Τι Πραγματικά Σημαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη DeepSeek της Κίνας για το Μέλλον της Παγκόσμιας Ισχύος
Πίσω από την πρόσοψη ανοιχτού κώδικα, το DeepSeek R1 είναι κάτι περισσότερο από ένα τεχνολογικό θαύμα - είναι ένα γεωπολιτικό όπλο.
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - A Lily Bit | 27 Ιανουαρίου 2025
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
TL;DR: Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek R1 της Κίνας που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τις πρωτοφανείς 671 δισεκατομμύρια παραμέτρους και το δραστικά χαμηλότερο κόστος, κλονίζει τα θεμέλια της δυτικής κυριαρχίας στον παγκόσμιο αγώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κυκλοφόρησε με άδεια ανοικτού κώδικα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει ακόμη και τα δυτικά μοντέλα, όπως οι τελευταίες προσφορές του OpenAI. Ωστόσο, πίσω από την υπόσχεση της προσβασιμότητας και της καινοτομίας κρύβεται μια βαθύτερη γεωπολιτική ατζέντα. Καθώς διαταράσσει τη δυτική κυριαρχία με απαράμιλλη επεκτασιμότητα και χαμηλό κόστος, αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμεύει ως δούρειος ίππος για επιρροή, προπαγάνδα και έλεγχο, εγείροντας επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας εξουσίας και την αυτονομία της ανθρωπότητας.
Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν τσακώνεται στα σκονισμένα χωράφια της Ανατολικής Ευρώπης ή στα αμφισβητούμενα νερά των Στενών της Ταϊβάν- όχι, ο πραγματικός πόλεμος διεξάγεται στις αποστειρωμένες, φωτισμένες με νέον αίθουσες των κέντρων δεδομένων και στα μυαλά των γκουρού της τεχνολογίας που ισχυρίζονται ότι χτίζουν «τη φυσική και εικονική υποδομή για την τροφοδοσία της επόμενης γενιάς Τεχνητής Νοημοσύνης».
Δεν πρόκειται για μονομαχία κυρίων- πρόκειται για μια σύγκρουση χωρίς όρια, όπου οι απώλειες δεν είναι μόνο γραμμές κώδικα ή σημεία δεδομένων, αλλά ενδεχομένως η αυτονομία και τα ηθικά μας πρότυπα. Τα μέσα ενημέρωσης, με το κεφάλι θαμμένο στην άμμο, προτιμούν να αγνοούν αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές, εστιάζοντας σε παροδικά πολιτικά δράματα.
Αλλά όταν ο πρόεδρος Trump, με το τυπικό μεγαλοπρεπές στυλ του, ανακοίνωσε ένα ανορθόδοξο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το όνομα Stargate, ακριβώς μετά την παρουσίαση από την Κίνα του DeepSeek R1 - ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που υποτίθεται ότι ξεπερνά τη δυτική τεχνολογία σε κάθε πιθανή μέτρηση - ήταν μια κλήση αφύπνισης. Για την ανθρωπότητα, πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω, όπου καμία πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να παίξει ωραία, και το διακύβευμα δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον παγκόσμιο έλεγχο μέσω της τεχνολογίας.
Ενώ η Δύση, ιδίως η Ευρώπη, μιλάει για ηθική και ρύθμιση, η Κίνα γελάει, υπονομεύει και κινείται με αστραπιαία ταχύτητα. Η λεγόμενη «ελεύθερη» πρόσβαση στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης; Είναι ένας δούρειος ίππος, ένας ύπουλος τρόπος εξάπλωσης της επιρροής με το πρόσχημα της καινοτομίας.
Η οικονομική θεωρία εδώ είναι σαφής: τα μονοπώλια και η κυριαρχία στην αγορά αμφισβητούνται όχι από ανώτερες υπηρεσίες ή ηθική, αλλά από καθαρό, αδίστακτο πραγματισμό. Ωστόσο, κανείς δεν είχε εσάς στο μυαλό του όταν το δημιούργησε αυτό. Όπως θα δείτε, πρόκειται απλώς για το ποιος θα υπαγορεύει τους κανόνες του ψηφιακού κόσμου. Και αν νομίζετε ότι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί ή οι κυβερνήσεις νοιάζονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα κέρδη τους ή τις γεωπολιτικές κινήσεις σκακιού, ζείτε σε μια φαντασίωση. Η πραγματική μάχη είναι για τον έλεγχο και την προπαγάνδα, όχι για τη βελτίωση της ανθρωπότητας.
