Προϊόντα Προσωπικής Φροντίδας, Εγκυμοσύνη και «Forever Chemicals»
Έτσι συνεχίζεται η κοροϊδία των «ειδικών™», καθώς η Νορβηγία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να πει στις εγκύους να μην χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα, ενώ η επίσημη «δημόσια υγεία™» δεν προβληματίζεται γ
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Εpimetheus | 30 Νοεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Σήμερα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη σχετικά με το μακιγιάζ και άλλα λεγόμενα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα εξαιρετικά τοξικά συστατικά τους και τους κινδύνους εγκυμοσύνης.
Με τίτλο «Χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες σε εγκύους και θηλάζουσες στη μελέτη Maternal-Infant Research on Environmental Chemicals», οι Amber M. Hall et al. έχουν κάνει πραγματικά πολύ χρήσιμη δουλειά. Δημοσιεύθηκε στο Environment International, τχ. 193, Νοέμβριος 2024, 109094 (doi: https://doi.org/10.1016/j.envint.2024.109094), θα συζητήσουμε, στη συνέχεια, τα βασικά ευρήματα της εργασίας και, σε δεύτερο στάδιο, θα μπούμε στα ζιζάνια της αυτογελοιοποίησης της δημοσιογραφικής και δημόσιας υγείας «ελίτ™» της Νορβηγίας.
Οι υπογραμμίσεις και ο [[σαρκασμός]], καθώς και οι μεταφράσεις του μη αγγλικού κειμένου, δικές μου.
Χρησιμοποιήστε τοξικά 'Forever Chemicals', δηλητηριάστε το βρέφος σας
Ιστορικό
Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είναι πανταχού παρούσες χημικές ουσίες που ανιχνεύονται συστηματικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας (PCP). Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της χρήσης PCP στις συγκεντρώσεις PFAS σε εγκύους και θηλάζοντες π̶λ̶η̶θ̶υ̶σ̶μ̶ο̶ύ̶ς̶ ̶[γυναίκες, ορίστε, το διόρθωσα αυτό για εσάς].
Στόχος
Διερευνήσαμε τις συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης PCP και των συγκεντρώσεων PFAS στο προγεννητικό πλάσμα και στο ανθρώπινο γάλα.
Μέθοδοι
Αξιοποιήσαμε τη μελέτη Maternal-Infant Research on Environmental Chemicals (MIREC) για να αξιολογήσουμε τη συμβολή της χρήσης PCP στις συγκεντρώσεις PFAS στο προγεννητικό πλάσμα (6 έως 13 εβδομάδες κύησης, n = 1.940) και στο ανθρώπινο γάλα (2 έως 10 εβδομάδες μετά τον τοκετό, n = 664). Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συχνότητα χρήσης σε 8 κατηγορίες PCP κατά τη διάρκεια του 1ου και 3ου τριμήνου, 1 έως 2 ημέρες μετά τον τοκετό και 2 έως 10 εβδομάδες μετά τον τοκετό [δηλαδή, ρωτήσαμε τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ κ.λπ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό]. Χρησιμοποιήσαμε προσαρμοσμένα μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης για την ποσοτικοποίηση των ποσοστιαίων διαφορών και των αντίστοιχων διαστημάτων εμπιστοσύνης 95 %.
