Εισαγωγή Της Τεχνητής Νοημοσύνης (TN - AI) Στην Υγειονομική Περίθαλψη: Σίγουρα Μια Συνταγή Για Καταστροφή!
Μετάφραση: Απολλόδωρος
8 Αυγούστου 2024 | Dawn Lester | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Όπως είπα και στο τέλος του προηγούμενου άρθρου μου, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση!
Και εδώ είναι κάτι για το οποίο πρέπει πραγματικά να είμαστε σε εγρήγορση - η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην «υγειονομική περίθαλψη».
Παρόλο που η χρήση της ΤΝ μπορεί να παρουσιάσει οφέλη σε ορισμένους τομείς της ζωής μας, αυτό δεν θα συμβεί αν - ή ίσως και όταν - αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του κυρίαρχου ιατρικού συστήματος της «υγειονομικής περίθαλψης».
Ο λόγος; Επειδή αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί με βάση την πραγματική κατανόηση του πώς λειτουργεί πραγματικά το ανθρώπινο σώμα, οπότε οι πληροφορίες που τροφοδοτούνται στην ΤΝ θα είναι σοβαρά ελαττωματικές, αν όχι εντελώς λανθασμένες!!!
Όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «σκουπίδια μέσα, σκουπίδια έξω».
Σε τι αναφέρομαι λοιπόν;
Για άλλη μια φορά, είναι το παλιό καλό BBC που μου έδωσε την έμπνευση, όπως συμβαίνει συχνά, αυτή τη φορά σε ένα άρθρο με τίτλο: «Game changer» AI detects hidden heart attack risk (Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον κρυμμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ) που ξεκινά ως εξής:
«Η τεχνολογία που εντοπίζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή τα επόμενα 10 χρόνια έχει χαιρετιστεί ως «παιχνίδι που αλλάζει» από τους επιστήμονες».
Αυτό ακούγεται καταπληκτικό, έτσι δεν είναι; Και κάτι που θα έπρεπε σίγουρα όλοι να επικροτούμε- αλλά - και είναι ένα τεράστιο αλλά - πρέπει να ρωτήσουμε: Τι παραμέτρους «κινδύνου» ανιχνεύει η τεχνολογία; Τι μπορεί πραγματικά να ανιχνεύσει; Το άρθρο αναφέρει,
«Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) ανιχνεύει φλεγμονές στην καρδιά που δεν φαίνονται στις αξονικές τομογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ακτίνων Χ και τεχνολογίας υπολογιστών».
Αυτό δεν προσφέρει επαρκή εξήγηση, όσον αφορά εμένα, οπότε ας ψάξουμε βαθύτερα.
Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε είναι να θέσουμε το ερώτημα: Τι είναι η φλεγμονή;
Σύμφωνα με το NIEHS (Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών Υγείας), το οποίο αποτελεί μέρος του NIH και, ως εκ τούτου, βασικό παράγοντα του ιατρικού κατεστημένου,
«Η φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της άμυνας του οργανισμού σε τραυματισμό ή μόλυνση και, με αυτόν τον τρόπο, είναι ευεργετική».
Αγνοώντας την αναφορά στη «μόλυνση», ο ορισμός αυτός δείχνει ότι η φλεγμονή αντιπροσωπεύει μια διαδικασία επούλωσης και όχι μια διαδικασία που προκαλεί ασθένειες.
Ο ορισμός προσθέτει ότι,
«Όμως η φλεγμονή είναι επιζήμια όταν εμφανίζεται σε υγιή ιστό ή διαρκεί πολύ καιρό».
Με βάση το ότι η φλεγμονή είναι μια διαδικασία επούλωσης, πώς μπορεί να εμφανιστεί σε «υγιή ιστό»; Θα έλεγα ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Εάν υπάρχει φλεγμονή, τότε πρέπει να υπάρχει/έχει υπάρξει κάποια βλάβη ή τραυματισμός.
Σαφώς, αναγνωρίζεται ότι η φλεγμονή είναι επιζήμια αν παραταθεί, αλλά αυτό εξακολουθεί να μην αποδεικνύει ότι εμφανίζεται σε «υγιή ιστό»- με άλλα λόγια, αυτό δεν αποδεικνύει ότι η φλεγμονή προκαλεί τη βλάβη στον υγιή ιστό. Η παρουσία παρατεταμένης φλεγμονής υποδηλώνει ότι μπορεί κάλλιστα να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα που ο οργανισμός δεν έχει ακόμη επιλύσει, και αυτό εγείρει ένα ερώτημα σχετικά με το αν ο ιστός μπορεί πράγματι να αναφέρεται ως «υγιής».
Είναι ενδιαφέρον ότι η ιστοσελίδα του NIEHS αναγνωρίζει ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αλλά το σύστημα του ιατρικού κατεστημένου αποτυγχάνει παταγωδώς να αντιμετωπίσει αυτόν τον παράγοντα σε οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες προσεγγίσεις του για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, όπως θα δείξω σύντομα.
