Υπονομεύοντας τους Nέους
Μετάφραση: Απολλόδωρος
7 Μαρτίου 2024 | Dawn Lester | Διαβάστε το εδώ
"Η συνειδητή και έξυπνη χειραγώγηση των οργανωμένων συνηθειών και απόψεων των μαζών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτοί που χειρίζονται αυτόν τον αόρατο μηχανισμό της κοινωνίας αποτελούν μια αόρατη κυβέρνηση, η οποία είναι η πραγματική κυβερνητική δύναμη της χώρας μας.
Μας κυβερνούν, το μυαλό μας διαμορφώνεται, τα γούστα μας διαμορφώνονται, οι ιδέες μας προτείνονται, σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ".
Edward Bernays, Propaganda, 1928
Ένας από τους τρόπους χειραγώγησης των ανθρώπων είναι να τους πείσουν ότι έχουν ένα "πρόβλημα" που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και γι' αυτό πρέπει να απευθυνθούν σε έναν "ειδικό". Αυτός ο "ειδικός" θα είναι, φυσικά, κάποιος που θα παρέχει την καθορισμένη "λύση" που υποστηρίζει το σύστημα ελέγχου.
Θα πρέπει να είναι προφανές ότι ένας από τους τομείς της κοινωνίας στους οποίους είναι σημαντικό να αποκτηθεί ο έλεγχος είναι η νεολαία.
Οι πολύ νέοι μπορούν να επηρεαστούν, και επηρεάζονται, ή θα έπρεπε να πω να χειραγωγηθούν, μέσω του σχολείου, το οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είναι χώρος κατήχησης και όχι πραγματικής εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται ολοφάνερο από το χαμηλό επίπεδο βασικών γλωσσικών και αριθμητικών δεξιοτήτων που διαθέτουν σήμερα πολλά παιδιά.
Τι γίνεται όμως με εκείνα που έχουν ξεπεράσει τη σχολική ηλικία- που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης και αρχίζουν να δημιουργούν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή;
Αυτή η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είναι μια πολύ σημαντική δημογραφική ομάδα. Οι σημερινοί νέοι χτίζουν το μέλλον, οπότε η "χειραγώγησή" τους ώστε να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ιδεολογίες είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι "επίδοξοι ελεγκτές" να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτό είναι η υποβάθμιση της σημασίας των "ηλικιωμένων" στην κοινωνία μας, με την επισήμανση ορισμένων συμπεριφορών ως ενδεικτικών της "άνοιας", για παράδειγμα, η οποία υποστηρίζεται ότι αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα, όπως ανέλυσα στο άρθρο μου Οι πολύ πραγματικές, αλλά σε μεγάλο βαθμό κρυφές επιπτώσεις της "πανδημίας" στην υγεία - μέρος 2ο
Το επίκεντρο της προσοχής σε αυτό το σημερινό άρθρο είναι η νεότερη γενιά, ιδίως η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, λόγω ενός πρόσφατου άρθρου του BBC που μου τράβηξε την προσοχή- το άρθρο έχει τίτλο: " Περισσότεροι άνθρωποι στις αρχές της δεκαετίας των 20 εκτός εργασίας λόγω ασθενειών από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας των 40 ετών - μελέτη".
Παρόλο που ο τίτλος αναφέρεται στην "κακή υγεία", δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο άρθρο στην "κακή ψυχική υγεία", η οποία, για τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας, υποστηρίζεται ότι "αυξάνεται".
Η ανησυχία για την "κακή ψυχική τους υγεία" από την οπτική γωνία του κατεστημένου οφείλεται στο γεγονός ότι,
"Αυτό μπορεί να παρεμποδίσει την εκπαίδευσή τους και να τους οδηγήσει σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή στην ανεργία, αναφέρει η έκθεση".
Είναι σαφές ότι η έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση και στην ικανότητα ενός νέου ατόμου να αποκτήσει εργασία, γεγονός που ενισχύει την αντίληψη ότι είμαστε απλώς "οικονομικές μονάδες" που καλούμαστε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία μέσω της "εργασίας" και της οικονομικής κλοπής που ονομάζεται φορολογία.
