Επιχείρηση Lock Step (Απόλυτη Υποταγή)
Κατανόηση της επιχείρησης - Operation Lock Step του Ιδρύματος Rockefeller μέσω της διάλεξης του Neema Parvini, The Octopus.
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Unbekoming | 17 Νοεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Πώς γίνεται να ανακαλύπτω μόλις τώρα τον Harry Vox;
Για ορισμένους η Επιχείρηση Lock Step μπορεί να είναι παλιά είδηση, αλλά για τους περισσότερους δεν είναι. Ο δάσκαλος φτάνει όταν ο μαθητής είναι έτοιμος και το 2014, όταν ο Harry έκανε αυτή τη συνέντευξη, ο μαθητής δεν ήταν έτοιμος. Τώρα είναι μόλις και μετά βίας έτοιμος.
Ας ξεκινήσουμε ακούγοντας τον Harry Vox, σε αυτό το σύντομο 12λεπτο τμήμα, από τον Οκτώβριο του 2014. Αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος Rockefeller από τον Μάιο του 2010.
Περίληψη 8 σημείων
1. Καραντίνες και Απαγόρευση Κυκλοφορίας ως Εργαλεία Ελέγχου: Ο Harry Vox υποστηρίζει ότι μέτρα όπως οι καραντίνες και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, που αναζητούνται από καιρό από τις άρχουσες τάξεις, είναι εργαλεία για την επιβολή ολοκληρωτικού ελέγχου. Ότι οι μηχανισμοί αυτοί εισάγονται με το πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας, αλλά χρησιμεύουν για την εγκαθίδρυση βαθύτερης αυταρχικής διακυβέρνησης.
2. Ο Έμπολα ως Κατασκευασμένη Απειλή: Ο Vox λέει ότι επιδημίες όπως ο Έμπολα διαδίδονται σκόπιμα για να προκαλέσουν φόβο και να δικαιολογήσουν ενισχυμένα μέτρα ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι ΜΚΟ ή άλλες οντότητες θα μπορούσαν να διαδώσουν σκόπιμα ασθένειες για αυτούς τους σκοπούς.
3. Το Σενάριο «Lockstep» του Ιδρύματος Rockefeller: Ένα αναφερόμενο έγγραφο του Ιδρύματος Rockefeller, «Σενάρια για το μέλλον της διεθνούς ανάπτυξης» ("Scenarios for the Future of International Development”), περιγράφει σχέδια για έναν κόσμο αυξημένου κυβερνητικού ελέγχου μετά από μια πανδημία. Το Vox ερμηνεύει αυτό ως απόδειξη μιας προμελετημένης στρατηγικής για τη διάβρωση των ελευθεριών.
4. Αφηγήσεις για Πανδημίες ως Αυταρχικές Δικαιολογίες: Το περιγραφόμενο σενάριο περιλαμβάνει μέτρα όπως υποχρεωτικές καραντίνες, περιορισμούς στην κινητικότητα και επεμβατική επιτήρηση, τα οποία το Vox ερμηνεύει ως μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας για την εδραίωση της εξουσίας και του ελέγχου.
5. Έπαινος για τα Αυταρχικά Μοντέλα: Ο Vox επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο το έγγραφο Rockefeller επαινεί την αυταρχική αντίδραση της Κίνας στην πανδημία, υπονοώντας ότι χρησιμεύει ως πρότυπο για τις δυτικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να εφαρμόσουν αυστηρότερους μηχανισμούς ελέγχου.
6. Οικονομική και Κοινωνική Απομόνωση: Μέτρα όπως η διακοπή της διεθνούς κινητικότητας και οι τοπικοί περιορισμοί επισημαίνονται ως σκόπιμες στρατηγικές για την αποδυνάμωση κλάδων όπως ο τουρισμός και την απομόνωση ατόμων μέσα σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα.
7. Αποπληθυσμός και Έλεγχος των Πόρων: Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας 200 του Henry Kissinger, ο Vox υπογραμμίζει μια μακροχρόνια ατζέντα για τον αποπληθυσμό περιοχών για την απόκτηση πόρων, συνδέοντας το με ευρύτερες παγκόσμιες στρατηγικές.
8. Έκκληση για Δράση κατά της Απάθειας: Η συζήτηση ολοκληρώνεται με μια προειδοποίηση ότι η δημόσια απάθεια επιτρέπει αυτές τις αυταρχικές αλλαγές. Ο Vox προτρέπει τους ανθρώπους να μορφωθούν, να οργανωθούν και να αντισταθούν στις αντιληπτές καταπατήσεις της ελευθερίας για να αποφύγουν να ζήσουν κάτω από ένα «κράτος σκλάβων».
Μου θυμίζει τον CJ Hopkins εδώ:
Παθολογικοποιημένος ολοκληρωτισμός 101
Αλλά η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ του ολοκληρωτισμού του 20ου αιώνα και αυτού του εκκολαπτόμενου, παγκόσμιου ολοκληρωτισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο ο νεοκανονικός ολοκληρωτισμός «παθολογικοποιεί» την πολιτική του φύση, καθιστώντας τον εαυτό του ουσιαστικά αόρατο, και συνεπώς άτρωτο στην πολιτική αντιπολίτευση. Ενώ ο ολοκληρωτισμός του 20ου αιώνα φορούσε την πολιτική του στο μανίκι του, ο ολοκληρωτισμός της Νέας Κανονικής παρουσιάζει τον εαυτό του ως μια μη ιδεολογική (δηλαδή υπερπολιτική) αντίδραση σε μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Το Τέρας - Lies are Unbekoming
Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για το τέρας.
Το τέρας είναι λεγεώνα. Έχει πολλά ονόματα. Φοράει πολλά πρόσωπα. Αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ο William S. Burroughs το αποκαλούσε «Η Μηχανή Ελέγχου». Κάποιοι το αποκαλούν «εταιρειοκρατία». Εγώ το ονομάζω παγκόσμιο καπιταλισμό. Το τέρας δεν ενδιαφέρεται για το πώς το αποκαλούμε. Δεν το νοιάζει ποιοι είμαστε, ποια είναι η πολιτική μας ή σε ποια πλευρά του πολέμου νομίζουμε ότι βρισκόμαστε. Δεν το νοιάζει τι πιστεύουμε, ποια θρησκεία πρεσβεύουμε. Δεν το νοιάζει καθόλου πώς «ταυτοποιούμαστε».
Το μόνο που το νοιάζει είναι η εξουσία. Το μόνο που το νοιάζει είναι ο έλεγχος.
Είναι παντού και πουθενά. Δεν έχει χώρα. Καμία εθνικότητα. Δεν υπάρχει. Είναι τα πάντα και τίποτα. Είναι η ανύπαρκτη αυτοκρατορία που καταλαμβάνει ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν έχει εξωτερικούς εχθρούς γιατί δεν υπάρχει εξωτερικό, όχι πια. Έτσι δεν υπάρχει πραγματικός πόλεμος. Υπάρχουν μόνο εξεγέρσεις, που διεξάγονται από επαναστάτες, προδότες, τρομοκράτες.
