Τι είναι η Tεχνοκρατία;
Κατανοώντας την άνοδο της τεχνοκρατίας: Διακυβέρνηση "εμπειρογνωμόνων/ειδικών" και οι δραματικές επιπτώσεις της στην Ελευθερία
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Iain Davis | 4 Νοεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ακούσει τον όρο "τεχνοκρατία" πιστεύουν ότι αναφέρεται στην τεχνοκρατική διακυβέρνηση: ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα όπου ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες ή "τεχνοκράτες" και όχι πολιτικοί καθορίζουν την πολιτική. Λόγω της απογοήτευσης και της διάχυτης αδιαφορίας για τη λεγόμενη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πολλοί άνθρωποι είναι ανοιχτοί στα πιθανά οφέλη αυτού που φαντάζονται ότι είναι η Τεχνοκρατία.
Βεβαίως, όλες οι κυβερνήσεις είναι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της τεχνοκρατίας. Η παγκόσμια δέσμευση για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Τεχνοκρατίας. Δυστυχώς, η Τεχνοκρατία είναι το πιο καταπιεστικό, δικτατορικό σύστημα κοινωνικού ελέγχου που επινοήθηκε ποτέ. Πράγμα που αναμφίβολα εξηγεί την έντονη επιθυμία των κυβερνήσεων να την υιοθετήσουν.
Έχω γράψει αρκετά για την παγκόσμια Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ - G3P) και πολλοί μου έχουν επισημάνει ότι αυτή η συγχώνευση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα -μέσα σε ένα ενιαίο και περιεκτικό κράτος- είναι αυτό που ο Μουσολίνι αποκαλούσε φασισμό. Η G3P είναι πράγματι φασιστική, αλλά η προφανής πρόθεσή της είναι να εγκαθιδρύσει μια παγκόσμια φασιστική δικτατορία ως Τεχνοκρατία. Ο φασισμός και η τεχνοκρατία ταιριάζουν καλά μεταξύ τους.
Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε όλοι τι είναι η τεχνοκρατία. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα να εντοπίσουμε πότε, πού και πώς μας την επιβάλλουν.
Ένα Τεχνοκρατικό Καθεστώς (Technate ) έναντι Τεχνοκρατικής Διακυβέρνησης
Η πολιτική και οικονομική απάντηση στην ψευδοπανδημία, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αποτελεί παράδειγμα τεχνοκρατικής επιρροής και ελέγχου. Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι και οι χρηματοδότες στις κεντρικές τράπεζες – οι «ειδικοί» – δέσμευσαν τους φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να χρηματοδοτήσουν πολιτικές χωρίς καμία ουσιαστική εποπτεία από τους πολιτικούς.
Η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας το 2020, δήλωσε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της εντολής του για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει αυτή την κρίση. [. . .] Είναι πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων [. . .].
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι πολίτες της ΕΕ έπρεπε αρχικά να επενδύσουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αποτελεσματική προστασία της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών. Η ΕΚΤ είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ:
Ούτε η ΕΚΤ ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ), ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων τους, επιτρέπεται να ζητούν ή να λαμβάνουν οδηγίες από όργανα ή οργανισμούς της ΕΕ, από οποιαδήποτε κυβέρνηση κράτους μέλους της ΕΕ ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα.
Η εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι "η χάραξη της νομισματικής πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ". Έτσι, σε σημαντικό βαθμό, η οικονομική πολιτική της ΕΕ διαμορφώνεται επίσης από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες. Λέγεται ότι η φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση είναι τυραννία, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Η Επιτροπή της ΕΕ θέλει να τονίσει ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια «δημοκρατία που αντιστέκεται στην απολυταρχία», κάτι που, προφανώς, είναι πλήρης ανοησία.
Ανεξάρτητα από τη συζήτηση σχετικά με τα σχετικά πλεονεκτήματα ή τις αδυναμίες της τεχνοκρατικής διακυβέρνησης, από την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη και την πολιτική δημόσιας υγείας έως την οικονομική και αμυντική πολιτική, οι τεχνοκράτες είναι εμφανές ότι ηγούνται της χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι τεχνοκρατία.
Το 1933 η Technocracy Ιnc. δημοσίευσε το Technocracy Study Course, το οποίο παρείχε τις τεχνικές προδιαγραφές για μια προτεινόμενη ηπειρωτική Τεχνοκρατία της Βόρειας Αμερικής. Μια κοινωνία που βασίζεται στις αρχές της Τεχνοκρατίας ονομάζεται Τεχνοκρατίκο Καθεστώς (Technate):
Η τεχνοκρατία θεωρεί ότι η παραγωγή και η διανομή μιας αφθονίας φυσικού πλούτου σε ηπειρωτική κλίμακα για τη χρήση όλων των ηπειρωτικών πολιτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έναν ηπειρωτικό τεχνολογικό έλεγχο, μια διακυβέρνηση της λειτουργίας, ένα Τεχνοκρατίκο Καθεστώς.