Αποτελέσματα
Στις εγκύους του 1ου τριμήνου [γυναίκες], διαπιστώσαμε υψηλότερη χρήση προϊόντων περιποίησης νυχιών (≥μία φορά την εβδομάδα έναντι ποτέ: υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA): 21 % [9. 7 %, 32 %], υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS): 11 % [0,3 %, 23 %]), αρώματα (καθημερινά έναντι ποτέ: PFOA: 14 % [7,8 %, 21 %], PFOS: 7,8 % [1,3 %, 15 %]), μακιγιάζ (καθημερινά έναντι. ποτέ: PFOA: 14 % [5,8 %, 23 %]), βαφές μαλλιών (ποτέ vs. 1-2 φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: PFOA: 8,3 % [2,4 %, 15 %]) και σπρέι ή τζελ μαλλιών (καθημερινά vs. ποτέ: PFOA: 12 % [5,0 %, 19 %], PFOS: 7,1 % [0,2 %, 15 %]) συσχετίστηκαν με υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS στο πλάσμα [αυτές οι εξαιρετικά τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα» εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος]. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για τη χρήση PCP στο 3ο τρίμηνο και τις συγκεντρώσεις PFAS στο ανθρώπινο γάλα 2 έως 10 εβδομάδες μετά τον τοκετό [αυτές οι εξαιρετικά τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα» εισέρχονται επίσης στο μητρικό γάλα]. Επιπλέον, διαπιστώσαμε επίσης ότι τα ά̶τ̶ο̶μ̶α̶ [οι γυναίκες] που χρησιμοποιούσαν έγχρωμη-μόνιμη βαφή 1 έως 2 ημέρες μετά τον τοκετό είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις Sm-PFOS (18 % [2,7 %, 35 %]), PFOA (16 % [4,3 %, 29 %]) και υπερφθορονανοϊκού οξέος (17 % [3,6 %, 33 %]) στο ανθρώπινο γάλα μετά τον τοκετό [πράγμα που δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη, έτσι δεν είναι;].
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η χρήση PCP μπορεί να [τα δικά μου πλάγια γράμματα] να είναι μια τροποποιήσιμη πηγή έκθεσης σε PFAS σε εγκύους και θηλάζοντες πληθυσμούς. Αυτά τα αποτελέσματα μαζί με τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τη ρύθμιση των PFAS και να καθοδηγήσουν τις ατομικές επιλογές για τη μείωση της έκθεσης σε PFAS.
Όσον αφορά την ακεραιότητα των συγγραφέων, λοιπόν, ο όρος «μπορεί» που χρησιμοποιείται στα συμπεράσματα είναι αδιανόητος υπό το πρίσμα των πραγματικών ευρημάτων κατά την 1η περίοδο:
προϊόντα περιποίησης νυχιών: μικρή, καθόλου χρήση = 0,3-9,7% έναντι τακτικής χρήσης = 23-32%.
αρώματα: ποτέ = 1,3-7,8% έναντι καθημερινής χρήσης = 15-21%
βαφές μαλλιών, σπρέι ή τζελ: ποτέ = 0,2-5% έναντι τακτικής χρήσης = 15-19%
Αυτά τα εξαιρετικά τοξικά «για πάντα χημικά» εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος σε σημαντικά -ενίοτε υπάρχει ένα μέγεθος (Χ10) ή υψηλότερο επίπεδο έκθεσης- ποσοστά.
Συγκρίσιμα ευρήματα τεκμηριώνονται στο 3ο τρίμηνο/2-10 εβδομάδες μετά τον τοκετό:
χρήση έγχρωμης-μόνιμης βαφής 1-2 ημέρες μετά τον τοκετό: μικρή, καθόλου χρήση = 2,7-4,3% έναντι 29-35% των εκτεθειμένων γυναικών είχαν αυτή την τοξική αηδία στο μητρικό γάλα τους
Mπορεί; Πλάκα μου κάνεις; Η «Επιστήμη™» σηκώνει το άσχημο κεφάλι της για άλλη μια φορά, ειδικά από τη στιγμή που τα βρέφη τόσο στη μήτρα όσο και μετά τον τοκετό δεν μπορούν να επιλέξουν να μην καταπιούν αυτές τις εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες για πάντα.
Τι γράφουν οι Hall et al. για αυτά τα δηλητήρια;
Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις από τη δεκαετία του 1950 λόγω της ικανότητάς τους να αντιστέκονται στο πετρέλαιο, το νερό και τη θερμότητα(Buck et al., 2011, Glüge et al., 2020). Οι ουσίες αυτές είναι περιβαλλοντικά ανθεκτικές, πανταχού παρούσες και ανιχνεύονται σχεδόν στο 100 % των Καναδών (Health Canada, 2024; Casal et al. 2017; DeWitt 2015; Lewis et al. 2015). Αν και ο γενικός πληθυσμός εκτίθεται συνήθως σε PFAS μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων, τα PFAS μπορούν επίσης να βρεθούν στο πόσιμο νερό, στις συσκευασίες τροφίμων, στα μαγειρικά σκεύη, στα έπιπλα και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (PCP), όπως το μακιγιάζ, τα προϊόντα μαλλιών και το βερνίκι νυχιών (Ramli et al., 2020, Sunderland et al., 2019, Thépaut et al., 2021). Επιπλέον, μόλις εκτεθούν, τα PFAS μπορούν να βιοσυσσωρευτούν στον άνθρωπο, με ορισμένα PFAS να παρουσιάζουν χρόνο ημιζωής άνω των 8 ετών (Rosato et al. 2023).
