PEPFAR
PEPFAR: Πώς μια "πρωτοβουλία για το AIDS" έγινε η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας επιτήρησης της υγείας
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - esc | 18 Οκτωβρίου 2023
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Το «Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS» (‘President’s Emergency Plan for AIDS Relief‘) - ή «PEPFAR» - αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον George W. Bush στην ομιλία του για την Kατάσταση της Ένωσης το 2003. Και ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό, δεν πρόκειται πραγματικά για το AIDS.
-
Αν και η ομιλία δεν περιέχει πολλές λεπτομέρειες, η «2005 “PEPFAR - First Annual Report to Congress” είναι κάπως πιο χρήσιμη, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό.
Οι εισαγωγικές σελίδες είναι η τυπική κενή ρητορική των πωλητών σε συνδυασμό με υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.
Η περίληψη είναι κάπως πιο λεπτομερής. Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη υγειονομική πρωτοβουλία στην ιστορία» (υποτίθεται) «που αφορά μια και μόνη ασθένεια» (υποτίθεται), και είναι μια απάντηση στην «παγκόσμια πανδημία HIV/AIDS» (υποτίθεται).
Χαίρομαι που το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Υποθέτω ότι το 1 στα 3 δεν είναι απαίσιο, αλλά θα ήταν καλύτερα αν και τα 3 από τα 3 ήταν σωστά.
Αλλά δεν θα χρειαστεί να συνεχίσετε να διαβάζετε για πολύ πριν κάτι ξεχωρίσει. Διότι στην ίδια σελίδα, αποκαλύπτεται ότι η «νέα προσέγγιση» είναι «ολοκληρωμένη», ότι περιλαμβάνει «διεθνή έρευνα» και ότι τα χρήματα που εμπλέκονται χρησιμοποιήθηκαν επίσης για σκοπούς «άλλων προσπαθειών για τον HIV/AIDS». Ήδη τώρα, τα ερωτήματα συσσωρεύονται.
Αναφέρει επίσης ότι θα εργαστεί για την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και ότι η απάντηση περιγράφει μια «ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ», σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του 2002 - «Διεθνής πρωτοβουλία για την πρόληψη του HIV από μητέρα και παιδί», η οποία για την ιστορία αφορά την παροχή φαρμάκων στις έγκυες γυναίκες και τη βελτίωση της προσφοράς (παράδοσης) στο θέμα αυτό. Δηλαδή, το είδος της «διάσωσης ζωών» για το οποίο οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ενθουσιάζονται πλήρως.
Και πριν προχωρήσουμε από τη σελίδα 13, έχουμε τα ακόλουθα δύο αποσπάσματα -
«Μια κατευθυντήρια αρχή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του Προέδρου είναι η οικοδόμηση τοπικών ικανοτήτων και ικανοτήτων του κράτους υποδοχής, έτσι ώστε τα εθνικά προγράμματα να μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα, να παρακολουθούν και να αξιολογούν τις δραστηριότητές τους και να διατηρούν τα προγράμματά τους μακροπρόθεσμα», και “ανάπτυξη νέων δημόσιων και ιδιωτικών συστημάτων δικτύων”».
Αν έχετε διαβάσει άλλα άρθρα μου, θα πρέπει να ξέρετε προς τα πού βαδίζει αυτό. Παγκόσμια επιτήρηση.
Είναι σε αυτό το στάδιο που θα ανασύρω συγκεκριμένα αυτό το άρθρο- σύντομα θα καταλάβετε γιατί - και όχι μόνο επειδή το σύστημά τους υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια κρίση του AIDS. Όχι, φοβάμαι ότι αυτό είναι απλώς άλλη μια σύμπτωση.
-
«Άλλα σημαντικά στοιχεία της δημιουργίας τοπικών ικανοτήτων περιλαμβάνουν την επιτήρηση, την υποβολή εκθέσεων, την αξιολόγηση και άλλες στρατηγικές ανάγκες πληροφόρησης»
Συνεχίζει...