Αυτό απλά δεν ισχύει! Δεν είμαστε απλές "οικονομικές μονάδες", είμαστε ζωντανοί άνδρες και γυναίκες - αλλά αυτό είναι ένα εντελώς άλλο άρθρο - ή μάλλον μια σειρά άρθρων.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να τονιστεί η υποτιθέμενη ανησυχία για την "κακή ψυχική υγεία" των νέων, η οποία σύμφωνα με το άρθρο του BBC αποτελεί σημαντικό πρόβλημα,
"Το 2021/22, το 34% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών ανέφεραν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διπολική διαταραχή".
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν σχετικά με αυτή τη δήλωση, εκ των οποίων το κυριότερο είναι: Τι συμπτώματα ανέφεραν και σε ποιον; Οφείλω να πω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με τέτοιες στατιστικές και τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκαν.
Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο σοβαρό για τους νέους. Είναι όμως έτσι;
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ του Ιουνίου 2022 με τίτλο: Mental disorders (Ψυχικές διαταραχές),
"1 στους 8 ανθρώπους στον κόσμο ζει με ψυχική διαταραχή".
Αυτή η στατιστική του 1 στους 8 αντιπροσωπεύει σαφώς ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από το 1 στους 3 νέους που λέγεται ότι πλήττονται από "ψυχικές διαταραχές" σύμφωνα με το BBC. Πρέπει να επισημάνω ότι η μελέτη στην οποία αναφέρεται το BBC αφορά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό όμως σημαίνει ότι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τόσο σοβαρό πρόβλημα;
Εάν αληθεύει, πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση. Αλλά πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Είναι αλήθεια;
Έτσι, ένα θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι: Τι είναι η "ψυχική διαταραχή";
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ,
"Μια ψυχική διαταραχή χαρακτηρίζεται από κλινικά σημαντική διαταραχή στη νόηση, τη συναισθηματική ρύθμιση ή τη συμπεριφορά ενός ατόμου".
Είναι ουσιώδες να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες "εξετάσεις" που μπορούν να ανιχνεύσουν αν ένα άτομο έχει "ψυχική διαταραχή".
Στο άρθρο του τον Ιούνιο του 2015 με τίτλο: Rational Principles of Psychopharmacology for Therapists, Healthcare Providers and Clients (Ορθολογικές αρχές της ψυχοφαρμακολογίας για θεραπευτές, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και πελάτες), ο Dr Peter Breggin αναφέρεται στη θεωρία της "βιοχημικής ανισορροπίας" ως λανθασμένη και ως μύθο- αναφέρει ότι
"...οι αποδείξεις για οποιαδήποτε βιολογική βάση των "ψυχιατρικών διαταραχών" είναι παντελώς ανύπαρκτες".
Στο βιβλίο του Toxic Psychiatry του 1991, εξηγεί την κατάσταση με περισσότερες λεπτομέρειες και αναφέρει ότι
"...καμία αιτιώδης σχέση δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί μεταξύ μιας συγκεκριμένης βιοχημικής κατάστασης του εγκεφάλου και οποιασδήποτε συγκεκριμένης συμπεριφοράς και είναι απλουστευτικό να υποθέτουμε ότι αυτό είναι δυνατό".
Παρά την αποκάλυψη αυτή πριν από 3 και πλέον δεκαετίες και παρά το συνεχές έργο του Dr. Breggin μέχρι σήμερα, το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ υποστηρίζει ότι,
"Ενώ υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές πρόληψης και θεραπείας, οι περισσότεροι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική περίθαλψη".
Το ζήτημα με αυτή τη δήλωση είναι η ιδέα ότι οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες είναι "αποτελεσματική"- αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον απλούστατο λόγο ότι, σύμφωνα με τον Δρ Breggin,
"Υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων ανισορροπιών και απολύτως κανένας τρόπος να καταδειχθεί πώς τα φάρμακα θα τις επηρέαζαν αν υπήρχαν".
Επιστρέφουμε λοιπόν στη μελέτη με την οποία ξεκίνησε το άρθρο του BBC.
