NASA : Η Λίπανση με Διοξείδιο του Άνθρακα (CΟ2) Πρασινίζει τη Γη, Σύμφωνα με Μελέτη
Μετάφραση: Απολλόδωρος
26 Απριλίου 2016 | Samson Reiny | Διαβάστε το εδώ
Από το ένα τέταρτο έως το ήμισυ των φυτεμένων εκτάσεων της Γης έχει παρουσιάσει σημαντικό πρασίνισμα τα τελευταία 35 χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change στις 25 Απριλίου.
Μια διεθνής ομάδα 32 συγγραφέων από 24 ιδρύματα σε οκτώ χώρες ηγήθηκε της προσπάθειας, η οποία περιελάμβανε τη χρήση δορυφορικών δεδομένων από το φασματόμετρο απεικόνισης μέτριας ανάλυσης της NASA και τα όργανα Advanced Very High Resolution Radiometer της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του δείκτη φυλλικής επιφάνειας, ή της ποσότητας φυλλοκάλυψης, στις περιοχές με βλάστηση του πλανήτη. Το πρασίνισμα αντιπροσωπεύει μια αύξηση των φύλλων στα φυτά και τα δέντρα που ισοδυναμεί σε έκταση με δύο φορές την έκταση των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα πράσινα φύλλα χρησιμοποιούν την ενέργεια του ηλιακού φωτός μέσω της φωτοσύνθεσης για να συνδυάσουν χημικά το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τον αέρα με το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που αντλούνται από το έδαφος και να παράγουν σάκχαρα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή τροφής, ινών και καυσίμων για τη ζωή στη Γη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν τη φωτοσύνθεση, ενισχύοντας την ανάπτυξη των φυτών.
Ωστόσο, η λίπανση με διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι η μόνη αιτία της αυξημένης ανάπτυξης των φυτών - το άζωτο, η αλλαγή της εδαφοκάλυψης και η κλιματική αλλαγή*** μέσω των αλλαγών της παγκόσμιας θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και του ηλιακού φωτός συμβάλλουν στο φαινόμενο του πρασίνου. Για να προσδιορίσουν την έκταση της συμβολής του διοξειδίου του άνθρακα, οι ερευνητές έτρεξαν τα δεδομένα για το διοξείδιο του άνθρακα και καθεμία από τις άλλες μεταβλητές μεμονωμένα σε διάφορα υπολογιστικά μοντέλα που μιμούνται την ανάπτυξη των φυτών που παρατηρήθηκε στα δορυφορικά δεδομένα.
***Σημ.: Παρά το γεγονός ότι η ίδια η NASA γκρεμίζει το αφήγημα του “κακού” CO2 επιμένει να συντηρεί τη φάρσα της αναπόδεικτης και παντελώς αόριστης “κλιματικής αλλαγής.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λίπανση με διοξείδιο του άνθρακα εξηγεί το 70 τοις εκατό του φαινομένου πρασίνου, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ranga Myneni, καθηγητής στο Τμήμα Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. "Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι το άζωτο, με ποσοστό 9 τοις εκατό. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το CO2 σε αυτή τη διαδικασία".
Από το ένα τέταρτο έως το ήμισυ των φυτεμένων εκτάσεων της Γης έχει παρουσιάσει σημαντικό πρασίνισμα τα τελευταία 35 χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης των επιπέδων του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό το βίντεο είναι κοινό κτήμα και μπορείτε να
το κατεβάσετε από το Scientific Visualization Studio.
Περίπου το 85 τοις εκατό των ελεύθερων από πάγο εδαφών της Γης καλύπτεται από βλάστηση. Η έκταση που καλύπτεται από όλα τα πράσινα φύλλα στη Γη ισούται, κατά μέσο όρο, με το 32 τοις εκατό της συνολικής επιφάνειας της Γης - ωκεανοί, εδάφη και μόνιμοι πάγοι μαζί. Η έκταση του πρασίνου τα τελευταία 35 χρόνια "έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον κύκλο του νερού και του άνθρακα στο κλιματικό σύστημα", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Zaichun Zhu, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα, ο οποίος έκανε το πρώτο μισό της μελέτης αυτής με τον Myneni ως επισκέπτης υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Κάθε χρόνο, περίπου οι μισοί από τους 10 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες παραμένουν προσωρινά αποθηκευμένοι, σε περίπου ίσα μέρη, στους ωκεανούς και τα φυτά.
"Αν και η μελέτη μας δεν ασχολήθηκε με τη σχέση μεταξύ πρασίνου και αποθήκευσης άνθρακα στα φυτά, άλλες μελέτες έχουν αναφέρει μια αυξανόμενη καταβόθρα άνθρακα στη γη από τη δεκαετία του 1980, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με την ιδέα μιας γης που πρασινίζει", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Shilong Piao του Κολλεγίου Αστικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Ενώ η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα μπορεί να είναι ευεργετική για τα φυτά, είναι επίσης ο κύριος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής***. Το αέριο, το οποίο παγιδεύει τη θερμότητα στη γήινη ατμόσφαιρα, αυξάνεται από τη βιομηχανική εποχή λόγω της καύσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ξύλου για την παραγωγή ενέργειας και συνεχίζει να φτάνει σε συγκεντρώσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και τουλάχιστον 500.000 χρόνια. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των παγετώνων και των θαλάσσιων πάγων, καθώς και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.
***Σημ.: Ισχυρισμός παντελώς αναπόδεικτος.
Οι ευεργετικές επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στα φυτά μπορεί επίσης να είναι περιορισμένες, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Dr. Philippe Ciais, αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, Gif-suv-Yvette, Γαλλία. "Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτά εγκλιματίζονται ή προσαρμόζονται στην αυξανόμενη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και η επίδραση της γονιμοποίησης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου".
"Ενώ η ανίχνευση του πρασίνου βασίζεται σε δεδομένα, η απόδοση σε διάφορους παράγοντες βασίζεται σε μοντέλα", δήλωσε ο συν-συγγραφέας Josep Canadell του τμήματος Ωκεανών και Ατμόσφαιρας του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Ο Canadell πρόσθεσε ότι ενώ τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν την καλύτερη δυνατή προσομοίωση των στοιχείων του συστήματος της Γης, βελτιώνονται συνεχώς.
Διαβάστε την εργασία στο Nature Climate Change.
www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate3004.html
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της NASA στον τομέα της επιστήμης της Γης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:
www.nasa.gov/earthrightnow
Samson Reiny
Ομάδα Ειδήσεων της NASA για τις Επιστήμες της Γης
Δικτυογραφία:
Carbon Dioxide Fertilization Greening Earth, Study Finds | NASA
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth