Πώς οι Ανεμογεννήτριες Καταστρέφουν το Περιβάλλον και την Οικολογία της Γης
Το βρώμικο μυστικό της αιολικής ενέργειας : Τοξικά ορυχεία, νεκρές φάλαινες και η θυσία των απειλούμενων ειδών
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Al Christie | 15 Μαΐου 2025
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Εικόνα και πρώτη παράγραφος από το AmazingMagnets.com
«Οι ανεμογεννήτριες και οι γεννήτριες απαιτούν πολύ ισχυρούς μόνιμους μαγνήτες. Οι μαγνήτες σπάνιων γαιών, όπως οι μαγνήτες νεοδυμίου, χρησιμοποιούνται σε μερικές από τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο. Αυτοί οι μαγνήτες, κατασκευασμένοι από νεοδύμιο, σίδηρο και βόριο, είναι ο ισχυρότερος τύπος εμπορικά διαθέσιμου μόνιμου μαγνήτη. Οι μαγνήτες νεοδυμίου παρέχουν αποτελεσματική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιούνται σε σχέδια ανεμογεννητριών για τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αξιοπιστίας και τη μείωση της ανάγκης για δαπανηρή συντήρηση».
το πρώτο πρόβλημα - η ζήτηση, η περιορισμένη προσφορά και οι καταστροφικές πρακτικές εξόρυξης των σπάνιων γαιών
Από το blog.ucs.org 12/12/2022
«Ο πιο συνηθισμένος τύπος μαγνήτη που χρησιμοποιείται στις αιολικές εφαρμογές είναι οι μαγνήτες νεοδυμίου-σιδήρου-βορίου (NdFeB). Αυτοί οι μαγνήτες περιέχουν συνήθως τέσσερα στοιχεία σπάνιων γαιών: το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο ενισχύουν τον μαγνήτη, ενώ το δυσπρόσιο και το τέρβιο τον καθιστούν ανθεκτικό στην απομαγνήτιση σε υψηλές θερμοκρασίες... Η παγκόσμια ζήτηση νεοδυμίου για τις ανεμογεννήτριες εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 48% μέχρι το 2050. Τα στοιχεία σπάνιων γαιών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποτελούν τα κύρια «κρίσιμα μέταλλα» που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες...
«Η εξόρυξη σπάνιων γαιών μπορεί επίσης να συνεπάγεται σοβαρές απειλές για την ανθρώπινη και περιβαλλοντική υγεία. Το φθόριο και το αρσενικό που ανασύρονται από την εξόρυξη σπάνιων γαιών μπορεί να προκαλέσουν χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και ασθένειες όπως η σκελετική φθορίαση, η οποία προκαλεί παραμόρφωση στη δομή των οστών. Στο Baotou, στην Εσωτερική Μογγολία, 1 στους 7 κατοίκους του Baotou -μια πόλη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων- έχει καρκίνο. Μια μεγάλη λίμνη αποβλήτων σπάνιων γαιών βρίσκεται είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης...(είναι τοξική).
«Το 2010, η Κίνα [παράγει] το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σήμερα (κάποια από αυτά με εργασία σκλάβων). Το 15% των στοιχείων σπάνιων γαιών παράγεται στις ΗΠΑ και το 9% στη Μιανμάρ, όπου η εξόρυξη -ιδιαίτερα η ανεξέλεγκτη, παράνομη εξόρυξη- έχει αυξηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021. Περιβαλλοντικές ομάδες με έδρα το Kachin εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από 100 ορυχεία σπάνιων γαιών στις κοινότητες Pangwa και Chipwe, που ανήκουν σε πολιτοφυλακές που συνδέονται με τον στρατό της Μιανμάρ. Τα ραδιενεργά απόβλητα από τα ορυχεία μολύνουν το έδαφος και τις υδάτινες οδούς δεκάδων κοντινών χωριών. Ένας ακτιβιστής της Pangwa δήλωσε στο Radio Free Asia νωρίτερα φέτος: «Αυτοί οι ανθρακωρύχοι συνήθως καθαρίζουν το έδαφος και στη συνέχεια σκάβουν τρύπες. Μετά από αυτό, ρίχνουν χημικά επεξεργασμένο υγρό μέσα στις τρύπες. Όταν τελειώνουν, δεν καλύπτουν τις τρύπες στο έδαφος, προκαλώντας κατολισθήσεις όταν έρχονται οι βροχές».
