Τεχνητή Nοημοσύνη και Γεωπολιτική
Πώς θα μπορούσε η Τεχνητή Νοημοσύνη να επηρεάσει την άνοδο και την πτώση των εθνών;
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Barry Pavel, Ivana Ke, Michael Spirtas, James Ryseff, Lea Sabbag, Gregory Smith, Keller Scholl, Domenique Lumpkin | 3 Νοεμβρίου 2023
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Τα έθνη σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να δουν την ισχύ τους να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με το πώς θα αξιοποιήσουν και θα διαχειριστούν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ-AI). Ανεξάρτητα από το αν η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν νέα ρυθμιστικά πλαίσια για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση της ποικιλίας των προκλήσεων που θα προκύψουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Με την απελευθέρωση προηγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό στις αρχές του 2023, οι συζητήσεις δημόσιας πολιτικής έχουν δικαίως επικεντρωθεί σε εξελίξεις όπως η όξυνση των ανισοτήτων, η απώλεια θέσεων εργασίας και η πιθανή απειλή της ανθρώπινης εξαφάνισης αν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς αποτελεσματικές προστατευτικές μπάρες. Υπήρξε λιγότερη συζήτηση για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεωπολιτική και ποιοι φορείς θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν στη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ή άλλων προηγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.
Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, η γεωπολιτική μπορεί να μην είναι ποτέ ξανά η ίδια. Οι άνθρωποι που είναι οργανωμένοι σε έθνη-κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν με ένα άλλο σύνολο δρώντων - μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη - ισοδύναμης ή μεγαλύτερης νοημοσύνης και, δυνητικά, εξαιρετικά αποδιοργανωτικών δυνατοτήτων. Στην εποχή της γεω-τεχνοπολιτικής, η ανθρώπινη ταυτότητα και οι ανθρώπινες αντιλήψεις για τους ρόλους μας στον κόσμο θα είναι σαφώς διαφορετικές- μνημειώδεις επιστημονικές ανακαλύψεις θα προκύψουν με τρόπους που οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν. Κατά συνέπεια, η πορεία ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης που τελικά θα εξελιχθεί θα έχει τεράστια σημασία για τη μορφή και το περίγραμμα του μελλοντικού κόσμου.
Περιγράφουμε διάφορα σενάρια που δείχνουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο εγγύς μέλλον, ανάλογα με το ποιος έχει τον έλεγχο. Πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με κορυφαίους τεχνολόγους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και μελετητές που καλύπτουν πολλούς τομείς για να δημιουργήσουμε τα ευρήματα και τις συστάσεις μας. Παρουσιάσαμε σε αυτούς τους εμπειρογνώμονες τα σενάρια ως βάση για να εξετάσουν, να προβληματιστούν και να ασκήσουν κριτική. Επιδιώξαμε να χαρακτηρίσουμε την τρέχουσα πορεία της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και να εντοπίσουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που θα διέπουν την εξέλιξη αυτής της πρωτοφανούς τεχνολογίας.
Ποιος Θα Μπορούσε Να Ελέγξει την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης;
Οι αμερικανικές εταιρείες πρωτοπορούν
![U.S. President Joe Biden appears virtually in a meeting with business and labor leaders about the Chips Act, which aims to spur U.S. domestic chip and semiconductor manufacturing U.S. President Joe Biden appears virtually in a meeting with business and labor leaders about the Chips Act, which aims to spur U.S. domestic chip and semiconductor manufacturing](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fff972b0a-eaf4-4805-9f6b-34df84facd49_1000x563.jpeg)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να ρυθμίζει ουσιαστικά την τεχνολογία ή να παρεμβαίνει με τρόπο που να αλλάζει τη συμπεριφορά αυτών των εταιρειών. Η προσέγγιση αυτή ταιριάζει με τη μακροχρόνια πεποίθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η ελεύθερη αγορά (και τα κίνητρά της με γνώμονα το κέρδος) είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για την ταχεία προώθηση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη[1] Σε αυτόν τον κόσμο, το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους μηχανικούς του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα, τόσο στην κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης όσο και στην ικανότητά του να αξιοποιήσει τη δύναμή της. Οι ιδιωτικές εταιρείες κατευθύνουν την επένδυση του συνόλου σχεδόν της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης για τη βελτίωση της ΤΝ, και η συντριπτική πλειονότητα του αμερικανικού τεχνικού ταλέντου εξακολουθεί να συρρέει στη Silicon Valley. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της πολιτικής της βασιζόμενη στους καινοτόμους της χώρας για την ανάπτυξη νέων εφευρέσεων τις οποίες θα μπορούσε τελικά να αγοράσει. Σε αυτόν τον κόσμο, η μελλοντική σχέση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του τεχνολογικού τομέα μοιάζει πολύ με τη σημερινή: Οι εταιρείες προβαίνουν σε επιθετική συλλογή δεδομένων από τους καταναλωτές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αποτελούν εστία παραπληροφόρησης και διχόνοιας.