Ο μάλλον δυσοίωνος τίτλος της μελέτης είναι We've only only begun. Δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 από το Ίδρυμα Resolution Foundation και μπορείτε να τη βρείτε στον ιστότοπό του ΕΔΩ
Είναι ο υπότιτλος που έχει ιδιαίτερη σημασία: Δράση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των νέων.
Αυτό υποδηλώνει ότι το έγγραφο επικεντρώνεται στην εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων για το "πρόβλημα" αυτό, κάτι που ακούγεται τουλάχιστον ενθαρρυντικό, αλλά ας κρατήσουμε επιφυλάξεις και ας δούμε τι πραγματικά λέει το έγγραφο.
Η ενότητα 2 τιτλοφορείται: Η αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων. Κάτω από τον υπότιτλο Η ψυχική υγεία των νέων έχει επιδεινωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, υπάρχουν μερικά στατιστικά στοιχεία που ακολουθούνται από τη δήλωση ότι,
"Στην πραγματικότητα, οι νέοι σήμερα έχουν το ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό να έχουν το υψηλότερο ποσοστό CMD από κάθε ηλικιακή ομάδα, σε πλήρη αντίθεση με δύο δεκαετίες πριν, όταν είχαν τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης CMD σε όλο το ηλικιακό φάσμα".
CMD σημαίνει κοινή διαταραχή της ψυχικής υγείας.
Μία από τις κυριότερες CMD υποστηρίζεται ότι είναι η κατάθλιψη.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ του Μαρτίου 2023 με τίτλο: Depressive disorder (Καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη)),
"Η καταθλιπτική διαταραχή (επίσης γνωστή ως κατάθλιψη) είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή. Περιλαμβάνει καταθλιπτική διάθεση ή απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για δραστηριότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνήθεις μεταβολές της διάθεσης και των συναισθημάτων για την καθημερινή ζωή. Μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα. Μπορεί να προκαλέσει ή να οδηγήσει σε προβλήματα στο σχολείο και στην εργασία".
Το έγγραφο της μελέτης παραθέτει περαιτέρω στατιστικά στοιχεία και στη συνέχεια θέτει το σχετικό ερώτημα: Τι κρύβεται πίσω από την ανησυχητική πρόσφατη αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων;
Σε μια προσπάθεια να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, η μελέτη υποστηρίζει ότι,
"Η έρευνα έχει εντοπίσει μια σειρά από πιθανές εξηγήσεις...".
Δυστυχώς, μία από αυτές τις "εξηγήσεις" περιλαμβάνει την υποτιθέμενη "πανδημία του Κόβιντ"- το έγγραφο υποστηρίζει ότι τα ποσοστά ΚΜΔ είναι υψηλότερα από ό,τι πριν από την "πανδημία".
Δεν με εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο επίπεδο στο άγχος που βιώνουν οι νέοι σε σύγκριση με 4 χρόνια πριν. Αλλά αυτό το άγχος έχει υποκινηθεί σκόπιμα από τους "επίδοξους ελεγκτές" που δημιούργησαν όλη αυτή την τρομολαγνική αφήγηση περί πανδημίας και εισήγαγαν μέτρα που κατέστρεψαν επιχειρήσεις, τα οποία με τη σειρά τους μείωσαν τις "ευκαιρίες απασχόλησης". Έτσι δημιούργησαν το ίδιο το σενάριο που ισχυρίζονται ότι είναι το "πρόβλημα".
Η μελέτη προτείνει μερικές άλλες πιθανές εξηγήσεις, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα οποία δεν αρνούμαι ότι είναι πραγματικά φαινόμενα. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι όλα αυτά είναι προτεινόμενες εξηγήσεις.
Αυτό που μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή στη μελέτη είναι η δήλωση ότι,
"Τα ακριβή αίτια της πρόσφατης έξαρσης της ψυχικής υγείας των νέων (η οποία σημειώθηκε και σε πολλές άλλες αγγλόφωνες χώρες) είναι, ωστόσο, εκτός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας έκθεσης".
