ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΙΟΛΟΓΙΑ: Χαμηλή Mπαταρία
Είναι όλα σχετικά με τα μικρόβια/ιούς ή το σώμα χρειάζεται επαναφόρτιση;
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Mike Stone | 4 Αυγούστου 2023
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Συμφόρηση. ρινική καταρροή. Φτέρνισμα. Πονοκέφαλος. Πονεμένα μάτια. Ξύσιμο στο λαιμό. Ξηρός βήχας. Προβλήματα πέψης (αρκετά ειπώθηκαν).
Ακούγεται σαν να έχω προσβληθεί από τον φοβερό «Covid-19», ή οποιαδήποτε από τις ίδιες ασθένειες από τις οποίες δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί, μετά τις 16ήμερες διακοπές μου. Ταξιδέψαμε σε πολλές πολιτείες, όπως το Missouri, το Mississippi, το Arkansas, το Tennessee, η Louisiana και η Florida. Είναι σαφές ότι λόγω των απερίσκεπτων τρόπων που ακολουθούσαμε στο ταξίδι μας από πολιτεία σε πολιτεία, πρέπει να συνάντησα έναν από αυτούς τους αόρατους για το γυμνό μάτι παθογόνους μπαμπούλες που είτε αιωρούνταν ελεύθερα στον αέρα περιμένοντας να τον εισπνεύσω την κατάλληλη στιγμή, είτε πρέπει να άγγιξα κάποιο μολυσμένο αντικείμενο όπου ο «ιός» τριγυρνούσε χαλαρά. Ίσως κάποιος συνάνθρωπός μου να πλησίασε πολύ κοντά και να ανέπνευσε πάνω μου τη σάπια «μολυσμένη» αναπνοή του. Ίσως έσφιξα το βρώμικο, γεμάτο μικρόβια χέρι του λάθος ατόμου; Κι αν ήρθα πολύ κοντά στη φανέλα του Tom Brady και με «μόλυνε» η βρώμα του;
Θα έπρεπε να έχω αποστασιοποιηθεί κοινωνικά, απολύμανση των χεριών και μάσκα καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών μου, προκειμένου να προστατευτώ από αυτή την τρομερή μοίρα; Έκανα σοβαρό λάθος που δεν έκανα ούτε μία δόση της πειραματικής ένεσης, πόσο μάλλον τις υπόλοιπες δόσεις και τα ενισχυτικά; Αν αυτό συνέβαινε πριν από 6 χρόνια, όταν ακόμα πίστευα σε επιστημονικά αναπόδεικτα παραμύθια, οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια μπορεί να μου έβγαζε νόημα, ειδικά ο «ιός» του Brady. Αηδία.
Θα μπορούσα εύκολα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι κόλλησα έναν από αυτούς τους 10 εννεάκις εκατομμύρια (ναι, καλά διαβάσατε) "ιούς" που καλύπτουν τον πλανήτη μας. Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που «έγκριτοι» ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως οι Los Angeles Times θέλουν να πιστεύουμε. Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους «ιούς» στους οποίους εκτιθέμεθα στο περιβάλλον μας. Έτσι, όταν επιχειρούμε να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας, εκτιθέμεθα σε «ιούς» που δεν γνωρίζουμε, γεγονός που επιτρέπει σε αυτούς τους σχεδόν πανομοιότυπους-αλλά-ακριβώς διαφορετικούς-αρκετά-για-να-κάνουν-ζημιά αόρατους εχθρούς να εισχωρήσουν και να επωαστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, προκαλώντας τελικά ασθένεια κατά την επιστροφή μας:
Να γιατί αρρωσταίνετε μετά τις διακοπές - και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
«Όταν ταξιδεύεις... κάποιος εκτίθεται σε ιούς στους οποίους δεν είναι συνηθισμένος», δήλωσε ο Dr. Mark Dressner, οικογενειακός γιατρός στο Long Beach.
