Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Edward Slavsquat | 7 Ιουνίου 2025
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω τουKo-Fi:
Τα μέλη του Προεδρείου του Διακυβερνητικού Οργάνου Διαπραγμάτευσης (INB) πανηγυρίζουν μετά την «έγκριση» της Συμφωνίας για την Πανδημία κατά τη διάρκεια της 78ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. Το INB, το οποίο πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, έχει 6 μέλη - 3 εκ των οποίων προέρχονται από κράτη BRICS. (photo credit: who.int)
Στις 20 Μαΐου, η 78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας «υιοθέτησε» τη συμφωνία για την πανδημία. Το «υιοθέτησε» είναι σε εισαγωγικά, επειδή η WHA σφράγισε μια συμφωνία που δεν είχε οριστικοποιηθεί. Με άλλα λόγια, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν με συναίνεση (χωρίς ψηφοφορία) να «υιοθετήσουν» ένα ελλιπές έγγραφο.
Ήταν ιστορικό (πηγή: ΠΟΥ). Η Gavi, η συμμαχία εμβολίων που χρηματοδοτείται από τον Bill Gates, χαιρέτισε την ολοκλήρωση της ελλιπούς συμφωνίας για την πανδημία ως «ισχυρή απόδειξη της δύναμης της πολυμέρειας και της κοινής δέσμευσης για την παγκόσμια υγεία» και χαιρέτισε «την αναγνώριση της ανοσοποίησης ως ζωτικού εργαλείου για την πρόληψη των πανδημιών και τη διάσωση ζωών σε αυτή τη συμφωνία».
Υπήρχαν όμως και μερικοί κομματάνθρωποι. Μια μέρα πριν «εγκριθεί» χωρίς ψηφοφορία, η συμφωνία υποβλήθηκε στην απόλυτη δοκιμασία: μια ψηφοφορία στην επιτροπή στην οποία ούτε ένα κράτος μέλος δεν ψήφισε «όχι»: 124 κράτη τάχθηκαν υπέρ, με 11 αποχές (Βουλγαρία, Αίγυπτος, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Τζαμάικα, Ολλανδία, Παραγουάη, Πολωνία, Ρωσία και Σλοβακία).
Πιθανώς, όπως κι εγώ, να εκπλήσσεστε που αυτή η δόλια συμφωνία κατάφερε να περάσει απαρατήρητη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών BRICS και που ούτε ένα μέλος της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης δεν την καταψήφισε. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με το πώς αισθάνθηκαν το αρχικό μπλοκ των BRICS, καθώς και τα νέα μέλη των BRICS που απείχαν (Αίγυπτος και Ιράν), σχετικά με αυτή τη φρικτή συμφωνία-σκούπα.
Βραζιλία
Η Βραζιλία ζήτησε την «πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή» της Συμφωνίας για την Πανδημία, περιγράφοντας τη συνθήκη ως «ιστορικό ορόσημο για την παγκόσμια υγεία και μια ισχυρή επιβεβαίωση της πολυμέρειας σε μια εποχή αυξανόμενων πολιτισμικών-πολιτικών εντάσεων και κατακερματισμού».
Η αντιπροσωπεία της Βραζιλίας πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Lula, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 2024, ζήτησε την επείγουσα ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας και σήμερα γιορτάζουμε όχι το τέλος των διαπραγματεύσεων, αλλά την αρχή μιας νέας παγκόσμιας δέσμευσης για συνεργασία, ισότητα και κοινή ανθεκτικότητα».
Ινδία
Η Ινδία εξήρε την «υιοθέτηση» της Συμφωνίας για την Πανδημία ως «συλλογική επιβεβαίωση της κοινής μας ευθύνης για την προστασία της ανθρωπότητας από μελλοντικές κρίσεις υγείας».
Το κράτος των χωρών BRICS υπογράμμισε τη δική του συμβολή στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι είχε «συνδιαμεσολαβήσει στην προετοιμασία άρθρων σχετικά με την πρόληψη και την επιτήρηση της πανδημίας και την προσέγγιση της «Ενιαίας Υγείας» (One Healthγια την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπ) ιση της πανδημίας».
