Kofi Annan
Ο Kofi Annan και η εταιρική άλωση του ΟΗΕ - Μεταρρυθμίσεις, διαφθορά και η γέννηση του Παγκόσμιου Συμφώνου
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - esc | 16 Ιουνίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Ο Boutros Boutros-Ghali ήταν ο έκτος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών1. Η θητεία του ξεκίνησε το 1992, αλλά ήδη από το 1996, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τους Clinton/Gore (ναι, πάλι αυτοί) αποφάσισαν ότι ήθελαν να τον διώξουν, δήθεν λόγω φόβων για οικονομική κακοδιαχείριση και γενικότερα για το επίπεδο της γραφειοκρατίας.
Ένας ισχυρισμός, κάπως αντίθετος με την πραγματικότητα.
Ο αντικαταστάτης του ήρθε με τη μορφή του Kofi Annan, ο οποίος πιστώνεται κυρίως τη μεταρρύθμιση της γραφειοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών και την έναρξη του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών2. Λοιπόν, αυτό, μαζί με την κατ' εξοχήν διαφθορά, στην προκειμένη περίπτωση με το πρόγραμμα Oil-for-Food program ("πετρέλαιο για τρόφιμα"), που ξεκίνησε - το μαντέψατε - από τη διοίκηση Clinton/Gore.3.
Και ως δευτερεύουσα σημείωση - αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι άλλος από τον Mark Malloch-Brown - τον σημερινό πρόεδρο του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας4 του Soros - που αναφέρεται ως αναπληρωτής του.
Ωστόσο, αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, γίνεται σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται. Επανεξετάζοντας τους προυπολογισμούς5, αν και - σίγουρα - αυξάνονται σε ονομαστικούς όρους κατά τη διάρκεια του Boutros-Boutros Ghali, αυτό ωχριά σε σύγκριση με αυτό που παρατηρείται υπό τον διάδοχό του, τον Kofi Annan - ειδικά όταν εξετάζονται οι πραγματικοί (μετά τον πληθωρισμό) όροι, Ο Annan υστερεί κατά μίλια, όπως παρατηρείται ξεκάθαρα στο παρακάτω γράφημα. Κατά συνέπεια, οι αμερικανικές αντιρρήσεις φαίνονται ύποπτες - ανεξάρτητα από τους δηλωμένους λόγους.
Αυτό για το οποίο κυρίως θυμόμαστε τον Kofi Annan είναι η μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε σε αυτό το σημείο, είναι αρκετά σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιον βασίστηκε6, πέρα από τον Malloch-Brown -
«Δουλεύοντας ως κορυφαίος σύμβουλος του Annan από το 1997 έως το 2005, ο Strong ήταν ο συγγραφέας του πρώτου μεγάλου γύρου μεταρρυθμίσεων του Annan στον ΟΗΕ, οι οποίες σε γενικές γραμμές μετατόπισαν την εξουσία μακριά από τα κράτη μέλη και προς το αφεντικό του στη Γραμματεία».
Ο πρώτος γύρος μεταρρυθμίσεων συγκέντρωσε την εξουσία στη γραμματεία. Ορίστε η "χρηστή διακυβέρνηση" με την προσθήκη της "διαφάνειας", της "ένταξης" και της "συμμετοχής".
«Οι αλλαγές αυτές περιελάμβαναν την προσθήκη της θέσης ενός αναπληρωτή γενικού γραμματέα για να βοηθήσει στη διαχείριση των διευρυνόμενων καθηκόντων της Γραμματείας. Ο Annan ανέθεσε αρχικά τη θέση αυτή σε μια Καναδή, τη Louise Frechette, η οποία τελικά δέχθηκε επικρίσεις για κακή διαχείριση του προγράμματος "Πετρέλαιο για τρόφιμα" και εγκατέλειψε τον ΟΗΕ στις αρχές του περασμένου έτους για να ενταχθεί σε ένα καναδικό ινστιτούτο στο οποίο συμμετείχε ο Strong στο διοικητικό του συμβούλιο».
...ναι, ο Annan σίγουρα μοιάζει κάπως με διορισμένο από τον Κλίντον.
«Ο Annan αντικατέστησε τον Frechette με έναν από τους πρώην συναδέλφους του Strong από μια θητεία που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην Παγκόσμια Τράπεζα, τον Mark Malloch Brown, ο οποίος - με τον Strong ως έναν από τους ειδικούς συμβούλους του - είχε στη συνέχεια υπηρετήσει υπό τον Annan από το 1999-2005 ως επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ».
Όταν ένας απατεώνας αποκαλύπτεται, απλά αντικαθίσταται με έναν άλλο απατεώνα. Σίγουρα ταιριάζει πολύ με τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του Clinton.
«Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως γκουρού της παγκόσμιας διακυβέρνησης, ο Strong βοήθησε επίσης να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία για τον ΟΗΕ να περιπλέξει τη σκοτεινή και επιρρεπή στη δωροδοκία γραφειοκρατία του με τις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω των λεγόμενων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο Strong εισήγαγε αυτή τη διαδικασία στην πρόταση μεταρρύθμισης του 1997 ως την άχαρη έννοια της "διαβούλευσης μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της επιχειρηματικής κοινότητας».
... και αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο ο Maurice Strong κάνει τις δουλειές του - μέσω ξεκάθαρων ψεμάτων και εξαπάτησης.
Όπως και να έχει, δεν πρόκειται για τον Maurice Strong, αλλά για τον Kofi Annan. Και ήταν υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που τον Ιανουάριο του 1998 εκφώνησε μια αξιοσημείωτη ομιλία, με τίτλο "ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΞΙΩΝ"7 - ειδικά όπως είπε δεν εκφωνήθηκε σε κανένα άλλο μέρος παρά στο Νταβός. Ναι, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκείνης της χρονιάς . Ναι, του οποίου ο Maurice Strong ήταν διευθυντής εκείνη την εποχή...
«Business έχει επιτακτικό ενδιαφέρον για την επιτυχία αυτού του έργου. Η δημιουργία πλούτου, που είναι η ειδικότητά σας, και η προώθηση της ανθρώπινης ασφάλειας με την ευρύτερη έννοια, το κύριο μέλημα των Ηνωμένων Εθνών, είναι στόχοι που αλληλοενισχύονται».
Ο Annan καθιστά απολύτως σαφές -αν δεν το δηλώνει ευθέως- ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ανοικτά για επιχειρηματική δραστηριότητα. Τούτου λεχθέντος, δεδομένου του πόσο πρώιμο είναι αυτό το έγγραφο, ένας βαθμός επιφυλακτικότητας ή ακόμη και εσκεμμένης υποτίμησης δεν αποτελεί έκπληξη.
«Οι ηγέτες της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων συνεχίζουν να έχουν επιλογές. Γι' αυτό ας επιλέξουμε να ενώσουμε τη δύναμη των αγορών με την εξουσία των οικουμενικών ιδανικών. Ας επιλέξουμε να συμφιλιώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας με τις ανάγκες των μειονεκτούντων και τις απαιτήσεις των μελλοντικών γενεών».
Με άλλα λόγια - υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει. Κατά συνέπεια, επέστρεψε στο Νταβός την επόµενη χρονιά: "SECRETARY-GENERAL PROPOSES GLOBAL COMPACT ON HUMAN RIGHTS, LABOUR, ENVIRONMENT, IN ADDRESS TO WORLD ECONOMIC FORUM IN DAVOS" (1999)8.
