ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΙΟΛΟΓΙΑ: Oι Εργασίες του Emil Von Behring για τη ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ / ΤΕΤΑΝΟ (1890): Πρόδρομοι των Αντισωμάτων
Μετάφραση: Απολλόδωρος
28 Aπριλίου 2022 | ViroLIEgy | Διάβαστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Ο Emil Von Behring θεωρείται ο "πατέρας της ανοσολογίας", γεγονός που δημιουργεί κάποια σύγχυση, καθώς ο Edward Jenner θεωρείται επίσης ο "πατέρας της ανοσολογίας". Είτε η Ανοσολογία έχει δύο μπαμπάδες είτε μπορείτε να διαλέξετε όποιον σας αρέσει περισσότερο υποθέτω. Σε κάθε περίπτωση, ήταν το έργο του Behring που δημιούργησε την υπόθεση ότι υπήρχαν ορισμένα συστατικά στο αίμα (στα οποία αργότερα δόθηκε το όνομα αντισώματα) που μας προστάτευαν από τις τοξίνες που σχετίζονται με τα βακτήρια (οι "ιοί" δεν είχαν ακόμη επινοηθεί εκείνη την εποχή). Όπως και με τους "ιούς", τα αντισώματα δεν μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά κατά την "ανακάλυψή" τους, αλλά αντίθετα θεωρήθηκε ότι υπήρχαν στο αίμα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1800, διάφορα πειράματα με τη χρήση πολυάριθμων χημικών ενώσεων χρησιμοποιήθηκαν σε προσπάθειες δημιουργίας "ανοσίας" έναντι ασθενειών. Πολλές από αυτές τις ουσίες δοκιμάστηκαν από τον ίδιο τον Behring. Μέσα από τα πειράματά του με αυτές τις "απολυμαντικές" χημικές ουσίες σε ζώα, ο Behring διατύπωσε τελικά τη θεωρία της παρουσίας ουσιών στο αίμα των ζώων που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία (ανοσοποιηθεί), οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονταν σε άλλα ζώα μέσω ένεσης του αίματός τους. Δεν είναι απροσδόκητο ότι υπάρχουν προβλήματα με τα έμμεσα στοιχεία του που παρουσιάζονται ως αποδείξεις, τα οποία βλέπουμε αμέσως στην πρώτη δήλωση από την εργασία του Behring το 1890 με τον ερευνητή Shibasaburo Kitasato:
Κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων μελετών μας σχετικά με τη διφθερίτιδα (Behring) και τον τέτανο (Kitasato), προσεγγίσαμε επίσης τα ζητήματα της θεραπείας και της ανοσοποίησης, και και για τις δύο μολυσματικές ασθένειες καταφέραμε να θεραπεύσουμε τα μολυσμένα ζώα καθώς και να προθεραπεύσουμε τα υγιή, ώστε να μην νοσήσουν από διφθερίτιδα ή τέτανο.
Το παραπάνω απόσπασμα υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων, τα ζώα προθεραπεύονταν προκειμένου να αποκτήσουν "ανοσία" στις τοξίνες. Με άλλα λόγια, τα ζώα δεν έλαβαν απλώς το αίμα προηγουμένως ανοσοποιημένων ζώων, αλλά και θεραπείες που είχαν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν την τοξικότητα. Σκαλίζοντας λίγο βαθύτερα, μπορούμε να πάρουμε λίγη περισσότερη εικόνα για το πώς υποτίθεται ότι έγινε αυτό:
Emil von Behring
Βιογραφικό
"Ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη δράση του ιωδοφορμίου, ο Behring προσπάθησε να βρει αν θα μπορούσε να επιτευχθεί απολύμανση του ζωντανού οργανισμού αν τα ζώα έπαιρναν ενέσιμα υλικό που είχε υποστεί επεξεργασία με διάφορα απολυμαντικά. Πάνω απ' όλα τα πειράματα έγιναν με βακτήρια διφθερίτιδας και τετάνου. Οδήγησαν στη γνωστή ανάπτυξη ενός νέου είδους θεραπείας για τις δύο αυτές ασθένειες. Το 1890 ο Behring και ο S. Kitasato δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους ότι διαβαθμισμένες δόσεις αποστειρωμένων ζωμοκαλλιεργειών από βακίλους διφθερίτιδας ή τετάνου προκαλούσαν στα ζώα την παραγωγή, στο αίμα τους, ουσιών που μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες που παρήγαγαν αυτοί οι βακίλοι (αντιτοξίνες). Έδειξαν επίσης ότι οι αντιτοξίνες που παρήγαγε έτσι ένα ζώο μπορούσαν να ανοσοποιήσουν ένα άλλο ζώο και ότι μπορούσαν να θεραπεύσουν ένα ζώο που παρουσίαζε πράγματι συμπτώματα διφθερίτιδας".