Η κινεζική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι το Πεκίνο διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συναίνεσης» που οδήγησε στην υιοθέτηση της συμφωνίας.
Ο Xia Gang, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Διοίκησης Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Συμφωνία για την Πανδημία «θα συμβάλει στην προώθηση της δίκαιης κατανομής της τεχνολογίας, της χρηματοδότησης και των πόρων και θα υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στις πανδημίες». Ο Xia ανέφερε «την εποικοδομητική συμμετοχή της Κίνας στις διαπραγματεύσεις της συνθήκης για την πανδημία» ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα» της ενεργού συμμετοχής του Πεκίνου στην «παγκόσμια διακυβέρνηση της δημόσιας υγείας».
Σε ομιλία του πριν από τη σύνοδο ολομέλειας του ΠΟΥ στις 20 Μαΐου, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu Guozhong κάλεσε τα κράτη μέλη του ΠΟΥ να «υποστηρίξουν σταθερά» τον ηγετικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο συντονισμό της «παγκόσμιας διακυβέρνησης της δημόσιας υγείας», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση της δίκαιης «διανομής εμβολίων»:
Πριν από πέντε χρόνια, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε όλες τις χώρες να ενώσουν τα χέρια τους για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας υγείας για όλους στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, δήλωσε ο Liu. Η Κίνα τίμησε σταθερά αυτή τη δέσμευση με συγκεκριμένες δράσεις, καθώς η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ευρέως τον ρόλο και τη συμβολή της Κίνας στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, πρόσθεσε.
Επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια ασφάλεια της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις υπό την επίδραση της μονομέρειας και της πολιτικής ισχύος, ο Liu τόνισε ότι η Κίνα πάντα έθετε πρώτα τους ανθρώπους και τις ζωές τους, εφάρμοζε μια στρατηγική με προτεραιότητα στην υγεία, συμμετείχε ενεργά στην παγκόσμια διακυβέρνηση της υγείας και προώθησε την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας υγείας για όλους.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει την πολυμέρεια, να στηρίξει σταθερά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να διαδραματίσει τον ηγετικό και συντονιστικό του ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση της δημόσιας υγείας, να υποστηρίξει τη δικαιοσύνη και την ισότητα και να υποστηρίξει σταθερά τα νόμιμα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών σε τομείς όπως οι ρυθμίσεις για τη δημόσια υγεία, η διανομή εμβολίων και η μεταφορά τεχνολογίας, είπε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα θα δεσμεύσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η «ιστορική» Συμφωνία για την Πανδημία θα επιτρέψει την «ταχεία ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με νέες ασθένειες, τη διανομή ιατρικών πόρων στον ΠΟΥ σε περίπτωση μελλοντικής επιδημίας και τη μεταφορά τεχνολογιών υγείας σε φτωχότερες χώρες».
«Το σύστημα θα ασχοληθεί με το πώς οι χώρες -ιδιαίτερα οι υπανάπτυκτες- θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανταλλαγή παθογόνων μικροοργανισμών με πανδημικό δυναμικό, ιδίως σε αντάλλαγμα για φαρμακευτικά προϊόντα, εάν αυτά έχουν αναπτυχθεί από φαρμακοβιομηχανίες», έγραψε η China Daily.
Νότια Αφρική
Η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι η «πανδημία COVID-19» κατέδειξε «την επείγουσα ανάγκη για ένα διεθνές πλαίσιο που θα σφυρηλατήσει μια ισχυρότερη και δίκαιη παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών». Η Νότια Αφρική τάχθηκε υπέρ της «ταχείας εφαρμογής» της συμφωνίας “ορόσημο” για την πανδημία, η οποία θα σηματοδοτούσε ένα «κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη ενός ασφαλέστερου, υγιέστερου και πιο ανθεκτικού κόσμου για όλους».
Επιδεικνύοντας τη δέσμευση της χώρας του για την εφαρμογή της συνθήκης, ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa δήλωσε στα κράτη μέλη της WHA ότι η Νότια Αφρική θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της G20 για να υπερασπιστεί την «πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ανησυχώντας για την «αδιαφανή συμπεριφορά ορισμένων μερών πριν από την απόφαση», η Αίγυπτος απείχε όταν η συμφωνία για την πανδημία τέθηκε σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Α.