Το DeepSeek αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην κλιμάκωση και την αποδοτικότητα, αλλάζοντας ενδεχομένως τις προσδοκίες σχετικά με την ποσότητα ισχύος και υπολογιστών που απαιτούνται για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το μοντέλο αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές, λιγότερο δαπανηρές μέθοδοι για την εκπαίδευση της θεμελιώδους Τεχνητής Νοημοσύνης, καθιστώντας δυνητικά τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης πιο προσιτές και οικονομικά βιώσιμες. Το κινεζικό DeepSeek μπορεί να έχει μόλις ταρακουνήσει τα οικονομικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με το Forex Live.
Φανταστείτε το χάος μεταξύ των μεγιστάνων της τεχνολογίας στις δυτικές πρωτεύουσες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν το εισιτήριό τους για την εδραίωση του ελέγχου της κοινωνίας, ένα εργαλείο για την ολιγαρχική κυριαρχία στον επόμενο αιώνα. Αλλά τώρα, με την κινεζική DeepSeek να διαταράσσει το status quo, αυτές οι ελίτ αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα που ίσως να μην το λύσουν εύκολα. Οι κυρώσεις για τα μικροτσίπ υποτίθεται ότι θα έδιναν στη Δύση ένα προβάδισμα δεκαετίας, όμως να 'μαστε, με την Κίνα να έχει επιστρέψει στο παιχνίδι, αφήνοντας τους τεχνολογικούς γίγαντες να παλεύουν για ανάσα.
Το άλμα της Κίνας στην τεχνολογία δεν αποτελεί έκπληξη. Οι ΗΠΑ ήταν πρώτες σε 60 από τις 64 τεχνολογίες μεταξύ 2003 και 2007. Προχωρήστε στο 2022 και η Κίνα προηγείται τώρα σε 52 από τις 64.
«Η Κίνα προηγείται τώρα παγκοσμίως σε πολλές από τις πιο κρίσιμες μελλοντικές τεχνολογίες. Η επιτυχία των εμπορικών οντοτήτων της στις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρικά οχήματα, την τεχνολογία μπαταριών και τα φωτοβολταϊκά οφείλεται άμεσα στις δυνατότητες Ε&Α που διαθέτει. Ομοίως, ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού βασίζεται στην εκτεταμένη τεχνολογική ανάπτυξη της επιστημονικής κοινότητας και της βιομηχανικής βάσης της. Με το προβάδισμά της στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τόσο στον οικονομικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια.» - Ron Unz
Η δημοσίευση του μοντέλου R1 της DeepSeek δεν θα πρέπει να σοκάρει κανέναν, αν και η χρονική στιγμή - ακριβώς πριν από την ανακοίνωση της Stargate του Trump - δείχνει ξεκάθαρα την ετοιμότητα της Κίνας να διαταράξει τα σχέδια της Ουάσινγκτον όταν αυτά ευθυγραμμίζονται με τις περιφερειακές φιλοδοξίες της.
Την περασμένη Δευτέρα, η DeepSeek αποκάλυψε την οικογένεια μοντέλων R1 υπό ανοικτή άδεια MIT, διαθέτοντας μια τεράστια ποσότητα 671 δισεκατομμυρίων παραμέτρων στη μεγαλύτερη διαμόρφωσή της. Ισχυρίζονται ότι αυτό το μοντέλο ταιριάζει με τις επιδόσεις του o1 του OpenAI σε διάφορα μαθηματικά και σημεία αναφοράς κωδικοποίησης.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τα περισσότερα μοντέλα με ανοιχτά βάρη παραδοσιακά υστερούν σε σχέση με τα ιδιόκτητα, όπως το o1 του OpenAI, σε εργασίες συλλογισμού.