Τι είναι η Τεχνοκρατία;
Η τεχνοκρατία είναι μια φαινομενικά αφελής προσπάθεια μιας μικρής ομάδας μηχανικών, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων και άλλων ειδημόνων να αντιμετωπίσουν όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, όπως τα αντιλαμβάνονται. Αυτό υποτίθεται ότι θα γινόταν με την αντικατάσταση του δυτικού καπιταλιστικού συστήματος και, ειδικότερα, του νομισματικού συστήματος με την Τεχνοκρατία. Για το υπόλοιπο του άρθρου θα αποκαλούμε την ομάδα αυτή και τα ηγετικά της μέλη, όπως ο Howard Scott, "τεχνοκράτες".
Ορισμένες από τις ιδέες των τεχνοκρατών, όπως η κριτική τους στο "σύστημα τιμών" (νομισματικό σύστημα) και στο νομικό σύστημα, δεν ήταν χωρίς αξία. Ο ανίδεος αλλά παρ' όλα αυτά ευγενής στόχος τους να προσφέρουν "ζωή σε αφθονία" στους ανθρώπους ήταν αξιέπαινος.
Όπως πολλοί φαινομενικά καλοπροαίρετοι ιδεολόγοι, έτσι και οι τεχνοκράτες με τις πολλές επιστημικές ελλείψεις τους -όπως η πλήρης αποτυχία τους να αναγνωρίσουν τα κίνητρα- κατέστησαν την τεχνοκρατία το τέλειο εργαλείο για τους αυταρχικούς. Στα χέρια εκείνων που έχουν κίνητρο να ασκήσουν παγκόσμια εξουσία, η Τεχνοκρατία τους παρέχει τον απόλυτο συμπεριφορικό έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού. Εξ ου και η απήχηση της Τεχνοκρατίας στην τάξη των παρασίτων.
Στο μοντέλο της Τεχνοκρατίας, η "τάξη" -με την κοινωνικοοικονομική έννοια- υποτίθεται ότι εξαλείφεται. Αυτό είναι άλλο ένα κοντόφθαλμο σφάλμα των τεχνοκρατών μοντελιστών: Η τεχνοκρατία δημιουργεί την πιο άκαμπτη ταξική δομή που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Στην προσπάθειά τους να μας απαλλάξουν από το ταξικό σύστημα, οι τεχνοκράτες βάσισαν την προτεινόμενη ιεραρχική κοινωνική δομή τους στη φάρσα της έννοιας των "δικαιωμάτων του κοπαδιού". Η "ανάλυση" των τεχνοκρατών της τεράστιας πολυπλοκότητας των ανθρώπινων κοινωνικών δομών εξισώθηκε, κατά την άποψή τους, με τα "peck-rights"*** που παρατηρούνται στα κοπάδια αγελάδων και στα κοτέτσια.
***Σημ.: Τα δικαιώματα Peck αναφέρονται στα προνόμια ή την κυριαρχία που έχει ένα άτομο έναντι ενός άλλου σε μια ιεραρχική δομή. Συμβολίζει: - Κυριαρχία ή εξουσία: Την ικανότητα επιβολής ελέγχου ή πρόσβασης σε πόρους έναντι άλλων. - Προνόμια που βασίζονται στην ιεραρχία: Δικαιώματα ή οφέλη που καθορίζονται από τη θέση κάποιου σε μια κοινωνική ή οργανωτική ιεραρχία
Κατά συνέπεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη κοινωνική οργάνωση για την ανθρωπότητα ήταν εκείνη "όπου τα άτομα [είναι] τοποθετημένα όσο το δυνατόν περισσότερο σε σχέση με άλλα άτομα σύμφωνα με τα Peck-
δικαιώματά τους".
Τα δικαιώματα του Peck, υποστήριζαν, τα κέρδιζαν με κάποιο τρόπο αυτόματα όσοι είχαν τις απαιτούμενες τεχνικές δεξιότητες και τη φυσική ικανότητα να ηγούνται. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι τα peck-rights είναι απαραίτητα για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας. Το Μάθημα Μελέτης της Τεχνοκρατίας αναφέρει:
Δεν πρέπει να υπάρξει κατά το δυνατόν ανατροπή των φυσικών "δικαιωμάτων του τσιμπήματος" μεταξύ των ανδρών.
Οι τεχνοκράτες ονόμασαν την αντίληψή τους για τα peck-rights ως «βάση της αυθόρμητης φυσικής προτεραιότητας». Με τον μάλλον αδέξιο τρόπο τους, προφανώς προσπαθούσαν να περιγράψουν την «αυθόρμητη τάξη» που πρότειναν οι φιλόσοφοι του σκωτσέζικου Διαφωτισμού και η οποία αργότερα αναγνωρίστηκε επίσημα ως υπάρχουσα από οικονομολόγους όπως ο Friedrich Hayek και ο Milton Friedman.
Μέσα στην αφέλειά τους, οι τεχνοκράτες υπέθεσαν ότι αυτή η οργανική κοινωνική τάξη θα ήταν αναπόφευκτα κυρίαρχη στην Τεχνοκρατία τους. Απλώς αγνόησαν πώς η διεφθαρμένη διεκδίκηση της εξουσίας μπορεί να νοθεύσει οποιοδήποτε κοινωνικοπολιτικό σύστημα για να διασφαλίσει ότι η αυθόρμητη τάξη δεν θα γίνει το θεμέλιο της πολιτικής εξουσίας.
Στην Technocracy inc. Study Course η λέξη "τεχνοκράτης" δεν αναφέρεται. Αντίθετα, τα "κεντρικά γραφεία" που στελεχώνονται από "τεχνικά εκπαιδευμένο προσωπικό" διαχειρίζονται "ολόκληρη την κοινωνική λειτουργία και όλα τα αρχεία παραγωγής και διανομής" για την Technate. Όλες οι κοινωνικές, βιομηχανικές και τεχνολογικές "λειτουργίες" λέγεται ότι είναι αλληλοεξαρτώμενες - διαλειτουργικές - και ως εκ τούτου ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διαχειριστεί κεντρικά.
Η Technate υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε μέσω του προσεκτικού ελέγχου των διαφόρων "Λειτουργικών Ακολουθιών":
Η βασική μονάδα αυτής της οργάνωσης είναι η Λειτουργική Ακολουθία. Μια Λειτουργική Ακολουθία είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ή κοινωνικές μονάδες, τα διάφορα μέρη της οποίας συνδέονται το ένα με το άλλο με άμεση λειτουργική αλληλουχία. Έτσι, μεταξύ των μεγάλων Βιομηχανικών Ακολουθιών έχουμε τις μεταφορές (σιδηρόδρομοι, πλωτές οδοί, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι και γραμμές σωληνώσεων)- τις επικοινωνίες (ταχυδρομείο, τηλέφωνο, τηλέγραφος, ραδιόφωνο και τηλεόραση)- τη γεωργία (γεωργία, κτηνοτροφία, γαλακτοκομία κ.λπ.- και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο σίδηρος και ο χάλυβας κ.λπ. Μεταξύ των Υπηρεσιακών Ακολουθιών είναι η εκπαίδευση (αυτή θα περιλαμβάνει την πλήρη εκπαίδευση της νέας γενιάς), και η δημόσια υγεία (ιατρική, οδοντιατρική, δημόσια υγιεινή, και όλα τα νοσοκομεία και οι φαρμακευτικές μονάδες καθώς και τα ιδρύματα για τους ελαττωματικούς).
Προτάθηκαν πρόσθετες "ειδικές" Λειτουργικές Ακολουθίες. Όλη η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη θα ελεγχόταν μέσω της ηπειρωτικής ερευνητικής ακολουθίας. Η "Ακολουθία Κοινωνικών Σχέσεων" θα επιβλέπει το νόμο και την τάξη. Οι ένορκοι θα καταργούνταν και η Ακολουθία Κοινωνικών Σχέσεων θα δημιουργούσε όλους τους "κανόνες" και οι διευθυντές της θα ερευνούσαν και θα έκριναν όλους όσοι δεν λειτουργούσαν αποτελεσματικά.
Καθώς η ατομική ιδιοκτησία θα καταργηθεί, δεν θα υπάρχουν διαφορές ή διαμάχες για την ιδιοκτησία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιους να υποθέσουν ότι η Τεχνοκρατία μοιάζει περισσότερο με τον κομμουνισμό παρά με τον φασισμό. Όπως μόλις αναφέραμε, οι τεχνοκράτες ήταν αφελείς.
Αν και ουσιαστικά αντι-ανθρώπινη, η Τεχνοκρατία είναι το ουτοπικό τους όραμα. Οι τεχνοκράτες υποθέτουν ότι εκείνοι που κατέχουν σήμερα τεράστιο πλούτο και πόρους απλώς θα παραιτηθούν από τη δύναμη που τους παρέχει η μετάβαση στην Τεχνοκρατία. Αυτή η αβλεψία εξηγεί γιατί είναι εκείνοι που έχουν σήμερα περισσότερη "ατομική ιδιοκτησία" από όλους εμάς τους υπόλοιπους μαζί, οι οποίοι είναι πιο πρόθυμοι να αναπτύξουν την Τεχνοκρατία. Είναι η εκμετάλλευση της Τεχνοκρατίας από την τάξη των παρασίτων που την καθιστά την απόλυτη φασιστική δυστοπία.
