Ποιος Είναι Υπεύθυνος για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία;
Η πιο δημοφιλής πύλη εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας θέτει ένα σημαντικό ερώτημα
Μετάφραση: Απολλόδωρος
17 Αυγούστου 2023 | Edward Slavsquat | Διαβάστε το εδώ
Στις 9 Απριλίου 2022, η Military Review -η πιο δημοφιλής πύλη ειδήσεων για τον στρατό και την εθνική ασφάλεια στη Ρωσία- αμφισβήτησε τη δέσμευση της Μόσχας να εκπληρώσει τους δηλωμένους στόχους της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στην Ουκρανία:
Χωρίς σαφή τελικό στόχο της δρομολογημένης Ειδικής Επιχείρησης (SMO) και επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, η Ρωσία εξακολουθεί να μην εκτελεί τα στρατηγικά σημαντικά μέτρα που είναι απαραίτητα σε καιρό πολέμου: μεταφορά της οικονομίας της χώρας σε στρατιωτική βάση, κινητοποίηση για την ανανέωση του στρατού, εκκαθάριση της εξουσίας από τους εκπροσώπους της "πέμπτης φάλαγγας", καταπολέμηση της διαφθοράς. Όλα γίνονται απρόθυμα, ανεπαρκώς ή δεν γίνονται καθόλου.
Σταματήστε και σκεφτείτε ότι η παραπάνω παράγραφος δημοσιεύθηκε στην πιο δημοφιλή στρατιωτική ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Ρωσίας, η οποία εκδίδεται από βετεράνους και φιλοστρατιωτικούς σκληροπυρηνικούς, την 44η ημέρα της SMO.
Να τι δημοσίευσε το ίδιο μέσο στις 28 Απριλίου (63η ημέρα της SMO):
Με τις σημερινές διαθέσιμες δυνάμεις, είναι αδύνατο να απελευθερώσουμε ολόκληρο το Donbass, ολόκληρη την Αριστερή Όχθη και τις περιοχές του Nikolaev και της Οδησσού από τους Ναζί, δημιουργώντας ένα διάδρομο με την Υπερδνειστερία. Και η μάχη δεν θα τελειώσει εκεί, αν το Ούκρο-Ράιχ δεν τελειώσει, θα λάβει νέα στρατιωτική βοήθεια, θα επανεξοπλίσει μονάδες και σχηματισμούς, θα κινητοποιήσει νέο "κρέας για τα κανόνια" και θα ξαναβγεί στην επίθεση. [...]
Είμαστε σχεδόν ενάμιση χρόνο μέσα σε αυτή την παράξενη και τραγική σύγκρουση και η Military Review σηματοδότησε αυτό το ατυχές ορόσημο επισημαίνοντας ότι όλα όσα προειδοποιούσε η ιστοσελίδα πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έγιναν πραγματικότητα.
Ο Victor Biryukov με έδρα το Λουγκάνσκ έγραψε στις 16 Αυγούστου:
Ένας από τους επίσημα διακηρυγμένους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η προστασία του Ντονμπάς, για την οποία έχουν επανειλημμένα μιλήσει Ρώσοι πολιτικοί. Είναι σαφές ότι οι πραγματικοί στόχοι ήταν κάπως διαφορετικοί από τους δηλωθέντες, και με την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης αυτοί (οι στόχοι) σταδιακά μεταμορφώθηκαν, ωστόσο, έγιναν επανειλημμένα δηλώσεις για την ανάγκη να διασφαλιστεί το Donbass, και πρώτα απ' όλα το Donetsk, επιπλέον, δόθηκαν επανειλημμένα υποσχέσεις για το ότι σύντομα θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της πόλης.
Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της SMO, η κατάσταση στο Ντονέτσκ δεν άλλαξε προς το καλύτερο - αντίθετα, η πόλη άρχισε να δέχεται πολύ πιο μαζικούς βομβαρδισμούς από ό,τι κατά την περίοδο των συμφωνιών του Μινσκ. [...]
Πολλοί κάτοικοι του Ντονέτσκ περίμεναν ότι μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, οι βομβαρδισμοί της πόλης θα σταματούσαν επιτέλους, αλλά αυτή η προσδοκία αποδείχθηκε αβάσιμη - μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι βομβαρδισμοί της πόλης μόνο εντάθηκαν. Επιπλέον, τα πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιούνται πλέον περιοδικά κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.
