ΠΟΥ: Το Τελευταίο Προσχέδιο Της "Συνθήκης Για Την Πανδημία" (Pandemic Agreement) Έχει Κενά, Επειδή ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ Να Αποκαλύψουν Τι Σκοπεύουν Να Κάνουν
Μετάφραση: Απολλόδωρος
20 Απριλίου 2024 | Rhoda Wilson | Διαβάστε το εδώ.
Το τελευταίο προσχέδιο της Συνθήκης για την Πανδημία που πρότεινε το Διακυβερνητικό Όργανο Διαπραγμάτευσης του ΠΟΥ είναι μια παραδοχή αποτυχίας τόσο σημαντική που προτείνουν στα έθνη να υπογράψουν ένα ελλιπές έγγραφο.
"Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μας δείξουν τις λεπτομέρειες για το τι πραγματικά θέλουν να κάνουν. Έτσι, προτείνουν μια ελλιπή, αποδυναμωμένη συμφωνία με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις στο μέλλον- με την ελπίδα ότι δεν θα δώσουμε σημασία", κατέληξε ο James Roguski.
Σημείωση: Η συνθήκη του ΠΟΥ για την πανδημία αναφέρεται επίσης ως Pandemic Accord, Pandemic Agreement και WHO Convention Agreement + ("WHO CA+"). Σε αυτό το άρθρο, αναφερόμαστε σε αυτήν ως Συμφωνία για την Πανδημία.
Η ένατη συνεδρίαση του Διακυβερνητικού Οργάνου Διαπραγμάτευσης (" ΔΟΔ ") ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου. "Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την πανδημία κατά τη διάρκεια της περιόδου 29 Απριλίου έως 10 Μαΐου" κατά την επανέναρξη του INB9, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ("ΠΟΥ").
Τον Δεκέμβριο του 2021 ο ΠΟΥ αποφάσισε να συστήσει την INB για να συντάξει και να διαπραγματευτεί μια σύμβαση, συμφωνία ή άλλο διεθνές μέσο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η INB9 είναι η ένατη συνεδρίαση της INB. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν δύο εβδομάδες πριν από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.
"Η επανάληψη του INB9 τον επόμενο μήνα θα αποτελέσει κρίσιμο ορόσημο ενόψει της εβδομηκοστής έβδομης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που αρχίζει στις 27 Μαΐου 2024, κατά την οποία τα κράτη μέλη αναμένεται να εξετάσουν το προτεινόμενο κείμενο της πρώτης παγκόσμιας συμφωνίας για την πανδημία προς έγκριση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Η δήλωση του ΠΟΥ περιλαμβάνει σύνδεσμο προς το σχέδιο της συμφωνίας για την πανδημία που διαπραγματευόταν το INB9. Το κείμενο αυτό φέρει την ένδειξη A/INB/9/3 και έχει ημερομηνία 13 Μαρτίου 2024.
Σχετικά με το θέμα: Οι διαπραγματεύσεις του ΠΟΥ για τη συνθήκη για την πανδημία πάνε πολύ άσχημα
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο James Roguski επισήμανε ορισμένα σοβαρά ζητήματα με μια πιο πρόσφατη έκδοση της προτεινόμενης από τον ΠΟΥ Συμφωνίας για την Πανδημία, η οποία φέρει την ένδειξη A/INB/9R/3 και έχει ημερομηνία Απριλίου 2024.
Το άρθρο του με τίτλο "Bullsh*t"(“Μαλακίες”) περιλαμβάνει ένα 5λεπτο βίντεο και γραπτή εξήγηση των ζητημάτων του τελευταίου σχεδίου, καθώς και ένα αντίγραφο του σχεδίου που μπορείτε να κατεβάσετε. Μπορείτε να βρείτε το άρθρο του ΕΔΩ.
Παρακάτω επιλέξαμε μερικά από τα ζητήματα για τα οποία μας έχει προειδοποιήσει ο Roguski και τα εξειδικεύσαμε για να τους δώσουμε κάποιο πλαίσιο.
Αρχίζει το προσχέδιο της προτεινόμενης συμφωνίας για την πανδημία που μόλις κυκλοφόρησε: "Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του ΠΟΥ για την πανδημία ... συμφώνησαν ως εξής ..."
Όπως ορίζεται στο σχέδιο, "Μέρος" σημαίνει κράτος ή περιφερειακός οργανισμός οικονομικής ολοκλήρωσης που έχει συναινέσει να δεσμεύεται από την παρούσα συμφωνία για την πανδημία.
Άρθρο 5
Το Άρθρο 5 του προσχεδίου έχει τίτλο: "Ενιαία Υγεία".
Το σχέδιο συμφωνίας ορίζει την προσέγγιση "Ενιαία Υγεία" ως μια "ολοκληρωμένη, ενοποιητική προσέγγιση που αποσκοπεί στη βιώσιμη ισορροπία και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων. Αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των οικόσιτων και άγριων ζώων, των φυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων) είναι στενά συνδεδεμένη και αλληλοεξαρτώμενη".
Σύμφωνα με το άρθρο 5, τα μέρη που υπογράφουν το σχέδιο δεσμεύονται να προωθήσουν μια συνεργατική προσέγγιση " Ενιαία Υγεία" για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πανδημιών, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.
Τα Μέρη δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των πανδημιών και να ενσωματώσουν τις παρεμβάσεις στα σχέδια πρόληψης πανδημιών.
Κάθε συμβαλλόμενο μέρος δεσμεύεται να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών εφαρμόζοντας εθνικές πολιτικές που αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της μίας υγείας, εμπλέκοντας τις κοινότητες στην ανάπτυξη πολιτικών και στην αντιμετώπιση, και προωθώντας ή καθιερώνοντας κοινά προγράμματα κατάρτισης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης της μίας υγείας για το ανθρώπινο, ζωικό και περιβαλλοντικό υγειονομικό προσωπικό.
Εδώ είναι το πρόβλημα. Τα μέρη που υπογράφουν αυτό το έγγραφο δεσμεύονται να ακολουθήσουν μια προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας για την οποία οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο και θα οριστικοποιηθούν έως και δύο χρόνια μετά την υπογραφή της:
4. Οι λεπτομέρειες, οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και οι επιχειρησιακές διαστάσεις της προσέγγισης "Ενιαίκα Υγεία " θα καθοριστούν περαιτέρω σε μια πράξη, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις διατάξεις του ΔΥΚ- IHR (2005) και θα είναι λειτουργική έως τις 31 Μαΐου 2026. [Η υπογράμμιση προστέθηκε].
Πρόταση για τη συμφωνία της ΠΟΥ για την πανδημία (A/INB/9R/3), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Απρίλιος 2024.
Με άλλα λόγια, τα Μέρη που θα υιοθετήσουν αυτή τη συμφωνία τον Μάιο δίνουν στον ΠΟΥ λευκή επιταγή όσον αφορά τους ανθρώπους, τα κατοικίδια και άγρια ζώα, τα φυτά και το ευρύτερο περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων).
Το άρθρο 12 έχει το ίδιο πρόβλημα.
Άρθρο 12
Το άρθρο 12 τιτλοφορείται "Πρόσβαση και κατανομή των οφελών" (‘Access and benefit sharing’). Το άρθρο αυτό ασχολείται με τη δημιουργία ενός "συστήματος PABS" που θα εξασφαλίζει την ταχεία, συστηματική και έγκαιρη ανταλλαγή υλικού και πληροφοριών PABS.
Το σχέδιο ορίζει ως "υλικό και πληροφορίες PABS" "το βιολογικό υλικό από παθογόνο με πανδημικό δυναμικό, καθώς και πληροφορίες αλληλουχίας σχετικές με την ανάπτυξη προϊόντων υγείας που σχετίζονται με την πανδημία".
Και, ως "παθογόνο με πανδημικό δυναμικό" ορίζεται "κάθε παθογόνο που έχει εντοπιστεί να μολύνει τον άνθρωπο και το οποίο είναι: νέο (δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί) ή γνωστό (συμπεριλαμβανομένης παραλλαγής γνωστού παθογόνου), δυνητικά εξαιρετικά μεταδοτικό και/ή εξαιρετικά ιογενές με τη δυνατότητα να προκαλέσει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος".
Σύμφωνα με το άρθρο 12, τα μέρη που συμφωνούν με το σχέδιο συμφωνούν ότι ο ΠΟΥ θα συντονίζει και θα συγκαλεί το σύστημα PABS.
Το σύστημα PABS θα βασίζεται στη δέσμευση των μερών να μοιράζονται ισότιμα τους παθογόνους παράγοντες και τα οφέλη τους, χωρίς να καταπνίγουν την έρευνα και την καινοτομία. Θα σχεδιαστεί επίσης για να συμπληρώνει το πλαίσιο ετοιμότητας για την πανδημική γρίπη και θα τηρεί τα πρότυπα βιοασφάλειας, βιοασφάλειας και προστασίας δεδομένων. Δεν θα ζητηθούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα υλικά και τις πληροφορίες του PABS.
Τα βασικά στοιχεία του συστήματος PABS του ΠΟΥ θα περιλαμβάνουν την ταχεία και συστηματική ανταλλαγή υλικών και πληροφοριών PABS, καθώς και τη δίκαιη και έγκαιρη κατανομή των οφελών. Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, ο ΠΟΥ θα έχει πρόσβαση στο 20% των ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων υγείας που σχετίζονται με την πανδημία. Η διαχείριση των χρηματικών συνεισφορών των χρηστών του συστήματος PABS θα γίνεται από τον ΠΟΥ. Θα αναπτυχθεί μηχανισμός για την κατανομή και διανομή των προϊόντων υγείας που σχετίζονται με την πανδημία με βάση τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τις ανάγκες και τη ζήτηση.
Το σχέδιο συμφωνίας του ΠΟΥ για την πανδημία ορίζει τα "προϊόντα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία" ως "ασφαλή, αποτελεσματικά, ποιοτικά και οικονομικά προσιτά προϊόντα που απαιτούνται για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν, χωρίς περιορισμό, διαγνωστικά, θεραπευτικά, εμβόλια και εξοπλισμό ατομικής προστασίας".
Το άρθρο 12 αναφέρει επίσης ότι τα εργαστήρια του δικτύου του ΠΟΥ θα ενθαρρύνονται να εμπλέκουν επιστήμονες από αναπτυσσόμενες χώρες σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με υλικά και πληροφορίες PABS. Τα μέρη που διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων υγείας που σχετίζονται με την πανδημία αναμένεται να διευκολύνουν την εξαγωγή τους σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα μεταξύ του ΠΟΥ και των κατασκευαστών.
Ωστόσο, όπως και με το άρθρο 5, τα μέρη που υπογράφουν το παρόν έγγραφο δεσμεύονται να συμμορφωθούν με το σύστημα PAB του ΠΟΥ χωρίς να γνωρίζουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το τι θα τους επιβληθεί:
6. Οι λεπτομέρειες, οι όροι και οι προϋποθέσεις και οι επιχειρησιακές διαστάσεις του συστήματος PABS θα καθοριστούν περαιτέρω σε νομικά δεσμευτική πράξη, η οποία θα είναι λειτουργική το αργότερο έως τις 31 Μαΐου 2026. [Η υπογράμμιση προστέθηκε].
Πρόταση για τη συμφωνία του ΠΟΥ για την πανδημία (A/INB/9R/3), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Απρίλιος 2024.
Παρομοίως, το άρθρο 6 έχει επίσης κενά και παρουσιάζει προβλήματα όσον αφορά την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας.
Άρθρο 6
Το άρθρο 6 έχει τον τίτλο "Ετοιμότητα, διαθεσιμότητα και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας".
Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, τα μέρη που υπογράφουν το έγγραφο συμφωνούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πανδημιών. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα ενισχύσει τις λειτουργίες και τις υποδομές του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια πανδημιών, με ιδιαίτερη έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.
Θα προωθήσουν επίσης την ανάκαμψη του συστήματος υγείας μετά την πανδημία, θα ενισχύσουν τις εργαστηριακές και διαγνωστικές ικανότητες και θα χρησιμοποιήσουν τις κοινωνικές και συμπεριφορικές επιστήμες για την πρόληψη της πανδημίας.
Τα μέρη θα συνεργαστούν με την ΠΟΥ για την καθιέρωση διεθνών προτύπων δεδομένων για την ανταλλαγή δεδομένων δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης "θα αναπτυχθεί, θα εφαρμοστεί και θα αξιολογείται τακτικά από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τους σχετικούς οργανισμούς, με βάση τα σχετικά εργαλεία, σε χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί από τη Διάσκεψη των Μερών".
Η Διάσκεψη των Μερών ("COP") δεν έχει ακόμη συσταθεί. Θα συσταθεί με την έγκριση της συμφωνίας για την πανδημία. Το άρθρο 21 του σχεδίου αναφέρει: "Συγκροτείται διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών".
Συνήθως, η COP αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών μιας σύμβασης και διαπιστευμένους παρατηρητές.
Στο σχέδιο της Πανδημικής Συμφωνίας δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποιοι εκπρόσωποι ή παρατηρητές ή πόσοι θα αποτελούν τη COP. Έτσι, τα Μέρη που υπογράφουν το σχέδιο της Πανδημικής Συμφωνίας συμφωνούν να εφαρμόσουν ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης που επινοήθηκε από άγνωστους ανθρώπους σε άγνωστο χρονοδιάγραμμα.
Για να προξενήσει μεγαλύτερο κακό στα Έθνη, η προτεινόμενη Πανδημική Συμφωνία δίνει στον ΠΟΥ, κυριολεκτικά, ένα λευκό βιβλιάριο επιταγών.
Σύμφωνα με το άρθρο 21: "Η Διάσκεψη των Μερών θεσπίζει με συναίνεση δημοσιονομικούς κανόνες για την ίδια, καθώς και κανόνες που διέπουν τη χρηματοδότηση τυχόν επικουρικών οργάνων που μπορεί να συστήσει, καθώς και δημοσιονομικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της Γραμματείας."
#ExitTheWHO
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
----Δικτυογραφία :
Latest Pandemic Treaty draft has gaping holes because they daren’t reveal what they plan to do – The Expose
https://expose-news.com/2024/04/20/latest-pandemic-treaty-draft-has-gaping-holes/