Αυτό δεν ακούγεται, λοιπόν, «καλό», έτσι δεν είναι; Οι συγγραφείς συνεχίζουν:
Τα PFAS έχουν συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων ηπατικών παθήσεων, δυσμενούς καρδιομεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας και διαφόρων μορφών καρκίνου (Bassler et al., 2019, Hall and Braun 2023, Meneguzzi et al., 2021, Steenland and Winquist, 2021). Όταν εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα PFAS μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη δυσμενή υγεία των απογόνων, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου βάρους γέννησης, του πρόωρου τοκετού, ορισμένων νευροαναπτυξιακών διαταραχών και της μειωμένης απόκρισης στα εμβόλια [ω, κοίτα να δεις: τα PFAS προκαλούν αυτοάνοσα νοσήματα πριν από τον τοκετό;] στα παιδιά (Gao et al., 2021, Gui et al., 2022, Hall and Braun 2023, Ho et al., 2022, Jeddi et al., 2022, Lee et al., 2021, Liu et al., 2024, Qi et al., 2020, Steenland and Winquist, 2021, Zhang et al., 2022). Αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία των απογόνων οφείλονται εν μέρει στη διαπλακουντιακή και γαλακτοκομική μεταφορά των PFAS, διευκολύνοντας την έκθεση κατά τη διάρκεια της κύησης και της βρεφικής ηλικίας, αντίστοιχα (Bloom et al., 2022, LaKind et al., 2022b).
Από τη συζήτηση των Hall et all.
Στη μελέτη MIREC, μια προοπτική καναδική κοόρτη εγκυμοσύνης και γέννησης, διαπιστώσαμε ότι η συχνότερη χρήση σπρέι και τζελ μαλλιών, προϊόντων περιποίησης νυχιών, αρωμάτων και αρωμάτων, μακιγιάζ και βαφών μαλλιών συσχετίστηκε με υψηλότερες συγκεντρώσεις PFOS ή PFOA στο πλάσμα, ενώ η συχνότερη χρήση σπρέι ή τζελ μαλλιών συσχετίστηκε με υψηλότερες συγκεντρώσεις PFHxS στο πλάσμα. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ της προγεννητικής και μεταγεννητικής χρήσης PCP με PFAS που μετρήθηκαν στο ανθρώπινο γάλα. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν μόνιμο χρώμα μαλλιών ή μερικές ανταύγειες χωρίς λευκαντικό λίγο μετά τον τοκετό είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις Sm-PFOS, PFOA ή PFNA στο ανθρώπινο γάλα σε σύγκριση με τους μη χρήστες.
Η δόση είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο και η τακτική χρήση PCPs είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης των βρεφών τόσο στη μήτρα όσο και μετά τον τοκετό.
Από τις μελέτες άμεσης μέτρησης των PFAS στα PCP, όλες έχουν ανιχνεύσει σταθερά PFAS σε καλλυντικά προϊόντα (Fujii et al., 2013, Harris et al., 2022, Schultes et al., 2018, Whitehead et al., 2021). Για παράδειγμα, οι Fujii (2013) κ.ά. αξιολόγησαν 15 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα και 9 διαφορετικά αντηλιακά από διαφορετικές χώρες μεταξύ 2009 και 2011 για 9 υπερφθοροαλκυλοκαρβοξυλικά οξέα (PFCAs), διαπιστώνοντας ότι το 87 % (13 από τα 15) των καλλυντικών και το 89 % (8 από τα 9) των αντηλιακών περιείχαν ένα PFCA (Fujii et al. 2013). Μια άλλη μελέτη εξέτασε 38 καλλυντικά προϊόντα που ήταν διαθέσιμα στον Καναδά μεταξύ 2020 και 2021 για PFAS και ανίχνευσε τουλάχιστον ένα PFAS σε όλα τα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων στα οποία τα PFAS δεν αναφέρονταν ως δραστικό συστατικό (Harris et al. 2022).Παρόλο που οι μελέτες αυτές δεν αξιολόγησαν συγκεκριμένα τις συγκεντρώσεις PFAS στον ορό, καταδεικνύουν ότι τα PCP θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικές πηγές έκθεσης σε PFAS. Τα ευρήματα αυτά ευθυγραμμίζονται με τις παρατηρήσεις μας στη μελέτη MIREC, όπου εντοπίστηκαν θετικές συσχετίσεις PCP-PFAS μεταξύ εγκύων και θηλαζόντων α̶τ̶ό̶μ̶ω̶ν̶[γυναίκες].
