Οι Ανεμογεννήτριες και οι «Βρώμικες Ίνες» Είναι Θανατηφόρες
Μια πραγματογνωμοσύνη του δικηγόρου Thomas Mock, γραμμένη τον Φεβρουάριο του 2023, περιγράφει τις επιπτώσεις και τις φοβερές συνέπειες της τρελής μας εκστρατείας προς την αιολική ενέργεια
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Epimetheus | 2 Αυγούστου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Πριν από λίγες ημέρες, μιλήσαμε για τις λεγόμενες «'βρώμικες ίνες», γνωστές και ως πολυμερές ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, που λέγεται ότι είναι εξίσου επικίνδυνες με τον αμίαντο. Διαβάστε σχετικά εδώ:
Σήμερα, θα κάνουμε μια ακόμη βαθιά βουτιά σε αυτό το θέμα, ρίχνοντας συγκεκριμένα μια ματιά στην πραγματογνωμοσύνη που υποβλήθηκε στο κρατικό κοινοβούλιο (Landtag) του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Βεστφαλίας. Ο συντάκτης αυτής της πραγματογνωμοσύνης είναι ο δικηγόρος Thomas Mock, έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023 και συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της Εταιρείας για την Πρόοδο στην Ελευθερία (Gesellschaft für FORTSCHRITT in FREIHEIT e.V.), μιας αυτοαποκαλούμενης «ελευθεριακής» (freiheitliche) δεξαμενής σκέψης (ιστοσελίδα).
Μπορείτε να βρείτε την πηγή εδώ, τα παρακάτω αποσπάσματα (σελ. 44-54) σας έρχονται σε δική μου μετάφραση και έμφαση.
Σχετικά με τη Μικροσωματιδιακή Διάβρωση των Πτερυγίων του Ρότορα
Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από τα μικροσωματίδια που προκαλούνται από την τριβή στους ρότορες δικαιολογούν επίσης τη διατήρηση της απόστασης των 1.000 μέτρων.
Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για την υγεία που γενικά εγκυμονούν τα μικροσωματίδια, είναι αυτονόητο ότι εγκυμονούν και τα μικροσωματίδια από τους ανεμογεννήτριες, τα οποία επηρεάζουν τις περιουσίες και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τις περιοχές όπου καλλιεργούνται τρόφιμα και όπου παρατηρείται σημαντική, συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση από διάφορα μικροσωματίδια κατά τη διάρκεια δεκαετιών λειτουργίας. Η λειτουργία των ανεμογεννητριών λόγω της φυσικής και αναπόφευκτης τριβής/διάβρωσης/αποκόλλησης τοξικών μικροσωματιδίων από τις επιφάνειες των ρότορων, ανεξαρτήτως της παρεχόμενης επιφανειακής προστασίας, ιδίως στα στεφάνια των ρότορων που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την αδειοδότηση, καθώς ο κίνδυνος σημαντικής βλάβης της υγείας από τέτοιες εισροές τοξικών και βλαβερών σωματιδίων είναι δυσανάλογος και αδικαιολόγητος, άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 4412/2016. 2, 20 (α) GG [Grundgesetz, το de facto σύνταγμα της Γερμανίας] και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη μιας γεωργικής επιχείρησης, άρθρο 2, 20 (α) GG [Grundgesetz, το de facto σύνταγμα της Γερμανίας]. 14 GG. Λόγω των μεγάλων επιφανειών των σημερινών στροφείων και της συνήθους μέσης αλλά αναπόφευκτης τριβής μικροσωματιδίων όλων των μεγεθών και της διάρκειας ζωής των στροφείων, μπορεί ήδη να υποτεθεί μια σημαντική ποσότητα μικροσωματιδίων, η οποία, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια σωματίδια. Επομένως, οι τοποθεσίες σε περιοχές καλλιέργειας τροφίμων ή σε περιοχές που χρησιμοποιούνται για τη γεωργία αποκλείονται από μόνες τους. Μια προληπτική απόσταση 1.000 μέτρων μεταξύ των ανεμογεννητριών και κάθε οικιστικού κτιρίου είναι επίσης επιτακτική, ιδίως λόγω της παραμελημένης έρευνας δεκαετιών και της συνακόλουθης έλλειψης ερευνητικών αποτελεσμάτων που είναι πλέον διαθέσιμα.
Η διάβρωση μικροσωματιδίων που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία προκαλείται από τη σημαντική διάβρωση των επιφανειών των σημερινών μεγαλύτερων πτερυγίων του ρότορα και των σφαιριδίων των μπροστινών πτερυγίων του ρότορα και, κατά τη διάρκεια των 20-25 ετών λειτουργίας, από την αυξανόμενη μόλυνση του εδάφους και των επιφανειακών υδάτων, όπως τα υπόγεια ύδατα, με τοξικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δισφαινόλης-Α, η οποία χαρακτηρίζεται ως απειλητική για τη ζωή (σύμφωνα με το UBA [Umweltbundesamt, την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Γερμανίας]), λόγω των υλικών άνθρακα/GFRP/CFRP [πολυμερή ενισχυμένα με ίνες άνθρακα] που χρησιμοποιούνται, σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής, ιδίως των μικροϊνών [αυτές είναι οι «δυσάρεστες ίνες» που είπαμε], οι οποίες σύμφωνα με το UBA μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο. Μοιραίο είναι επίσης ότι τα σωματίδια και οι ίνες αυτά έχουν διαστάσεις μικρότερες των 2 χιλιοστών, κάτι που συμβαίνει κατά κύριο λόγο ή μπορεί να υποτεθεί ότι συμβαίνει με τη διάβρωση λεπτών σωματιδίων, διότι γιατί γιατί η διάβρωση ΔΕΝ θα έπρεπε να παράγει μικρά σωματίδια τα οποία, όπως φαίνεται στην παρακάτω συνδεδεμένη μελέτη σε ποντίκια και ανθρώπινες κυτταροκαλλιέργειες, μπορούν να ξεπεράσουν τον προστατευτικό αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διεισδύσουν στον εγκέφαλο. Εκεί προφανώς συσσωρεύονται σε ορισμένα νευρικά κύτταρα, τη μικρογλοία (microglia), επηρεάζουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν σε απειλητική για τη ζωή φλεγμονή. Όλα αυτά είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
[Εδώ είναι η αναφορά που παρέχεται: «Πιθανή αξιοποίηση των υποπροϊόντων και αποβλήτων της γαλακτοβιομηχανίας μέσω μικροβιακών διεργασιών: Science of The Total Environment, τ. 810, 1 Μαρτίου 2022, 152253, (πηγή)].
...Οι σημερινοί τυποποιημένοι ρότορες με μήκος περίπου 80 μέτρα έχουν συνολική επιφάνεια 250 έως 350 τετραγωνικά μέτρα. Επομένως, μια ανεμογεννήτρια με τρεις τέτοιους ρότορες έχει συνολική επιφάνεια έως και περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα...
Λόγω των περιβαλλοντικών επιδράσεων, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, ο άνεμος, οι μεταβολές της θερμοκρασίας (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες), οι κεραυνοί και οι μεγάλης κλίμακας προσκολλήσεις εντόμων στην επιφάνεια το καλοκαίρι, τα πτερύγια των ρότορων των ανεμογεννητριών είναι ευάλωτα στη διάβρωση. Η διάβρωση αυτή χαρακτηρίζεται από περισσότερο ή λιγότερο συνεχή φθορά, ρωγμές και παρόμοια σημάδια φθοράς στις επιφάνειες. Αυτές αυξάνονται όσο υψηλότερα ανεμογεννήτριες ανεγείρονται σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο επιθετικές καιρικές συνθήκες εκεί πάνω και οι πολύ ισχυρότεροι άνεμοι σε μεγαλύτερα υψόμετρα δεν παράγουν μόνο υψηλότερες αποδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στην τρίτη δύναμη, αλλά και, αναλογικά με τους πιο επιθετικούς ανέμους που επικρατούν εκεί (οι οποίοι επιδιώκονται από το ύψος της ανεμογεννήτριας), μεγαλύτερη φθορά στις επιφάνειες. Μεταξύ άλλων, αυτό επιδεινώνει τις αεροδυναμικές ιδιότητες των πτερυγίων...