Προς τιμήν τους, οι τεχνοκράτες δεν θεώρησαν ότι το θέμα της νομιμότητας είναι καθοριστικό για τον προσδιορισμό της ηθικής ενός υποτιθέμενου "εγκλήματος". Απέφευγαν ακόμη και τη λέξη "έγκλημα". Κατά ειρωνικό τρόπο, επεσήμαναν ότι το νομικό σύστημα είναι ατελείωτα διεφθαρμένο και ότι η λεγόμενη δικαιοσύνη μπορεί να εξαγοραστεί. Αλλά προφανώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ότι αυτοί που διαφθείρουν το δικαστικό σύστημα κατέχουν επίσης όλους τους πόρους και θα διατηρούσαν την ιδιοκτησία στην προτεινόμενη Technate.
Τα όποια πιθανά οφέλη της Τεχνοκρατίας πέφτουν στο κενό, επειδή οι τεχνοκράτες δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν την ανθρώπινη κατάσταση. Κατά συνέπεια, δεν είχαν καμία διεπιστημονική εκτίμηση αυτού που ο Wilhelm Dilthey αποκαλούσε "ανθρώπινες επιστήμες". Οι τεχνοκράτες προσπάθησαν να επανασχεδιάσουν την κοινωνία σε σχεδόν πλήρη άγνοια του τι είναι ή πώς διαμορφώνεται.
Αυτό το θεμελιώδες ελάττωμα στην προσέγγισή τους καταδεικνύεται από την έννοια του "εγκλήματος". Είτε ήταν παράνομο είτε όχι, πίστευαν ότι κάθε έγκλημα ήταν εξ ολοκλήρου προϊόν του "συστήματος των τιμών" και διαχωριζόταν από τη φιλαργυρία ή την κακοβουλία. Οι τεχνοκράτες αγνοούσαν τα κίνητρα και τα αδικήματα και απέδιδαν όλο το έγκλημα μόνο στα μέσα και την ευκαιρία.
Η Ακολουθία Ενόπλων Δυνάμεων της Technate θα επιβάλλει τους κανόνες που επιβάλλει η Ακολουθία Κοινωνικών Σχέσεων και θα ενεργεί σύμφωνα με τις στρατηγικές αποφάσεις της Ακολουθίας Εξωτερικών Υποθέσεων. Η Ακολουθία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα συντόνιζε μόνο τη στρατιωτική άμυνα της Technate, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια και την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της Ηπειρωτικής Χωροφυλακής.
Όλη η εσωτερική ασφάλεια θα ελέγχεται υπό "μία ενιαία δικαιοδοσία" με την Ηπειρωτική Χωροφυλακή να επιβάλλει τους κανόνες που αποφαίνεται η Διεύθυνση Ακολουθίας Κοινωνικών Σχέσεων.
Η βορειοαμερικανική ήπειρος επρόκειτο να χωριστεί σε περιοχές που θα διαχειρίζονταν από την "Ακολουθία Ελέγχου Περιοχής". Όλες οι Λειτουργικές Ακολουθίες θα εποπτεύονταν από την Ηπειρωτική Ακολουθία Ελέγχου.
Έτσι, στην Τεχνοκρατία, ολόκληρη το Τεχνοκρατικό Καθεστώς κυβερνάται από ένα αυτοδιοριζόμενο σώμα:
Το προσωπικό όλων των Λειτουργικών Ακολουθιών θα αποτελεί πυραμίδα με βάση την ικανότητα του επικεφαλής κάθε τμήματος εντός της Ακολουθίας, και το προκύπτον γενικό προσωπικό κάθε Ακολουθίας θα αποτελεί μέρος του Ηπειρωτικού Ελέγχου. Μια κυβέρνηση της λειτουργίας! Ο Ηπειρωτικός Διευθυντής, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι ο επικεφαλής ολόκληρου του κοινωνικού μηχανισμού. Στο άμεσο επιτελείο του ανήκουν οι Διευθυντές των Ενόπλων Δυνάμεων, των Εξωτερικών Σχέσεων, της Ηπειρωτικής Έρευνας και των Κοινωνικών Σχέσεων και Ελέγχου Περιοχών. [. . .] Ο Ηπειρωτικός Διευθυντής επιλέγεται μεταξύ των μελών του Ηπειρωτικού Ελέγχου από τον Ηπειρωτικό Έλεγχο. Λόγω του γεγονότος ότι ο έλεγχος αυτός αποτελείται από 100 περίπου μέλη, τα οποία γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν υπάρχει κανείς καταλληλότερος για να κάνει αυτή την επιλογή.