«Κατά τις προηγούµενες επισκέψεις µου, σας είπα τις ελπίδες µου για µια δηµιουργική συνεργασία µεταξύ των Ηνωµένων Εθνών και του ιδιωτικού τοµέα... Φέτος, θέλω να σας προκαλέσω να µε ακολουθήσετε για να οδηγήσουµε τη σχέση µας σε ένα ακόµη υψηλότερο επίπεδο. Προτείνω να εσείς, οι ηγέτες των επιχειρήσεων που έχουν συγκεντρωθεί στο Νταβός, και εμείς, τα Ηνωμένα Έθνη, να εγκαινιάσουμε ένα παγκόσμιο σύμφωνο κοινών αξιών και αρχών, το οποίο θα δώσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά».
... αυξημένη συνεργασία, και...
«Η πρόκλησή μας σήμερα είναι να επινοήσουμε μια παρόμοια συμφωνία σε παγκόσμια κλίμακα, για να στηρίξουμε τη νέα παγκόσμια οικονομία... να αγκαλιάσουμε, να υποστηρίξουμε και να θέσουμε σε ισχύ ένα σύνολο βασικών αξιών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εργασιακών προτύπων και των περιβαλλοντικών πρακτικών».
... μια έκκληση για ένα παγκόσμιο σύμφωνο.
Παρεμπιπτόντως, υπήρχε ένα άλλο έγγραφο που αφορούσε αυτή τη συνεργασία του WEF με το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ. Δυστυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη το χαρακτήρισαν "αυστηρά εμπιστευτικό" και έτσι δεν γνωρίζουμε πολλά πέρα από τον τίτλο του "Strategic Planning Unit - Global Compact launch following the World Economic Forum, Davos, Switzerland, January 1999" και την ημερομηνία του (1999-02-16 - 1999-05-03).9.
Φαίνεται ότι ο Annan δεν συμμετείχε στο WEF το 2020. Ωστόσο, στις 26 Ιουνίου, το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ εγκαινιάστηκε επίσημα10.
"Στις 26 Ιουλίου, ο Annan συγκαλεί μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία συγκεντρώνει ηγέτες από τις παγκόσμιες επιχειρήσεις, το διεθνές εργατικό κίνημα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Θα θέσουν σε εφαρμογή το Παγκόσμιο Σύμφωνο που ανακοίνωσε ο Annan στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 1999, ... ".
Το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ11 είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να υιοθετήσουν βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές. Ευθυγραμμίζει τις στρατηγικές και τις δραστηριότητες των εταιρειών με δέκα παγκοσμίως αποδεκτές αρχές σε τέσσερις βασικούς τομείς: ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακά πρότυπα, προστασία του περιβάλλοντος και καταπολέμηση της διαφθοράς. Και αυτός ο δικτυακός τόπος ξεκίνησε στις αρχές του 2000 - ακριβώς την εποχή του Νταβός, στην πραγματικότητα.
Οι 10 αρχές έχουν ένα ενοποιητικό θέμα12. Είναι όλες, τελικά, ηθικοκεντρικές..
Αλλά ενώ το ίδιο το Παγκόσμιο Σύμφωνο έχει λάβει μεγάλη προσοχή, αυτό που έχει διαφύγει σε μεγάλο βαθμό της προσοχής είναι το "A/54/700/Add.1"13 -.
«Ο Γενικός Γραμματέας έχει την τιμή να διαβιβάσει προς εξέταση στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τα σχόλια της Διοικητικής Επιτροπής Συντονισμού σχετικά με την έκθεση της Κοινής Μονάδας Επιθεώρησης με τίτλο "Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συνεργασία με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών" (JIU/REP/99/6)».
Δηλαδή, υπάρχει μια προηγούμενη έκθεση - στην οποία θα επιστρέψουμε σε ένα λεπτό.
«Περιλήφθηκε στο πρόγραμμα εργασίας της ΕΜΕ για το 1999 λόγω της αναδυόμενης νέας σχέσης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με τον ιδιωτικό τομέα... κατά την πρώτη τακτική συνεδρίασή της τον Απρίλιο του 1999, η ACC τόνισε ότι το σύστημα έπρεπε να οικοδομήσει πολυδιάστατες εταιρικές σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους»
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, δημοσίως, αυτό βρισκόταν σε διερευνητικό στάδιο. Και από τη σύσταση 2 μαθαίνουμε -
«Συνεχίζεται η προώθηση κοινών προσεγγίσεων, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών κατάρτισης σε επίπεδο συστήματος που υποστηρίζονται από το Κολλέγιο Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας του με το Φόρουμ Επιχειρηματικών Ηγετών του Πρίγκιπα της Ουαλίας».
Ω, θα το δείτε αυτό - το Κολέγιο Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών είχε ήδη συνεργαστεί με το Φόρουμ Ηγετών του Πρίγκιπα της Ουαλίας σε ένα σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν ήδη σε εξέλιξη.
‘Το JIU/REP/99/6'14 που αναφέρεται παραπάνω φέρει τον κάπως πιο εύηχο τίτλο "Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη".
«Η σχέση µε τον ιδιωτικό τοµέα, εποµένως, δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη προσεγγίζουν τον ιδιωτικό τομέα, και ίσως στον τρόπο με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας βλέπει τα Ηνωμένα Έθνη».
... όπως είδαμε παραπάνω...
«Στην έκθεσή του για τη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1997, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της θέσης του, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία που απέδιδε στο θέμα και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν διευθετήσεις με κορυφαίες επιχειρηματικές οργανώσεις για να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των Ηνωμένων Εθνών».
... αλλά ο Annan μόλις είχε αναλάβει τη θέση του προτού αρχίσει να εκτελεί τις προσφορές της ιδρυτικής τάξης.
«Το Επιχειρηματικό Φόρουμ του Πρίγκιπα της Ουαλίας, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν περίπου 50 διευθύνοντες σύμβουλοι ή ανώτερα στελέχη από κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, είναι ένα άλλο παράδειγμα οργανισμού που προωθεί "κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές" για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, και ο οποίος είναι πρόθυμος να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς οργανισμούς για το σκοπό αυτό».
Διαβάζω πολύ. Αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ για αυτό το φόρουμ πριν διαβάσω αυτά τα έγγραφα.
«Το νέο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών απεικονίζεται επίσης θεαματικά τον τελευταίο καιρό με δωρεές πρωτοφανών ποσών από Ιδρύματα που συνδέονται άμεσα με ηγέτες επιχειρήσεων».
Θεέ μου, μη μου πεις.
«Το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών και το αντίστοιχό του στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τις Διεθνείς Συμπράξεις (UNFIP) έχουν δημιουργήσει ένα καινοτόμο μοντέλο για την αξιοποίηση των ιδιωτικών δωρεών στην υπηρεσία της πολυμερούς ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας».
... και αυτή θα ήταν η επιχείρηση του Ted Turner, όπως ενεργοποιήθηκε μέσω του Maurice Strong.
‘Οι Επιθεωρητές θεωρούν απαραίτητο να υπενθυμίσουν την άποψη που εκφράζεται συχνά ότι, όσο σημαντική και χρήσιμη και αν είναι η συγκέντρωση πόρων, δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της εταιρικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του ιδιωτικού τομέα ".
Λοιπόν, αυτή μπορεί να είναι η δική σας άποψη, αλλά είναι σαφές ότι η επιχειρηματική κοινότητα δεν την συμμερίζεται.
«Αρκετές σημαντικές δηλώσεις έχουν γίνει από κορυφαίους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που αρνούνταιρητά ότι τα Ηνωμένα Έθνη απλώς "κυνηγούσαν τα χρήματα του ιδιωτικού τομέα". Μια πρόσφατη ομιλία της Εκτελεστικής Διευθύντριας της UNICEF ήταν ιδιαίτερα σαφής από την άποψη αυτή, καθώς προειδοποίησε κατά της υιοθέτησης μιας "περιορισμένης και συγκαταβατικής άποψης" για το τι μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας σε μια σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη».