Εν ολίγοις: σχεδόν όλα όσα έχει εξετάσει η «Επιστήμη™» περιέχουν μία ή περισσότερες από αυτές τις εξαιρετικά τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα».
Θυμάμαι ότι όταν γεννήθηκε το πρώτο μας παιδί, αναζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα από πλαστικά που δεν περιείχαν BPA, αλλά τώρα παραδέχομαι ελεύθερα ότι δεν είχα ιδέα ότι, ενώ δεν ήταν κακή ιδέα, ήταν μάλλον και αρκετά άχρηστο:
Αγαπητά μου παιδιά, λυπάμαι πολύ - δεν είχα ιδέα ότι σας δηλητηρίαζα.
Ακολουθούν μερικά ακόμη επιλεγμένα αποσπάσματα από την ενότητα της συζήτησης:
Διερευνήσαμε τις συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης προϊόντων βαφής μαλλιών (ανταύγειες και μόνιμες βαφές) και των συγκεντρώσεων στο ανθρώπινο γάλα μετά τον τοκετό, βρίσκοντας σημαντικές συσχετίσεις...
Οι διαφορές στα επίπεδα PFAS [έκθεσης] μπορεί επίσης να προκύψουν από την αποικοδόμηση πρόδρομων ουσιών κατά την εφαρμογή αυτών των προϊόντων ή κατά τη διάρκεια της χρήσης. Μέχρι σήμερα, οι μελέτες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ PCPs και PFAS που έχουν συμπεριλάβει προϊόντα μαλλιών έχουν επικεντρωθεί σε σαμπουάν και προϊόντα styling, χωρίς να αξιολογούν βαφές μαλλιών ή ανταύγειες
Αυτές οι εξαιρετικά τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα» βρίσκονται σε όλα όσα βάζουμε στο δέρμα μας (το μεγαλύτερο όργανο της ανθρωπότητας), και δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά βιοσυσσωρεύονται, η συνδυασμένη χρήση, π.χ., σαμπουάν, αφρόλουτρου, προϊόντων styling και βαφών μαλλιών θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη έκθεση από ό,τι η χρήση «μόνο» ενός ή δύο από αυτά τα προϊόντα ανά πάσα στιγμή.
Ω, το παλιό καλό σαπούνι.
Η προγεννητική ή μεταγεννητική χρήση αρκετών PCPs (π.χ. προϊόντα για τα μαλλιά, προϊόντα περιποίησης νυχιών και μακιγιάζ) συσχετίστηκε με υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS στο ανθρώπινο γάλα [φοράτε μακιγιάζ, δηλητηριάζετε το παιδί σας; με κάποιο τρόπο, ο Μεγάλος Καπνός -του οποίου δεν είμαι οπαδός- πρέπει να προσθέτει προειδοποιήσεις μαύρης ετικέτας στα τσιγάρα, αλλά για τον «όποιο™» λόγο (sic), τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας δεν το κάνουν: WTF;]...
