Τι Είναι το "Covid-19";
Μετάφραση: Απολλόδωρος
22 Σεπτεμβρίου 2023 | ViroLIEgy | Διαβάστε το εδώ
Ασθένεια: Νόσος ή αρρώστια που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα.
https://web.archive.org/web/20220901051835/https://www.medicinenet.com/disease/definition.htm
Σταματήστε με αν το έχετε ξανακούσει αυτό. Βρίσκεστε σε μια συζήτηση με κάποιον και τίθεται το θέμα του "Covid-19". Εξηγείτε ότι το "Covid-19" δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια νέα ετικέτα για τα ίδια συμπτώματα της ασθένειας που παρατηρείται κάθε χρόνο. Η ιδέα ότι υπάρχει μια νέα ασθένεια ενισχύθηκε από μια πανίσχυρη φαρμακευτική εκστρατεία φόβου, διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης και δόλιες δοκιμές PCR. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο. Το άλλο άτομο απαντάει, λέγοντας ότι γνωρίζει ότι το "Covid-19" είναι πραγματικό. Δηλώνουν είτε ότι είχαν οι ίδιοι "Covid" είτε ότι γνωρίζουν κάποιον άλλον που "το είχε". Ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματα ήταν έντονα και δεν είχαν καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο έχει βιώσει ποτέ κανείς στο παρελθόν. Συνεπώς, το "Covid-19" είναι μια νέα ασθένεια.
Αυτού του είδους οι απαντήσεις είναι πάρα πολύ συνηθισμένες, καθώς επικρατεί αυτή η πεποίθηση στον πληθυσμό ότι, παρά την έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, υπάρχουν νέα και συγκεκριμένα συμπτώματα που ορίζουν το "Covid-19" ως μια νέα ασθένεια. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι η οξεία απώλεια της όσφρησης και της γεύσης είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει το "Covid". Η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που το προωθούσε ως ένα νέο σημάδι της νόσου εδραιώθηκε στη συλλογική συνείδηση, όταν τον Μάρτιο του 2020 άρχισαν να κυκλοφορούν αναφορές θετικών ασθενών που εμφάνιζαν αυτά τα συμπτώματα. Αρχικά, οι συνήθεις ενδείξεις όπως ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια ήταν τα κύρια προειδοποιητικά σημάδια που έπρεπε να προσέχουμε αν κάποιος φοβόταν ότι είχε "Covid". Ωστόσο, στα τέλη Απριλίου 2020, το CDC πρόσθεσε έξι ακόμη συμπτώματα κάτω από την ομπρέλα του "Covid", καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν μαζικές δοκιμές. Αυτά περιλάμβαναν ρίγη, επαναλαμβανόμενο τρέμουλο με ρίγη, μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Σε μια έξυπνη περίπτωση υποσυνείδητου μηνύματος, η λέξη "νέα" τοποθετήθηκε συχνά μπροστά από την "απώλεια της γεύσης και της όσφρησης" ως ένας τρόπος να εμπεδωθεί η ιδέα ότι αυτό το περιστατικό ήταν προηγουμένως ανήκουστο.
Εάν τα συμπτώματα συγκρίνονταν μεταξύ του "Covid" και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης αναγραφόταν ως κοινή για το "Covid" με ένα φωτεινό πράσινο σημάδι, ενώ ήταν το μόνο σύμπτωμα που αναγραφόταν ως ασυνήθιστο για τη γρίπη με ένα μεγάλο κόκκινο Χ.
Σε κάποια πολύ έξυπνα υποσυνείδητα μηνύματα, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ξεχωρίστηκε και επισημάνθηκε μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων που απαριθμούνται, όπως φαίνεται σε αυτή την προπαγανδιστική αφίσα από τη Νιγηρία.
Μας προειδοποίησαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ήταν τα μόνα συμπτώματα που παρουσίαζαν ποτέ οι "μολυσμένοι" που είχαν θετικό τεστ για το "Covid".
Οι ιστορίες που κυκλοφόρησαν σε όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ήταν σημαντική και αποτελούσε ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι του "Covid". Μόλις το CDC τα συμπεριέλαβε στα γνωστά συμπτώματα, αυτό "επιβεβαίωσε" τις ανεκδοτολογικές αναφορές από τον Μάρτιο του 2020 ότι η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης σήμαινε ότι οι άνθρωποι ήταν κατά τα άλλα ασυμπτωματικές μηχανές "παραγωγής ιών" που κυκλοφορούσαν και "μόλυναν" τους άλλους. Στην πραγματικότητα, κάποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικός στο "Covid" με βάση μόνο αυτό το φαινόμενο:
Το CDC επιβεβαιώνει έξι συμπτώματα του κοροναϊού που εμφανίζονται σε ασθενείς ξανά και ξανά
"Οι προσθήκες επιβεβαιώνουν αυτό που οι ασθενείς και οι γιατροί αναφέρουν ανεπίσημα εδώ και εβδομάδες. Συγκεκριμένα, η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε ασθενείς τουλάχιστον από τα μέσα Μαρτίου, όταν μια βρετανική ομάδα ωτορινολαρυγγολόγων δημοσίευσε μια δήλωση εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι κάποιος έχει μολυνθεί αλλά κατά τα άλλα είναι ασυμπτωματικός.
Μια μελέτη σε Ευρωπαίους ασθενείς με covid-19 διαπίστωσε ότι μεταξύ 85,6% και 88% των ασθενών "ανέφεραν οσφρητικές και γευστικές δυσλειτουργίες, αντίστοιχα". Σε μια ιρανική μελέτη, το 76 τοις εκατό των ασθενών με covid-19 που ανέφεραν απώλεια της όσφρησης δήλωσαν ότι είχε ξαφνική έναρξη. Σε πολλές από τις περιπτώσεις, η ανοσμία, όπως ονομάζεται, εμφανίστηκε πριν από άλλα συμπτώματα.
"Με κατατρόμαξε", δήλωσε η Vallery Lomas, μια 34χρονη πρωταθλήτρια αρτοποιός, η οποία φοβόταν ότι δεν θα αποκτούσε ποτέ ξανά την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. "Δεν μπορούσα να μυρίσω τίποτα για πιθανώς πέντε ημέρες".
Ο Lomas θεωρήθηκε θετικός στο covid-19 εν μέσω της συγγραφής ενός βιβλίου μαγειρικής. Η όσφρηση και η γεύση είναι αλληλένδετες, οπότε ορισμένοι άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν χάσει και τις δύο αισθήσεις μπορεί να έχουν χάσει μόνο την αίσθηση της όσφρησης".
https://www.washingtonpost.com/health/2020/04/27/six-new-coronavirus-symptoms/
Αυτές οι πρώτες αναφορές που αναδεικνύουν λιγότερο γνωστά συμπτώματα οδήγησαν τους ανθρώπους στην πεποίθηση ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποκαλυπτικά χαρακτηριστικά μιας νέας ασθένειας που ονομάζεται "Covid-19". Ωστόσο, είναι αυτό αλήθεια ή πρόκειται απλώς για διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης; Είναι η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης πραγματικά ένα νέο ή/και συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που μπορεί να αναγνωρίσει το "Covid" από άλλες αναπνευστικές ασθένειες; Υπάρχουν άλλα καθοριστικά σημεία ή συμπτώματα που να ξεχωρίζουν το "Covid" από το υπόλοιπο πλήθος; Είναι δυνατόν το "Covid" να διαγνωστεί κλινικά με βάση τα συμπτώματα και μόνο; Υπάρχουν εργαστηριακά ή ιστοπαθολογικά ευρήματα που διακρίνουν το "Covid" ως νέα ασθένεια; Είναι το "Covid" τεχνικά καν μια "νέα" ασθένεια, ή πρόκειται απλώς για ένα rebranding των ίδιων συμπτωμάτων κάτω από έναν νέο όρο;
Τι ακριβώς είναι το "Covid-19";
Ας το μάθουμε.