Παρά τις επιφυλάξεις της σχετικά με το πρωτόκολλο, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εξέφρασε την ελπίδα ότι η Συμφωνία «θα γίνει ένα εργαλείο ενδυνάμωσης, μια ασπίδα ισότητας και ένα σύμβολο του τι μπορεί να επιτύχει η πολυμέρεια όταν εδράζεται στη δυσπιστία».
Ιράν
Η ιρανική αντιπροσωπεία εξέδωσε επεξηγηματικό σημείωμα αφού απείχε από την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας:
Ενώ εκτιμούμε τις προσπάθειες των συμπροέδρων του ΠΟΥ και του INB, παραμένουμε ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι βασικές προτεραιότητες των αναπτυσσόμενων χωρών δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς.
Το άρθρο 12 και το παράρτημά του, τα οποία είναι απαραίτητα για την εφαρμογή, βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτά, η Συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική. Λυπούμαστε επίσης για την έλλειψη δεσμευτικών δεσμεύσεων σχετικά με την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, τη μεταφορά τεχνολογίας και την τεχνογνωσία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη σιωπή σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων στα συστήματα υγείας.
Αν και θεώρησε την τρέχουσα έκδοση της συνθήκης ως «ελλιπή, ατελή και μη ολοκληρωμένη», το Ιράν εξέφρασε «την ετοιμότητα να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με στόχο την οριστικοποίηση του μέσου».
Ρωσία
Η Ρωσία ήταν το μόνο ιδρυτικό μέλος των BRICS που απείχε από την ψηφοφορία στην Επιτροπή Α.
Ο λόγος για τον οποίο απείχε διαφέρει ανάλογα με το ποια εξήγηση διαβάζετε.
Για παράδειγμα, σε συνέντευξή του ένα μήνα πριν από τη σύγκληση της WHA, ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, πρέσβης Gennady Gatilov, δήλωσε στο TASS:
[Είναι ήδη γνωστό ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αργεντινής και της Σλοβακίας, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη συμφωνία. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού, καθολικά αποδεκτού θεμελίου για την πολυμερή συνεργασία στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλή δουλειά βρίσκεται ακόμη μπροστά μας.
Συνοψίζοντας, σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί, πάνω απ' όλα, ενότητα εντός της παγκόσμιας κοινότητας και πραγματική δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, για εποικοδομητική συνεργασία με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Δηλαδή η Μόσχα έχει επιφυλάξεις επειδή τα μέλη της συλλογικής Δύσης δεν έχουν επιδείξει «γνήσια δέσμευση» για τη συμφωνία; Όχι! Η Μόσχα απείχε επειδή η συλλογική Δύση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για την πανδημία για τα δικά της συμφέροντα.
Με αφορμή την ψηφοφορία της Επιτροπής Α για τη συνθήκη, η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 «απέδειξε ότι ο Παγκόσμιος Νότος είναι ευάλωτος στις απάτες της συλλογικής Δύσης και των φαρμακευτικών κολοσσών της», γεγονός που υπαγορεύει την ανάγκη για ένα «πιο δίκαιο» μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αν και υποστήριξε τη συνθήκη επί της αρχής, η ρωσική αντιπροσωπεία επέκρινε «τις προσπάθειες επιβολής προσεγγίσεων και προτύπων που δεν απολαμβάνουν καθολικής υποστήριξης, τη μετατροπή της συμφωνίας σε μηχανισμό εξαναγκασμού, εξωτερικού ελέγχου και άσκησης πίεσης για τα συμφέροντα της βιομηχανίας μεμονωμένων κρατών».
Μετά την επίσημη «έγκριση» της συμφωνίας, η ρωσική αντιπροσωπεία έγραψε:
Στην εξήγηση της θέσης [μας] μετά την ψηφοφορία, [τονίσαμε] ότι η Ρωσική Ομοσπονδία οικοδομεί την επείγουσα υγειονομική της αντίδραση με βάση τα συμφέροντα του ρωσικού λαού, τις εθνικές προτεραιότητες στην προστασία της δημόσιας υγείας, τους εθνικούς νόμους, κανόνες και πρότυπα και σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η έγκριση του ψηφίσματος από το WHA δεν σημαίνει ότι οι χώρες προσχωρούν στη συμφωνία - πολύ περισσότερο ότι έχει αρχίσει η εφαρμογή της.
