Πώς οι Tράπεζες Δημιουργούν Εκατομμύρια από το ΤΙΠΟΤΑ
Μετάφραση: Απολλόδωρος
20 Νοεμβρίου 2015 | Jack Peat | Διαβάστε το εδώ
Από τον Lee Carnihan
Ποιος δημιουργεί το 97% του χρήματος στην οικονομία μας; Αν είπατε η κυβέρνηση ή η Τράπεζα της Αγγλίας κάνετε λάθος. Δεν πρόκειται για ερώτηση-παγίδα, αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται με το μάτι. Η απάντηση εξαρτάται από το για ποιο χρήμα μιλάτε. Αν εννοείτε τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα που βγάζετε από το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, τότε ναι, η Τράπεζα της Αγγλίας δημιουργεί αυτό το "πραγματικό" χρήμα. Αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 3% των χρημάτων που χρησιμοποιούμε στην οικονομία μας. Το άλλο επιβλητικό 97% δημιουργείται από τις ιδιωτικές τράπεζες, τις οποίες δανείζουν σε εμάς και τις επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και ενυπόθηκων δανείων.
Όταν σας δίνουν ένα ενυπόθηκο δάνειο, για παράδειγμα, η τράπεζα δεν σας δίνει μια βαλίτσα γεμάτη χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα ή μερικές ράβδους χρυσού που ανέβασε από το θησαυροφυλάκιό της - ούτε για αστείο. Όχι. Συνδέονται στον υπολογιστή τους, πληκτρολογούν σε μια οθόνη τους αριθμούς που αντιστοιχούν στο ποσό που θέλετε - όπως πληκτρολογείτε αριθμούς σε μια αριθμομηχανή - και πατούν το κουμπί μεταφοράς. Έι, έτοιμο, μόλις "δημιούργησαν" κάποιο ολοκαίνουργιο ηλεκτρονικό χρήμα για εσάς. Η δουλειά έγινε. Είναι όπως λέει η Τράπεζα της Αγγλίας: "Αντί οι τράπεζες να λαμβάνουν καταθέσεις όταν τα νοικοκυριά αποταμιεύουν και στη συνέχεια να τις δανείζουν, ο τραπεζικός δανεισμός δημιουργεί καταθέσεις".
Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δεν μας δανείζουν τις δικές τους αποταμιεύσεις ή τις αποταμιεύσεις οποιουδήποτε άλλου, όπως έκαναν τις παλιές εποχές. Δημιουργούν νέο χρήμα που δεν υπάρχει μέχρι να πατήσουν τους αριθμούς στην οθόνη. Είναι αλήθεια. Το χρήμα δεν φυτρώνει στα δέντρα, αλλά φυτρώνει στις οθόνες των υπολογιστών.
Προτιμώ τον τρόπο που το εξηγεί ένας οικονομολόγος του ΔΝΤ: "Οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα από το πουθενά".
Και το γνωρίζει. Είναι τραπεζίτης, το έχει κάνει.
Όταν οι τράπεζες μας δανείζουν αυτό το λαμπερό νέο ηλεκτρονικό χρήμα, μας χρεώνουν τόκο. Αυτή είναι η αμοιβή τους για το ότι μας δανείζουν τα χρήματα που δημιούργησαν δωρεάν, από το πουθενά.
Και σε αντάλλαγμα, τους πληρώνουμε:
ΚΑΘΕ.
ΗΜΕΡΑ.
"Και λοιπόν", λέτε, "ποιο είναι το πρόβλημα; Έτσι λειτουργεί η οικονομία. Οι τράπεζες παρέχουν μια υπηρεσία και θα πρέπει να τους επιτραπεί να βγάλουν κέρδος από αυτήν. Έτσι είναι οι επιχειρήσεις".
Έχετε δίκιο. Το να τις αφήνουμε να δημιουργούν τα χρήματά μας, να τα δανείζουν και να μας χρεώνουν τόκους έχει γίνει η επιχείρησή τους. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.
Και ακόμη και αν αυτό είναι το "πώς είναι τώρα", αυτό δεν το κάνει σωστό ή καλό για εμάς. Κάποτε κλέψαμε ανθρώπους από τα σπίτια τους και τους πουλήσαμε ως σκλάβους στην άλλη άκρη του κόσμου. Κάποτε εμποδίζαμε τις γυναίκες να ψηφίσουν. Κάποτε επιτρέψαμε στις έγκυες μητέρες να παίρνουν θαλιδομίδη. Κάποτε πιστεύαμε ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά τα πράγματα προκαλούσαν περισσότερο κακό παρά καλό, κάναμε κάτι γι' αυτό. Ό,τι έγινε, έγινε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ίδιο παλιό, ηλίθιο τρόπο, υποφέροντας από τα ίδια παλιά ηλίθια προβλήματα. Αυτό που είπε ο Χένρι Φορντ πριν από πολύ καιρό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα:
"Αν κάνεις πάντα αυτό που έκανες πάντα, θα παίρνεις πάντα αυτό που έπαιρνες πάντα".