https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1901/behring/biographical/
Ο Behring πίστευε ότι η απολύμανση των ζώων με τη χρήση διαφόρων χημικών ουσιών μπορεί να τους παρέχει ανοσία στις τοξίνες. Το γεγονός αυτό δεν αναφερόταν ιδιαίτερα στην αρχική δημοσίευση των Behring και Kitasato, αλλά περιγράφηκε λεπτομερώς σε μια δεύτερη δημοσίευση του Behring και μόνο μια εβδομάδα αργότερα. Ο Behring προεπεξεργαζόταν τις καλλιέργειες και τα ζώα του με τριχλωριούχο ιώδιο και χλωριούχο ψευδάργυρο και χρησιμοποιούσε αυτές τις ουσίες για να "απολυμάνει" τις τοξίνες στις καλλιέργειες, αυξάνοντας σταδιακά τις δόσεις και παρέχοντας έτσι την ψευδαίσθηση της "ανοσίας":"
15 Μαρτίου 1854: Ο Εχθρός της διφθερίτιδας
"Μετά από αρκετές αποτυχίες, ο von Behring, σε συνεργασία με τον Ιάπωνα συνάδελφό του Shibasaburo Kitasato, διαπίστωσε ότι, θεραπεύοντας τα μολυσμένα με διφθερίτιδα ινδικά χοιρίδια με τριχλωριούχο ιώδιο, ορισμένα από τα ζώα ανέπτυξαν αντίσταση στην ασθένεια. Διαπίστωσε επίσης ότι η θεραπεία ενός μολυσμένου ζώου με ορό που λήφθηκε από ένα ζώο που είχε υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία συχνά οδηγούσε σε θεραπεία.
Ο αντιορός που προέκυψε από αυτή την έρευνα θα περιορίσει τελικά τη διφθερίτιδα, αν και εξακολουθεί να εμφανίζεται σε πυκνοκατοικημένους, φτωχούς πληθυσμούς όπου η υγιεινή είναι κακή.
Για το επίτευγμά του, ο von Behring τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, το 1901".
https://www.google.com/amp/s/www.wired.com/2011/03/0315diphtheria-foe-behring/amp
Ήταν δύσκολο να βρεθεί η αρχική εργασία του Behring με τον Kitasato, καθώς ήταν στα γερμανικά και δεν είχε μεταφραστεί σωστά στα ιατρικά περιοδικά. Ευτυχώς, ένα βιβλίο για τον Behring μετέφρασε κάποιες από τις εργασίες του στα αγγλικά και μπόρεσα να παράσχω εικόνες από αυτό. Δεν μπόρεσα να αντιγράψω/επικολλήσω το κείμενο όπως συνήθως μπορώ να κάνω, γι' αυτό τόνισα σημαντικά τμήματα στις παρακάτω εικόνες. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια πλήρη ανάλυση των μεθόδων που χρησιμοποίησαν οι Behring και Kitasato, καθώς δεν αποκαλύπτουν πώς απέκτησαν τις καλλιέργειές τους ούτε ποιες χημικές ουσίες χρησιμοποίησαν. Έτσι, θα αφήσω στον αναγνώστη να αποφασίσει αν η προεπεξεργασία των ζώων με τριχλωριούχο ιώδιο, η έγχυση άγνωστης καλλιέργειας ή/και ορών στο στομάχι του ζώου και στη συνέχεια η λήψη αίματος από αυτό και η έγχυση αυτού στο στομάχι ενός άλλου προεπεξεργασμένου ζώου αποδεικνύει πράγματι ανοσία ή/και αντισώματα:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://raolab.org/upfile/file/20200612164743_201234_56288.pdf&ved=2ahUKEwj0lerfn4jwAhXPWc0KHTxxD-sQFjADegQIBRAC&usg=AOvVaw2mnxVOwLc6ToZIGQKtNmAh
Ενώ δεν αναφέρθηκε σε αυτή την αρχική εργασία με τον Kitasato, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αυτά τα "ανοσοποιημένα" ζώα είχαν υποστεί προεπεξεργασία με ενώσεις όπως το τριχλωριούχο ιώδιο, όταν ο Behring δημοσίευσε τη δική του εργασία σχετικά με τα ευρήματά του για τη διφθερίτιδα μια εβδομάδα αργότερα. Σε αυτήν, παρείχε πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε καθώς και για το πώς κατέληξε στα συμπεράσματά του ότι πρέπει να υπάρχει κάποια αόρατη ουσία (αντισώματα) μέσα στο αίμα που προστατεύει από την ασθένεια. Για άλλη μια φορά, παρέχω εικόνες του εγγράφου με τα σχετικά τμήματα επισημασμένα:
Emil Von Behring: Μολυσματικές Ασθένειες, Ανοσολογία, Θεραπεία με Ορούς.