Η Συμφωνία δεν θα είναι ανοικτή για υπογραφή έως ότου καταρτιστεί και εγκριθεί από το WHA το παράρτημα σχετικά με το «Σύστημα πρόσβασης σε παθογόνους παράγοντες και καταμερισμού των οφελών».
Τονίζοντας τη δέσμευσή της για την «οικοδόμηση ενός πολυπολικού διεθνούς συστήματος», η Μόσχα δεσμεύτηκε να «αυξήσει τη βοήθεια προς τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου, με βάση τις ανάγκες τους και χωρίς την επιβολή πολιτικών όρων, με στόχο οι χώρες-εταίροι να αποκτήσουν πραγματική ανεξαρτησία και κυριαρχία στην προστασία της υγείας των πληθυσμών τους από την απειλή των λοιμώξεων».
Πρόκειται για το ίδιο «ιστορικό ορόσημο για την παγκόσμια υγεία» (Βραζιλία), τη «συλλογική επιβεβαίωση της κοινής μας ευθύνης για την προστασία της ανθρωπότητας από μελλοντικές κρίσεις υγείας» (Ινδία), την “ιστορική” συμφωνία που «επιτεύχθηκε με συναίνεση» (Κίνα), το «κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη ενός ασφαλέστερου, υγιέστερου και ανθεκτικότερου κόσμου για όλους» (Νότια Αφρική); Γιατί η Ρωσία είναι τόσο υποτιμητική των BRICS;
Ρωσία: Προστατεύοντας τον Παγκόσμιο Νότο από «τις απάτες της συλλογικής Δύσης και των φαρμακευτικών κολοσσών της»;
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει μια δήλωση όπως: «Η πανδημία COVID-19 απέδειξε ότι ο Παγκόσμιος Νότος είναι ευάλωτος στις απάτες της συλλογικής Δύσης και των φαρμακευτικών κολοσσών της».
Αλλά από τη δήλωση της ρωσικής αντιπροσωπείας λείπει κάποιο σημαντικό πλαίσιο: Η Μόσχα συμμετείχε ενεργά και επωφελήθηκε από «τις απάτες της συλλογικής Δύσης και των φαρμακευτικών κολοσσών της» που στόχευαν τον Παγκόσμιο Νότο κατά τη διάρκεια του COVID. Ο ίδιος ο Πούτιν περιέγραψε τη συνεργασία της Ρωσίας με τους δυτικούς φαρμακευτικούς κολοσσούς ως παράδειγμα της «ενοποίησης των προσπαθειών» που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, το Κρεμλίνο διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη για να σηματοδοτήσει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Κέντρου Gamaleya (του προγραμματιστή του Sputnik V), της AstraZeneca, του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας) και της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διεξαγωγή κοινών μελετών για ένα «κοκτέιλ» εμβολίου Sputnik V-AstraZeneca COVID.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε το έργο ως λαμπρό παράδειγμα «εφαρμογής των συστάσεων του ΠΟΥ» για την καταπολέμηση του COVID:
Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι οι Ρώσοι επιστήμονες, οι επενδυτικές μας δομές και οι εκπρόσωποι της εταιρείας-εταίρου AstraZeneca είναι αυτοί που εφαρμόζουν στην πράξη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σήμερα, κάνετε αυτό που έχει ήδη επαναληφθεί πολλές φορές από τους εκπροσώπους του ΠΟΥ - του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ζήτησαν και εξακολουθούν να ζητούν την ενοποίηση των προσπαθειών. Και εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, δείχνετε ένα παράδειγμα ηγεσίας, ενώνοντας τις διεθνείς προσπάθειες, φέρνοντας έτσι πιο κοντά τη νίκη κατά αυτού του επικίνδυνου ιού. [...]