Το τέρας, η ανύπαρκτη αυτοκρατορία μας, είναι η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι μια ομάδα κακών ανθρώπων. Διατηρείται από ανθρώπους, αλλά όλοι τους είναι εναλλάξιμοι. Δεν έχει έδρα. Δεν υπάρχει αυτοκράτορας. Δεν υπάρχει καμία «Βαστίλη» για να εισβάλει κανείς. Είναι ένα λογότυπο. Ένα σύστημα. Ένα λειτουργικό σύστημα.
Εδώ είναι ο Harry Vox και πάλι τον Μάρτιο του 2020.
Σύνοψη 8 σημείων
Σύνδεση Βιολογικού και Χημικού Πολέμου: με παραδείγματα όπως τα πειράματα LSD, ο μικροβιακός πόλεμος και η χρήση οπλοποιημένων ασθενειών για γεωπολιτικό έλεγχο.
Σχέδιο Rockefeller και Στρατιωτικός Νόμος: Γίνεται αναφορά στο «Σενάρια για το μέλλον της τεχνολογίας και της διεθνούς ανάπτυξης» του Ιδρύματος Rockefeller, τονίζοντας πώς περιγράφει τη χρήση πανδημιών για την επιβολή στρατιωτικού νόμου και τον έλεγχο των πληθυσμών.
Κατατμημένη Βιολογική Έρευνα: Η συζήτηση ασκεί κριτική στο τεράστιο δίκτυο βιολογικής έρευνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τονίζοντας τη δυνατότητα διπλής χρήσης του - φαινομενικά για έρευνα, αλλά δυνητικά προσαρμόσιμη για βιοτρομοκρατία.
Παγκόσμια Υποδομή Βιολογικών Όπλων: Τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ φέρονται να τοποθετούνται σε διεφθαρμένες ή ασταθείς χώρες όπως η Γεωργία και η Λιβερία, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την εποπτεία και τα κίνητρα πίσω από τέτοιες παγκόσμιες επιχειρήσεις.
Οπλισμένα Έντομα και Πατέντες: Συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για ένα drone που απελευθερώνει κουνούπια που μεταφέρουν τοξίνες, υπογραμμίζουν τους φόβους για την οπλοποίηση καθημερινών εργαλείων με το πρόσχημα της έρευνας.
Εταιρική και Πολιτική Διαφθορά: Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα είναι η επιρροή των στρατιωτικο-βιομηχανικών εταιρειών στην κυβέρνηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα, με κατηγορίες ότι οι ηγέτες διακυβεύονται από τη χρηματοδότηση φορέων όπως η Lockheed Martin ή η Raytheon.
Έλεγχος Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών: Ο Vox λέει ότι πλατφόρμες όπως η Google χειραγωγούν την ορατότητα των πληροφοριών, ιδιαίτερα όσον αφορά αμφιλεγόμενα θέματα όπως η εμπλοκή των ΗΠΑ σε βιολογικά όπλα ή η κερδοσκοπία πολέμου.
Κίνημα «Ούτε ένα σεντ» ("Not One Cent"): Η συζήτηση ολοκληρώνεται με μια έκκληση για ένα κίνημα εξοστρακισμού πολιτικών ή φορέων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από στρατιωτικούς εργολάβους, με στόχο τη μείωση της διαφθοράς και των μιλιταριστικών πολιτικών.
Μια σημαντική ατάκα που έμαθα από τη Neema Parvini είναι ότι: «Το καθεστώς δεν παίζει σκάκι 4D». Τηλεγραφούν τις προθέσεις τους. Απλά πρέπει να ξέρετε τι να διαβάσετε και να τους πιστέψετε.
Τον Μάιο του 2010 το καθεστώς τηλεγράφησε τις προθέσεις του. Εδώ είναι η πλήρης έκθεση Rockefeller.
Ακολουθεί μια επισκόπηση 12 σημείων της Έκθεσης Rockefeller ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της διάλεξης της Neema Parvini, Το Χταπόδι.
Το Χταπόδι - Lies are Unbekoming
1. Παγκόσμια Δομή Εξουσίας:
Η διάλεξη «Το Χταπόδι» σκιαγραφεί ένα μοντέλο όπου τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τα δίκτυα ΜΚΟ αποτελούν την υψηλότερη βαθμίδα παγκόσμιας επιρροής, με τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο ακαδημαϊκός χώρος, να λειτουργούν σε χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας. Αυτή η οργανωτική κατανόηση αποκαλύπτει πώς μικρές, καλά συντονισμένες ομάδες μπορούν συστηματικά να κατευθύνουν και να ελέγχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς μέσω εξελιγμένων θεσμικών μηχανισμών και επακριβώς συντονισμένων δράσεων.
Τα σενάρια του Ιδρύματος Rockefeller, ιδίως το «Lock Step», μπορούν να θεωρηθούν ως μια διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα ιεραρχικά συστήματα ελέγχου θα μπορούσαν να εξελιχθούν και να εφαρμοστούν. Η περιγραφή του σεναρίου για αυξημένη εξουσία από πάνω προς τα κάτω και θεσμικό έλεγχο μετά από μια παγκόσμια κρίση ευθυγραμμίζεται με τη δομή εξουσίας που περιγράφεται στο μοντέλο Octopus, υποδηλώνοντας μια θεμελιώδη μετατόπιση από την παραδοσιακή κρατική εξουσία προς ένα σύστημα που κυριαρχείται από μη κρατικά χρηματοπιστωτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
2. Ο Ρόλος της Τεχνολογίας:
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η BlackRock και η Vanguard καταδεικνύουν την τεχνολογική διάσταση του μοντέλου Octopus μέσω συστημάτων όπως το λογισμικό Aladdin, το οποίο ασκεί επιρροή στις παγκόσμιες αγορές και την εταιρική συμπεριφορά. Αυτός ο τεχνολογικός έλεγχος επεκτείνεται πέρα από τις καθαρά χρηματοοικονομικές εφαρμογές και στην κοινωνική διακυβέρνηση μέσω συστημάτων βαθμολόγησης ESG και μηχανισμών εταιρικής συμμόρφωσης, δείχνοντας πώς η τεχνολογία χρησιμεύει τόσο ως υποδομή όσο και ως μηχανισμός επιβολής του θεσμικού ελέγχου.
Τα σενάρια Rockefeller παρουσιάζουν πολλαπλά πιθανά μέλλοντα για το ρόλο της τεχνολογίας, που κυμαίνονται από τα αυστηρά ελεγχόμενα συστήματα του «Lock Step» έως τις κατακερματισμένες, εντοπισμένες καινοτομίες του «Smart Scramble». Ωστόσο, αυτές οι παραλλαγές μπορούν να κατανοηθούν ως διαφορετικές μέθοδοι εφαρμογής του θεσμικού ελέγχου, είτε μέσω άμεσης εποπτείας είτε μέσω του στρατηγικού περιορισμού των τεχνολογικών δυνατοτήτων σε ορισμένες περιοχές ή πληθυσμούς. Τα σενάρια περιγράφουν αποτελεσματικά πιθανές τεχνολογικές αρχιτεκτονικές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν διάφορες μορφές κεντρικών ή κατανεμημένων συστημάτων ελέγχου.
