Η Eπέλαση των Δικτύων Έξυπνων Καμερών και Γιατί Πρέπει Να Τα Απαγορεύσουμε
Η αστυνομία χρησιμοποιεί κάμερες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σπίτια, μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη, για να επεκτείνει τη βιντεοεπιτήρηση - εγείροντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Μετάφραση: Απολλόδωρος
27 Ιανουαρίου 2020 | Michael Kwet | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Υ̲Π̲Α̲Ρ̲Χ̲Ε̲Ι̲ ̲Ε̲Υ̲Ρ̲Ε̲Ι̲Α̲ ̲Α̲Ν̲Η̲Σ̲Υ̲Χ̲Ι̲Α̲ ότι οι βιντεοκάμερες θα χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να παρακολουθούν κάθε δημόσια κίνησή μας. Πολύ λιγότερο αξιοσημείωτη - αλλά εξίσου ανησυχητική - είναι η εκθετική επέκταση των «έξυπνων» δικτύων βιντεοεπιτήρησης.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα σπίτια αρχίζουν να συνδέουν τις κάμερές τους στα δίκτυα της αστυνομίας, και οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη επενδύουν στα δίκτυα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ή CCTV με τη δύναμη για πλήρη δημόσια παρακολούθηση. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι αστυνομικές δυνάμεις, τα καταστήματα και οι διαχειριστές των πόλεων ελπίζουν να βιντεοσκοπούν κάθε σας κίνηση - και να την ερμηνεύουν χρησιμοποιώντας ανάλυση βίντεο.
Η άνοδος των δικτύων έξυπνων καμερών που βλέπουν τα πάντα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που απειλεί τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν μακρά ιστορία στη χρήση της επιτήρησης εναντίον περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και μελέτες δείχνουν ότι η επιτήρηση αναχαιτίζει την ελευθερία της έκφρασης - αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν καθώς τα δίκτυα καμερών γίνονται μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα.
Για να κατανοήσουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να κατανοήσουμε την άνοδο του βιομηχανικού συμπλέγματος της βιντεοεπιτήρησης - την ιστορία του, τους φορείς εξουσίας του και τη μελλοντική του πορεία. Ξεκινά με την εξάπλωση των καμερών για την αστυνομία και την ασφάλεια και καταλήγει σε μια νέα ισχυρή βιομηχανική επιταγή: την πλήρη οπτική επιτήρηση του δημόσιου χώρου.
Συστήματα Διαχείρισης Βίντεο και Πρόσθετα Δίκτυα Επιτήρησης
Στις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής τους, οι κάμερες CCTV ήταν αναλογικές συσκευές χαμηλής ανάλυσης που κατέγραφαν σε ταινίες. Οι επιχειρήσεις ή οι δημοτικές αρχές τις χρησιμοποιούσαν για να κινηματογραφούν μια μικρή περιοχή ενδιαφέροντος. Λίγες κάμερες τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους και η δυνατότητα παρακολούθησης ατόμων ήταν περιορισμένη: Εάν η αστυνομία ήθελε να καταδιώξει ένα άτομο που είχε ενδιαφέρον, έπρεπε να περάσουν ώρες συλλέγοντας υλικό με τα πόδια από κοντινές τοποθεσίες.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η βιντεοεπιτήρηση έγινε πιο προηγμένη. Μια εταιρεία με την επωνυμία Axis Communications εφηύρε την πρώτη κάμερα παρακολούθησης με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, η οποία μετέτρεπε τις κινούμενες εικόνες σε ψηφιακά δεδομένα. Νέες επιχειρήσεις όπως η Milestone Systems κατασκεύασαν συστήματα διαχείρισης βίντεο, ή VMS, για την οργάνωση των πληροφοριών βίντεο σε βάσεις δεδομένων. Οι πάροχοι VMS δημιούργησαν νέα χαρακτηριστικά, όπως η τεχνολογία αισθητήρων κίνησης που ειδοποιούσε τους φύλακες όταν ένα άτομο συλλαμβανόταν από την κάμερα σε μια απαγορευμένη περιοχή.
Με την πάροδο του χρόνου, η βιντεοεπιτήρηση εξαπλώθηκε. Σύμφωνα με έναν απολογισμό, πριν από περίπου 50 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εγκαταστήσει κάπου 60 μόνιμες κάμερες CCTV σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει πάνω από 6 εκατομμύρια τέτοιες συσκευές, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια. Σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ IHS Markit, 1 δισεκατομμύριο κάμερες θα παρακολουθούν τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να συναγωνίζονται το ποσοστό διείσδυσης κάμερας ανά άτομο της Κίνας. Η αστυνομία μπορεί πλέον να παρακολουθεί ανθρώπους σε πολλαπλές κάμερες από ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου, έναν υπολογιστή ή ένα smartphone.
