Τα αξιώματα του Koch
Μετάφραση: Απολλόδωρος
22 Ιουνίου 2024 | The Library of Atlantis | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Τα αξιώματα του Koch φαίνεται να αποτελούν μια προσπάθεια να τυποποιηθεί σε κάποιο βαθμό η επιστημονική διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των μικροβίων και της επίδρασης που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν στους ζωντανούς οργανισμούς. Υπάρχουν πολλές παγίδες στην προσπάθεια τυποποίησης της επιστημονικής διαδικασίας και αυτά τα αξιώματα αποτελούν ένα καλό παράδειγμα μερικών από αυτές.
Τα ίδια τα αξιώματα διατυπώθηκαν σε σχέση με τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής. Ο όρος «μικροοργανισμός» σημαίνει προφανώς «βακτήριο» και ο όρος «απομόνωση» αναφέρεται στις καθιερωμένες μεθόδους οπτικής μικροσκοπίας. Τα αξιώματα έχουν ως στόχο να καθορίσουν το πρότυπο ή όχι της βακτηριακής μόλυνσης, του πολλαπλασιασμού και της μετάδοσης.
Οι προσπάθειες επέκτασης αυτής της µεθοδολογίας σε υποτιθέµενα « ιϊκά» σωµατίδια αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης σαφώς καθορισµένων διαδικασιών αποµόνωσης.
Οι ισχυρισμοί ότι τα αξιώματα μπορούν να καθορίσουν την αιτιότητα είναι βαθιά λανθασμένοι.
Διαπίστωση της «αιτιώδους συνάφειας».
Λέγεται ότι τα αξιώματα είναι χρήσιμα για τη διαπίστωση μιας «αιτιώδους σχέσης» μεταξύ ενός ύποπτου «παθογόνου παράγοντα» και μιας «κατάστασης νόσου», αλλά η ίδια η «αιτιώδης συνάφεια» είναι ένας όρος χωρίς ακριβές νόημα. Η Wikipedia πέφτει σε αυτή την παγίδα:
«Τα αξιώματα του Koch είναι τέσσερα κριτήρια που έχουν σχεδιαστεί για να τεκμηριώσουν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ ενός μικροβίου και μιας ασθένειας». - Βικιπαίδεια
«Η αιτιότητα είναι μια αφηρημένη έννοια που δείχνει πώς ο κόσμος εξελίσσεται Ως μια τέτοια βασική έννοια, είναι πιο κατάλληλη ως εξήγηση άλλων εννοιών της εξέλιξης παρά ως κάτι που πρέπει να εξηγηθεί από άλλες πιο βασικές. Η έννοια μοιάζει με εκείνες της πράξης και της αποτελεσματικότητας Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί ένα άλμα διαίσθησης για να την κατανοήσει κανείς» - Βικιπαίδεια
Η «αιτιώδης συνάφεια» είναι λοιπόν ένα θέμα διαίσθησης, χωρίς ακριβή ορισμό, και όμως η Wikipedia την επικαλείται ως τον λόγο ύπαρξης των αξιωμάτων- υπάρχουν με αυτή τη μορφή μόνο για να δικαιολογήσουν κάτι λιγότερο καλά ορισμένο από τον εαυτό τους.
Εγκλήματα σκέψης
Αυτό είναι προφανώς ένα μεγάλο έγκλημα σκέψης και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στους επιστημονικούς κύκλους.
Η ιδέα της αιτιότητας εδώ είναι εντελώς περιττή. Θα ήταν απλό και κατατοπιστικό να πούμε κάτι σαν «Το πείραμά μας πέρασε όλα τα αξιώματα του Koch» ή «Ικανοποιήθηκαν ένα έως πέντε από τα κριτήρια Bradford-Hill», αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εισάγουμε την πρόσθετη έννοια, από τη φιλοσοφία, της «αιτιότητας».
Η «αιτιότητα» δεν παρατηρήθηκε, δεν μετρήθηκε και δεν ορίστηκε ποτέ με επιστημονικούς όρους - οπότε γιατί να την αναφέρουμε; Δεν είναι αρκετά δύσκολη η ζωή έτσι όπως είναι; Δεν απαιτείται επιστημονική κατάρτιση για να το καταλάβετε αυτό.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες εξακολουθούν να σκέφτονται με πρωτόγονους και ασαφείς λαϊκούς όρους και παρ' όλη την ορολογία και τις ανακαλύψεις τους, εντούτοις θέλουν να αναγάγουν τα επιστημονικά τους ευρήματα σε κάτι που θεωρείται πιο «θεμελιώδες» και «βασικό».