Ορισμός της νόσου
Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό απόσπασμα, μια ασθένεια λέγεται ότι ορίζεται από συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα. Αυτός ο ορισμός υποστηρίζεται από διάφορες πηγές, όπως φαίνεται εδώ, εδώ και εδώ. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν υπάρχουν νέα ή/και συγκεκριμένα σημεία ή συμπτώματα που σχετίζονται με το "Covid" και επιτρέπουν να οριστεί εύκολα η ασθένεια ως κάτι νέο, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο κόσμος ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για την παρουσία μιας πνευμονίας άγνωστης αιτίας που προερχόταν από την Κίνα από τον ΠΟΥ στις 5 Ιανουαρίου 2020. Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι δεν είχε εντοπιστεί κανένας αιτιολογικός παράγοντας και ότι τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν σε αυτά τα κρούσματα ήταν κοινά, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Με άλλα λόγια, ο μόνος λόγος για τον συναγερμό ήταν ότι καμία αιτία μέσω εξετάσεων δεν μπορούσε να συσχετιστεί με αυτά τα κρούσματα τυπικής πνευμονίας:
Πνευμονία άγνωστης αιτίας - Κίνα
"Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το Γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα ενημερώθηκε για κρούσματα πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας (άγνωστης αιτίας) που εντοπίστηκαν στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Hubei της Κίνας. Από τις 3 Ιανουαρίου 2020, συνολικά 44 ασθενείς με πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ από τις εθνικές αρχές της Κίνας. Από τα 44 περιστατικά που αναφέρθηκαν, οι 11 είναι βαριά άρρωστοι, ενώ οι υπόλοιποι 33 ασθενείς βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η εν λόγω αγορά στη Γουχάν έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 για περιβαλλοντική εξυγίανση και απολύμανση.
Ο αιτιολογικός παράγοντας δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί ή επιβεβαιωθεί. Την 1η Ιανουαρίου 2020, ο ΠΟΥ ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τις εθνικές αρχές για να αξιολογήσει τον κίνδυνο".
"Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για τον προσδιορισμό του συνολικού κινδύνου αυτής της αναφερόμενης ομάδας πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας. Η αναφερόμενη σύνδεση με μια χονδρική αγορά ψαριών και ζωντανών ζώων θα μπορούσε να υποδηλώνει μια σύνδεση έκθεσης σε ζώα. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μεταξύ των ασθενών είναι κοινά σε διάφορες αναπνευστικές νόσους και η πνευμονία είναι συχνή κατά τη χειμερινή περίοδο- ωστόσο, η εμφάνιση 44 περιστατικών πνευμονίας που απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο σε συστάδα στο χώρο και στο χρόνο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση".
https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2020-DON229
Επιστρέφοντας στις αρχικές μελέτες από την Κίνα, μπορούμε να αντλήσουμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια ήταν αυτά τα κοινά συμπτώματα που επέβαλαν την ανάγκη συναγερμού από τον ΠΟΥ. Σύμφωνα με την εργασία των Fan Wu et al. που παρείχε το γονιδίωμα του "ιού" που δημιουργήθηκε από τον υπολογιστή και τελικά κατηγορήθηκε ως η αιτία, ο 41χρονος ασθενής από τον οποίο ελήφθη το γονιδίωμα υπέφερε από τα μη ειδικά συμπτώματα του πυρετού, της ζάλης και του βήχα:
Ένας νέος κορονοϊός που σχετίζεται με ανθρώπινη αναπνευστική νόσο στην Κίνα
"Εδώ μελετάμε έναν μόνο ασθενή που ήταν εργαζόμενος στην αγορά και ο οποίος εισήχθη στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Wuhan στις 26 Δεκεμβρίου 2019, ενώ παρουσίαζε σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο που περιλάμβανε πυρετό, ζάλη και βήχα".
"Ο ασθενής που μελετήθηκε ήταν ένας άνδρας 41 ετών χωρίς ιστορικό ηπατίτιδας, φυματίωσης ή διαβήτη. Εισήχθη και νοσηλεύτηκε στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Wuhan στις 26 Δεκεμβρίου 2019, 6 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου. Ο ασθενής ανέφερε πυρετό, σφίξιμο στο στήθος, μη παραγωγικό βήχα, πόνο και αδυναμία για 1 εβδομάδα κατά την παρουσίαση (Πίνακας 1)".
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2008-3
Σε συνοδευτική μελέτη των Zhou et al. αναφέρεται ότι τα κύρια συμπτώματα που παρουσίασαν οι αρχικοί ασθενείς ήταν πυρετός, πονοκέφαλος, ξηρός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και πνευμονία:
Ένα ξέσπασμα πνευμονίας που σχετίζεται με έναν νέο κορονοϊό πιθανής προέλευσης νυχτερίδας
"Εδώ αναφέρουμε μια σειρά περιστατικών που προκλήθηκαν από μια αγνώστου ταυτότητας επιδημία πνευμονίας στη Wuhan, στην επαρχία Hubei, στην κεντρική Κίνα. Αυτή η επιδημία της νόσου -η οποία ξεκίνησε από μια τοπική αγορά θαλασσινών- έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει μολύνει 2.761 άτομα στην Κίνα, συνδέεται με 80 θανάτους και έχει οδηγήσει στη μόλυνση 33 ατόμων σε 10 επιπλέον χώρες από τις 26 Ιανουαρίου 202012. Τα τυπικά κλινικά συμπτώματα αυτών των ασθενών είναι πυρετός, ξηρός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), πονοκέφαλος και πνευμονία".
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2012-7
Μια σχετική μελέτη των Zhu et al. εξέτασε τρεις πρώιμους ασθενείς που παρουσίασαν πνευμονία άγνωστης αιτίας. Τα συμπτώματα ήταν διαθέσιμα μόνο για δύο από τους ασθενείς και αυτά περιλάμβαναν πυρετό, βήχα και δυσφορία στο στήθος:
Ένας νέος κορονοϊός από ασθενείς με πνευμονία στην Κίνα, 2019
"Τρεις ενήλικες ασθενείς παρουσίασαν σοβαρή πνευμονία και εισήχθησαν σε νοσοκομείο στο Wuhan στις 27 Δεκεμβρίου 2019. Ο ασθενής 1 ήταν μια γυναίκα 49 ετών, ο ασθενής 2 ήταν ένας άνδρας 61 ετών και ο ασθενής 3 ήταν ένας άνδρας 32 ετών. Τα κλινικά προφίλ ήταν διαθέσιμα για τους ασθενείς 1 και 2. Ο ασθενής 1 ανέφερε ότι δεν είχε υποκείμενες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, αλλά ανέφερε πυρετό (θερμοκρασία, 37°C έως 38°C) και βήχα με δυσφορία στο στήθος στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας, ο βήχας και η δυσφορία στο στήθος επιδεινώθηκαν, αλλά ο πυρετός μειώθηκε- η διάγνωση της πνευμονίας βασίστηκε στην αξονική τομογραφία (CT). Το επάγγελμά της ήταν λιανοπωλητής στη χονδρική αγορά θαλασσινών. Ο ασθενής 2 ανέφερε αρχικά πυρετό και βήχα στις 20 Δεκεμβρίου 2019- η αναπνευστική δυσχέρεια αναπτύχθηκε 7 ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και επιδεινώθηκε τις επόμενες 2 ημέρες (βλ. ακτινογραφίες θώρακα, Εικόνα 1), οπότε και ξεκίνησε μηχανικός αερισμός. Ήταν συχνός επισκέπτης στη χονδρική αγορά θαλασσινών".
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7092803/
Έτσι, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο στα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν την εποχή που το "Covid" άρχισε να γίνεται πρωτοσέλιδο. Η ασθένεια από την οποία λέγεται ότι έπασχαν όλοι οι ασθενείς ήταν μια πνευμονία "άγνωστης αιτίας" που παρουσίαζε κοινά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Δεν υπήρχαν απολύτως κανένα διακριτικό σημείο ή σύμπτωμα που να διαφοροποιεί ένα περιστατικό "Covid" από οποιονδήποτε πάσχει από τα ίδια συμπτώματα της νόσου, εκτός από την υποτιθέμενη "νέα" αιτία.
Ίσως κατανοώντας ότι υπήρχε ανάγκη για ένα καθοριστικό σύμπτωμα, η συχνά αγνοούμενη απώλεια της όσφρησης και της γεύσης αναδείχθηκε νωρίς ως κύριο σημάδι ότι κάποιος έπασχε από "Covid". Ένα άρθρο των New York Times τον Μάρτιο του 2020 παρουσίασε στον κόσμο την ανοσμία (απώλεια της όσφρησης) και την ageusia (απώλεια της γεύσης), δύο συμπτώματα που συνήθως συμβαδίζουν μαζί, ως ιδιόμορφα σημάδια της νόσου. Οι γιατροί καλούσαν όποιον παρουσίαζε αυτά τα συμπτώματα να απομονωθεί προκειμένου να σταματήσει η "εξάπλωση" του "ιού", ακόμη και αν δεν είχε άλλα συνοδά συμπτώματα. Οι γιατροί ήθελαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης ήταν σημάδι "μόλυνσης". Προέτρεψαν όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εξέταζαν ασθενείς που παρουσίαζαν αυτά τα συμπτώματα να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και συνέστησαν να μην κάνουν καμία διαδικασία ενδοσκόπησης των ιγμορείων από φόβο μήπως έτσι απελευθερωθεί ο "ιός" και εκτεθούν οι εργαζόμενοι. Αναφέρθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 30% των ασθενών που βρέθηκαν σε θετικό τεστ έπασχαν από ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα που παρουσίαζαν. Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας δήλωσε ότι η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι σημαντικά συμπτώματα του "Covid-19". Οι γιατροί στην Ιταλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν ένα άτομο φαινόταν υγιές, όποιος παρουσίαζε αυτά τα συμπτώματα μετέφερε τον "ιό" και "μόλυνε" τους άλλους:
Η χαμένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να είναι ιδιόμορφο στοιχείο για τη μόλυνση από τον κορονοϊό
Ομάδες γιατρών συνιστούν εξετάσεις και απομόνωση για άτομα που χάνουν την ικανότητα όσφρησης και γεύσης, ακόμη και αν δεν έχουν άλλα συμπτώματα.
"Μια μητέρα που είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό δεν μπορούσε να μυρίσει την γεμάτη πάνα του μωρού της. Οι μάγειρες που συνήθως μπορούν να ονομάσουν κάθε μπαχαρικό σε ένα πιάτο εστιατορίου δεν μπορούν να μυρίσουν το κάρυ ή το σκόρδο και το φαγητό έχει άνοστη γεύση. Άλλοι λένε ότι δεν μπορούν να πιάσουν τη γλυκιά μυρωδιά του σαμπουάν ή την άσχημη οσμή της άμμου των γατών.
Η ανοσμία, η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, και η ageusia, μια συνοδευτική μειωμένη αίσθηση της γεύσης, έχουν αναδειχθεί ως ιδιόμορφα αποκαλυπτικά σημάδια του Covid-19, της νόσου που προκαλείται από τον κοροναϊό, και πιθανοί δείκτες μόλυνσης.
Την Παρασκευή, Βρετανοί ωτορινολαρυγγολόγοι, επικαλούμενοι αναφορές συναδέλφων τους σε όλο τον κόσμο, κάλεσαν τους ενήλικες που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης να απομονωθούν για επτά ημέρες, ακόμη και αν δεν έχουν άλλα συμπτώματα, για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου. Τα δημοσιευμένα δεδομένα είναι περιορισμένα, αλλά οι γιατροί ανησυχούν αρκετά ώστε να διατυπώνουν προειδοποιήσεις.
"Θέλουμε πραγματικά να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση ότι αυτό είναι ένα σημάδι λοίμωξης και ότι όποιος εμφανίζει απώλεια της όσφρησης πρέπει να αυτοαπομονώσει", έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα η καθηγήτρια Claire Hopkins, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας. "Θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση της μετάδοσης και να σώσει ζωές.
Η ίδια και ο Nirmal Kumar, πρόεδρος της ENT UK, μιας ομάδας που εκπροσωπεί τους ωτορινολαρυγγολόγους στη Βρετανία, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία προέτρεπαν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να χρησιμοποιούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν αντιμετωπίζουν τυχόν ασθενείς που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης και συμβούλευαν να μην εκτελούν μη απαραίτητες διαδικασίες ενδοσκόπησης των ιγμορείων σε οποιονδήποτε, επειδή ο ιός αναπαράγεται στη μύτη και το λαιμό και μια εξέταση μπορεί να προκαλέσει βήχα ή φτέρνισμα που εκθέτουν το γιατρό σε υψηλό επίπεδο ιού".
"Οι Βρετανοί γιατροί επικαλέστηκαν αναφορές από άλλες χώρες που δείχνουν ότι σημαντικός αριθμός ασθενών με κοροναϊό παρουσίαζε ανοσμία, λέγοντας ότι στη Νότια Κορέα, όπου οι εξετάσεις ήταν ευρέως διαδεδομένες, το 30% των 2.000 ασθενών που βρέθηκαν θετικοί παρουσίασαν ανοσμία ως το κύριο σύμπτωμα που παρουσίαζαν (επρόκειτο για ήπιες περιπτώσεις).
Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας ανήρτησε την Κυριακή πληροφορίες στον ιστότοπό της λέγοντας ότι "η αύξηση των ανεπίσημων στοιχείων δείχνει ότι η απώλεια ή η μείωση της αίσθησης της όσφρησης και η απώλεια της γεύσης είναι σημαντικά συμπτώματα που σχετίζονται με το Covid-19 και ότι έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς που τελικά εξετάστηκαν θετικά χωρίς άλλα συμπτώματα".
"Στις περιοχές της Ιταλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, οι γιατροί λένε ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης αποτελεί ένδειξη ότι ένα άτομο που κατά τα άλλα φαίνεται υγιές στην πραγματικότητα φέρει τον ιό και μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους.
"Σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο έχουν την ίδια ιστορία", δήλωσε ο Dr. Marco Metra, επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος στο κεντρικό νοσοκομείο της Μπρέσια, όπου 700 από τους 1.200 νοσηλευόμενους έχουν τον κοροναϊό. "Ρωτάς για τη σύζυγο ή τον σύζυγο του ασθενούς. Και ο ασθενής λέει: "Η γυναίκα μου έχει χάσει απλώς την όσφρηση και τη γεύση της, αλλά κατά τα άλλα είναι καλά". Άρα είναι πιθανότατα μολυσμένη και τον μεταδίδει με μια πολύ ήπια μορφή".
https://web.archive.org/web/20200322231522/https://www.nytimes.com/2020/03/22/health/coronavirus-symptoms-smell-taste.html
Ωστόσο, για όποιον κάνει μια πρόχειρη έρευνα έξω από την κυρίαρχη προπαγάνδα, ήταν απολύτως σαφές ότι η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης δεν ήταν νέα συμπτώματα της νόσου ούτε ήταν ειδικά για το "Covid-19". Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συχνά με αλλεργίες, κοινό κρυολόγημα, γρίπη, αντιδράσεις φαρμάκων, τραυματισμούς στο κεφάλι, γήρας κ.λπ. Σε μια συνέντευξη του Απριλίου 2020 με ειδικούς στην ανοσμία, τους διδάσκοντες της Ιατρικής Σχολής του VCU, Richard Costanzo, Ph.D. και Evan Reiter, M.D., αναφέρεται ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα συμπτώματα χωρίς ποτέ να αντιληφθούν ότι υπάρχουν μέχρι κάποιος να τους ειδοποιήσει γι' αυτό. Και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο και ότι υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες:
Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες απώλειας της όσφρησης;
Costanzo: Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι, "Ω, αν χάσετε την αίσθηση της όσφρησης, σημαίνει ότι έχετε COVID-19", υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα παρατηρήσουν, αν τους επιστήσετε την προσοχή, ότι η αίσθηση της όσφρησης δεν είναι τόσο καλή. Ειδικά στους ηλικιωμένους, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο καθώς οι άνθρωποι γερνούν και υπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όσφρησης. Επομένως, το να το αποκαλέσουμε προγνωστικό παράγοντα του COVID-19 είναι πρόωρο.
Reiter: Ναι. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται θετικοί, αλλά δεν εξετάζονται, υπάρχουν ακόμη και άλλοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της γρίπης. Και ορισμένοι από αυτούς τους άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των ρινοϊών - οι οποίοι συνήθως εμπλέκονται στο κοινό κρυολόγημα - άλλων κορονοϊών και της γρίπης, έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την πρόκληση απώλειας της όσφρησης.
https://www.vcuhealth.org/news/covid-19/what-does-loss-of-smell-mean-during-covid-19
Ενώ εξακολουθεί να επισημαίνεται η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης ως πιθανό σημάδι μιας λοίμωξης από "Covid", ένα άρθρο από το PositiveMed.com επεσήμανε επίσης ότι αυτό δεν είναι ένα συγκεκριμένο, ούτε ένα μοναδικά χαρακτηριστικό γνώρισμα του "Covid" και ότι στην πραγματικότητα είναι αρκετά κοινό σε αναπνευστικές ασθένειες:
Η χαμένη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να είναι ένα ιδιότυπο στοιχείο για τη μόλυνση από τον κοροναϊό
"Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου πιστεύει ότι η ανίχνευση ανοσμίας και δυσγευσίας μπορεί να υποδεικνύει τη μόλυνση COVID-19. Η ανοσμία είναι η ολική ή μερική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, ενώ η ηλικιακή αναισθησία είναι η απώλεια των γευστικών λειτουργιών της γλώσσας. Τα συμπτώματα αυτά προστίθενται πλέον επίσημα στον κατάλογο των εργαλείων διαλογής για την ασθένεια. Ωστόσο, η μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών, αναπνευστικών ή άλλων. Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο, ούτε για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του COVID-19. Μια προσωρινή απώλεια ή μείωση της όσφρησης ή της γεύσης σας κατά τη διάρκεια κάθε αναπνευστικής λοίμωξης είναι αρκετά συνηθισμένη".