«Τον Απρίλιο του 2004 στην Ουάσιγκτον, η OGAC συνυπήρξε στη συμφωνία «Τρεις» που ξεκίνησε το UNAIDS για τη συνεργασία μεταξύ των δωρητών για την υποστήριξη μιας εθνικής στρατηγικής, ενός εθνικού συντονιστικού μηχανισμού και ενός συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης σε κάθε χώρα υποδοχής».
Μία στρατηγική. Ένας συντονιστής. Ένα σύστημα παρακολούθησης. Αυτό που ζητείται είναι μια συγκεντρωτική προσέγγιση. Κεντρική επιτήρηση.
Αλλά δεν σταματά μόνο στα σύνορα - «Αναγνωρίζοντας ότι το HIV/AIDS δεν σέβεται τα σύνορα, το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης ενσωματώνει διμερή προγράμματα» - αυτό είναι σωστό. Μετά την εθνική προσέγγιση έρχεται η περιφερειακή, αν και αυτό εδώ αυστηρά μιλώντας είναι απλώς μια έκκληση για γειτονική συνεργασία. Αλλά με 54 έθνη στην Αφρική, θα έχετε μια έκκληση για μια περιφερειακή αρχή σε χρόνο μηδέν.
Και τέλος - «Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης συντονίζει επίσης προγράμματα με το UNAIDS, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους». Έχει ακόμη και μια φωτογραφία του πρέσβη Tobias να σφίγγει τα χέρια με τον εκτελεστικό διευθυντή του UNAIDS, ο οποίος τυχαίνει να είναι συν-συγγραφέας του λευκού εγγράφου του Georgetown για την παγκόσμια επιτήρηση που παρέπεμψα παραπάνω - ο Peter Piot.
Τέτοιες συμπτώσεις.
-
Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου είναι φλυαρία. Άγριοι ισχυρισμοί για τη διάσωση 17 ζωών Βραζιλιάνων, σε συνδυασμό με κάποιες παράλογες οικονομικές εκτιμήσεις, οπότε θα περάσουμε στη σελίδα 99 και στο αδιάφορο κεφάλαιο 9: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ». Είναι το προτελευταίο κεφάλαιο, και ο τίτλος είναι άχαρος και βαρετός... με άλλα λόγια - είναι το τέλειο σημείο για να θάψετε την πραγματική ιστορία.
Και ξεκινάει με τη «συλλογή και ανάλυση δεδομένων για το HIV/AIDS», αν και υποτίθεται ότι αυτό γίνεται για τη «λογοδοσία και τη βελτίωση των προγραμμάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο». Δούλεψαν πολύ σκληρά πάνω σε αυτή την πρόταση, εξασφαλίζοντας ότι θα αποκαλύψει τις λιγότερες δυνατές πληροφορίες.
Η «παρακολούθηση ασθενών και τήρηση αρχείων» δίνει κάπως περισσότερα στοιχεία, αλλά ποια αρχεία; Συνεχίζει: «Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης έχει αρχίσει την εφαρμογή των βασικών στρατηγικών συστημάτων πληροφοριών που προσδιορίζονται στην πενταετή παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ για το HIV/AIDS. Οι στρατηγικές αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση των δραστηριοτήτων επιτήρησης».
Άρα πρόκειται σίγουρα για επιτήρηση, και «Επιπλέον, το Γραφείο του Παγκόσμιου Συντονιστή των ΗΠΑ για το AIDS (OGAC) έχει συμμετάσχει σε μια σειρά δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της ικανότητας των χωρών για στρατηγικές πληροφορίες και για την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των εξωτερικών οργανισμών-δωρητών, όπως το UNAIDS, ο ΠΟΥ και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας».
Σωστά, έτσι έχουμε επιτήρηση, και έχουμε συνεργασία με τον ΠΟΥ και άλλους. Μας σερβίρονται επίσης «ενισχυμένες προσπάθειες επιτήρησης», «συμπληρωματική συλλογή δεδομένων» και «βελτίωση της παρακολούθησης των κρουσμάτων φυματίωσης μέσω ηλεκτρονικού μητρώου φυματίωσης» - οπότε έχουμε τώρα «ενισχυμένη επιτήρηση με συμπληρωματική συλλογή δεδομένων», η οποία προκαλεί μερικές ερωτήσεις από μόνη της, και έχουμε μια προσπάθεια σε σχέση με τις βάσεις δεδομένων... και τη φυματίωση.