Η Technocracy Ιnc. μπορεί να ήλπιζε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα παρείχε σε όλους "ζωές αφθονίας", αλλά η αναγωγή των ανθρώπων σε βιολογικές μηχανές από τους τεχνοκράτες έθεσε ουσιαστικά την Τεχνοκρατία στο ζενίθ του απάνθρωπου ολοκληρωτισμού. Παρά τους υπαινιγμούς της για αυθόρμητη τάξη, η Τεχνοκρατία εξαλείφει τους οικονομικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν την άνθηση της αυθόρμητης τάξης. Τους αντικαθιστά με το απόλυτο σύστημα συγκεντρωτικής εξουσίας και ελέγχου όλων των πόρων.
Η Επιστήμη™ της Κοινωνικής Μηχανικής
Το 1938 στο Technocrat Magazine vol. 3 No. 4, το εσωτερικό περιοδικό της Technocracy inc., η Technocracy περιγραφόταν ως:
Η επιστήμη της κοινωνικής μηχανικής, η επιστημονική λειτουργία ολόκληρου του κοινωνικού μηχανισμού για την παραγωγή και διανομή αγαθών και υπηρεσιών στο σύνολο του πληθυσμού.
Όπως περιγράφηκε παραπάνω, ένα Technate εκδηλώνεται ως "κυβέρνηση λειτουργίας". Αυτό σημαίνει ότι η "παραγωγή και η διανομή" όλων των αγαθών, υπηρεσιών και πόρων συντονίζονται κεντρικά μέσω ενός ενιαίου συστήματος "τεχνολογικού ελέγχου". Καθώς όλοι οι πολίτες στο Technate εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Ηπειρωτικού Ελέγχου, αυτό επιτρέπει την εκτεταμένη κοινωνική μηχανική μέσω της "επιστημονικής λειτουργίας" της ίδιας της κοινωνίας.
Έχοντας υποτίθεται εξαλείψει τις κοινωνικοπολιτικές τάξεις -αντικαθιστώντας τες με τα δικαιώματα των κοπαδιών- η κοινωνία σε έναν Τεχνοκράτη λέγεται ότι χωρίζεται σε τρεις "λειτουργικές" τάξεις. Τα παιδιά και οι νέοι κατατάσσονται ως εκείνοι που δεν έχουν ακόμη αρχίσει την "κοινωνική τους υπηρεσία σε κάποια λειτουργία", οι εργαζόμενοι ενήλικες εκτελούν την "υπηρεσιακή τους λειτουργία" μέχρι να φτάσουν στη συνταξιοδότηση, την οποία οι τεχνοκράτες περιγράφουν ως «το τέλος της περιόδου υπηρεσίας μέχρι το θάνατο του ατόμου».
Κατά συνέπεια, η επιστημονική λειτουργία της κοινωνίας δίνει τη δυνατότητα στην «υπηρεσία» του «ανθρώπινου ζώου» να λειτουργεί ως «ανθρώπινη μηχανή» για την αποτελεσματική λειτουργία των διαφόρων Λειτουργικών Ακολουθιών. Τίθενται όρια για τη συνολική δαπάνη πόρων σε ολόκληρη την Τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων πόρων. Προκειμένου οι Συναρτησιακές Ακολουθίες να παραμείνουν «αποτελεσματικές». Αυτή η δαπάνη πόρων δεν πρέπει να υπερβαίνεται:
Η επίτευξη αυτών των στόχων θα προκύψει από έναν συγκεντρωτικό έλεγχο με μια κοινωνική οργάνωση δομημένη κατά μήκος λειτουργικών γραμμών, παρόμοια με εκείνη της λειτουργικής δύναμης οποιασδήποτε μεγάλης λειτουργικής μονάδας του παρόντος, όπως το τηλεφωνικό σύστημα ή το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. [. . .] Ο πληθυσμός πρέπει να εκπαιδευτεί και να οργανωθεί έτσι ώστε να διατηρηθεί η συνέχιση της λειτουργίας εντός των καθορισμένων ορίων.
Οι τεχνοκράτες θεωρούσαν το ανθρώπινο "μυαλό", τη "συνείδηση" και τη "βούληση" ως περιττές έννοιες θεμελιωμένες στο "αδαές, βάρβαρο παρελθόν" της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος θεωρούνταν μια οργανική μηχανή "που κάνει μια ορισμένη ποικιλία κινήσεων και θορύβων", παρομοιάζοντας την με ένα σκύλο ή ένα όχημα. Σκοπός της Technate ήταν η κοινωνική μηχανική της συμπεριφοράς του "ανθρώπινου ζώου" προς όφελός του.