3. Επιρροή ΜΚΟ/Ιδρύματος:
Το Ινστιτούτο Tony Blair χρησιμεύει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ΜΚΟ λειτουργούν ως φορείς πολιτικής που μπορούν να ξεπεράσουν τις παραδοσιακές κυβερνητικές δομές. Αυτές οι οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται κυρίως από μεγάλα ιδρύματα, παράγουν έτοιμες πολιτικές που οι κυβερνήσεις υιοθετούν χονδρικά, αποδεικνύοντας πώς η χάραξη πολιτικής έχει ουσιαστικά ανατεθεί από τους εκλεγμένους αξιωματούχους σε μη εκλεγμένες οργανώσεις που λειτουργούν μέσα στο ευρύτερο δίκτυο της θεσμικής εξουσίας.
Τα σενάρια της έκθεσης Rockefeller αναγνωρίζουν αυτή την εξέλιξη της επιρροής των ΜΚΟ, ιδίως στο "Clever Together" («Έξυπνοι Μαζί»), όπου οι συντονισμένες δράσεις των ΜΚΟ διαμορφώνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Τα σενάρια διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους σε διάφορα μελλοντικά πλαίσια, από συγκεντρωτικά «μοντέλα-φρούρια» σε αποκεντρωμένα «φιλανθρωπικά αντάρτικα», διατηρώντας παράλληλα τη θέση τους ως βασικοί αρχιτέκτονες της παγκόσμιας πολιτικής και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
4. Μοντέλα Διακυβέρνησης:
Ο νόμος του Mosca καταδεικνύει πώς οι οργανωμένες μειονότητες κυριαρχούν αναπόφευκτα επί μεγαλύτερων ανοργάνωτων ομάδων, παρέχοντας ένα θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των σύγχρονων δομών διακυβέρνησης. Η αρχή αυτή εκδηλώνεται με τον τρόπο με τον οποίο οι ΜΚΟ, παρά το σχετικά μικρό τους μέγεθος, μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής, καθώς οι πολιτικοί είναι πολύ επικεντρωμένοι σε βραχυπρόθεσμα ζητήματα και στη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης για να αναπτύξουν οι ίδιοι ολοκληρωμένες πολιτικές.
Τα σενάρια Rockefeller εξετάζουν διαφορετικές εκδηλώσεις αυτής της αρχής διακυβέρνησης, από τον αυταρχικό έλεγχο στο «Lock Step» έως την κατακερματισμένη τοπική διακυβέρνηση στο «Smart Scramble». Κάθε σενάριο παρουσιάζει μια διαφορετική ισορροπία μεταξύ συγκεντρωτικής και αποκεντρωμένης εξουσίας, ωστόσο όλα αντανακλούν τη θεμελιώδη αλήθεια ότι οι οργανωμένες, συντονισμένες ομάδες διατηρούν τον έλεγχο επί μεγαλύτερων, λιγότερο συντονισμένων πληθυσμών.
5. Αντιμετώπιση κρίσεων:
Η στρατηγική χρήση των κρίσεων ως καταλύτες για θεσμικές αλλαγές αναδεικνύεται ξεκάθαρα στις θεσμικές απαντήσεις σε προκλήσεις όπως οι πανδημίες ή η κλιματική αλλαγή. Τα οργανωμένα δίκτυα αντιμετώπισης, που τοποθετούνται πάνω από τις παραδοσιακές κυβερνητικές δομές, χρησιμοποιούν αυτές τις στιγμές αστάθειας για να εφαρμόσουν προσχεδιασμένες πολιτικές λύσεις και να αναδιαμορφώσουν τις κοινωνικές δομές σύμφωνα με τις θεσμικές προτεραιότητες.
Το σενάριο «Lock Step» της έκθεσης Rockefeller απεικονίζει ιδιαίτερα αυτή τη δυναμική, δείχνοντας πώς μια πανδημία επιτρέπει την εφαρμογή πιο περιοριστικών συστημάτων ελέγχου. Η εξέλιξη του σεναρίου από την αντιμετώπιση της κρίσης σε μόνιμη κοινωνική αλλαγή αντικατοπτρίζει ιστορικά πρότυπα θεσμικής προσαρμογής και εδραίωσης του ελέγχου σε περιόδους αστάθειας.
6. Οικονομικά Συστήματα:
Τα σχεδόν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια που διαχειρίζονται τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου συγκεντρωμένη χρηματοπιστωτική δύναμη, η οποία επιτρέπει στους οργανισμούς αυτούς να ελέγχουν αποτελεσματικά τη δυναμική της αγοράς και την εταιρική συμπεριφορά μέσω των επενδυτικών αποφάσεων και των απαιτήσεων ESG. Αυτό το σύστημα χρηματοοικονομικού ελέγχου λειτουργεί πάνω από τις παραδοσιακές κυβερνητικές δομές, αποδεικνύοντας πώς η οικονομική εξουσία έχει μετατοπιστεί από τους κρατικούς φορείς στα θεσμικά δίκτυα.
Τα σενάρια Rockefeller παρουσιάζουν διάφορα οικονομικά μέλλοντα, από παγκόσμια ολοκληρωμένα συστήματα έως τοπικά κατακερματισμένες οικονομίες. Ωστόσο, κάθε σενάριο αντικατοπτρίζει διαφορετικές πτυχές του θεσμικού οικονομικού ελέγχου, είτε μέσω του κεντρικού παγκόσμιου συντονισμού στο «Έξυπνο Μαζί» είτε μέσω του ελεγχόμενου χάους του «Hack Attack», όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν την επιρροή τους ακόμη και σε ένα υποβαθμισμένο παγκόσμιο σύστημα.
7. Έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης:
Το Associated Press λειτουργεί ως ένα κεντρικό σύστημα μηνυμάτων που διανέμει εγκεκριμένες αφηγήσεις στους δημοσιογράφους, δημιουργώντας ομοιόμορφα μηνύματα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Αυτός ο συγκεντρωτικός έλεγχος της ροής των πληροφοριών καταδεικνύει πώς οι φαινομενικά ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης λειτουργούν στην πραγματικότητα ως μηχανισμοί εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ανώτερα θεσμικά επίπεδα.
Τα σενάρια Rockefeller διερευνούν διάφορα συστήματα ελέγχου των πληροφοριών, από τις αυστηρά διαχειριζόμενες επικοινωνίες του «Lock Step» έως τα κατακερματισμένα δίκτυα του «Smart Scramble». Αυτά τα διαφορετικά σενάρια αντικατοπτρίζουν πιθανές παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά μηνύματα θα μπορούσαν να διατηρηθούν και να διανεμηθούν υπό διαφορετικές παγκόσμιες συνθήκες.
