Τα Ηλεκτρικά Οχήματα (EVs), η Aιολική και η Hλιακή Eνέργεια ΔEN Είναι Ούτε Αξιόπιστα Ούτε Φιλικά προς το Περιβάλλον: Να Γιατί
Μετάφραση: Απολλόδωρος
9 Απριλίου 2024 | Byron Soepyan, PhD | Διαβάστε το εδώ
Τα συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν είναι φτηνά, αξιόπιστα ή φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ τα ηλεκτρικά ρεύματα αποδεικνύονται επίσης επικίνδυνα, αναξιόπιστα και ακριβά.
Byron Soepyan
Διάφορες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και συστημάτων εναλλακτικής ενέργειας. Οι δηλωμένοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση της ρύπανσης, τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή αξιόπιστης ενέργειας με χαμηλότερο κόστος. Μεταξύ αυτών που πηδούν σε αυτό το άρμα είναι οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Κυβερνείο του Κράτους του Βατικανού.
Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα: Θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί με την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών; Για να πάρουμε μια απάντηση, θα εξετάσουμε τι απαιτούν για τη λειτουργία, τον παροπλισμό και τις υποστηρικτικές υποδομές.
Για αρχή, οι μπαταρίες EV απαιτούν λίθιο, η εξόρυξη του οποίου χρειάζεται 2 μετρικούς τόνους νερού για κάθε 1 κιλό (kg) εξορυσσόμενου μετάλλου. Για να θέσουμε τα πράγματα σε προοπτική, κάθε μπαταρία Tesla απαιτεί περίπου 10 κιλά λιθίου, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται 20 μετρικοί τόνοι νερού για κάθε μπαταρία. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το λίθιο βρίσκεται συνήθως σε ερήμους που δεν διαθέτουν άμεσα διαθέσιμο νερό σε μεγάλες ποσότητες.
Οι μπαταρίες EV απαιτούν επίσης κοβάλτιο, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κοβαλτίου. Δυστυχώς, η επέκταση των ορυχείων κοβαλτίου έχει μετατρέψει τις πράσινες περιοχές σε άγονες εκτάσεις και συχνά απασχολεί παιδική εργασία στην εξόρυξη. Για παράδειγμα, το Kasulo, που βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ήταν προηγουμένως μια δημοφιλής αστική γειτονιά, έχει καταστεί αβίωτο από τότε που άρχισε η εκμετάλλευση των υπόγειων μεταλλευμάτων το 2014.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας απαιτούν μέταλλα σπάνιων γαιών. Η εξόρυξή τους έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, της διάβρωσης του εδάφους, της μόλυνσης των υδάτων, της απώλειας ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής, των αλλαγών στα τοπία, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των μεταλλωρύχων, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης από μόλυβδο.
Έτσι, αντί να μειώνεται η ρύπανση και να προστατεύεται το περιβάλλον, η μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εναλλακτικά ενεργειακά συστήματα κάνει το αντίθετο, ξεκινώντας από την εξόρυξη των απαραίτητων υλικών.
Η κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τα συστήματα εναλλακτικής ενέργειας (π.χ. υδροηλεκτρική, ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια) απαιτεί υπερτετραπλάσια ποσότητα υλικών (π.χ. χάλυβα, γυαλί, χαλκό, τσιμέντο/σκυρόδεμα, αλουμίνιο, σίδηρο, μόλυβδο, πλαστικό και πυρίτιο) σε σχέση με τα συμβατικά ενεργειακά συστήματα (άνθρακας, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια). Σε σύγκριση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι απαιτήσεις σε γη για τα συστήματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι περίπου 33 και 179 φορές περισσότερες, αντίστοιχα. Aυτό το υψηλό κόστος υλικών και γης αυξάνει το κόστος της ενέργειας.
Κατά τη λειτουργία τους, τα συστήματα ηλιακής ενέργειας και οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν πουλιά, ενώ οι τελευταίες είναι θανατηφόρες και για τις νυχτερίδες, και έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες.
Ζητήματα αξιοπιστίας που προκαλούνται από την υπερβολική εξάρτηση από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια έχουν προκύψει σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια έχει στραφεί προς την ηλιακή ενέργεια, έχει θέσει εκτός λειτουργίας όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα εκτός απο έναν και όλους τους πυρηνικούς σταθμούς εκτός από έναν και έχει ελαχιστοποιήσει τη χρήση ενέργειας με καύση φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, η πολιτεία βίωσε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα το καλοκαίρι του 2020.
Παρομοίως, το Τέξας επένδυσε σημαντικά στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια μόνο και μόνο για να αποτύχουν και τα δύο οικτρά κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας τον Φεβρουάριο του 2021. Οι παγωμένες ανεμογεννήτριες και τα καλυμμένα με χιόνι ηλιακά πάνελ άφησαν μεγάλο μέρος του Τέξας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και σε οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον επόμενο Ιούλιο, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κλήθηκαν να αναπληρώσουν την αποτυχία των συστημάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2020-21, η Γερμανία είχε μια εμπειρία παρόμοια με εκείνη του Τέξας, όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια υπέκυψαν στις συνέπειες του ψύχους και του χιονιού. Από τότε που η χώρα άρχισε να μεταβαίνει σε αιολική και ηλιακή ενέργεια γύρω στο 2000, η τιμή της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει υπερτριπλασιαστεί.