Δεν ξέρω αν αυτοί οι επιθεωρητές είναι ηλίθιοι ή συνένοχοι. Επειδή - όσο διασκεδαστικό και αν είναι - αυτό φυσικά είναι εντελώς λάθος. Αυτό δεν δημιουργήθηκε για να μπορέσει το δημόσιο να κυνηγήσει ιδιωτικά χρήματα, αλλά μάλλον το ρητά αντίθετο. Η UNICEF, ωστόσο... Είμαι αρκετά σίγουρος ότι πρόκειται απλώς για απροκάλυπτη διαφθορά - περισσότερα γι' αυτούς αργότερα.
Στη συνέχεια, η έκθεση περιγράφει μια σειρά από παραδείγματα ιδιωτικών επιχειρήσεων, που σταδιακά διεισδύουν στη δομή των Ηνωμένων Εθνών - σε κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί καλύτερα ως μια στοχευμένη προσπάθεια διαφθοράς.
«Απαιτούνται επίσης προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των ΜΚΟ και της επιχειρηματικής κοινότητας και να πεισθούν οι πρώτες ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν αντιμετωπίζουν τη συνεργασία τους με τις διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας των πολιτών ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος».
Όχι, φυσικά όχι, διότι αυτές οι ΜΚΟ στην πραγματικότητα χρηματοδοτούνται από τα ίδια αυτά επιχειρηματικά συμφέροντα και/ή ιδρύματα.
"... οι αυξανόμενες επαφές μεταξύ του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών της κοινωνίας των πολιτών στο έργο του Οργανισμού, και ιδίως στα προγράμματα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη.
Αυτό τυχαίνει να μην συμβαίνει επειδή εκεί βρίσκονται τα χρήματα, έτσι δεν είναι;
"Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι ΜΚΟ μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για τα Ηνωμένα Έθνη στην αξιολόγηση της αξίας της συνεργασίας με ορισμένες εταιρείες.
Φανταστείτε αυτό - ΜΚΟ (που χρηματοδοτούνται από ιδρύματα), που συνιστούν συνεργασία με εταιρείες (που συνήθως ιδρύονται από τα εν λόγω ιδρύματα). Μπα, αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ!
"Ο ΠΟΥ ενημέρωσε τους συντάκτες της έκθεσης ότι μια ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία είχε αποσπάσει ένα μέλος του προσωπικού στην πρωτοβουλία του οργανισμού για την απαλλαγή από τον καπνό.
Φαίνεται σχεδόν αδιανόητο ότι αυτό δεν είχε ως κίνητρο το κέρδος, γνωρίζοντας αυτά που ξέρουμε για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες γενικά.
‘Ωστόσο, πουθενά στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, η διαδικασία δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που έχει αναπτυχθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία διαθέτει ένα καθιερωμένο πρόγραμμα ανταλλαγής προσωπικού".
... εξηγεί πολλά, έτσι δεν είναι; Οι μεγάλες επιχειρήσεις ανταλλάσσουν προσωπικό με την Παγκόσμια Τράπεζα για μια περίοδο έως και 2 ετών (!!!!!!!!!), και ως δια μαγείας, οι εταιρείες αυτές αυξάνουν την κερδοφορία τους... στην πλάτη των φορολογουμένων. Πρόκειται για παρανοϊκά επίπεδα διαφθοράς, και αυτό το έγγραφο είναι... αρκετά αποκαλυπτικό από αυτή την άποψη.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, εταιρείες έχουν χρηματοδοτήσει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν από φορείς των Ηνωμένων Εθνών, όπως το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU)».
Και οι εταιρείες έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να διαφθείρουν πανεπιστημιακά μαθήματα.