Το μοντέλο R1 αποκλίνει από τον κανόνα για τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα προσπαθώντας να αναπαράγει διαδικασίες συλλογισμού που μοιάζουν με τις ανθρώπινες. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως «προσομοιωμένη συλλογιστική» ή SR, έγινε δημοφιλής με την κυκλοφορία του o1 του OpenAI τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σύμφωνα με την DeepSeek, το R1 έχει ξεπεράσει το o1 του OpenAI σε διάφορους βασικούς τομείς, υπερέχοντας στις δοκιμασίες AIME (American Invitational Mathematics Examination), MATH-500 (Graduate-Level Mathematics) και SWE (Software Engineering) - Bench Verified tests.
Το TechCrunch σημείωσε ότι παράλληλα με την DeepSeek, δύο άλλα κινεζικά εργαστήρια, η Alibaba και η Kimi της Moonshot AI, έχουν εισαγάγει μοντέλα που φέρονται να είναι εφάμιλλα του o1 της OpenAI, με την DeepSeek να έχει δώσει μια μικρή γεύση του R1 τον Νοέμβριο. Όπως επεσήμανε το Ars Technica, αυτό το «πρωτοποριακό κινεζικό μοντέλο “λογικής” ανταγωνίζεται το OpenAI o1 - και είναι δωρεάν για κατέβασμα».
Αυτή η εξέλιξη είναι μνημειώδης. Οι ΗΠΑ πιέζουν για να ηγηθούν σε αυτή την κομβική τεχνολογία, όμως έρχεται η Κίνα με ένα μοντέλο που όχι μόνο είναι εξίσου ικανό με τα καλύτερα αμερικανικά συστήματα, αλλά και φθηνότερο, πιο προσιτό και ανοιχτό. Τι να μην αρέσει;
Για αρχή, είναι απολύτως σαφές ότι το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας δεν είναι πιο έξυπνο ή «πιο ελεύθερο» από αυτό του OpenAI- απλά έχει εμποτιστεί με την προπαγάνδα των προοπτικών της κυβέρνησής της. Δεν υπάρχει ουδετερότητα, αμεροληψία, ελευθερία από τη λογοκρισία εδώ - είναι απλώς λιγότερο δαπανηρή η λειτουργία του και ένα βολικό εργαλείο για τη διάδοση της προπαγάνδας στη Δύση.
Ας αφήσουμε προσωρινά αυτές τις ανησυχίες στο περιθώριο και ας επικεντρωθούμε στις συγκεκριμένες, ευεργετικές χρήσεις της ΤΝ που υπερβαίνουν το τετριμμένο έργο της επιβεβαίωσης προσωπικών θεωριών συνωμοσίας, το οποίο συχνά φαίνεται να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για την πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή την πλατφόρμα.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς με τρόπους που θα βελτιώσουν πραγματικά τη ζωή μας. Αν πιστεύετε το αντίθετο, μπορείτε κάλλιστα να επιστρέψετε στη σπηλιά, να ακυρώσετε τις υπηρεσίες ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να αποφύγετε όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Αλλά αυτή η δυνατότητα θα αξιοποιηθεί μόνο όταν η τεχνητή νοημοσύνη δεν γίνεται αντικείμενο κατάχρησης για πολιτικούς καβγάδες ή για την προώθηση αμφισβητήσιμων γεωπολιτικών ατζέντων.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον αγνοούν πόσο ανατρεπτικό ήταν το DeepSeek της Κίνας για το OpenAI. Έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο, το R1, το οποίο όχι μόνο ταιριάζει αλλά και ξεπερνά το τελευταίο o1 σε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία και το προσφέρουν σε ένα εντυπωσιακό 3% της τιμής. Φανταστείτε αυτό το σενάριο: είναι σαν κάποιος να έχει λανσάρει ένα smartphone που είναι εξίσου καλό με το iPhone, αλλά αντί για 1000 δολάρια, κοστίζει μόνο 30 δολάρια. Τόσο δραματικό είναι αυτό.
