ΦΑΚΕΛΛΟΣ "ΙΟΛΟΓΙΑ": Απεικόνιση με Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο - Απόδειξη ή Διάψευση του "Ιού";
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - ViroLIEgy, Mike Stone | 11 Σεπτεμβρίου 2021
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Μία από τις «αποδείξεις» που προσπαθούν να προσφέρουν οι άνθρωποι για την υποστήριξη του «SARS-COV-2» ή οποιουδήποτε άλλου «ιού» είναι ότι υπάρχουν εικόνες αυτών των σωματιδίων. Υποθέτουν ότι εφόσον μπορούμε να δούμε εικόνες αυτών των «ιών», αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι πραγματικοί. Οι εικόνες που αναφέρονται είναι συνήθως εικόνες Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Διέλευσης- ΗΜ (Τransmission Electron Microscope- ΤΕΜ) που λαμβάνονται από κυταρρικές καλλιέργειες (κυτταροκαλλιέργειες - cell cultures). Ωστόσο, υπάρχουν πολυάριθμα ζητήματα στο να βασιζόμαστε σε κυτταροκαλλιέργειες για την απόδειξη οποιουδήποτε πράγματος όπως περιγράφεται εδώ:
Πριν από την εφεύρεση του Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου το 1931, οι «ιοί» θεωρούνταν ότι απλά υπήρχαν και προκαλούσαν ασθένειες. Δεν μπορούσαν να γίνουν ορατοί οπτικά. Μετά την εφεύρεση του ΗΜ, τα κανονικά αόρατα σωματίδια που ισχυρίζονταν ότι ήταν «ιοί» μπορούσαν τώρα να φανούν. Ωστόσο, η ιδιότητα αυτών των σωματιδίων ως «ιών» εξακολουθούσε να θεωρείται, καθώς ποτέ δεν καθαρίστηκαν/απομονώθηκαν σωστά από ένα αναλλοίωτο δείγμα από άρρωστο ασθενή ούτε αποδείχθηκαν παθογόνα με ρεαλιστικό τρόπο χρησιμοποιώντας ανθρώπινα ή ζωικά μοντέλα. Αυτό που κάνουν οι ιολόγοι είναι να αναζητούν σωματίδια που ταιριάζουν στην εικόνα που θέλουν για έναν «ιό» σε ένα μη καθαρισμένο δείγμα κυτταροκαλλιέργειας (το οποίο περιέχει ενδεχομένως εκατομμύρια σωματίδια που μοιάζουν παρόμοια) και στη συνέχεια να υπονοούν παθογένεια καθώς και λειτουργία σε αυτά που επιλέγουν. Ωστόσο, χωρίς να καθαρίσουν και να απομονώσουν πρώτα τα σωματίδια που υποθέτουν ότι είναι «ιοί», δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να γνωρίζουν οι ιολόγοι ότι τα σωματίδια που επιλέγουν ως «ιούς» είναι πράγματι «ιοί».
Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο τα δείγματα κυτταροκαλλιέργειας προετοιμάζονται για απεικόνιση και τα πολλά σωματίδια που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στο δείγμα και τα οποία μοιάζουν με «ιούς»:
Γενικές Διαδικασίες για Εφαρμογές Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας σε
Διαγνωστική Ιολογία
«Συνοπτικά, λαμβάνεται ένα παρασκεύασμα 10 μl από την κυτταρική καλλιέργεια, τοποθετείται σε πλέγμα φορμάρ και με επικάλυψη άνθρακα, ακολουθεί η προσθήκη 10 μl αρνητικής χρώσης (π.χ. φωσφοτουγγιστικό οξύ). Τα διαλύματα αφήνονται στο πλέγμα για μερικά δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και ακολουθεί στέγνωμα με διηθητικό χαρτί. Το πλέγμα είναι στη συνέχεια έτοιμο για εξέταση με τη χρήση TEM. Με τη μέθοδο αυτή το υπόβαθρο χρωματίζεται και τα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των άθικτων ιόντων, παραμένουν άβαφα, επομένως οι εξωτερικές λεπτομέρειες του ιού απεικονίζονται έναντι του πυκνού σε ηλεκτρόνια υποβάθρου. Πρέπει να δίνεται προσοχή στην ερμηνεία, δεδομένου ότι το δείγμα περιέχει άλλα κυτταρικά υπολείμματα που μπορεί να είναι στο εύρος μεγέθους ενός ιού . Παρατηρήστε τα κυτταρικά υπολείμματα στο δείγμα αρνητικής χρώσης στην Εικόνα 1α. Η προσεκτική ερμηνεία πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ του ιού και άλλων κυτταρικών στοιχείων, όπως οι διαλυμένες κυτταρικές μεμβράνες ».
