Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF): Η Πληθυσμιακή Κατάρρευση Είναι "Καλή για τον Πλανήτη"
Μετάφραση: Απολλόδωρος
21 Αυγούστου 2023 | Jason Walsh | Διαβάστε το εδώ
Η καθηγήτρια της Οξφόρδης Sarah Harper, η οποία είναι σύμβουλος του Global Agenda Council on Ageing Societies του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), υποστηρίζει ότι η μείωση της γονιμότητας και η προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης είναι "καλή για τον πλανήτη".
Κάποτε μια "δεξιά συνωμοσία", ο αποπληθυσμός αναγνωρίζεται τώρα από ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως η Telegraph.
Η καθηγήτρια Harper δήλωσε στην Telegraph:
"Νομίζω ότι είναι καλό το γεγονός ότι οι χώρες με υψηλό εισόδημα και υψηλή κατανάλωση στον κόσμο μειώνουν τον αριθμό των παιδιών που κάνουν. Είμαι αρκετά θετικός ως προς αυτό".
Η καθηγήτρια του WEF δήλωσε ότι η μείωση της γονιμότητας θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της "γενικής υπερκατανάλωσης που έχουμε αυτή τη στιγμή", η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη.
Η σύμβουλος του WEF επισημαίνει επίσης ότι μια πληθυσμιακή κατάρρευση ως αποτέλεσμα της μείωσης των γεννήσεων θα επιφέρει μείωση των εκπομπών CO2.
Ωραία, οπότε μπορούμε όλοι να χαλαρώσουμε τότε;
Σύμφωνα με την έρευνα, τα πλούσια έθνη τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τις φτωχότερες χώρες, επειδή μπορούν να αγοράζουν περισσότερα αγαθά, να ταξιδεύουν και να κάνουν άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν εκπομπές.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν 29 φορές μεγαλύτερες από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Ο Igor Chudov από το The Daily Sceptic έχει κάποιες πολύ βάσιμες ερωτήσεις σχετικά με τους στόχους του WEF:
Εδώ είναι το περίεργο μέρος: Αν η ηγεσία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήθελε να μειώσει τις εκπομπές από τις πλούσιες χώρες, θα μπορούσα να καταλάβω πώς θα ήλπιζαν ότι η μείωση του πληθυσμού θα οδηγούσε σε μείωση της οικονομικής παραγωγής. Πέρα από τις ηθικές επιπτώσεις, είναι απλά μαθηματικά ότι λιγότεροι άνθρωποι σημαίνουν λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, λιγότερα τρόφιμα που καταναλώνονται, και ούτω καθεξής.
Ωστόσο, συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό! Ενώ ο πληθυσμός των ντόπιων γηγενών δεν αναπαράγεται πλέον στα επίπεδα που απαιτούνται για τη διατήρηση του πληθυσμού, η νέα μετανάστευση επιταχύνεται. Αποτελεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των γεννήσεων!
Ενώ ο αριθμός των γεννήσεων στη Βρετανία μειώνεται, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται από γονείς που μετανάστευσαν από χώρες εκτός Βρετανίας έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.
Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά που γεννήθηκαν πέρυσι γεννήθηκαν από μητέρες που γεννήθηκαν εκτός του Η.Β. Ο αριθμός των γεννήσεων από γυναίκες που γεννήθηκαν εκτός του Η.Β. αυξήθηκε κατά 3.600 σε ετήσια βάση και αντιπροσωπεύει το 30,3% του συνόλου των γεννήσεων. Το προηγούμενο μέγιστο ποσοστό ήταν 29,3% το 2020.
Όταν συμπεριλαμβάνεται και ο πατέρας, περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά που γεννήθηκαν πέρυσι είχαν τουλάχιστον έναν γονέα που γεννήθηκε στο εξωτερικό. Στο Λονδίνο, το ποσοστό αυτό ήταν τα δύο τρίτα.
Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με την επιθυμία μείωσης των πληθυσμών των χωρών με υψηλή κατανάλωση. Φαίνεται αυτοκαταστροφικό να γιορτάζουμε τη μείωση των γεννήσεων και ταυτόχρονα να ενισχύουμε τις αφίξεις νέων μεταναστών που εργάζονται σκληρά για να ζήσουν καλά, να καταναλώσουν πολύ, να κάνουν πολλά παιδιά και να πραγματοποιήσουν το "βρετανικό όνειρο".
Παρακαλώ μην ερμηνεύσετε ότι επισημαίνω την παραπάνω ανακολουθία ως εχθρική στάση μου απέναντι στους μετανάστες: Μετανάστευσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δούλεψα σκληρά για να έχω μια καλή ζωή και είμαι ευλογημένος με μια όμορφη οικογένεια και δύο μεγάλα παιδιά. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ζήσω σε αυτή την υπέροχη χώρα της ελευθερίας - και είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι άλλοι μετανάστες θέλουν να ζήσουν καλά και να εργαστούν σκληρά, όπως ακριβώς έκανα κι εγώ.
Ωστόσο, παρόλο που είμαι εξίσου συμπαθής προς τους μετανάστες, όπως και προς τους ντόπιους, δεν μπορώ να απαλλαγώ από την αίσθηση ότι ο καθηγητής Harper και το WEF έχουν μια ασυνέπεια μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων και των πράξεων που δεν μπορώ να εξηγήσω εύκολα.
Αυτή την ασυνέπεια δεν μπορώ να την καταλάβω: Οι νέοι μετανάστες θέλουν να καταναλώνουν εξίσου με τους γηγενείς κατοίκους. Γιατί να ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση από φτωχές χώρες σε πλούσιες χώρες, αν ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών που θα προκύψουν λόγω της μείωσης του πληθυσμού των πλούσιων χωρών;
Τον Ιούνιο, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry δήλωσε ότι 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι "μη βιώσιμοι".
Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους τον Νοέμβριο του 2022, τρεις φορές περισσότερο από τον αριθμό που καταγράφηκε το 1950.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, ο σημερινός αριθμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Ωστόσο, ο John Kerry εξέφρασε φόβους για την τρέχουσα αύξηση του πληθυσμού, περιγράφοντας τα σχέδιά του στο AFP.
"Προσωπικά, δεν νομίζω ότι είναι βιώσιμος", δήλωσε ο Kerry.
"Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας και τον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούμε να φροντίσουμε στον πλανήτη", πρόσθεσε.
—Δικτυογραφία:
WEF Adviser: Population Collapse is "Good for the Planet"
https://www.dailyfetched.com/wef-adviser-population-collapse-is-good-for-the-planet/