Έτσι περιγράφεται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης,
«Αυτή η τεχνολογία είναι μετασχηματιστική και αλλάζει το παιχνίδι, διότι για πρώτη φορά μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις βιολογικές διαδικασίες που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, οι οποίες προηγούνται της ανάπτυξης στενώσεων και αποκλεισμών [εντός της καρδιάς]», δήλωσε ο καθηγητής Keith Channon, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, οι ασθενείς που πάσχουν από πόνο στο στήθος και παραπέμπονται για μια συνηθισμένη αξονική τομογραφία, η σάρωσή τους αναλύεται από την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης CaRi-Heart της Caristo Diagnostics.
Ένας αλγόριθμος, ο οποίος ανιχνεύει τη στεφανιαία φλεγμονή και την πλάκα, αξιολογείται στη συνέχεια από εκπαιδευμένους χειριστές για την επαλήθευση της ακρίβειας».
Η επόμενη ερώτησή μου λοιπόν είναι: Πώς αυτό αντιπροσωπεύει βελτίωση στην ανίχνευση των «ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο»;
Ως συνήθως, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο του BBC είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης», που ονομάζεται μελέτη Orfan (βρίσκει κανείς άλλος ότι αυτό είναι ένα μάλλον δυσοίωνο ακρωνύμιο για να επιλέξει;) Σύνδεσμος προς τη μελέτη
«Η μελέτη Orfan (Oxford Risk Factors and Non-invasive imaging), η οποία περιελάμβανε 40.000 ασθενείς και δημοσιεύθηκε στο Lancet, διαπίστωσε ότι το 80% των ατόμων στέλνονταν πίσω στην πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς καθορισμένο σχέδιο πρόληψης ή θεραπείας.
Εστιάζοντας σε αυτή τη συνομοταξία, οι ερευνητές δήλωσαν ότι διαπίστωσαν ότι εάν οι ασθενείς είχαν φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες τους, είχαν 20 έως 30 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια».
Ο σκοπός της μελέτης αναφέρθηκε ότι ήταν,
«...να ελεγχθεί η υπόθεση ότι η φλεγμονή των στεφανιαίων αρτηριών οδηγεί στην καρδιακή θνησιμότητα ή στα μείζονα δυσμενή καρδιακά συμβάντα (MACE) σε ασθενείς με ή χωρίς ΚΑ...».
CAD είναι η στεφανιαία νόσος.
Αλλά ακόμη και αν η φλεγμονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με μείζονα καρδιακά συμβάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο οδηγός ή η αιτία.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το NIEHS παραδέχεται ότι η «έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες» είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των ιστών.
Ωστόσο, αυτή είναι η συμβουλή που δίνεται σε όσους ανθρώπους βρέθηκαν να βρίσκονται σε «κίνδυνο», όπως αναφέρεται στο άρθρο του BBC,
«Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το BHF, διαπίστωσε ότι με τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, το 45% των ασθενών αυτών συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή ή ενθαρρύνθηκε να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποτρέψει τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προσβολών».
Αναγνωρίζω ότι οι «αλλαγές στον τρόπο ζωής» μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές.
Ωστόσο, η μελέτη συνιστά τη διερεύνηση των χημικών αιτιών της φλεγμονής και την αντιμετώπισή τους; Δυστυχώς -αλλά δεν αποτελεί έκπληξη- αυτό δεν ισχύει.
Η εστίαση βασίζεται στον «τερματισμό της διαδικασίας της νόσου», αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Και αυτό συμβαίνει επειδή, όπως ανέφερα στην αρχή αυτού του άρθρου, το ιατρικό σύστημα δεν κατανοεί το ανθρώπινο σώμα, πώς λειτουργεί στην υγεία, τι πραγματικά είναι τα συμπτώματα και πώς να επαναφέρει το σώμα στην κατάσταση της υγείας.
Στην προσπάθειά του να μας κάνει όλους να πιστέψουμε ότι αυτό που αναφέρουν είναι «αληθινό» και ότι πραγματικά βοηθάει τους ανθρώπους, το BBC παραθέτει μια προσωπική περίπτωση. Αναφέρονται σε έναν 58χρονο άνδρα ο οποίος εντάχθηκε στη μελέτη Orfan αφού αντιμετώπισε πόνο στο στήθος και παραπέμφθηκε για αξονική τομογραφία. Φαίνεται ότι θεωρήθηκε ως «άτομο σε κίνδυνο» και αυτή είναι η συμβουλή που του δόθηκε,
«Ο πωλητής διπλών τζαμιών έχει πλέον συνταγογραφηθεί με στατίνες, του είπαν να κόψει το κάπνισμα και να αυξήσει την άσκησή του, αφού οι εξετάσεις με τη χρήση της ανάλυσης ΤΝ-AI έδειξαν ότι διατρέχει κίνδυνο καρδιακής προσβολής».