Έτσι, είναι σαφές ότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης δεν είναι μοναδικό χαρακτηριστικό του "Covid", παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης το ανέδειξαν ως καθοριστικό χαρακτηριστικό του "Covid". Ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να προειδοποιήσουν το κοινό να είναι σε επιφυλακή για ένα τέτοιο πρόβλημα, προκειμένου να εξεταστεί στην περίπτωση που εμφανιστεί. Εξαιτίας αυτής της αυξημένης ευαισθητοποίησης, αντί να αγνοούνται τυχόν ανωμαλίες της οσμής και της γεύσης, όπως συνέβαινε πριν από το "Covid", αυτό το κοινό φαινόμενο έγινε η κραυγή συσπείρωσης για την εμφάνιση μιας νέας ασθένειας. Ωστόσο, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης δεν είναι σαφώς ειδική για το "Covid" και δεν μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει για να ισχυριστεί ότι το "Covid" είναι μια νέα ασθένεια.
Καθώς τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με το "Covid" είναι κοινά μεταξύ πολλών διαφορετικών ασθενειών που αποδίδονται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να διαγνωστεί κλινικά κάποιος με "Covid" με βάση τα συμπτώματα και μόνο. Αυτή η αδυναμία διάκρισης ενός ασθενούς με "Covid" από κάποιον με αναπνευστική νόσο που αποδίδεται σε άλλη αιτία με βάση τα κλινικά συμπτώματα είναι γνωστό γεγονός:
Η νεοεμφανιζόμενη νόσος COVID-19: μια συστηματική ανασκόπηση
"Παρόλο που το COVID-19 εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα, κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παρόν σε κάθε ασθενή και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία ή συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν το COVID-19 σε σύγκριση με τα συμπτώματα και τα σημεία των αναπνευστικών ασθενειών που προκαλούνται από άλλους ιούς,όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα [21, 23].”
https://virologyj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12985-020-01363-5
Διάγνωση του COVID-19: Η ασθένεια και τα εργαλεία για την ανίχνευση
"Τα συμπτώματα που εκφράζουν οι ασθενείς με COVID-19 είναι μη ειδικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακριβή διάγνωση. Οι Guan et al. ανέφεραν ότι το 44% των 1099 ασθενών με COVID-19 από την Κίνα είχαν πυρετό κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο και ότι το 89% ανέπτυξαν πυρετό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.25 Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς είχαν βήχα (68%), κόπωση (38%), παραγωγή πτυέλων (34%) και δύσπνοια (19%). Πολλά από αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος".
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144809/
Η έλλειψη εξειδίκευσης και η αδυναμία κλινικής διάγνωσης μιας περίπτωσης "Covid" υποστηρίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής του British Medical Journal (BMJ) (British Medical Journal (BMJ) Best Practice Guidelines) που αναφέρει:
"Κανένα μεμονωμένο σημείο ή σύμπτωμα δεν μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια το COVID-19, και ούτε η απουσία ή η παρουσία συγκεκριμένων σημείων ή συμπτωμάτων είναι αρκετά ακριβή για να αποκλείσει ή να μην αποκλείσει τη νόσο".
Αυτό υποστηρίχθηκε επίσης από μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2021 που προσπάθησε να δημιουργήσει μια διαφορική διάγνωση μεταξύ του "Covid" και άλλων ασθενειών. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το "Covid" δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μέσω κλινικών σημείων, συμπτωμάτων ή εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Τα συμπτώματα που ορίζουν το "Covid" είναι μη ειδικά και επικαλύπτονται με πολλές άλλες καταστάσεις. Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι ο καθορισμός κριτηρίων διαφορικής διάγνωσης παρέμενε πολύ δύσκολος και ότι η κλινική διάκριση ήταν αναξιόπιστη, καθώς δεν υπήρχαν κλινικές ή εργαστηριακές παράμετροι στις οποίες θα μπορούσαν να βασιστούν:
Τι γίνεται με τους άλλους: διαφορική διάγνωση του COVID-19 σε ένα γερμανικό τμήμα επειγόντων περιστατικών
"Για πολλές συνήθεις διαγνώσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το COVID-19 θα πρέπει να θεωρείται διαφορική διάγνωση. Το COVID-19 δεν μπορεί να διακριθεί από τις αρνητικές λοιμώξεις του αναπνευστικού COVID-19 με βάση τα κλινικά σημεία, τα συμπτώματα ή τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Όταν είναι απαραίτητη η νοσηλεία, η κλινική πορεία των λοιμώξεων των αεραγωγών COVID-19 φαίνεται να είναι πιο σοβαρή σε σύγκριση με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις".
Συζήτηση
"Η έγκαιρη ταξινόμηση και η διαφορική διάγνωση των ασθενών που παρουσιάζουν τυπικά κλινικά συμπτώματα του COVID-19 παραμένουν πολύ δύσκολες αλλά σημαντικές. Η μελέτη μας είχε τα ακόλουθα κύρια ευρήματα:
Η διαφορική διάγνωση των τυπικών συμπτωμάτων του COVID-19 είναι πολύ ευρεία και περιλαμβάνει πολλά κοινά αναπνευστικά, λοιμώδη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ τα αναπνευστικά νοσήματα είναι τα συχνότερα. Ασθένειες από σχεδόν κάθε τομέα της κλινικής ιατρικής μπορούν να μιμηθούν μια κλινική εικόνα όπως αυτή του COVID-19, με τα αναπνευστικά νοσήματα να είναι τα πιο διαδεδομένα. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς η κλινική εικόνα μπορεί να είναι άτυπη με συγκοπή και κακουχία [12].
Οι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις με αρνητικό COVID-19, οπότε η κλινική διάκριση δεν είναι αξιόπιστη".
Συμπεράσματα
"Οι διαφορικές διαγνώσεις του COVID-19 είναι άφθονες και περιλαμβάνουν πολλά κοινά νοσήματα, κυρίως παθήσεις που σχετίζονται με αναπνευστική δυσλειτουργία. Η διαλογή παραμένει πρόκληση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστες κλινικές ή εργαστηριακές παράμετροι για την ασφαλή διάκριση μεταξύ του COVID-19 και λοιμώξεων των αεραγωγών άλλης προέλευσης. Όταν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, η COVID-19 έχει πιο σοβαρή κλινική πορεία από ό,τι οι συγκρίσιμες λοιμώξεις των αεραγωγών με αρνητικό COVID-19. Ως εκ τούτου, η αυστηρή πολιτική απομόνωσης σε συνδυασμό με τις ευρείες και ταχείες εξετάσεις θα παραμείνουν τα σημαντικότερα μέτρα για τους επόμενους μήνες".
