Ο ΠΟΥ Δημοσιεύει Το Προσχέδιο Της Διεθνούς Συνθήκης Για Την Πανδημία Που Στοχεύει Στην "Παραπληροφόρηση" Και Την "Eσκεμμένη Eλλιπή Πληροφόρηση"
Ο μη εκλεγμένος παγκόσμιος οργανισμός υγείας θα αποκτήσει νέες νομικά δεσμευτικές εξουσίες λογοκρισίας αν η συνθήκη περάσει.
Μετάφραση: Απολλόδωρος
3 Φεβρουαρίου 2023 | Tom Parker | Διαβάστε το εδώ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε πρόσφατα ένα προσχέδιο της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία, το οποίο θα δώσει στον μη εκλεγμένο παγκόσμιο οργανισμό υγείας νέες εξουσίες για την "αντιμετώπιση" οτιδήποτε θεωρεί ότι είναι "ψευδές, παραπλανητικό, παραπληροφόρηση ή παραπληροφόρηση", εάν περάσει.
Ο ΠΟΥ προωθεί τη συνθήκη από τον Δεκέμβριο του 2021 και όσοι συντάσσουν τη συνθήκη σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια τελική έκθεση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (ΠΣΥ), το όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, τον Μάιο του 2024.
Εάν εγκριθεί, η συνθήκη θα είναι νομικά δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου και τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ (που αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου των χωρών του κόσμου) θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της συνθήκης για τη στόχευση της παραπληροφόρησης.
Το προσχέδιο είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες εκδόσεις της συνθήκης και οι διατάξεις που σχετίζονται με την παραπληροφόρηση περιγράφονται στο άρθρο 17 (“Strengthening pandemic and public health literacy”-"Ενίσχυση του αλφαβητισμού σε θέματα πανδημίας και δημόσιας υγείας").
Αυτό το τμήμα της συνθήκης καλεί τα κράτη μέλη να "αντιμετωπίσουν την ψευδή, παραπλανητική, παραπληροφόρηση ή αποπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας".
Προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να διαχειριστούν την “infodemics” - έναν όρο που επινοήθηκε από τον ΠΟΥ και αναφέρεται στην "υπερβολική πληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών σε ψηφιακά και φυσικά περιβάλλοντα κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας νόσου". Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη καλούνται να διαχειριστούν αυτά τα λεγόμενα infodemics "μέσω αποτελεσματικών καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης".
Το πεδίο εφαρμογής αυτής της συνθήκης εκτείνεται επίσης πέρα από τη βάση των μελών του ΠΟΥ. Το άρθρο 16 ("Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις της κυβέρνησης και της κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο") παροτρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με μη κρατικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο μιας "ολόπλευρης αντίδρασης της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, καθώς και σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς ανατροφοδότησης".
Λάβαμε αντίγραφο του προσχεδίου της συνθήκης του ΠΟΥ για την πανδημία για εσάς εδώ.
Όπως συμβαίνει με κάθε προσπάθεια λογοκρισίας περιεχομένου που θεωρείται παραπληροφόρηση, αυτή η συνθήκη για την πανδημία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτές οι λεγόμενες αρχές θα αποφασίσουν τι είναι παραπληροφόρηση. Οι ειδικοί αρχίζουν τώρα να παραδέχονται ότι πολλοί ισχυρισμοί που κάποτε προωθούνταν ως αληθινοί από τις αρχές, όπως ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια Covid θα απέτρεπαν τη μόλυνση, είναι ψευδείς.
Και τα ερωτήματα αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα στην προκειμένη περίπτωση, επειδή ο ΠΟΥ είναι διαβόητος για ένα παραπλανητικό tweet κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας που ενίσχυε τους ισχυρισμούς των κινεζικών αρχών ότι δεν υπήρχαν "σαφείς ενδείξεις μετάδοσης του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο".
Ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το προσχέδιο της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία κατά τη διάρκεια της 152ης συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του, η οποία άρχισε στις 30 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου.
Η διεθνής συνθήκη για την πανδημία θα υιοθετηθεί βάσει του άρθρου 19 του καταστατικού του ΠΟΥ, εφόσον εγκριθεί. Το άρθρο αυτό επιτρέπει στον ΠΟΥ να επιβάλλει νομικά δεσμευτικές συμβάσεις στα κράτη μέλη του ΠΟΥ με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Συνήθως, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι ψηφίζουν για τους νόμους που ισχύουν για τη χώρα τους, αλλά με αυτή τη διαδικασία νομοθέτησης του ΠΟΥ, μια χούφτα παγκόσμιων εκπροσώπων αποφασίζει για τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες. Ανεξάρτητα από το αν το ένα τρίτο των κρατών μελών του ΠΟΥ ψηφίσει κατά της διεθνούς συνθήκης για την πανδημία, αυτή θα εξακολουθεί να ισχύει για τις χώρες τους βάσει του διεθνούς δικαίου.
Εκτός από τον περιορισμό της εξουσίας των πολιτικών να αποφασίζουν για τους νόμους που ισχύουν για τη χώρα τους, η διαδικασία αυτή περιορίζει επίσης τη δυνατότητα των πολιτών να θέτουν τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους στην κάλπη. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του ΠΟΥ είναι ως επί το πλείστον μη εκλεγμένοι διπλωμάτες που παραμένουν στις θέσεις τους ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Και η πλειονότητα των ψήφων που καθορίζουν αν ένας διεθνής νόμος εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη χώρα, δίνεται από εκπροσώπους άλλων εθνών.
Η διεθνής συνθήκη για την πανδημία έχει την υποστήριξη πολλών δημοκρατικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΚ) (το οποίο εκπροσωπεί 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)), παρά την αντιδημοκρατική διαδικασία νομοθέτησης του ΠΟΥ.
Η δημοσιοποίηση αυτού του προσχεδίου διεθνούς συνθήκης για την πανδημία έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο ΠΟΥ δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση. Ο ΠΟΥ μοιράστηκε επίσης πρόσφατα ένα βίντεο που αναφέρει ότι ο "αντιεμβολιαστικός ακτιβισμός" είναι πιο θανατηφόρος από την "παγκόσμια τρομοκρατία".
----Δικτυογραφία :
WHO releases international pandemic treaty zero draft that targets "misinformation" and "disinformation"
https://reclaimthenet.org/who-releases-international-pandemic-treaty-zero-draft-that-targets-misinformation-and-disinformation