Ο Biryukov υποστηρίζει ότι υπάρχουν πλέον μόνο δύο τρόποι για να σταματήσει η αιματοχυσία: Η Μόσχα πρέπει είτε να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία είτε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Μια μάλλον σοκαριστική δήλωση από έναν σχολιαστή στο Λουγκάνσκ. Πώς φτάσαμε σε μια τόσο θλιβερή κατάσταση πραγμάτων;
Μια πιθανή απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ο Biryukov , ο οποίος έχει να πει κάποια αιχμηρά πράγματα για τον "στρατηγικό σχεδιασμό" της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Biryukov παραθέτει μια αξιοσημείωτη παρατήρηση που έγινε από μια ρωσική δεξαμενή σκέψης για την εθνική ασφάλεια το 2015: Η ανώτερη διοίκηση της Ρωσίας δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει ένα "σύστημα λήψης αποφάσεων" βασισμένο σε αντικειμενικές πληροφορίες:
Το βιβλίο Strategic Forecasting and Planning of Foreign and Defense Policy ("Στρατηγική πρόβλεψη και σχεδιασμός της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής"), που εκπονήθηκε από το προσωπικό του Κέντρου Στρατιωτικοπολιτικών Μελετών του MGIMO (Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας) το 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άρχουσα ελίτ της Ρωσίας δεν είχε αναπτύξει ένα σαφές και κατάλληλο σύστημα λήψης αποφάσεων - ένα σύστημα που δεν θα προερχόταν από υποκειμενικά δεδομένα και επιλεκτικές πληροφορίες, προσωπικές σχέσεις κ.λπ., αλλά θα βασιζόταν σε μια σταθερή, αντικειμενική και επιστημονική βάση, και στο οποίο η στρατηγική πρόβλεψη και ο σχεδιασμός θα κατείχαν μια άξια θέση.
Επισημαίνεται επίσης ότι ένα λάθος που γίνεται σήμερα στη στρατηγική πρόβλεψη και στο σχεδιασμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ριζικές αρνητικές συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας και της εθνικής οικονομίας σε 10, 20 ή και 30 χρόνια. Η αποτελεσματικότητα του στρατιωτικοπολιτικού ελέγχου επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τη θέση του έθνους στον κόσμο, αλλά και την επιβίωση, την κυριαρχία και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας. Αντίθετα, η κακή διαχείριση οδηγεί σε τεράστιο οικονομικό κόστος και ακόμη και σε πιθανές καταστροφικές συνέπειες.
Από τις δηλώσεις των Ρώσων πολιτικών γίνεται φανερό ότι έγιναν σοβαρά λάθη στον στρατηγικό σχεδιασμό της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και ότι η εκτίμηση της διεθνούς πολιτικής κατάστασης ήταν λανθασμένη.
Ο στρατιωτικός σχεδιασμός της επιχείρησης έπρεπε να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο των εξωτερικών πραγματικοτήτων και παραγόντων, σε σχέση με τους οποίους έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις που θα ελαχιστοποιούσαν τους κινδύνους. Θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες με άλλα κράτη, θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί κατάλληλη εκστρατεία ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή φαίνεται προφανές ότι οι εργασίες αυτές έχουν παραμεληθεί.
Υπάρχουν δεκάδες αινιγματικές αποφάσεις που έλαβε η Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη θέση. Όπως αναρωτιέται ο Biryukov(παραφράζω): "Πώς είναι δυνατόν οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της Ρωσίας να μην προέβλεψαν -ή έστω να σχεδίασαν- το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία; Πώς είναι αυτό ανθρωπίνως δυνατόν;
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το τι παρακινεί τη Μόσχα στην αινιγματική εκτέλεση του Όχι πολέμου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η Ρωσία διεξάγει έναν Μη Πόλεμο που δεν θέλει να διεξάγει, όπως ουσιαστικά παραδέχθηκε ο Πούτιν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. Είπε στους συνέδρους: "Το σχέδιο μιας [ειρηνευτικής] συνθήκης συμφωνήθηκε. Αλλά μετά την απόσυρση των στρατευμάτων μας κοντά στο Κίεβο -μας ζητήθηκε να το κάνουμε αυτό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη σύναψη μιας τελικής συνθήκης- οι αρχές του Κιέβου εγκατέλειψαν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες".
(Το γιατί η Μόσχα συμφώνησε σε μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς κάποιου είδους ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μόνο και μόνο για να την πατήσουν, και πάλι, οι "αγαπητοί δυτικοί εταίροι" της, εγείρει σίγουρα μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τον "στρατηγικό σχεδιασμό" της Ρωσίας).
Ο Biryukov καταλήγει:
Με όλα αυτά κατά νου, προκύπτουν ερωτήματα - ποιος είναι υπεύθυνος για τον ρωσικό στρατηγικό σχεδιασμό; Γιατί το σύστημα λήψης αποφάσεων είναι αναποτελεσματικό; Γιατί οι άνθρωποι που σχεδίασαν την επιχείρηση δεν τιμωρήθηκαν για τους λανθασμένους υπολογισμούς και τα λάθη τους;
Αυτά τα ερωτήματα είναι κυρίως ρητορικά, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έκαναν λάθη και δεν έχουν λογοδοτήσει γι' αυτά, μπορούν να συνεχίσουν να τα κάνουν και στο μέλλον, όταν καταρτίζουν μελλοντικά σχέδια.
Πρόκειται για έναν δυσάρεστο κύκλο. Πώς τελειώνει αυτό;
----Δικτυογραφία:
Who is responsible for Russia's strategic planning in Ukraine?