Η Οικονομική Θεωρία που Βασίζεται το "Καθαρό Μηδέν" (Net Zeo) είναι Μηδενική
Μετάφραση: Απολλόδωρος
8 Μαρτίου 2023 | Gordon Tomb | Διάβαστε το εδώ
Η εφαρμογή του net zero θα συμπιέσει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας που υποτίθεται ότι αποτρέπει η εκστρατεία κατά των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια σύγκριση ερευνών αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων. Με άλλα λόγια, η εγκατάλειψη των προσπαθειών για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιθανότατα θα έκανε σχεδόν όλους πλουσιότερους.
Η σύγκριση παρουσιάζεται σε ένα σύντομο 12λεπτο βίντεο με τίτλο: "Πώς οι ανθρώπινες διαταραχές επηρεάζουν το ΑΕΠ" από τον Dr. Lars Schernikau, οικονομολόγο στον τομέα της ενέργειας, έμπορο εμπορευμάτων και συγγραφέα του βιβλίου: The Unpopular Truth… about Electricity and the Future of Energy (Η αντιδημοφιλής αλήθεια... για την ηλεκτρική ενέργεια και το μέλλον της ενέργειας).
Ο Dr. Schernikau εξετάζει το κόστος των "ανθρώπινων" διαταραχών, όπως από το Covid ή τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, με τις εκτιμήσεις για την εφαρμογή του καθαρού μηδενός, οι οποίες υπολογίστηκαν από τους συμβούλους McKinsey & Company και Wood Mackenzie, καθώς και τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για την επίδραση της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας στο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος της εφαρμογής του καθαρού μηδενός θα κυμαινόταν από επτά έως δέκα τοις εκατό του ΑΕΠ έως το 2050, ενώ το κόστος της εγκατάλειψης του καθαρού μηδενός θα ήταν μόνο ένα κλάσμα αυτού-0,5 έως τέσσερα τοις εκατό του ΑΕΠ από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Η διαφορά μετριέται σε πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος του καθαρού μηδενός επιτείνεται από το γεγονός ότι προκύπτει 50 χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας.
" Όταν κάνουμε ένα βήμα πίσω και εξετάζουμε τις προβλέψεις για την υπερθέρμανση και την αύξηση του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν), πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όσο περισσότερο πλούτο δημιουργούμε, τόσο καλύτερα μπορούν οι άνθρωποι να αντέξουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα ή οποιεσδήποτε κλιματικές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν", λέει ο Dr. Schernikau.
Ούτε η McKinsey ούτε η Wood Mackenzie αναγνωρίζουν στην έκθεσή τους ότι θα ήταν πιο επιβλαβές για την παγκόσμια οικονομία να εφαρμοστεί το καθαρό μηδέν από το να επιτραπεί η προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας. Υποστηρίζοντας τη μείωση των εκπομπών CO2, απλώς αποδέχονται την αφήγηση των υποστηρικτών.
Σημαντικές αβεβαιότητες σημειώνονται σε όλες τις αναλύσεις, γεγονός που οδηγεί κάποιον να σκεφτεί ότι ο Dr. David Wojick μπορεί να έχει δίκιο όταν γράφει ότι τα "μαθηματικά του χάους" καθιστούν αδύνατες τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το κλίμα.
Ένας βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, στον οποίο αναφέρεται ο Dr. Schernikau, συμφωνεί επίσης ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς μια εκστρατεία καθαρού μηδενός και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποφυγή της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας είναι πρακτικά αδύνατη σε κάθε περίπτωση. Γράφοντας στο American Economic Journal, ο Dr William Nordhaus αναφέρει ότι: "δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι μικρότερη από τον στόχο των 2°C, ακόμη και με άμεσες, καθολικές και φιλόδοξες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή".
Έτσι, εκτός του ότι η οικονομική υπόθεση για το καθαρό μηδέν είναι, λοιπόν, μηδενική, η πιθανότητα αποτροπής της υποτιθέμενης αύξησης της θερμοκρασίας του θερμοκηπίου είναι μηδενική και η πρόβλεψη του κλίματος σε 80 χρόνια από τώρα είναι αδύνατη. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για την αφήγηση των Πράσινων Νέων Διαπραγματευτών όταν ληφθούν υπόψη τα οφέλη των ορυκτών καυσίμων και η επίδραση λίπανσης του CO2.
Για παράδειγμα, οι τεχνολογίες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις γεωργικές αποδόσεις άμεσα ή έμμεσα κατά τουλάχιστον 167%, σύμφωνα με μια έκθεση του Dr. Indur Goklany, ενός βετεράνου 30 ετών στη συζήτηση για το κλίμα και συγγραφέα βιβλίων για το θέμα. Κατά συνέπεια, ο κόσμος συντηρεί σήμερα δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης -περίπου 8 δισεκατομμύρια έναντι λιγότερων από 800 εκατομμυρίων- ενώ παράλληλα συντηρεί περισσότερη βιομάζα.
Για ένα μικρό πλαίσιο αναφοράς, στην ανάλυση του Dr. Schernikau περιλαμβάνεται μια έκθεση της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP, η οποία καταγράφει το κόστος της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ως έξι τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2100. Αυτό είναι 50 τοις εκατό περισσότερο από το υποτιθέμενο αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη -αν υπάρχει κάτι τέτοιο- και σχεδόν το κόστος της εξάλειψης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τουλάχιστον, οι πολιτικοί ηγέτες που υποστηρίζουν την ατζέντα του καθαρού μηδενός θα πρέπει να επανεξετάσουν την επιβολή στους πολίτες τους οικονομικών ζημιών που ισοδυναμούν με έναν πόλεμο, χωρίς κανένα καλό αποτέλεσμα.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο PJ Media στις 6 Μαρτίου 2023 και μπορείτε να το δείτε εδώ.
Ο ανώτερος σύμβουλος του Συνασπισμού CO2 Gordon Tomb είναι ανώτερος συνεργάτης του Commonwealth Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης ελεύθερης αγοράς με έδρα την Πενσυλβάνια.
---Δικτυογραφία :
The Economic Case for Net Zero Is Zero - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2023/03/08/the-economic-case-for-net-zero-is-zero/