«Στο σπίτι, είναι οι ίδιοι παλιοί ιοί του κρυολογήματος [στους οποίους] μπορεί να έχετε αποκτήσει αρκετή ανοσία. Όταν ταξιδεύετε, εκτίθεστε σε παρόμοιους ιούς από όλη τη χώρα ή τον κόσμο, αλλά αρκετά διαφορετικούς ώστε ο οργανισμός σας να μην έχει συνηθίσει και να αρρωστήσετε από αυτόν τον ιό», δήλωσε ο Dressner, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε 14 ιατρικές αποστολές στην Ονδούρα και σε δύο κατά μήκος του Αμαζονίου στη Βραζιλία.
Ένας άλλος ένοχος: οι κλειστοί χώροι, είτε πρόκειται για αεροπλάνο, κρουαζιερόπλοιο ή αυτοκίνητο είτε για τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους, στους οποίους υποχωρούμε όταν είναι ψυχρός ή βροχερός, δήλωσε ο Dr. Robert Winters, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και ιδρυτής του Westside Travel Medicine and Immunizations στη Santa Monica.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ, πολύ αποτελεσματικοί στη διάδοση διαφόρων ιών και βακτηρίων [με] βήχα και φτάρνισμα», είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί επίσης να αγγίξετε κάτι που έχει αγγίξει ένας μολυσμένος ταξιδιώτης, όπως μια κουπαστή ή το τραπέζι της πλάτης του καθίσματος ενός αεροπλάνου.
«Φαίνεται περίεργο ότι το στομάχι μας μπορεί να είναι αναστατωμένο όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, ειδικά επειδή πλέον πίνουμε νερό και τρώμε τρόφιμα που μερικές φορές πληρούν υψηλότερα πρότυπα υγιεινής. Μήπως αυτό είναι το γαστρεντερικό μας σύστημα που επαναστατεί ενάντια σε αυτό;
Μάλλον όχι. Οι πιθανότητες είναι να κολλήσατε ένα μικρόβιο πριν φύγετε από τον προορισμό των διακοπών σας και αυτό επωάζεται, προετοιμάζοντας την αιφνιδιαστική του επίθεση ακριβώς όταν νομίζετε ότι είστε ασφαλείς».
https://www.latimes.com/travel/la-tr-spot-post-vacation-sickness-20190217-story.html
Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ πιο λογική και ορθολογική εξήγηση για αυτό που μου συνέβη μετά από πολύ διασκεδαστικές, αλλά και εξαντλητικές διακοπές. Ας διερευνήσουμε ποια είναι αυτή η εναλλακτική λύση και γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να διασκεδάσουμε έναν «ιό» (ή οποιοδήποτε άλλο μικρόβιο) ως μέρος της εξίσωσης εξαρχής.
Δεν πρόκειται να μπω σε πολλές λεπτομέρειες ως προς το γιατί οι «ιοί» δεν είναι η αιτία οποιουδήποτε κρυολογήματος ή συμπτωμάτων γρίπης που σχετίζονται με την επιστροφή στο σπίτι από διακοπές. Πέρα από την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, έχει αποδειχθεί επαρκώς ότι οι «ιοί» δεν είναι τίποτα περισσότερο από αναπόδεικτες υποθετικές κατασκευές που επινοήθηκαν για να εξηγήσουν την ασθένεια με τρόπο που επέτρεψε στους πωλητές πετρελαίου φιδέλαιου (μαντζουνιών δηλητηρίων) να συνεχίσουν να κερδίζουν από τα πετροχημικά δηλητήριά τους. Η ιδέα των «ιών» παρείχε επίσης έναν βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για να κατηγορούν τους ανθρώπους, ώστε να μην επικεντρώνονται στο περιβάλλον τους ή/και στον τρόπο ζωής τους ως εξήγηση για το γιατί βιώνουν ασθένειες.
Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Είναι ο τρόπος ζωής μας και το περιβάλλον μας που επηρεάζουν άμεσα το αν βιώνουμε ή όχι ασθένειες. Αυτό είναι ένα κεντρικό δόγμα της θεωρίας του εδάφους (την οποία ανέλυσα εδώ) που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θεωρία των μικροβίων της ασθένειας, η οποία υποστηρίζει ότι για την ασθένεια φταίνε τα μικρόβια. Ωστόσο, ο ρόλος που διαδραματίζει ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον μας στην πρόκληση της ασθένειας είναι καλά τεκμηριωμένος ακόμη και στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη θεωρία των μικροβίων και χρηματοδοτούνται από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η θεωρία των μικροβίων υποβιβάζει τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σε συμπαράγοντες που αποδυναμώνουν το «ανοσοποιητικό σύστημα», επιτρέποντας στα άσχημα μικρόβια να διεισδύσουν και να προκαλέσουν ασθένεια. Αυτές οι πηγές κατηγορούν τελικά πάντα τα βακτήρια και τους «ιούς», όπως είδαμε με το άρθρο των Los Angeles Times. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα άρθρα αναδεικνύουν επίσης άθελά τους τον σημαντικό ρόλο που έχουν στην υγεία και την ευημερία μας παράγοντες εκτός των «παθογόνων μικροοργανισμών».
Για παράδειγμα, σύμφωνα με ένα άρθρο στον ιστότοπο Complete Care, μια εταιρεία ιατρικών επειγόντων περιστατικών με έδρα το Σαν Αντόνιο του Τέξας, αναφέρεται ότι το ταξίδι είναι μια εξαντλητική εμπειρία που επιβαρύνει το σώμα. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να επιστρέφουν στο σπίτι τους με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή/και γρίπη. Αν και το άρθρο στηρίζεται στην αναπόδεικτη έννοια του «ανοσοποιητικού συστήματος» ως μέρος της εξήγησης, παραδέχονται ότι οι συνήθεις συνήθειες κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως το να μένουμε ξύπνιοι αργότερα (στέρηση ύπνου), να πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, να τρώμε αυξημένες ποσότητες φαγητού, να κάνουμε περισσότερη ή λιγότερη σωματική δραστηριότητα από ό,τι θα ήταν φυσιολογικό κ.λπ., επιβαρύνουν τον οργανισμό, οδηγώντας τελικά σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Αναφέρουν ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας λόγω διαφορετικών κλιμάτων μπορεί να επιφέρουν συμπτώματα ταχύτερα, καθώς το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί σε μη αναγνωρίσιμες συνθήκες. Το άρθρο υπογραμμίζει μια ψυχολογική έννοια γνωστή ως ασθένεια του ελεύθερου χρόνου, ένα φαινόμενο που λέγεται ότι επηρεάζει όσους δεν αφιερώνουν χρόνο για να χαλαρώνουν τακτικά. Αυτό οδηγεί συχνά στο να αρρωσταίνουν στις διακοπές ή τα Σαββατοκύριακα, τονίζοντας έτσι ότι το μυαλό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση συμπτωμάτων ασθένειας. Η χαμηλή υγρασία, ειδικά στα αεροπλάνα, λαμβάνεται επίσης υπόψη, καθώς λέγεται ότι προκαλεί ξήρανση των ρινικών διόδων και οδηγεί σε ερεθισμό στη μύτη και το λαιμό.
Ενώ το άρθρο παραδέχεται ότι η χαμηλή υγρασία είναι η αιτία αυτών των αναπνευστικών συμπτωμάτων, επαναφέρει άσκοπα στην εξίσωση «ιούς» και βακτήρια καθώς και ένα εξασθενημένο «ανοσοποιητικό σύστημα», όπως κάνουν συχνά αυτά τα mainstream άρθρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο προωθεί την απειλή των μικροβίων από τη συνάντηση πολλών ανθρώπων ως αιτία της δυσφορίας. Παρά την περιττή εξόρμηση σε αναπόδεικτες έννοιες που σχετίζονται με το «ανοσοποιητικό σύστημα» και τα παθογόνα μικρόβια, οι συμβουλές που δίνονται για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων μιλούν κυρίως για τη θεωρία του εδάφους, δηλαδή για άφθονη ξεκούραση και υγρά, παρά για την αναζήτηση ενός γιατρού για την τελευταία διαγνωστική εξέταση και τα συνοδευτικά αντιβιοτικά/αντιϊκά:
Γιατί μπορεί να έχετε συμπτώματα γρίπης μετά από ταξίδι
«Εάν έχετε αισθανθεί ποτέ άρρωστοι αμέσως μετά την επιστροφή σας από διακοπές, ίσως αναρωτιέστε γιατί αντιμετωπίζετε συμπτώματα γρίπης μετά το ταξίδι. Είναι φυσιολογικό να κρυολογήσετε μετά από ένα ταξίδι; Για πολλά άτομα, το ταξίδι μπορεί να είναι μια εξαντλητική εμπειρία και μπορεί να επιβαρύνει το σώμα. Είτε κάνετε ένα οδικό ταξίδι είτε πετάτε με αεροπλάνο στον προορισμό σας, είναι σύνηθες για τους ταξιδιώτες να επιστρέφουν στο σπίτι τους νιώθοντας άρρωστοι μετά από ένα ταξίδι για ένα χρονικό διάστημα. Πολλοί ασθενείς είναι περίεργοι ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό και είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε».
Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
«Συνήθως κάνουμε διακοπές ως έναν τρόπο για το σώμα μας να χαλαρώσει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναζωογονηθεί. Πώς μπορεί λοιπόν μια απόδραση το Σαββατοκύριακο να μας κάνει να αισθανόμαστε άρρωστοι; Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα ταξίδια μπορεί να είναι εξαντλητικά. Μπορεί να ξενυχτάτε περισσότερο, να πίνετε περισσότερο αλκοόλ ή να τρώτε αυξημένες ποσότητες φαγητού. Μπορεί ακόμη και να κάνετε περισσότερη ή λιγότερη σωματική δραστηριότητα από ό,τι κάνετε συνήθως στο σπίτι! Αυτές οι αλλαγές, ειδικά η στέρηση ύπνου και η κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να σας προκαλέσει συμπτώματα γρίπης μετά το ταξίδι.
Αλλαγές θερμοκρασίας
Τα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών κλιμάτων μπορούν να μπερδέψουν το σώμα μας και να μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι σίγουρο πώς να αντιδράσει. Το σώμα σας πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα θερμοκρασία πριν μπορέσει να καταπολεμήσει τυχόν συμπτώματα που έρχονται στο δρόμο σας, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε άρρωστοι πολύ πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας και, εάν είναι απαραίτητο, κάποια φάρμακα για το κρυολόγημα / γρίπη που χορηγούνται χωρίς συνταγή..
Ασθένεια του ελεύθερου χρόνου
Αυτή η κόπωση μετά τις διακοπές μπορεί επίσης να είναι γνωστή και ως ασθένεια της ελεύθερου χρόνου, ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου όσοι δεν αφιερώνουν χρόνο για να χαλαρώσουν τακτικά αρρωσταίνουν συχνά στις διακοπές ή τα Σαββατοκύριακα. Η ασθένεια του ελεύθερου χρόνου, αν και δεν αναγνωρίζεται από όλους τους ψυχολόγους, έχει παρόμοια συμπτώματα με τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένων των πόνων στο σώμα, των πονοκεφάλων και της κόπωσης. Οι καλύτεροι τρόποι για την καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων είναι πολύ παρόμοιοι με τις συμβουλές μας για να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης: διατηρήστε ένα επαρκές πρόγραμμα ύπνου, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και εφαρμόστε υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και του πλυσίματος των χεριών.
Χαμηλή υγρασία στα αεροπλάνα
Τα αεροπλάνα μπορεί να είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός μικροβιοφοβικού. Το να είστε στριμωγμένοι δίπλα σε αγνώστους που μπορεί να έχουν φέρει μια ασθένεια στο αεροσκάφος μαζί με τη χειραποσκευή τους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αηδιαστικοί μετά την πτήση. Ωστόσο, αυτός πιθανότατα δεν είναι ο λόγος που αισθάνεστε άρρωστοι μετά το ταξίδι - οφείλεται γενικά στην έλλειψη υγρασίας στο αεροπλάνο.
Η χαμηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ξήρανση των ρινικών διόδων και να προκαλέσει ερεθισμό στη μύτη και το λαιμό. Επιπλέον, τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο σε περιβάλλοντα χαμηλής υγρασίας, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να καταπολεμήσει τυχόν λοιμώξεις που μπορεί να κολλήσετε στο αεροπλάνο. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Εάν είναι απαραίτητο, φορέστε ένα κάλυμμα προσώπου (μάσκα) κατά τη διάρκεια της πτήσης σας για να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια των άλλων.
Έλλειψη υγιεινής και πλυσίματος των χεριών
Όταν ταξιδεύετε, είναι πιθανό να έρθετε σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, χώρους και επιφάνειες. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί ήδη να έχει αποδυναμωθεί από τις επιπτώσεις του ταξιδιού, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους σε βακτήρια και ιούς. Εάν δεν λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, μπορεί να εκθέτετε τον εαυτό σας στα μικρόβια άλλων ανθρώπων. Εάν είναι δυνατόν, φέρτε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι απολυμαντικό χεριών όπου κι αν πάτε και εξασκηθείτε στις βασικές τεχνικές πλυσίματος των χεριών όσο πιο τακτικά μπορείτε.
Τι να κάνετε εάν αισθάνεστε άρρωστοι μετά το ταξίδι
Εάν έχετε επιστρέψει στο σπίτι και αντιμετωπίζετε συμπτώματα γρίπης μετά το ταξίδι, ακολουθήστε αυτές τις θεραπείες στο σπίτι για το πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας με τη γρίπη. Είναι πιθανό ότι το σώμα σας θα αναπροσαρμοστεί μέσα στις επόμενες ημέρες με λίγο TLC (τρυφερότητα, αγάπη και φροντίδα). Ξεκουραστείτε αρκετά, πιείτε πολλά υγρά και χαλαρώστε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα».
https://www.visitcompletecare.com/blog/flu-like-symptoms-after-traveling/
Σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση της μικροβιακής θεωρίας, οι πολυάριθμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας είναι παράγοντες για την εμφάνιση συμπτωμάτων ασθένειας, ειδικά όταν αυτές οι αλλαγές βιώνονται σε ταχεία διαδοχή, όπως συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια διακοπών και διακοπών και των αργιών. Ωστόσο, η έννοια ενός εξασθενημένου «ανοσοποιητικού συστήματος» που προκύπτει από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και το περιβάλλον χρησιμοποιείται για να υποστηριχθεί τελικά ότι το σώμα είναι πλέον ευαίσθητο στα βακτήρια και τους «ιούς». Έτσι το εξηγούν οι «ειδικοί» σύμφωνα με τους Times of India:
Ο πραγματικός λόγος που αρρωσταίνετε μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές σας
«Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ αισθάνεστε ότι επιστρέφετε σε κατάσταση δράσης για να ενταχθείτε στην κανονική ζωή, το σώμα σας δεν είναι εντελώς έτοιμο. Βρίσκεστε έξω από το κανονικό σας περιβάλλον και έρχεστε σε επαφή με διαφορετικά βακτήρια και ιούς από αυτούς στους οποίους εκτίθεστε πίσω στο σπίτι. Αγγίζετε πολλές επιφάνειες που καλύπτονται από βακτήρια και ιούς, έρχεστε σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, δοκιμάζετε νέα πράγματα, αγχώνεστε περισσότερο γεγονός που τελικά επιβαρύνει το σώμα σας. Οι διακοπές μπορεί να σας προσφέρουν μια αλλαγή ρυθμού, αλλά για τα πολλά μικρόβια στον αέρα, μπορεί να είναι μια εύκολη διέξοδος»
Πρόκειται για ανάμειξη της πραγματικότητας με περιττή ψευδοεπιστημονική φαντασία. Τα βακτήρια, οι «ιοί» και το εξασθενημένο «ανοσοποιητικό σύστημα» είναι μια περιττή προσθήκη. Στην πραγματικότητα, μόλις το 2018, οι ερευνητές ζητούσαν μια ενοποιητική γενική θεωρία της «ανοσίας» προκειμένου να εξηγήσουν καλύτερα το «ανοσοποιητικό σύστημα». Πρότειναν ότι η λειτουργία της «ανοσίας» είναι η διατήρηση της ομοιόστασης, δηλαδή η αποκατάσταση της ισορροπίας, βοηθώντας στην επισκευή ιστών, κυττάρων και μορίων. Αυτό δεν ακούγεται καθόλου σαν «ανοσία». Στην πραγματικότητα, ακούγεται σαν ένα σύστημα που είναι προγραμματισμένο να καθαρίζει και να επιδιορθώνει το σώμα και να το επαναφέρει στο φυσιολογικό. Η «ανοσία», δηλαδή αυτή η κατάσταση της ανθεκτικότητας στους παθογόνους μικροοργανισμούς, δεν έχει καμία σχέση με αυτό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία μας χωρίς να απαιτείται ένα «ανοσοποιητικό σύστημα», καθώς και «ιοί» και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί ως μέρος της εξήγησης. Όλοι μας έχουμε βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της στέρησης ύπνου κάποια στιγμή. Όλοι γνωρίζουμε πώς αισθανόμαστε μετά την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή/και ανθυγιεινών ποτών. Ξέρουμε πώς αισθάνεται το σώμα μας μετά την αλλαγή της καθημερινής μας ρουτίνας, είτε έχοντας περισσότερη είτε λιγότερη σωματική δραστηριότητα. Αμφιβάλλω αν πολλοί θα αμφισβητήσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το αυξημένο στρες. Οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές και μόνο θα μας επηρεάσει με κάποιο τρόπο σωματικά και ψυχικά. Υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής όπου το σώμα μας πρέπει να προσαρμοστεί καθώς αντιμετωπίζει τις διαφορετικές συνθήκες που του επιβάλλονται. Το να πάμε διακοπές μας επιφυλάσσει πολλές τέτοιες αλλαγές ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια συντριπτική μεταβατική περίοδο, όπου το σώμα πρέπει να δεχτεί υπερβολική τοξική υπερφόρτωση ταυτόχρονα. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια για το σώμα να καθαρίσει από τα αυξημένα βάρη που του έχουν επιβληθεί τόσο γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα αποτοξίνωσης, μιας θεραπευτικής διαδικασίας, η οποία θεωρείται ανακριβώς ως κάτι αρνητικό που απαιτεί καταστολή με φαρμακευτικά προϊόντα.
Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως και το προηγούμενο άρθρο του Complete Care έτσι από αυτό, οι Times of India αναδεικνύουν επίσης τις αρχές της θεωρίας του εδάφους, όπως η ανάπαυση, το νερό, τα λαχανικά, τα φρούτα και η ελαφριά άσκηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία, παρόλο που και οι δύο προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στα βακτήρια και τους «ιούς» για τυχόν συμπτώματα που βιώνουν. για τα όποια συμπτώματα παρουσιάζονται. Με κάποιο τρόπο, πάντα επιστρέφουν στο “έδαφος/περιβάλλον” (Terrain):
Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό σε μερικούς, αλλά, μόλις επιστρέψετε από τις «χαλαρωτικές» διακοπές σας, δώστε στο σώμα σας λίγο χρόνο για να χαλαρώσει πραγματικά και να προσαρμοστείτε στη συνήθη ρουτίνα.
Εάν είναι δυνατόν, σας προτείνουμε να πάρετε μια μέρα άδεια πριν επιστρέψετε στην κανονική ρουτίνα. Επίσης, δώστε προσοχή σε αυτό που τρώτε και πίνετε μέσα από τη ρουτίνα μετά τις διακοπές. Το νερό, τα λαχανικά και τα φρούτα θα είναι οι φίλοι που χρειάζεστε. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την ασυλία σας επιδίδοντας σε μερικές ελαφριές ασκήσεις, γιόγκα και τεχνικές αναπνοής. Μετά από αυτό, θα είστε πραγματικά επαναφορτισμένοι για να ανταπεξέλθετε στην επόμενη μέρα!»
Στην περίπτωσή μου, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον μου άλλαξαν πολύ γρήγορα και άρχισα να παρατηρώ μια αντίδραση του σώματός μου αρκετά νωρίς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Καθόμουν στο αυτοκίνητο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μερικές φορές πάνω από 15 ώρες την ημέρα. Ήμασταν εκτεθειμένοι σε μολυσμένο αέρα που υποτίθεται ότι οφειλόταν στις πυρκαγιές του βόρειου Καναδά, γεγονός που επιδείνωσε τη συμφόρηση, την ξηροφθαλμία και τον ξυστό/πρησμένο λαιμό. Τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά τις πρώτες ημέρες και θα έπρεπε να είχαμε καταφέρει να ξεφύγουμε από τον τοξικό αέρα κατευθυνόμενοι νότια. Ωστόσο, για καλή μας τύχη, οι περιοχές στις οποίες ταξιδέψαμε έτυχε να αντιμετωπίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από μια «θύελλα σκόνης» που πέρασε πάνω από τη Σαχάρα. Όπου κι αν ταξιδέψαμε, ήμασταν εκτεθειμένοι σε τοξικό αέρα. Αυτή η ρύπανση μας εξέθεσε επίσης σε μεγαλύτερη ζέστη. Αντιμετωπίσαμε καυτό και εξαιρετικά υγρό καιρό στη Louisiana, ενώ η Florida περιβαλλόταν από ξηρή ζέστη.
Στην πορεία, άλλαξαν και οι διατροφικές μου συνήθειες. Έπινα καφέ (κάτι που είχα κόψει) και παγωμένο τσάι, προκειμένου να μείνω ξύπνιος για τις μεγάλες μέρες και τις διαδρομές. Τρώγαμε αποκλειστικά έξω σε εστιατόρια αντί να τρώμε τα καθαρά βιολογικά σπιτικά γεύματα που είχαμε συνηθίσει. Καταναλώναμε μη βιολογικά τρόφιμα με άφθονο πρόσθετο νάτριο, ζάχαρη, λίπη και έλαια. Και, ιδού, κάναμε υπερβολική κατανάλωση...
Αν και το φαγητό ήταν υπέροχο (ως επί το πλείστον) και μπορέσαμε να δοκιμάσουμε μερικά από τα καλύτερα πιάτα που έχει να προσφέρει ο Νότος, σίγουρα η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τόσο δραστικά και τόσο γρήγορα επιβάρυνε το σώμα. Τα συνοδευτικά αποτελέσματα δεν ήταν απροσδόκητα. Είναι το όχι και τόσο κρυφό τίμημα που πρέπει να πληρώσει κανείς προκειμένου να βιώσει τις υπέροχες γεύσεις του Νότου.
Πέρα από τις περιβαλλοντικές και διατροφικές αλλαγές, είχαμε καθημερινά πολλές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να διασκεδάσουμε πολύ, αλλά και να εξαντληθούμε αρκετά. Ο επαρκής ύπνος δεν ήταν κάτι που πετύχαινα λόγω του αυξημένου πόνου από την επιπλέον δραστηριότητα που είχε φουντώσει τους προϋπάρχοντες τραυματισμούς μου στην πλάτη και τον αυχένα. Το να πούμε ότι φτάσαμε στα όριά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι υποτιμητικό. Θέλαμε να ζήσουμε όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούσαμε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, και όπως αναμενόταν, το σώμα μου (όπως και της συζύγου μου) αποφάσισε στο δρόμο της επιστροφής ότι χρειαζόταν να καθαρίσει από όλα τα περιττά βάρη που του είχαν φορτωθεί από αυτές τις διακοπές.
Είχαμε και οι δύο συμφόρηση, πόνους και δυσφορία. Ευτυχώς, η σύζυγός μου ανάρρωσε πιο γρήγορα, ενώ εγώ χρειάστηκα μερικές επιπλέον ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο γιος μας είναι αρκετά μικρός (και σε αντίθεση με εμάς, κοιμήθηκε αρκετά στο ταξίδι), ώστε το τίμημα των διακοπών να μην απαιτήσει τόσα πολλά από αυτόν. Καθώς και οι δύο μας είχαμε συμπτώματα κοινά με το κρυολόγημα κατά την επιστροφή μας, θα ήταν εύκολο να συμπεράνουμε ότι κολλήσαμε κάποιο «μικρόβιο» κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ο ένας από εμάς θα μπορούσε να έχει «μολύνει» τον άλλον. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποδυναμώσει το «ανοσοποιητικό μας σύστημα» τόσο πολύ ώστε να γίνουμε ευάλωτοι την κατάλληλη στιγμή για ένα από τα αόρατα παθογόνα που θα έπαιρναν τον έλεγχο και θα προκαλούσαν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος/γρίπης. Ο γιος μας θα μπορούσε να είναι «σούπερ ανοσοποιητικός» για κάποιο λόγο, ή ίσως ο «ιός» να επιτίθεται μόνο στους γονείς. Θα μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτή την απίθανη ιστορία για τον λόγο που βιώσαμε την ασθένεια.
Ωστόσο, το Ξυράφι του Occam ορίζει ότι η απλούστερη εξήγηση είναι προτιμότερη από μια πιο σύνθετη. Για να πιστέψουμε ότι τα μικρόβια ήταν η αιτία, πρέπει να εφευρεθεί ένα «ανοσοποιητικό σύστημα» ως μέρος της εξήγησης. Συν τοις άλλοις, ο άψυχος, άψυχος «ιός» (ο οποίος μπορεί να «επιβιώσει» σε εξωτερικούς χώρους μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα) πρέπει να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή για να εισβάλει. Αφού εισέλθει και παρακάμψει το εξασθενημένο «ανοσοποιητικό σύστημα» που είναι ανίκανο να δώσει μάχη, ο άψυχος «ιός» πρέπει με κάποιο τρόπο να εισέλθει και να καταλάβει τα κύτταρά μας, να ζωντανέψει και να μετατρέψει τα δικά μας κύτταρα σε μηχανές παραγωγής «ιών». Αυτό δημιουργεί δισεκατομμύρια αντίγραφα «ιού» (που ποτέ δεν μπορούν να βρεθούν απευθείας στα υγρά για κάποιο περίεργο λόγο παρά το πλήθος τους), τα οποία στη συνέχεια οδηγούν σε συμπτώματα ασθένειας καθώς το εξασθενημένο «ανοσοποιητικό σύστημα» προσπαθεί να ανακόψει την κατάληψη της εξουσίας από τον «ιό». Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί ούτε αποδειχθεί επιστημονικά. Είναι εντελώς υποθετική και δεν αποτελεί στο ελάχιστο μια απλή εξήγηση.
Το απλούστερο σενάριο είναι ότι απλά είχαμε πάρα πολλά προγράμματα να τρέχουν ταυτόχρονα και αδειάσαμε τις μπαταρίες μας μετά από ένα διασκεδαστικό, αλλά σωματικά εξαντλητικό ταξίδι δύο εβδομάδων. Στο δρόμο για το σπίτι, κλείσαμε πολλά από αυτά τα προγράμματα, στέλνοντας το μήνυμα στον οργανισμό ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η διαδικασία επανεκκίνησης των πάντων πίσω στο φυσιολογικό. Δεν είναι απαραίτητο το «ανοσοποιητικό σύστημα», καθώς δεν υπάρχει τίποτα παθογόνο από το οποίο να υπάρχει ανοσία. Πρόκειται για ένα σύστημα καθαρισμού. Δεν χρειάζονται αναπόδεικτες «ιογενείς» ή βακτηριακές αιτίες, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη μυθοπλασία. Απλά είχαμε πάρα πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον πολύ γρήγορα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάστηκαν «αντι-ιϊκά» ή συμπληρώματα οποιουδήποτε είδους για πλήρη ανάρρωση. Αντίθετα, το μόνο που χρειαζόταν ήταν χρόνος για να επαναφορτιστούμε.
Amandha D Vollmer's Newsletter παρείχε μερικά εξαιρετικά σημεία σχετικά με τα ιατρογενή κόλπα που παίζονται σε βάρος όλων μας.
Christine Massey's "germ" FOI Newsletter εξέδωσε μια πρόκληση για τους προωθητές Ivermectin.
Το ενημερωτικό δελτίο του dpl μοιράστηκε μια συνέντευξη με τον Dr. Stefan Lanka.
Dawn’s Writings ανέλυσαν πώς ο φόβος οπλίζεται εναντίον μας.
Misha from Gamzuletova αναρωτήθηκε γιατί κάποιοι μέσα στην κοινότητα «χωρίς ιό» επιτέθηκαν στο «Τέλος του Covid».
Dr Sam Bailey είχε μια εξαιρετική ματιά στην κατάσταση του RSV ενώ ήμουν σε διακοπές που θέλω να μοιραστώ.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
Low Battery - by Mike Stone - ViroLIEgy Newsletter