το επόμενο πρόβλημα - θανατηφόρα καταστροφή της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων ειδών
Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγραψα το άρθρο «Ανεμογεννήτριες - μια σπαρακτική ιστορία περιβαλλοντικής καταστροφής».
Το «Energy Security and Freedom» του Thomas Shepstone γράφει: «Η συστηματική στατιστική ανάλυση δείχνει ότι η υπεράκτια αιολική ανάπτυξη έχει πιθανότατα σκοτώσει πολλές φάλαινες από τότε που ξεκίνησε περίπου το 2016. Αυτή η μακροχρόνια εικασία ότι η αιολική ενέργεια σκοτώνει φάλαινες έχει πλέον επιβεβαιωθεί σαφώς».
Τα αποδημητικά πουλιά που πετούν μέσα από τα αιολικά πάρκα σκοτώνονται.
Μελέτη της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας ανακάλυψε «καυτά σημεία» όπου σκοτώνονται αποδημητικά πουλιά, πιθανώς όπου οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται μέσα ή κοντά στις μεταναστευτικές διαδρομές των πουλιών.
Σημείωση: το παραπάνω γράφημα δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022. Έκτοτε, οι πύργοι των ανεμογεννητριών έχουν γίνει ακόμη πιο ψηλοί - έως και 280 μέτρα (919 πόδια)- και τα πτερύγια μπορούν πλέον να είναι 130 μέτρα (430 πόδια)- οπότε πολύ περισσότερες σφαγές πουλιών. Πού είναι οι περιβαλλοντολόγοι;
Επίσης - το γράφημα επισημαίνει ότι οι πύργοι μεταφοράς αποτελούν επίσης κίνδυνο για τα πουλιά. Δεδομένου ότι τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στα λιβάδια και τις ερήμους και ούτω καθεξής, έξω από τις πόλεις, όπου φυσάει περισσότερο ο άνεμος, κατασκευάζονται χιλιόμετρα και χιλιόμετρα νέων γραμμών μεταφοράς - και σκοτώνουν ακόμη περισσότερα πουλιά.
apnews.com - Τα αιολικά πάρκα παίρνουν άδεια από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής να σκοτώνουν αετούς - «Οι ποινικές υποθέσεις που ασκήθηκαν από τους αξιωματούχους της άγριας ζωής των ΗΠΑ για τη θανάτωση ή τη βλάβη προστατευόμενων φαλακρών και χρυσών αετών μειώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν οι αξιωματούχοι αύξησαν την έκδοση αδειών που θα επιτρέψουν στις εταιρείες αιολικής ενέργειας να σκοτώνουν χιλιάδες αετούς χωρίς νομικές συνέπειες».
Φάλαινες - Το“Energy Security and Freedom” έγραψε: «Ο καθηγητής Gerasoulis (ομότιμος καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου Rutgers) επιβεβαίωσε με βαθιά στατιστικά στοιχεία την ευρέως διαδεδομένη εικασία ότι οι υπεράκτιες έρευνες με ηχοβολιστικά αιολικά σκοτώνουν φάλαινες. Δεν υπάρχει πλέον καμία εύλογη αμφιβολία ότι η εκτεταμένη παρενόχληση με σόναρ που εγκρίθηκε από τη NOAA από το 2016 έχει προκαλέσει τη μαζική αύξηση των θανάτων φαλαινών που η NOAA επισήμανε για πρώτη φορά το 2016-17.»
Ο Joule Thief έγραψε: «Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Μάϊο του 2023, ο ακουστικός επιστήμονας Robert Rand κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δραστηριότητες έρευνας με σόναρ που σχετίζονται με την υπεράκτια αιολική ενέργεια ήταν τόσο δυνατές όσο 220 ντεσιμπέλ (dB) στην πηγή και έως 151,6 dB σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου. Η NOAA εκτιμά ότι οι φάλαινες μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινή απώλεια ακοής σε μια συνεχή έκρηξη 152 dB και να υποστούν μόνιμη κώφωση σε 173 dB και άνω. Έτσι, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τα δεδομένα του Gerasoulis, καθώς οι φάλαινες εξαρτώνται από τον ηχοεντοπισμό για την πλοήγηση στα σκοτεινά νερά και η κώφωση αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων σύγκρουσης με πλοία, δίχτυα αλιείας και άλλα ωκεάνια απορρίμματα. Η έλλειψη ακοής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασιτία, καθώς τα ζώα δεν μπορούν να εντοπίσουν επαρκείς πηγές τροφής... Οι δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή είναι αμέτρητες και οι φάλαινες δεν είναι τα μόνα θύματα. Σύμφωνα με μια καταδικαστική έκθεση που καταχωρήθηκε στο δημόσιο αρχείο της CEC, η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο είναι πολύ ισχυρό όταν βρίσκεται κοντά σε μεγάλα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) που προκαλούν τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει συνδεθεί αιτιωδώς με σωματικές παραμορφώσεις στους αστακούς, οδηγώντας σε καχεκτική ανάπτυξη που εμποδίζει την αποφυγή θηρευτών και προκαλώντας δυσμορφίες στην αρχιτεκτονική των νυχιών, γεγονός που έχει επιζήμια επίδραση στις ικανότητες κολύμβησης και κυνηγιού των αστακών. Τα μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία κάτω από τον ωκεανό επηρεάζουν επίσης τα ψάρια και έχει αποδειχθεί ότι αποπροσανατολίζουν τα ψάρια στα μεταναστευτικά τους μοτίβα και προκαλούν διαταραχές στην ορμονική έκκριση και στις πρακτικές ζευγαρώματος. έμφαση δική μου
whistleblower - «Ο ίδιος ο επικεφαλής της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration Fisheries (NOAA Fisheries)) για τα απειλούμενα είδη, ο Dr. Sean Hayes, έκρουσε γενναία τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι όχι μόνο η κατασκευή αλλά και η λειτουργία των ανεμογεννητριών θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση [των φαλαινών]»
Η οργάνωση «Save Right Whales» όχι μόνο διαφωνεί με τη συναίνεση των κυβερνητικών αξιωματούχων που λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια σκοτώνει φάλαινες, αλλά είναι και μία από τις ελάχιστες περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν το θάρρος να μιλήσουν. Θυμάμαι ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Greenpeace και της Sierra Club ήταν η Save the Whales («Σώστε τις φάλαινες»). Τι συνέβη; Προφανώς η σωτηρία του πλανήτη αξίζει να θυσιάσουμε τις φάλαινες. Αλλά να σώσουμε τον πλανήτη από τι; Πιστεύουν ότι το 0,04% του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι κακό. Είναι παραπλανημένοι. Δείτε την ανάρτησή μου νωρίτερα σήμερα, 14/5/25, για τη Σατανική Επιρροή.
«Η υπό εξαφάνιση φάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού, ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο, φαινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης...
Σήμερα, η φάλαινα κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Ένα «ασυνήθιστο γεγονός θνησιμότητας» που ξεκίνησε το 2017 έχει μειώσει τον πληθυσμό κατά 30 τοις εκατό. Η καταμέτρηση της Κοινοπραξίας Δεξιών Φαλαινών του Βορείου Ατλαντικού τον Οκτώβριο του 2022 εκτιμά ότι επιβιώνουν μόνο 340 άτομα, με λιγότερα από 70 θηλυκά που αναπαράγονται και με συνολική μείωση του μεγέθους του σώματος. Οι κύριες πηγές πίεσης σήμερα περιλαμβάνουν την εμπλοκή αλιευτικών εργαλείων, τις συγκρούσεις οχημάτων και την κλιματική αλλαγή. Όμως μια πηγή κινδύνου για τη δεξιά φάλαινα σπάνια συζητείται: η βιομηχανοποίηση του ενδιαιτήματός τους από τις υπεράκτιες εταιρείες αιολικής ενέργειας, η οποία ενεργοποιείται από δύο κυβερνητικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Αλιείας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA Fisheries) και το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEM)».
next - Οι κίνδυνοι των ανεμογεννητριών
Δεν έχω χρόνο απόψε - συντονιστείτε την επόμενη εβδομάδα για μερικές ακόμη σκέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο περιβάλλον και την οικολογία.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
How Wind Turbines Are Destroying the Environment and Ecology of Planet Earth