Di Derek S. Linton
https://books.google.sm/books?id=n-Ee9OV6zTEC&pg=PA450&hl=it&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false
Είναι σαφές κατά την ανάγνωση αυτού της εργασίας ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος ο Behring να καταλήξει οριστικά στο συμπέρασμα ότι ήταν αόρατες ιδιότητες στο αίμα που προστάτευαν τα ζώα έναντι είτε της χρήσης του τριχλωριούχου ιωδίου, είτε της συνήθειας στις τοξίνες, είτε ενός συνδυασμού αυτών των παραγόντων. Αντιμετώπισε τόσο τις καλλιέργειες όσο και τα ζώα με αυτές τις χημικές ουσίες πριν και μετά την έγχυση του δηλητηρίου. Εισήγαγε σταδιακά περισσότερο δηλητήριο μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα του τριχλωριούχου ιωδίου στο μείγμα. Αυτό του επέτρεψε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ανοσίας, ενώ τα ζώα ανέπτυσσαν ανοχή στις επαναλαμβανόμενες ενέσεις.
Αποσπάσματα από αυτό το άρθρο του 2007 σχετικά με τη χρήση απολυμαντικών από τον Behring προσφέρουν κάποια ευκρινέστερη εικόνα για τις παραπλανητικές μεθόδους του:
Η ιατρική κουλτούρα του Emil Behring: From Disinfection to Serotherapy (Από την απολύμανση στην οροθεραπεία)
"Επιστρέφουμε στο Βερολίνο για τη δημοσίευση το 1890 από τον Emil Behring και τον Shibasaburo Kitasato (1852-1931) μιας σειράς πειραμάτων που εισήγαγαν τη δυνατότητα να καταστεί ένα κουνέλι ανοσοποιητικό στην τοξίνη που σχετίζεται με τους βακίλους του τετάνου με την έγχυση ορού αίματος που λήφθηκε από ένα ζώο που είχε προηγουμένως ανοσοποιηθεί με άλλα πειραματικά μέσα".
"Για τον Behring, το τριχλωριούχο ιώδιο είναι πιο τυπικό απολυμαντικό από το ιωδοφόρμιο, καθώς έχει άμεσες αντιβακτηριακές ιδιότητες που παρατηρούνται in vitro, χρησιμοποιώντας αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών που καλλιεργούνται σε κατάλληλο μέσο. Μετά από μια σειρά δοκιμών που συνέκριναν το καρβολικό οξύ, τον υποκλίμακα υδραργύρου (χλωριούχο) και το τριχλωριούχο ιώδιο ως προς την ικανότητά τους να σκοτώνουν τους βακίλους του άνθρακα και την τοξικότητά τους σε κουνέλια, το τριχλωριούχο ιώδιο αναδείχθηκε ως το πιο ευνοϊκό σε σχέση απολυμαντικής ισχύος και τοξικότητας. Ο Behring εκμεταλλεύτηκε επίσης την ευκαιρία του άρθρου αυτού για να ανακοινώσει τη θεραπευτική επιτυχία που είχε επιτύχει με την έγχυση τριχλωριούχου ιωδίου στο σημείο μιας προηγούμενης έγχυσης μιας μολυσματικής καλλιέργειας διφθερίτιδας".
"Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερα παραπάνω, διάφορες μορφές "εσωτερικής απολύμανσης" θεωρήθηκαν υποσχόμενες προσεγγίσεις, με τον Behring και άλλους να προσπαθούν να θεραπεύσουν μολυσμένα ζώα με την εσωτερική χορήγηση απολυμαντικών τόσο πριν όσο και μετά τη μόλυνση".
"Αν η έγχυση υπεροξειδίου του υδρογόνου, για παράδειγμα, μπορούσε, μέσω κάποιας μορφής εσωτερικής απολύμανσης, να προστατεύσει ένα ζώο από τις θανατηφόρες συνέπειες της διφθερίτιδας και να το βοηθήσει έτσι να αποκτήσει ανοσία, τότε η τεχνική αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει για την παραγωγή ορού για τη θεραπεία άλλων ζώων ή ακόμη και ανθρώπων που πάσχουν από την ασθένεια. Έτσι, αντί να αναλάβουμε τον κίνδυνο να χορηγήσουμε απευθείας σε ασθενείς με διφθερίτιδα υπεροξείδιο του υδρογόνου, υπήρχε πλέον η προφανώς ασφαλέστερη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την ίδια διαδικασία σε ζώα προκειμένου να παράγουμε έναν ορό για ανθρώπινη χορήγηση. Τελικά, η τεχνική που προτίμησε ο Behring για την πρόκληση ανοσίας -το απαραίτητο προπαρασκευαστικό στάδιο για την εξαγωγή του θεραπευτικού ορού- δεν ήταν, ωστόσο, κάποια μορφή εσωτερικής απολύμανσης, αλλά η προεπεξεργασία μιας καλλιέργειας διφθερίτιδας (και αργότερα της τοξίνης) με τη χρήση τριχλωριούχου ιωδίου. Ο χειρισμός αυτός καθιστούσε την καλλιέργεια ή την τοξίνη λιγότερο θανατηφόρα και διευκόλυνε έτσι τη διαδικασία της ανοσοποίησης. Μετά από αυτό το αρχικό στάδιο, ο Behring μείωνε διαδοχικά τη συγκέντρωση του τριχλωριούχου ιωδίου στις επόμενες ενέσεις της τοξίνης, έως ότου το ζώο μπορούσε τελικά να εκτεθεί σε μη επεξεργασμένη τοξίνη, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία της τεχνητής ανοσοποίησης".
