Ανεμογεννήτριες - Μια Σπαρακτική Ιστορία Περιβαλλοντικής Καταστροφής
Το πλήρες, απεχθές έπος του κύκλου ζωής μιας ανεμογεννήτριας
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Al Christie | 5 Σεπτεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
το American Bird Conservancy λέει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο από τις ανεμογεννήτριες
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες θέτει σε κίνδυνο το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αστάθειας των ανεμογεννητριών - μερικές φορές αντλούν περισσότερη ενέργεια από όση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οπότε πρέπει να κλείσουν και να περιοριστούν, και άλλες φορές δεν παράγουν καθόλου ενέργεια. Σε αντίθεση με τα πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν κάθε ώρα όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή ή τον καιρό, το μόνο πράγμα που είναι σταθερό στα τερατουργήματα των ανεμογεννητριών είναι το κόστος που είναι επίσης τερατώδες.
Αλλά σήμερα δεν μιλάω καν για τα χρήματα ή για την απρόβλεπτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - μιλάω για το κόστος σε ανθρώπινους όρους και για το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία μας.
«Ο Κύριος ο Θεός πήρε τον άνθρωπο και τον έβαλε στον κήπο της Εδέμ για να τον καλλιεργεί και να τον φυλάει». Γένεση 2:15
Ο ήχος είναι για τους ανθρώπους που προτιμούν να ακούσουν παρά να διαβάσουν - καλύτερα από το τίποτα - αλλά το γραπτό μέρος είναι γεμάτο εικόνες και συνδέσμους σε πηγές, καθώς και έναν σύνδεσμο σε ένα εξαιρετικό βίντεο που δείχνει τη χρονικά διαδοχική βήμα προς βήμα κατασκευή ενός έργου ανεμογεννήτριας στη δυτική αγροτική Νέα Υόρκη, οπότε ενθαρρύνω όλους να εντρυφήσουν στη γραπτή έκδοση.
Λόγω της αναξιοπιστίας τους, οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών χρειάζονται την προσθήκη πολλαπλών εφεδρικών συστοιχιών μπαταριών μεγέθους 20 τόνων σε εμπορευματοκιβώτια, και ακόμη και τότε, αποθηκεύεται μόνο αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 4 ώρες. Δεν θα άξιζε τον κόπο ακόμη και αν δεν κατέστρεφε το περιβάλλον.
Η ιστορία ξεκινάει σε μακρινές, ξένες χώρες.
Αυτές οι εφεδρικές μπαταρίες χρειάζονται ορυκτά σπάνιων γαιών, χαλκό, κοβάλτιο, λίθιο και άλλα. Αυτά τα ορυκτά πρέπει να εξορύσσονται κάπου. Οι εργασίες εξόρυξης είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, συνήθως γίνονται με βαρύ εξοπλισμό ντίζελ, αλλά μερικές φορές, σε φτωχές χώρες, για ορισμένα ορυκτά χρησιμοποιούνται σκλάβοι και μερικές φορές ακόμη και παιδιά εκτίθενται σε σκληρή, βρώμικη εργασία με τοξικά υλικά.
Τα χερσαία αιολικά πάρκα απαιτούν οκταπλάσια ποσότητα κρίσιμων ορυκτών σε σχέση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα απαιτούν 13 φορές περισσότερη ποσότητα.
Το Newsweek έκανε ένα ρεπορτάζ βασισμένο στο βιβλίο του Siddharth Kara.
«Η βιοτεχνική περιοχή φαινόταν να είναι χρονικά μετατοπισμένη από αιώνες πριν, κατοικημένη από αγρότες που χρησιμοποιούσαν υποτυπώδη εργαλεία για να χαράξουν τη γη. Περισσότερες από 3.000 γυναίκες, παιδιά και άντρες φτυάριζαν, ξύριζαν και έψαχναν στη ζώνη βιοτεχνικής εξόρυξης κάτω από έναν άγριο ήλιο και μια ομίχλη σκόνης. Με κάθε χάραξη της γης, μια πνοή χώματος αιωρούνταν σαν φάντασμα στους πνεύμονες των σκαπανέων».
Πίστωση φωτογραφίας - Ένας creuseur, ή αλλιώς σκαπανέας, κατεβαίνει σε ένα ορυχείο χαλκού και κοβαλτίου χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας στην Kawama το 2016. Michael Robinson Chavez/The Washington Post/Getty
«Η εξόρυξη μετάλλων σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται σε όλα τα είδη, από τα έξυπνα τηλέφωνα μέχρι τις ανεμογεννήτριες, κυριαρχείται εδώ και καιρό από την Κίνα. Αλλά καθώς η εξόρυξη αυτών των βασικών στοιχείων εξαπλώνεται σε χώρες όπως η Μαλαισία και η Βραζιλία, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα που παράγονται από τα ορυχεία και τις μονάδες επεξεργασίας».
«Ορισμένες δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και περιβαλλοντικές επιπτώσεις- για παράδειγμα, οι συνθήκες εργασίας για την απόκτηση χρωμίου στα ορυχεία της Νότιας Αφρικής... Ειδικότερα, τα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μικρά ορυχεία και μεταλλουργεία μπορεί να συνδέονται με σοβαρή και μη καταγεγραμμένη ρύπανση (Zhang et al., 2012)”»
...παγκόσμια αποψίλωση των δασών
Στον Αμαζόνιο, δεδομένου ότι το ξύλο μπάλσα χρησιμοποιείται για την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών και το μεγαλύτερο μέρος του ξύλου μπάλσα προέρχεται από τα δάση του Αμαζονίου, η αυξημένη ζήτηση για ελαφριά μπάλσα έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των παρθένων δέντρων μπάλσα στη λεκάνη του Αμαζονίου.
Στη Σκωτία, σχεδόν 14 εκατομμύρια δέντρα έχουν ήδη κοπεί για αιολικά πάρκα.
Στη Γερμανία κόβονται 120.000 στρέμματα. «Η αποψίλωση τμημάτων του κεντρικού γερμανικού ..δάσους έχει αρχίσει, καθώς η δασική έκταση, που ως γνωστόν εμφανίζεται στα παραμύθια των Grimms, πρόκειται να κοπεί για να ανοίξει δρόμο για ανεμογεννήτριες».
Κατά ειρωνικό τρόπο, «η καταστροφή γίνεται κατόπιν αιτήματος του Κόμματος των Πρασίνων, αναφέροντας ως λόγο την ανάγκη για περισσότερη “πράσινη” ενέργεια». Υποθέτω ότι το «Πράσινο Κόμμα» δεν πιστεύει ότι τα δάση είναι πράσινα, και παρεμπιπτόντως, ειρωνεία της ειρωνείας, τα δάση απορροφούν πολύ CO2.
...και η ιστορία συνεχίζεται στην αυλή μας
από το Christian Science Monitor: «Ένα νέο αιολικό πάρκο 27 πτερυγίων σε αγροτική περιοχή της Νέας Υόρκης... έρχεται με κόστος περίπου 313 στρέμματα τοπικού δάσους που σήμερα λειτουργούν ως “αποθήκη άνθρακα” για τις εκπομπές ρύπων... Ο Tony Wagner, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δασικής γης κοντά στην τοποθεσία του αιολικού πάρκου, φοβάται ότι το έργο, γνωστό ως Bluestone Wind, θα υποβαθμίσει τους βιότοπους και τα οικοσυστήματα χιλιάδων στρεμμάτων συνεχόμενου δάσους». Τόνισα το «συνεχόμενα», επειδή η αποψίλωση και η υλοτομία 313 στρεμμάτων δάσους επηρεάζει και όλη τη γύρω γη.
Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν επίσης πάνω από 1 εκατομμύριο πουλιά και εκατοντάδες χιλιάδες νυχτερίδες ετησίως, σύμφωνα με το American Bird Conservancy, και προκαλούν το θάνατο φαλαινών και ψαριών.
Ένα βίντεο έπεσε στην αντίληψή μου σε μια ανάρτηση του Thomas Shepstone's Energysecurityfreedom. Είχε προωθηθεί στον Roger Caiazza του Pragmatic Environmentalist της Νέας Υόρκης. Η παραγωγή του έγινε από την εταιρεία Chautauqua Updates - Snowshoe Films.
Πρόκειται για 27 λεπτά συναισθηματικά συναρπαστικών χρονικών ακολουθιών από την κατασκευή ανεμογεννητριών σε μια άλλη τοποθεσία στη δυτική Νέα Υόρκη, ξεκινώντας με τη δράση όλων των βαρέων πετρελαιοκίνητων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την αποψίλωση του πανέμορφου δάσους και της υπαίθρου, την εκσκαφή του εδάφους με μπουλντόζα, την κατασκευή δρόμων πρόσβασης, και συνεχίζεται με τις παραδόσεις με φορτηγά πολλών τόνων των τμημάτων του πύργου του ανέμου, των πτερυγίων των ανεμογεννητριών εκατοντάδων μέτρων, των περιβλημάτων που περιέχουν τα γρανάζια, τις τουρμπίνες, τις γεννήτριες και τα χειριστήρια, και των τεράστιων γερανών που απαιτούνται για την ανύψωση αυτών των περιβλημάτων 56 τόνων σε ύψος 500'. Ενώ παρακολουθείτε την αρρωστημένη καταστροφή της πρώην παρθένας υπαίθρου, ακούστε προσεκτικά την πολύ κατατοπιστική αφήγηση.
