Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Θα Υιοθετήσει Την Αμφιλεγόμενη Συνθήκη Για Το Έγκλημα Στον Κυβερνοχώρο, Αγνοώντας Τις Ανησυχίες Για Την Προστασία Της Ιδιωτικής Ζωής Και Την Ελευθερία Του Λόγου
Οι επικριτές προειδοποιούν ότι η Συνθήκη για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν την επιτήρηση & να καταστείλουν τη διαφωνία σε ΔιασυνοριακόΕπίπεδο
Σας ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σας και την αναδημοσίευση των άρθρων μου. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν, κατά την κοινοποίηση, σ̲υ̲μ̲π̲ε̲ρ̲ι̲λ̲α̲μ̲β̲ά̲ν̲α̲τ̲ε̲ ̲κ̲α̲ι̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲σ̲ύ̲ν̲δ̲ε̲σ̲μ̲ο̲ ̲(̲l̲i̲n̲k̲)̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲ά̲ρ̲θ̲ρ̲ο̲υ̲ ̲μ̲ο̲υ̲. Αυτό όχι μόνο αναγνωρίζει την πηγή, αλλά επιτρέπει και σε άλλους να ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο. Η υποστήριξή σας είναι πολύτιμη για τη συνέχιση της δουλειάς μου.
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Didi Rankovic | 17 Δεκεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα υιοθετήσει αυτή την εβδομάδα τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο, με τις ΗΠΑ να αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν το αμφιλεγόμενο έγγραφο.
Οι αντίπαλοι θα πρέπει στη συνέχεια να ελπίζουν ότι διάφορα κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα επιλέξουν τελικά να μην υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συνθήκη, η οποία έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως «ελαττωματική» και μέχρι το ότι αποτελεί «απειλή για την ελευθερία του λόγου και την ιδιωτική ζωή» και εργαλείο για «υπερεθνική καταπίεση».
Μεταξύ των αντιπάλων είναι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας, ενώ αμφιβολίες έχουν εκφραστεί μεταξύ άλλων ακόμη και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συγκαταλέγονται στους υποστηρικτές της Συνθήκης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, καθώς ανοίγει τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διασυνοριακής συνεργασίας και συλλογής και ανταλλαγής στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων).
Όμως, το τελικό κείμενο που πρόκειται να εγκριθεί, σε πολλά σημεία υπολείπεται των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέποντας στα μέλη του ΟΗΕ που θα υπογράψουν το έγγραφο να επιλέξουν στη συνέχεια αν θα ενσωματώσουν ορισμένα από αυτά τα πρότυπα στη δική τους εφαρμογή.
Εδώ, οι δυτικές ομάδες και τα άτομα που αντιτίθενται στη συνθήκη θέλουν να επισημάνουν στους «συνήθεις υπόπτους» ανά τον κόσμο που μπορεί να μην το κάνουν αυτό, και να σημειώσουν ότι οι ρίζες της συνθήκης βρίσκονται σε ένα ψήφισμα που υποστηρίχθηκε πριν από πέντε χρόνια από τη Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα κ.λπ.
Ωστόσο, μεγάλες δυτικές χώρες έχουν εν τω μεταξύ «πηδήξει στο άρμα». Υπάρχουν δύο γενικές εξηγήσεις ως προς το γιατί: η μία είναι η εξιδανίκευση αυτών ως καθαρών δημοκρατιών που υποστηρίζουν τη συνθήκη απλώς και μόνο για να μπορέσουν να την κάνουν καλύτερη, δουλεύοντας εκ των έσω.
Και έπειτα, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια πληθώρα κατασταλτικών νόμων και προτεινόμενων νομοσχεδίων που υπονομεύουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα πολιτικά δικαιώματα - μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο ποινικών ερευνών - σε μέρη όπως η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς.
Ίσως η υποστήριξη της Συνθήκης του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο να εξυπηρετεί τον σκοπό της καλύτερης δυνατότητας επιβολής της δικής τους «προβληματικής» νομοθεσίας - η προστασία της ελευθερίας του λόγου δεν ήταν ποτέ ψηλά στη συγκεκριμένη ατζέντα, το αντίθετο μάλιστα.
Και έτσι, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει εκφράσει κάποιες «ανησυχίες», αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνθήκη θα έχει ακόμα την ψήφο των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, θα είναι στο χέρι του νέου Λευκού Οίκου να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτό.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏
---Δικτυογραφία :
UN General Assembly to Adopt Controversial Cybercrime Treaty, Ignoring Privacy and Free Speech Concerns
https://reclaimthenet.org/un-cybercrime-treaty-controversy-free-speech-privacy