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1871706/
Η τεχνητή ανοσοποίηση απαιτούσε τον χειρισμό της καλλιέργειας και της τοξίνης με προεπεξεργασία με τριχλωριούχο ιώδιο, η οποία τα καθιστούσε λιγότερο τοξικά και θανατηφόρα. Η σταδιακή μείωση του τριχλωριούχου ιωδίου σε διαδοχικές ενέσεις ολοκλήρωσε την "ανοσοποίηση". Ωστόσο, ο Behring παραδέχτηκε ακόμη και ότι η ανοσία δεν ήταν μόνιμη και ότι οι δυσμενείς συνθήκες άφηναν τα ζώα στην ίδια ασθένεια σαν να μην είχαν ανοσοποιηθεί. Ουσιαστικά, η διαδικασία που εφάρμοσε ο Behring ισοδυναμούσε με εξοικείωση των ζώων με αυξανόμενα επίπεδα δηλητηρίου, μια ιδέα που ευνοούσε ο Kitasato, και όχι η ιδέα του Behring για αόρατες ουσίες στο αίμα που μεταφέρονται από ζώο σε ζώο. Το πώς αυτά τα πειράματα σε ζώα και οι υποθέσεις που προέκυψαν από αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν στους ανθρώπους ή να θεωρηθούν απόδειξη των αντισωμάτων είναι ακατανόητο. Ο Behring ήταν πραγματικά πολύ σαφής ότι δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν στους ανθρώπους, και για καλό λόγο, όπως φαίνεται:
Μονοκλωνικά Αντισώματα στην Ιατρική
Ιστορία της παθητικής ανοσοποίησης
"Η πρώτη χρήση της παθητικής ανοσοποίησης θεωρείται από ορισμένους ότι έγινε τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1891. Ο αποδέκτης φέρεται να ήταν ένα νεαρό αγόρι στο Βερολίνο με διφθερίτιδα, το οποίο θεραπεύτηκε με ένεση αντιτοξίνης διφθερίτιδας, αν και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί σήμερα. Η παθητική ανοσοποίηση βασίζεται στις εργασίες που διεξήγαγαν οι Emil Behring και Shibasabura Kitasato από το Ινστιτούτο Υγιεινής του Robert Koch στο Βερολίνο. Στις 4 Δεκεμβρίου 1890 οι Behring και Kitasato δημοσίευσαν ένα άρθρο-ορόσημο στο οποίο έδειξαν ότι ο ορός από ένα ζώο που είχε ανοσοποιηθεί ενεργά κατά της τοξίνης της διφθερίτιδας μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσει ακόμη και μια θανατηφόρα δόση της τοξίνης σε ένα άλλο ζώο. Τα ίδια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν και με την τοξίνη του τετάνου, και οι επιδράσεις αυτών των ορών αποδείχθηκαν ειδικές, δεδομένου ότι η αντιτοξίνη του τετάνου δεν προστάτευε από μια πρόκληση με τοξίνη της διφθερίτιδας.
"Ένα σημαντικό πρόβλημα με την παθητική οροθεραπεία ήταν η τοξικότητά της. Αναφυλακτικές αντιδράσεις εμφανίζονταν συχνά μετά τη χορήγηση ορού αλόγου και η ασθένεια του ορού (πυρετός, εξανθήματα και πόνοι στις αρθρώσεις) ήταν συχνή. Ο Behring πίστευε ότι η αντιτοξινική δράση βρισκόταν στο πρωτεϊνικό κλάσμα του ορού και συνέχισε να δείχνει ότι το θειικό αμμώνιο καθιζάνει ένα κλάσμα (σήμερα γνωστό ως γαμμασφαιρίνη) που διατηρεί την αντιτοξινική δράση. Η καταβύθιση μείωσε τις παρενέργειες, αλλά δεν ξεπέρασε πλήρως το πρόβλημα της ασθένειας του ορού, η οποία είναι σήμερα γνωστό ότι οφείλεται στην εναπόθεση των κυκλοφορούντων ανοσοσυμπλεγμάτων. Η διάσπαση της γαμμαγλοβουλίνης με πεψίνη μείωσε περαιτέρω τη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας του ορού".