Και αυτό που έχουμε είναι οι ιδιωτικές τράπεζες να δημιουργούν τα χρήματά μας από το πουθενά και να μας χρεώνουν για την απόλαυσή τους. Τι λαμπρό επιχειρηματικό μοντέλο. Πραγματικά. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε στις τράπεζες. Αυτό είναι ιδιοφυές. Δυστυχώς, όπως τα περισσότερα πράγματα που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, υπάρχει μια παγίδα. Και μάλιστα μεγάλη. Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο δημιουργίας των χρημάτων μας είναι πολύ απλό: αφού οι τράπεζες κερδίζουν από τη δημιουργία και το δανεισμό μας, έχουν προφανές κίνητρο να δημιουργήσουν και να δανείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Τι συμβαίνει με αυτό θα λέγατε; Όσο περισσότερα χρήματα, τόσο το καλύτερο, σωστά;
Ας το σκεφτούμε αυτό για λίγο... θυμάται κανείς το 2007; Λιγότερο από μια δεκαετία πριν.
Οι τράπεζες δεν είναι καλύτερες στο να δημιουργούν και να δανείζουν χρήματα από οποιονδήποτε άλλον. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι πολύ κακές σε αυτό. Όταν οι ιδιωτικές τράπεζες δημιούργησαν πάρα πολύ χρήμα στο παρελθόν, αυτό προκάλεσε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, η οποία κατέληξε με τη διάσωση της Royal Bank of Scotland από τους φορολογούμενους, που μας κόστισε 45 δισεκατομμύρια λίρες, ή 107 δισεκατομμύρια λίρες, αν λάβετε υπόψη και τη διάσωση των άλλων χρεοκοπημένων τραπεζών. Α, και ανέφερα τα άλλα 17 δισεκατομμύρια λίρες που μας κόστισε η έκδοση των κρατικών ομολόγων που χρηματοδότησαν τη διάσωση;
Ο πρώην πρόεδρος της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Adair Turner, τα είπε όλα τον Φεβρουάριο του 2013: "Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 συνέβη επειδή αποτύχαμε να περιορίσουμε τη δημιουργία ιδιωτικής πίστωσης και χρήματος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα".
Με άλλα λόγια, λόγω του κινήτρου του κέρδους, οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούσαν πάρα πολύ χρήμα, πολύ γρήγορα, και έκαναν όλο και πιο επικίνδυνες επενδύσεις και δάνεια. Δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον εαυτό τους και εμείς δεν αναλάβαμε δράση μέχρι που η RBS έπεσε στο κενό. Αυτό δεν πρέπει να είναι απροσδόκητο. Οι τράπεζες δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους επειδή αυτό είναι το επιχειρηματικό τους μοντέλο: βγάζουν αστρονομικά κέρδη από τη δημιουργία των χρημάτων μας από το πουθενά και το δανεισμό τους σε εμάς.
Όσο περισσότερα δημιουργούν, τόσο περισσότερα κέρδη αποκομίζουν. Έτσι, δεν έχουν κανένα λόγο να σταματήσουν να το δημιουργούν, ειδικά όταν ξέρουν ότι εμείς θα τους σώσουμε. Μπορούμε να βάλουμε όσες ρυθμίσεις θέλουμε, αλλά το κίνητρο του κέρδους θα εξακολουθεί να υπάρχει. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε μια νέα κρίση, είναι να τους σταματήσουμε να δημιουργούν τα χρήματά μας εξ αρχής. Γιατί να αφήσουμε τα παιδιά να είναι υπεύθυνα για το ζαχαροπλαστείο; Αυτό οδηγεί μόνο σε ζαχαροκαταιγίδα, κοιλόπονο και πτώση των δοντιών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα και να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Η δημιουργία χρημάτων με αυτόν τον τρόπο έχει μερικές πολύ άσχημες παρενέργειες:
Κάνει τις τράπεζες πολύ μεγάλες για να αποτύχουν: Καθώς δημιουργούν τη συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων μας και αποφασίζουν σε ποιον θα τα δανείσουν, ουσιαστικά ελέγχουν την οικονομία μας και ποια μέρη της θα αναπτυχθούν και θα συρρικνωθούν. Αλλά ενδιαφέρονται μόνο να δανείζουν στους τομείς της οικονομίας που προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Άλλοι τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν ακόμη να αποφέρουν απόδοση, έστω και χαμηλότερη, υπολειτουργούν ή λιμοκτονούν. Παρά αυτόν τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο της οικονομίας μας, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τράπεζες δεν εκλέγονται δημοκρατικά ούτε λογοδοτούν σε εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Fred Goodwin, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της RBS, τη γλίτωσε ατιμώρητος.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ασφαλίζουμε τις τράπεζες έναντι του δικού τους ριψοκίνδυνου δανεισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις: στηρίζονται από τους φορολογούμενους. Αλλά αν έπρεπε να παίξουν με τους ίδιους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς" που παίζουν και οι άλλες επιχειρήσεις, θα πετύχαιναν ή θα αποτύγχαναν ανάλογα με την ποιότητα των αποφάσεών τους και την παραγωγικότητά τους. Και δεν θα χρειαζόταν να τις ασφαλίζουμε ή να τις διασώζουμε.