Μετά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, το έργο χρειάζεται καλώδια από κάθε πύργο για να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε έναν υποσταθμό, όπου η συνεχής ισχύς αντιστρέφεται σε εναλλασσόμενη.
Οι γεννήτριες των ανεμογεννητριών χρειάζονται συντήρηση κάθε 6 έως 12 μήνες και ένα πρόγραμμα για την αλλαγή των 1400 λίτρων λιπαντικών ελαίων, υδραυλικού υγρού και λαδιού ταχυτήτων για όλα τα γρανάζια και τα ρουλεμάν και τους μηχανισμούς περιστροφής και κίνησης.
Μερικές φορές το λάδι έχει διαρροές. Όταν συμβαίνουν διαρροές λαδιού, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Το πετρέλαιο μπορεί να μολύνει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δάση και γίνεται ιδιαίτερα προβληματικό όταν εξαπλώνεται στα υπόγεια ύδατα ή ακόμη χειρότερα στη θάλασσα από υπεράκτιες τουρμπίνες.
Μερικές φορές πιάνουν φωτιά και είναι δύσκολο να σβηστούν λόγω του ύψους του πύργου και όλου του πετρελαίου, οπότε συνήθως αφήνονται να καούν μόνα τους, αλλά τα φλεγόμενα συντρίμμια που πέφτουν 500' στο έδαφος μπορούν φυσικά να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά.
Αφού κατασκευαστούν οι υποσταθμοί, πρέπει επίσης να κατασκευαστούν νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης για να μεταφερθεί η ενέργεια στο υπάρχον δίκτυο, καταστρέφοντας χιλιόμετρα ακόμα μεγαλύτερης έκτασης και προσθέτοντας περισσότερη ασχήμια.
Το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο - δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ήρεμες ημέρες με λίγο ή καθόλου άνεμο, το σύστημα χρειάζεται αυτές τις εφεδρικές μπαταρίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Στην περίπτωση των εφεδρικών συστημάτων μπαταριών λιθίου, απαιτείται περισσότερη εξόρυξη για τα υλικά και περισσότερος βαρύς εξοπλισμός για την παράδοση και την εγκατάστασή τους.
Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες φθείρονται γρήγορα λόγω της μηχανικής καταπόνησης από τα περιστρεφόμενα πτερύγια, τα οποία ζυγίζουν δεκάδες τόνους. Όταν ένα έργο ανεμογεννήτριας φτάσει στο τέλος της ζωής του ή διακοπεί για κάποιον άλλο λόγο, η γη μπορεί να μην αποκατασταθεί ποτέ, επειδή είναι αμφίβολο αν μια ενεργειακή εταιρεία θα μπορούσε να αντέξει το κόστος - ειδικά όταν δεν θα υπήρχε κίνητρο κέρδους.
...και η ιστορία μας καταλήγει σε απίστευτους σωρούς αποβλήτων
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών που ζυγίζουν 30 τόνους ή και περισσότερο είναι κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα και ειδική μη διασπώμενη κόλλα υψηλής αντοχής, οπότε είναι μη ανακυκλώσιμα ή εξαιρετικά ακριβά για ανακύκλωση. Έτσι, καταλήγουν σε χωματερές - το NPR αναφέρει ότι τα επόμενα 20 χρόνια, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερους από 720.000 τόνους λεπίδων.
Το περιβάλλον μας καταστρέφεται από εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυτειών με ανεμογεννήτριες και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να γίνει το ηλεκτρικό μας δίκτυο πιο αναξιόπιστο και εξαρτώμενο από τις καιρικές συνθήκες.
430 στρέμματα πυρηνικών εργοστασίων μπορούν να παράγουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όση 250.000 στρέμματα ανεμογεννητριών, και η πυρηνική ενέργεια είναι αξιόπιστη και σταθερή.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
Wind Turbines - A Heart Breaking Story of Environmental Destruction