Μετάφραση: Απολλόδωρος
9 Φεβρουαρίου 2024 | DAWN LESTER | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Οι τελευταίες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο. Αυτή είναι μια εκπληκτική αποκάλυψη, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη φαινομενικά επιτυχή θεραπεία του για διευρυμένο προστάτη, όπως αναφέρθηκε σε άρθρο στις 26 Ιανουαρίου με τίτλο: King Charles ‘doing well’ after prostate treatment (“Ο βασιλιάς Κάρολος "είναι καλά" μετά τη θεραπεία του προστάτη”).
Ο σκοπός, ή ένας σκοπός τουλάχιστον, της αναφοράς της διάγνωσης και της θεραπείας του ήταν να ενθαρρύνει άλλους άνδρες να πάνε για έλεγχο, όπως αναφέρει το άρθρο,
"Ο βασιλιάς Κάρολος είχε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα υγείας του ως έναν τρόπο να στείλει ένα μήνυμα σε άλλους άνδρες να κάνουν έλεγχο του προστάτη τους".
Το άρθρο συνεχίζει,
"Μια δήλωση από τα ανάκτορα του Buckingham ανέφερε ότι ο βασιλιάς ήταν "ευτυχής που έμαθε ότι η διάγνωσή του έχει θετικό αντίκτυπο στην ευαισθητοποίηση της δημόσιας υγείας".
Θα πρότεινα ωστόσο, με βάση την πολυετή έρευνά μου, ότι αυτό δεν θα έχει "θετικό" αντίκτυπο στην υγεία των ανδρών που ακολουθούν αυτή τη συμβουλή και "ελέγχονται", όπως θα εξηγήσω σε αυτό το άρθρο.
Ένα σημαντικό σχόλιο στο άρθρο της 26ης Ιανουαρίου είναι το εξής:
"Ένα καλοήθες πρόβλημα του προστάτη, το οποίο δεν είναι καρκινικό, είναι συχνό στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με το NHS".
Το πρώτο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι αρχικές αναφορές για το "πρόβλημα του προστάτη" του είχαν ακριβώς το αποτέλεσμα στο οποίο ήλπιζαν, δηλαδή την αύξηση της "ευαισθητοποίησης". Αναφέρθηκε ότι η σελίδα για τον προστάτη του δικτυακού τόπου του NHS δέχτηκε τεράστια αύξηση των επισκέψεων αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.
Ένα άρθρο του BBC της 29ης Ιανουαρίου με τίτλο: Enlarged prostate:What is it and how to treat it (Διευρυμένος προστάτης: Τι είναι και πώς να το θεραπεύσετε), αναφέρει ότι,
"Ένας διογκωμένος προστάτης δεν είναι συνήθως σοβαρός, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανησυχητικά συμπτώματα που χρειάζονται θεραπεία".
Με άλλα λόγια, μην ανησυχείτε, αλλά ελέγξτε τον εαυτό σας. Δυστυχώς, αυτή η συμβουλή τείνει να κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν!
Το άρθρο περιέχει μια ενότητα με τον υπότιτλο: Could it be prostate cancer? (Θα μπορούσε να είναι καρκίνος του προστάτη;) Και είναι αυτός ο τίτλος που αναμφίβολα θα τραβήξει την προσοχή των περισσότερων ανδρών που το διαβάζουν - και πολλών γυναικών επίσης, οι οποίες τώρα έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τους συζύγους, τους συντρόφους, τους γιους και τους πατεράδες τους.
Αν και το άρθρο αναφέρει ότι η διεύρυνση του προστάτη είναι μια καλοήθης κατάσταση, αναφέρει επίσης,
"Αλλά οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνονται επίσης με την ηλικία - και τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια.
Έτσι, όσοι έχουν προβλήματα με τον προστάτη θα πρέπει να ζητήσουν από το γιατρό τους να τους εξετάσει".
Αποφάσισα λοιπόν να διερευνήσω τι θα περιελάμβανε ένα "τσεκ-απ" και αυτό που βρήκα ήταν μάλλον ενδιαφέρον.
Η ιστοσελίδα του NHS με τίτλο: PSA testing Prostate cancer, η οποία αναθεωρήθηκε τελευταία φορά στις 18 Οκτωβρίου 2021, αναφέρει,
"Επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη θα υπερέβαιναν τους κινδύνους".