https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-021-06663-x
Καθώς δεν παρουσιάστηκαν μοναδικά και καθοριστικά συμπτώματα για το "Covid" και υπήρχε αδυναμία διάκρισης της "νέας" νόσου από άλλες με βάση τα συμπτώματα και μόνο, έπρεπε να υπάρχει κάποιο άλλο σημάδι που θα βοηθούσε το "Covid" να ξεχωρίσει από το πλήθος. Υπήρξαν πρώιμες προσπάθειες να υποστηριχθεί ότι ορισμένα ιστοπαθολογικά ευρήματα, όπως οι ακτινογραφίες θώρακος που αποκαλύπτουν αλλοιώσεις του τύπου θολής υάλου (ground glass opacities), ήταν ένας τρόπος για να διακριθούν οι ασθενείς με "Covid" από οποιονδήποτε άλλον παρουσίαζε τα ίδια συμπτώματα. Αυτό το εύρημα έγινε ένα από τα πρώτα καθοριστικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάγνωση μιας περίπτωσης "Covid". Ένα άρθρο των New York Times τον Απρίλιο του 2020 βοήθησε να δημιουργηθεί φόβος για το συγκεκριμένο φαινόμενο, δηλώνοντας ότι οι ασθενείς με "Covid" και "ύπουλη πνευμονία" έχουν αυτή τη θολή εμφάνιση στις κατώτερες περιοχές των πνευμόνων στις αξονικές τομογραφίες:
Γιατί οι ημέρες 5 έως 10 είναι τόσο σημαντικές όταν έχετε τον κορονoϊό
"Αλλά η παρακολούθηση των συμπτωμάτων και η ιδιαίτερη προσοχή καθώς η ασθένεια πλησιάζει στη δεύτερη εβδομάδα της έχει αποκτήσει νέα επείγουσα σημασία, καθώς περισσότεροι γιατροί βλέπουν ασθενείς να φτάνουν στο νοσοκομείο με μια ύπουλη μορφή πνευμονίας. Στις σαρώσεις, οι ασθενείς με πνευμονία Covid έχουν ένα εύρημα που ονομάζεται αλλοιώσεις του τύπου “θολής υάλου (ground glass opacities)", μια θολή εμφάνιση στο κάτω μέρος και των δύο πνευμόνων. Τα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να πέσουν τόσο αργά που ο ασθενής δεν το αντιλαμβάνεται καν, μια κατάσταση που ονομάζεται σιωπηλή υποξία. Συχνά δεν είναι παρά μόνο όταν ο κορεσμός του οξυγόνου φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας σοβαρή δύσπνοια, ώστε να αναζητήσουν τελικά φροντίδα".
https://web.archive.org/web/20200430141608/https://www.nytimes.com/2020/04/30/well/live/coronavirus-days-5-through-10.html
Σε άρθρο του Ιουνίου 2020 στο Vox αναφέρεται ότι οι πνεύμονες των ασθενών με "Covid" παρουσιάζουν πιο ανοιχτές γκρίζες κηλίδες σε σύγκριση με τους υγιείς πνεύμονες. Το άρθρο μοιράστηκε στοιχεία από την Κίνα, σύμφωνα με τα οποία το 77% των ασθενών με "Covid" είχαν αυτό το χαρακτηριστικό. Σε μια άλλη κινεζική μελέτη, 66 από τους 70 ασθενείς παρουσίασαν αυτού του είδους την πνευμονική βλάβη. Ωστόσο, οι ίδιες εικόνες παρατηρήθηκαν και στο 95% των ασυμπτωματικών, δηλαδή υγιών περιπτώσεων:
Οι αναδυόμενες μακροπρόθεσμες επιπλοκές του Covid-19, εξηγούνται
"Πρόκειται για ένα πραγματικό οδοστρωτήρα συμπτωμάτων και βαρύτητας, με κάθε νέα ημέρα να προσφέρει πολλά άγνωστα".
"Στις αξονικές τομογραφίες, ενώ οι φυσιολογικοί πνεύμονες φαίνονται μαύροι, οι πνεύμονες των ασθενών με Covid-19 έχουν συχνά ανοιχτότερες γκρίζες κηλίδες, οι οποίες ονομάζονται αλλοιώσεις "θολής υάλου" - και οι οποίες μπορεί να μην επουλωθούν.
Μια μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι αυτή η όψη “θολής υάλου” εμφανίστηκε στις ακτινογραφίες του 77% των ασθενών με Covid-19. Σε μια άλλη μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο Radiology, 66 από τους 70 νοσηλευόμενους ασθενείς είχαν κάποια βλάβη στους πνεύμονες στις αξονικές τομογραφίες και περισσότεροι από τους μισούς είχαν το είδος των βλαβών που είναι πιθανό να εξελιχθούν σε ουλές. (Μια τρίτη μελέτη από την Κίνα υποδηλώνει ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς- οι συγγραφείς της διαπίστωσαν ότι από 58 ασυμπτωματικούς ασθενείς, το 95 τοις εκατό είχε επίσης ενδείξεις αυτών των αλλοιώσεων “θολής υάλου” στους πνεύμονές τους. Περισσότερα από το ένα τέταρτο αυτών των ατόμων συνέχισαν να αναπτύσσουν συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες)".
https://www.google.com/amp/s/www.vox.com/platform/amp/2020/5/8/21251899/coronavirus-long-term-effects-symptoms
Το CDC επεσήμανε επίσης ότι πολλαπλές μελέτες έχουν υποδείξει ότι αυτές οι ανωμαλίες στην αξονική τομογραφία ή στην ακτινογραφία θώρακος "μπορεί να υπάρχουν σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά, προσυμπτωματικά ή πριν από την ανίχνευση με RT-PCR του RNA SARS-CoV-2 σε ρινοφαρυγγικά δείγματα". Με άλλα λόγια, οι θολερότητες γυαλιού εδάφους βρίσκονται σε άτομα χωρίς νόσο και χωρίς θετικό τεστ PCR "Covid". Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να προσπαθήσουν να αναδείξουν αυτό το φαινόμενο της γυάλινης αδιαφάνειας ως βασικό χαρακτηριστικό του "Covid", παρόλο που στην πραγματικότητα απαντάται σε πολλές καταστάσεις, μεταξύ άλλων και σε όσους ατμίζουν:
Πολλοί ασθενείς με κοροναϊό έχουν "γυαλί εδάφους" στις σαρώσεις των πνευμόνων τους. Ιδού πώς μοιάζει αυτό.
"Οι ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσουν συνήθως υγρό στους πνεύμονές τους, παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται σε τυπικές περιπτώσεις πνευμονίας. Αυτό το υγρό μπορεί να ανιχνευθεί σε μια αξονική τομογραφία, όπου εμφανίζεται με τη μορφή λευκών κηλίδων που οι γιατροί αποκαλούν αλλοιώσεις "θολής υάλου".
Οι αξονικές τομογραφίες θεωρούνται λιγότερο ενδελεχείς από τις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά να τι αναζητούν οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό σε μια σάρωση".
"Από μόνη της, δήλωσε ο Lakhani, οι αλλοιώσεις “θολής υάλου” δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον εντοπισμό ενός κοροναϊού.
"Μπορείτε να το δείτε με όλους τους τύπους λοιμώξεων - βακτηριακές, ιογενείς ή μερικές φορές ακόμη και μη μολυσματικές αιτίες", δήλωσε ο Lakhani. "Ακόμη και το άτμισμα μπορεί μερικές φορές να εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο".
https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.com/china-coronavirus-diagnosis-ct-scans-lungs-2020-2%3famp
Παρά την προβολή από τα μέσα ενημέρωσης αυτού του φαινομένου της αδιαφάνειας του γυαλιού, ήταν γνωστό ότι η χρήση της αξονικής τομογραφίας ως μεθόδου ανίχνευσης ήταν μη ειδική και ότι δεν ταυτιζόταν καν με τα αποτελέσματα της PCR. Με άλλα λόγια, υπήρχαν περιπτώσεις ατόμων που είχαν τις αλλοιώσεις "θολής υάλου", ενώ η εξέταση μέσω PCR ήταν αρνητική, και ατόμων που δεν είχαν το εύρημα και παρόλα αυτά η εξέταση μέσω PCR ήταν θετική για το "Covid". Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε καμία υποψία για "Covid", οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε απεικόνιση για άλλα προβλήματα υγείας και κατέληξαν να διαγνωστούν ως ασθενείς με "Covid" αποκλειστικά και μόνο λόγω του άσχετου ευρήματος των μη ειδικών αλλοιώσεων "θολής υάλου":
Θολές αλλοιώσεις "θολής υάλου"; Εδώ είναι το τι είναι
- Συχνό εύρημα στο COVID-19, αλλά πόσο συγκεκριμένο είναι για την ασθένεια;
"Ουσιαστικά, η αλλοίωση "θολής υάλου" περιγράφει τις "αποχρώσεις του γκρι όταν ανοίγει σε νέα καρτέλα ή παράθυρο" μεταξύ μιας φυσιολογικής ακτινογραφίας πνεύμονα και μιας από έναν εξαιρετικά άρρωστο πνεύμονα που εμφανίζεται σχεδόν ολόλευκος επειδή είναι γεμάτος πύον ή υγρό, δήλωσε ο Henry Guo, MD, PhD, του Πανεπιστημίου Stanford στο Palo Alto της Καλιφόρνια".
"Βλέπουμε [αλλοιώσεις "θολής υάλου"] τόσο συχνά στην απεικόνιση του θώρακα", δήλωσε ο Guo στο MedPage Today. Έρχονται σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη, ποσότητες και θέσεις και μπορούν να υποδηλώνουν πολλές διαφορετικές υποκείμενες παθολογίες - συμπεριλαμβανομένων άλλων ιογενών λοιμώξεων, χρόνιων πνευμονοπαθειών, ίνωσης, άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων και καρκίνων.".
"Είχαν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου το COVID-19 δεν ήταν αρχικά ύποπτο αλλά ανιχνεύθηκε τυχαία. Για παράδειγμα, ασθενείς που είχαν γαστρεντερικά προβλήματα αλλά όχι αναπνευστικά συμπτώματα στάλθηκαν για αξονική τομογραφία κοιλίας, η οποία συλλαμβάνει το κάτω μέρος των πνευμόνων. "Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε αλλοιώσεις "θολής υάλου" και οι ασθενείς αυτοί διαγνώστηκαν στη συνέχεια με COVID-19, είπε.
Ο Matthew Cham, MD, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Seattle, δήλωσε ότι υπήρχε μια αρχική ελπίδα, καθώς μια μελέτη καθόρισε ότι η αξονική τομογραφία μπορεί να δείξει αδιαφανείς κηλίδες κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της λοίμωξης από COVID, όταν η εξέταση PCR μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
"Αυτή η αρχική παρατήρηση οδήγησε σε σημαντικό ενθουσιασμό γύρω από τη δυνητική χρησιμότητα των αξονικών τομογραφιών θώρακος για την έγκαιρη ανίχνευση του COVID-19", δήλωσε ο Cham στο MedPage Today.
Μεταγενέστερες μελέτες, ωστόσο, έδειξαν ότι ορισμένοι ασθενείς με COVID έχουν φυσιολογικές αξονικές τομογραφίες θώρακος χωρίς θολερότητα γυαλιού εδάφους κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, δήλωσε ο Cham".
https://www.medpagetoday.com/pulmonology/generalpulmonary/86751
Είναι γνωστό ότι η ακρίβεια του ευρήματος μιας αξονικής τομογραφίας εξαρτάται από τον επιπολασμό μιας νόσου στην κοινότητα, παράγοντας που επηρεάζει επίσης την υποστηριζόμενη ακρίβεια των αποτελεσμάτων της PCR. Όταν ο επιπολασμός της νόσου είναι χαμηλός, τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα είναι υψηλά. Ωστόσο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο επιπολασμός της νόσου, η νόσος πρέπει να μπορεί να διαγνωστεί κλινικά, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν τα κρούσματα. Όπως έχουμε ήδη δει, λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων σημείων και συμπτωμάτων της νόσου, το "Covid" δεν μπορεί να διαγνωστεί κλινικά. Έτσι, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της PCR, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί ένα ακριβές ποσοστό επιπολασμού της νόσου προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια των αξονικών τομογραφιών:
Ανασκόπηση της διαφορικής διάγνωσης της αξονικής τομογραφίας θώρακος για τις θολερότητες του εδάφους στην εποχή του COVID
"Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να συζητήσει και να διαφοροποιήσει τα τυπικά απεικονιστικά ευρήματα της COVID-19 από εκείνα άλλων ασθενειών, τα οποία μπορεί να φαίνονται παρόμοια σε πρώτη φάση. Τα τυπικά ευρήματα της αξονικής τομογραφίας του COVID-19 είναι αμφοτερόπλευρες και περιφερικά επικρατούσες θολερότητες γυαλιού εδάφους. Σύμφωνα με τη δήλωση συναίνεσης της Εταιρείας Fleischner, η αξονική τομογραφία ενδείκνυται σε ορισμένα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο ή/και εμφανίζουν κλινική επιδείνωση. Η πιθανότητα τα ευρήματα της CT να αντιπροσωπεύουν COVID-19, ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προ της εξέτασης πιθανότητα λοίμωξης, η οποία με τη σειρά της καθορίζεται από τον επιπολασμό της λοίμωξης στην κοινότητα. Όταν ο κοινοτικός επιπολασμός του COVID-19 είναι χαμηλός, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των θετικών προγνωστικών τιμών της αξονικής τομογραφίας θώρακος έναντι εκείνων της αλυσιδωτής αντίδρασης της αντίστροφης μεταγραφάσης πολυμεράσης. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση της αξονικής τομογραφίας θώρακος υπάρχει μεγάλος αριθμός ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Η απεικονιστική διαφοροποίηση είναι σημαντική για σκοπούς διαχείρισης και απομόνωσης και για την κατάλληλη διάθεση των ασθενών με ψευδώς θετικά ευρήματα CT".
https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiol.2020202504
Πέρα από την αδυναμία διάγνωσης του "Covid" με βάση τις αξονικές τομογραφίες και το μη ειδικό φαινόμενο της αδιαφάνειας του γυαλιού, λέγεται ότι και άλλα ιστοπαθολογικά ευρήματα είναι επίσης μη ειδικά. Σε μια ανασκόπηση του Αυγούστου του 2020 σχετικά με την παθολογική εικόνα του "Covid", οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα συνολικά παθολογικά ευρήματα είναι παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν στον "Η1Ν1" (γρίπη των χοίρων) και στον "SARS1". Τα μακροσκοπικά ευρήματα στους ασθενείς με "Covid" είναι μη ειδικά. Οι αυτοψίες έδειξαν μη ειδικά ιστοπαθολογικά ευρήματα, κανένα από τα οποία δεν είναι παθογνωμονικό του "Covid". Η διάχυτη κυψελιδική βλάβη (DAD) στους ασθενείς με "Covid" δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τις άλλες αιτιολογίες της DAD με μορφολογική αξιολόγηση. Σημειώθηκε ότι δεν υπάρχουν συνεπείς ή παθογνωμονικές "ιογενείς" κυτταροπαθητικές επιδράσεις. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η παθολογία που περιγράφεται στα όργανα απέχει πολύ από το να είναι συγκεκριμένη και δεν είναι σαφές εάν οι αλλαγές που περιγράφονται αντανακλούν "ιογενή" λοίμωξη ή υποκείμενες/προϋπάρχουσες καταστάσεις. Ακόμη και τα καρδιακά ευρήματα ήταν μη ειδικά και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η μυοκαρδίτιδα ήταν συχνό φαινόμενο στους ασθενείς με "Covid":
Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο με κοροναϊό-2 (SARS-CoV-2) και νόσος του κοροναϊού 19 (COVID-19) - προοπτική ανατομικής παθολογίας με βάση τις τρέχουσες γνώσεις
Παθολογικά χαρακτηριστικά του COVID-19
"Προς το παρόν υπάρχει έλλειψη παθολογικών δεδομένων για το COVID-19, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν σε λίγες μεταθανάτιες βιοψίες, δύο λοβεκτομές καρκίνου του πνεύμονα, μερικές περιορισμένες αυτοψίες και λίγες μόνο πλήρεις αυτοψίες, συμπεριλαμβανομένων 2 πρόσφατων σειρών [27, 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48]. Οι δημοσιευμένες αναφορές συνοψίζονται στον πίνακα 2. Αν και τα δεδομένα αυτοψιών είναι περιορισμένα, συνολικά τα παθολογικά ευρήματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν στον ιό H1N1 (γρίπη των χοίρων) [60] και στον ιό SARS [61].
Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά
Τα συνολικά ευρήματα στο COVID-19 είναι μη ειδικά. Οι πνεύμονες είναι βαρείς, με αμφοτερόπλευρο διάμεσο οίδημα και συμφόρηση [39, 41, 44]. . Οι επιφάνειες τομής παρουσιάζουν μαυρο-γκρι παγίωση και/ή κηλιδωτές αιμορραγικές περιοχές [27].”
Μικροσκοπικά χαρακτηριστικά
"Τα δεδομένα της αυτοψίας έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει μη ειδικά ιστοπαθολογικά ευρήματα, κανένα από τα οποία δεν είναι παθογνωμονικό για το COVID-19. Οι πνευμονικές αλλαγές ήταν οι πιο αξιοσημείωτες."
"Αυτές οι αλλαγές συναντώνται συχνά σε άλλες λοιμώδεις και μη λοιμώδεις αιτίες DAD [60,61,62]. Δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί συνεπείς ή παθογνωμονικές κυτταροπαθητικές επιδράσεις του ιού [38, 41] Σε μία μελέτη αναφέρθηκε αξιοσημείωτη τριχοειδής συμφόρηση που παρατηρήθηκε και στα 21 δείγματα, ανεξάρτητα από τη DAD, τη συνοδό πυώδη πνευμονία κ.λπ. [27].”
