Μην σας κοροϊδεύουν! Να πώς η NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ) Διαιωνίζει Ένα Μύθο για τις "Βροχοπτώσεις Οφειλόμενες στην Κλιματική Κρίση"
Μετάφραση: Απολλόδωρος
21 Ιουλίου 2023 | Watts Up With That? | Διαβάστε το εδώ
Ακολουθεί ένα παράδειγμα παραγωγής μύθων από το "Ρωτήστε έναν επιστήμονα" της NOAA σχετικά με τις ακραίες βροχοπτώσεις.
Ο μύθος τους: "Γνωρίζουμε ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, και η υγρασία είναι βασικό συστατικό των ισχυρών βροχοπτώσεων, οπότε είναι λογικό ότι ένα θερμότερο περιβάλλον συνολικά είναι ικανό να δημιουργήσει περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις".
Πράγματι, τα 2 πρώτα επιστημονικά δεδομένα είναι απολύτως αληθινά αλλά εντελώς λανθασμένα: ο θερμότερος αέρας όντως συγκρατεί περισσότερη υγρασία και η υγρασία είναι βασικό συστατικό των ισχυρών βροχοπτώσεων. Αλλά "δεν είναι λογικό" ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις.
Παρόλα αυτά, μέσα ενημέρωσης που εκμεταλλεύονται το δολωματικό κλικ (click-bait), όπως η Washington Post, γράφουν ανούσια τίτλους όπως: "Μελέτη διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο έντονες βροχές στις ΗΠΑ", εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην "ικανότητα του θερμότερου αέρα να συγκρατεί περισσότερο νερό". Η εστίαση στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ο ευκολότερος τρόπος να ενοχοποιηθεί το CO2 και να επιμείνει κανείς στην απάτη περί κλιματικής κρίσης.
Ακριβώς επειδή οι θερμότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το θεωρητικό μέγιστο των υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας, οι ακραίες βροχοπτώσεις δεν συσχετίζονται με τις θερμοκρασίες, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στον παρακάτω πίνακα.
Στις 10 Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια των τοπικών 3 μ.μ. κάθε τοποθεσίας, η Κοιλάδα του Θανάτου είχε θερμοκρασία 98°F, ο αέρας συγκρατούσε 5,92 kg/m2 νερού (TPW), αλλά ήταν μόνο το 4% του θεωρητικού μέγιστου. στο Shreveport της Λουιζιάνα, οι θερμοκρασίες ήταν 18°F χαμηλότερες, αλλά συγκρατούσαν 10 φορές περισσότερους υδρατμούς.
Στο Montpelier Vermont, οι θερμοκρασίες ήταν 21°F χαμηλότερες, αλλά ο αέρας περιείχε 8 φορές περισσότερο νερό από την Κοιλάδα του Θανάτου. Είναι σαφές ότι η πολύ πιο σημαντική δυναμική των βροχοπτώσεων είναι το πώς και πού μεταφέρεται η υγρασία από τον ωκεανό στη στεριά.
Η θέση των συστημάτων υψηλής και χαμηλής πίεσης καθορίζει πού θα μεταφερθεί η υγρασία. Η καλοκαιρινή υψηλή πίεση στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας εμποδίζει τις βροχές να φτάσουν στην Κοιλάδα του Θανάτου, ενώ το σύστημα υψηλής πίεσης στον Βόρειο Ατλαντικό ενίσχυσε τις έντονες βροχοπτώσεις που έφτασαν στο Vermont και προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες.
Ομοίως, ο τρόπος με τον οποίο το κυκλωνικό σύστημα χαμηλής πίεσης μετανάστευσε προς την ακτή καθόρισε τη θερμοκρασία και τις έντονες βροχοπτώσεις στο Βερμόντ. Στις 9 Ιουλίου, η θερμοκρασία στο Montpelier στις 3 μ.μ. ήταν 67,1°F, 10 βαθμούς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του Ιουλίου που ήταν 77,1°F. Στις 10 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των πλημμυρικών βροχοπτώσεων, η θερμοκρασία έπεσε στους 63,3°F αλλά η ατμόσφαιρα ήταν κορεσμένη με υδρατμούς που αυξήθηκαν στα 42 kg/m2.
Καθώς οι βροχοπτώσεις υποχώρησαν στις 11 Ιουλίου, οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν στους 81,1°F, αλλά η ποσότητα των υδρατμών μειώθηκε δραματικά στα 29,26 kg/m2, μόλις στο μισό της χωρητικότητας της τοπικής ατμόσφαιρας.
Κάτω από το επάνω στιγμιότυπο οθόνης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, δείχνει πώς η ατμοσφαιρική επιφανειακή κυκλοφορία συγκλίνει για να ενισχύσει τη μεταφορά υγρασίας στο Vermont, όπου η τοπογραφία στη συνέχεια απομάκρυνε την υγρασία. Οι πιο ανοιχτές μπλε περιοχές αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υδρατμών. Αλλά τέτοιες επιστημονικές πληροφορίες ήταν σπάνιες από τα μέσα ενημέρωσης που κάνουν κλικ, τα οποία προτιμούν να διαιωνίζουν τον μύθο της κλιματικής κρίσης!
Το χαμηλότερο στιγμιότυπο δείχνει πώς η βόρεια ροή του ρεύματος πίδακα στα 500 mb πρόσθεσε περαιτέρω την υγρασία που έφτασε στο Vermont.
Έτσι, την επόμενη φορά που τα μέσα ενημέρωσης και οι κινδυνολόγοι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι μια πλημμύρα οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://earth.nullschool.net/, όπου ένας διαδραστικός μετεωρολογικός χάρτης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ θα σας επιτρέψει να δείτε τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και TPW και πώς η ατμοσφαιρική κυκλοφορία συγκεντρώνει την υγρασία και πώς αυτή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου παρά τις ίδιες συγκεντρώσεις CO2.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βροχοπτώσεις και άλλους ισχυρισμούς για ακραία καιρικά φαινόμενα, επισκεφθείτε τη σελίδα μας
Ισχυριζόμενοι κίνδυνοι στο Everything Climate
Δικτυογραφία:
Don’t Be Fooled! Here’s How NOAA Perpetuates A Climate Crisis Rainfall Myth • Watts Up With That?
https://wattsupwiththat.com/2023/07/20/dont-be-fooled-heres-how-noaa-perpetuates-a-climate-crisis-rainfall-myth/?utm_source=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=dont-be-fooled-heres-how-noaa-perpetuates-a-climate-crisis-rainfall-myth