Αλήθεια; Σίγουρα ο σκοπός μιας έκθεσης αυτού του είδους θα ήταν να εντοπίσει και να συζητήσει την πραγματική αιτία ή τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος που οι συντάκτες της μελέτης επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν;
Φαίνεται πως όχι.
Στην προσπάθειά του να προσφέρει λύσεις, το έγγραφο της μελέτης προτείνει τα εξής,
"Η κρίση της ψυχικής υγείας των νέων είναι πρωτίστως ένα ζήτημα υγείας και οι υπηρεσίες του ΕΣΥ που αγωνίζονται για τα παιδιά και τους νέους πρέπει να έχουν προτεραιότητα για να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των παιδιών και των νέων που αγωνίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους τους νέους με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που είναι πολύ άρρωστοι για να ασχοληθούν καθόλου με την εκπαίδευση ή την απασχόληση".
Διαφωνώ έντονα. Δεν είναι θέμα "υγείας". Είναι ένα πολύ πιο θεμελιώδες ζήτημα, ένα ζήτημα που σχετίζεται με την προσέγγισή μας στο σύνολο της ζωής, όχι μόνο στην υγεία. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα στο οποίο θα εμβαθύνω σε μελλοντικά άρθρα.
Το άρθρο του BBC αναφέρεται στη διευθύντρια του Ιδρύματος Υγείας, Jo Bibby, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι τα "δομικά στοιχεία της υγείας" είναι πράγματα όπως "η καλή απασχόληση και η εκπαίδευση" και ότι απαιτείται "διακρατική δράση" για να σταματήσει η δημιουργία μιας "χαμένης γενιάς" λόγω της κακής ψυχικής υγείας"."
Με άλλα λόγια, ζητούν περισσότερη κυβερνητική παρέμβαση.
Σωστά - περισσότερες "παρεμβάσεις" μέσω ενός "συστήματος υγείας" που δεν καταλαβαίνει από υγεία.
Μία από τις ιδέες που προτείνονται στο άρθρο είναι να,
"...να διδάξουμε στους νέους ανθρώπους δεξιότητες ανθεκτικότητας και ενσυνειδητότητας από νωρίς στη ζωή τους".
Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην πηγή του.
Τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν αν δεν ανακαλυφθεί και δεν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία.
Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω όλες τις αιτίες, σε καμία περίπτωση. Υποστηρίζω, ωστόσο, ότι το πρόβλημα της "κακής ψυχικής υγείας των νέων", αν όντως υπάρχει με τον τρόπο που μας λένε, κάτι για το οποίο δεν είμαι πεπεισμένος ότι ισχύει, δεν θα επιλυθεί με παρεμβάσεις που δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες.
Ποιες είναι λοιπόν οι αιτίες που μπορούμε να εντοπίσουμε;
Θα πρότεινα, με ισχυρά υποστηρικτικά στοιχεία, ότι ένα από τα βασικά ζητήματα είναι ότι οι νέοι δεν διδάσκονται στην πραγματικότητα τις δεξιότητες ζωής που χρειάζονται. Στην πραγματικότητα, διδάσκονται να εμπιστεύονται την "εξουσία" και όχι να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.
Αυτό έγινε εκτυφλωτικά προφανές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι νέοι που ακολούθησαν αυστηρά την κυρίαρχη αφήγηση, επέκριναν όσους από εμάς είχαν κάνει τη δέουσα επιμέλεια και γνώριζαν ότι δεν υπήρχε "πανδημική ασθένεια". Αλλά η προπαγάνδα ήταν πολύ ισχυρή για τους νέους που δεν είχαν την ψυχική ανθεκτικότητα να σκεφτούν κριτικά.
Όμως, όπως συμβαίνει με όλες τις δημογραφικές ομάδες, υπήρχαν κάποιοι νέοι που ήταν σε εγρήγορση και επομένως ικανοί να διακρίνουν την προπαγάνδα και έτσι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν.
Οι "επίδοξοι ελεγκτές" γνωρίζουν ότι πρέπει να αναλάβουν διάφορες δράσεις για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον έλεγχό τους, ειδικά καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε την κατάσταση και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και άλλους να συνειδητοποιήσουν, ώστε να αποφύγουμε την πλήρη τυραννία στην οποία θα υποβληθούμε αν εφαρμοστεί πλήρως η "Ατζέντα".