Αυτό προκαλεί το σκάσιμο των φούσκων. Όπως επισημαίνει ο Martin Wolf από τους Financial Times, "...μόνο το 10% περίπου του τραπεζικού δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές επενδύσεις σε τομείς εκτός των εμπορικών ακινήτων". Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος που δημιουργούν οι τράπεζες ρίχνεται στην αγορά ακινήτων. Όσο περισσότερα χρήματα δημιουργούν οι τράπεζες και δανείζουν με τη μορφή ενυπόθηκων δανείων, τόσο περισσότερο μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε ακίνητα. Ακούγεται καλό, σωστά; Αλλά περιμένετε, υπάρχει και μια άλλη παγίδα: αυτό προκαλεί αύξηση των τιμών των κατοικιών, οπότε οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να δημιουργούν και να δανείζουν ακόμη περισσότερα χρήματα, δημιουργώντας μια φούσκα χρέους και τιμών που πάντα πρέπει να σκάσει - αν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι τράπεζες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις χρεώσεις τόκων. Να το κίνητρο του κέρδους που παρεισφρέει πάλι...
Ο Ben Dyson, από το Positive Money, εξηγεί την άλλη αρνητική επίδραση που έχει η δημιουργία χρήματος με αυτόν τον τρόπο στην αγορά κατοικίας,
"Οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τους μισθούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα σπίτια γίνονται όλο και λιγότερο προσιτά. Όποιος δεν είχε ήδη σπίτι πριν αρχίσει να μεγαλώνει η φούσκα, καταλήγει να δίνει όλο και περισσότερο από το μισθό του απλά και μόνο για να πληρώσει για ένα μέρος να ζήσει. Και δεν επηρεάζονται μόνο οι αγοραστές κατοικιών: πολύ σύντομα αυξάνονται και τα ενοίκια, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών κατοικιών".
Ποιος φταίει;
Δεν πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Το να δείχνετε με το δάχτυλο δεν θα αλλάξει το παρελθόν. Οι τράπεζες δημιουργούν τα χρήματά μας επειδή τις αφήνουμε και διοικούνται από ανθρώπους με οικογένειες όπως εσείς και εγώ. Δεν είναι τέρατα ή σατανικές ιδιοφυΐες τύπου James Bond. Αυτό δεν είναι ούτε θεωρία συνωμοσίας, αυτό το πρόβλημα είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο να λυθεί από το ποιος πυροβόλησε τον JFK.
Πώς λοιπόν θα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα;
Ας κάνουμε αυτό που λέει ο Martin Wolf των Financial Times,
"Να αφαιρέσουμε από τις τράπεζες την εξουσία να δημιουργούν χρήμα".
Ο μόνος λόγος που επιτρέπεται στις τράπεζες να δημιουργούν τα χρήματά μας είναι επειδή εμείς τις αφήνουμε. Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Έχουμε την εξουσία και τη δυνατότητα να δώσουμε σε κάποιον άλλον την εξουσία να δημιουργεί τα χρήματά μας, αν το θέλουμε. Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε την άδεια από τις τράπεζες.
Αν όχι από τις ιδιωτικές τράπεζες, τότε από ποιους;
Εύκολα. Η Τράπεζα της Αγγλίας. Η αποστολή της είναι "να προάγει το καλό του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρώντας τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τους εμπιστευόμαστε να δημιουργούν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματά μας - το 3% των χρημάτων μας. Θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να δημιουργήσουν το ηλεκτρονικό μας χρήμα, το υπόλοιπο 97%.
Αν τις αφήναμε να δημιουργούν το 100% των χρημάτων μας, οι ιδιωτικές τράπεζες θα ήταν τότε ελεύθερες να λειτουργούν όπως άλλες κανονικές επιχειρήσεις. Η απειλή ότι ο ριψοκίνδυνος δανεισμός τους θα προκαλούσε μια φούσκα ακινήτων ή μια κρίση που θα χρειαζόταν τη διάσωσή τους από εμάς θα θεραπευόταν. Οι πολιτικοί μας θα ήταν επιτέλους σε θέση να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις, απαλλαγμένοι από την ανάγκη να στηρίζουν τις ιδιωτικές τράπεζες. Όλοι μας θα είχαμε μια πιο σταθερή οικονομία.