"Η παθολογία που περιγράφεται σε άλλα όργανα δεν είναι καθόλου συγκεκριμένη και δεν είναι σαφές εάν οι αλλαγές που περιγράφονται αντικατοπτρίζουν ιογενή λοίμωξη ή υποκείμενες/προϋπάρχουσες καταστάσεις."
"Τα καρδιακά ευρήματα που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ήταν μη ειδικά και εστιακά [27, 47]. Περιλαμβάνουν "διάσπαρτη μεμονωμένη νέκρωση των μυοκυττάρων και διάσπαρτη λεμφοκυτταρική διήθηση" σε μία περίπτωση [69] και "λεμφοκυτταρική μυοκαρδίτιδα" στη δεξιά κοιλία σε μία άλλη [47]. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παθολογικές ενδείξεις ότι η μυοκαρδίτιδα αποτελεί συχνό φαινόμενο στο COVID-19".
https://diagnosticpathology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13000-020-01017-8
Αυτό το γεγονός ότι η παθολογική εικόνα του "Covid" είναι μη ειδική, υποστηρίζεται από μια ανασκόπηση του Αυγούστου του 2022, η οποία αναφέρει ότι "η αναπνευστική δυσχέρεια και οι αδρές παθολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στο COVID-19 δεν είναι ειδικές". Έτσι, δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί ένας ασθενής με "Covid" από έναν ασθενή χωρίς "Covid" εξετάζοντας τους ιστούς, τα όργανα και τα κύτταρα αυτών που ισχυρίζονται ότι πάσχουν από μια νέα ασθένεια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η αδυναμία προσδιορισμού του "Covid" με βάση κλινικές, εργαστηριακές και ιστοπαθολογικές μεθόδους δεν εμπόδισε τον ΠΟΥ να ονομάσει τα ίδια ακριβώς συμπτώματα της νόσου με μια νέα ετικέτα.
Σύμφωνα με το Science, το "Covid-19" έγινε η ονομασία της νέας ασθένειας που "παραλύει την Κίνα και απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο" στις 11 Φεβρουαρίου 2020. Συμπτωματικά ή όχι, ακριβώς τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus ονόμασε τη "νέα ασθένεια", η Ομάδα Μελέτης Κορονοϊών (CSG) της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης των Ιών αποφάσισε ότι ο "ιός" πρέπει να ονομαστεί "SARS-COV-2" με βάση την όχι και τόσο σημαντική γονιδιωματική του σχέση με τον "SARS-COV-1". Έτσι, τέθηκαν οι βάσεις για μια "νέα ασθένεια" με μια "νέα αιτία", παρόλο που κανένα από τα δύο δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Mike Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το όνομα "SARS-COV-2", καθώς το "SARS" ήταν μια "διαφορετική ασθένεια" από το "Covid":"
Ενημέρωση: "Λίγο χαοτικό. Η βάφτιση του νέου κοροναϊού και η ονομασία της νόσου δημιουργούν σύγχυση
"COVID-19. Θα το συλλαβίσω: C-O-V-I-D παύλα ένα εννέα. COVID-19".
Έτσι παρουσίασε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την επίσημη ονομασία του οργανισμού για τη νέα ασθένεια που παραλύει την Κίνα και απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο. Η βάφτιση χθες, σε μια από τις καθημερινές πλέον συνεντεύξεις Τύπου του ΠΟΥ για την επιδημία στη Γενεύη, έβαλε τέλος σε 6 εβδομάδες αβεβαιότητας σχετικά με το πώς θα ονομαζόταν η ασθένεια - αλλά δημιούργησε επίσης κάποια νέα σύγχυση.
Το COVID-19 είναι το όνομα της νόσου και όχι του ιού που την προκαλεί, ο οποίος μέχρι τώρα είχε ένα προσωρινό παρατσούκλι, 2019-nCoV, που σήμαινε ότι ήταν ένας νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε πέρυσι. Αλλά το παθογόνο απέκτησε επίσης μια νέα ονομασία, η οποία έφτασε πριν καν τελειώσει ο Tedros τη συνέντευξη Τύπου, μέσω μιας προδημοσίευσης που αναρτήθηκε στο bioRxiv από τον οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με την ταξινόμηση και την ονομασία των ιών. Η Ομάδα Μελέτης των Κοροναϊών (CSG) της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης των Ιών, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αποφάσισε ότι ο ιός είναι μια παραλλαγή του κοροναϊού που προκάλεσε μια επιδημία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2002-03. Έτσι, ονόμασε το νέο παθογόνο ως severe acute respiratory syndrome-related coronavirus 2, ή SARS-CoV-2".
"Ο Mike Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, λέει ότι ούτε ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει το όνομα SARS-CoV-2. "Δεν πιστεύουμε ότι είναι ακριβές όνομα, στην πραγματικότητα μπερδεύει μια εντελώς διαφορετική ασθένεια (SARS) με αυτή (COVID-19)", λέει ο Osterholm".
https://www.science.org/content/article/bit-chaotic-christening-new-coronavirus-and-its-disease-name-create-confusion
Τι είναι το "Covid-19";
Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά σημεία και συμπτώματα που να προσδιορίζουν το "Covid" ως νέα ασθένεια. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν κλινικές, εργαστηριακές και ιστοπαθολογικές παράμετροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν το "Covid" ως νέα ασθένεια. Τι ακριβώς είναι λοιπόν το "Covid-19"; Ας δούμε τι λένε οι "ειδικοί".
Σύμφωνα με το CDC, το "Covid" είναι απλώς μια ασθένεια που προκαλείται από το "SARS-COV-2" και μπορεί να μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη ή την πνευμονία:
"Το COVID-19 (νόσος των κορονοϊών 2019) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται SARS-CoV-2".
"Ο COVID-19 προκαλεί συχνότερα αναπνευστικά συμπτώματα που μπορεί να μοιάζουν πολύ με κρυολόγημα, γρίπη ή πνευμονία."
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/your-health/about-covid-19.html
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το "Covid" είναι μια "λοιμώδης" ασθένεια που προκαλείται από τον "SARS-COV-2", η οποία οδηγεί σε ήπια έως μέτρια αναπνευστική νόσο:
"Η νόσος των κορονοϊών (COVID-19) είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.
Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται από τον ιό θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια αναπνευστική νόσο και θα αναρρώσουν χωρίς να χρειαστούν ειδική θεραπεία".
https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το "Covid" είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που μοιράζεται συμπτώματα με τη γρίπη, με τη μόνη διαφορά που χωρίζει τις δύο ασθένειες να είναι η επιστημονικά αναπόδεικτη "ιογενής" αιτία:
"Η νόσος των κορονοϊών 2019 (COVID-19) είναι η αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2".
"Η Influenza, γνωστή και ως γρίπη, είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά προκαλείται από ιούς της γρίπης και όχι από κορονοϊούς".
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/questions-answers/questions-answers-basic-facts
Έτσι, μπορούμε να δούμε ότι ο κοινός παρονομαστής σε όλους τους ορισμούς είναι ότι το "Covid-19" είναι απλώς τα ίδια συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου που εμφανίζονται τακτικά όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η πνευμονία, με τη μόνη καθοριστική διαφορά μεταξύ τους να είναι ο επιστημονικά αναπόδεικτος αιτιολογικός παράγοντας. Δεν υπάρχει νέα ασθένεια. Υπάρχει μόνο μια νέα "αιτία". Γνωρίζοντας αυτό, ζήτησα από πολλούς ανθρώπους που υπερασπίζονται τη θεωρία των μικροβίων και την ιολογία, ακόμη και από εκείνους που βρίσκονται στο "κίνημα για την ελευθερία της υγείας" και προωθούν τα ίδια ψέματα, να μου δώσουν τον ορισμό του "Covid-19". Θέλω να μου εξηγήσουν σε τι διαφέρει το "Covid-19" από τις ασθένειες του παρελθόντος, πέρα από την επιστημονικά αναπόδεικτη "ιογενή" αιτία. Έχω διαπιστώσει ότι, τις περισσότερες φορές, δεν παίρνω τίποτα άλλο παρά κοπανιστό αέρα, όπως είδα όταν έθεσα αυτή την ερώτηση στους Peter Hotez, Steve Kirsh και Robin Monotti.
Άλλες φορές, όχι μόνο παίρνω κοπανιστό αέρα, αλλά τα tweets στα οποία είχα απαντήσει προκαλώντας ένα άτομο να ορίσει το "Covid" είτε διαγράφονται είτε δεν είναι διαθέσιμα για κάποιο περίεργο λόγο.
