισόδημα ήταν γύρω στα 250 χιλιάδες δολάρια.
Οι ετήσιες εκθέσεις στη συνέχεια φαίνεται να χάνονται (το οποίο είναι βολικό), αλλά το 2018, οι επιχορηγήσεις εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 36% των συνολικών εσόδων των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων = 600 χιλιάδες δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από 20 χρόνια στην επιχείρηση, τα έσοδα από όλες τις «υπηρεσίες οικοσυστήματος» σε συνδυασμό ήρθαν μόνο γύρω από το 1 εκατομμύριο δολάρια.
Και παρόλο που το 2019 δεν αναφέρει λεπτομέρειες, αποκαλύπτουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 35%- αυτά ήταν το 22% των 1,7 εκατ. δολαρίων = 375 χιλ. δολάρια το 2018, άρα 375 χιλ. δολάρια*135% = 500 χιλ. δολάρια το 2019, και κατά συνέπεια τα συνολικά έσοδα ανέβηκαν περίπου στο όριο των 2 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, οι επιχορηγήσεις αυξήθηκαν στο 40% του συνόλου - δηλαδή 800 χιλ. δολάρια. Εν ολίγοις - το 2019, τα οργανικά τους έσοδα ήταν γύρω στα 1,2 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, επιστρέψτε πίσω στο παραπάνω στιγμιότυπο του πρίγκιπα Καρόλου και για το 2019 αναφέρει - «Ενώ το Κέντρο συνεχίζει να λαμβάνει υποστήριξη από δωρητές και εταιρικά προγράμματα υποστήριξης, τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση της Γουιάνας για τη στήριξη των βασικών δαπανών του». Πραγματικά.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια των "καλών" ετών ήταν μια οικονομική καταστροφή από την άποψη του λαού της Γουιάνας.
Καθώς έφτασε η απάτη της ψευτο-πανδημίας, ο προϋπολογισμός περαιτέρω, όπως ήταν αναμενόμενο... κατέρρευσε, και η κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει περαιτέρω. Με άλλα λόγια, από τη σκοπιά των επενδυτών, αυτοί οι αριθμοί είναι... εξαιρετικά υποτονικοί, δεδομένων των κατά τεκμήριο προνομιακών δασών που οι «ενδιαφερόμενοι» αναμφίβολα κεφαλαιοποίησαν.
Ευτυχώς, δεν είναι η μόνη «οικοσυστημική υπηρεσία» τους για να εξαργυρώσουν, και μέσα σε λίγες ημέρες από την έκδοση του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας 2030 του Kunming-Montreal, εκδόθηκε ένα δελτίο τύπου. Η Hess είχε αδειοδο»τήσει τις «οικοσυστημικές «» της για την πίστωση άνθρακα.
Είναι πραγματικά αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν δεσμεύτηκαν αυτές οι εκτάσεις το 1989;
Ή ήταν, όμως. Διότι αυτές οι συμφωνίες μικτής χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνουν φράσεις, οι οποίες τελικά απαιτούν από το δημόσιο να πληρώσει σε περίπτωση που η απόδοση αποτύχει να υλοποιηθεί.
Όσον αφορά το KMGBF2030 - αυτό είναι ουσιαστικά το έγγραφο που επιτρέπει τα NACs.
-
Αλλά ας επιστρέψουμε στην Conservation International., η οποία φυσικά έχει τον δικό της ηθοποιό στο σκάφος. Για την ακρίβεια, έχουν δύο, συμπεριλαμβανομένου του Edward Norton. Έχουν επίσης τον Wes Bush, ο οποίος είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Northrop Grumman.
Και ίσως φταίει μόνο η κυνική μου φύση, αλλά η άμυνα-που-το γύρισε-στον περιβαλλοντισμό;;; LOL!