Ωστόσο, μια ιστοσελίδα News στον δικτυακό τόπο του NHS, μόλις 7 μήνες αργότερα, στις 19 Μαΐου 2022, με τίτλο: "Checks for prostate cancer hit all-time high on back of NHS and charity awareness campaign (« Οι έλεγχοι για τον καρκίνο του προστάτη χτύπησαν υψηλότατο επίπεδο όλων των εποχών στην πλάτη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του NHS και της φιλανθρωπικής οργάνωσης”) αναφέρει,
"Αριθμός ρεκόρ ανδρών ελέγχεται για καρκίνο του προστάτη χάρη σε μια σωτήρια εκστρατεία ευαισθητοποίησης, δήλωσε σήμερα το NHS."
Μπερδεύεστε; Ναι, κι εγώ το ίδιο! Ωστόσο, η απάντηση στη σύγχυση έγκειται στο γεγονός ότι αναφέρονται σε διαφορετικούς τύπους "ελέγχου". Η ιστοσελίδα του NHS για την εξέταση PSA αναφέρει, υπό τον τίτλο: Should you know your PSA level? (Πρέπει να γνωρίζετε το επίπεδο του PSA σας;)
"Αντί για ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, υπάρχει ένα πρόγραμμα ενημερωμένης επιλογής, που ονομάζεται διαχείριση κινδύνου καρκίνου του προστάτη, για υγιείς άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω που ζητούν από τον γενικό τους ιατρό να τους κάνει εξέταση PSA. Στόχος του είναι να δώσει στους άνδρες καλή πληροφόρηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εξέτασης PSA".
Το άρθρο σχετικά με την εκστρατεία του NHS που αναφέρθηκε παραπάνω αναφέρει,
"Το NHS συνεργάστηκε με το Prostate Cancer UK για να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία έξι εβδομάδων από τα μέσα Φεβρουαρίου, προτρέποντας τους άνδρες να χρησιμοποιήσουν τον διαδικτυακό ελεγκτή κινδύνου της φιλανθρωπικής οργάνωσης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα ανδρών που ξεκινούν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη από τότε που ξεκίνησε η πανδημία".
Οι λέξεις "έλλειμμα σε άνδρες που ξεκινούν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη" μου φαίνονται μάλλον ανησυχητικές, πράγμα που είναι ήπιο. Σίγουρα ένα "έλλειμμα" στον αριθμό των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία θα αποτελούσε πρόοδο, διότι θα υποδήλωνε ότι οι άνδρες είναι πιο υγιείς, κάτι που θα έπρεπε να είναι ο στόχος μιας "υπηρεσίας υγείας", έτσι δεν είναι;
Ωστόσο, το σημείο που φαίνεται να επιδιώκουν είναι ότι λιγότεροι άνδρες κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν τον γενικό τους ιατρό για έλεγχο και έτσι λιγότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με "καρκίνο του προστάτη" και λαμβάνουν θεραπεία. Είναι όμως αυτός ο δρόμος για τη βελτίωση της υγείας;
Όπως δηλώνω τακτικά, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο με την αντιμετώπιση των αιτιών τους.
Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει τους ανθρώπους στο προφανές ερώτημα: Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του προστάτη;
Αν και θα περιμέναμε από το "σύστημα υγείας" να μας δώσει μια σαφή και οριστική απάντηση, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Αντ' αυτού, η ιστοσελίδα του NHS σχετικά με τις αιτίες του καρκίνου του προστάτη κάνει την αποκαλυπτική δήλωση ότι,
"Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη, αν και ορισμένα πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης".
Θα ήθελα να προσθέσω ότι, από την έρευνα που έχω διεξάγει τα τελευταία 15 χρόνια, αυτή είναι η εξήγηση για σχεδόν κάθε μορφή "καρκίνου".
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το NHS αναφέρεται απλώς σε "παράγοντες κινδύνου" και όχι σε αιτίες, διότι απλώς ακολουθεί το μοντέλο του ΠΟΥ, όπως μπορείτε να δείτε από αυτή την ιστοσελίδα.
Ο ΠΟΥ προωθεί επίσης την ιδέα ότι το " φορτίο του καρκίνου " αυξάνεται,
"Το φορτίο του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, ασκώντας τεράστια σωματική, συναισθηματική και οικονομική πίεση σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες και συστήματα υγείας".
Και όχι μόνο αυτό, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τις επόμενες δεκαετίες, όπως φαίνεται στη σελίδα ειδήσεων του ΠΟΥ με τίτλο: "Global cancer burden growing, amidst increasing need for services" (Παγκόσμιο φορτίο καρκίνου αυξάνεται, εν μέσω αυξανόμενων αναγκών για υπηρεσίες) με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2024, η οποία αναφέρει, υπό τον υπότιτλο: "Projected cancer burden increase in 2050" (Προβλεπόμενη αύξηση του φορτίου καρκίνου το 2050),;
"Πάνω από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου προβλέπονται για το 2050, μια αύξηση 77% από τα 20 εκατομμύρια περιστατικά που εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν το 2022. Η ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια επιβάρυνση από τον καρκίνο αντανακλά τόσο τη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού, όσο και τις αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου, αρκετοί από τους οποίους συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς παράγοντες πίσω από την αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου".