doi: 10.1136/bmj.305.6864.1269
Όπως γίνεται αντιληπτό, η χρήση παθητικής ανοσοποίησης με αντισώματα που παράγονται από αίμα αλόγου (ή άλλου ζώου) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και θανατηφόρες παρενέργειες που μιμούνται και τα δύο συμπτώματα της διφθερίτιδας και του τετάνου. Ο θανατηφόρος χαρακτήρας αυτών των θεραπειών αποδεικνύεται από το επόμενο απόσπασμα που περιγράφει λεπτομερώς τον θάνατο ενός βρέφους το οποίο προθεραπεύτηκε με τον ορό του Behring από φόβο μήπως το παιδί προσβληθεί από διφθερίτιδα από μια υπηρέτρια του σπιτιού:
Θυμόμαστε τον Emil von Behring: από τη Θεραπεία του Τετάνου στη Συνεργασία των Αντισωμάτων με τα Φαγοκύτταρα
"Εμφανίστηκαν επίσης οι πρώτες ενδείξεις ότι η θεραπεία με ορό θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και ο Behring θεωρούσε τον ορό του αθώο. Το 1896, ένα υγιές βρέφος υποβλήθηκε σε προληπτική θεραπεία με ορό διφθερίτιδας επειδή η οικιακή βοηθός είχε νοσήσει από διφθερίτιδα. Το παιδί πέθανε πιθανότατα από αναφυλακτική αντίδραση στον ξένο ορό και στη νεκρολογία ο θλιμμένος πατέρας -γνωστός παθολόγος- δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν "στην ένεση του ορού του Behring για ανοσοποίηση".
https://mbio.asm.org/content/8/1/e00117-17
Συνοψίζοντας:
Ο Behring και ο Kitano ισχυρίστηκαν ότι ήταν σε θέση να θεραπεύσουν τα μολυσμένα ζώα καθώς και να προθεραπεύσουν τα υγιή ώστε να μην νοσήσουν από διφθερίτιδα ή τέτανο
Σε αυτή τη μελέτη, η ανοσοποίηση κατά της διφθερίτιδας αναφέρθηκε μόνο εν συντομία
Ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη δράση του ιωδοφορμίου, ο Behring προσπάθησε να διαπιστώσει κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί απολύμανση του ζωντανού οργανισμού εάν τα ζώα έπαιρναν ένεση με υλικό που είχε υποστεί επεξεργασία με διάφορα απολυμαντικά.
Το 1890 ο Behring και ο S. Kitasato δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους ότι κλιμακωτές δόσεις αποστειρωμένων ζωμοκαλλιεργειών από βακίλους διφθερίτιδας ή τετάνου προκαλούσαν στα ζώα την παραγωγή, στο αίμα τους, ουσιών που μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες που παρήγαγαν οι βακίλοι αυτοί (αντιτοξίνες).
Ο Von Behring πειραματίστηκε αρχικά με τριχλωριούχο ιώδιο και χλωριούχο ψευδάργυρο ως πιθανές θεραπείες για τις λοιμώξεις από διφθερίτιδα και τέτανο
Μετά από αρκετές αποτυχίες, ο von Behring, σε συνεργασία με τον Ιάπωνα συνάδελφό του Shibasaburo Kitasato, διαπίστωσε ότι, θεραπεύοντας τα μολυσμένα με διφθερίτιδα ινδικά χοιρίδια με τριχλωριούχο ιώδιο, ορισμένα (δηλαδή όχι όλα) από τα ζώα ανέπτυξαν αντίσταση στην ασθένεια.
Ο αντιορός που προέκυψε από αυτή την έρευνα θα περιορίσει τελικά τη διφθερίτιδα, αν και εξακολουθεί να εμφανίζεται σε πυκνοκατοικημένους, φτωχούς πληθυσμούς όπου η υγιεινή είναι κακή
Ένα κουνέλι "ανοσοποιήθηκε" κατά του τετάνου με έναν αδιευκρίνιστο τρόπο
Το αίμα από αυτά τα κουνέλια λήφθηκε και εγχύθηκε στο στομάχι ποντικιών
2 ποντίκια εμβολιάστηκαν με καλλιέργεια τετάνου 24 ώρες αργότερα και επέζησαν
6 ποντίκια εμβολιάστηκαν με πηχτό αίμα από κουνέλια και η λοίμωξη που αναπτύχθηκε 24 ώρες αργότερα δεν είχε καμία επίδραση σε αυτά, ενώ τα ποντίκια ελέγχου πέθαναν 48 ώρες αργότερα (γιατί μόνο η 24ωρη παρακολούθηση για τα "άνοσα" ποντίκια;)
Ανακάτεψαν αίμα από κουνέλια με καλλιέργεια που περιείχε τοξίνη και το άφησαν να παραμείνει για 24 ώρες
Τα ποντίκια που έλαβαν είτε μόνο ορό είτε ορό με τοξίνη παρέμειναν ανοσοποιημένα από όσο μπόρεσαν να καταλάβουν
Ο φυσιολογικός φυσιολογικός ορός θεωρήθηκε ότι είχε τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα
Μέσω επανειλημμένων πειραμάτων, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια και οι αρουραίοι έχουν φυσική ανοσία στη διφθερίτιδα
Ο Behring πρότεινε 5 τρόπους ανοσοποίησης των ζώων:
Η χρήση αποστειρωμένων καλλιεργειών μπορεί να καταστήσει τα ζώα άνοσα σε 10-14 ημέρες
Προσθήκη τριχλωριούχου ιωδίου σε καλλιέργειες ηλικίας 4 εβδομάδων και αφήνοντάς το να δράσει για 16 ώρες, έγχυση στις κοιλιακές κοιλότητες των ινδικών χοιριδίων, στη συνέχεια σταδιακή αύξηση της δόσης της τοξίνης με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντας παράλληλα το τριχλωριούχο ιώδιο σε κάθε διαδοχική δόση
Οι μεταβολικές διεργασίες στο αίμα των ζώων που είχαν ήδη ανοσοποιηθεί παρήγαγαν είτε ένα κεχριμπαρένιο κίτρινο, άχρωμο ή αιματηρό μεταγγίσμα που δεν περιείχε βακίλους διφθερίτιδας, αλλά εξακολουθούσε να είναι τοξικό για τα ινδικά χοιρίδια σε διάφορους βαθμούς
○ Όταν το μη αιματηρό μεταγγιζόμενο υγρό εγχύθηκε υποδόρια και ενδοκοιλιακά, τα περισσότερα ινδικά χοιρίδια πέθαναν από εκτεταμένο αιμορραγικό οίδημα στο σημείο της ένεσης.
