Έγγραφο του WEF (Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) Περιγράφει τους «Σημαντικούς Κινδύνους» της Ψηφιακής Ταυτότητας (Digital ID)
«Σημαντικοί κίνδυνοι» για την ελευθερία : Έγγραφο του WEF περιγράφει λεπτομερώς τις δυνατότητες της ψηφιακής ταυτότητας για καταναγκασμό και επιτήρηση
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - ID Tech | 4 Ιουλίου 2023
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
..που στην εδώ αποικία Χρέους θα εμπεριέχει τον "Προσωπικό Αριθμό"
Η έννοια της ψηφιακής ταυτότητας «ενέχει σημαντικούς κινδύνους», ο σοβαρότερος εκ των οποίων είναι ενδεχομένως ο «αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η καταπίεση».
Αυτή είναι μια προειδοποίηση από μια νέα «Έκθεση Insight Report» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας ψηφιακής ταυτότητας. Η έκθεση αξιολογεί τα σημαντικά δυνητικά οφέλη της ψηφιακής ταυτότητας, και ιδιαίτερα της αποκεντρωμένης ψηφιακής ταυτότητας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της μεγαλύτερης κοινωνικής ένταξης και της ενισχυμένης προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όταν εφαρμόζεται σωστά.
Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι που περιγράφονται στην έκθεση, πολλοί από τους οποίους θα είναι γνωστοί στους επικριτές των προγραμμάτων ψηφιακής ταυτότητας. Το WEF σημειώνει ότι, καθιστώντας την πρόσβαση υπό όρους, η ταυτότητα κάθε είδους «είναι, από τη φύση της, αποκλειστική». Για παράδειγμα, δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει άδεια οδήγησης χωρίς να δώσει διεύθυνση κατοικίας - αποκλείοντας όσους δεν έχουν διεύθυνση κατοικίας. Και σε καταστάσεις στις οποίες συλλέγονται ευαίσθητα δεδομένα, «υπάρχουν επίσης κίνδυνοι περιθωριοποίησης και καταπίεσης, με την ταυτότητα να χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη δίωξη ατόμων ή ομάδων», αναφέρει η έκθεση.
Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της συναίνεσης. Οι επικριτές των προσπαθειών για ψηφιακή ταυτότητα συχνά αντιδρούν στην πιθανότητα να εξαναγκαστεί κάποιος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, και αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσεις που διερευνούν την ψηφιακή ταυτότητα προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν***.
*** Σημ.: Οι “κυβερνήσεις” δηλαδή οι Young global leaders, πιόνια του Κλάους Σβαμπ
Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αισθάνθηκε αναγκασμένο να δημοσιεύσει ένα ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τα δικά του σχέδια για την ανάπτυξη ενός διακρατικού συστήματος σύνδεσης, το οποίο ονομάστηκε «GOV.UK One Login», αφού αντιμετώπισε πολυάριθμες κριτικές σε δημόσια διαβούλευση νωρίτερα φέτος. Και ένας από τους ισχυρισμούς που προσπάθησε να διαψεύσει είναι η ιδέα ότι η χρήση του GOV.UK One Login θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα είναι, δηλώνοντας: «Οι offline και προσωπικές διαδρομές θα είναι διαθέσιμες για τα άτομα που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την online υπηρεσία».
(Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει επίσης ότι η σχεδιαζόμενη υπηρεσία σύνδεσης δεν είναι «ψηφιακή ή φυσική ταυτότητα», αλλά αυτό μπορεί να είναι θέμα σημειολογίας: το ενημερωτικό δελτίο της εξηγεί επίσης ότι το σύστημα σύνδεσης θα επιτρέπει στους τελικούς χρήστες «να αποδεικνύουν ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο» και ότι «θα μπορούν να “επαναχρησιμοποιούν” την αποδεδειγμένη ταυτότητά τους»).
Για τους επικριτές, η εκτίμηση κινδύνου του WEF προσφέρει λίγη καθησυχαστική πληροφόρηση. «Καθώς ένα σύστημα επεκτείνεται, οι συνέπειες της μη συμμετοχής σε αυτό μπορεί να γίνουν τόσο σοβαρές ώστε να καταστήσουν την εγγραφή ουσιαστικά αναπόφευκτη», αναφέρει η έκθεση. «Όταν η πρόσβαση σε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία εξαρτάται από την κατοχή μιας μορφής ταυτότητας και αυτή η ταυτότητα είναι ευρέως διαδεδομένη, τα άτομα μπορεί να εξαναγκαστούν ουσιαστικά να αποκτήσουν αυτή τη μορφή ταυτότητας, ακόμη και αν δεν υπάρχει νομική βάση για την απαίτησή της».
Όπως επισημαίνει το WEF, οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου εντοπίζονται και στα παραδοσιακά προγράμματα ταυτότητας. Όμως, η ψηφιακή ταυτότητα φέρνει μαζί της ορισμένες τεχνολογικές ανησυχίες, όπως η εκμετάλλευση των δεδομένων.
«Τα ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα βιομετρικά, ενέχουν υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης», σημειώνει η έκθεση. «Για παράδειγμα, τα βιομετρικά στοιχεία μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω επιθέσεων «man-in-the-middle« (“του-ενδιάμεσου-ανθρώπου” δλδ. του Χάκερ), όπου οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους ενός ατόμου».
Ενώ οι εγκληματίες είναι μερικές φορές σε θέση να χρησιμοποιήσουν γνήσια, φυσικά βιομετρικά στοιχεία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς, όπως σε πρόσφατες ληστείες που χρησιμοποίησαν τα πρόσωπα των θυμάτων υπό την επήρεια ναρκωτικών για να ξεκλειδώσουν τα smartphones τους, οι ανησυχίες σχετικά με την κλοπή βιομετρικών δεδομένων μέσω επιθέσεων man-in-the-middle είναι σχετικά ξεπερασμένες. Τα βιομετρικά δεδομένα ενός χρήστη - ιδίως τα δεδομένα του προσώπου του, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για ψηφιακή ταυτοποίηση - είναι από τη φύση τους δημόσια και βρίσκονται εύκολα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια, η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιομετρίας είναι η διασφάλιση της αυθεντικότητας μιας υποβληθείσας βιομετρικής σάρωσης, ένας τομέας καινοτομίας που έχει εξελιχθεί αρκετά. Η άμεσα διαθέσιμη τεχνολογία ανίχνευσης ζωντάνιας, οι πρόοδοι στην κρυπτογραφία και οι βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης δεδομένων έχουν προχωρήσει στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής.
Τούτου λεχθέντος, οποιοσδήποτε κίνδυνος παραβίασης μπορεί να ελαχιστοποιηθεί περαιτέρω μέσω μιας αποκεντρωμένης προσέγγισης, κατά την οποία τα δεδομένα αποθηκεύονται στη συσκευή του χρήστη και όχι σε μια κεντρική τοποθεσία.
«Ένας κρίσιμος στόχος της αποκεντρωμένης ταυτότητας, ο οποίος όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, είναι η δημιουργία προσβάσιμων, εύχρηστων εργαλείων που θα επιτρέπουν στον καθένα να ασκεί έλεγχο των πληροφοριών του», αναφέρεται στην έκθεση. «Ωστόσο, εάν τα άτομα χρησιμοποιούν τρίτους μεσάζοντες για να βοηθήσουν στη διαχείριση των δεδομένων τους, ο κίνδυνος εκμετάλλευσης των δεδομένων μπορεί να επανέλθει».
Πρόκειται για μια πιο θετική προοπτική για την αποκεντρωμένη ψηφιακή ταυτότητα, αλλά η ίδια η έκθεση επιμένει ότι δεν υποστηρίζει αυτή τη συγκεκριμένη προσέγγιση για την ψηφιακή ταυτότητα ή τη χρήση οποιασδήποτε συγκεκριμένης μορφής ταυτότητας. Παρ' όλα αυτά, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει επιδείξει περιέργεια για την ψηφιακή ταυτότητα ως κοινωνικά ωφέλιμο εργαλείο, ενώ άλλα φόρουμ παγκόσμιας συνεργασίας, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούν έργα ψηφιακής ταυτότητας.
Πηγές: WEF, GOV.UK
Σημ.: Η ιστορία αποκαλύπτει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: τα συστήματα ελέγχου συχνά ανακοινώνονται σε κοινή θέα. Όταν τα αυτόκλητα θεσμικά όργανα τεκμηριώνουν ανοιχτά τους κινδύνους αποκλεισμού, εξαναγκασμού και καταπίεσης που ενυπάρχουν στις προτεινόμενες τεχνολογίες τους - και παρόλα αυτά συνεχίζουν να τις προωθούν - αυτό απαιτεί ενδελεχή εξέταση. Η παραδοχή του WEF ότι η ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να καταστήσει τη διαφωνία «ουσιαστικά αναπόφευκτη» δεν είναι απλώς μια προειδοποίηση- είναι ένα σχέδιο πιθανών αποτελεσμάτων. Είτε πρόκειται για αφελή ουτοπία είτε για υπολογισμένο σχεδιασμό, το αποτέλεσμα παραμένει πανομοιότυπο: η διάβρωση της αυτονομίας. Όταν οι ελίτ παραδέχονται την ικανότητα ενός εργαλείου για τυραννία, ενώ παράλληλα δημιουργούν την υποδομή του, η κοινωνία πρέπει να αναρωτηθεί: Ποιος επωμίζεται το κόστος αυτής της «προόδου»; Η μεγαλύτερη παγίδα είναι να πιστεύουμε ότι η ελευθερία επιβιώνει όταν η συμμετοχή είναι υποχρεωτική λόγω των συνεπειών και όχι λόγω του νόμου, ενός νόμου που έτσι και αλλιώς εάν εντέλει επιβληθεί πετά και το τελευταίο απατηλό πέπλο της ψευτο-δημοκρατίας και φανερώνει το Τερατώδες, αληθινό τους πρόσωπο αυτό του Χυδαίου και κτηνώδους Κομμουνιστο-φασισμού.
Translated with DeepL.com (free version)
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
WEF Paper Outlines 'Significant Risks' of Digital ID - ID Tech
https://idtechwire.com/wef-paper-outlines-significant-risks-of-digital-id/