Αλλά υπάρχει μια ανατροπή: το R1 της DeepSeek είναι ανοιχτού κώδικα, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας του OpenAI, το οποίο παραμένει υπό αυστηρό ιδιοκτησιακό έλεγχο. Αυτή η προσέγγιση ανοιχτού κώδικα σημαίνει ότι ο κώδικας για το R1 είναι εκεί έξω για να τον επιθεωρήσει, να τον τροποποιήσει ή να τον διανείμει ο καθένας όπως θέλει. Αυτό το επίπεδο διαφάνειας και συμμετοχής της κοινότητας είναι κάτι που δεν παρέχει το OpenAI, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν είναι δεσμευμένοι στη χρήση ενός API και μπορούν να τρέξουν το μοντέλο στο δικό τους υλικό μόνο με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Για όσους πληρώνουν σήμερα ακριβά για τις υπηρεσίες του OpenAI, αυτή η εξέλιξη πρέπει να είναι συγκλονιστική. Είναι φυσικό να αρχίσουν να αμφισβητούν την πρόταση αξίας: «Γιατί πληρώνω 30 φορές περισσότερα για κάτι που αναμφισβήτητα δεν είναι τόσο καλό ή ευέλικτο;». Πέρα από τις πολιτικές προκαταλήψεις, πρόκειται για ένα μετασχηματιστικό γεγονός που ανατρέπει ριζικά το οικονομικό μοντέλο της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης.
Έτσι, φαίνεται ότι το παιχνίδι έχει υποστεί μια σημαντική αναθεώρηση. Και όλα αυτά εξαιτίας μιας κινεζικής εταιρείας που μετέτρεψε τους τεχνολογικούς περιορισμούς των ΗΠΑ σε καταλύτη για την καινοτομία. Αναγκασμένοι να καινοτομήσουν γύρω από αυτούς τους περιορισμούς, δημιούργησαν μια πιο βελτιωμένη λύση την οποία μοιράζονται τώρα με τον κόσμο σε ένα ελάχιστο κλάσμα των τιμών της OpenAI. Όπως λέει και η παροιμία, μερικές φορές η έντονη πίεση μπορεί να αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα - όπως τα διαμάντια.
Το DeepSeek προσφέρει όχι μόνο αποδοτικότητα κόστους, αλλά προωθεί επίσης ένα συνεργατικό περιβάλλον όπου προγραμματιστές από όλο τον κόσμο μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξή του. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προσέγγιση του OpenAI, όπου ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογίας διατηρείται μυστικό και μόνο επιλεκτικά τμήματα γίνονται ανοιχτού κώδικα. Αυτό το άνοιγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχείες εξελίξεις και εφαρμογές που προηγουμένως ήταν απαγορευτικές ως προς το κόστος, ενδεχομένως εκδημοκρατίζοντας την τεχνολογία AI με τρόπους που δεν έχουμε δει στο παρελθόν.
Καταλάβατε την εικόνα; Κάθε στρατηγική που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να καταπνίξουν την ανάπτυξη της Κίνας -οικονομικές κυρώσεις, εμπάργκο τσιπ, στρατιωτική στάση, πολιτική ανάμειξη και η εντελώς ασήμαντη σύλληψη ενός στελέχους της Huawei- έχει αποτύχει θεαματικά.
Το «brain trust» της Κίνας, μια δύναμη καλά εκπαιδευμένων, δραστήριων και τεχνολογικά καταρτισμένων ατόμων, απάντησε με την ανάπτυξη ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο ανταγωνίζεται αλλά συχνά ξεπερνά τις δυτικές προσφορές, και όλα αυτά ενώ κοστίζουν ένα κλάσμα και μοιράζονται ανοιχτά. Με το R1 της DeepSeek, οι χρήστες δεν είναι απλώς παθητικοί αποδέκτες, αλλά μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, με τη δυνατότητα να τροποποιήσουν, να προσαρμόσουν και να διανείμουν τον κώδικα, προωθώντας μια κουλτούρα καινοτομίας και ανοιχτότητας. Προσοχή: ο κώδικας(!), όχι τα δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί.
Τώρα, σκεφτείτε το εξής: Ποιο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης θα αντιληφθεί ο μέσος καταναλωτής και ο τυπικός κυβερνητικός γραφειοκράτης ότι εξυπηρετεί πραγματικά την ανθρωπότητα; Από τη μία πλευρά, η DeepSeek προσφέρει ένα μοντέλο που δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτικό και προσιτό, αλλά και προσκαλεί την παγκόσμια συνεργασία. Από την άλλη, έχουμε το OpenAI που στοχεύει να κυριαρχήσει στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της καθαρής υπολογιστικής ισχύος και της οικονομικής επιρροής, επιδιώκοντας να χτίσει ένα φρούριο γύρω από την τεχνολογία του.