«Η ερμηνεία της υπερδομής αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σωστή ταυτοποίηση των ιών εντός ενός δείγματος. Όταν οι τεχνικές TEM εφαρμόζονται σε διαγνωστικά δείγματα, αυτό γίνεται συχνά με σκοπό την ανίχνευση ενός ιού και επομένως μπορεί να υπάρχει προκατάληψη να εξετάζεται προσεκτικά ο ιστός για να βρεθεί ένα σωματίδιο που μοιάζει με ιό . Γενικά στην κυτταρική καλλιέργεια ο ιός έχει ενισχυθεί σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις που η ανίχνευση και η ταυτοποίηση του ιού θα πρέπει να είναι σχετικά απλή. Εάν δεν είναι, τότε θα πρέπει να διερευνηθούν άλλες αιτίες CPE (κυτταροπαθητικής επίδρασης) στην κυτταρική σειρά, όπως η τοξικότητα . Σε περιπτώσεις που εξετάζονται οι ιστοί των ψαριών, οι συγκεντρώσεις του ιού μπορεί να είναι χαμηλότερες. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά κριτήρια για να είμαστε σίγουροι ότι ένας ιός είναι υπεύθυνος για τη σχετική παθολογία και πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε να αποφευχθεί η εσφαλμένη αναγνώριση φυσιολογικών κυτταρικών δομών που μπορεί να μοιάζουν με ιό . Όταν υπάρχει υποψία ιογενούς αιτιολογίας και αναζητείται σε ιστούς, είναι εκπληκτικό πόσες κυτταρικές δομές μπορεί να μοιάζουν με ιό !».
« Τα κυτταρικά οργανίδια του ξενιστή μπορούν να εμπίπτουν στο ίδιο εύρος μεγεθών με τους ιούς και μπορεί να μοιάζουν με ιϊκές δομές , αν και σαφείς διαφορές διακρίνουν τα οργανίδια και τα σωμάτια των ιών. Πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι εν λόγω δομές να σχετίζονται με κυτταρικά οργανίδια είτε σε φυσιολογικές είτε σε παθολογικές καταστάσεις, ώστε να αποφευχθεί η λανθασμένη ταυτοποίηση κυτταρικών δομών «όμοια με ιούς». Διάφορα κυτταρικά συστατικά στο κυτταρόπλασμα που μπορεί να συγχέονται για ιούς περιλαμβάνουν πρωτογενή λυσοσώματα, εκκριτικά κοκκία (Εικόνα 6a,b), κυστίδια μεταφοράς (Εικόνα 6γ), γλυκογόνο (Εικόνα 7) και κρυσταλλικά εγκλείσματα . Στον πυρήνα δομές, όπως οι πυρηνικοί πόροι και οι κόκκοι περιχρωματίνης (Εικόνα 8), με μέτρηση 30-35 nm, είναι πολύ συχνές και δεν πρέπει να συγχέονται με ιούς που βρίσκονται στον πυρήνα, όπως ο ιός του έρπη και οι αδενοϊοί . Οι πυρηνικοί πόροι βρίσκονται εντός των πυρηνικών μεμβρανών και όταν τεμαχίζονται en face οι πόροι είναι καθαρά ορατοί. Εκτός από τις φυσιολογικές κυτταρικές δομές, οι παθολογικές διεργασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ασυνήθιστα κυτταροπλασματικά ή πυρηνικά εγκλείσματα που μπορεί να μοιάζουν με ιϊκές δομές . Για ορισμένες οικογένειες ιών, η συναρμολόγηση των σωματίων των ιών συνδέονται με σωμάτια εγκλεισμού που αποτελούνται από ιϊκές δομικές πρωτεΐνες, μεμβράνες και μερικές φορές ώριμα ιϊκά σωματίδια. Τα εγκλείσματα μπορεί να είναι μεμονωμένα ή διατεταγμένα σε δομή πλέγματος, αλλά θα πρέπει να θεωρούνται ιογενή μόνον εάν παρατηρούνται ώριμα σωμάτια ιών, δεδομένου ότι τα κρυσταλλικά εγκλείσματα και σωληνοειδή