Ο Ben Dyson, από το Positive Money, εξηγεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το να αφήσουμε την Τράπεζα της Αγγλίας να δημιουργήσει όλα τα χρήματά μας:
"Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μετέφερε όλα τα νεοδημιουργηθέντα χρήματα στην κυβέρνηση, η οποία είτε θα τα ξόδευε στην οικονομία είτε θα τα μοίραζε μεταξύ όλων των πολιτών και θα έκανε μια ισόποση πληρωμή στον καθένα από αυτούς. Οι τράπεζες θα δανείζονταν χρήματα από τους αποταμιευτές και θα τα δάνειζαν στους δανειολήπτες. Εάν υπάρχει πραγματική έλλειψη χρημάτων για δανεισμό επιχειρήσεων, τότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια για να δανείσει στις τράπεζες μόνο για αυτόν τον σκοπό, αλλά όχι για υποθήκες κ.λπ.".
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποφάσιζε πόσα χρήματα πρέπει να δημιουργηθούν ανά πάσα στιγμή. Και αφού δεν θα είχε κέρδος από τη δημιουργία τους, θα μπορούσαμε όλοι να είμαστε σίγουροι ότι δημιουργούσαν μόνο τη σωστή ποσότητα και ότι δεν θα τροφοδοτούσαν μια έκρηξη και μια πτώση ή ότι θα το έκαναν για να ικανοποιήσουν τους διψασμένους για κέρδη μετόχους. Οι τράπεζες θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν και να αποκομίζουν υγιή κέρδη, επειδή θα τις χρειαζόμασταν για να διαχειρίζονται το σύστημα μεταφοράς πληρωμών: όταν ένα άτομο ή μια επιχείρηση θέλει να πληρώσει ένα άλλο. Θα συνέχιζαν επίσης να εμπορεύονται άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και να διαχειρίζονται τη διαδικασία που επιτρέπει στους ανθρώπους να δανείζουν τις αποταμιεύσεις τους σε δανειολήπτες. Οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να κάνουν επιδρομή στον κουμπαρά σύντομα, αυτό είναι σίγουρο.
Αυτή είναι μια δεξιά ή αριστερή λύση;
Το να επιτρέπεται στις ιδιωτικές τράπεζες να δημιουργούν χρήμα δεν είναι εφεύρεση ενός πολιτικού κόμματος. Ούτε είναι μια μάχη μεταξύ καπιταλιστικής ή σοσιαλιστικής ιδεολογίας. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας των πραγμάτων είναι ο ίδιος εδώ και δεκαετίες, και υφίσταται υπό δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις, αλλά και υπό κυβερνήσεις συνασπισμού. Ανεξάρτητα από το είδος της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία, πάντα θα χρειαζόμαστε τη δημιουργία χρήματος. Το θέμα είναι απλώς ποιος θα πρέπει να το κάνει, πότε και πόσα θα πρέπει να δημιουργήσει.
Η απάντηση είναι απλή:
Αν θέλετε περισσότερα πακέτα διάσωσης, φούσκες ακινήτων να σκάνε και πολιτικούς που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις που δεν στηρίζουν τις τράπεζες, η απάντηση είναι απλή: συνεχίστε έτσι κι αλλιώς.
Αν θέλετε μια καλύτερη ζωή, η απάντηση είναι εξίσου απλή: πείτε στους φίλους και την οικογένειά σας για το πώς οι τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε έναν επικίνδυνο κύκλο παραγωγής εκατομμυρίων από το πουθενά που οδηγεί σε άνθηση και πτώση. Πείτε τους πώς μπορούμε να πείσουμε την Τράπεζα της Αγγλίας να λύσει αυτό το πρόβλημα. Πείτε το σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, τώρα αμέσως! Γιατί όσο περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε γι' αυτό, τόσο περισσότεροι από εμάς θα απαιτήσουμε μια καλύτερη ζωή.
Και αν νομίζετε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ξανασκεφτείτε το. Το κάνουμε ήδη. 12.000 άνθρωποι υπέγραψαν την αίτηση που παρουσιάστηκε στην Downing Street νωρίτερα φέτος. Η Ισλανδία ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζές της δημιουργούν χρήματα, και ο λαός της Ελβετίας πρόκειται να ψηφίσει για το ίδιο πράγμα επίσης!
"Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει".
Μάθετε περισσότερα και διαδώστε το μήνυμα σήμερα.
-----Δικτυογραφία :
How the Banks Make Millions out of Thin Air
https://www.thelondoneconomic.com/news/how-the-banks-make-millions-out-of-thin-air-20909/