Παραγγελίες Αεροσκαφών Ρεκόρ της Ινδίας Αγνοούν τους "Στόχους για το Κλίμα"
Μετάφραση: Απολλόδωρος
6 Iουνίου 2023 | Vijay Jayaraj | Διαβάστε το εδώ
Ο ινδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους IndiGo έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο με την παραγγελία ρεκόρ επιβατικών αεροσκαφών Airbus. Η συμφωνία, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη παραγγελία στην ιστορία της Airbus.
Ενώ η παραγγελία για 500 αεροσκάφη A320neo αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Airbus, χαρακτηρίζεται ως "πισωγύρισμα" για τη δράση για το κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Air India, ένας άλλος μεγάλος αερομεταφορέας, πραγματοποίησε πρόσφατα παραγγελίες συνολικής αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιανική τιμή για 470 αεροσκάφη από την Airbus και την Boeing, συμπεριλαμβανομένων 70 μοντέλων με δύο διαδρόμους.
Αυτές οι παραγγελίες από την IndiGo και την Air India για 970 νέα αεροσκάφη είναι σημάδια της αυξανόμενης οικονομικής δύναμης της Ινδίας και της ανερχόμενης μεσαίας τάξης. Τα αεροπορικά ταξίδια συνδέονται στενά με την οικονομική ανάπτυξη και οι παραγγελίες αυτές θα συμβάλουν στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης της υποηπείρου.
Ωστόσο, οι παραγγελίες αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων όπως η Ινδία και η Κίνα που αντιστέκονται ανοιχτά στην παγκόσμια κλιματική παραφροσύνη και στις εκκλήσεις της για μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων.
Αεροπορική Βιομηχανία και Εκπομπές
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) έχει θέσει πολυάριθμους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, "στην 77η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΙΑΤΑ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, στις 4 Οκτωβρίου 2021, εγκρίθηκε ψήφισμα από τις αεροπορικές εταιρείες μέλη της ΙΑΤΑ με το οποίο δεσμεύονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές τους έως το 2050".
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει σημαντική μείωση των εκπομπών. Δεν είναι σαφές εάν η νέα συμφωνία της IndiGo για τα αεροσκάφη θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της ΙΑΤΑ για τις εκπομπές ρύπων. Το A320neo είναι πιο αποδοτικό σε καύσιμα από τα προηγούμενα μοντέλα, αλλά εξακολουθεί να παράγει σημαντικές εκπομπές.
Σύμφωνα με την Airbus, το A320neo εκπέμπει 20% λιγότερο CO2 από το A320ceo, τον προκάτοχό του. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι κάθε A320neo θα εκπέμπει περίπου 100 τόνους CO2 ετησίως. Αυτό σημαίνει περίπου 50.000 τόνους νέων εκπομπών ετησίως, επιπλέον των εκπομπών από τον υπάρχοντα μεγάλο στόλο της IndiGo. Αυτό είναι σημαντικά περισσότερο από το μηδέν - καθαρό ή μη.
Η συμφωνία του Παρισιού και το Καθαρό Μηδέν Δεν Έχουν Κανένα Νόημα
Πολλοί εθνικοί ηγέτες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα αντιστρέψουν μια μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος, την οποία θεωρούν παράλογα επικίνδυνη. Η Συμφωνία του Παρισιού, για παράδειγμα, απαιτεί οι παγκόσμιες εκπομπές να κορυφωθούν έως το 2030 και να έχουν φτάσει σε ένα ακαθόριστο καθαρό μηδέν έως το 2050. Η συμφωνία δεν παρέχει κανέναν λογικό τρόπο επίτευξης του στόχου ούτε έναν επιστημονικά έγκυρο λόγο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Στα υπογράφοντα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού περιλαμβάνονται η Ινδία και η Γαλλία, χώρες καταγωγής των αγοραστών αεροσκαφών και της Airbus, αντίστοιχα.
Η Ινδία είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και ο τομέας των αερομεταφορών της είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο. Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό που ανέρχεται ήδη σε 1,4 δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση πιέζεται να παρέχει οικονομικά προσιτά αεροπορικά ταξίδια στους πολίτες. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να περιορίσει τα ταξίδια, ακόμη και αν τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα για τη μείωση των εκπομπών.
Η Γαλλία έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, απαγορεύοντας τις πτήσεις μικρών αποστάσεων εντός της χώρας για τη μείωση των εκπομπών. Το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει τις πτήσεις όταν είναι διαθέσιμο ένα ταξίδι με τρένο διάρκειας 2,5 ωρών ή λιγότερο. Ο νόμος έχει αντιμετωπιστεί με ανάμεικτες αντιδράσεις με τους περιβαλλοντολόγους να διαμαρτύρονται ότι δεν προχωράει αρκετά.
Τώρα, η Γαλλία επέτρεψε στην Airbus να λάβει παραγγελίες ρεκόρ όλων των εποχών από την IndiGo και την Airbus. Είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Γαλλία θα εμπόδιζε τους δικούς της πολίτες να πετάξουν, αλλά θα ενέκρινε την παραγωγή αεροσκαφών για πτήσεις μικρών αποστάσεων στην Ινδία.
Η ανακολουθία του γεγονότος ότι η Γαλλία - τόπος υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού - επιτρέπει τεράστιες παραγγελίες αεροσκαφών από χώρες με υψηλές εκπομπές ρύπων, καταδεικνύει τη συνεχή απόκλιση των υποστηρικτών του καθαρού μηδενός από την πραγματικότητα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συνεχίσουν να αψηφούν τους διεθνείς κλιματικούς στόχους καθώς θα γίνονται πιο αποφασιστικές στην αντιμετώπιση των οικονομικών ανησυχιών.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο
BizPac Review, 23 Ιουνίου 2023, και μπορείτε να το δείτε εδώ.
Ο Vijay Jayaraj είναι επιστημονικός συνεργάτης του Συνασπισμού CO2, στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις περιβαλλοντικές επιστήμες από το University of East Anglia του Ηνωμένου Βασιλείου και διαμένει στην Ινδία.
Πίστωση φωτογραφίας:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VT-ILY_-_IndiGo_-_Airbus_A321-251NX_-_MSN_10490_-_VGHS.jpg
-----Δικτυογραφία :
India’s Record Aircraft Orders Ignore Climate Goals - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2023/06/23/indias-record-aircraft-orders-ignore-climate-goals/