Εξαγορά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
![Top U.S. technology leaders including Tesla CEO Elon Musk, Meta Platforms CEO Mark Zuckerberg, Alphabet CEO Sundar Pichai, OpenAI CEO Sam Altman, Nvidia CEO Jensen Huang, Microsoft CEO Satya Nadella, IBM CEO Arvind Krishna and former Microsoft CEO Bill Gates take their seats for the start of a bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum, in September 2023. Top U.S. technology leaders including Tesla CEO Elon Musk, Meta Platforms CEO Mark Zuckerberg, Alphabet CEO Sundar Pichai, OpenAI CEO Sam Altman, Nvidia CEO Jensen Huang, Microsoft CEO Satya Nadella, IBM CEO Arvind Krishna and former Microsoft CEO Bill Gates take their seats for the start of a bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum, in September 2023.](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F9f9c3902-5923-4cd5-b203-c241c51cd10e_1000x563.jpeg)
Η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης προχωρά με ταχείς ρυθμούς και οι ανησυχίες για καταστροφικές συνέπειες οδηγούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ - ενδεχομένως σε συντονισμό με ομοϊδεάτες συμμάχους - να αναλάβει τον έλεγχο της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγουν να εγκαταλείψουν την παραδοσιακά επιεική προσέγγισή τους στη ρύθμιση της τεχνολογίας πληροφοριών και της ανάπτυξης λογισμικού και, αντ' αυτού, προχωρούν σε ρύθμιση και εποπτεία μεγάλης κλίμακας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μονοπώλιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και επιλεγμένων εταίρων (π.χ. του Ηνωμένου Βασιλείου) επί των υπολογιστικών πόρων ΤΝ, των κέντρων δεδομένων, των προηγμένων αλγορίθμων και του ταλέντου μέσω της εθνικοποίησης και της συνολικής ρύθμισης. Παρόμοια με προηγούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, όπως το πρόγραμμα Apollo και το Manhattan Project, η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται υπό κυβερνητική εξουσία και όχι υπό την αιγίδα ιδιωτικών εταιρειών. Στον τομέα της άμυνας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυναμική κούρσας εξοπλισμών, καθώς άλλες κυβερνήσεις ξεκινούν δικά τους προγράμματα ανάπτυξης ΤΝ, φοβούμενες ότι θα μείνουν πίσω σε μια εποχή βασισμένη στην ΤΝ. Σε όλα τα μέσα εξουσίας, μια τέτοια εθνικοποίηση θα μπορούσε επίσης να μετατοπίσει την ισορροπία μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, καθώς άλλες χώρες που αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τη μετάβαση θα δουν τις οικονομίες τους να υποφέρουν λόγω της έλλειψης ικανότητας να αναπτύξουν την ΤΝ και να την ενσωματώσουν στο εργατικό τους δυναμικό.