Το Study Course, μιλώντας για την ανθρωπότητα, σημειώνει:
Μπορούν [τα ανθρώπινα όντα] να εξαρτώνται από το να μην χρησιμοποιούν συγκεκριμένη γλώσσα, να μην τρώνε συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένες ημέρες, να μην εργάζονται σε συγκεκριμένες ημέρες, να μην ζευγαρώνουν ελλείψει συγκεκριμένων τελετουργικών λέξεων που λέγονται πάνω τους, να μην εισβάλλουν σε ένα παντοπωλείο για φαγητό ακόμη και αν δεν έχουν φάει για μέρες.
Το καπιταλιστικό "Σύστημα Τιμών" θεωρήθηκε "αναποτελεσματικό" επειδή το "χρήμα" ήταν το προϊόν του χρέους, το οποίο ως εκ τούτου δημιουργούσε μόνο σπατάλες. Εξαλείφοντας το καπιταλιστικό "Σύστημα Τιμών", η Τεχνοκρατία πρότεινε ότι το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών θα μπορούσε να καθορίζεται με βάση το ενεργειακό κόστος παραγωγής. Ένας αντίστοιχος αριθμός "ενεργειακών πιστοποιητικών" θα δημιουργούνταν δύο φορές το χρόνο - υπό την επίβλεψη του Ηπειρωτικού Ελέγχου - ανάλογα με τις προγραμματισμένες συνολικές ενεργειακές δαπάνες της Technate:
Η ενέργεια μετριέται σε μονάδες έργου -ergs, joules ή foot-pounds. [. . .] Υπάρχει μεγάλος αριθμός διαφορετικών λογιστικών συσκευών με τις οποίες μπορεί να τηρείται η κατανομή και η καταγραφή του ρυθμού κατανάλωσης ολόκληρου του πληθυσμού. [. . .] Με αυτό το σύστημα όλα τα βιβλία και τα αρχεία που αφορούν την κατανάλωση τηρούνται από την ακολουθία διανομής του κοινωνικού μηχανισμού. Το εισόδημα χορηγείται στο κοινό με τη μορφή ενεργειακών πιστοποιητικών.
Αυτό θα επιτρέψει ένα ολοκληρωμένο κράτος επιτήρησης που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τις συναλλαγές κάθε πολίτη στην Technate:
Το αρχείο των εσόδων κάποιου και του ρυθμού των δαπανών του τηρείται από την Ακολουθία Διανομής, έτσι ώστε η Ακολουθία Διανομής να μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαπιστώσει την κατάσταση του υπολοίπου ενός άγνωστου πελάτη.
Η ιδέα των τεχνοκρατών ήταν ότι όλοι οι πολίτες θα είχαν ίσο μερίδιο μη εμπορεύσιμων ενεργειακών πιστοποιητικών που θα τους αναλογούσαν, ανάλογα με τη λειτουργία τους. Ο πολίτης θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα ενεργειακά πιστοποιητικά για να αποκτήσει αγαθά και υπηρεσίες που θα μεγιστοποιούσαν την αποδοτικότητά του. Αυτό υποτίθεται ότι θα επαρκούσε για τις ανάγκες τους και έτσι θα εξάλειφε τη φτώχεια και θα εξασφάλιζε ότι όλοι θα ζούσαν μια ζωή αφθονίας.
Τα χορηγούμενα ενεργειακά πιστοποιητικά θα καταγράφουν επίσης όλα τα προσωπικά δεδομένα του εκάστοτε παραλήπτη πολίτη. Σε συνδυασμό με τη συλλογή δεδομένων της ακολουθίας διανομής, αυτό θα επέτρεπε την ακριβή μηχανική της κοινωνίας, διασφαλίζοντας ότι ο πολίτης χρησιμοποίησε τα ενεργειακά πιστοποιητικά του, όπως ορίζεται, για να διατηρήσει την αποδοτικότητα της σχετικής Ακολουθίας Συνάρτησης (Function Sequence):
Η σημασία αυτού του γεγονότος, από την άποψη της γνώσης του τι συμβαίνει στο κοινωνικό σύστημα και του κοινωνικού ελέγχου, μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα όταν κάποιος εξετάζει ολόκληρο το σύστημα σε προοπτική. Πρώτον, ένας μόνο οργανισμός επανδρώνει και λειτουργεί ολόκληρο τον κοινωνικό μηχανισμό. Αυτός ο ίδιος οργανισμός όχι μόνο παράγει αλλά και διανέμει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα τήρησης αρχείων για ολόκληρη την κοινωνική λειτουργία, και όλα τα αρχεία παραγωγής και διανομής κατευθύνονται σε ένα κεντρικό αρχηγείο. Η ταξινόμηση των πληροφοριών [που περιέχονται στα ενεργειακά πιστοποιητικά] παρέχει μια πλήρη καταγραφή της διανομής ή του δημόσιου ποσοστού κατανάλωσης ανά προϊόν, ανά φύλο, ανά περιφερειακή διαίρεση, ανά επάγγελμα και ανά ηλικιακή ομάδα.