Πού είναι η συμβουλή για τις «περιβαλλοντικές χημικές ουσίες»; Του δόθηκε αυτή η συμβουλή, αλλά το BBC παρέλειψε να την αναφέρει; Ή μήπως δεν του δόθηκε καν αυτή η συμβουλή;
Όπως πάντα, η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους κύριους ωφελημένους αυτής της νέας «τεχνολογίας».
Όσον αφορά τη χρήση των στατινών, μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2015 με τίτλο: Statin Use and the Risk of Kidney Disease With Long-Term Follow-Up (8.4-Year Study) (Χρήση στατίνης και κίνδυνος νεφρικής νόσου με μακροχρόνια παρακολούθηση (μελέτη 8,4 ετών) που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Cardiology αναγνωρίζει ότι έχουν υπάρξει λίγες μελέτες σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση των στατινών. Το συμπέρασμα της μελέτης αναφέρει ότι,
«...η χρήση στατίνης σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οξείας και χρόνιας νεφρικής νόσου».
Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες στο άρθρο του BBC, για προφανείς λόγους.
Αντίθετα, ο μηχανισμός του ιατρικού συστήματος προχωράει ανεξάρτητα και προφανώς επιθυμεί να αναπτύξει αυτή την τεχνολογία πέρα από την απλή ανίχνευση των ανθρώπων που θεωρούν ότι διατρέχουν κίνδυνο. Επικαλούμενο τον καθηγητή Charalambos Antoniades, επικεφαλής της μελέτης Orfan, το BBC αναφέρει,
«Τώρα, με αυτού του είδους την τεχνολογία [Τεχνητής Νοημοσύνης], γνωρίζουμε ακριβώς ποιος ασθενής έχει τη δραστηριότητα της νόσου στις αρτηρίες του πριν καν αναπτυχθεί η νόσος».
«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κινηθούμε έγκαιρα για να τερματίσουμε τη διαδικασία της νόσου και να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη της νόσου και στη συνέχεια να αποτρέψουμε την εμφάνιση καρδιακών προσβολών».
Και εδώ είναι που η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί ως «συνταγή καταστροφής», όπως ισχυρίζομαι στον τίτλο- το άρθρο συνεχίζει,
«Ο κατασκευαστής της, η εταιρεία Caristo Diagnostics, spinout του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε ότι εργάζεται ήδη για την προσαρμογή της τεχνολογίας για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.
Έτσι, τώρα δεν σχεδιάζουν μόνο να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να «εντοπίσουν» ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουν και για να «προλάβουν» προβλήματα υγείας - ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται.
Και πάλι, με τον κίνδυνο να επαναλάβω τον εαυτό μου, τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν εάν τα βαθύτερα αίτια είναι άγνωστα.
Το ιατρικό κατεστημένο δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, οπότε είναι εντελώς άσχετο με τους τρόπους «πρόληψης» των προβλημάτων υγείας.
Το άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι η εισαγωγή και η χρήση της τεχνολογίας ΤΝ θα μειώσει αναπόφευκτα την απαίτηση για ιατρικά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Η ανάγκη για ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές θα μειωθεί ραγδαία - αναρωτιέμαι πόσοι από όσους εργάζονται στο σύστημα το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό; Θα τους ανοίξει επιτέλους τα μάτια για τα μοιραία ελαττώματα του συστήματος που έχουν περάσει χρόνια σπουδάζοντας και ασκώντας το επάγγελμα; Αν όχι, δεν έχω ιδέα τι θα χρειαστεί.
Είναι σαφές ότι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτεί κυρίως τεχνικούς που θα μπορούν να χειρίζονται την τεχνολογία και να ερμηνεύουν τα «αποτελέσματα», και ίσως και να παρέχουν συνταγές, σύμφωνα με διάφορους αλγόριθμους - αλλά όλα αυτά βασίζονται σε ένα εντελώς λανθασμένο μοντέλο.
Αυτό δεν είναι «υγειονομική περίθαλψη».
Και πριν νομίζετε ότι αυτό ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, λάβετε υπόψη σας την τελευταία πρόταση μέσα στο άρθρο του BBC,
«Βρίσκεται επίσης υπό εξέταση στις ΗΠΑ και έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη και την Αυστραλία». (η έμφαση προστίθεται)
Η λύση;
Όπως πάντα, απαιτείται εμείς να μάθουμε πώς να αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τον έλεγχο της δικής μας υγείας, ώστε να μην παγιδευτούμε σε αυτό το ιατρικό σύστημα που δεν έχει καμία σχέση με την «υγεία» και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την προσπάθεια ακόμη και της ανάπτυξης μιας καλύτερης κατανόησης της υγείας και του ανθρώπινου σώματος.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία:
Introducing AI into healthcare: Surely a recipe for disaster!