Το Υλικό που Χρησιμοποιείται για τους Ρότορες
Τα υλικά άνθρακα/GFRP/CFRP που χρησιμοποιούνται στις επιφάνειες των σημερινών τυποποιημένων πτερυγίων ρότορα είναι συνθετικά παραγόμενες ουσίες που δεν απαντώνται στη φύση. Χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα υδατοαπωθητικά (υδρόφοβα), λιποαπωθητικά (λιποφοβικά) και βρωμοαπωθητικά. Λόγω αυτών των ειδικών ιδιοτήτων, χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας. Χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, σε αεροπλάνα και αυτοκίνητα για τη μείωση του βάρους στον στρατιωτικό τομέα και στην αιολική βιομηχανία. Λόγω της υψηλής σταθερότητάς τους, οι χημικές ενώσεις του άνθρακα/GFRP/CFRP δεν καταστρέφονται πρακτικά από τις συνήθεις διαδικασίες αποικοδόμησης στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τα λύματα με τις διεργασίες αποικοδόμησης που χρησιμοποιούνται συνήθως στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη χρήση μικροοργανισμών. Είναι πλέον όλο και περισσότερο ανιχνεύσιμα στο περιβάλλον. Ο άνθρακας/GFRP/CFRP είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα και είναι ύποπτα για τοξικότητα στην αναπαραγωγή και καρκινογένεση σε υψηλές δόσεις (συμπεριλαμβανομένης της δισφαινόλης-Α) και εξομοιώνονται με τον αμίαντο (UBA 2020). Η άμεση επίδρασή τους στον οργανισμό δεν έχει ακόμη μελετηθεί. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι προκαλούν καρκίνο. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για έρευνα, όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις ουσίες. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην περίπτωση στρατιωτικών ατυχημάτων (συντριβές αεροσκαφών που περιέχουν υλικό από άνθρακα/GRP/CFRP), η απομάκρυνση των υπολειμμάτων που έχουν μολυνθεί από άνθρακα/GRP/CFRP συνεπάγεται πάντοτε σημαντική προσπάθεια και μόνο με τη χρήση πλήρους και ολόσωμου προστατευτικού ρουχισμού (ΜΑΠ) για το εξειδικευμένο προσωπικό που έχει αναπτυχθεί και με την απομάκρυνση/αντικατάσταση της επιφάνειας του εδάφους πάνω και μέσα στην οποία βρίσκονται ή θα μπορούσαν να βρεθούν υπολείμματα του υλικού [καμία από αυτές τις προφυλάξεις δεν λαμβάνεται σε περίπτωση που οι ανεμόμυλοι πιάσουν φωτιά ή απλώς στέκονται σε «κανονική» λειτουργία]...
Οι ανεμογεννήτριες και οι πύργοι [εκτίθενται] σε ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνάμεις όταν χτυπάει καταιγίδα. Στην πραγματικότητα, οι πύργοι και τα πτερύγια των ρότορων μπορούν να σπάσουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Στα τέλη Οκτωβρίου, δύο πτερύγια ρότορα έσπασαν κατά τη διάρκεια μιας φθινοπωρινής καταιγίδας στη νότια Γερμανία, ένα από τα οποία έπεσε στο έδαφος. Εξάλλου, εκτός από την μάλλον ασυνήθιστη κατάρρευση της τουρμπίνας στο Haltern, υπήρξαν 5 ατυχήματα με ρότορες αυτό το φθινόπωρο [2023], τα οποία δημιουργούν πάντα προβλήματα, ιδίως λόγω του υλικού των ρότορων.
Κατά τη διάρκεια καταιγίδων, οι ανεμογεννήτριες απενεργοποιούνται αυτόματα και τοποθετούν τους ρότορες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στον άνεμο όσο το δυνατόν λιγότερη επιφάνεια επαφής.
Στατιστικά μιλώντας, ο κίνδυνος καθαρών ζημιών από καταιγίδες είναι επομένως αρκετά χαμηλός. Πιο συχνά, τα σφαιρίδια του ρότορα παίρνουν φωτιά λόγω κεραυνών. Ωστόσο, δεν υπάρχει τυποποιημένη καταγραφή τέτοιων ζημιών, ή υπήρχε, αλλά διαγράφηκε από τη Wikipedia πριν από μερικά χρόνια με την προτροπή ενδιαφερόμενων τρίτων! Αυτό μπορεί και μπορεί να χαρακτηριστεί ως άσκηση πίεσης με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα...
[εδώ ακολουθούν μερικές συνδεδεμένες αναφορές σε τοπικά δημοσιεύματα και ερευνητικούς οργανισμούς (στις σελίδες 49-52) που μόλις τώρα διεξάγουν κάποιες εργασίες, οι οποίες, όπως υποστηρίζει η εμπειρογνωμοσύνη, «δεν επηρεάζουν τις ανεμογεννήτριες που λειτουργούν σήμερα»]
...Από τη μια πλευρά, οι[ες] μελέτες επιβεβαιώνουν τη μικροπλαστική διάβρωση των στροφείων καθεαυτήν, και από την άλλη πλευρά, την εξάρτηση των εισροών μικροπλαστικού από το ύψος της ανεμογεννήτριας (όσο πιο ψηλά τόσο πιο επιθετικές οι καιρικές συνθήκες), το μήκος των στροφείων, την επιφάνεια, τις ταχύτητες του ανέμου, τις (χειμερινές) καιρικές συνθήκες κ.λπ. Αυτό μπορεί φυσικά να διαφέρει από έτος σε έτος. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε χρόνο, οπότε είναι τόσο ευμετάβλητο όσο και ο ίδιος ο άνεμος. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τον σχηματισμό και την κατανομή των μικροπλαστικών. Και όσο περισσότερο διαρκεί η λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας, τόσο περισσότερο συσσωρεύεται το υλικό στο περιβάλλον.
Ωστόσο, το σημερινό ύψος των ανεμογεννητριών που φτάνει τα 265 μέτρα και τα ακόμη μεγαλύτερα φορτία που προκαλούνται από τις ισχυρότερες ταχύτητες ανέμου κ.λπ. που προσκρούουν στις επιφάνειες δεν έχουν διερευνηθεί ξεχωριστά. Αντίθετα, αυτό καθιστά σαφές πόσο γρήγορα οι στροφείς στην επιφάνεια χάνουν σημαντική ποσότητα μικροσωματιδίων μέσω τέτοιων διαδικασιών διάβρωσης και διάβρωσης και τα απελευθερώνουν στο περιβάλλον.
Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν παραπάνω έχουν εκτιμήσει τις ποσότητες που χάνονται από τις επιφάνειες κάθε χρόνο. Φτάνουν σε πάνω από 100 κιλά ανά πτερύγιο στροφείου μετά από λίγα μόλις χρόνια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκατομμύρια μικροσωματίδια. Με τρεις ρότορες, οι τιμές αυτές αυξάνονται ανάλογα και ακόμη περισσότερο με περισσότερες ανεμογεννήτριες. Αυτά τα μικροσωματίδια διασκορπίζονται από τον άνεμο σε ακτίνα έως και 1000 μέτρα, καθώς αποσπώνται από τον ρότορα μόνο σε περίπτωση ανέμου και των συνεπειών του, και έτσι μολύνουν συνεχώς και προσθετικά το έδαφος.