Ιδέες όπως η αιτιώδης συνάφεια, η ύπαρξη, η πραγματικότητα, η απόδειξη, αυτές οι ιδέες δεν είναι θεμελιώδεις, δεν είναι βασικές και δεν ανήκουν εδώ- είναι ένα παλιό παλτό που πρέπει να απορριφθεί. Η αξιολόγηση σύμφωνα με τα αξιώματα θα πρέπει να είναι αρκετή από μόνη της, αλλιώς ποιο είναι το νόημα αυτών;
Η προσθήκη περιττών και ελλιπώς καθορισμένων εννοιών σε ένα επιστημονικό πλαίσιο δεν το βελτιώνει και δεν μπορεί να το βελτιώσει με κανέναν τρόπο.
Τα αξιώματα ως ορισμός της αιτιότητας
Καλύτερα, λοιπόν, θα ήταν να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα αξιώματα ως πραγματικό ορισμό της βιολογικής αιτιότητας στη συγκεκριμένη περίπτωση των βακτηρίων. Τουλάχιστον τότε θα ξέρουμε τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι λέξεις!
Η τρέχουσα κατάσταση είναι ότι τα καλά καθορισμένα αξιώματα του Koch, τα οποία επινοήθηκαν για μια συγκεκριμένη χρήση, χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν μια πολύ πιο γενική και ασαφή έννοια, την οποία ούτε οι φιλόσοφοι δεν μπορούν να ορίσουν σωστά. Γιατί;
Καλύτερα να αναφερόμαστε στην «αιτιώδη συνάφεια του Koch» ή στην «αιτιώδη συνάφεια του Bradford Hill», καθώς τουλάχιστον τότε οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν σαφώς καθορισμένες έννοιες και οι ανεπάρκειές τους είναι ξεκάθαρα εμφανείς σε όλους. Η λέξη «αιτιότητα» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς κάποιου είδους προσδιορισμό.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πωλητές φιδέλαιου (κομπογιαννίτες που πωλούν βλαβερά φάρμακα) θα θέλουν αναμφίβολα να απλοποιήσουν τη γλώσσα σε «αυτό προκαλεί εκείνο» ή οτιδήποτε άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να παίξουν το ίδιο παιχνίδι.
Τα αξιώματα του Koch
Ο μικροοργανισμός πρέπει να βρίσκεται σε αφθονία σε όλους τους οργανισμούς που πάσχουν από την ασθένεια, αλλά δεν πρέπει να βρίσκεται σε υγιείς οργανισμούς.
Ο μικροοργανισμός πρέπει να απομονωθεί από έναν ασθενή οργανισμό και να καλλιεργηθεί σε καθαρή καλλιέργεια.
Ο καλλιεργημένος μικροοργανισμός πρέπει να προκαλεί ασθένεια όταν εισάγεται σε υγιή οργανισμό.
Ο μικροοργανισμός πρέπει να απομονωθεί εκ νέου από τον εμβολιασμένο, άρρωστο πειραματικό ξενιστή και να ταυτοποιηθεί ως ταυτόσημος με τον αρχικό ειδικό αιτιολογικό παράγοντα.
Αιτιώδης συνάφεια ... και πάλι!
Τα αξιώματα πρέπει να καθορίζουν την αιτιώδη συνάφεια σύμφωνα με τη Wikipedia, αλλά η ρήτρα 3 παραπάνω λέει ότι ο μικροοργανισμός μπορεί να ειπωθεί ότι προκαλεί ασθένεια μόνον εάν .. ο μικροοργανισμός προκαλεί ασθένεια!
Ο ορισμός είναι κυκλικός και επομένως τα αξιώματα δεν είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο σκοπό ..
Τι σημαίνει η φράση «Ο καλλιεργούμενος μικροοργανισμός πρέπει να προκαλεί ασθένεια όταν εισάγεται σε υγιή οργανισμό»; Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε για να εμφανιστεί η ασθένεια; Πόση ποσότητα του μικροοργανισμού απαιτείται και πώς εισάγεται; Τι εννοείται με τον όρο «υγιής»; Σε ποιο σημείο έχει αποτύχει η «αιτιώδης συνάφεια»;
Βακτήρια. Ο Koch αναφέρεται επανειλημμένα στην «εύρεση», «απομόνωση» και «εισαγωγή» του οργανισμού και έτσι είναι σαφές ότι θεωρεί δεδομένο ότι αυτά τα πράγματα είναι εφικτά και επομένως αναφέρεται σε βακτήρια όταν λέει «μικροοργανισμοί».
Τα αξιώματα λοιπόν δεν αποτελούν μια γενική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορεί να προσδιοριστεί αν κάποιος αόρατος παράγοντας προκαλεί ή όχι ασθένεια, αλλά είναι μια περιγραφή της τυπικής συμπεριφοράς που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τα βακτήρια αν ήταν πράγματι ικανά να προκαλέσουν ασθένεια. Δεν βλέπουμε αυτή τη συμπεριφορά και έτσι η θεωρία μπορεί να απορριφθεί.
Αυτό είναι σημαντικό καθώς κάποιοι προσπαθούν να εφαρμόσουν τα αξιώματα του Koch στους λεγόμενους «ιούς».Διαπιστώνουν ότι η απομόνωση με την κανονική έννοια της λέξης δεν είναι δυνατή και λένε ότι οι ιοί δεν υπάρχουν για το λόγο αυτό.
Οι τεχνικές «απομόνωσης» των ιών, ωστόσο, είναι μακροχρόνιες και βασανιστικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν την υποτιθέμενη αλληλουχία του γονιδιώματος. Ο Koch σαφώς δεν είχε αυτή την πρόθεση και έτσι τα αξιώματά του δεν ισχύουν. Επειδή χρησιμοποιείται η ίδια λέξη, «απομόνωση», δεν σημαίνει ότι ισχύει η ίδια λογική.
Βασικές παραδοχές:
Ότι ο μικροοργανισμός μπορεί να υπάρχει σε απομονωμένη κατάσταση.
Ότι ο μικροοργανισμός in vivo είναι πανομοιότυπος με αυτόν in vitro
Ότι μικροοργανισμός μπορεί να χαρακτηριστεί με σαφήνεια.
Ότι ο μικροοργανισμός μπορεί να καλλιεργηθεί αξιόπιστα
Ότι η κατάσταση του ξενιστή είναι άσχετη - ότι δεν υπάρχει «ανοσία» ή προσαρμογή
Ότι μετά τη μόλυνση η ασθένεια θα εκδηλωθεί σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα
Ότι οι ίδιες οι ασθένειες χαρακτηρίζονται και ταυτοποιούνται με σαφήνεια
Ότι τα πειράματα μπορούν να επαναληφθούν με ουσιαστικό τρόπο
Ότι ο μικροοργανισμός δεν θα μεταλλαχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πειράματος
Ότι ο μεταδοτικός παράγοντας είναι ο ίδιος με τον παράγοντα που προκαλεί την ασθένεια
Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με όλες αυτές τις δηλώσεις.
Ο δικτυακός τόπος ViroLIEgy σχολιάζει: «Όσον αφορά το τρίτο αξίωμα, η επιμονή ότι η ίδια ακριβώς ασθένεια διαπιστώνεται όταν ένας υγιής ξενιστής υποβάλλεται σε μια καθαρή πηγή του υποτιθέμενου παθογόνου παράγοντα είναι απολύτως λογική και θα έπρεπε να είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εάν δεν παράγεται ασθένεια ή παρατηρούνται διαφορετικά συμπτώματα, τότε το υποτιθέμενο παθογόνο δύσκολα μπορεί να είναι η αιτία της συγκεκριμένης ασθένειας που ερευνάται».
Ο συγγραφέας αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις φράσεις «η ασθένεια διαπιστώνεται» και «η ασθένεια παράγεται» για να αποφύγει τη χρήση της λέξης «αιτία». Τα ίδια τα αξιώματα χρησιμοποιούν τη φράση «θα πρέπει να προκαλέσει ασθένεια».
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
«Τα 13 εργαστήρια εργάστηκαν για την εκπλήρωση των αξιωμάτων του Koch, που είναι απαραίτητα για την απόδειξη της αιτιώδους συνάφειας ασθενειών. Τα αξιώματα αυτά ορίζουν ότι για να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας, ένα παθογόνο πρέπει να πληροί τέσσερις προϋποθέσεις: πρέπει να βρίσκεται σε όλες τις περιπτώσεις της νόσου, πρέπει να απομονώνεται από τον ξενιστή και να καλλιεργείται σε καθαρή καλλιέργεια, πρέπει να αναπαράγει την αρχική νόσο όταν εισάγεται σε έναν ευαίσθητο ξενιστή και πρέπει να βρίσκεται στον πειραματικό ξενιστή που μολύνεται με αυτόν τον τρόπο».
Η λέξη «αναπαράγει» εδώ σημαίνει «προκαλεί» - τι άλλο μπορεί να σημαίνει;
Το θέμα είναι ότι αν αναπαράγετε (προκαλείτε) την ασθένεια ήδη, τότε γιατί χρειαζόσασταν τα άλλα αξιώματα; Ποιο είναι το νόημά τους;
Τι σημαίνουν λοιπόν τα αξιώματα;
Σύμφωνα με την ίδια τους την περιγραφή, προορίζονται για τον έλεγχο ενός συγκεκριμένου μοτίβου σύνδεσης μεταξύ βακτηρίων και νόσου, όπου ο μεταδοτικός παράγοντας είναι εύκολα αναγνωρίσιμος εκτός του ξενιστή, αναγνωρίζεται ως ο παράγοντας που προκαλεί τη νόσο και θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα νόσο σε οποιονδήποτε οργανισμό στον οποίο εισάγεται και, επιπλέον, θα πολλαπλασιαστεί εντός του εν λόγω ξενιστή.
Η ιδέα της «αιτίας» θεωρείται δεδομένη στα αξιώματα και επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί από αυτά. Η ιδέα της απομόνωσης θεωρείται επίσης δεδομένη και πρέπει να οριστεί σωστά πριν από την αξιολόγηση από τα ίδια αξιώματα. Εάν δεν είναι δυνατή μια λογική απομόνωση, τότε τα αξιώματα του Koch δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Για να διευκρινιστεί, ίσως, θεωρήστε τη θεωρία του «ιού» των Hoyle et al:
Viruses from space and other matters (Ιοί από το διάστημα και άλλα θέματα)– Hoyle et al [εδώ].
Οι Hoyle, Wickramasinghe και Watkins συνέλαβαν την ιδέα ότι κάποια σωματίδια που ονόμασαν «ιούς» έρχονταν από το διάστημα σε ορισμένες εποχές του έτους και εισπνέονταν από τον πληθυσμό. Τα σωματίδια αυτά θα προωθούσαν την παραγωγή του ιού της γρίπης μέσα στον οργανισμό και θα ακολουθούσε η ασθένεια.
Η μετάδοση της γρίπης από άτομο σε άτομο ως ασθένεια αποκλείστηκε από τα δεδομένα τους και έτσι δεν θεώρησαν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων αλλά να παραμείνει μέσα στον οργανισμό-ξενιστή.
Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι αληθινά, τότε έχουμε αιτιώδη συνάφεια από έναν μικροοργανισμό, αλλά το όλο θέμα αποτυγχάνει στα αξιώματα του Koch, ό,τι κι αν προσπαθήσουμε.
Η κύρια αιτία της νόσου είναι η εισαγωγή ενός «ιού», αλλά δεν γνωρίζουμε πώς μοιάζουν, δεν αναπαράγονται μέσα στο σώμα και δεν μπορούν να απομονωθούν από ένα άρρωστο άτομο. Οι ιοί δεν θα βρεθούν σε αφθονία και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν- προέρχονται μόνο από το διάστημα. Ίσως είναι δυνατόν να απομονωθεί ένας πραγματικός ιός, αλλά η επανεισαγωγή του σε έναν νέο ξενιστή δεν θα προκαλέσει ασθένεια, διότι σε αυτό το σενάριο, η παραγωγή των σωματιδίων του ιού προκαλείται από τους ιούς (απο το διάστημα) και όχι από άλλης προέλευσης ιϊκά σωματίδια.
Συµπεράσµατα
Η δοκιμή του Koch αποτυγχάνει με τους αρχικούς μικροοργανισμούς που προορίζονταν και είναι ακατάλληλη για αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι ιός λόγω της απροσδιόριστης διαδικασίας απομόνωσης.
Τα αξιώματα είναι πολύ περιοριστικά για γενικές ερευνητικές εργασίες, δεδομένου ότι προϋποθέτουν αναγκαστικά έναν συγκεκριμένο τρόπο μόλυνσης και επομένως αποκλείουν εκ των προτέρων άλλα πρότυπα. Ο ισχυρισμός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της «αιτιώδους συνάφειας», όταν η ρήτρα 3 χρησιμοποιεί ρητά τη λέξη «αιτιώδης συνάφεια», είναι όσο πιο συγκεχυμένη γίνεται.
Αυτά τα αξιώματα πρέπει να αρχειοθετηθούν στην ιστορία.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία:
Koch’s postulates – The Library of Atlantis
https://library-of-atlantis.com/2024/06/22/kochs-postulates/