εγκλείσματα μπορούν να εμφανιστούν εντός των κυττάρων ξενιστών χωρίς ιϊκή συμμετοχή. Το Εικόνα 9 δείχνει ένα κύτταρο με σωληνοειδή έγκλειστα σωμάτια στη σπλήνα μιας φαινομενικά υγιούς ιριδίζουσας πέστροφας. Αν και αυτά τα εγκλείσματα είναι ύποπτα, δεν ήταν εμφανή ιϊκά σωματίδια. Τέτοια εγκλείσματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κυτταρικού εκφυλισμού. Άλλες παθολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, της τοξικότητας και των κακοδιπλωμένων πρωτεϊνών, μπορούν να οδηγήσουν σε σωμάτια εγκλεισμού που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες του κυττάρου-ξενιστή (Cheville 2009)»
Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά μικρο- και νανοσωματίδια εντός της καλλιέργειας που μοιάζουν με «ιούς» δείχνει γιατί είναι απολύτως απαραίτητο το δείγμα που λέγεται ότι περιέχει «ιό» να είναι ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ (δηλαδή απαλλαγμένο από οποιουσδήποτε μολυντές, ξένα υλικά, ρύπους κ.λπ.) έτσι ώστε ένας «ιός» να απομονώνεται (δηλαδή απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε προσμίξεις, ξένα υλικά, ρύπους κ.λπ.), ώστε ένας «ιός» να ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ (δηλαδή να διαχωριστεί) από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να μοιάζει με «ιό». Τα εξωσώματα, τα οποία είναι πανομοιότυπα με τους «ιούς», είναι μερικά από τα εκατομμύρια σωματίδια που μοιάζουν με «ιούς» και τα οποία είναι εγγυημένο ότι υπάρχουν μέσα στα δείγματα:
Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για έναν ιολόγο να ξεχωρίσει ένα σωματίδιο από ένα μη καθαρισμένο δείγμα σε μια εικόνα TEM και να ισχυριστεί ότι είναι ο «ιός» που αναζητούσε, υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα του TEM για την ταυτοποίηση «ιών»:
Μειονεκτήματα της Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας
«Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα που μπορεί να σημαίνουν ότι άλλες τεχνικές, ιδίως η μικροσκοπία φωτός και η μικροσκοπία υπερ-ανάλυσης, είναι πιο συμφέρουσες για τον ερευνητή. Αυτά περιλαμβάνουν:
Αδυναμία ανάλυσης ζωντανών δειγμάτων – Καθώς τα ηλεκτρόνια σκεδάζονται εύκολα από άλλα μόρια στον αέρα, τα δείγματα πρέπει να αναλύονται σε κενό. Αυτό σημαίνει ότι τα ζωντανά δείγματα δεν μπορούν να μελετηθούν με αυτή την τεχνική. Αυτό σημαίνει ότι οι βιολογικές αλληλεπιδράσεις δεν μπορούν να παρατηρηθούν σωστά, γεγονός που περιορίζει τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας στη βιολογική έρευνα.
Ασπρόμαυρες εικόνες – Μόνον ασπρόμαυρες εικόνες μπορούν να παραχθούν από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Οι εικόνες πρέπει να είναι ψευδοχρωματισμένες.
Τεχνουργήματα (Artefacts) – Αυτά μπορεί να υπάρχουν στην εικόνα που παράγεται. Τα τεχνουργήματα παραμένουν από την προετοιμασία του δείγματος και για την αποφυγή τους απαιτείται εξειδικευμένη γνώση των τεχνικών προετοιμασίας του δείγματος.
Καθώς το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σκοτώνει οτιδήποτε υποβάλλεται σε αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να απεικονιστούν ζωντανοί ιστοί/δείγματα. Οι εικόνες μπορούν να φαίνονται μόνον ασπρόμαυρες, γι' αυτό βλέπουμε τόσες πολλές ψηφιακά χρωματισμένες και βελτιωμένες φωτογραφίες για να μας πουλήσουν την ιδέα των «ιών». Τα τεχνουργήματα είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρχουν σε κάποια μορφή λόγω των πολλών αλλαγών που υφίσταται το δείγμα προκειμένου να απεικονιστεί σωστά. Οι ιολόγοι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ισχυριστούν ότι αυτό που απεικονίζεται στις εικόνες ΗΜ ήταν ποτέ σε αυτή την κατάσταση πριν από τη σταθεροποίηση και την ενσωμάτωση για την απεικόνιση. Η διαδικασία στερέωσης και χρώσης ενός δείγματος για την προβολή του σε εικόνα ΤΕΜ εγγυάται ότι θα αλλοιώσει το δείγμα και συνεπάγεται αρκετά μειονεκτήματα:
Προετοιμασία Δειγμάτων για το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο
«Τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια είναι πολύ ισχυρά εργαλεία για την οπτικοποίηση βιολογικών δειγμάτων. Επιτρέπουν στους επιστήμονες να βλέπουν κύτταρα, ιστούς και μικρούς οργανισμούς με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Ωστόσο, αυτά τα βιολογικά δείγματα δεν μπορούν να προβληθούν σε ηλεκτρονικά μικροσκόπια όσο είναι ζωντανά. Αντίθετα, τα δείγματα πρέπει να υποβληθούν σε πολύπλοκα βήματα προετοιμασίας για να τα βοηθήσουν να αντέξουν το περιβάλλον μέσα στο μικροσκόπιο. Η διαδικασία προετοιμασίας σκοτώνει τον ιστό και μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση του δείγματος .
Για τους επιστήμονες που επιθυμούν να δουν βιολογικά δείγματα, αυτό αποτελεί πρόκληση - πώς μπορεί το δείγμα να διατηρηθεί έτσι ώστε να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον ζωντανό οργανισμό, ενώ παράλληλα να αντέχει στην απεικόνιση στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο».
Για να οπτικοποιηθούν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τα βιολογικά δείγματα πρέπει να :
είναι σταθεροποιημένα (στερεωμένα) έτσι ώστε η δέσμη ηλεκτρονίων να μην τα καταστρέφει
στεγνώνονται καλά ώστε να μην επηρεάζονται από το κενό..
Σταθεροποίηση: Ένα στιγμιότυπο του ζωντανού δείγματος
Το πρώτο – και ίσως το πιο σημαντικό – βήμα στη διαδικασία προετοιμασίας είναι η σταθεροποίηση. Σε αυτό το βήμα, ο ζωντανός ιστός υφίσταται χημική επεξεργασία για να σταθεροποιηθεί. Αυτό σκοτώνει ταυτόχρονα το δείγμα ιστού. Είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί ένα δείγμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διότι, μόλις ο ιστός απομακρυνθεί από το φυσικό του περιβάλλον, αρχίζει να αλλάζει. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οξυγόνου αρχίζουν να μειώνονται μόλις ο ιστός αφαιρεθεί από έναν οργανισμό. Αυτό προκαλεί τα μιτοχόνδρια να αρχίσουν να αλλάζουν την εμφάνισή τους. Μια άλλη συνήθης αλλαγή στη διαδικασία στερέωσης είναι ότι τα λιπίδια τείνουν να σχηματίζουν μικκύλια..