Δεν πρόκειται να συζητήσω αυτούς τους "παράγοντες κινδύνου" σε αυτό το άρθρο, ωστόσο, αντικρούω τον ισχυρισμό ότι "ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες...".
Αντ' αυτού, θα παρακαλούσα όλους εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο να αναλογιστείτε πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση χειρουργικών επεμβάσεων, χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, αν αυτοί ήταν πραγματικά οι βασικοί "παράγοντες κινδύνου".
Θα πρόσθετα ότι υπάρχει πληθώρα στοιχείων που υποστηρίζουν άλλους πολύ πιο ισχυρούς "βασικούς παράγοντες" που συμβάλλουν σημαντικά στην ταχεία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου. Και ότι ένας από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη έκθεση σε "τοξίνες" διαφόρων περιγραφών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εγχέονται απευθείας στο σώμα.
Ένας άλλος πολύ ισχυρός παράγοντας και αυτός που συχνά παραβλέπεται, δεν είναι φυσικός αλλά νοητικός, δηλαδή σχετίζεται με τις ιδέες, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας.
Το φαινόμενο placebo είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο. Το αντίθετό του, το φαινόμενο nocebo, είναι λιγότερο γνωστό, αλλά πιθανώς ακόμη πιο σημαντικό, επειδή αποτελεί μια σαφή απόδειξη του πώς οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας μπορούν να εκδηλώσουν επιζήμια αποτελέσματα στο σώμα μας.
Το απλούστερο παράδειγμα της δύναμης του νου μπορεί να παρουσιαστεί από μια καταγεγραμμένη δοκιμή ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας, στην οποία μια συμμετέχουσα ανέφερε ότι βίωσε ναυτία και τριχόπτωση επειδή πίστευε ότι έπαιρνε το πραγματικό φάρμακο. Όταν τελείωσε η μελέτη, αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα ανήκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι το "φάρμακό" της δεν περιείχε ενεργά συστατικά ικανά να προκαλέσουν αυτά τα αποτελέσματα.
Η δύναμη του νου είναι ένα τεράστιο θέμα που σκοπεύω να καλύψω σε μεγαλύτερο βάθος σε επόμενα άρθρα. Ωστόσο, είναι σχετικό να συμπεριλάβω την αναφορά σε αυτό το άρθρο επειδή σχετίζεται άμεσα με τις πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το "πρόβλημα" υγείας του βασιλιά.
Οι "επίδοξοι ελεγκτές" γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρώπινη ψυχολογία και τη δύναμη του νου και έτσι οι "ειδήσεις" αποσκοπούν στο να μας ενθαρρύνουν να ανταποκριθούμε και να αντιδράσουμε με ορισμένους τρόπους. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το βιβλίο: Propaganda του Edward Bernays, εδώ είναι ένα απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο:
Ήταν λοιπόν αναπόφευκτο - και ίσως σκόπιμο; - ότι, μετά το άκουσμα της διάγνωσης του καρκίνου του Βασιλιά, θα αυξανόταν κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που θα ήθελαν να "εξεταστούν" για καρκίνο.
Θα πρόσθετα ότι αυτή η "είδηση" θα οδηγούσε επίσης αναπόφευκτα σε απότομη αύξηση του φόβου, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι εξουθενωτικός και εμποδίζει ή τουλάχιστον περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν διάκριση και κριτική σκέψη.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τον Βασιλιά, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει άμεση πρόσβαση στην "υγειονομική περίθαλψη", η οποία θεωρείται "πρόβλημα", όπως φαίνεται σε ένα άρθρο του BBC με τίτλο : How common is King's incidental cancer diagnosis? (Πόσο συχνή είναι η τυχαία διάγνωση καρκίνου του King;)
"Αλλά εκεί που η εμπειρία του κοινού διαφέρει από εκείνη του βασιλιά είναι το πόσο γρήγορα συμβαίνουν όλα αυτά - εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο, για θεραπεία του διογκωμένου προστάτη, πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες και έχει ήδη ξεκινήσει θεραπεία για τον καρκίνο".