Θα ήθελα να σημειώσω ότι η AstraZeneca εργάζεται στη ρωσική αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, υλοποιώντας με επιτυχία μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, γνωρίζω μάλιστα ότι έχτισε ένα εργοστάσιο, επενδύοντας στην από κοινού έρευνα και στην εκπαίδευση του προσωπικού. [...]
Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μεταξύ των Ρώσων συναδέλφων και της AstraZeneca θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε μια σημαντική πρόοδο όχι μόνο στις εργασίες για τα εμβόλια, αλλά και σε μια ολόκληρη σειρά άλλων ζωτικών φαρμάκων.
Απευθυνόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca Pascal Soriot, ο Πούτιν πρόσθεσε:
Θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία όχι μόνο στη ρωσική αγορά, αλλά και στις παγκόσμιες αγορές και να εκφράσω την ελπίδα ότι το νέο έτος θα είναι ευνοϊκό για την εταιρεία σας και για την επίλυση των προβλημάτων για τα οποία μιλάμε τώρα.
Η συνεργασία μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και της AstraZeneca ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, σχεδόν ένα μήνα πριν η Ρωσία παρουσιάσει το Sputnik V, «το πρώτο καταχωρημένο εμβόλιο COVID στον κόσμο». Σε δελτίο τύπου της 17ης Ιουλίου 2020, η R-Pharm ανακοίνωσε ότι είχε λάβει από την AstraZeneca μια «κυτταρική γραμμή και έναν αδενοϊικό φορέα» που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του βρετανοσουηδικού εμβολίου στη Ρωσία:
Η Ρωσία θα είναι ένας από τους κόμβους για την παραγωγή και την προμήθεια του εμβολίου στις διεθνείς αγορές. Αναμένεται ότι θα οργανωθούν εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της περιοχής των Βαλκανίων και των χωρών της ΚΑΚ.
Η AstraZeneca είναι βέβαιη ότι μαζί με την R-Pharm θα μπορέσει να παράσχει το εμβόλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Εκείνη την εποχή, η R-Pharm είχε ήδη συνεργαστεί με την RDIF για την παραγωγή αυτού που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως Sputnik V.
Η Ρωσία άρχισε να εξάγει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου τον Σεπτέμβριο του 2021, έξι μήνες αφότου τα ευρωπαϊκά κράτη άρχισαν να αναστέλλουν τη χρήση του φαρμάκου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Η R-Pharm συνέχισε να εξάγει το βρετανο-σουηδικό εμβόλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανέστειλε την παραγωγή λόγω «έλλειψης ζήτησης».
Η ρωσική εταιρεία R-Pharm κατασκεύασε το εμβόλιο της AstraZeneca για εξαγωγή για περίπου ένα έτος μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022 (πηγές: tass.ru / tass.ru)
Καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca αντιμετώπιζε αυξανόμενο έλεγχο από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις, το κρατικό ταμείο πλούτου της Ρωσίας έσπευσε να υπερασπιστεί τον εταίρο του.
«Τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στην προστασία της φήμης της AstraZeneca, ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο οι ανταγωνιστές της επιτίθενται συνεχώς μέσω των μέσων ενημέρωσης με γεγονότα που λαμβάνονται εκτός πλαισίου», ανέφερε το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021.
Η αλληλεγγύη του RDIF προς τη δυτική μεγάλη φαρμακοβιομηχανία δεν περιορίστηκε στη λευκή νύφη για την AstraZeneca. Στις 13 Οκτωβρίου 2021, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει κοινή έρευνα με την Pfizer με την ελπίδα να αναπτύξει περισσότερα συνδυαστικά σφηνάκια Sputnik V/Big Pharma.
"Έχουμε ήδη μια κοινή μελέτη με τη Moderna στην Αργεντινή και η Αργεντινή μελετά τώρα τον συνδυασμό του Sputnik και της Moderna. Υπάρχουν επίσης δύο άλλες χώρες που μελετούν τώρα τον συνδυασμό Pfizer και Sputnik και πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ένας πολύ επιτυχημένος συνδυασμός", δήλωσε ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος της RDIF.