Αλλά ολόκληρο το άρθρο είναι εν μέρει ξεκαρδιστικό, εν μέρει τραγικό. Γιατί ενώ οι διαμάχες τους σκιαγραφούν έναν οργανισμό με σίγουρα ασαφές παρελθόν, έχουν επίσης μια εστίαση στους αυτόχθονες πληθυσμούς, μια έννοια που θα δείτε εδώ, εκεί και παντού σε έγγραφα ευγενική προσφορά των Ηνωμένων Εθνών, ... την οποία ποτέ δεν κατάλαβα. Ωστόσο, υποψιάζομαι ότι τώρα το καταλαβαίνω. Δυστυχώς.
Βλέπετε, θα βρείτε επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της CI, Peter Seligmann, ιδρυτή του Nia Tero, ενός ακόμη μικτού χρηματοδοτικού ταμείου, το οποίο ενδιαφέρεται βαθιά για τους ιθαγενείς και τις πιστώσεις άνθρακα.
Και - Θεέ μου - έχουν παρουσία ακόμη και στις συνεδριάσεις της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα.
Όπως προκύπτει, οι Nia Tero ήταν παρόντες στο Amazonia Rising 2021... μέσω του David Rothschild. Επίσης παρών - ο Dougles Eger, του Intrinsic Value Exchange - ναι, εκεί είναι που οι Εταιρείες Φυσικών Περιουσιακών Στοιχείων σηκώνουν και πάλι το άσχημο κεφάλι τους.
Πριν από περίπου μια δεκαετία, το έθνος των Wampis αντιστάθηκε στις πετρελαιοπηγές στα εδάφη τους. Φυσικά, ο David Rothschild και η Nia Tero ήταν όλοι στο πλευρό τους - υπερασπιζόμενοι τους αυτόχθονες πληθυσμούς και όλα αυτά.
Ω παπεπιμπτόντως - ο λαός των Wampis είναι επίσης γνωστός ως "Shuar".
... και οι Shuar, όπως προκύπτει, κατοικούν στην Αμαζονία του Εκουαδόρ και του Περού.
Και ξέρετε τι είναι επίσης;
Ότι ζουν σε ένα Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO.
Στην πραγματικότητα, από άποψη αποτίμησης -
«Πραγματοποιήθηκε μελέτη οικονομικής αποτίμησης στο Εθνικό Πάρκο Yasuni. Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της μεταφοράς οφέλους, εκτιμήθηκε ότι η αξία της ροής των μη αγοραίων οικοσυστημικών υπηρεσιών στο Εθνικό Πάρκο Yasuní κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Το πετρελαϊκό τεμάχιο ITT αποτελεί περίπου το 15% του Εθνικού Πάρκου Yasuní, γεγονός που καθιστά την αξία του πετρελαϊκού τεμαχίου σε όρους οικοσυστημικών υπηρεσιών 300.000 έως 810 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από 5 έως 7 χρόνια, η αξία του Yasuní θα ξεπεράσει τα οφέλη από την εκμετάλλευση του πετρελαίου, τα οποία αποτιμώνται μεταξύ 14 και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων»
Τώρα, ελπίζω να είμαι απλά κυνικός, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα ο Rothschild και οι συνάδελφοί του στο προσωπικό της Nia Tero να έχουν κάποιο απώτερο κίνητρο εδώ.
Στην πραγματικότητα, όλη αυτή η εστίαση στους αυτόχθονες πληθυσμούς - θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούν προηγουμένως άγνωστες φυλές για οικονομικό όφελος;
Ειλικρινά, δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους και, κατά συνέπεια, δεν μπορώ να το αποκλείσω.
Αν και ελπίζω να κάνω λάθος, κυρίως για το καλό αυτών των ιθαγενών.
-
Υστερόγραφο - Μόλις τώρα έκανα κλικ στο κουμπί «δημοσίευση», καθώς έπεσα πάνω σε αυτό το έγγραφο. Ανυπομονώ πραγματικά να δω τη νοητική γυμναστική που απαιτείται για να εξηγήσω αυτό το πράγμα.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
The Global Environment Facility - by esc