Δεν Yπάρχει Aνθρώπινο Δικαίωμα για ένα "Aσφαλές ή Σταθερό Κλίμα"
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Judith Curry | 9 Απριλίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
«Το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έκρινε την Τρίτη ότι οι χώρες πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τους ανθρώπους τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής , τασσόμενο με το μέρος μιας ομάδας ηλικιωμένων Ελβετίδων εναντίον της κυβέρνησής τους σε μια απόφαση-ορόσημο που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.» [ σύνδεσμος]
«Το δικαστήριο - το οποίο δεν σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση - έκρινε ότι η Ελβετία «δεν συμμορφώθηκε με τα καθήκοντά της» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές ρύπων.»
Αυτό, είπε το δικαστήριο, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγγυάται στους ανθρώπους «αποτελεσματική προστασία από τις κρατικές αρχές από τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή, την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής τους».»
Μια ομάδα με την ονομασία Senior Women for Climate Protection, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι 74 ετών, είχε υποστηρίξει ότι πλήττονται ιδιαίτερα επειδή οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην ακραία ζέστη που γίνεται όλο και πιο συχνή.
«Το δικαστήριο αναγνώρισε το θεμελιώδες δικαίωμά μας σε ένα υγιές κλίμα και να κάνει η χώρα μας αυτό που δεν έκανε μέχρι τώρα: δηλαδή να λάβει φιλόδοξα μέτρα για την προστασία της υγείας μας και την προστασία του μέλλοντος όλων μας», δήλωσε η Anne Mahrer, μέλος της ομάδας.
Λοιπόν, ευτυχώς έχω ετοιμάσει κάποιο κείμενο που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτή τη νέα φρέσκια κλιματική κόλαση της δικαστικής διαμάχης.
Δεν υπάρχει ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα ασφαλές ή σταθερό κλίμα
Υπάρχει ευρεία διεθνής αποδοχή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΔΑΔ) του 1948, η οποία απαριθμεί 30 ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει καμία αναφορά της λέξης «κλίμα» ή της λέξης «περιβάλλον» στην UDHR. Αυτό ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Υπάρχουν προσπάθειες στην Ευρώπη να δημιουργηθεί ένα νέο ανθρώπινο δικαίωμα για ένα ασφαλές, σταθερό κλίμα. Από μια απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC) [1]
«... η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η κλιματική αλλαγή και η μη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μερικές από τις πιο πιεστικές και σοβαρές απειλές για την ικανότητα των σημερινών και μελλοντικών γενεών να απολαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή».
Από την έκθεση του 2019 που συνέταξε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα[2]
«Υπάρχει πλέον παγκόσμια συμφωνία ότι οι κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής».
Οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και σε μια Έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεν δημιουργούν ένα νέο «ανθρώπινο δικαίωμα» για προστασία από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από τον ΟΗΕ να δημιουργήσει διεθνή υποστήριξη για ένα νέο ανθρώπινο δικαίωμα προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Ένα τέτοιο δικαίωμα δεν περιλαμβάνεται ούτε σιωπηρά ούτε ρητά στη Συμφωνία του Παρισιού της UNFCCC.
Ακόμα και αν οι στόχοι του Καθαρού Μηδενός (Net Zero) επιτευχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050, το κλίμα θα συνεχίσει να αλλάζει από τη φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος: ηφαιστειακές εκρήξεις, ηλιακές επιδράσεις, ταλαντώσεις μεγάλης κλίμακας των ωκεάνιων κυκλοφοριών και άλλες γεωλογικές διεργασίες. Περαιτέρω, δεδομένης της αδράνειας του κλιματικού συστήματος (ιδίως των ωκεανών και των παγετώνων), θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αλλαγή στα ακραία καιρικά/κλιματικά φαινόμενα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας μετά την επίτευξη του Καθαρού Μηδενός.
Η υπερβολή των κινδύνων από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή οδηγεί σε σοβαρές αντιφάσεις στο πλαίσιο της ιδέας «ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφέρουν προστασία από τις επιπτώσεις της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής».