Προσοχή στα τεχνουργήματα της σταθεροποίησης
Τα μικκύλια και τα μιτοχόνδρια με περίεργο σχήμα αποτελούν παραδείγματα τεχνουργημάτων - δομές που φαίνονται στο μικροσκόπιο αλλά δεν βρίσκονται σε ζωντανά κύτταρα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τεχνουργήματα μπορούν να εισαχθούν κατά τη διάρκεια της σταθεροποίησης, ώστε να μην τα μπερδέψετε με πραγματικά μέρη του δείγματός σας. Η διάκριση μεταξύ ενός τεχνουργήματος και μιας «πραγματικής» δομής μπορεί να είναι δύσκολη».
«Για την ΤΕΜ, τα δείγματα πρέπει να κοπούν σε πολύ λεπτές διατομές. Αυτό γίνεται για να επιτραπεί στα ηλεκτρόνια να περάσουν κατευθείαν μέσα από το δείγμα. Αφού σταθεροποιηθούν και αφυδατωθούν, τα δείγματα ενσωματώνονται σε σκληρή ρητίνη για να είναι ευκολότερη η κοπή τους. Στη συνέχεια, ένα όργανο που ονομάζεται υπερμικροτόμος κόβει τα δείγματα σε εξαιρετικά λεπτές φέτες (100 nm ή λεπτότερες). Τα δείγματα ΤΕΜ υποβάλλονται επίσης σε επεξεργασία με βαρέα μέταλλα για να αυξηθεί το επίπεδο αντίθεσης στην τελική εικόνα. Τα μέρη του δείγματος που αλληλεπιδρούν έντονα με τα μέταλλα εμφανίζονται ως πιο σκούρες περιοχές».
https://www.sciencelearn.org.nz/resources/500-preparing-samples-for-the-electron-microscope
Συνοπτικά:
Πρέπει να δίνεται προσοχή στην ερμηνεία, καθώς το δείγμα περιέχει άλλα κυτταρικά υπολείμματα που μπορεί να είναι στο εύρος μεγέθους ενός «ιού» (δηλαδή κυτταρικά στοιχεία, όπως διασπασμένες κυτταρικές μεμβράνες)
Υπάρχει μια παραδεκτή προκατάληψη να εξετάζεται προσεκτικά ο ιστός για να βρεθεί ένα σωματίδιο που μοιάζει με ένα "ιό"
Εάν δεν βρεθούν ενδείξεις «ιού», τότε θα πρέπει να διερευνηθούν άλλες αιτίες CPE στην κυτταρική σειρά, όπως η τοξικότητα .
Πρέπει να δίνεται προσοχή για να αποφευχθεί η εσφαλμένη αναγνώριση των φυσιολογικών κυτταρικών δομών που μπορεί να μοιάζουν με «ιό»
Είναι παραδεκτό ότι είναι εκπληκτικό πόσες κυτταρικές δομές μπορούν να μοιάζουν με έναν «ιό»
Τα κυτταρικά οργανίδια ξενιστή μπορούν να εμπίπτουν στο ίδιο εύρος μεγέθους με τους «ιούς» και μπορεί να μοιάζουν με «ιϊκές» δομές
Η πιθανότητα οι εν λόγω δομές να σχετίζονται με κυτταρικά οργανίδια είτε σε φυσιολογικές είτε σε παθολογικές καταστάσεις πρέπει να αποκλειστεί για να αποφευχθεί η εσφαλμένη αναγνώριση των κυτταρικών δομών ως «όμοια με ιούς».
Διάφορα κυτταρικά συστατικά στο κυτταρόπλασμα που μπορεί να συγχέονται με «ιούς» περιλαμβάνουν:
Πρωτογενή λυσοσώματα
Εκκριτικά κοκκία
Κυστίδια μεταφοράς
Γλυκογόνο
Κρυσταλλικά εγκλείσματα
Οι πυρηνικοί πόροι και οι κόκκοι περιχρωματίνης είναι πολύ συνηθισμένοι και δεν πρέπει να συγχέονται με τους «ιούς» που βρίσκονται στον πυρήνα, όπως οι «ερπητοϊοί» και οι «αδενοϊοί».
Οι παθολογικές διεργασίες μπορεί να οδηγήσουν σε ασυνήθιστα κυτταροπλασματικά ή πυρηνικά εγκλείσματα που μπορεί να μοιάζουν με «ιϊκές» δομές
Τα σωμάτια εγκλεισμού (συσσωματώματα σωματιδίων) θα πρέπει να θεωρούνται "ιικά" μόνο εάν παρατηρούνται "ώριμα σωμάτια ιού", δεδομένου ότι κρυσταλλικά εγκλείσματα και σωληνοειδή εγκλείσματα μπορούν να εμφανιστούν εντός των κυττάρων του ξενιστή χωρίς «ιογενή» συμμετοχή.
Τα εγκλείσματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
Κυτταρικής εκφύλισης
Παθολογικών διεργασιών
Γήρανσης
Τοξικότητας
Εσφαλμένες πρωτεΐνες
Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία όπως:
Αδυναμία προβολής ζωντανών δειγμάτων
Μόνον ασπρόμαυρες εικόνες
Παραγωγή τεχνουργημάτων που μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως «ιούς»
Τα δείγματα πρέπει να υποβληθούν σε πολύπλοκα βήματα προετοιμασίας για να τα βοηθήσουν να αντέξουν στο περιβάλλον μέσα στο μικροσκόπιο
Η διαδικασία προετοιμασίας σκοτώνει τον ιστό και μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση του δείγματος
Πώς μπορεί το δείγμα να διατηρηθεί έτσι ώστε να φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο όπως θα ήταν στον ζωντανό οργανισμό, ενώ παράλληλα να μπορεί να αντέξει την απεικόνιση στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο;
Τα δείγματα υποβάλλονται σε χημική επεξεργασία που τα σκοτώνει πριν από την απεικόνιση
Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί μόλις ο ιστός απομακρυνθεί από το φυσικό του περιβάλλον αρχίζει να αλλάζει
Τα μιτοχόνδρια θα αρχίσουν να αλλάζουν την εμφάνισή τους
Τα τεχνουργήματα μπορούν να εισαχθούν κατά τη διάρκεια της σταθεροποίησης και η διάκριση μεταξύ ενός τεχνουργήματος και μιας «πραγματικής» δομής μπορεί να είναι δύσκολη
Αφού σταθεροποιηθούν και αφυδατωθούν, τα δείγματα ενσωματώνονται σε σκληρή ρητίνη για να διευκολύνουν την κοπή τους
Τα δείγματα TEM υποβάλλονται επίσης σε επεξεργασία με βαρέα μέταλλα για να αυξηθεί το επίπεδο της αντίθεσης στην τελική εικόνα
Χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες και γίνονται πολλές διαδικασίες στο δείγμα κυτταροκαλλιέργειας πριν από την απεικόνιση. Είναι παραδεκτό ότι αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αλλοιώσουν το δείγμα, γεγονός που εισάγει τεχνουργήματα. Αυτά τα τεχνουργήματα είναι δομές που δεν παρατηρούνται σε ζωντανά κύτταρα, ωστόσο το δείγμα που εμφανίζεται σε μια εικόνα ΤΕΜ δεν είναι πλέον ζωντανό και έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές όχι μόνο από τις συνθήκες κυτταροκαλλιέργειας αλλά και από τη διαδικασία στερέωσης και χρώσης. Το να ισχυρίζεται ένας ιολόγος ότι οποιοδήποτε από αυτά τα σωματίδια είναι «ιός», πόσο μάλλον ότι βρίσκονται σε ζωντανά κύτταρα ή ξενιστές, είναι στην καλύτερη περίπτωση ανειλικρινές και στη χειρότερη περίπτωση ψέμα.
Κοιτάξτε τις παρακάτω εικόνες TEM. Μπορείτε να διακρίνετε ποια είναι «ιοί» και ποια είναι εξωσώματα ή άλλα εξωκυτταρικά κυστίδια που μοιάζουν με «ιούς»;
Ούτε οι ιολόγοι δεν μπορούν.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
Electron Microscope Imagery: “Virus” Proof or Refutation? – ViroLIEgy
https://viroliegy.com/2021/09/11/electron-microscope-imagery-virus-proof-or-refutation/