Το βιογραφικό του Dmitriev στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. πηγή: weforum.org
Ανησυχεί πράγματι η Μόσχα για τις απάτες των δυτικών μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών ή ανησυχεί ότι όταν έρθει η επόμενη «πανδημία», οι έμπιστοι δυτικοί εταίροι της δεν θα είναι τόσο γενναιόδωροι με τα λάφυρα; Η ρωσική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ιατρική τυραννία κατά του ανθρώπου και στο θέατρο βιοασφάλειας ή είναι αναστατωμένη που ένα αντίπαλο καρτέλ ναρκωτικών διακινεί ενέσεις θρόμβων σε έδαφος που έχει διεκδικήσει για τον εαυτό της; Δεδομένης της ενεργού συμμετοχής της Μόσχας στις απάτες της συλλογικής Δύσης κατά τη διάρκεια της COVID, είναι παράλογο να ερμηνεύσουμε τα παράπονα για τη χρήση της Συμφωνίας για την Πανδημία ως μηχανισμού «εξωτερικού ελέγχου και άσκησης πίεσης για τα συμφέροντα της βιομηχανίας μεμονωμένων κρατών»: Πού είναι το μερίδιό μας;
Για να βοηθήσουμε στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων, ας εξετάσουμε την «επείγουσα υγειονομική αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης με βάση τα συμφέροντα του ρωσικού λαού».
«Τα συμφέροντα του ρωσικού λαού»
Παρακαλώ στείλτε μου email αν έχετε στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι, όπως ισχυρίστηκε η ρωσική αντιπροσωπεία στην ΠΥΕ, «η Ρωσική Ομοσπονδία οικοδομεί την υγειονομική αντίδραση έκτακτης ανάγκης με βάση τα συμφέροντα του ρωσικού λαού, τις εθνικές προτεραιότητες στην προστασία της δημόσιας υγείας, τους εθνικούς νόμους, τους κανόνες και τα πρότυπα και σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Μερικές κουκκίδες για να τις λάβετε υπόψη σας (από το Origin Story αυτού του ιστολογίου, το οποίο πρέπει να διαβάσετε):
Σε μια χώρα όπου το 90% του πληθυσμού αντιτίθεται στις ψηφιακές ετικέτες βοοειδών, σχεδόν κάθε περιοχή της Ρωσίας υιοθέτησε ψηφιακές ετικέτες βοοειδών.
Καλύφθηκε ευρέως στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Γρύλοι από τα «φιλορωσικά» αγγλόφωνα «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης. (πηγή)
Σε μια χώρα που ήδη υπέφερε από τις καταστροφικές για την υγεία συνέπειες της «βελτιστοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης», το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ανέστειλε την ιατρική περίθαλψη ρουτίνας προκειμένου να κρατήσει κρεβάτια νοσοκομείων για τους ασθενείς του “COVID” - οι οποίοι «θεραπεύονταν» με τοξικά χάπια για το συκώτι και φάρμακα για τον ιό HIV.
«Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας, όλοι οι γιατροί δηλώνουν ότι ο εμβολιασμός επιτρέπει όχι μόνο την αποφυγή της νόσου, αλλά και την εξάλειψη των σοβαρών συνεπειών μετά τη θεραπεία COVID». (πηγή)
Ήταν προφανές σε όποιον παρατηρούσε με προσοχή. (πηγή)
Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αναστείλει την ιατρική περίθαλψη ρουτίνας για να επικεντρωθεί στην «καταπολέμηση του κοροναϊού» είχε προβλέψιμα αποτελέσματα:
Οι αρχές συγκράτησαν το [COVID], το οποίο είχε πολύ μικρή επίδραση στην αύξηση της θνησιμότητας, αφήνοντας όσους πραγματικά το χρειάζονταν χωρίς προγραμματισμένη ιατρική περίθαλψη. Αυτός ήταν ο λόγος για την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, τουλάχιστον 200.000 «επιπλέον» θανάτους. Μπορούμε πλέον να μιλάμε γι' αυτό ως αποδεδειγμένο στατιστικό γεγονός.