Εν ολίγοις, τα συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας δεν είναι φθηνά, αξιόπιστα ή φιλικά προς το περιβάλλον.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποδεικνύονται επίσης επικίνδυνα, αναξιόπιστα και ακριβά. Επειδή οι μπαταρίες ιόντων λιθίου τους αποθηκεύουν τόσο πολλή χημική και ηλεκτρική ενέργεια, τα EV έχουν γίνει γνωστά ως επικίνδυνα για πυρκαγιά. Σε σύγκριση με τις μηχανές εσωτερικής καύσης, τα συστήματα ισχύος των EVs προκαλούν πυρκαγιές που είναι πιο δύσκολο να σβηστούν επειδή οι μπαταρίες μπορεί να αναφλεγούν και η ψύξη του πακέτου μπαταριών είναι δύσκολη. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι πυρκαγιές των ηλεκτρικών συσκευών ενδέχεται να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες δηλητηριωδών αερίων, όπως το φθοριούχο υδρογόνο.
Ο κρύος καιρός είναι η νέμεση των EV, όπως και για πολλές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες. Θερμοκρασίες κάτω από 0 °C (32 °F) μπορούν να προκαλέσουν σημαντική μείωση της αυτονομίας των EV ή ακόμη και να καταστήσουν το όχημα άχρηστο λόγω της αύξησης της εσωτερικής αντίστασης των μπαταριών ιόντων λιθίου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η φόρτιση των EVs σε κρύο καιρό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την επαναφόρτιση και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της μπαταρίας.
Αν και είναι αλήθεια ότι τα EV δεν έχουν εκπομπές καυσαερίων, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και άλλα είδη εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων (PM) από τη φθορά των φρένων, τη φθορά των ελαστικών, τη φθορά του δρόμου και την αναμόχλευση της σκόνης του δρόμου. Επειδή τα EV είναι κατά 24% βαρύτερα (λόγω των μπαταριών τους) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα EV εκπέμπουν περίπου τις ίδιες ποσότητες PM10 και εκπέμπουν μόνο περίπου 1-3% λιγότερα PM2.5 από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχει θετική σχέση μεταξύ του βάρους του οχήματος και των εκπομπών σωματιδίων του.
Τέλος, η απόρριψη των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων και ο παροπλισμός των ανεμογεννητριών και των ηλιακών συλλεκτών αποτελούν προβληματικά περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων διαρκούν περίπου 5 έως 10 χρόνια και πρέπει να αντικατασταθούν όταν η παραγωγή τους πέσει κάτω από το 80% της αρχικής τους χωρητικότητας. Η αποθήκευση, η ταφή και η εξαγωγή αυτών των χρησιμοποιημένων μπαταριών ιόντων λιθίου δεν είναι πλέον αποδεκτές. Δυστυχώς, η άμεση ανακύκλωση αυτών των μπαταριών, με υψηλές εναπομένουσες χωρητικότητες, θα ήταν απαγορευτικά δαπανηρή και ιδιαίτερα ενεργοβόρα και απαιτητική σε πόρους, και θα μόλυνε τον αέρα, το νερό και το έδαφος.
Ομοίως, τα πτερύγια των ανεμογεννητριών διαρκούν περίπου 10 χρόνια. Η διάρκεια ζωής των πύργων των ανεμογεννητριών και των ηλιακών συλλεκτών είναι περίπου 25 χρόνια. Μόνο λίγοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά μεγάλοι για να διαχειριστούν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, επειδή περιέχουν τοξικά υλικά, όπως μόλυβδο και κάδμιο, που μπορούν να διαρρεύσουν στο έδαφος. Ο Dr. Wallace Manheimer σημείωσε ότι παρά τους κινδύνους αυτούς, τα ηλιακά πάνελ τοποθετούνται σε χωματερές επειδή "το κόστος των ανακυκλωμένων υλικών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το κόστος των πρώτων υλών".
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον ούτε παρέχουν αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια και μεταφορές. Θα πρέπει να καταργηθούν για την ευημερία της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο
LifeSite News στις 3 Απριλίου 2024.
Ο Frits Byron Soepyan, επιστημονικός και ερευνητικός συνεργάτης του Συνασπισμού CO2, έχει διδακτορικό στη χημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Tulsa και έχει εργαστεί ως μηχανικός συστημάτων διεργασιών και ερευνητής σε έργα που σχετίζονται με την ενέργεια.
Δικτυογραφία:
EVs, Wind, and Solar are Neither Reliable Nor Environmentally Friendly: Here’s Why
https://co2coalition.org/2024/04/09/evs-wind-and-solar-are-neither-reliable-nor-environmentally-friendly-heres-why/