Βλάπτουν Tα Φώτα LED τον Αμφιβληστροειδή Σας;
Επιπλέον, 3 συστάσεις για τον χρόνο χρήσης της οθόνης για να προστατεύσετε τα παιδιά σας
Mετάφραση: Απολλόδωρος
9 Αυγούστου, 2019 | Cleveland Clinic| Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Σώζοντας το περιβάλλον από το 1962, το μέλλον είναι τώρα για τα φώτα LED. Ενεργειακά αποδοτικά και οικονομικά αποδοτικά: Τι να μην αγαπήσουμε;
Λοιπόν, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες: πολλά. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να βλάψει τα μάτια και την υγεία μας. Ο οφθαλμίατρος Rishi Singh, MD, ρίχνει φως σε αυτό το ζήτημα.
“Βρέχει” φώτα LED
Τα LED, ή αλλιώς δίοδοι εκπομπής φωτός, είναι σαν τον Αμαζόνιο: Είναι παντού. Τα LED έχουν γίνει γρήγορα ο κατάλληλος φωτισμός τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα σπίτια. Το Υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ όλων των πωλήσεων ωρών φωτισμού μέχρι το 2020 (οι φωτισμοί είναι ένα μέτρο του εκπεμπόμενου φωτός).
Δεν είναι περίεργο. Από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τις τηλεοράσεις και τις οθόνες των υπολογιστών, τα φώτα LED μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα μήλα των ματιών μας - την τεχνολογία.
Αλλά εδώ είναι το σημείο όπου ο Τόμας Έντισον μπορεί να στριφογυρίζει στον τάφο του: Τα LED παράγουν μπλε φως μικρού μήκους κύματος, υψηλής ενέργειας, το οποίο έχει συνδεθεί με βιολογικές διαταραχές και διαταραχές του ύπνου.
Συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο μπλε φωτός - όταν μια έντονη πηγή φωτός προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής είναι το τμήμα του ματιού που μετατρέπει το φως σε παλμούς που γίνονται οι εικόνες που βλέπουμε.
Σας κάνουν κακό τα φώτα LED;
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προειδοποιούν ότι τα φώτα LED μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό:
Μια ισπανική μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία LED μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή.
Μια έκθεση του 2019 από τον Γαλλικό Οργανισμό για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (ANSES) προειδοποίησε για τις «φωτοτοξικές επιδράσεις» της έκθεσης στο μπλε φως, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας. Η έκθεση σημείωνε επίσης ότι τα γυαλιά και τα φίλτρα αποκλεισμού του μπλε φωτός ενδέχεται να μην προστατεύουν από αυτές και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις.
Αλλά πριν πετάξετε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές (χα, ναι, σωστά!), ο Dr. Singh λέει ότι οι ένορκοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία αληθινή, ισχυρή μελέτη που να αποδεικνύει με οποιονδήποτε τρόπο ότι είναι επιβλαβής ή ευεργετική», εξηγεί ο Dr. Singh. «Δεν είχαμε δείκτη δομικής βλάβης στον αμφιβληστροειδή από αυτές τις τεχνολογίες φωτισμού. Έτσι, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να συστήσουμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν».
Πώς επηρεάζει το μπλε φως και ο χρόνος της οθόνης την υγεία των παιδιών;
Παρά το αδιέξοδο, ο Dr. Singh λέει ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους γονείς να λαμβάνουν προφυλάξεις για τον χρόνο της οθόνης με τα παιδιά τους. Ένας λόγος είναι ότι τα μάτια των παιδιών δεν φιλτράρουν το μπλε φως τόσο καλά όσο τα μάτια των ενηλίκων.
«Υπάρχει πάντα μια ανησυχία σχετικά με την έκθεση των παιδιών στην οθόνη», σημειώνει ο Dr. Singh. «Όσο νεότερη είναι η γενιά, τόσο περισσότερο εκτίθενται στις οθόνες και στο μπλε φως από αυτές τις συσκευές με οπίσθιο φωτισμό LED. Εκτίθενται σε αυτά πολύ περισσότερο από ό,τι εμείς στο παρελθόν».
Ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον χρόνο χρήσης της οθόνης περιλαμβάνουν:
Παιδική μυωπία: Από το 1971, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από μυωπία στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε ότι δραστηριότητες όπως ο χρόνος στην οθόνη, οι οποίες απαιτούν από τα παιδιά να βλέπουν από κοντά, επωμίζονται μέρος της ευθύνης. «Ο φωτισμός LED μπορεί να συμβάλει σε αυτό, δεδομένου ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ταμπλέτες και τα κινητά τους για να κάνουν πολλά πράγματα».
Ψηφιακή καταπόνηση των ματιών: Ξηρά, φαγούρα στα μάτια; Ελέγξτε. Θολή όραση και πονοκέφαλοι; Διπλό τσεκ. Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών δεν είναι τόσο μια πάθηση όσο ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από την παρατεταμένη θέαση μιας οθόνης.
Κακός ύπνος: Όχι, η πρωινή γκρίνια των παιδιών σας μπορεί να μην είναι (μόνο) επειδή θέλουν να σας βασανίσουν. Έχει αποδειχθεί ότι ο χρόνος παραμονής στην οθόνη πριν από τον ύπνο προκαλεί λιγότερη υπνηλία και έκκριση μελατονίνης, αλλοιωμένους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και περισσότερη πρωινή κακουχία.
Συστάσεις για τον χρόνο οθόνης για την προστασία των ματιών των παιδιών σας
Ο Dr. Singh συνιστά να ακολουθείτε τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας για τον χρόνο οθόνης, όπως
Κάντε συχνά διαλείμματα: Μάθετε στα παιδιά σας να ακολουθούν τον κανόνα 20-20-20: Κοιτάξτε τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα. Ένα χρονόμετρο είναι ένας καλός τρόπος για να θυμάστε να το κάνετε αυτό. Αν πρόκειται για ηλεκτρονικό βιβλίο ή βιντεοπαιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να συνηθίσουν να κάνουν διάλειμμα αφού ολοκληρώσουν κάθε δεύτερο κεφάλαιο ή επίπεδο.
Ενθαρρύνετε το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους: Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι απλά και μόνο το να παίζουν περισσότερο έξω μπορεί να κάνει τα παιδιά λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία - ή αν αναπτύξουν, να έχουν ασθενέστερη συνταγή.
Διδάξτε καλές συνήθειες οθόνης: Τα παιδιά πρέπει να κρατούν τις οθόνες τουλάχιστον 18 έως 24 ίντσες μακριά από το πρόσωπό τους και να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους. Και δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν καλή στάση του σώματος για να αποτρέψουν το μυϊκό σφίξιμο και τους πονοκεφάλους που συμβαδίζουν με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
Are LED Lights Damaging Your Retina?
https://health.clevelandclinic.org/are-led-lights-damaging-your-retina