Ειδικότερα όσον αφορά το δικαίωμα στη ζωή, η παγκόσμια θνησιμότητα (ανά 100.000 άτομα) από ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα έχει μειωθεί κατά 99% από το 1920. [5] μεταξύ της περιόδου 1980 και 2016, η παγκόσμια θνησιμότητα (ανά 100.000 άτομα) από ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα έχει μειωθεί κατά 6,5 φορές. [6] για τις στατιστικές θνησιμότητας από το 1980 και μετά, υπάρχει σαφής αρνητική σχέση μεταξύ της ευπάθειας και του πλούτου. [7] έτσι, η αύξηση του πλούτου παρέχει πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σίγουρη προστασία έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα από ό,τι η μείωση των εκπομπών.
Η τάση στις στατιστικές θνησιμότητας δεν σημαίνει ότι οι καιρικές και κλιματικές καταστροφές έχουν γίνει λιγότερο συχνές ή λιγότερο έντονες. Η τάση υποδηλώνει ότι ο κόσμος είναι τώρα πολύ καλύτερος στην πρόληψη των θανάτων από ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της αύξησης του πλούτου (με κινητήρια δύναμη την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα), η οποία παρέχει καλύτερες υποδομές, μεγαλύτερα αποθέματα, έγκαιρες προειδοποιήσεις και μεγαλύτερη ικανότητα ανάκτησης.
Τα στατιστικά στοιχεία για τη μείωση της θνησιμότητας εγείρουν διάφορα ζητήματα και αντιφάσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφέρουν προστασία από τις επιπτώσεις της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής». Τι γίνεται με τα «δικαιώματα» των ανθρώπων που πέθαναν στις αρχές του 20ου αιώνα (ή και νωρίτερα) από ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που προκλήθηκαν μόνο από τη φυσική μεταβλητότητα του καιρού και του κλίματος; Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτοί οι θάνατοι εκείνη την εποχή; Οι θάνατοι μετράνε μόνο αν υποτίθεται ότι προκλήθηκαν από την ανθρωπογενή θέρμανση, αλλά όχι, για παράδειγμα, από τον περιορισμό της πρόσβασης σε ασφαλή καύσιμα για μαγείρεμα[8]; Πώς πρέπει να εξισορροπηθεί το κόστος της πρόληψης των θανάτων που συνδέονται με ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα (είτε φυσικά είτε ανθρωπογενή) με το κόστος της προσπάθειας πρόληψης του εξαιρετικά μεγαλύτερου αριθμού θανάτων από μυριάδες άλλες αιτίες;
Τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν το υποτιθέμενο δικαίωμα σε ένα ασφαλές κλίμα αποδυναμώνονται σημαντικά μόλις γίνουν κατανοητές οι δυσμενείς επιπτώσεις των πολιτικών για την επίτευξη ενός ασφαλούς κλίματος στην παραγωγή τροφίμων. Επιπλέον, οι πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση. Για παράδειγμα, τα καύσιμα που βασίζονται στη δασική βιομάζα προκαλούν αποψίλωση των δασών, ενώ οι χερσαίες και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάρκα μπορούν να βλάψουν (και, στην πραγματικότητα, βλάπτουν) τον κοινωνικό ιστό, τις τιμές των ακινήτων, τη φύση, τη βιοποικιλότητα, το τοπίο και την ανθρώπινη υγεία. Η εξόρυξη και η κατασκευή που απαιτούνται για τις μπαταρίες και άλλα αγαθά και υποδομές που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκαλούν επίσης εκπομπές CO2. Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει λάβει τη θέση ότι το δικαίωμα στη ζωή προστατεύει επίσης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τους κινδύνους για την υγεία, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτές οι δυσμενείς περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με οποιεσδήποτε πολιτικές για την αντιμετώπιση της απόφασης του Δικαστηρίου.
Περίληψη. Θα υπάρχει συνεχής ανάγκη για ορυκτά καύσιμα. Οι ραγδαίοι περιορισμοί στα ορυκτά καύσιμα πριν από τη διαθεσιμότητα καθαρότερης ενέργειας παρεμβαίνουν σε στόχους βιωσιμότητας με υψηλότερη ιεράρχηση - όχι φτώχεια, όχι πείνα, προσιτή και καθαρή ενέργεια και βιομηχανία-καινοτομία-υποδομή. Δεν υπάρχει ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα ασφαλές ή σταθερό κλίμα. Εκτός από την έλλειψη διεθνούς συμφωνίας, ένα τέτοιο «δικαίωμα» περιέχει πάρα πολλές αντιφάσεις για να έχει νόημα.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
There is no human right to a safe or stable climate - Climate Etc.
https://judithcurry.com/2024/04/09/there-is-no-human-right-to-a-safe-or-stable-climate/