Το 2021, στο αποκορύφωμα των καταναγκαστικών μέτρων «δημόσιας υγείας» στη Ρωσία, η Ρωσική Ομοσπονδία κατέγραψε μια φυσική μείωση του πληθυσμού κατά πάνω από 1,04 εκατομμύρια ανθρώπους - ένα «αντι-ρεκόρ» που ξεπέρασε τα χειρότερα χρόνια της κοινωνικοοικονομικής καταστροφής της δεκαετίας του '90. Ένα ποσοστό τόσο αδιανόητο που είχε να παρατηρηθεί από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
Φυσική μείωση του πληθυσμού στη Ρωσία (σε χιλιάδες) : Το 2021 ήταν χειρότερο από τη δεκαετία του '90. (πηγή: RBK)
Ακολουθούν όμως μερικές πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις άοκνες προσπάθειες της Μόσχας να «προστατεύσει τα συμφέροντα του ρωσικού λαού»:
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας επικύρωσε τη νομιμότητα των πολιτικών υποχρεωτικού εμβολιασμού COVID, που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη τη Ρωσία το φθινόπωρο του 2021, οι οποίες ανάγκασαν εκατομμύρια Ρώσους να επιλέξουν μεταξύ του εμβολιασμού και της «επ' αόριστον αναστολής» της εργασίας τους.
Ενώ οι εντολές υποχρεωτικού εμβολιασμού ακυρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, το νομικό πλαίσιο για την αναγκαστική ιατρική παρέμβαση παραμένει άθικτο. Ο νόμος «Για την υγειονομική και επιδημιολογική ευημερία του πληθυσμού» απαιτεί από τους Ρώσους πολίτες να εμβολιάζονται, εφόσον τους το επιβάλλουν οι ιατρικές αρχές της χώρας.
Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν Ρώσοι που εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν το 2021. Ένα δημοσίευμα του Φεβρουαρίου στην εφημερίδα Moskovskij Komsomolets περιέγραφε λεπτομερώς την περίπτωση ενός 39χρονου Μοσχοβίτη, ο οποίος αγωνιζόταν επί τρία χρόνια για την επαναπρόσληψή του αφού έχασε τη δουλειά του λόγω της ανεμβολίαστης κατάστασής του.
Η Συμφωνία για την Πανδημία είναι ένα κουτί της Πανδώρας που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει μια προσέγγιση «Ενιαίας Υγείας» για τις «πανδημίες». Ωστόσο, στην τρέχουσα μορφή της, η Συνθήκη δεν δίνει στον ΠΟΥ «καμία εξουσία να κατευθύνει, να διατάσσει, να τροποποιεί ή να προδιαγράφει εθνικούς νόμους ή πολιτικές ή να δίνει εντολή στα κράτη να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως ... να επιβάλλουν εντολές εμβολιασμού».
Με άλλα λόγια, η ρωσική αντιπροσωπεία βγάζει καπνούς όταν τονίζει ότι η Μόσχα καθοδηγείται από «εθνικούς νόμους, κανόνες και πρότυπα». Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι εγχώριες πολιτικές δημόσιας υγείας είναι πολύ πιο ακραίες από οτιδήποτε θα μπορούσε να επιβάλει με τη βία ο ΠΟΥ στη Ρωσία.
Αλλά σας παρακαλώ να μην έχετε λάθος ιδέα: Η δέσμευση της Μόσχας για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας δεν την έχει εμποδίσει να υποστηρίζει ένα διεθνές σύστημα για μόνιμο θέατρο βιοασφάλειας.
Τον Απρίλιο του 2021, η Ρωσία παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία μιας «Υγειονομικής Ασπίδας» για την προστασία της χώρας της από την απειλή των θετικών δοκιμών PCR. Μέχρι το 2030, δεκάδες σημεία βιοελέγχου θα χορηγούν τεστ PCR που δεν είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό σε βιολογικούς κινδύνους (ανθρώπους) που εισέρχονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ασπίδα θα επιτρέψει επίσης στη Ρωσία να επιταχύνει τη δημιουργία μη αποδεδειγμένων γενετικών ενέσεων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των θετικών τεστ PCR.