Η φιλοσοφία πίσω από την προσέγγιση της Κίνας έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη της Δύσης. Το ειρωνικά ονομαζόμενο «OpenAI» αφορά ουσιαστικά την εγκαθίδρυση ενός μονοπωλίου με τη δημιουργία μιας τάφρου με μαζικούς πόρους GPU και χρήματα. Εν τω μεταξύ, η DeepSeek ποντάρει σε ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τόσο συνηθισμένη όσο ο ηλεκτρισμός ή το διαδίκτυο - μια χρησιμότητα που οδηγεί στην καινοτομία και όχι μια πολυτέλεια που ελέγχεται από λίγους.
Θέτοντας τις τιμές τους τόσο χαμηλά και προχωρώντας σε ανοιχτό κώδικα, δεν ανταγωνίζονται απλώς, αλλά δηλώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ανήκει σε όλους. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, είναι πολύ πιο αποδοτικό να είσαι ο καινοτόμος που άνοιξε τις πύλες παρά η παλιά φρουρά που προσπαθεί να τις κλείσει.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σκοτεινό υπόγειο ρεύμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ίδια η τεχνολογία που προορίζεται να ενδυναμώσει, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί για έλεγχο, με την προειδοποίηση ότι «οι πολίτες θα έχουν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά» κάτω από ένα κράτος επιτήρησης με τεχνητή νοημοσύνη. Και ποια Τεχνητή Νοημοσύνη πιστεύετε ότι θα προτιμήσουν οι παγκόσμιες κυβερνήσεις για την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου συστήματος; Πιθανότατα η «ανοικτού κώδικα» και πιο φιλική προς τον προϋπολογισμό, κατασκευασμένη στην Κίνα.
Και πάλι, έκλεισε ο κύκλος, σε αυτόν τον τραγελαφικό, διεφθαρμένο κόσμο, όπου λίγοι και εκλεκτοί αχρείοι με γνώμονα την απληστία, αγκαλιάζουν το δρόμο τους στο τελευταίο τεχνολογικό σύνορο, μόνο και μόνο για να γεμίσουν τις τσέπες τους, ενώ αλέθουν την ανθρωπότητα κάτω από το τακούνι τους.
Για τα εύκολα ενθουσιασμένα AI Boys, τα Golden Retrievers της τεχνολογίας, η Κίνα ξεχωρίζει σαν φάρος για κάτι καλύτερο, με στόχο να διανείμει ευρέως τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ο ενθουσιασμός είναι αισθητός- υπάρχει η αίσθηση ότι κάθε μέρα, «η Κίνα κάνει κάτι απίστευτο», σε αντίθεση με «τα ατελείωτα λόγια από την ΕΕ» ή «τις σκοτεινές συνωμοσίες από την Ουάσιγκτον».
Αφού περιηγηθείτε στα σχόλια κάτω από κάθε βίντεο του DeepSeek στο YouTube, αντιλαμβάνεστε την τεράστια κλίμακα του πρόσφατου ελιγμού της Κίνας και το παλιρροϊκό κύμα καλής θέλησης που σάρωσε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες τους ρηχούς στοχαστές. Το εκθειάζουν ως «νίκη του κομμουνισμού επί του καπιταλισμού», εξισώνοντας τον «ανοιχτό κώδικα» με μια πολιτική ιδεολογία που έχει στοιχίσει περισσότερες ζωές από τον Χίτλερ. Λες και ο κόσμος μας, που είναι ήδη παράξενος με τους ηλίθιους που ξερνούν ελεύθερα τις εγκεφαλικές τους πορδές, χρειάζεται άλλο ένα στρώμα παραλογισμού.
Η προσέγγιση της Κίνας μοιάζει με βιβλίο συνταγών για επιτυχία σε κάθε τομέα όπου τα δυτικά ολιγοπώλια έχουν παίξει τον βασιλιά. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι στα πρόθυρα να γίνει τόσο συνηθισμένη όσο ο ηλεκτρισμός και το νερό, και πράγματι το DeepSeek σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, χάρη στην προσιτή τιμή του και το ήθος του ανοιχτού κώδικα.