Μία από τις ενέργειες είναι να χαρακτηρίζονται ορισμένες "συμπεριφορές" σαν να πρόκειται για ψυχικές διαταραχές. Το έχω συζητήσει αυτό σε προηγούμενα άρθρα, αλλά αξίζει να το επαναλάβω εδώ, καθώς σχετίζεται άμεσα με την έννοια των νέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ για τις Ψυχικές Διαταραχές περιλαμβάνει τα ακόλουθα υπό τον υπότιτλο: Disruptive behaviour and dissocial disorders (Διαταρακτική συμπεριφορά και αντικοινωνικές διαταραχές),
"40 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, ζούσαν με διαταραχή συμπεριφοράς-διαφορετικής κοινωνικότητας το 2019 (1). Η διαταραχή αυτή, γνωστή και ως διαταραχή συμπεριφοράς, είναι η μία από τις δύο διαταραχές διασπαστικής συμπεριφοράς και αντικοινωνικές διαταραχές, η άλλη είναι η αντιθετική προκλητική διαταραχή. Οι διαταραχές διαταραγμένης συμπεριφοράς και οι αντικοινωνικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από επίμονα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επίμονα προκλητικές ή ανυπάκουες συμπεριφορές που παραβιάζουν επίμονα τα βασικά δικαιώματα των άλλων ή σημαντικές κοινωνικές νόρμες, κανόνες ή νόμους που είναι κατάλληλες για την ηλικία. Η έναρξη των διαταραγμένων και αντικοινωνικών διαταραχών, είναι συνήθως, αν και όχι πάντα, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν αποτελεσματικές ψυχολογικές θεραπείες, που συχνά περιλαμβάνουν γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς, γνωσιακή επίλυση προβλημάτων ή εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες".
Θα έλεγα με βάσιμο λόγο ότι οι πολλοί νέοι που έχουν συνειδητοποιήσει την ατζέντα του ελέγχου και ως εκ τούτου αρνούνται να συμμορφωθούν, ακόμη και να μιλήσουν για τα προβλήματα, μπορούν να θεωρηθούν ότι βιώνουν μία από αυτές τις υποτιθέμενες καταστάσεις. Η άρνηση συμμόρφωσης δεν αποτελεί ένδειξη "προβλήματος ψυχικής υγείας". Αντιθέτως, είναι σημάδι μιας στιβαρής ικανότητας κριτικής σκέψης και επομένως κάτι που πρέπει να επαινεθεί, όχι να επικριθεί και να "θεραπευτεί".
Ωστόσο, ο σκοπός μου δεν είναι απλώς να εκθέσω τα προβλήματα, αλλά να δω ποια(ες) λύση(ες) μπορεί να είναι δυνατή(ες).
Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανές λύσεις;
Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να θέσω το ερώτημα αν τα αναφερόμενα στατιστικά στοιχεία είναι σωστά ή ακόμη και πραγματικά; Ή μήπως αποσκοπούν απλώς στο να μας κάνουν να φοβόμαστε ακόμη περισσότερο;
Θα πρότεινα σθεναρά ότι ισχύει το δεύτερο, διότι, όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι σε κατάσταση φόβου είναι λιγότερο ικανοί να σκέφτονται κριτικά και να λαμβάνουν ενδυναμωμένες αποφάσεις.
Το δεύτερο σημείο είναι να αναγνωρίσουμε ότι η βίωση συναισθημάτων είναι μια ουσιαστική πτυχή του να είσαι άνθρωπος - ή, πιο σωστά, του να είσαι άνδρας ή γυναίκα.
Το πρόβλημα έγκειται στις ταμπέλες που αποδίδονται σε ορισμένα συναισθήματα, σαν να είναι "κακά", όπως το να αισθάνεσαι πεσμένος ή "καταθλιπτικός". Αυτά είναι φυσικά συναισθήματα και αισθήματα και δεν είναι ενδεικτικά μιας "διαταραχής". Θα υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα πιθανών λόγων για τους ανθρώπους που αισθάνονται "κατάθλιψη" και αυτοί οι λόγοι θα είναι διαφορετικοί για κάθε άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι και η λύση θα είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Αυτό δεν ταιριάζει με το μοντέλο "υγείας" του ιατρικού κατεστημένου.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ, η κατάθλιψη δεν είναι το ίδιο με τις καθημερινές εναλλαγές της διάθεσης,
"Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, το άτομο βιώνει καταθλιπτική διάθεση (αισθάνεται θλιμμένο, ευερέθιστο, άδειο) ή απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αρκετά άλλα συμπτώματα είναι επίσης παρόντα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κακή συγκέντρωση, συναισθήματα υπερβολικής ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, απελπισία για το μέλλον, σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία, διαταραγμένος ύπνος, αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος και αίσθημα ιδιαίτερης κόπωσης ή χαμηλής ενέργειας".
Θα διαφωνήσω, αν και αναγνωρίζω ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα από άλλους και για μεγαλύτερη διάρκεια από άλλους.
Το να βιώνουμε θλίψη ή/και ευερεθιστότητα δεν σημαίνει ότι "έχουμε κατάθλιψη".
Αλλά αν ένας νέος άνθρωπος ακούσει ότι "έχει κατάθλιψη" από ένα πρόσωπο "εξουσίας" μπορεί, και πολλοί προφανώς το κάνουν, να αποδεχτεί αυτή την ταμπέλα και να την κάνει μέρος της ταυτότητάς του, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ένα συναίσθημα, έστω και έντονο, που συνδέεται με την κατάστασή του ή με ορισμένες εμπειρίες στη ζωή του.
Η καταστολή των φυσικών συναισθημάτων μέσω χημικών ουσιών δεν θα επιλύσει ποτέ αυτή την κατάσταση ή την εμπειρία. Οι πρακτικές του ιατρικού κατεστημένου συστήματος δεν είναι σε θέση να επαναφέρουν τους ανθρώπους σε μια κατάσταση πλήρους και ζωντανής υγείας, επειδή διαιωνίζει την ιδέα ότι το άτομο έχει κάτι "λάθος" μαζί του, γεγονός που οδηγεί στην ιδέα ότι είναι "σπασμένο" ή "ελαττωματικό" με κάποιο τρόπο. Και αυτό με τη σειρά του διαιωνίζει το αίσθημα της "κατάθλιψης" και έτσι προκύπτει ένας φαύλος κύκλος.
Αυτός ο κύκλος είναι που πρέπει να σπάσει για να επέλθει πραγματική θεραπεία.
Ένας πιο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική τους κατάσταση είναι να ασχοληθείτε με τα συναισθήματα που βιώνουν και τη βάση αυτών των συναισθημάτων, η οποία μπορεί να έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία και σε όσα έχουν μάθει να πιστεύουν για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, "συναισθήματα υπερβολικής ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, απελπισίας για το μέλλον" δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με την ενσυνειδητότητα. Ούτε μπορούν να επιλυθούν με περαιτέρω παρεμβάσεις από ένα σύστημα υγείας που έχει ελάχιστη έως καμία ιδέα για το πώς "λειτουργεί" στην πραγματικότητα το σώμα ή/και το μυαλό.
Λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με την εξεύρεση τρόπων για να βοηθηθούν οι νέοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό που πραγματικά χρειάζονται.
Ναι, χρειάζονται υποστήριξη για να τους βοηθήσει να απεμπλακούν από την κατήχηση που επιδιώκει να συνεχίσει τη χειραγώγηση και να εμβαθύνει τον έλεγχο πάνω τους. Αυτή η υποστήριξη θα απαιτήσει αναπόφευκτα να μάθουν μια ολόκληρη σειρά από νέες "δεξιότητες ζωής", όπως να μάθουν πώς να μεταβαίνουν από την εξάρτηση στην αυτονομία.
Και μπορούμε να τους βοηθήσουμε πραγματικά μόνο αν έχουμε κατακτήσει εμείς οι ίδιοι αυτές τις δεξιότητες.
—Δικτυογραφία:
Subverting the Young - by Dawn Lester - Dawn’s Writings