8. Μοτίβα Καινοτομίας:
Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης της έρευνας κατευθύνουν ενεργά την ακαδημαϊκή και τεχνολογική καινοτομία μέσω στοχευμένων επιχορηγήσεων και ειδικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι η καινοτομία εξυπηρετεί τις θεσμικές προτεραιότητες δημιουργώντας οικονομικά κίνητρα για τους ερευνητές να επικεντρωθούν σε προεπιλεγμένα θέματα και προσεγγίσεις που ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους θεσμικούς στόχους.
Τα σενάρια του Rockefeller παρουσιάζουν διαφορετικά μοντέλα καινοτομίας, από συγκεντρωτικά έως λαϊκής βάσης, αλλά το καθένα αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οι θεσμικές προτεραιότητες διαμορφώνουν την τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη. Είτε μέσω άμεσου ελέγχου στο «Lock Step» είτε μέσω ελεγχόμενου χάους στο «Hack Attack», τα σενάρια δείχνουν πώς η καινοτομία παραμένει δέσμια των θεσμικών πλαισίων.
9. Κοινωνικός Έλεγχος:
Τα εταιρικά τμήματα ανθρώπινου δυναμικού λειτουργούν ως εσωτερικοί μηχανισμοί επιβολής των θεσμικών αξιών, δημιουργώντας μια διαλεκτική σχέση όπου ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη πρέπει να ανταποκρίνονται στην πίεση των εσωτερικών συστημάτων συμμόρφωσης. Αυτό δημιουργεί μια αυτοενισχυόμενη δομή ελέγχου όπου οι θεσμικές προτεραιότητες διατηρούνται τόσο μέσω εξωτερικής πίεσης όσο και μέσω εσωτερικής επιβολής.
Τα σενάρια του Rockefeller διερευνούν διαφορετικά μοντέλα κοινωνικού ελέγχου και αντίστασης, από τον άμεσο αυταρχικό έλεγχο έως τις πιο λεπτές μορφές επιρροής. Κάθε σενάριο παρουσιάζει διαφορετικούς μηχανισμούς για τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης και την εφαρμογή των θεσμικών προτεραιοτήτων, είτε μέσω ρητών κανόνων είτε μέσω σιωπηρών δομών κινήτρων.
10. Αντίσταση και Προσαρμογή:
Το φάσμα της επιτρεπόμενης διαφωνίας αποκαλύπτει πώς τα θεσμικά συστήματα ελέγχου διαχειρίζονται την αντίθεση επιτρέποντας ορισμένες μορφές αντίστασης ενώ απαγορεύουν αυστηρά άλλες. Αυτή η στρατηγική ελεγχόμενης αντιπολίτευσης επιτρέπει την εμφάνιση διαλόγου και διαφωνίας, ενώ διατηρεί τις θεμελιώδεις δομές εξουσίας και αποτρέπει τις πραγματικές απειλές για τον θεσμικό έλεγχο.
Τα σενάρια Rockefeller αναγνωρίζουν διάφορες μορφές αντίστασης και προσαρμογής, από την οργανωμένη απώθηση στο «Lock Step» μέχρι τις τοπικές καινοτομίες στο «Smart Scramble». Ωστόσο, αυτές οι παραλλαγές στην αντίσταση και την προσαρμογή συμβαίνουν μέσα σε ευρύτερα θεσμικά πλαίσια που διατηρούν τον συνολικό έλεγχο, επιτρέποντας παράλληλα περιορισμένες μορφές τοπικής αυτονομίας.
11. Παγκόσμια Ανάπτυξη:
Η διεθνής ανάπτυξη χρησιμεύει ως μηχανισμός για την εφαρμογή θεσμικών προτεραιοτήτων σε διαφορετικές περιοχές και πληθυσμούς. Ο συντονισμός μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και αναπτυξιακών οργανισμών δημιουργεί ένα ενιαίο σύστημα για την κατεύθυνση της παγκόσμιας αλλαγής σύμφωνα με τους θεσμικούς στόχους.
Τα σενάρια Rockefeller εξετάζουν διαφορετικά πιθανά μέλλοντα για την παγκόσμια ανάπτυξη, από τις συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες έως τις κατακερματισμένες τοπικές πρωτοβουλίες. Κάθε σενάριο παρουσιάζει διαφορετικές μεθόδους για την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων, διατηρώντας παράλληλα το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που καθοδηγεί την παγκόσμια αλλαγή.
12. Μελλοντικές Τροχιές:
Η διασύνδεση μεταξύ της οικονομικής ισχύος, του τεχνολογικού ελέγχου και των συστημάτων κοινωνικής διακυβέρνησης υποδεικνύει διάφορα πιθανά μέλλοντα για τους θεσμικούς μηχανισμούς ελέγχου. Αυτές οι πιθανές εξελίξεις κυμαίνονται από τον αυξημένο συγκεντρωτισμό έως τον ελεγχόμενο κατακερματισμό, αλλά όλες διατηρούν τη θεμελιώδη δομή της θεσμικής εξουσίας.
Τα σενάρια Rockefeller χαρτογραφούν αποτελεσματικά αυτά τα πιθανά μέλλοντα, παρουσιάζοντας διαφορετικές παραλλαγές του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί ο θεσμικός έλεγχος. Είτε μέσω άμεσου αυταρχικού ελέγχου, είτε μέσω συντονισμένης παγκόσμιας διακυβέρνησης, είτε μέσω ελεγχόμενου χάους, τα σενάρια αντικατοπτρίζουν διαφορετικές πιθανές εκδηλώσεις της υποκείμενης δομής εξουσίας που περιγράφεται στο μοντέλο Octopus.
Έχω ξαναγράψει για τον σχεδιασμό του καθεστώτος για πανδημία. Ακολουθεί μια σύνοψη των γεγονότων που γνωρίζουμε τα τελευταία 20 χρόνια.
Πολεμικά παιχνίδια - - Lies are Unbekoming
Καταιγίδα του Ατλαντικού (2003, 2005):
Οργανώθηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιωτικούς, αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και ιατρικούς αξιωματούχους.
Επικεντρώθηκε στην επιβολή παγκόσμιου ελέγχου κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία, παρακάμπτοντας τα πολιτικά δικαιώματα.
Συζητήθηκε η έλλειψη ιατρικών πόρων και η ανάγκη για συντονισμένα παγκόσμια πρωτόκολλα ασφαλείας.
Συνιστούσε στρατιωτικοποιημένες στρατηγικές: αστυνομικοί έλεγχοι, προπαγάνδα, λογοκρισία και εξαναγκαστικός εμβολιασμός.
Παγκόσμιος Υδράργυρος (Global Mercury- 2003):
Προσομοίωση εξάπλωσης ευλογιάς από τρομοκράτες- συντονισμένη αντίδραση μεταξύ των εθνών της GHSAG.