Φυματίωση; Αυτό το έγγραφο ξεκίνησε κυριολεκτικά με τον ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα PEPFAR ήταν μια πρωτοβουλία για μία μόνο ασθένεια.
Το έγγραφο συνεχίζει - «κεντρική διαδικασία υποβολής εκθέσεων», και «Σε ορισμένες χώρες, το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης έχει οργανώσει συντονιστικές επιτροπές παρακολούθησης και αξιολόγησης για να εξασφαλίσει το συντονισμό του σχεδιασμού και της εφαρμογής των συστημάτων υποβολής εκθέσεων για τον HIV σε επίπεδο χώρας με τις υπάρχουσες προσπάθειες ενημέρωσης για την υγεία».
Έτσι, τώρα έχουμε συγχωνεύσει την υποτιθέμενη πρωτοβουλία για μία μόνο ασθένεια με τις γενικές «υπάρχουσες προσπάθειες πληροφόρησης για την υγεία» με συντονισμένο (κεντρικό) τρόπο.
Το τμήμα για τα «Συστήματα πληροφοριών διαχείρισης της υγείας» απλώς σκάβει το λάκκο ακόμα πιο βαθιά - «συλλογή δεδομένων βασικών δεικτών», «συλλογή πληροφοριών σε επίπεδο πελατών και κλινικών υπηρεσιών» και «συλλογή πληροφοριών σε επίπεδο εγκαταστάσεων, περιφερειών και χωρών» σε «συστήματα πληροφοριών διαχείρισης σε επίπεδο χώρας».
Τώρα, πείτε με κυνικό, αλλά αρχίζω να υποψιάζομαι ότι αυτό δεν αφορά καθόλου το AIDS. Ειδικά όταν συνεχίζει - «Αυτά ενσωματώνουν ξεχωριστά συστήματα πληροφοριών για τον HIV (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ασθενών, εργαστηριακών υπηρεσιών, διαχείρισης υλικοτεχνικής υποδομής, δεικτών προγραμμάτων και συστημάτων πληροφοριών διαχείρισης του HIV με βάση τις εγκαταστάσεις) σε ευρύτερα περιφερειακά ή εθνικά συστήματα πληροφοριών για την υγεία».
«Στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, η χρηματοδότηση από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης διευκολύνει την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου και πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης σε συστήματα βάσεων δεδομένων σε επίπεδο τόπου για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί, τη φυματίωση, την αντιρετροϊκή θεραπεία και τη συμβουλευτική και τον έλεγχο, και επεκτείνει επίσης τα συστήματα πληροφοριών δημόσιας υγείας σε όλα τα γραφεία του Υπουργείου Υγείας»
Πλέον, η «πρωτοβουλία για το AIDS» έχει φτάσει να καλύπτει όλες τις πληροφορίες για την υγεία, στις οποίες έχει πρόσβαση και το τοπικό Υπουργείο Υγείας.
Αυτή είναι η υφέρπουσα αποστολή, η οδήγηση μιας Ferrari σε έναν γερμανικό αυτοκινητόδρομο.
Στη σελίδα 101, η «πρωτοβουλία για το AIDS» περιλαμβάνει ακόμη και δραστηριότητες γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, και στη σελίδα 102, το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς τον κοινό σχεδιασμό των ΗΠΑ, τη συγχώνευση των συστημάτων επιτήρησης που καλύπτουν το Υπουργείο Άμυνας, το CDC, την USAID και ούτω καθεξής.
Τα δεδομένα θα πρέπει επιπλέον να «εναρμονιστούν» (συμβατές μορφές δεδομένων) και η πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεργαστεί με οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, η επόμενη ενότητα έχει τον κατάλληλο τίτλο «Ολοκληρωμένος συντονισμός» και περιλαμβάνει τον ΠΟΥ, το UNAIDS και τις ΗΠΑ, με στόχο τα διεθνώς συμβατά συστήματα. Αλλά πάρτε μια ανάσα ανακούφισης, διότι οι «δωρητές εργάζονται για να καταλήξουν σε καλύτερα συστήματα για τη συλλογή δεδομένων υψηλής ποιότητας».