Πρόκειται για μια μετατόπιση όπου μια μη αμερικανική εταιρεία φαίνεται τώρα να ενσαρκώνει αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το OpenAI - πραγματικά ανοιχτή, μεθοριακή έρευνα για την ενδυνάμωση όλων. Εκτός από τους πιθανούς κινδύνους του DeepSeek, αν η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται ποτέ να υπηρετήσει την ανθρωπότητα, θα προέλθει από πρωτοβουλίες όπως αυτές.
Αδιαφορώντας για την ευημερία των πολιτών της και υποβιβάζοντάς τους σε απλά γρανάζια της μηχανής, η στρατηγική της Κίνας ανατρέπει τις συμβατικές θεωρίες ανάπτυξης, αναγκάζοντας σε επαναξιολόγηση όλων όσων έχετε μάθει για την οικονομική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μόλις 12.000 δολάρια - 70% κάτω από τον μέσο όρο των χωρών με υψηλό εισόδημα - έχουν κατασκευάσει το πιο εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στον κόσμο, έχουν κατασκευάσει τα δικά τους εμπορικά αεροσκάφη και έχουν πρωτοπορήσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα ηλεκτρικά οχήματα. Έχουν κάνει άλματα στην ιατρική τεχνολογία, τα smartphones, τα μικροτσίπ και την αεροδιαστημική. Έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ στο προσδόκιμο ζωής με 80% μικρότερο εισόδημα.
Αυτό το μοντέλο είναι ένα όνειρο για τους δυτικούς ολιγάρχες και τους παγκοσμιοποιητές, καθώς συγκεντρώνει τον πλούτο στην κορυφή, ενώ κρατά τον πληθυσμό πολύ απασχολημένο με την τήρηση αυστηρών κυβερνητικών κανονισμών για να σκεφτεί καν ότι μπορεί να συλληφθεί για το μοίρασμα ενός μιμιδίου. Για άλλη μια φορά, αποδείξαμε γιατί αυτές οι ελίτ είναι ερωτευμένες με τον κομμουνισμό και τι πραγματικά αντιπροσωπεύει.
Σίγουρα, μπορεί να καταλήξετε στη φυλακή για να ασκήσετε κριτική στους πολιτικούς εκεί, αλλά ήδη οδεύουμε προς τον ίδιο δρόμο ούτως ή άλλως (και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, όπως αυτό το διασκεδαστικό νησάκι που είναι γνωστό για τις γαστρονομικές του καταστροφές, ήδη το κάνουν), αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε τα επιτεύγματά τους, σωστά; Τουλάχιστον έχουν λειτουργικές δημόσιες υποδομές και δεν πρόκειται να σας μαχαιρώσουν ενώ παίρνετε τα ψώνια σας.
Δεν είναι απλά ξεκαρδιστικά ειρωνικό το πώς η Κίνα καταφέρνει να προσεταιρίζεται ταυτόχρονα την Αριστερά και τη Δεξιά; Και ας μην παραβλέπουμε ότι το TikTok είναι η «πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης» για τόσους πολλούς Αμερικανούς. Ω, τι γοητευτική μικρή κομμουνιστική σκατότρυπα κυβερνητικού ελέγχου έχουμε εκεί.
Όπως και να 'χει, ο ξέφρενος ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μας τυφλώνει για τους εγγενείς κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίοι αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση. Σε ένα πρόσφατο αναλυτικό κομμάτι της Rand Corporation με τίτλο: «AI and Geopolitics: How Might AI Affect the Rise and Fall of Nations?», οι συγγραφείς προσφέρουν μια ανατριχιαστική ματιά σε ένα μέλλον όπου “μηχανές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης - ισοδύναμης ή μεγαλύτερης νοημοσύνης και, ενδεχομένως, εξαιρετικά ανατρεπτικών δυνατοτήτων” θα μπορούσαν όχι μόνο να αμφισβητήσουν την ύπαρξή μας, αλλά ίσως και να την υπαγορεύσουν.
