Η Ρωσσία Eπισπεύδει το CBDC : Το Ψηφιακό Ρούβλι θα Χρησιμοποιείται σε "Πραγματικές Επιχειρήσεις" το 2023
Μετάφραση: Απολλόδωρος
27 Μαΐου 2022 | Riley Waggaman | Διαβάστε το εδώ
Επικαλούμενη την επιβολή δυτικών κυρώσεων, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιταχύνει την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).
Το πρώτο στάδιο δοκιμών για το ψηφιακό ρούβλι ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2024.
Σύμφωνα με τον πρόσφατα δημοσιευμένο οδικό χάρτη, η δεύτερη φάση -στην οποία το προγραμματιζόμενο, ανιχνεύσιμο ψηφιακό κουπόνι θα ενσωματωθεί, σε μικρή κλίμακα, σε πράξεις "πραγματικού χρήματος"- έχει πλέον προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023. Η εφημερίδα Vedomosti (Wall Street Journal της Ρωσίας) έχει τις λεπτομέρειες:
"Βλέποντας τον ρυθμό με τον οποίο προχωράμε τώρα, υποθέτουμε ότι από τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε πιλοτικά σε πραγματικούς πελάτες και πραγματικές συναλλαγές", δήλωσε η πρώτη αναπληρώτρια πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Olga Skorobogatova σε συνάντηση της ρυθμιστικής αρχής με τραπεζίτες. [...]
Στο τέλος του τρέχοντος έτους, η ρυθμιστική αρχή θα αποστείλει έγγραφα σχετικά με τη ρύθμιση του ψηφιακού ρουβλίου στην Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για τη χρηματοπιστωτική αγορά, προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής τον Απρίλιο του 2023, δήλωσε η Skorobogatova.
Η δημιουργία ενός πρωτοτύπου της πλατφόρμας ψηφιακού ρουβλίου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετέχουν 12 τράπεζες: Ak Bars, Alfa-bank , Dom.RF , VTB , Gazprombank , Tinkoff Bank , Promsvyazbank (PSB), Rosbank , Sberbank , SKB-bank , Soyuz και TKB.
Η δοκιμή της πλατφόρμας ψηφιακού ρουβλίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και σε πρώτο στάδιο, η έκδοση ψηφιακού ρουβλίου, το άνοιγμα ψηφιακών πορτοφολιών από τις τράπεζες και τους πολίτες, καθώς και οι μεταφορές C2C (μεταξύ ιδιωτών) και οι μεταφορές C2B (από ιδιώτες προς επιχειρήσεις - πληρωμή από ιδιώτες για αγαθά και υπηρεσίες). Ήδη στις 15 Φεβρουαρίου, η PSB και η VTB ήταν οι πρώτες που με επιτυχία μετέφεραν ψηφιακά ρούβλια μεταξύ των πελατών τους.
Στις 18 Φεβρουαρίου, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Elvira Nabiullina, ανέφερε ότι πέντε πιστωτικά ιδρύματα δοκιμάζουν τώρα το σύστημα και τα υπόλοιπα θα συνδεθούν καθώς θα τελειοποιούν τις δομές πληροφορικής τους. [...]
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η ρυθμιστική αρχή σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει πρωτόκολλα για τη διαλειτουργικότητα του ψηφιακού ρουβλίου με τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα άλλων χωρών, ιδίως της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Η ανάπτυξη τέτοιων πρωτοκόλλων θα καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση διασυνοριακών πληρωμών και θα ανοίξει ένα δεύτερο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των τραπεζών, πέραν του συστήματος μετάδοσης χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, και θα καταστήσει επίσης δυνατή την παράκαμψη του SWIFT σε τέτοιες πράξεις.
Μια νέα χρηματοπιστωτική υποδομή που θα είναι απαλλαγμένη από τη δυτική ανάμειξη: πολύ ωραία. Αλλά είναι όντως ωραίο; Και πάλι, η Vedomosti:
"Το ψηφιακό ρούβλι θα διασφαλίσει επίσης τη διαφάνεια των όρων των υπηρεσιών πληρωμών, καθώς θα επιτρέπει την παρακολούθηση της στοχευμένης δαπάνης των κεφαλαίων από τους πολίτες, σημειώνουν εκπρόσωποι της Promsvyazbank, της Sberbank και της Russian Standard Bank. [...]
Ο σύμβουλος blockchain και ερευνητής κρυπτονομισμάτων Denis Smirnov είναι επικριτικός απέναντι στην ιδέα της Κεντρικής Τράπεζας: "Για τους ανθρώπους, η εισαγωγή του ψηφιακού ρουβλίου είναι η υλοποίηση των πιο τρομερών σεναρίων που περιγράφουν οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας σε δυστοπίες".
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, με την έλευση του ψηφιακού ρουβλίου θα επικρατήσει απόλυτη διαφάνεια στον τομέα των προσωπικών οικονομικών, πράγμα που σημαίνει ότι το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή θα τεθεί υπό επίθεση.
Αχ... Εντάξει.
Τον Δεκέμβριο, ο ταπεινός σας ανταποκριτής στη Μόσχα προειδοποιούσε ότι η Τράπεζα της Ρωσίας σκαρώνει κάθε είδους κόλπα.
Στη συνέχεια, στις 18 Φεβρουαρίου, πληκτρολογήσαμε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο για το πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί την απειλή δυτικών κυρώσεων ως πρόσχημα για να επιταχύνει την υιοθέτηση του ψηφιακού ρουβλίου.
Παρεμπιπτόντως: αναμφίβολα, τα CBDCs θα κάνουν τις διασυνοριακές συναλλαγές πιο βολικές και λιγότερο ενοχλητικές για τη Ρωσία (τουλάχιστον όταν συναλλάσσεται με φιλικά κράτη).
Αλλά δικαιολογεί αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα μηδενικής ιδιωτικότητας και απόλυτου συγκεντρωτικού ελέγχου που δημιουργείται; Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση.
Η Ρωσία θα υιοθετήσει τα CBDCs, επικαλούμενη την ανάγκη να θωρακιστεί από τις δυτικές κυρώσεις. Όπως και να 'χει.
Η Δύση θα υιοθετήσει CBDCs, επικαλούμενη την ανάγκη να πατάξει τη χρηματοδότηση της εγχώριας τρομοκρατίας, ή τις πληρωμές Patreon σε άτομα με μη εγκεκριμένες ιδέες, ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχει σημασία.
Δεν θα έχει σημασία ποιες θα είναι οι δικαιολογίες. Οι προφάσεις θα είναι διαφορετικές, αλλά το σύστημα θα είναι ακριβώς το ίδιο. Και το σύστημα θα είναι χάλια για όλους.
Είναι κάτι σαν τα ρωσικά McDonald's μετά τις κυρώσεις: είναι κυριολεκτικά τα McDonald's, αλλά με διαφορετικό όνομα.
Είναι αυτό που είναι.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
Russia fast-tracks CBDC: Digital ruble to be used in “real operations” in 2023