Στόχος ήταν η βελτίωση της επικοινωνίας και των παγκόσμιων μηχανισμών αντίδρασης.
Προσομοίωση SCL (2005):
Προώθησε την παραπληροφόρηση και την εγχώρια συμμόρφωση με τα λουκέτα.
Επίδειξη χειραγώγησης της δημόσιας συμπεριφοράς με τη χρήση μαζικής παραπλάνησης από τα μέσα ενημέρωσης.
Σχεδιασμός Σεναρίων και Τεχνικές Υπακοής:
Οι ασκήσεις βιοασφάλειας έγιναν εργαλεία για την επιβολή συγκεντρωτικής αυταρχικής διακυβέρνησης.
Τεχνικές δανεισμένες από τον ψυχολογικό πόλεμο της CIA και τα πειράματα υπακοής του Milgram.
Διερευνήθηκαν στρατηγικές όπως η κοινωνική απομόνωση για την αποθάρρυνση και τον έλεγχο των πληθυσμών.
Προσομοίωση Lockstep (2010):
Σενάριο του Ιδρύματος Rockefeller που προβλέπει μια πανδημία που οδηγεί σε αυταρχική διακυβέρνηση.
Διαμόρφωσε τον έλεγχο της πανδημίας ως απαιτούσα αυστηρή επιτήρηση και συγκεντρωτική εξουσία.
Προβλεπόμενη μακροπρόθεσμη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών.
Σενάριο Πανδημίας SPARS (2017):
Προσομοίωσε μια επιδημία κορονοϊού από το 2025-2028, προμηνύοντας τρομακτικά το COVID-19.
Επικεντρώθηκε στη μαζική προπαγάνδα, τη λογοκρισία και τις εξαναγκαστικές εκστρατείες εμβολιασμού.
Προέβλεψε αντίσταση στα εμβόλια και δημόσιο σκεπτικισμό.
Clade X (2018):
Διερεύνησε τις αντιδράσεις σε ένα βιομηχανοποιημένο παθογόνο χωρίς εμβόλιο.
Έδωσε έμφαση στις στρατιωτικοποιημένες αντιδράσεις, τη λογοκρισία και την ιεράρχηση των εμβολίων.
Εκδήλωση 201 (Οκτώβριος 2019):
Προσομοίωση υπό την ηγεσία του Gates που μοντελοποίησε μια παγκόσμια πανδημία κορονοϊού.
Επικεντρώθηκε στη λογοκρισία, την προπαγάνδα και τις στρατηγικές υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Προέβλεψε 65 εκατομμύρια θανάτους και παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, υπερβάλλοντας τα πραγματικά αποτελέσματα του COVID-19.
Crimson Contagion (2019):
Προσομοίωσε μια αναπνευστική πανδημία με προέλευση την Κίνα.
Συμμετείχαν ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί φορείς, προβλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 και τις διαταραχές.
Υποστήριξε την επιθετική κοινωνική αποστασιοποίηση και την επέκταση της ομοσπονδιακής εξουσίας.
Ασκήσεις TOPOFF (2000-2007):
Μεγάλης κλίμακας ασκήσεις προετοιμασίας για επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα.
Μοντελοποίηση μέτρων καραντίνας και στρατιωτικών αντιδράσεων.
Βασικά Θέματα:
Κεντρικός Έλεγχος: Επαναλαμβανόμενη έμφαση στην αυταρχική διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια πανδημιών.
Στρατιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας: Υποστήριξε στρατηγικές στρατιωτικού και αστυνομικού κράτους.
Καταστολή της Διαφωνίας: Χρήση προπαγάνδας, λογοκρισίας και απομόνωσης.
Έμφαση στα Εμβόλια: Παρέβλεψε τις εναλλακτικές θεραπείες, εστιάζοντας στην εσπευσμένη ανάπτυξη εμβολίων.
Διάβρωση της Δημοκρατίας: Συντονισμένες ασκήσεις χρησίμευσαν ως εκπαίδευση για την κατάλυση των δημοκρατικών κανόνων υπό το πρόσχημα της διαχείρισης της πανδημίας.
Τέλος, σας αφήνω με την Επιχείρηση Lock Step, με τα λόγια του ίδιου του καθεστώτος.
Σενάρια για το Μέλλον της Τεχνολογίας και της Διεθνούς Ανάπτυξης
Ίδρυμα Ροκφέλερ - Μάιος 2010
LOCK STEP
Ένας κόσμος αυστηρότερου κυβερνητικού ελέγχου από πάνω προς τα κάτω και πιο αυταρχικής ηγεσίας, με περιορισμένη καινοτομία και αυξανόμενη αντίδραση των πολιτών
Το 2012, η πανδημία που ο κόσμος περίμενε για χρόνια, επιτέλους χτύπησε. Σε αντίθεση με τον Η1Ν1 του 2009, αυτό το νέο στέλεχος γρίπης -προερχόμενο από άγριες χήνες- ήταν εξαιρετικά μολυσματικό και θανατηφόρο. Ακόμη και τα πιο προετοιμασμένα για πανδημία έθνη ξεπεράστηκαν γρήγορα όταν ο ιός διέσχισε όλο τον κόσμο, μολύνοντας σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκοτώνοντας 8 εκατομμύρια σε μόλις επτά μήνες, στην πλειονότητά τους υγιείς νεαρούς ενήλικες.
Η πανδημία είχε επίσης θανατηφόρες επιπτώσεις στις οικονομίες: η διεθνής κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών σταμάτησε, εξουθενώνοντας βιομηχανίες όπως ο τουρισμός και διακόπτοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, τα συνήθως πολυσύχναστα καταστήματα και κτίρια γραφείων έμειναν άδεια για μήνες, χωρίς εργαζόμενους και πελάτες.
Η πανδημία κάλυψε τον πλανήτη - αν και δυσανάλογα πολλοί πέθαναν στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική Αμερική, όπου ο ιός εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά ελλείψει επίσημων πρωτοκόλλων περιορισμού. Αλλά ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, ο περιορισμός ήταν μια πρόκληση. Η αρχική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να «αποθαρρύνουν έντονα» τους πολίτες από το να πετούν αποδείχθηκε θανατηφόρα επιεικής, επιταχύνοντας την εξάπλωση του ιού όχι μόνο εντός των ΗΠΑ αλλά και πέρα από τα σύνορα.
Ωστόσο, μερικές χώρες τα πήγαν καλύτερα - ιδίως η Κίνα. Η γρήγορη επιβολή και εφαρμογή υποχρεωτικής καραντίνας για όλους τους πολίτες από την κινεζική κυβέρνηση, καθώς και το άμεσο και σχεδόν θερμικό σφράγισμα όλων των συνόρων, έσωσε εκατομμύρια ζωές, σταματώντας την εξάπλωση του ιού πολύ νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες και επιτρέποντας την ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Η κυβέρνηση της Κίνας δεν ήταν η μόνη που έλαβε ακραία μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της από τον κίνδυνο και την έκθεση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εθνικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο τέντωσαν την εξουσία τους και επέβαλαν αεροστεγείς κανόνες και περιορισμούς, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου έως τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος στις εισόδους σε κοινόχρηστους χώρους όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα σούπερ μάρκετ.
Ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας, αυτός ο πιο αυταρχικός έλεγχος και η εποπτεία των πολιτών και των δραστηριοτήτων τους παρέμεινε και μάλιστα εντάθηκε. Προκειμένου να προστατευτούν από την εξάπλωση των όλο και πιο παγκόσμιων προβλημάτων -από τις πανδημίες και τη διεθνική τρομοκρατία έως τις περιβαλλοντικές κρίσεις και την αυξανόμενη φτώχεια- οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο απέκτησαν μια πιο σταθερή λαβή στην εξουσία.
Στην αρχή, η ιδέα ενός πιο ελεγχόμενου κόσμου κέρδισε ευρεία αποδοχή και έγκριση. Οι πολίτες παραχώρησαν πρόθυμα μέρος της κυριαρχίας τους -και της ιδιωτικής τους ζωής- σε πιο πατερναλιστικά κράτη με αντάλλαγμα μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα. Οι πολίτες ήταν πιο ανεκτικοί, ακόμη και πρόθυμοι, για την καθοδήγηση και την εποπτεία από πάνω προς τα κάτω, και οι εθνικοί ηγέτες είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια να επιβάλλουν την τάξη με τους τρόπους που θεωρούσαν κατάλληλους.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, αυτή η αυξημένη εποπτεία πήρε πολλές μορφές: βιομετρικές ταυτότητες για όλους τους πολίτες, για παράδειγμα, και αυστηρότερη ρύθμιση βασικών βιομηχανιών των οποίων η σταθερότητα θεωρήθηκε ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, η αναγκαστική συνεργασία με μια σειρά νέων κανονισμών και συμφωνιών αποκατέστησε αργά αλλά σταθερά τόσο την τάξη όσο και, το σημαντικότερο, την οικονομική ανάπτυξη.
Σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ωστόσο, η ιστορία ήταν διαφορετική -και πολύ πιο ευμετάβλητη. Η εξουσία από πάνω προς τα κάτω πήρε διαφορετικές μορφές σε διάφορες χώρες, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα, το διαμέτρημα και τις προθέσεις των ηγετών τους. Σε χώρες με ισχυρούς και στοχαστικούς ηγέτες, η συνολική οικονομική κατάσταση και η ποιότητα ζωής των πολιτών αυξήθηκαν.
Στην Ινδία, για παράδειγμα, η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε δραστικά μετά το 2016, όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε τα οχήματα με υψηλές εκπομπές ρύπων. Στη Γκάνα, η εισαγωγή φιλόδοξων κυβερνητικών προγραμμάτων για τη βελτίωση των βασικών υποδομών και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας καθαρού νερού για όλους τους κατοίκους της οδήγησε σε απότομη μείωση των ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό. Αλλά η πιο αυταρχική ηγεσία λειτούργησε λιγότερο καλά -και σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικό τρόπο- σε χώρες που διοικούνταν από ανεύθυνες ελίτ που χρησιμοποίησαν την αυξημένη εξουσία τους για να επιδιώξουν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος των πολιτών τους.
Υπήρχαν και άλλα μειονεκτήματα, καθώς η άνοδος του έντονου εθνικισμού δημιούργησε νέους κινδύνους: οι θεατές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, για παράδειγμα, φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα που έφεραν το σήμα της εθνικής τους σημαίας. Οι αυστηροί τεχνολογικοί κανονισμοί κατέπνιξαν την καινοτομία, διατήρησαν το κόστος σε υψηλά επίπεδα και περιόρισαν την υιοθέτηση. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πρόσβαση σε «εγκεκριμένες» τεχνολογίες αυξήθηκε, αλλά πέραν αυτού παρέμεινε περιορισμένη: ο τόπος της τεχνολογικής καινοτομίας βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στον ανεπτυγμένο κόσμο, αφήνοντας πολλές αναπτυσσόμενες χώρες στο επίκεντρο των τεχνολογιών που άλλοι θεωρούν «καλύτερες» γι' αυτές. Ορισμένες κυβερνήσεις το θεώρησαν αυτό συγκαταβατικό και αρνήθηκαν να διανείμουν υπολογιστές και άλλες τεχνολογίες τις οποίες χλεύαζαν ως «μεταχειρισμένες». Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες με περισσότερους πόρους και καλύτερες δυνατότητες άρχισαν να καινοτομούν εσωτερικά για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις από μόνες τους.
«ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΝΕΧΩΣ.
- GK Bhat, TARU Leading Edge, Ινδία».
Εν τω μεταξύ, στον ανεπτυγμένο κόσμο, η παρουσία τόσων πολλών κανόνων και προτύπων από πάνω προς τα κάτω ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες και οι καινοτόμοι συχνά έπαιρναν οδηγίες από τις κυβερνήσεις για το ποιες ερευνητικές κατευθύνσεις να ακολουθήσουν και καθοδηγούνταν κυρίως προς έργα που θα απέφεραν χρήματα (π.χ. ανάπτυξη προϊόντων με γνώμονα την αγορά) ή ήταν «σίγουρες πιθανότητες» (π.χ. θεμελιώδης έρευνα), αφήνοντας σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτους τους πιο ριψοκίνδυνους ή καινοτόμους ερευνητικούς τομείς. Οι εύπορες χώρες και οι μονοπωλιακές εταιρείες με μεγάλους προϋπολογισμούς έρευνας και ανάπτυξης εξακολουθούσαν να σημειώνουν σημαντικές προόδους, αλλά η πνευματική ιδιοκτησία πίσω από τις ανακαλύψεις τους παρέμενε κλειδωμένη πίσω από αυστηρή εθνική ή εταιρική προστασία. Η Ρωσία και η Ινδία επέβαλαν αυστηρά εθνικά πρότυπα για την εποπτεία και την πιστοποίηση των προϊόντων που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση και των προμηθευτών τους - μια κατηγορία που στην πραγματικότητα σήμαινε όλες τις καινοτομίες πληροφορικής. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντεπιτέθηκαν με εθνικά πρότυπα αντίποινα, βάζοντας τρικλοποδιά στην ανάπτυξη και τη διάδοση της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το να ενεργεί κανείς με βάση το εθνικό του συμφέρον σήμαινε συχνά την αναζήτηση πρακτικών συμμαχιών που ταίριαζαν με αυτά τα συμφέροντα - είτε επρόκειτο για την απόκτηση πρόσβασης σε αναγκαίους πόρους είτε για τη συσπείρωση προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη. Στη Νότια Αμερική και την Αφρική, οι περιφερειακές και υποπεριφερειακές συμμαχίες έγιναν πιο δομημένες. Η Κένυα διπλασίασε το εμπόριό της με τη νότια και ανατολική Αφρική, καθώς αναπτύχθηκαν νέες συνεργασίες εντός της ηπείρου. Οι επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική διευρύνθηκαν, καθώς το παζάρι για νέες θέσεις εργασίας και υποδομές με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε βασικά ορυκτά ή εξαγωγές τροφίμων αποδείχθηκε αρεστό σε πολλές κυβερνήσεις. Οι διασυνοριακοί δεσμοί πολλαπλασιάστηκαν με τη μορφή επίσημης βοήθειας για την ασφάλεια. Ενώ η ανάπτυξη ξένων ομάδων ασφαλείας ήταν ευπρόσδεκτη σε ορισμένα από τα πιο φρικτά αποτυχημένα κράτη, οι μονοσήμαντες λύσεις απέδωσαν ελάχιστα θετικά αποτελέσματα.