Ωστόσο, αυτό είναι μια υποτίμηση αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος άνθρωπος ζει ήδη σε ένα ψηφιακό οικοσύστημα όπου οι αλγόριθμοι καθορίζουν κάθε επιλογή του, από το τι του αρέσει μέχρι το τι προβλέπεται να του αρέσει στη συνέχεια. Η γραμμή μεταξύ της ιστορικής μας πραγματικότητας και της επιστημονικής φαντασίας έχει εξαφανιστεί, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι όλο και πιο πιθανό να γίνει όχι απλώς ένας παράγοντας αλλά ένας πρωταγωνιστής στις υπαρξιακές κρίσεις που αντιμετωπίζει το είδος μας.
Το άλμα από αυτή τη σημερινή κατάσταση σε μια κατάσταση όπου η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο προτείνει αλλά και αποφασίζει για ευρύτερες πτυχές της ζωής μας, όπως οι ευκαιρίες απασχόλησης, οι θεραπείες υγείας ή ακόμη και οι δικαστικές αποφάσεις, δεν είναι τόσο τραβηγμένο όσο φαίνεται. Το ενδεχόμενο η ΤΝ να υπαγορεύει όχι μόνο τις καταναλωτικές προτιμήσεις αλλά και τον ίδιο τον ιστό των κοινωνικών κανόνων και της διακυβέρνησης είναι ανατριχιαστικό. Δεν είναι περίεργο που η Κίνα προσφέρει ένα μοντέλο ΤΝ ανοικτού κώδικα και έτσι μειώνει το επίπεδο εισόδου για τη διάδοση των πολιτιστικών αξιών και κανόνων της υπό το πρόσχημα του καλοπροαίρετου LLM-προστάτη.
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναπτύξει κίνητρα και στόχους που αποκλίνουν έντονα από εκείνους των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων. Η αδυναμία μας να αντιληφθούμε πώς θα σκέφτεται η ΤΝ, αν ποτέ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλη τη γνώση του κόσμου και όχι μόνο στα επιμελημένα δεδομένα που της παρέχουν οι δημιουργοί της, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κατανόησή μας για τις επιπτώσεις των αλληλεπιδράσεών μας με την ΤΝ, είναι βαθιά ανησυχητική. Οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις είναι αρκετά περίπλοκες- η διαχείριση των σχέσεων με μία ή περισσότερες ΤΝ, οι οποίες μπορεί να λειτουργούν με εντελώς ξένη λογική, θα μπορούσε να είναι καταστροφική.
Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας εποχής που χαρακτηρίζεται τόσο από διαφωτισμό όσο και από χάος. Η χωρίς σύνορα φύση της ΤΝ καθιστά σχεδόν αδύνατο τον αποτελεσματικό έλεγχο ή τη ρύθμιση. Καθώς οι υπολογιστικές δυνατότητες αυξάνονται, τα μοντέλα γίνονται πιο εκλεπτυσμένα και τα πλαίσια ανοιχτού κώδικα εξελίσσονται, η δύναμη για τη δημιουργία επιδραστικών εφαρμογών ΤΝ θα εξαπλωθεί ευρέως.
Αυτή η διάχυση σημαίνει ότι καλοπροαίρετα άτομα θα καινοτομήσουν για καλό, ενώ άλλοι με κακόβουλες προθέσεις θα εξαπολύσουν τον όλεθρο. Η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελέσει ενέργειες που είναι τόσο ωφέλιμες όσο και επιβλαβείς, οδηγώντας όχι σε μια ουτοπία ή δυστοπία αλλά σε μια μικτή πραγματικότητα όπου η ανθρωπότητα πρέπει να προσαρμοστεί, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες μετασχηματιστικές τεχνολογίες.
Διακινδυνεύοντας να ακουστώ σαν τον Klaus Schwab, αλλά οι πιθανοί κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης είναι πράγματι τεράστιοι. Στην πιο ακραία περίπτωση, αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα εξαφάνισης της ανθρωπότητας μέσω μιας καταστροφής που θα προκληθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως ένας σχολαστικά σχεδιασμένος ιός που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, διαφεύγει της ανίχνευσης και εξαφανίζει τον πολιτισμό. Λιγότερο αποκαλυπτική αλλά και πάλι ανησυχητική είναι η απειλή για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, αν τα συστήματα ΤΝ αποκτήσουν αδικαιολόγητη επιρροή στις ανθρώπινες υποθέσεις.