Απλά απολαύστε το αυτό. Αυτό που δηλώνει είναι ότι οι όμοιοι του Gates είχαν πρόσβαση σε έναν αυξανόμενο όγκο πληροφοριών για την παγκόσμια υγεία εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες μέχρι τώρα. Τα αρχεία σας, τα οποία θα έπρεπε να είναι απολύτως ιδιωτικά.
Τέλος, η «ανταλλαγή κοινών δεδομένων» είναι αυτονόητη, και «διεξάγονται επίσης συζητήσεις μεταξύ των αμερικανικών οργανισμών για τη διερεύνηση της εναρμόνισης των υφιστάμενων συστημάτων αναφοράς για τον HIV σε άλλα έθνη όπου δραστηριοποιείται το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης». Εργάστηκαν για την ενοποίηση των συστημάτων και των δεδομένων σε αυτό το στάδιο, ήδη.
-
Και το 2006, κυκλοφόρησε ένα δελτίο δεδομένων, το οποίο περιέγραφε τις πρόσθετες πληροφορίες που έπρεπε να προστεθούν προκειμένου να «ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης»... συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στα φάρμακα.
Βρήκα μια σειρά από άλλες, παρόμοιες εκκλήσεις, αλλά αντί να σπαταλήσω χρόνο σε αυτές, ας δούμε τι άλλο μπορούμε να βρούμε από ενδιαφέρουσες και εντελώς συμπτωματικές ιστορίες, που συνδέονται με το PEPFAR. Πρώτον, έχουμε την Deborah Birx που έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της Armata Pharma μόλις πρόσφατα. Προηγουμένως υπηρέτησε ως «Παγκόσμια Συντονίστρια των ΗΠΑ για το AIDS, όπου επέβλεπε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου για την Ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) στο CDC και ως Διευθύντρια του Στρατιωτικού Προγράμματος Έρευνας για τον HIV των ΗΠΑ (USMHRP)».
Στη συνέχεια, έχουμε το θέμα του ιδρυτή αρχιτέκτονα. Mark Dubyl. Ο οποίος - εντελώς συμπτωματικά - συνέγραψε το έγγραφο για την παγκόσμια επιτήρηση του Georgetown μαζί με τον Peter Piot τον Απρίλιο του 2020.
Όχι, πραγματικά - το έκανε.
Στη συνέχεια, υπάρχει αυτή η ξεχωριστή έκθεση που αξίζει να επισημανθεί.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να σχολιάσω σε αυτή την έκθεση, αλλά θα επικεντρωθώ σε ένα μόνο. Το PEPFAR αφορά τη συλλογή δεδομένων. Παγκόσμια δεδομένα. Δεδομένα που προέρχονται μέσω της επιτήρησης. Παγκόσμια επιτήρηση.
Ο HIV είναι απλώς το όχημα που επιτρέπει την πρόσβαση.
Και πριν κλείσουμε, τι λέτε για αυτό εδώ από το 2010;
-
Αλλά τι γίνεται με τις εξελίξεις και την κατάσταση της εφαρμογής από τότε; Έχουν περάσει μερικές δεκαετίες, άλλωστε. Εδώ είναι ένα MMWR από το 2019. Οι χώρες που υποστηρίζονταν από την PEPFAR εκείνη την εποχή μετρούσαν 39.
Και η PEPFAR χρησιμοποιεί τη «λεγόμενη προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας (One Health)»; Και βέβαια! Αύγουστος 2023, και στο BMJ. Και αναμειγνύει επίσης...
Η παγκόσμια ατζέντα για την ασφάλεια της υγείας. Αλλά φυσικά. Στην πραγματικότητα, αυτό το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών δεν σταματά μόνο στην GHSA, αλλά παρασύρει ρητά και τον ΠΟΥ, το IHR, την Ενιαία Υγεία (One Health) και... τη Συμφωνία για την Πανδημία.
Και γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Όχι περισσότερο από ένα μήνα πριν.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
—Δικτυογραφία:
PEPFAR - by esc