Διεθνής Έκκληση : Οι Eπιστήμονες Zητούν Προστασία από την Έκθεση σε Μη Ιονίζοντα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (EMF-ΗΜΠ)
EUR. J. ONCOL.; Vol. 20, n. 3/4, pp. 180-182, 2015 © Mattioli 1885 | Συγκεκριμένα θέματα - [ European Journal of Oncology Vol.20, No 3/4 (2015) Specific topics ]
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - 2015 | European Journal of Oncology Vol.20, No 3/4 (2015) |
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Εισαγωγή στη Διεθνή Έκκληση των Επιστημόνων για τα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία
Το τρέχον τεύχος του European Journal of Oncology περιέχει ένα έγγραφο το «International EMF Scientist Appeal» (EMFscientist.org) που αφορά τις ανησυχίες 215 επιστημόνων από 40 χώρες σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού που εκτίθεται σε μη ιονίζοντα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF-ΗΜΠ) από εξαιρετικά χαμηλές συχνότητες έως ραδιοσυχνότητες. Η έκκληση έχει υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη, σε δύο από τους υποοργανισμούς τους, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), καθώς και σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Σημειώνουμε ότι η συνολική βαρύτητα των στοιχείων που αναφέρονται σε επιστημονικές μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, υποστηρίζει σθεναρά τη λήψη μεγαλύτερων προληπτικών μέτρων για τη μείωση ή την εξάλειψη της έκθεσης στα EMF-ΗΜΠ.
Συντονιστική και συμβουλευτική επιτροπή για τη «Διεθνή έκκληση επιστημόνων για τα EMF-ΗΜΠ» (Martin Blank, Magda Havas, Elizabeth Kelley, Henry Lai και Joel Moskowitz). Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της Elizabeth Kelley στο info@EMFscientist.org.
Προς: Την Εξοχότητά του Ban Ki-moon, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών- την Αξιότιμη Dr. Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- τον Αξιότιμο Achim Steiner, Εκτελεστικό Διευθυντή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ- τα Έθνη μέλη του ΟΗΕ.
Περίληψη. Είμαστε επιστήμονες που ασχολούμαστε με τη μελέτη των βιολογικών και υγειονομικών επιπτώσεων των μη ιονίζοντων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ). Βασιζόμενοι σε αξιολογημένες, δημοσιευμένες έρευνες, έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πανταχού παρούσα και αυξανόμενη έκθεση σε ΗΜΠ που παράγονται από ηλεκτρικές και ασύρματες συσκευές. Σε αυτές περιλαμβάνονται -αλλά δεν περιορίζονται- οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR), όπως τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα και οι σταθμοί βάσης τους, το Wi-Fi, οι κεραίες εκπομπής, οι έξυπνοι μετρητές και τα μόνιτορ για μωρά, καθώς και οι ηλεκτρικές συσκευές και οι υποδομές που χρησιμοποιούνται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και παράγουν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF EMF).
Επιστημονική βάση για τις κοινές μας ανησυχίες
Πολυάριθμες πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι τα ΗΜΠ επηρεάζουν τους ζωντανούς οργανισμούς σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές.
Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείμματα μάθησης και μνήμης, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων. Οι ζημιές υπερβαίνουν κατά πολύ το ανθρώπινο είδος, καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για επιβλαβείς επιδράσεις τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική ζωή. Τα ευρήματα αυτά δικαιολογούν την έκκλησή μας προς τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και όλα τα κράτη μέλη στον κόσμο, να ενθαρρύνουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ασκήσει ισχυρή ηγεσία για την προώθηση της ανάπτυξης πιο προστατευτικών κατευθυντήριων γραμμών για τα ΗΜΠ, την ενθάρρυνση προληπτικών μέτρων και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, ιδίως τους κινδύνους για τα παιδιά και την ανάπτυξη του εμβρύου. Με τη μη ανάληψη δράσης, ο ΠΟΥ αποτυγχάνει να εκπληρώσει το ρόλο του ως ο κατεξοχήν διεθνής οργανισμός δημόσιας υγείας.
Ανεπαρκείς διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τα μη ιονίζοντα EMF-ΗΜΠ
Οι διάφοροι οργανισμοί που θέτουν πρότυπα ασφαλείας δεν έχουν επιβάλει επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του κοινού, ιδίως των παιδιών που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των ΗΜΠ.
Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) θέσπισε το 1998 τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό της έκθεσης σε χρονικά μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά, μαγνητικά και ηλεκτρομαγνητικά πεδία (έως 300 GHz)» (1). Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές είναι αποδεκτές από τον ΠΟΥ και πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ καλεί όλα τα έθνη να υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP για να ενθαρρύνει τη διεθνή εναρμόνιση των προτύπων. Το 2009, η ICNIRP εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι επιβεβαιώνει τις κατευθυντήριες γραμμές του 1998, καθώς, κατά τη γνώμη της, η επιστημονική βιβλιογραφία που δημοσιεύθηκε από τότε «δεν παρέχει στοιχεία για δυσμενείς επιπτώσεις κάτω από τους βασικούς περιορισμούς και δεν καθιστά αναγκαία την άμεση αναθεώρηση των οδηγιών της σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων (2). Η ICNIRP συνεχίζει μέχρι σήμερα να διατυπώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Η γνώμη μας είναι ότι, επειδή οι κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP δεν καλύπτουν τη μακροχρόνια έκθεση και τις επιπτώσεις χαμηλής έντασης, είναι ανεπαρκείς για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο ΠΟΥ υιοθέτησε την ταξινόμηση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων (ELF EMF) το 2002 (3) και για την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR) το 2011 (4). Η ταξινόμηση αυτή αναφέρει ότι τα ΗΜΠ είναι πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β). Παρά τα δύο πορίσματα της IARC, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση αυτών των ποσοτικών ορίων έκθεσης.
Δεδομένου ότι υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τη λογική του καθορισμού προτύπων για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, συνιστούμε στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) να συγκαλέσει και να χρηματοδοτήσει μια ανεξάρτητη διεπιστημονική επιτροπή για να διερευνήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών λύσεων στις τρέχουσες πρακτικές που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την έκθεση του ανθρώπου στα πεδία RF και ELF. Οι διαβουλεύσεις της ομάδας αυτής θα πρέπει να διεξάγονται με διαφάνεια και αμεροληψία. Αν και είναι απαραίτητο να συμμετέχει και να συνεργάζεται ο κλάδος στη διαδικασία αυτή, δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον κλάδο να επηρεάσει τις διαδικασίες ή τα συμπεράσματά της. Η ομάδα αυτή θα πρέπει να παράσχει την ανάλυσή της στον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ για να καθοδηγήσει την προληπτική δράση.
Συλλογικά ζητάμε επίσης ότι:
να προστατεύονται τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες,
να ενισχυθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και τα ρυθμιστικά πρότυπα,
να ενθαρρυνθούν οι κατασκευαστές να αναπτύξουν ασφαλέστερη τεχνολογία,
οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την παρακολούθηση της ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούν επαρκή ποιότητα ισχύος και να διασφαλίζουν την κατάλληλη ηλεκτρική καλωδίωση για την ελαχιστοποίηση του επιβλαβούς ρεύματος γείωσης,
το κοινό να ενημερωθεί πλήρως για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και να διδαχθεί στρατηγικές μείωσης της βλάβης,
οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να εκπαιδεύονται σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και να τους παρέχεται κατάρτιση για τη θεραπεία ασθενών με ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία,
οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν την εκπαίδευση και την έρευνα για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την υγεία, η οποία να είναι ανεξάρτητη από τη βιομηχανία και να επιβάλλουν τη συνεργασία της βιομηχανίας με τους ερευνητές,
τα μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν τις οικονομικές σχέσεις των εμπειρογνωμόνων με τη βιομηχανία όταν παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις πτυχές της υγείας και της ασφάλειας των τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία- και
να καθιερωθούν λευκές ζώνες (περιοχές χωρίς ακτινοβολία).
Ο κατάλογος των υπογραφόντων και των συνδέσμων τους είναι διαθέσιμος στο EMFscientist.org
Αναφορές
http://www.icnirp.org/cms/upload/publications/ICNIR-Pemfgdl.pdf
http://www.icnirp.org/cms/upload/publications/ICNIRP-StatementEMF.pdf
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol80
http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol102/
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία:
International Appeal: Scientists call for protection from non-ionizing electromagnetic field exposure | European Journal of Oncology and Environmental Health
https://mattioli1885journals.com/index.php/EJOEH/article/view/4971
file:///C:/Users/Drakon/Downloads/admin,+Journal+manager,+10-internationa+appeal.pdf