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι η αναφορά στην "τυχαία διάγνωση", η οποία, σύμφωνα με το άρθρο, είναι όταν η ασθένεια, δηλαδή ο καρκίνος, εντοπίζεται "κατά τη διάρκεια της περίθαλψης για μια άλλη πάθηση".
Πού μας οδηγεί λοιπόν αυτό;
Αν και σαφώς δεν μπορώ να το αποδείξω, θα πρότεινα ότι ένας από τους σκοπούς αυτής της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης είναι να καλλιεργηθεί μεγαλύτερος φόβος για τον καρκίνο και να ενθαρρυνθεί η αυξημένη ζήτηση για προληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων πόρων τους, αυτή η αυξημένη ζήτηση θα επιβαρύνει αναπόφευκτα το NHS (Βρεττανικό ΕΣΥ) και θα δείξει την αδυναμία του να ανταπεξέλθει, γεγονός που θα κάνει τους ανθρώπους να θυμώσουν με την κακή εξυπηρέτηση που λαμβάνουν. Αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να οδηγήσει σε αίτημα για "βελτιώσεις στο NHS". Προβλέπω ότι μια άλλη εκστρατεία "Σώστε το NHS μας" θα διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον.
Αν οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι χρειάζονται "το δικό τους σύστημα υγείας" επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχουν ή θεωρούν ότι έχουν, τότε θα αγωνιστούν για να το υπερασπιστούν.
Αλλά η διάσωση και η βελτίωση του NHS θα δώσει τη λύση;
Η απάντησή μου σε αυτό είναι ένα αποφασιστικό ΟΧΙ. Η λύση βρίσκεται σε ένα σύστημα υγείας που βασίζεται στην πραγματική κατανόηση της υγείας.
Αν και αναφέρομαι σε αυτό το άρθρο στην κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι κάτι που ισχύει αποκλειστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχύει για όλες τις χώρες που λειτουργούν ένα "σύστημα υγειονομικής περίθαλψης" σύμφωνα με το μοντέλο της "σύγχρονης ιατρικής" του ΠΟΥ.
Η χειραγώγηση από τα μέσα ενημέρωσης, θα έλεγα, είναι επομένως να πείσουν τους ανθρώπους ότι μόνο αυτό το σύστημα της "σύγχρονης ιατρικής" έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει, να διαγνώσει και να θεραπεύσει την κατάστασή τους.
Αν η "σύγχρονη ιατρική" ήταν πραγματικά ένα "σύστημα υγειονομικής περίθαλψης", τότε οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το σύστημα θα έπρεπε να είναι οι πιο υγιείς. Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει, επειδή το σύστημα αυτό δεν κατανοεί την υγεία και, ως εκ τούτου, λειτουργεί με βάση ένα εντελώς λανθασμένο παράδειγμα.
Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι το φαινόμενο που είναι γνωστό ως ιατρογένεση, το οποίο έχω συζητήσει σε πολλά άλλα άρθρα μου, όπως αυτό εδώ:
Επιπλέον, θα σας συνιστούσα να διαβάσετε το άρθρο της Dr Barbara Starfield του Ιουλίου 2000, στο οποίο αναφέρομαι στο εν λόγω άρθρο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι, ενδιαφέρον είναι ότι το άρθρο της δεν είναι πλέον διαθέσιμο από τον σύνδεσμο που παρέθεσα. Ωστόσο, μπορείτε να το κατεβάσετε και να το διαβάσετε εδώ:
Περίληψη
Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν κάνω εικασίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου, δεν έχω καμία γνώση γι' αυτό και δεν κάνω κανένα σχόλιο.
Αυτό που σκοπεύω να μεταφέρω σε αυτό το άρθρο είναι πώς χειραγωγούμαστε από διάφορες αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης, ώστε να φοβόμαστε και να λαμβάνουμε ορισμένες ενέργειες με βάση αυτόν τον φόβο, οι οποίες μπορεί να είναι εντελώς περιττές και να οδηγήσουν σε επιβλαβείς παρεμβάσεις.
Σκοπός μου είναι πάντα να παρέχω πληροφορίες ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λαμβάνουν πραγματικά ενημερωμένες αποφάσεις και όχι απλώς να αντιδρούν από φόβο.
Αν σας αρέσει η δουλειά μου και τη βρίσκετε χρήσιμη καθώς και ενδιαφέρουσα, παρακαλώ σκεφτείτε να με υποστηρίξετε. Σας ευχαριστώ. 🙏
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία:
Yet more media manipulation? - by Dawn Lester
check out and read carefully a petition at citizengo.org break free from un control reject the international health regulations its a worldwide petition it can be signed and reshared widely worldwide from any country in the world it currently has over 30000 signatures