○ Αυτά που δεν πέθαναν παρακολουθήθηκαν μέχρι να θεωρηθούν και πάλι υγιή και εμβολιάστηκαν με αρκετή τοξίνη που θα μπορούσε να σκοτώσει κανονικά τα ινδικά χοιρίδια μέσα σε 3-4 ημέρες
Μόλυνση του ζώου με τοξίνη και στη συνέχεια άμεση εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων μέσω θεραπευτικών θεραπειών όπως άλατα χρυσού, ναφθυλαμίνη, τριχλωροξικό οξύ, καρβολικό οξύ και τριχλωριούχο ιώδιο
○ Ο Behring ισχυρίστηκε ότι δεν ισχυριζόταν ότι το τριχλωριούχο ιώδιο μπορεί να θεραπεύσει τη διφθερίτιδα στους ανθρώπους, αλλά μόνο στα ζώα στα οποία πειραματίστηκε.
○ Στη συνέχεια υπέθεσε ότι δεν έκανε τα ζώα άνοσα μόνο με τη χρήση του τριχλωριούχου ιωδίου
Η χρήση του υπεροξειδίου του υδρογόνου είχε μεγαλύτερη ικανότητα να προσδίδει αντίσταση στη μόλυνση από διφθερίτιδα και να προστατεύει τα κουνέλια από θανάσιμες κατά τα άλλα ποσότητες καλλιέργειας από ό,τι οι αόρατες μεταβολικές ιδιότητες στο αίμα
○ Ωστόσο, τα ζώα στα οποία χορηγήθηκε υπεροξείδιο του υδρογόνου αμέσως ΜΕΤΑ τη μόλυνση πέθαναν ταχύτερα από τα ζώα ελέγχου
○ Έτσι, ο Behring αποφάσισε να προεπεξεργαστεί τα ζώα με υπεροξείδιο του υδρογόνου πριν από τον εμβολιασμό
O Behring περιέγραψε στη συνέχεια πειράματα με 5 κουνέλια που προκατεργάστηκαν με υπεροξείδιο του υδρογόνου
4 από τα κουνέλια πέθαναν μετά από μια περίοδο ημερών αλλά ένα επέζησε και κατά κάποιο τρόπο ο Behring κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε ανοσία
Ο Behring δήλωσε ότι και οι 5 μέθοδοι ανοσοποίησης που ακολουθούνται είναι ακατάλληλες για τον άνθρωπο.