Μέχρι το 2025, οι άνθρωποι φάνηκε να έχουν κουραστεί από τον έλεγχο από πάνω προς τα κάτω και να αφήνουν τους ηγέτες και τις αρχές να κάνουν τις επιλογές τους. Όπου τα εθνικά συμφέροντα συγκρούονταν με τα ατομικά συμφέροντα, υπήρχαν συγκρούσεις. Οι σποραδικές αντιδράσεις γίνονταν όλο και πιο οργανωμένες και συντονισμένες, καθώς οι δυσαρεστημένοι νέοι και οι άνθρωποι που είχαν δει το κύρος και τις ευκαιρίες τους να χάνονται -κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες- υποκινούσαν πολιτικές αναταραχές. Το 2026, οι διαδηλωτές στη Νιγηρία έριξαν την κυβέρνηση, έχοντας βαρεθεί τον παγιωμένο πελατειασμό και τη διαφθορά. Ακόμα και εκείνοι που τους άρεσε η μεγαλύτερη σταθερότητα και η προβλεψιμότητα αυτού του κόσμου άρχισαν να νιώθουν άβολα και να περιορίζονται από τόσους αυστηρούς κανόνες και από την αυστηρότητα των εθνικών συνόρων. Η αίσθηση παρέμενε ότι αργά ή γρήγορα, κάτι αναπόφευκτα θα ανέτρεπε την τακτοποιημένη τάξη που οι κυβερνήσεις του κόσμου είχαν εργαστεί τόσο σκληρά για να καθιερώσουν.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (LOCKDOWN)
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα αντιμετωπίσουν δύσκολες επιλογές σε αυτόν τον κόσμο. Δεδομένου του ισχυρού ρόλου των κυβερνήσεων, η άσκηση της φιλανθρωπίας θα απαιτήσει αυξημένες διπλωματικές ικανότητες και την ικανότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά σε εξαιρετικά αποκλίνοντα περιβάλλοντα. Οι σχέσεις των φιλανθρωπικών οργανισμών με τους επιχορηγούμενους και την κοινωνία των πολιτών θα μετριαστούν έντονα από την κυβέρνηση και ορισμένα ιδρύματα μπορεί να επιλέξουν να ευθυγραμμιστούν στενότερα με τις εθνικές στρατηγικές επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ODA) και τους κυβερνητικούς στόχους. Οι μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις θα διατηρήσουν ένα σημαντικό μερίδιο επιρροής και πολλές μικρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις μπορεί να βρουν αξία στη συγχώνευση οικονομικών, ανθρώπινων και λειτουργικών πόρων.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται για την προώθηση των οικουμενικών δικαιωμάτων και ελευθεριών θα μπλοκαριστούν στα σύνορα πολλών εθνών. Η ανάπτυξη έξυπνων, ευέλικτων και ευρύτατων σχέσεων σε αυτόν τον κόσμο θα είναι το κλειδί- ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις μπορεί να επιλέξουν να εργαστούν μόνο σε μέρη όπου οι δεξιότητες και οι υπηρεσίες τους δεν συναντούν αντίσταση. Πολλές κυβερνήσεις θα θέσουν αυστηρούς περιορισμούς στους τομείς προγραμμάτων και στις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες μπορούν να εργαστούν οι διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, οδηγώντας σε μια στενότερη και ισχυρότερη γεωγραφική εστίαση ή σε επιχορηγήσεις μόνο στη χώρα τους.
ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ (LOCK STEP)
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί με ακρίβεια ποια θα είναι η σημαντική τεχνολογική πρόοδος στο μέλλον, οι αφηγήσεις σεναρίων υποδεικνύουν τομείς όπου οι συνθήκες μπορούν να επιτρέψουν ή να επιταχύνουν την ανάπτυξη ορισμένων ειδών τεχνολογιών. Έτσι, για κάθε σενάριο προσφέρουμε μια αίσθηση του πλαισίου για την τεχνολογική καινοτομία, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, τη γεωγραφία και τους βασικούς δημιουργούς. Προτείνουμε επίσης μερικές τεχνολογικές τάσεις και εφαρμογές που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε κάθε σενάριο.
Η τεχνολογική καινοτομία στο «Lock Step» καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση και επικεντρώνεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και υγείας και ασφάλειας. Οι περισσότερες τεχνολογικές βελτιώσεις δημιουργούνται από και για τις ανεπτυγμένες χώρες και διαμορφώνονται από τη διπλή επιθυμία των κυβερνήσεων να ελέγχουν και να παρακολουθούν τους πολίτες τους. Σε κράτη με κακή διακυβέρνηση, αφθονούν τα έργα μεγάλης κλίμακας που αποτυγχάνουν να προχωρήσουν.
Τεχνολογικές τάσεις και εφαρμογές που μπορεί να δούμε:
Οι σαρωτές που χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) να γίνουν ο κανόνας στα αεροδρόμια και σε άλλους δημόσιους χώρους για την ανίχνευση ανώμαλης συμπεριφοράς που μπορεί να υποδηλώνει «αντικοινωνική πρόθεση».
Στον απόηχο των φόβων για πανδημίες, οι πιο έξυπνες συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά εφαρμόζονται πρώτα από μεγάλες εταιρείες και παραγωγούς σε περιβάλλον business-to-business και στη συνέχεια υιοθετούνται για μεμονωμένα προϊόντα και καταναλωτές.
Αναπτύσσονται νέα διαγνωστικά για την ανίχνευση μεταδοτικών ασθενειών. Αλλάζει επίσης η εφαρμογή του υγειονομικού ελέγχου- ο έλεγχος γίνεται προϋπόθεση για την έξοδο από ένα νοσοκομείο ή μια φυλακή, επιβραδύνοντας με επιτυχία την εξάπλωση πολλών ασθενειών.
Οι τεχνολογίες τηλεπαρουσίας ανταποκρίνονται στη ζήτηση για λιγότερο δαπανηρά, χαμηλότερου εύρους ζώνης, εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας για πληθυσμούς των οποίων οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες.