Παρατηρήσαμε ότι τα διακλαδισμένα ισομερή PFOS (Sm-PFOS) συσχετίστηκαν πιο έντονα με διάφορα PCP, συμπεριλαμβανομένων των βαφών μαλλιών, των έγχρωμων μόνιμων βαφών, των προϊόντων περιποίησης νυχιών και της χρήσης μακιγιάζ, σε σύγκριση με τα γραμμικά ισομερή (n-PFOS). Η παρατήρηση αυτή αποτέλεσε έκπληξη, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα διακλαδισμένα ισομερή αποβάλλονται ταχύτερα και μετριούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα γραμμικά ισομερή (Schulz et al. 2020).Επιπλέον, η διαπίστωση αυτή ήταν αντίθετη με τη μοναδική μελέτη για τη μέτρηση τόσο των διακλαδισμένων όσο και των γραμμικών ισομερών των PFAS απευθείας στα καλλυντικά από τους Schultes (2018) κ.ά., οι οποίοι δεν εντόπισαν διακλαδισμένα ισομερή σε κανένα από τα σουηδικά καλλυντικά που εξέτασαν (Schultes et al. 2018) [αυτό σημαίνει ότι η «μόνη» άλλη μελέτη που εξέτασε αυτές τις τοξίνες ήταν, λοιπόν, ελαττωματική, όπως φαίνεται, αλλά παραδέχομαι ότι δεν την έχω εξετάσει ακόμη]. Καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα διακλαδισμένα και τα γραμμικά ισομερή έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία, οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τα μεμονωμένα ισομερή των PFAS για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία (Schulz et al. 2020).
Με άλλα λόγια: χρησιμοποιήστε αυτά τα προϊόντα και ανακαλύψτε τι μπορεί να προκαλέσει από την άποψη «των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία».
Οι διαφορές στη συσχέτιση μεταξύ PCP και PFAS μεταξύ των μελετών μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, οι διαφοροποιήσεις στα συγκεκριμένα PCPs ή PFAS που αξιολογήθηκαν μπορεί να συμβάλλουν στις διαφορές στα ευρήματα [γνωρίζουμε πραγματικά τι υπάρχει σε αυτά τα προϊόντα;]. Επιπλέον, η χημική σύνθεση εντός μιας συγκεκριμένης κατηγορίας PCP μπορεί να διαφέρει σημαντικά [δηλαδή, οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν το μερίδιο κάθε συστατικού, σε αντίθεση, ας πούμε, με τις ετικέτες τροφίμων], με ορισμένα σκευάσματα να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων PFAS ή πρόδρομων ουσιών PFAS σε σύγκριση με άλλα (Fujii et al., 2013, Harris et al., 2022, Schultes et al., 2018, Whitehead et al., 2021).Επιπλέον, η συχνότητα και η διάρκεια χρήσης των διαφόρων ΠΕΣ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαφορετικά επίπεδα έκθεσης.
Με άλλα λόγια: δηλητηριάζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, ως επί το πλείστον άθελά μας, αλλά και εκ προθέσεως, καθώς οι εταιρείες αυτές προφανώς δεν γνωστοποιούν με ακρίβεια το περιεχόμενο των προϊόντων τους.
Η Νορβηγία δεν συνιστά make-up για τις έγκυες γυναίκες
Τι εκπληκτικός τίτλος στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK - ως άμεση αντίδραση στην προαναφερθείσα μελέτη. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, ορισμένες πτυχές είναι αποκαλυπτικές:
Το NRK ήταν πανέτοιμο να προωθήσει τον χυμό δηλητήριο/θάνατο modRNA, ειδικά στις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και όσους κινδυνεύουν διαφορετικά λόγω προϋπαρχουσών καταστάσεων υγείας.
Στο άρθρο του, ο «δημοσιογράφος» του NRK Chris Veløy, το οποίο εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 29 Νοεμβρίου 2024, έγραψε τις ακόλουθες γραμμές:
Οι έγκυες γυναίκες [sic] συνιστάται να χρησιμοποιούν λιγότερο μακιγιάζ
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες που χρησιμοποιούν μακιγιάζ, βερνίκια νυχιών ή λακ μαλλιών έχουν περισσότερες χημικές ουσίες για πάντα στο αίμα και το μητρικό γάλα τους από εκείνες που δεν χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα.
Ερευνητές στον Καναδά παρακολούθησαν περίπου 2.500 γυναίκες κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Συνέλεξαν δείγματα αίματος και μητρικού γάλακτος. Οι μητέρες στη συνέχεια τους είπαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν διάφορα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.
Οι ενυδατικές κρέμες και παρόμοια προϊόντα ήταν μακράν τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα, ενώ σχεδόν 9 στις 10 χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ...
Σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις κρέμες, οι ερευνητές βρήκαν σαφώς περισσότερες χημικές ουσίες για πάντα στο αίμα και το μητρικό γάλα εκείνων που χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα πιο συχνά.