Οι άνθρωποι βιάζονται να φωνάξουν ότι απορρίπτουν μια Νέα Τάξη Πραγμάτων - και δικαιολογημένα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα καλωσόριζε το όραμα μιας νέας παγκόσμιας τάξης, όπως το έχει συλλάβει ο Klaus Schwab και η παρέα του.
Ωστόσο, η άβολη αλήθεια παραμένει ότι χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ένα νέο παράδειγμα. Πιστεύετε ειλικρινά ότι η παλαιά παγκόσμια τάξη ήταν υπόδειγμα αρετής; Αν το πιστεύετε, σας προτείνω να ξαναδείτε τα ιστορικά μου άρθρα.
Το πραγματικό ερώτημα είναι, ποια μορφή θα πάρει αυτό το νέο παράδειγμα; Η απάντηση της Δύσης στο κινεζικό κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και επί του παρόντος, είναι η αμερικανική ολιγαρχία υπό την ηγεσία του Donald Trump που το διαμορφώνει. Πολλοί φαίνονται αρκετά ικανοποιημένοι με αυτή την κατεύθυνση. Αν και θα την επέλεγα από την εκδοχή του Schwab σε κάθε περίπτωση, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα είναι λιγότερο δυστοπική.
Η στρατηγική σας για κάθε ζήτημα, η οποία περιλαμβάνει απλώς να δείχνετε με το δάχτυλο τους πολιτικούς σας αντιπάλους και να δηλώνετε ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα δικό τους λάθος -είτε είναι στην εξουσία είτε όχι- είναι γελοία ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των μνημειωδών προκλήσεων που έρχονται.
Όπως το έθεσε εύστοχα ο Antonio Gramsci: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί. Τώρα είναι η ώρα των τεράτων».
Σημ.: Πρέπει να έχουμε υπόψη μας όμως ότι η Κίνα πολυδιαφημίζεται ως σημαντικός εταίρος των BRICS (ο άλλος είναι η Ρωσσία του Πούτιν). Οι BRICS ως ο έτερος της “Δύσης” πόλος που όμως έχει και αυτός τους ίδιους [“αόρατους”] χειριστές. Θα δούμε πολλές εκπλήξεις με κοινό όμως στόχο τον αποπροσανατολισμό της Ανθρωπότητας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαίρεση εμάς των ανθρώπων ώστε οι [“αόρατοι”] χειριστές να επιτύχουν το πολυπόθητο γι'αυτούς..την Αιώνια Δουλεία της Ανθρωπότητας.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
What China’s DeepSeek AI Really Means for the Future of Global Power
Συμφωνώ.. όπως τα είπες Απολλόδωρε...
Αλλά η απομονωμένη φράση του "ποιητή" ανάγει σε αισχρή "πολιτική κανονικότητα", αν και το άρθρο του φαντάζει αντίθετο.
Νασαι καλα
Τι θέλει να πεί ο ποιητής, με αυτό :
<< Αν πιστεύετε το αντίθετο (σσ οτι η ΑΙ ειναι πολυ χρήσιμη για "φιλάνθρωπες" αποστολές), μπορείτε κάλλιστα να επιστρέψετε στη σπηλιά, να ακυρώσετε τις υπηρεσίες ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να αποφύγετε όλες τις σύγχρονες ανέσεις. >>
Σε ποιούς απευθύνεται ;;
Το λέει αμέσως ύστερα ... οτι
<< Αλλά αυτή η δυνατότητα θα αξιοποιηθεί μόνο όταν η τεχνητή νοημοσύνη δεν γίνεται αντικείμενο κατάχρησης για πολιτικούς καβγάδες ή για την προώθηση αμφισβητήσιμων γεωπολιτικών ατζέντων.>>
... πράγμα απολύτως βέβαιο, όπως δείχνει το ίδιο το άρθρο και τα παγκόσμια δημοσιευμένα στοιχεία περι ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων ... με στρατηγικά διακυβεύματα !!!
Άλλα από "ιατρικά" και - καθαρά - επιστημονικά πεδία !!
Και δεν περιλαμβανω τα αστρονομικά ποσά που "παίζονται" στις ΗΠΑ... σε αντιθεση με τα Κινεζικα "ψίχουλα" που τους ανταγωνίζονται !!