Κινέζικη Έκπληξη
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fe342c03e-2314-4f01-84b0-de3f31b909c5_1000x563.jpeg)
Σαν μια στιγμή Sputnik, τρεις κινεζικοί οργανισμοί - η Huawei, η Baidu και η Ακαδημία Τεχνητής Νοημοσύνης του Πεκίνου (BAAI) - ανακοινώνουν μια σημαντική ανακάλυψη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αιφνιδιάζοντας τον κόσμο. Σε αυτόν τον κόσμο, η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα αρχικά παραβλέπεται και υποβαθμίζεται σταθερά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από προηγμένες, δημοκρατικές οικονομίες. Οι κινεζικές εταιρείες, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα βασικά κυβερνητικά εργαστήρια προηγούνται αλματωδώς των ξένων ανταγωνιστών, εν μέρει λόγω της βελτιωμένης ικανότητάς τους να απορροφούν τεράστια ποσά κρατικής χρηματοδότησης. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας τεχνολογίας εξελίσσονται επίσης σταθερά, αξιοποιώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεδομένων από τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας. Τέλος, η στρατιωτική-πολιτική συγχώνευση της Κίνας επιτρέπει σε σημαντικούς φορείς της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κυβέρνησης να μοιράζονται πόρους σε μια κοινή υποδομή τεχνητής νοημοσύνης. Η BAAI επωφελείται από στρατηγικές συνεργασίες με ηγέτες της βιομηχανίας και πρόσβαση σε σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους, όπως το Pengcheng Cloudbrain-II του Εργαστηρίου Pengcheng. Αυτός ο συνδυασμός παγκόσμιας πρωτοποριακής τεχνογνωσίας και τεράστιας υπολογιστικής ισχύος επιτρέπει στην Κίνα να κλιμακώνει την έρευνα ΤΝ με πρωτοφανή ρυθμό, οδηγώντας σε ανακαλύψεις στη μετασχηματιστική έρευνα ΤΝ που αιφνιδιάζουν τον κόσμο. Αυτό οδηγεί σε έντονες ανησυχίες από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ ότι οι νεοαποκτηθείσες ικανότητες Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας θα της παράσχουν ασύμμετρο στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κοινοπραξία Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Μεγάλης Δύναμης
![Canada's Prime Minister Justin Trudeau, Japan's Prime Minister Fumio Kishida, U.S. President Joe Biden, Germany's Chancellor Olaf Scholz, Indonesia's President Joko Widodo, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Citigroup's CEO Jane Fraser and European Commission President Ursula confer during the 2023 G7 summit in Hiroshima, Japan Canada's Prime Minister Justin Trudeau, Japan's Prime Minister Fumio Kishida, U.S. President Joe Biden, Germany's Chancellor Olaf Scholz, Indonesia's President Joko Widodo, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, Citigroup's CEO Jane Fraser and European Commission President Ursula confer during the 2023 G7 summit in Hiroshima, Japan](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F31515034-e66c-4d8e-aef3-99ab81fd2db4_1000x563.jpeg)
Σε όλο τον κόσμο, ισχυρές συμπράξεις (ΣΔΙΤ) μεταξύ κυβερνήσεων, παγκόσμιας βιομηχανίας, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι συμπράξεις σχηματίζουν μια κοινοπραξία που πραγματοποιεί συνεργασίες έργων με πολλούς ενδιαφερόμενους που έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας και σε πόρους εκπαίδευσης, υπολογισμού και αποθήκευσης. Μέσω της χρηματοδότησης από πολλές κυβερνήσεις, η κοινοπραξία αναπτύσσει κοινές λύσεις και προσπάθειες συγκριτικής αξιολόγησης για την αξιολόγηση, επαλήθευση και επικύρωση της αξιοπιστίας, της αξιοπιστίας και της ευρωστίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Νέοι και υφιστάμενοι διεθνείς κυβερνητικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Abu Dhabi, βασίζονται σε ποικίλες συμμετοχές και συνεισφορές για τον καθορισμό προτύπων για την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι ένας υγιής τομέας Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία συντελείται ταυτόχρονα με την ανάπτυξη και την αξιολόγηση δίκαιων, ασφαλών και ασφαλών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τι μάθαμε;
Οι χώρες και οι εταιρείες θα συγκρουστούν με νέους τρόπους και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει πρωταγωνιστής και όχι μόνο παράγοντας.
Οι χώρες και οι εταιρείες ανταγωνίζονται εδώ και καιρό για την εξουσία. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αμφισβητούν τις κυβερνήσεις με πολλούς από τους παλιούς τρόπους, ενώ προσθέτουν νέες προσεγγίσεις στο μείγμα. Παρόμοια με τις παραδοσιακές πολυεθνικές εταιρείες, οι εταιρείες αυτές ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα- ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επηρεάζουν επίσης τις τοπικές κοινότητες με πολύ πιο ολοκληρωμένους και παρεμβατικούς τρόπους, επειδή αγγίζουν τις ζωές των καταναλωτών και συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις τοποθεσίες, τις δραστηριότητες και τις συνήθειές τους. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επηρεάζουν επίσης τις εθνικές οικονομίες, την εσωτερική πολιτική και την τοπική πολιτική με νέους τρόπους, επειδή επηρεάζουν τη διάδοση της πληροφορίας (και της παραπληροφόρησης) και δημιουργούν νέες κοινότητες και υποκουλτούρες. Αυτό έχει συμβάλει στην πόλωση των πληθυσμών σε αρκετές χώρες και στην αλλαγή καθεστώτων σε άλλες. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης απολαμβάνουν συγκεκριμένα πρόσβαση σε τεράστια επενδυτικά κεφάλαια και τεράστια υπολογιστική ισχύ, γεγονός που τους δίνει πρόσθετα πλεονεκτήματα.
Αν και η τεχνολογία έχει συχνά επηρεάσει τη γεωπολιτική, η προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι η ίδια η τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει γεωπολιτικός παράγοντας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει κίνητρα και στόχους που διαφέρουν σημαντικά από εκείνους των κυβερνήσεων και των ιδιωτικών εταιρειών. Η αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν πώς "σκέφτεται" η τεχνητή νοημοσύνη και η περιορισμένη κατανόηση των δευτερογενών και τριτογενών αποτελεσμάτων των εντολών ή των αιτημάτων μας προς την τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης πολύ ανησυχητικές. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται αρκετά να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις σχέσεις μας με μία ή περισσότερες τεχνητές νοημοσύνες.
Εισερχόμαστε σε μια εποχή τόσο διαφωτισμού όσο και χάους
Η χωρίς σύνορα φύση της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά δύσκολο τον έλεγχο ή τη ρύθμισή της. Καθώς η υπολογιστική ισχύς επεκτείνεται, τα μοντέλα βελτιστοποιούνται και τα πλαίσια ανοικτού κώδικα ωριμάζουν, η δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλο αντίκτυπο θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Σε έναν τέτοιο κόσμο, καλοπροαίρετοι ερευνητές και μηχανικοί θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη για να κάνουν υπέροχα πράγματα, κακοπροαίρετα άτομα θα τη χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τρομερά πράγματα, και οι ΤΝ θα μπορούσαν να κάνουν τόσο υπέροχα όσο και τρομερά πράγματα. Το καθαρό αποτέλεσμα δεν είναι ούτε μια αψεγάδιαστη εποχή διαφωτισμού ούτε μια απόλυτη καταστροφή, αλλά ένα μείγμα και των δύο. Η ανθρωπότητα θα μάθει να τα βγάζει πέρα και να ζει με αυτή την τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι, όπως ακριβώς κάναμε και με τόσες άλλες μετασχηματιστικές τεχνολογίες στο παρελθόν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα ηγηθούν με διαφορετικούς τρόπους
Παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ συχνά ανησυχούν ότι η Κίνα θα αναλάβει το προβάδισμα σε μια κούρσα για την τεχνητή νοημοσύνη, η συναίνεση των εμπειρογνωμόνων με τους οποίους συμβουλευτήκαμε ήταν ότι η Κίνα είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργήσει μια σημαντική νέα πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω της υπεροχής των ΗΠΑ στην ενίσχυση της καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα. Η Κίνα είναι απίθανο να φτάσει ή να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παραγωγή πρωτοποριακών επιτευγμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά θα μπορούσε να ηγηθεί σε διάφορους τομείς. Το αποδεδειγμένο ιστορικό της Κίνας στη βελτίωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που παράγονται αλλού και η προτιμώμενη από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προσέγγιση των κοινωνικών περιπτώσεων χρήσης σημαίνουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να δει μεγαλύτερη επιτυχία στην ενσωμάτωση των σημερινών τεχνολογιών στις ροές εργασίας, τα όπλα και τα συστήματά της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μείνουν πίσω στην ολοκληρωμένη ενσωμάτωση συστημάτων.