Και στην πραγματικότητα δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Το γεγονός ότι αυτό το έγγραφο είναι από το 1999, ότι συνεχίζει να απαριθμεί παραδείγματα χονδροειδούς, προφανούς διαφθοράς, ή ότι η κλίμακα της απάτης ανά πρωτοβουλία επιδεινώνεται συνεχώς.
«Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των εταίρων για την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε από την UNCTAD το 1998... Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης συνάντησης, οριστικοποιήθηκαν 18 "συμφωνίες" εταιρικής σχέσης μεταξύ της Γραμματείας της UNCTAD και ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών».
Με άλλα λόγια, οι "επιχειρηματικοί εταίροι" τους συρρέουν για να επωφεληθούν από τη γενναιοδωρία των φορολογουμένων.
"... που διοργάνωσε η ΔΟΕ σε συνεργασία με το Prince of Wales Business Leaders Forum, οδήγησε στην υιοθέτηση από τους συμμετέχοντες περίπου 20 σχεδίων. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν συνεργασία σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η ανάπτυξη του νερού , τα ανθρώπινα δικαιώματα, η στέγαση με χαμηλό κόστος, η προαγωγή της υγείας ή η κατάρτιση στελεχών. Οι Επιθεωρητές ενημερώθηκαν, ωστόσο, ότι καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε συγκεκριμένες δράσεις, γεγονός που τους οδηγεί να παρατηρήσουν, σε ένα προειδοποιητικό σημείωμα, ότι η πραγματική υλοποίηση κοινών έργων με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι προβλεπόταν στο στάδιο του σχεδιασμού".
Η εναλλακτική εξήγηση εδώ, βέβαια, είναι ότι πρόκειται για "κρυφές" συμφωνίες. Δηλαδή συμφωνίες, που ξαφνικά αξίζουν μικρές περιουσίες μια ή δύο δεκαετίες αργότερα, ή που πραγματοποιούνται μέσω αμφίβολης "εκπαιδευτικής" πρακτικής.
«Κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής φάσης της παρούσας έκθεσης, ένας από τους κύριους λόγους που αναφέρθηκαν από τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για την αύξηση των επαφών τους με τον ιδιωτικό τομέα είναι η επείγουσα ανάγκη να διοχετευθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις σε ορισμένους τομείς ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ή σε χώρες που δεν έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από τις τεράστιες ροές ιδιωτικών κεφαλαίων και την έκρηξη της παγκόσμιας ιδιωτικής χρηματοδότησης η οποία προέκυψε από θεμελιώδεις αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους θεσμούς. Πολλοί πιστεύουν ότι τα Ηνωµένα Έθνη µπορούν να διαδραµατίσουν το ρόλο του "έντιµου µεσίτη" µεταξύ, από τη µία πλευρά του επιχειρηµατικού τοµέα και της διεθνούς χρηµατοπιστωτικής κοινότητας και, από την άλλη πλευρά, των φτωχών»
... περιμένετε, αυτό ακούγεται λίγο σαν...
«Το UNDP ήταν ιδιαίτερα ενεργό και συμμετείχε σε τέτοιες πρωτοβουλίες σε μικροεπίπεδο. Μεταξύ των πιο γνωστών είναι ηπρωτοβουλία "Money Matters Initiative", μια σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από κορυφαίους ιδιώτες επενδυτές, η οποία διεξάγει έρευνα σχετικά με τη χρηματοοικονομική καινοτομία για την ενίσχυση της χρήσης του ιδιωτικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη...» .
... πρωτοβουλίες μικτής χρηματοδότησης σε πρώιμο στάδιο, για να είμαι ειλικρινής.
«Το 1995, η UNCTAD οργάνωσε, μαζί με το UNDP και την UNIDO, ένα διεθνές συνέδριο για τις ιδιωτικοποιήσεις στο Ουζμπεκιστάν με σκοπό να εξοικειωθεί η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Ουζμπεκιστάν και να ενημερωθούν οι επενδυτές για τις ειδικές επενδυτικές ευκαιρίες του Ουζμπεκιστάν... περίπου 2000 διεθνή στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι επιχειρηματικών οργανώσεων όπως το ICC, με αποτέλεσμα την υπογραφή περίπου 18 επιχειρηματικών "συμφωνιών».
