Dawn Lester : "Δεν Υπάρχει Κάτι Τέτοιο Όπως Μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Ασθένεια"
Μετάφραση: Απολλόδωρος
1 Ιουλίου 2022 | Dawn Lester | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Το ιατρικό κατεστημένο ισχυρίζεται ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα- όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ του Ιουνίου 2019 με τίτλο Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) που αναφέρει,
«Περισσότερα από 1 εκατομμύριο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αποκτώνται καθημερινά παγκοσμίως».
Η αναφορά στις ασθένειες αυτές ως «λοιμώξεις» βασίζεται στην ιδέα ότι προκαλούνται από «μικρόβια» του ενός ή του άλλου είδους, όπως αποδεικνύεται από τη δήλωση στο ενημερωτικό δελτίο ότι
«Είναι γνωστό ότι περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οκτώ από αυτά τα παθογόνα συνδέονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Από αυτές τις 8 λοιμώξεις, οι 4 είναι σήμερα θεραπεύσιμες: σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια και τριχομονάδες. Οι άλλες 4 είναι ιογενείς λοιμώξεις που είναι ανίατες: ηπατίτιδα Β, ιός του απλού έρπητα (HSV ή έρπης), HIV και ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)».
Το πρόβλημα με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι η «θεωρία των μικροβίων» παραμένει αναπόδεικτη- με άλλα λόγια, δεν υπάρχει, και δεν υπήρξε ποτέ, καμία πραγματική επιστημονική απόδειξη ότι οποιοδήποτε «μικρόβιο» είναι η αιτία οποιασδήποτε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ισχυρίζονται ότι μεταδίδονται σεξουαλικά. Αυτό αναλύεται λεπτομερώς στο βιβλίο μας, What Really Makes You Ill? Why Everything You Thought You Knew About Disease Is Wrong (Τι πραγματικά σας αρρωσταίνει; Γιατί όλα όσα νομίζατε ότι ξέρατε για τις ασθένειες είναι λάθος), στο οποίο περιλαμβάνουμε αναφορά στο έργο πολλών ιατρών και επιστημόνων που έχουν αναγνωρίσει αυτό το γεγονός. Για παράδειγμα, στο βιβλίο του με τίτλο: The Hygienic System: Vol VI Orthopathy, ο Herbert Shelton παραθέτει τα λόγια του Dr Beddow Bayly MD MRCS LRCP, ο οποίος έγραψε στην έκδοση του London Medical World του Ιουνίου 1928 ότι,
«Είμαι έτοιμος να υποστηρίξω με επιστημονικά τεκμηριωμένα γεγονότα, ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει αποδειχθεί πειστικά ότι οποιοσδήποτε μικροοργανισμός είναι η ειδική αιτία μιας ασθένειας».
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν τα «μικρόβια» ήταν μεταβιβάσιμα, πράγμα που δεν είναι, δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι προκαλούν ασθένεια στους ανθρώπους.
Τέσσερις από τις ασθένειες που απαριθμούνται από τον ΠΟΥ, δηλαδή η σύφιλη, ο ιός HPV, η ηπατίτιδα και το HIV/AIDS, εξετάζονται λεπτομερώς στο βιβλίο μας, στο οποίο αποδεικνύεται ότι δεν είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό. Επομένως, το παρόν άρθρο θα επικεντρωθεί στις άλλες ασθένειες που απαριθμούνται από τον ΠΟΥ, δηλαδή τη γονόρροια, τα χλαμύδια, την τριχομονάδα και τον έρπητα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι και αυτές δεν προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτές οι τέσσερις ασθένειες «είναι γνωστό ότι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής», από το οποίο οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι αυτό είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός- αλλά αυτή θα ήταν μια λανθασμένη υπόθεση. Δεν διεξάγεται ποτέ καμία εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιο μικρόβιο που «βρέθηκε» σε ένα άτομο μεταφέρθηκε σε αυτό από ένα άλλο άτομο κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι μόνες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι αυτές που ισχυρίζονται ότι βρίσκουν έναν «μολυσματικό παράγοντα» ή ένα αντίσωμα σε αυτόν τον «παράγοντα»- αλλά η απλή εύρεση ενός «μικροβίου» ή ενός «αντισώματος» δεν παρέχει απόδειξη ότι προκάλεσαν την ασθένεια από την οποία ισχυρίζεται ότι πάσχει το άτομο.
Η διάψευση της ιδέας ότι οποιοδήποτε «μικρόβιο» είναι η αιτία οποιουδήποτε από αυτά τα τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα θέσει αναπόφευκτα το ερώτημα: τι προκαλεί αυτές τις ασθένειες, αν όχι τα μικρόβια;
Το ερώτημα αυτό τίθεται συχνά με βάση την υποκείμενη υπόθεση ότι κάθε «ασθένεια» έχει έναν μόνο αιτιολογικό παράγοντα ή αίτιο- αλλά και αυτή είναι μια λανθασμένη υπόθεση. Οι κατάλληλες απαντήσεις στο ερώτημα τι τις προκαλεί μπορούν να βρεθούν εξετάζοντας τις ασθένειες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Η γονόρροια περιγράφεται ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoea- η διάγνωση αυτής της πάθησης περιλαμβάνει εξετάσεις για την ανίχνευση της παρουσίας αυτών των βακτηρίων. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η ιστοσελίδα της Mayo Clinic με τίτλο «Γονόρροια», στην οποία αναφέρεται ότι,
«Σε πολλές περιπτώσεις, η λοίμωξη από γονόρροια δεν προκαλεί συμπτώματα».
Τα περισσότερα συμπτώματα της «βλεννόρροιας» εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε άλλα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, του λαιμού και των αρθρώσεων, γεγονός εξαιρετικά ανώμαλο για μια ασθένεια που λέγεται ότι είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής δραστηριότητας.
Με βάση το γεγονός ότι η πάθηση υποστηρίζεται ότι προκαλείται από βακτήριο, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τα οποία, σύμφωνα με την Mayo Clinic, περιλαμβάνουν ενέσιμη κεφτριαξόνη (ceftriaxone) ή αζιθρομυκίνη από το στόμα (oral azithromycin). Όπως συμβαίνει με όλα τα αντιβιοτικά, αυτές οι «θεραπείες» συνδέονται με «παρενέργειες», όρος που αναφέρεται απλώς σε ακούσιες επιπτώσεις, οι οποίες όμως είναι σαφώς άμεσες, καθώς δεν θα είχαν εμφανιστεί αν ο ασθενής δεν τις είχε λάβει.
Το ενημερωτικό δελτίο για τα χλαμύδια του CDC (Chlamydia – CDC Fact Sheet) αναφέρει ότι,
«Τα χλαμύδια είναι ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να μολύνει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή, μόνιμη βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας. Αυτό μπορεί να την καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη να μείνει έγκυος αργότερα».
Σε σύγκριση με την περιγραφή του CDC, η ιστοσελίδα του NHS με τίτλο Chlamydia («Χλαμύδια») αναφέρει ότι,
«Οι περισσότεροι άνθρωποι με χλαμύδια δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα και δεν γνωρίζουν ότι το έχουν».
Η σελίδα του NHS απαριθμεί μερικά από τα πιθανά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν: πόνο κατά την ούρηση, ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος ή τον πισινό, στις γυναίκες πόνο στην κοιλιά, αιμορραγία μετά το σεξ και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, στους άνδρες πόνο και πρήξιμο στους όρχεις. Η πάθηση αυτή υποστηρίζεται ότι προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis- η συνιστώμενη θεραπεία για την οποία αναπόφευκτα περιλαμβάνει αντιβιοτικά, τα οποία, σύμφωνα με το NHS, περιλαμβάνουν την αζιθρομυκίνη (azithromycin) και τη δοξυκυκλίνη (doxycycline).
Η τριχομονάδα υποστηρίζεται ότι προκαλείται από ένα παράσιτο- όπως υποδεικνύεται από το ενημερωτικό δελτίο Trichomoniasis - CDC που αναφέρει,
«Η τριχομονάδα (ή “ trich ”) είναι ένα πολύ κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Προκαλείται από μόλυνση με ένα πρωτόζωο παράσιτο που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Αν και τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το παράσιτο δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχουν μολυνθεί».
Η σελίδα αναφέρει επίσης ότι:
«Περίπου το 70% των μολυσμένων ατόμων δεν έχουν κανένα σημάδι ή σύμπτωμα. Όταν η τριχομονάδα προκαλεί συμπτώματα, αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο ερεθισμό έως σοβαρή φλεγμονή».
Όσον αφορά τη θεραπεία, το ενημερωτικό δελτίο αναφέρει ότι,
«Η τριχομονάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή (είτε μετρονιδαζόλη είτε τινιδαζόλη). Αυτά τα χάπια λαμβάνονται από το στόμα».
Αυτά τα φάρμακα είναι και τα δύο αντιβιοτικά, παρόλο που το παθογόνο υποστηρίζεται ότι είναι παράσιτο και όχι βακτήριο.
Το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ του Μαΐου 2020 με τίτλο Herpes simplex virus αναφέρει ότι ο έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα, αλλά ότι υπάρχουν 2 τύποι αυτού του ιού, δηλαδή ο HSV-1 και ο HSV-2, και ότι,
«Τόσο οι λοιμώξεις από έρπητα του στόματος όσο και οι λοιμώξεις από έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικές ή μη αναγνωρίσιμες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα επώδυνων φουσκάλων ή ελκών στο σημείο της λοίμωξης, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά».
Ο έρπης είναι μία από τις ασθένειες που ισχυρίζονται ότι είναι ανίατες, αλλά παρ' όλα αυτά θεωρούνται θεραπεύσιμες, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο Genital Herpes - CDC, το οποίο αναφέρει ότι,
«Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα. Τα αντιικά φάρμακα μπορούν, ωστόσο, να αποτρέψουν ή να συντομεύσουν τα ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το άτομο λαμβάνει το φάρμακο. Επιπλέον, η καθημερινή κατασταλτική θεραπεία (δηλαδή η καθημερινή χρήση αντιϊκών φαρμάκων) για τον έρπητα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης στους συντρόφους».
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κοινά χαρακτηριστικά και των τεσσάρων αυτών ασθενειών είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης είναι «ασυμπτωματικές», γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα ότι η μόλυνση από το υποτιθέμενο «μικρόβιο» είναι συνώνυμη με μια ασθένεια που μπορεί να αναγνωριστεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, από τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο πάσχων.
Η απουσία συμπτωμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ασθένεια, παρά την παρουσία του υποτιθέμενου παθογόνου παράγοντα. Η κατάσταση αυτή παραβιάζει το πρώτο από τα αξιώματα του Koch που διατυπώθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα για να τεκμηριωθεί η ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός «παθογόνου» και της ασθένειας που ισχυρίζεται ότι προκαλεί. Η παρουσία του παθογόνου παράγοντα απουσία ασθένειας ή η απουσία του παθογόνου παράγοντα παρουσία ασθένειας αναγνωρίστηκαν ότι παραβιάζουν το πρώτο αξίωμα και, συνεπώς, ότι αντιπροσωπεύουν αποτυχία στην τεκμηρίωση αιτιώδους σχέσης.
Η αποτυχία της «θεωρίας των μικροβίων» να εξηγήσει αυτές τις ασθένειες δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξηγηθούν, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι οι «ασυμπτωματικές λοιμώξεις» δεν είναι συνώνυμες με την ασθένεια. Ένα άτομο χωρίς συμπτώματα δεν είναι κάποιος που νοσεί από κάποια ασθένεια.
Για όσους έχουν συμπτώματα, ωστόσο, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι υπάρχει λόγος που το σώμα παράγει συμπτώματα- έχουν κάποιο σκοπό. Μια σαφής εξήγηση παρέχεται από τον TC Fry στο βιβλίο με τίτλο: «The Cruel Hoax Called Herpes Genitalis», το οποίο αναφέρει ότι,
«Οι ασθένειες που αποδίδουμε στους ιούς είναι στην πραγματικότητα κρίσεις αποβολής που δημιουργεί το σώμα για να αποβάλει με τη βία τοξικές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί. Τα μη αποβαλλόμενα απόβλητα καταστρέφουν τη ζωή και είναι θανατηφόρα».
Αν και αναφέρεται σε «ιούς», το ίδιο ισχύει για όλες τις ασθένειες που ισχυρίζεται ότι προκαλούνται από έναν «μολυσματικό παράγοντα», είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, παράσιτο ή μύκητα.
Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα και των τεσσάρων ασθενειών, όπως η φλεγμονή, ο πόνος, οι εκκρίσεις και τα εξανθήματα, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν σαφώς διαδικασίες αποβολής.
Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ως αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής, διότι αυτοί οι «παθογόνοι παράγοντες» έχουν βρεθεί σε άτομα και παιδιά που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή, οπότε τα «μικρόβια» δεν θα μπορούσαν να έχουν μεταδοθεί ως αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον TC Fry, ο οποίος αναφέρει αναφορικά με τον έρπητα ότι,
«Δεν υπάρχει «ιός» πίσω από την ασθένεια. Αυτό που συμβαίνει είναι μια συσσώρευση τοξικών υλικών που ο οργανισμός έχει επιλέξει να αποβάλει μέσω βλαβών και πληγών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων».
Το ίδιο σχόλιο κάνει και σε σχέση με τα βακτήρια, για τα οποία αναφέρει,
«Δεν προκαλούν ασθένειες - μας βοηθούν να αποβάλλουμε τα τοξικά υλικά που θα μπορούσαν να μας φράξουν και να μας καταστρέψουν σιγά σιγά».
Εξηγεί επίσης τον λόγο που τα συμπτώματα εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ο οποίος είναι ότι,
«Το σώμα επέλεξε την περιοχή επειδή ήταν η ευκολότερη βλαπτική διέξοδος, όχι λόγω των σεξουαλικών σχέσεων. Όταν εκατομμύρια νέοι, γεροντοκόρες και εργένηδες μας αναπτύσσουν την ασθένεια, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν οφείλεται σε μετάδοση».
Επιπλέον, δηλώνει ότι οι καταστάσεις αυτές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με τοξικά αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα,
«Ο έρπης και άλλες οξείες ασθένειες μπορούν να ξεπεραστούν γρήγορα (μέσα σε λίγες μέρες) με απλά μέτρα αποτοξίνωσης...».
Υπάρχει, ωστόσο, μια άλλη πτυχή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών που πρέπει να συζητηθεί και αυτή είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν για άλλο λόγο. Ο ισχυρισμός ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής καλλιεργεί σε ορισμένους ανθρώπους την ιδέα ότι το σεξ είναι «βρώμικο» ή «κακό» και ότι η «ασθένεια» είναι η δίκαιη τιμωρία για τη σεξουαλική επαφή. Αυτή η ιδέα μπορεί, και συχνά το κάνει, να ενσταλάξει ένα αίσθημα ενοχής για το σεξ που μπορεί να έχει πολύ πραγματικές επιζήμιες επιπτώσεις στη σωματική υγεία ενός ατόμου.
Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων ότι οι σκέψεις, οι ιδέες και οι πεποιθήσεις μας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Αυτό αποδεικνύεται από το γνωστό φαινόμενο του φαινομένου placebo, το οποίο είναι μια ευεργετική επίδραση που εμφανίζεται από μια «αδρανή» ουσία- στις κλινικές δοκιμές και μελέτες, αυτές οι αδρανείς ουσίες είναι συνήθως τα χάπια ζάχαρης.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο nocebo, το οποίο συχνά θεωρείται ως το αντίθετο του φαινομένου placebo, κατά το οποίο ένα άτομο βιώνει «παρενέργειες» παρόλο που έλαβε μια «αδρανή» ουσία αντί για το πραγματικό φάρμακο. Όμως το φαινόμενο nocebo δεν περιορίζεται σε αυτό το είδος εμπειρίας και μπορεί να έχει πολύ πιο επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία ενός ατόμου.
Ένα άρθρο του Αυγούστου 2013 με τίτλο: The Nocebo Effect: Negative Thoughts Can Harm Your Health στον ιστότοπο Psychology Today, αναφέρεται στα τεκμηριωμένα στοιχεία της δύναμης του φαινομένου nocebo και αναφέρει,
«Η βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ασθενείς που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο και οι οποίοι λανθασμένα ενημερώνονται ότι έχουν μόνο λίγους μήνες ζωής, πέθαναν μέσα στο χρονικό διάστημα που τους δόθηκε...».
Μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της ακρίβειας της πρόγνωσης του γιατρού- ωστόσο, το άρθρο διαψεύδει αυτή την άποψη, καθώς η πρόταση συνεχίζει,
«...ακόμη και όταν τα ευρήματα της νεκροψίας δεν αποκαλύπτουν καμία φυσιολογική εξήγηση για τον πρόωρο θάνατο».
Το άρθρο αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο ως «ιατρικό hexing». Παρόλο που οι γιατροί ενεργούν σύμφωνα με την ιατρική τους εκπαίδευση και πιστεύουν πραγματικά ότι παρέχουν στους ασθενείς «πληροφορίες» για την κατάστασή τους, το άρθρο εξηγεί ότι ενσταλάζουν στο μυαλό των ασθενών τους μια «πεποίθηση» για την κατάστασή τους, η οποία, αν την αποδεχτούν, συχνά θα γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που απορρίπτουν πλήρως την πρόγνωση και αψηφούν την πεποίθηση του γιατρού τους, μη υποκύπτοντας στην «ασθένεια» και ζώντας μια μακρά και υγιή ζωή. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στην πεποίθηση ότι η «ασθένεια» μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, η οποία, όπως φαίνεται σε αυτό το άρθρο, δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
Dawn Lester
21 Ιουλίου 2020
Το αρχικό άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ
Παραπομπές:
Βιβλία
Lester, D. & Parker D. – What Really Makes You Ill? Why Everything You Thought You Knew About Disease Is Wrong
Shelton, HM, Hazard, SM & Fry, TC – The Cruel Hoax Called Herpes Genitalis
Shelton, HM – The Hygienic System: Vol VI Orthopathy
Άρθρα
WHO fact sheet June 2019 Sexually transmitted infections (STIs)
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)
Mayo Clinic web page – Gonorrhoea
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/symptoms-causes/syc-20351774
Chlamydia – CDC Fact Sheet
https://www.cdc.gov/std/chlamydia/stdfact-chlamydia.htm
NHS – Chlamydia
https://www.nhs.uk/conditions/Chlamydia/
Trichomoniasis – CDC Fact Sheet
https://www.cdc.gov/std/trichomonas/STDFact-Trichomoniasis.htm
WHO fact sheet May 2020 – Herpes simplex virus
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
Genital Herpes – CDC Fact Sheet
https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
The Nocebo Effect: Negative Thoughts Can Harm Your Health
https://www.psychologytoday.com/us/blog/owning-pink/201308/the-nocebo-effect-negative-thoughts-can-harm-your-health
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
There’s No Such Thing as a Sexually-Transmitted Disease
What Really Makes You Ill?: Why Everything You Thought You Knew About Disease Is Wrong: Lester, Dawn, Parker, David: 9781673104035: Amazon.com: Books
https://www.amazon.com/What-Really-Makes-You-Ill/dp/1673104037