Με γνώμονα τον προστατευτισμό και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, τα έθνη δημιουργούν τα δικά τους ανεξάρτητα, περιφερειακά καθορισμένα δίκτυα πληροφορικής, μιμούμενα τα τείχη προστασίας της Κίνας. Οι κυβερνήσεις έχουν ποικίλους βαθμούς επιτυχίας στην αστυνόμευση της διαδικτυακής κίνησης, αλλά οι προσπάθειες αυτές κατακερματίζουν ωστόσο τον «παγκόσμιο» ιστό.
ΖΩΗ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ
Η Manisha κοίταξε τον ποταμό Γάγγη, υπνωτισμένη από αυτό που έβλεπε. Το 2010, όταν ήταν 12 ετών, οι γονείς της την είχαν φέρει σε αυτό το ποτάμι για να κάνει μπάνιο στα ιερά νερά του. Αλλά στέκεται στην άκρη του ποταμού και η Μανίσα φοβάται. Δεν ήταν το βάθος του ποταμού ή τα ρεύματά του που την είχαν φοβίσει, αλλά το ίδιο το νερό: ήταν θολό και καφέ και μύριζε έντονα σκουπίδια και νεκρά πράγματα.
Η Manisha είχε διστάσει, αλλά η μητέρα της την έσπρωξε προς τα εμπρός, φωνάζοντας ότι αυτό το ποτάμι έρεε από τα λωτοειδή πόδια του Vishnu και ότι θα έπρεπε να έχει την τιμή να μπει σε αυτό. Μαζί με εκατομμύρια Ινδουιστές, η μητέρα της πίστευε ότι το νερό του Γάγγη μπορούσε να καθαρίσει την ψυχή του ανθρώπου από όλες τις αμαρτίες και να θεραπεύσει ακόμη και τους αρρώστους. Έτσι, η Manisha είχε βουτήξει απρόθυμα τον εαυτό της στο ποτάμι, καταπίνοντας κατά λάθος νερό κατά τη διαδικασία και λαμβάνοντας μια σοβαρή περίπτωση γιάρδιας, και μήνες διάρροιας, ως αποτέλεσμα.
Η ανάμνηση αυτής της εμπειρίας είναι αυτό που έκανε τη σημερινή ημέρα τόσο αξιοσημείωτη. Ήταν τώρα 2025. Η Manisha ήταν 27 χρονών και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Εξυγίανσης του Γάγγη (GPI) της ινδικής κυβέρνησης. Μέχρι πρόσφατα, ο Γάγγης εξακολουθούσε να είναι ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο, με τα επίπεδα κολοβακτηριδίων να είναι αστρονομικά λόγω της συχνής απόρριψης ανθρώπινων και ζωικών πτωμάτων και λυμάτων (το 2010, 89 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα) απευθείας στον ποταμό.
Δεκάδες οργανωμένες προσπάθειες καθαρισμού του Γάγγη κατά τη διάρκεια των ετών είχαν αποτύχει. Το 2009, η Παγκόσμια Τράπεζα δάνεισε στην Ινδία ακόμη και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία καθαρισμού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, όμως, χτύπησε η πανδημία και η χρηματοδότηση αυτή στέρεψε. Αυτό όμως που δεν στέρεψε ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης για τον καθαρισμό του Γάγγη - πλέον όχι μόνο ένα ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά όλο και περισσότερο ένα ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας.
Η Manisha είχε ενταχθεί στο GPI το 2020, εν μέρει επειδή είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της οικολογικής υγείας του πιο πολύτιμου πόρου της Ινδίας. Πολλές ζωές στην πόλη της, την Jaipur, είχαν σωθεί από τις καραντίνες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και αυτή η εμπειρία, σκέφτηκε η Manisha, είχε δώσει στην κυβέρνηση την αυτοπεποίθηση να είναι τόσο αυστηρή όσον αφορά τη χρήση του ποταμού τώρα: πώς αλλιώς θα μπορούσε να πείσει εκατομμύρια Ινδούς πολίτες να αλλάξουν εντελώς τις πολιτιστικές τους πρακτικές σε σχέση με έναν ιερό τόπο;
Η απόρριψη των τελετουργικά καμένων σωμάτων στον Γάγγη ήταν πλέον παράνομη και τιμωρούνταν με πολυετή φυλάκιση. Οι εταιρείες που εντοπίζονταν να ρίχνουν απόβλητα κάθε είδους στον ποταμό έκλειναν αμέσως από την κυβέρνηση. Υπήρχαν επίσης αυστηροί περιορισμοί για το πού μπορούσαν οι άνθρωποι να κάνουν μπάνιο και πού μπορούσαν να πλύνουν τα ρούχα τους. Κάθε 20 μέτρα κατά μήκος του ποταμού σημειωνόταν από μια πινακίδα που περιέγραφε τις επιπτώσεις της «ασέβειας προς τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο της Ινδίας». Φυσικά, αυτό δεν άρεσε σε όλους- διαμαρτυρίες ξεσπούσαν κάθε τόσο. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να αρνηθεί ότι ο Γάγγης έδειχνε πιο όμορφος και πιο υγιής από ποτέ.
Η Manisha παρακολουθούσε καθώς μια ομάδα μηχανικών άρχισε να ξεφορτώνει τον εξοπλισμό στις όχθες. Πολλοί κορυφαίοι Ινδοί επιστήμονες και μηχανικοί είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση για να αναπτύξουν εργαλεία και στρατηγικές για τον καθαρισμό του Γάγγη με πιο υψηλής τεχνολογίας τρόπους. Τα αγαπημένα της ήταν τα βυθιζόμενα ρομπότ που «κολυμπούσαν» συνεχώς στο ποτάμι για να ανιχνεύουν, μέσω αισθητήρων, την παρουσία χημικών παθογόνων μικροοργανισμών.
Τα νέα συστήματα φιλτραρίσματος στις όχθες του ποταμού που ρουφούσαν το βρώμικο νερό του ποταμού και έφτυναν πολύ καθαρότερο νερό ήταν επίσης εντυπωσιακά -ιδιαίτερα επειδή εξωτερικά είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζουν με μίνι-ναούς. Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Manisha βρισκόταν σήμερα στο ποτάμι, για να επιβλέψει την εγκατάσταση ενός συστήματος φιλτραρίσματος που βρίσκεται ούτε 100 μέτρα από το σημείο όπου πρωτοπάτησε στον Γάγγη ως κορίτσι. Το νερό φαινόταν πολύ πιο καθαρό τώρα, και πρόσφατες δοκιμές έδειχναν ότι θα μπορούσε ακόμη και να πληροί τα πρότυπα πόσιμου νερού μέχρι το 2035. Η Manisha μπήκε στον πειρασμό να κλωτσήσει το παπούτσι της και να βουτήξει το δάχτυλο του ποδιού της, αλλά αυτή ήταν μια απαγορευμένη περιοχή τώρα - και αυτή, απ' όλους τους ανθρώπους, δεν θα παραβίαζε ποτέ αυτόν τον νόμο.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
Operation Lock Step - Lies are Unbekoming