Δήλωσε επίσης ότι η ανοσία μπορεί να χαθεί μετά από επανειλημμένες ενέσεις σημαντικών ποσοτήτων δηλητηρίου
Τα ινδικά χοιρίδια που ευρίσκοντο υπό την επίδραση δηλητηριώδους καλλιέργειας διφθερίτιδας χωρίς μικρόβια υπό δυσμενείς συνθήκες υπέκυψαν στη διφθερίτιδα ακριβώς σαν να μην είχαν ανοσοποιηθεί ποτέ
Ο Behring υποστήριξε ότι τα πειράματά του δεν αποδεικνύουν την αντοχή στο δηλητήριο μέσω της συνήθειας στο δηλητήριο, αλλά μάλλον ότι αόρατες μεταβολικές ιδιότητες προσδίδουν ανοσία
Δήλωσε ότι παρά την προσεκτική αύξηση των δόσεων των δηλητηρίων από τις εντελώς ακίνδυνες σε υψηλότερες, δεν κατάφερε να προστατεύσει τα ζώα από το δηλητήριο της διφθερίτιδας ακόμη και στο βαθμό που μπορούσαν να ανεχθούν λίγο περισσότερο από το κανονικό
Ο Behring κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ειδικές αόρατες μεταβολικές ιδιότητες στο αίμα
Δοκίμασε τη θεωρία του παίρνοντας το αίμα αρουραίων που είχαν εγχυθεί στην κοιλιακή τους κοιλότητα με δηλητήριο διφθερίτιδας 3 ώρες νωρίτερα και εγχύοντάς το στην κοιλιακή κοιλότητα ινδικών χοιριδίων
Δήλωσε ότι εφόσον τα ινδικά χοιρίδια δεν αρρώστησαν από το αίμα ζώων που θεωρούνταν άνοσα στη διφθερίτιδα, αλλά αρρώστησαν όταν τους χορηγήθηκε το αίμα ζώων που δεν θεωρούνταν άνοσα, η θεωρία του ήταν σωστή
Οι Behring και Kitasato εισήγαγαν τη δυνατότητα να καταστήσουν ένα κουνέλι άνοσο στην τοξίνη που σχετίζεται με τους βακίλους του τετάνου με την έγχυση ορού αίματος που λαμβάνεται από ζώο που είχε προηγουμένως ανοσοποιηθεί με άλλα πειραματικά μέσα.
Για τον Behring, το τριχλωριούχο ιώδιο είναι πιο τυπικό απολυμαντικό από το ιωδοφόρμιο, καθώς έχει άμεσες αντιβακτηριακές ιδιότητες που παρατηρούνται in vitro, χρησιμοποιώντας αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών που καλλιεργούνται σε κατάλληλο μέσο
Μετά από μια σειρά δοκιμών που συνέκριναν το καρβολικό οξύ, το υποκλίμα (χλωριούχο) υδράργυρο και το τριχλωριούχο ιώδιο ως προς την ικανότητά τους να σκοτώνουν τους βακίλους του άνθρακα και την τοξικότητά τους σε κουνέλια, το τριχλωριούχο ιώδιο αναδείχθηκε ως το πιο ευνοϊκό σε σχέση απολυμαντικής ισχύος και τοξικότητας.
Με άλλα λόγια, το τριχλωριούχο ιώδιο ήταν το λιγότερο τοξικό από τις χημικές ουσίες που δοκιμάστηκαν.
Διάφορες μορφές "εσωτερικής απολύμανσης" θεωρήθηκαν πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις, με τον Behring και άλλους να προσπαθούν να θεραπεύσουν τα μολυσμένα ζώα με την εσωτερική χορήγηση απολυμαντικών τόσο πριν όσο και μετά τη μόλυνση
Αντί να διακινδυνεύσουν οι ασθενείς με διφθερίτιδα να κάνουν απευθείας ένεση με υπεροξείδιο του υδρογόνου, υπήρχε πλέον η προφανώς ασφαλέστερη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η ίδια διαδικασία σε ζώα προκειμένου να παραχθεί ένας ορός για χορήγηση στον άνθρωπο.
Τελικά, η τεχνική που προτίμησε ο Behring για την πρόκληση ανοσίας -η απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή του θεραπευτικού ορού- δεν ήταν καμία μορφή εσωτερικής απολύμανσης, αλλά η προεπεξεργασία μιας καλλιέργειας διφθερίτιδας (και αργότερα της τοξίνης) με τριχλωριούχο ιώδιο.
Αυτός ο χειρισμός κατέστησε την καλλιέργεια ή την τοξίνη λιγότερο θανατηφόρα και έτσι διευκόλυνε τη διαδικασία της ανοσοποίησης
Μετά από αυτό το αρχικό στάδιο, ο Behring μείωσε διαδοχικά τη συγκέντρωση του τριχλωριούχου ιωδίου σε επόμενες ενέσεις τοξίνης, μέχρις ότου το ζώο μπορούσε τελικά να εκτεθεί σε μη επεξεργασμένη τοξίνη, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία της τεχνητής ανοσοποίησης (δηλαδή της συνήθειας στο δηλητήριο)
Η πρώτη χρήση της παθητικής ανοσοποίησης θεωρείται από ορισμένους ότι έγινε τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1891.
Ο αποδέκτης φέρεται να ήταν ένα νεαρό αγόρι στο Βερολίνο με διφθερίτιδα, το οποίο θεραπεύτηκε με ένεση αντιτοξίνης διφθερίτιδας, αν και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί σήμερα
Ένα σημαντικό πρόβλημα με την παθητική οροθεραπεία ήταν η τοξικότητά της.
Αναφυλακτικές αντιδράσεις εμφανίζονταν συχνά μετά τη χορήγηση ορού αλόγου και η ασθένεια του ορού (πυρετός, εξανθήματα και πόνοι στις αρθρώσεις) ήταν συχνή
Το 1896, ένα υγιές βρέφος υποβλήθηκε σε προληπτική θεραπεία με ορό διφθερίτιδας επειδή η οικιακή βοηθός είχε νοσήσει από διφθερίτιδα
Το παιδί πέθανε πιθανότατα από αναφυλακτική αντίδραση στον ξένο ορό και στη νεκρολογία ο θλιμμένος πατέρας -γνωστός παθολόγος- δήλωσε ότι: “αυτό οφειλόταν στην ένεση του ορού του Behring για ανοσοποίηση".
Ο Behring δήλωσε ότι η αντίσταση στο δηλητήριο λόγω της συνήθειας στο δηλητήριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παρέχει "ανοσία", ωστόσο ο ίδιος ήταν σθεναρά αντίθετος στην ιδέα αυτή. Σε αντίθεση με τον συνεργάτη του Kitasato, ο Behring ήταν ανένδοτος ότι δεν ήταν η προεπεξεργασία ούτε η σταδιακή αύξηση των δόσεων των τοξινών που χορηγήθηκαν στα ζώα που έδινε την εντύπωση της "ανοσίας", αλλά αντίθετα ήταν μια αόρατη ουσία στο αίμα. Όπως και με τους «ιούς», η αόρατη ουσία (αντισώματα) πρέπει να εκλαμβάνεται μόνο με βάση την πίστη, καθώς δεν υπήρχε καμία οπτική απόδειξη για την ύπαρξή της, παρά μόνο οι συνήθεις έμμεσες παρατηρήσεις.
Πέρα από το πρόβλημα της προεπεξεργασίας των ζώων, υπάρχει και ένα άλλο πιο κραυγαλέο ζήτημα με τα πειράματα και τα συμπεράσματα σχετικά με τα βακτήρια που μελετήθηκαν. Τόσο η διφθερίτιδα όσο και ο τέτανος α̲π̲α̲ν̲τ̲ώ̲ν̲τ̲α̲ι̲ σε υγιείς ανθρώπους, εξ ου και το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά:
Διφθερίτιδα:
"Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές. Η ασθένεια μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σώμα μέσω του λαιμού (φαρυγγική διφθερίτιδα) ή μέσω δερματικών βλαβών (δερματική διφθερίτιδα). Μπορεί να επέλθει αυθόρμητη επούλωση, αλλά άλλοι ασθενείς θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη διηθητικής νόσου με καρδιακό αποκλεισμό και παράλυση (κρανιακή και περιφερική). Η περίοδος επώασης είναι συνήθως μεταξύ 1 και 7 ημερών".
https://www.tmb.ie/vaccinations/diphtheria
Τέτανος:
"Τυπικά, η ασθένεια είναι ασυμπτωματική ή ήπια στη συντριπτική πλειονότητα των μολυσμένων ατόμων, ενώ ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει σοβαρή νόσο".
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.nicd.ac.za/wp-content/uploads/2017/06/TetanusFAQ_20170601.pdf&ved=2ahUKEwi28-qrg4bwAhUKV80KHVRhDTYQFjABegQIBBAG&usg=AOvVaw2vKVwVfJyyhKYcgzAt8rcC
Ασυμπτωματικός σημαίνει:
"δεν προκαλεί σε τρίτο άτομο, δεν χαρακτηρίζεται από ή δεν παρουσιάζει σημεία ή συμπτώματα μόλυνσης, ασθένειας ή νόσου"
https://www.merriam-webster.com/dictionary/asymptomatic
Καθώς και τα δύο αυτά βακτήρια απαντώνται σε υγιείς ανθρώπους, γίνεται αντιληπτό ότι δεν αποτελούσαν αιτίες ασθένειας, καθώς δ̲ε̲ν̲ ̲π̲λ̲η̲ρ̲ο̲ύ̲ν̲ το πρώτο Αξίωμα του Koch:
Ο μικροοργανισμός πρέπει να βρίσκεται σε αφθονία σε όλες τις περιπτώσεις όσων πάσχουν από την ασθένεια, αλλά δεν πρέπει να βρίσκεται σε υγιή άτομα.
Εάν αυτά τα βακτήρια δεν είναι η πραγματική αιτία των ασθενειών με τις οποίες σχετίζονται, τότε εναντίον ποίου πράγματος ακριβώς « ανοσοποιούσαν » ο Behring και ο Kitasato; Γιατί οι θεραπείες με ορούς δημιούργησαν τα ίδια ακριβώς συμπτώματα που υποτίθεται ότι απέτρεπαν; Φαίνεται ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση στη μακρά ιστορία της θεωρίας των μικροβίων (Germ Theory) όπου η θεραπεία που βασίζεται σε θεωρητικές οντότητες είναι χειρότερη από την υποτιθέμενη ασθένεια.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
----Δικτυογραφία:
Emil Von Behring’s Diphtheria/Tetanus Papers (1890): Precursor to Antibodies
https://viroliegy.com/2022/04/28/emil-von-behrings-diphtheria-tetanus-papers-1890-precursor-to-antibodies/