Για παράδειγμα, όσες χρησιμοποιούσαν μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 14% περισσότερες από τις βλαβερές ουσίες στο αίμα τους και 17% περισσότερες στο μητρικό τους γάλα.
Επιπλέον, να μερικά ξεκάθαρα λόγια από έναν από τους επικεφαλής ερευνητές:
'Οι άνθρωποι που ανησυχούν για το επίπεδο έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να επωφεληθούν από τη μείωση των προϊόντων προσωπικής φροντίδας'.
Αυτό είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Joseph Braun, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την έρευνα.
Τα επίπεδα των χημικών ουσιών για πάντα στο αίμα και το μητρικό γάλα της μελέτης βασίζονται σε δεδομένα από αρκετά χρόνια πριν και σε Καναδές γυναίκες. Αλλά τα επίπεδα είναι αρκετά παρόμοια με εκείνα που μετρήθηκαν στη Νορβηγία [και, πιθανότατα, και αλλού σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες].
Μια μικρή μελέτη που βασίστηκε σε 144 Νορβηγούς το 2017 έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών στο αίμα και της χρήσης αντηλιακών και λιπ γκλος.
Στη συνέχεια, η NRK συνεχίζει να παραπέμπει στον ακόλουθο ιστότοπο EWG's Skin Deep, ο οποίος προσφέρει οδηγίες για πολλά περιεχόμενα τέτοιων προϊόντων προσωπικής φροντίδας.
Σημειώστε ότι δεν γνώριζα αυτόν τον ιστότοπο, αλλά τα επίπεδα ευαισθητοποίησης και επιφυλακτικότητάς μου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ίσως θυμάστε το πρόσφατο άρθρο μου σχετικά με, από όλα τα πράγματα, τον «ορό σαλιγκαριού»:
Έψαξα το 'snail serum' στη βάση δεδομένων Skin Deep του EWG και βρήκα τρία προϊόντα (αλλά όχι αυτό που εξέτασα λεπτομερώς για το άρθρο μου).
Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καλό, αλλά θα κλείσω αυτή την ενότητα ενημερώνοντάς σας ότι ο κ. Veløy κλείνει το κομμάτι του αναφέροντας ότι «οι νορβηγικές αρχές εργάζονται για την ευρωπαϊκή απαγόρευση όλων των PFAS».
Αυτό θα ήταν πραγματικά κάτι καλό.
Συμπέρασμα
Βρίσκομαι στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού της επιστροφής μου και σίγουρα θα μιλήσω στη γυναίκα και τις κόρες μου για την παραπάνω μελέτη.
Παρακαλώ κάντε το ίδιο, ειδικά αν γνωρίζετε και αγαπάτε ανθρώπους που χρησιμοποιούν τακτικά και χωρίς πολλή, αν όχι καθόλου, σκέψη τέτοια προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Επιστρέψτε στις κανονικές, παλιές καλές σαπουνόπετρες, κατά προτίμηση χωρίς τεχνητά συστατικά. Για χρόνια, χρησιμοποιούσα μόνο μπάρες σαπουνιού, αλλά ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να διαβάσω τις ετικέτες για λόγους που τώρα ντρέπομαι πολύ να παραδεχτώ: νόμιζα ότι το σαπούνι είναι σαπούνι.
Καθώς γράφω αυτό το κείμενο σε ένα τρένο του προαστιακού, δίπλα μου κάθεται μια ομάδα πέντε νεαρών γυναικών - όλες τους γύρω στα 20, φοιτήτριες, και φορούν πολύ μακιγιάζ και άλλα από αυτά τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Αν και παραμένω αβέβαιος αν πρέπει να τους το πω - πιθανώς θα το κάνω μόλις τελειώσω με την πληκτρολόγηση - η αποστολή μου σήμερα το απόγευμα θα είναι να ψάξω την ντουλάπα του μπάνιου με τα παιδιά μου (ηλικίας 7 και σχεδόν 11 ετών) και να μάθω τι χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτούμε ούτε μια φορά.
Παρακαλώ βοηθήστε με να διαδώσω την ευαισθητοποίηση και να το μοιραστώ ευρέως.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
Personal Care Products, Pregnancy, and 'Forever Chemicals'