Αυτό καθιστά επίσης δυνατή την πρόβλεψη των αναμενόμενων εκπομπών μικροσωματιδίων κατά τη διάρκεια ζωής των ρότορων, καθώς μπορούν γενικά να εκτιμηθούν εντός μιας φυσικής διακύμανσης. Οι ποσότητες είναι σημαντικές, όπως δείχνουν οι μελέτες, και αποτελούν πρόκληση για τον BBodenSchG [Bundes-Bodenschutzgesetz, ομοσπονδιακός νόμος για την προστασία του εδάφους, ο οποίος προβλέπει αυτό που στο πλαίσιο των ΗΠΑ αναφέρεται ως «superfund» sites], μεταξύ άλλων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, εάν έχουν μολυνθεί, ενδέχεται να πρέπει να απομακρυνθούν μετά από δεκαετίες λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Ωστόσο, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από την αρχή. Σε αυτό προστίθεται η αυξανόμενη ευαισθησία της επιστημονικής κοινότητας και των νομοθετών σε τέτοιες αναμφισβήτητα βλαβερές περιβαλλοντικές επιδράσεις λόγω της επικείμενης αυστηροποίησης των νομικών κανονισμών και των ορίων των μέγιστων εκπομπών. Αυτό είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όταν οι περιοχές που επηρεάζονται από την εισροή μικροσωματιδίων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Χωρίς τη διερεύνηση και την αξιολόγηση αυτού του ζητήματος σε πρώιμο στάδιο των διαδικασιών και, εάν είναι δυνατόν να χορηγηθούν άδειες, με ρητή ρύθμιση του ζητήματος στις άδειες και, για παράδειγμα, με την απαίτηση προβλέψεων για τα «σενάρια χειρότερης περίπτωσης» [δηλ. μόλυνση μεγάλης κλίμακας του εδάφους, των ζώων, των ανθρώπων κ.λπ.]
Παρά τα προφανή αυτά επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα, οι αρχές αρνούνται να πραγματοποιήσουν αναλύσεις εδάφους ή να καθορίσουν όρους στις άδειες. Το όλο θέμα είναι ταμπού εδώ και χρόνια, σαν να μην υπάρχει. Όμως υπάρχει και είναι ένα φλέγον ζήτημα, ιδίως ενόψει της σχεδιαζόμενης επέκτασης των μονάδων αυτών σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες ρυπαίνουν όλο και περισσότερο το περιβάλλον, και ιδίως στην προκειμένη περίπτωση, όπου οι συνθήκες αυτές καθιστούν ζωτικής σημασίας την ύπαρξη τέτοιων προηγούμενων ερευνών, προβλέψεων και διευκρινίσεων σε περίπτωση ζημίας.
Τελικές Γραμμές
Εάν διαβάζετε γερμανικά, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε την υπόλοιπη πραγματογνωμοσύνη του δικηγόρου Mock. Η γλώσσα είναι αρκετά τεχνική σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να διαβάσετε, διότι, αν οι εξουσίες κάνουν ό,τι θέλουν, αυτές οι ανεμογεννήτριες - κατασκευές που προάγουν τον καρκίνο - θα τοποθετηθούν σε όλες τις γειτονιές μας σε λίγο καιρό.
Αυτό που παραλείπει η έκθεση, ωστόσο, είναι το τι συμβαίνει στα υπεράκτια αιολικά πάρκα: δεδομένου ότι πρόκειται για τα ίδια μηχανήματα και υλικά, αυτές οι τοξικές και καρκινογόνες «δυσάρεστες ίνες» διασπείρονται ομοίως στο περιβάλλον και προσλαμβάνονται και από τη θαλάσσια ζωή.
Ο αμίαντος, οι «δυσάρεστες ίνες» και όλες αυτές οι αηδίες πετιούνται γύρω- αυτοί που θα υποφέρουν από αυτού του είδους τη μόλυνση είναι όλη η ζωή στη γη.
Μπορεί να υπάρχει μια μικρή αχτίδα «ελπίδας»: Αμφιβάλλω αν οι παγκοσμιοποιημένες ελίτ (ή/και αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτές) γνωρίζουν για αυτά τα «προβλήματα», τα οποία θα επηρεάσουν και αυτές. Ίσως να υποχωρήσουν από την άβυσσο που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Αν (υποθετικό, αν υπήρξε ποτέ), και μέχρι να το καταλάβουν, πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την τρέλα με κάθε ίνα της ύπαρξής μας.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
Wind Turbines and 'Nasty Fibres' are Deadly - by epimetheus