2.000 στελέχη επιχειρήσεων συρρέουν στο Ουζμπεκιστάν, με την ελπίδα να συμμετάσχουν σε ένα παζάρι με άλλα λόγια. Και λίγο πιο κάτω στη σελίδα -
«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαμόρφωση πολιτικής»
"Ολοένα και περισσότερο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνει χώρα όχι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και "ανάντη στο επίπεδο της πολιτικής... Πιο πρόσφατα, ,ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης γίνει ένας ολοκληρωμένος συμμετέχων στη διεθνή διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τεχνικούς ή επιστημονικούς τομείς".
... πρόκειται για μια οιονεί τεχνοκρατική εξαγορά, με πρόθεση να κλέψουν κάθε δεκάρα. Ειλικρινά έτσι μου φαίνονται όλα αυτά. Εκπλήσσομαι κάπως που ο κόσμος δεν έχει καταρρεύσει εντελώς, ειλικρινά, επειδή αυτή η έκθεση είναι πάνω από δύο δεκαετίες παλιά.
"Η Σύνοδος Κορυφής της Γης σηματοδότησε ένα σημείο καμπής από αυτή την άποψη. Οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία προσδιορίστηκαν στην Ατζέντα 21 ως μία από τις "μείζονες ομάδες", τη συμμετοχή των οποίων θα πρέπει να επιδιώξουν τα Ηνωμένα Έθνη στον καθορισμό στρατηγικών και πολιτικών για την αειφόρο ανάπτυξη... πειραματίστηκε με νέες μορφές συμμετοχής, όπως τα τμήματα διαλόγου πολλαπλών ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια των συνόδων της, τα οποία επέτρεψαν στις μείζονες ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις, να συμβάλουν σε κάποιο βαθμό στις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή".
Και ξαναβρισκόμαστε στο Ρίο 1992 και στον Maurice Strong για άλλη μια φορά. Εκείνο το συνέδριο σηματοδότησε την έναρξη της εταιρικής εξαγοράς.
Και παρόλο που θα μπορούσα να συνεχίσω, αυτό απλά είναι πολύ καταθλιπτικό για να συνεχίσω.
Το πρόγραµµα του Annan για την "ανανέωση" των Ηνωµένων Πολιτειών κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1997 - λίγους µήνες αφότου έγινε Γενικός Γραμματέας15. Και από εκεί θα συνεχίσει το επόμενο άρθρο.
Διότι το σχέδιο αυτό ήταν στην ουσία η πρακτική εφαρμογή ενός διαβόητου εγγράφου του 1995. Και οι δύο αυτές εκθέσεις είχαν έναν κοινό συντελεστή.
Maurice Strong.
1 https://en.wikipedia.org/wiki/Boutros_Boutros-Ghali
2 https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Global_Compact
5 https://archive.globalpolicy.org/un-finance/tables-and-charts-on-un-finance/the-un-regular-budget/27477-united-nations-programme-budget-nominal-and-in-real-prices.html
6 https://www.fdd.org/analysis/2007/02/06/at-the-united-nations-the-curious-career-of-maurice-strong/
11 https://unglobalcompact.org/
13 https://www.unjiu.org/sites/www.unjiu.org/files/jiu_document_files/products/en/reports-notes/CEB%20and%20organisation%20documents/A_54_700_Add.1.pdf
14 https://web.archive.org/web/20050501204051/http://www.unsystem.org:80/jiu/data/reports/1999/en99_06.pdf
15 https://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65BFCF9B-6D27-4E9C-8CD3-CF6E4FF96FF9%7D/SGE%20A-1997-51-950.PDF
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
Kofi Annan - The price of freedom is eternal vigilance.