Ωστόσο, κάθε τόσο, κάποιος προσπαθεί να παρακάμψει την άμεση απάντηση για το τι είναι το "Covid-19", όπως έγινε πρόσφατα με τον Jeremy Hammond. Αντί να μου απαντήσει άμεσα, ο Jeremy προσπάθησε να απομακρυνθεί λογικά από το βάρος του ορισμού του "Covid" λέγοντάς μου να δώσω μια εναλλακτική εξήγηση για την αιτία της νόσου.
Απαντώντας σε έναν άλλο χρήστη @CarlosPonceDrn, ο Jeremy δήλωσε ότι τα συμπτώματα του "Covid" επικαλύπτονται με άλλες αναπνευστικές ασθένειες, παραδεχόμενος έτσι ότι δεν υπάρχουν νέα ή/και συγκεκριμένα συμπτώματα που να το προσδιορίζουν. Μου παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι η κλινική διάγνωση που βασίζεται αποκλειστικά σε συμπτώματα είναι λανθασμένη.
Σε μια ανταλλαγή απόψεων λίγες ημέρες αργότερα, ο Jeremy δήλωσε ότι ποτέ δεν είπε ότι το "Covid" ήταν μια νέα ασθένεια. Συνεπώς, το μόνο επιχείρημά του ήταν ότι υπήρχε μια νέα αιτία για τα ίδια συμπτώματα της νόσου. Ενώ ήταν σαφές ότι ο Jeremy γνωρίζει πολύ καλά ότι το "Covid" δεν είναι μια νέα ασθένεια, ήθελα να δώσει μια άμεση απάντηση στην ερώτησή μου. Όταν προσπάθησα να πείσω τον Jeremy να δώσει ένα άμεσο ΝΑΙ ή ΟΧΙ ως προς το αν το "Covid" ήταν ή όχι μια νέα ασθένεια, σιώπησε.
Όταν αναλύουμε τι είναι πραγματικά το "Covid-19", δεν είναι περίεργο γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ορίσουν και να εξηγήσουν πώς το "Covid" είναι μια νέα ασθένεια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπάρχει μια νέα ασθένεια. Α̲υ̲τ̲ό̲ ̲π̲ο̲υ̲ ̲έ̲χ̲ο̲υ̲μ̲ε̲ ̲ε̲ί̲ν̲α̲ι̲ ̲μ̲ι̲α̲ ̲ν̲έ̲α̲ ̲ε̲τ̲ι̲κ̲έ̲τ̲α̲ ̲γ̲ι̲α̲ ̲τ̲α̲ ̲ί̲δ̲ι̲α̲ ̲σ̲υ̲μ̲π̲τ̲ώ̲μ̲α̲τ̲α̲ που παρατηρούνται κάθε χρόνο και παρουσιάζονται τακτικά με διάφορες άλλες ετικέτες. Το "Covid-19" είναι απλώς το πιο πρόσφατο όνομα που μπαίνει στο ρινγκ. Καθώς δεν υπάρχουν καθοριστικά σημεία και συμπτώματα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναγνωριστεί το "Covid" με βάση κλινικές, εργαστηριακές ή ιστοπαθολογικές μεθόδους, η διάγνωση μιας περίπτωσης "Covid" εναπόκειται στις δόλιες δοκιμές PCR. Αυτό παραδέχτηκε το CDC όταν δήλωσε ότι ασθένειες όπως η γρίπη και το "Covid" δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν μόνο μέσω των συμπτωμάτων, απαιτώντας έτσι τεστ PCR για τη διάγνωση:
"Δεν μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ της γρίπης και του COVID-19 μόνο από τα συμπτώματα, επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα είναι τα ίδια. Ορισμένες δοκιμές PCR μπορούν να διαφοροποιήσουν ταυτόχρονα τη γρίπη και το "COVID-19". Εάν ένα από αυτά τα τεστ δεν είναι διαθέσιμο, πολλά σημεία εξέτασης παρέχουν τεστ γρίπης και COVID-19 ξεχωριστά".
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
Ωστόσο, η PCR δεν προοριζόταν ποτέ για τη διάγνωση ασθενειών, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί θετικός για σχεδόν οτιδήποτε χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, και δεν είναι σε θέση να σας πει ότι είστε άρρωστος, όπως περιγράφει ο εφευρέτης της PCR Kary Mullis:
Αυτά τα "τεστ" δεν βαθμονομήθηκαν και δεν επικυρώθηκαν ποτέ σε καθαρισμένο και απομονωμένο "ιό", προκειμένου να ανιχνεύσουν με ακρίβεια αυτό που ισχυρίζονται ότι ανιχνεύουν. Παρά το γεγονός αυτό, τα τεστ PCR χρησιμοποιούνται σήμερα συνήθως για τον εντοπισμό μικροσκοπικών θραυσμάτων ενός θεωρητικού γονιδιώματος που συναρμολογήθηκε από RNA άγνωστης προέλευσης, το οποίο ισχυρίζεται ότι ανήκει σε έναν "ιό" που δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλεί οποιαδήποτε ασθένεια. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζεται μια περίπτωση "Covid". Γι' αυτό η παρακάτω απάντηση που έλαβα ότι ο ορισμός του "Covid-19" είναι ένα θετικό αποτέλεσμα PCR, προερχόμενη από ένα άτομο που προσδιορίζεται ως εγγεγραμμένος στο HCPC Βιοϊατρικός Επιστήμονας που εργάζεται στο εργαστήριο του νοσοκομείου, δεν είναι τόσο παράλογη όσο αρχικά μπορεί να ακούγεται.
Το "Covid-19" δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θετικό αποτέλεσμα PCR. Αυτό είναι όλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια "νέα ασθένεια" που ονομάζεται "Covid-19” μπορεί να βρεθεί κυρίως σε ασυμπτωματικούς, δηλαδή σε υγιείς ανθρώπους που δεν πάσχουν από καμία απολύτως ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα που ανήκουν στο "Covid" μπορεί να κυμαίνονται από κανένα έως το κοινό κρυολόγημα, τη νόσο Kawasaki, το δάγκωμα από παγετό και μέχρι το θάνατο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC ήταν σε θέση να προσθέσει έξι "νέα" συμπτώματα στο "Covid" τον Απρίλιο του 2020, πάνω από τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναγνώριση των κοινών συμπτωμάτων της πνευμονίας σε ασθενείς στην Κίνα, κατά την εισαγωγή μαζικών δοκιμών. Όταν κάποιος χαρακτηρίζεται ως κρούσμα "Covid" με βάση ένα δόλιο τεστ, όλα τα συμπτώματα που μπορεί ή δεν μπορεί να εμφανίσει, καθώς και όλες οι υποκείμενες καταστάσεις υγείας που μπορεί να είχε, απορροφώνται από την ομπρέλα του "Covid". Ωστόσο, αυτή η συγχώνευση άσχετων συμπτωμάτων που ενώνονται μεταξύ τους μέσω της PCR δεν καθιστά το "Covid" μια νέα ασθένεια. Ποτέ δεν ήταν. Είναι απλώς η εμπορική ονομασία για το θετικό αποτέλεσμα της PCR, ένα αποτέλεσμα που είναι ομολογουμένως ανακριβές όταν ο επιπολασμός της νόσου, ο οποίος απαιτεί την κλινική διάγνωση των περιπτώσεων, είναι χαμηλός.
Καθώς το "Covid" δεν μπορεί να διαγνωστεί κλινικά βάσει συγκεκριμένων σημείων και συμπτωμάτων, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ληφθεί ένα ακριβές ποσοστό επιπολασμού της νόσου προκειμένου να προσδιοριστεί η ακρίβεια του αποτελέσματος της PCR. Έτσι, η PCR χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρουσμάτων προκειμένου να υπολογιστεί ο επιπολασμός της νόσου, ώστε τα αποτελέσματά της να μπορούν να υποστηριχθούν ως ακριβή. Ωστόσο, η PCR δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περιπτώσεων προκειμένου να προσδιοριστεί η ακρίβειά της. Αυτό είναι καθαρή απάτη και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε ποτέ "πανδημία ιού". Πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι μια πανδημία δοκιμών (τεστ) μέχρι αρκετοί άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια και να σταματήσουν να κάνουν δοκιμές για μια "νέα ασθένεια" που δεν υπήρξε ποτέ εξ αρχής.
Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στο Antiviral Substack της ViroLIEgy.
**** Δικτυογραφία:
What is “Covid-19?” – ViroLIEgy
https://viroliegy.com/2023/09/22/what-is-covid-19/