Σύμφωνα με τη βαθιά δέσμευσή της να μειώσει τον αριθμό των θετικών τεστ PCR, η Μόσχα επιθυμεί όλος ο κόσμος να χρησιμοποιήσει την πολύ επιστημονική, διατηρητική για την υγεία Ασπίδα της. Το TASS έχει τις λεπτομέρειες:
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov πιστεύει ότι είναι δυνατή η δημιουργία μιας παγκόσμιας υγειονομικής ασπίδας για την καταπολέμηση των απειλών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Εξέφρασε την άποψη αυτή σε κοινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας των χωρών της G20.
Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός μοιράστηκε την εμπειρία του από τη δημιουργία ενός συστήματος ταχείας αντίδρασης στις πανδημίες στη Ρωσία στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού σχεδίου «Υγειονομική Ασπίδα», το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συστήματος ταχείας διάγνωσης μολυσματικών ασθενειών, την ταχύτερη ανάπτυξη συστημάτων δοκιμών και εμβολίων όταν προκύπτουν νέες επιδημιολογικές απειλές. «Πιστεύουμε ότι μια παρόμοια υγειονομική ασπίδα θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε ο Σιλουάνοφ.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τόνισε επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του παγκόσμιου συστήματος υγείας και να διατηρηθεί ο κεντρικός ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε αυτό.
Εάν τα BRICS υποστηρίζουν έναν κυρίαρχο και ανεξάρτητο Παγκόσμιο Νότο και λειτουργούν ως προπύργιο ενάντια στις μηχανορραφίες της συλλογικής Δύσης, γιατί τα έθνη των BRICS εξέφρασαν σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη για τη Συμφωνία για την Πανδημία;
Είναι μια απλή ερώτηση: Γιατί τα μέλη του Παγκόσμιου Νότου (συμπεριλαμβανομένων των μελών των BRICS) είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της συνθήκης;
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την ψηφοφορία της Επιτροπής Α, τα μέλη της Περιφέρειας Αφρικής του ΠΟΥ δήλωσαν ότι «αναμένουν με ανυπομονησία» την έγκριση της συμφωνίας για την πανδημία, την οποία θεωρούν νομικά δεσμευτική βάσει του καταστατικού του ΠΟΥ - μια ριζοσπαστική θέση ακόμη και για πολλά δυτικά κράτη που ψήφισαν υπέρ της συνθήκης:
[Η Συμφωνία για την Πανδημία] αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών που δεν μπόρεσαν να καλύψουν πλήρως οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας (2005) ... Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή και των δύο μέσων θα ενισχύσει την ικανότητα των κρατών να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας και πανδημίες.
[...]
Τέλος, η Περιφέρεια της Αφρικής υποστηρίζει ότι αυτό το μέσο [η συμφωνία για την πανδημία] θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικό βάσει του άρθρου 19 του καταστατικού του ΠΟΥ. Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό πλαίσιο ικανό να προωθήσει την ενισχυμένη συνεργασία και τον συντονισμό για την ενίσχυση των παγκόσμιων ικανοτήτων ετοιμότητας και αντιμετώπισης.
(Η δήλωση υποβλήθηκε από το κράτος BRICS Νότια Αφρική εξ ονόματος 40+ χωρών που ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο).
Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω την ερώτησή μου...
Όταν οι Πολύ Σοβαροί και Ανεξάρτητοι Ηγέτες Σκέψης του Διαδικτύου σαλιαρίζουν για το πώς οι BRICS διαθέτουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, και το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και τα μισά στρατηγικά αποθέματα μαρμελάδας του κόσμου, κ.λπ., κ.λπ., γιατί δεν γίνεται ποτέ συζήτηση για το ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΠΡΟΩΘΕΙ, ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΠΟΛΥ, ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕΞΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΠΛΟΚ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ;
ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ BRICS ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΟΠΩΣ :
ΤΑ BRICS ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ (!!!!!!!!!!!) ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΜΟΣΧΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΝΕΙ ΑΠ' ΕΞΩ, ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η «ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ», ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ MRNA ΓΛΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΟΙ ΕΜΠΙΣΤΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ.
Σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση και να έχετε ένα όμορφο Σάββατο.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Get more from Apollodoros in the Substack app
Available for iOS and Android
---Δικτυογραφία :
BRICS and the Pandemic Agreement - Edward Slavsquat
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήρ…