Οι Πυρκαγιές Στην Ελλάδα-Ανθρώπινη Πράξη Και Όχι Καταστροφή Από Την Κλιματική Αλλαγή
Mετάφραση: Απολλόδωρος
21 Αυγούστου 2023 | Climate Realism | Διαβάστε το εδώ
Σημείωση του συντάκτη: Το Climate Realism έχει καλύψει αρκετές φορές το θέμα των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι πυρκαγιές παγκοσμίως έχουν μειωθεί σημαντικά από το 1978. Στο βαθμό που οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε μικρό βαθμό από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1990 σε ορισμένα μέρη, όπως οι Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εξηγείται σε πολλές ιστορίες του Climate Realism, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, για παράδειγμα, ο λόγος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές στις πολιτικές διαχείρισης των δασών, στην αυξημένη εισβολή των πόλεων σε πρώην άγριες δασικές περιοχές που ιστορικά ήταν επιρρεπείς σε πυρκαγιές και, δυστυχώς, όλο και περισσότερο σε εμπρησμούς. Όπως εξηγεί το παρακάτω guest post, ο εμπρησμός είναι η αιτία και στην Ελλάδα.
Επισκέπτης αρθρογράφος είναι ο Charles Rotter.
Εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η κυβέρνησή της και κάθε τσιριχτή κινδυνολόγος στον κόσμο προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τις πυρκαγιές στην Κλιματική Αλλαγή, έχει γίνει σαφές ότι η ανθρώπινη δράση είναι η βασική αιτία των περισσότερων από αυτές τις πυρκαγιές.
Ο Έλληνας Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μας ενημερώνει ότι: "Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, δηλαδή περισσότερες από 60 πυρκαγιές την ημέρα, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς, οι περισσότερες αναφλέχθηκαν από ανθρώπινο χέρι, είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση".
https://www.theguardian.com/world/2023/jul/28/greece-fires-arsonists-extreme-weather
Ενώ οι κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, οι "επιστήμονες του κλίματος", οι ακτιβιστές, (αλλά επαναλαμβάνομαι) έπεσαν με τα μούτρα στην κλιματική αλλαγή, το γεγονός ότι οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλά σημεία σε κοντινή απόσταση ταυτόχρονα, υποδηλώνει έντονα τη σκόπιμη ανθρώπινη πρόθεση και όχι τις ενέργειες της Μητέρας Φύσης στη δίνη ενός καύσωνα.
Ωστόσο, η αφήγηση περί κλιματικής αλλαγής επιμένει. Ο Κικίλιας συνεχίζει,
"Η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή, η οποία απέδωσε έναν ιστορικό και πρωτοφανή καύσωνα, είναι εδώ. Ήταν πολύ λίγες οι ημέρες που τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν συνδυάζονταν με ισχυρούς ανέμους".
https://www.theguardian.com/world/2023/jul/28/greece-fires-arsonists-extreme-weather
Βέβαια, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση των πυρκαγιών. Αλλά ας μη ξεχνάμε την ουσία: αυτές οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από τον άνθρωπο. Δεν πυροδοτήθηκαν μόνο από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, εκμεταλλεύεται τη στιγμή για να ζητήσει ταχεία δράση για τη μείωση των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη, δηλώνοντας:
"Η ανθρωπότητα έχει εξαπολύσει την καταστροφή".
https://www.theguardian.com/world/2023/jul/28/greece-fires-arsonists-extreme-weather
Ωστόσο, φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, η "καταστροφή" είναι πολύ πιο εντοπισμένη: δεν φταίει ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλά συγκεκριμένα άτομα.
Στο άρμα της κλιματικής κρίσης, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο κορυφαίος Έλληνας ειδικός στην ατμοσφαιρική φυσική, προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει με έναν λογαριασμό 700 δισ. ευρώ (600 δισ. στερλίνες) τα επόμενα 30 χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η επίρριψη ευθυνών στην κλιματική αλλαγή για κάθε καταστροφή αφαιρεί το βάρος της προσωπικής ευθύνης. Η κλιματική αλλαγή δεν άναψε αυτές τις πυρκαγιές- το έκαναν οι άνθρωποι. Οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ, ο ΟΗΕ και οι ακτιβιστές κρύβονται τώρα πίσω από τους εμπρησμούς και τις καιρικές συνθήκες για να αποσπάσουν την προσοχή από τις ενέργειές τους που προκαλούν πληθωρισμό, ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και φτώχεια σε όλο τον κόσμο.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους άμεσους ανθρώπινους παράγοντες που προκαλούν ζημιές. Καθώς παλεύουμε με την πολυπλοκότητα του κόσμου, ας θυμόμαστε να έχουμε το νου μας στον ανθρώπινο παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει αλλά και να αποτρέψει τέτοιες καταστροφές.
Εξάλλου, οι πιο αποτελεσματικές λύσεις συχνά ξεκινούν από την ατομική ευθύνη. Όπως λέει και το ρητό, "Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά". Ίσως είναι καιρός να λάβουμε υπόψη μας αυτή τη συμβουλή και να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες στις δικές μας αυλές πριν τις αποδώσουμε σε μια παγκόσμια κόλαση.
Αυτό το δοκίμιο δημοσιεύτηκε αρχικά στο WattsUpWithThat.com
Δικτυογραφία:
Greece’s Wildfires: A Human Act, Not Climate Change Catastrophe - ClimateRealism
https://climaterealism.com/2023/08/greeces-wildfires-a-human-act-not-climate-change-catastrophe/