Δυστυχώς, η κατανόηση της εξουσίας των ολιγαρχών από τους τεχνοκράτες ήταν ευτελής. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα δίκαιο σύστημα διανομής του πλούτου επινόησαν στην πραγματικότητα ένα μοντέλο που προσφέρεται τέλεια για μια νέα μορφή αχαλίνωτου πελατειακού καπιταλισμού.
Η κριτική της Technocracy Inc για τον "πλούτο", που περιγράφηκε το 1933 στη δημοσίευση Introduction To Technocracy, δεν αντιτάχθηκε στον πλούτο καθεαυτό, αλλά επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να μετρηθεί και να διανεμηθεί:
Στο Σύστημα Τιμών ο πλούτος προκύπτει αποκλειστικά μέσω της δημιουργίας χρέους. [. . .] Ο φυσικός πλούτος, από την άλλη πλευρά, παράγεται με τη μετατροπή της διαθέσιμης ενέργειας σε μορφές χρήσης και υπηρεσίες. [. . .] Η τεχνολογία εισήγαγε μια νέα μεθοδολογία στη δημιουργία φυσικού πλούτου.
Οι τεχνοκράτες αποφάσισαν επίσης ότι οι έχοντες δικαιώματα "πρέπει" να έχουν "άπλετο περιθώριο έκφρασης ατομικής πρωτοβουλίας". Όταν αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται με την προτεινόμενη διανομή των ενεργειακών πιστοποιητικών, τα περιθώρια για ένα νέο μοντέλο πελατειακού καπιταλισμού είναι σχεδόν απεριόριστα:
Η ενέργεια μπορεί να κατανεμηθεί ανάλογα με τις χρήσεις στις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Το ποσό που απαιτείται για νέες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων δρόμων, σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων κ.λπ., και για τοπικές μεταφορές και επικοινωνίες θα αφαιρείται από το σύνολο ως ένα είδος γενικών εξόδων και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιώτες. Αφού γίνουν όλες αυτές οι αφαιρέσεις, [. . .] το υπόλοιπο θα αφιερωθεί στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που θα καταναλωθούν από το ευρύ κοινό των ενηλίκων. [. . .] Έτσι, εάν υπάρχουν διαθέσιμα τα μέσα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών [. . .] σε κάθε άτομο θα χορηγηθεί εισόδημα[. . .].
Η τεχνοκρατία προτείνει ότι η «δίκαιη» διανομή των ενεργειακών πιστοποιητικών στον πληθυσμό θα προέρχεται από το «υπόλοιπο». Η Continental Control, και όλοι οι διευθυντές και τα προικισμένα άτομα που έχουν το περιθώριο να ασκήσουν τα ατομικά τους peck-δικαιώματα «τσιμπήματος», αποφασίζουν πρώτα πόσα πρέπει να διαθέσουν στον εαυτό τους για να διατηρήσουν «την επιστημονική λειτουργία ολόκληρου του κοινωνικού μηχανισμού». Στον λαό «πρέπει» να διατεθεί ένα μέρος από αυτό που απομένει «αν» υπάρχει «διαθέσιμο».
Οι Προσεγγίσεις της Παγκόσμιας Τεχνοκρατίας
Στην Αμερική του 1930 οι ιδέες που παρουσίαζαν οι τεχνοκράτες ήταν εξωφρενικές. Το απαραίτητο «πανταχού παρόν» σύστημα παρακολούθησης ήταν τεχνολογικά αδύνατο. Αυτό δεν ισχύει σήμερα.
Η τεχνολογική δυνατότητα υπάρχει ήδη για να εξουσιοδοτήσει τη νέα γενιά τεχνοκρατών να διαχειρίζονται τον πληθυσμό ελέγχοντας την πρόσβασή μας στους πόρους. Η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας, που περιγράφεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχει οδηγήσει σε έξυπνα δίκτυα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), το Διαδίκτυο των Σωμάτων (IoB) και το απαιτούμενο πανταχού παρόν σύστημα επιτήρησης.
Το IoT και το IoB, συνδεδεμένα με το έξυπνο δίκτυο, θα επιτρέψουν τη συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση της χρήσης της ενέργειάς μας και τον εντοπισμό του πότε και πού χρησιμοποιείται και από ποιον. Σήμερα προβάλλονται επιχειρήματα ότι πρέπει να αποδεχθούμε αυτό το επίπεδο ελέγχου της ζωής μας για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει τον πληθυσμό της να προετοιμαστεί για δελτίο ενέργειας. Υπάρχει κάθε λόγος να υποπτευόμαστε ότι αυτό θα ισχύσει σύντομα για όλους μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις επιβαλλόμενες απαιτήσεις της πολιτικής Net Zero. Για παράδειγμα, μέσω του προσωπικού σας ανιχνευτή αποτυπώματος άνθρακα, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να συνδεθεί με πληρωμές που πραγματοποιούνται με το εκδοθέν Ψηφιακό Νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) ή κάποια παραλλαγή του.
Τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι πλέον απολύτως εφικτά και ουσιαστικά σε εξέλιξη. Το CBDC είναι «προγραμματιζόμενο χρήμα» το οποίο μπορεί να ελεγχθεί από τον εκδότη για να περιορίσει ορισμένες συναλλαγές. Τα προγραμματιζόμενα χρήματα, είτε εκδίδονται από κεντρικές είτε από εμπορικές τράπεζες, θα περιορίζουν το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε με βάση το ενεργειακό κόστος παραγωγής. Τα πάντα θα έχουν τη σχετική τιμή άνθρακα.
Ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Κίνας και νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Bo li, δήλωσε στο συμπόσιο του ΔΝΤ με θέμα: «Ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών για τη χρηματοπιστωτική ένταξη: Κίνδυνοι και ανταμοιβές»:
Τα CBDC μπορούν να επιτρέψουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες και στους φορείς του ιδιωτικού τομέα να προγραμματίσουν [τα CBDC] για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων, ώστε να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής. Για παράδειγμα[,] πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας [. . .], κουπόνια κατανάλωσης, [. . .] κουπόνια τροφίμων. Με τον προγραμματισμό, τα χρήματα του CBDC μπορούν να στοχεύουν ακριβώς [στο] είδος των [πραγμάτων] που μπορούν να κατέχουν οι άνθρωποι και στο είδος της χρήσης [για την οποία] μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Αυτός ακριβώς είναι ο «μηχανισμός κοινωνικού ελέγχου» που υποστηρίζει η Τεχνοκρατία. Όπως ορίζεται στο Study Course (Μάθημα Μελέτης):
Τα ανθρώπινα όντα, όταν τρέφονται, στεγάζονται και ντύνονται, με τρόπο που δεν είναι πολύ άβολος, και όταν τους επιτρέπονται οι φυσιολογικές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, τείνουν να αποκρυσταλλώνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους σε αμετάβλητες κοινωνικές συνήθειες. [. . .] «Η κοινωνική αλλαγή», παρατήρησε συνοπτικά ο Howard Scott, «τείνει να συμβαίνει με ρυθμό που αντιστοιχεί άμεσα στην προσέγγιση του μπροστινού μέρους του στομάχου προς τη σπονδυλική στήλη». [. . .] Εφόσον τα ανθρώπινα όντα εφοδιάζονται επαρκώς με τις βασικές βιολογικές ανάγκες, τροφή, αναγκαίες ποσότητες ένδυσης και στέγασης, καθώς και κοινωνικές και σεξουαλικές διεξόδους, θα εκτελούν τις συνήθεις συνήθειες χωρίς να διαταράσσουν ούτε τις εξαρτημένες αντιδράσεις τους ούτε τις εξαρτημένες αναστολές τους. Θα αντιμετωπίσουν κυριολεκτικά τις σφαίρες αντί της κοινωνικής αποδοκιμασίας.
Η τεχνοκρατία είναι ένα σύστημα για τον απόλυτο συμπεριφορικό έλεγχο της ανθρωπότητας. Τα ανθρώπινα όντα υποβαθμίζονται σε τίποτα περισσότερο από λειτουργικές μηχανές. Σε μια Τεχνοκρατία, η ζωή μας θα περιορίζεται ανελέητα για να διασφαλιστεί ότι το ενεργειακό μας κόστος δεν θα υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Όσοι από εμάς κριθούν απαράδεκτα αναποτελεσματικοί θα παρακρατούνται τα ενεργειακά πιστοποιητικά που μας αναλογούν, όπως απαιτούν οι λίγοι προνομιούχοι με τα απαιτούμενα «δικαιώματα τσιμπήματος».
Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να αναπτύξουν την τεχνοκρατία αποτελεί απειλή για την επιβίωσή μας.
Είμαι αντίθετος στην Τεχνοκρατία.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
What is Technocracy?
https://iaindavis.com/what-is-technocracy/