Η τεχνολογική καινοτομία θα συνεχίσει να ξεπερνά την παραδοσιακή ρύθμιση
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρείται ήδη πίσω στην κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με τους κορυφαίους ιδιώτες προγραμματιστές. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: τη σχετική βραδύτητα της χάραξης κυβερνητικής πολιτικής σε σύγκριση με τον γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας, την αδυναμία της κυβέρνησης να καταβάλει ανταγωνιστικούς μισθούς για τα σπάνια ταλέντα και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το αν και πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί καθόλου η τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων. Όσον αφορά το μέλλον, η δυναμική αυτή είναι απίθανο να αλλάξει. Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να καλύπτουν τη διαφορά από τον ιδιωτικό τομέα για να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις νεότερες και πιο ικανές εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο ταχύς ρυθμός και η διάδοση της προηγμένης τεχνολογίας ΤΝ θα καταστήσει δύσκολη την πολυμερή ρύθμιση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν διαθέτει τα σημεία απομόνωσης των παραδοσιακών μοντέλων μη διάδοσης, όπως το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι συγκριτικά δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ελέγξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ρυθμιστικές τεχνικές.
Τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία της ανθρωπότητας;
Οι πιθανοί κίνδυνοι που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλοί. Στην ακραία περίπτωση, περιλαμβάνουν την απειλή της εξαφάνισης της ανθρωπότητας, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από μια καταστροφή με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως ένας καλά σχεδιασμένος ιός που εξαπλώνεται εύκολα, διαφεύγει της ανίχνευσης και καταστρέφει τον πολιτισμό μας. Λιγότερο τρομερή, αλλά σημαντικά ανησυχητική, είναι η απειλή για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, αν οι ΤΝ αποκτήσουν εξουσία πάνω στους ανθρώπους[2] Ακόμα και αν οι ΤΝ δεν σκοτώσουν ανθρώπους ή δεν ανατρέψουν τη δημοκρατία, αυταρχικά καθεστώτα, τρομοκρατικές ομάδες και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά διαδίδοντας παραπληροφόρηση και χειραγωγώντας την κοινή γνώμη. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης ως ένα ρυθμιστικό πεδίο εκπαίδευσης για την προετοιμασία των απειλών που θέτουν οι ακόμη πιο προηγμένες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής άφιξης της τεχνητής γενικής νοημοσύνης.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης
Εκτός από τις πιο παραδοσιακές ρυθμιστικές πρακτικές, οι κυβερνητικές πολιτικές για την ΤΝ θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές ανθεκτικότητας για τον μετριασμό των πιθανών απειλών ΤΝ, διότι οι στρατηγικές που αποσκοπούν αποκλειστικά στην άρνηση δεν θα αποδώσουν. Η ΤΝ δεν μπορεί να περιοριστεί μέσω της ρύθμισης, οπότε η καλύτερη πολιτική θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η ΤΝ. Αυτό θα είναι πιθανότατα πιο κρίσιμο στη βιοασφάλεια, [3] αλλά η μείωση της βλάβης περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση απειλών κυβερνοασφάλειας, την ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και την ανάπτυξη επιλογών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για μια ευρεία ποικιλία απειλών από κρατικούς και υπο- και μη κρατικούς φορείς. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει είτε να υιοθετήσουν εντελώς νέες δυνατότητες για να θέσουν σε εφαρμογή αυτή την πολιτική είτε να επεκτείνουν τους υφιστάμενους οργανισμούς, όπως τον Οργανισμό για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια των υποδομών. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη ρύθμιση πέρα από τους ελέγχους υλικού, οι οποίοι δεν αρκούν για να μετριάσουν τις βλάβες μακροπρόθεσμα.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις παραδοσιακές ρυθμιστικές τεχνικές για να επηρεάσουν τις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης
Σε αντίθεση με άλλες δυνητικά επικίνδυνες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη δεν διαθέτει προφανείς εισροές που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν και να ελεγχθούν. Τα δεδομένα και η υπολογιστική ισχύς είναι ευρέως διαθέσιμα σε μικρές και μεγάλες εταιρείες και καμία μεμονωμένη οντότητα δεν μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα από πού θα μπορούσε να προέλθει η επόμενη επαναστατική εξέλιξη της ΤΝ. Κατά συνέπεια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις εργαλειοθήκες τους πέρα από τις παραδοσιακές ρυθμιστικές τεχνικές. Δύο δημιουργικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να είναι οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στη δημιουργία ισχυρών, δημόσιων συνόλων δεδομένων για την έρευνα ΤΝ ή να εκδώσουν επιχορηγήσεις πρόκλησης που ενθαρρύνουν τις κοινωνικά επωφελείς χρήσεις της ΤΝ. Οι νέες τεχνικές θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενιαίων κανόνων ευθύνης για να αποσαφηνιστεί πότε οι προγραμματιστές θα ευθύνονται για βλάβες που αφορούν την ΤΝ, απαιτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αξιολογείται η ΤΝ, καθώς και ελέγχους σχετικά με το κατά πόσον ορισμένα πολύ ικανά μοντέλα μπορούν να διαδοθούν. Τελικά, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αγοράσουν μια θέση στο τραπέζι παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες με αντάλλαγμα μεγαλύτερη επιρροή στη διασφάλιση ότι η ΤΝ χρησιμοποιείται για το καλό όλων.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την καινοτομία
Η υπεροχή των ΗΠΑ στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υπεροχής τους στην καινοτομία. Για να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την καινοτομία χρηματοδοτώντας εθνικούς πόρους ΤΝ. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ΤΝ στα σύνορα καθοδηγείται από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με τεράστιους υπολογιστικούς πόρους, υπάρχει η πεποίθηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι το επόμενο επίτευγμα της ΤΝ θα μπορούσε να προέλθει από μικρότερα μοντέλα με νέες αρχιτεκτονικές[4]. Η τόνωση της ακαδημαϊκής κοινότητας με μέτριους πόρους θα μπορούσε να βασιστεί σε αυτή την κληρονομιά και να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν*** με τον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση των εκτιμήσεων κινδύνου
Υπό το πρίσμα της πιθανής πολύ ευρείας διάδοσης των προηγμένων δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης σε φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και σε άτομα με επαρκείς πόρους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με κορυφαίες οντότητες του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων πρόβλεψης, πολεμικών παιχνιδιών και στρατηγικών σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας απροσδόκητων καταστροφικών συμβάντων με τεχνητή νοημοσύνη, όπως αναμένουν οι ειδικοί.
***Σημ.: Όσο γιγαντώνονται τα ΣΔΙΤ τόσο αφαιρούνται ελευθερίες από εμάς τους ανθρώπους, με τελική κατάληξη την Απόλυτη Υποδούλωση μας.
Σημειώσεις
[1] Tai Ming Cheung και Thomas G. Mahnken, The Decisive Decade: United States-China Competition in Defense Innovation and Defense Industrial Policy in and Beyond the 2020s, Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Αξιολογήσεων, 22 Μαΐου 2023.
[2] Yoshua Bengio, "AI and Catastrophic Risk", Journal of Democracy, Vol. 34, No. 4, October 2023.
[3] Christopher Mouton, Caleb Lucas και Ella Guest, The Operational Risks of AI in Large Scale Biological Attacks: A Red-Team Approach, RAND Corporation, RR-A2977-1, 2023.
[4] Will Knight, «Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI λέει ότι η εποχή των γιγαντιαίων μοντέλων AI έχει ήδη τελειώσει», Wired, 17 Απριλίου 2023.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
---Δικτυογραφία :
AI and Geopolitics: How Might AI Affect the Rise and Fall of Nations? | RAND
https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA3034-1.html