Ενώ είναι δυνατή η σύνδεση χιλιάδων καμερών σε ένα VMS, είναι επίσης δαπανηρή. Για να αυξήσουν τον αριθμό των διαθέσιμων CCTV, οι πόλεις επινόησαν πρόσφατα ένα έξυπνο hack: ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να τοποθετήσουν ιδιωτικές κάμερες στο αστυνομικό τους δίκτυο - αυτό που ονομάζω «plug-in δίκτυα παρακολούθησης».
Συγκεντρώνοντας τις κάμερες που ανήκουν στην πόλη με τις κάμερες που ανήκουν σε ιδιώτες, οι ειδικοί σε θέματα αστυνόμευσης λένε ότι μια υπηρεσία σε μια τυπική μεγάλη πόλη μπορεί να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
Το Detroit έχει εκλαϊκεύσει τα plug-in δίκτυα παρακολούθησης μέσω του αμφιλεγόμενου προγράμματος Project Green Light. Με το Project Green Light, οι επιχειρήσεις μπορούν να αγοράσουν κάμερες CCTV και να τις συνδέσουν με το αρχηγείο της αστυνομίας. Μπορούν επίσης να τοποθετήσουν ένα φωτεινό πράσινο φως δίπλα στις κάμερες για να υποδεικνύουν ότι αποτελούν μέρος του δικτύου της αστυνομίας. Το πρόγραμμα ισχυρίζεται ότι αποτρέπει την εγκληματικότητα με το να σηματοδοτεί στους κατοίκους: Η αστυνομία σας παρακολουθεί.
Το Detroit δεν είναι το μόνο. Το Chicago, η New Orleans, η New York, και η Atlanta έχουν επίσης αναπτύξει plug-in δίκτυα παρακολούθησης. Σε αυτές τις πόλεις, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ή/και τα σπίτια παρέχουν τροφοδοσίες που ενσωματώνονται στα κέντρα εγκλημάτων, ώστε η αστυνομία να έχει πρόσβαση σε ζωντανές ροές και καταγεγραμμένο υλικό. Το αστυνομικό τμήμα του New Haven, στο Connecticut, μου είπε ότι εξετάζει την plug-in επιτήρηση, και άλλοι πιθανώς το σκέφτονται.
Ο αριθμός των καμερών στα δίκτυα της αστυνομίας κυμαίνεται πλέον από δεκάδες χιλιάδες (Σικάγο) έως μερικές εκατοντάδες (Νέα Ορλεάνη). Με τόσες πολλές κάμερες σε λειτουργία και μόνο μια μικρή ομάδα αστυνομικών για να τις παρακολουθεί, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: Πώς βγάζετε νόημα από όλο αυτό το υλικό;
Η απάντηση είναι η ανάλυση βίντεο.
Η Ανάλυση Βίντεο Απογειώνεται
Γύρω στο 2006, μια νεαρή Ισραηλινή κατέγραφε οικογενειακά βίντεο κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά ως φοιτήτρια και γονέας δεν είχε χρόνο να τα παρακολουθήσει. Ένας επιστήμονας πληροφορικής στο πανεπιστήμιό της, ο καθηγητής Shmuel Peleg, μου είπε ότι προσπάθησε να δημιουργήσει μια λύση για εκείνη: Έπαιρνε ένα μεγάλο βίντεο και συμπύκνωνε την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα σε ένα σύντομο βίντεο κλιπ.
Η λύση του απέτυχε: Λειτουργούσε μόνο σε σταθερές κάμερες, και η βιντεοκάμερα της φοιτήτριας κινούνταν όταν βιντεοσκοπούσε την οικογένειά της.
Ο Peleg βρήκε σύντομα μια άλλη περίπτωση χρήσης στη βιομηχανία παρακολούθησης, η οποία βασίζεται σε σταθερές κάμερες. Η λύση του έγινε η BriefCam, μια εταιρεία ανάλυσης βίντεο που μπορεί να συνοψίζει βίντεο από μια σκηνή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να δουν όλο το σχετικό υλικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Video Synopsis, η BriefCam επικαλύπτει υλικό από γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σαν να εμφανίζονται ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, εάν πολλά άτομα περνούσαν από μια κάμερα στις 12:30 μ.μ., 12:40 μ.μ. και 12:50 μ.μ., το BriefCam θα συγκεντρώσει τις εικόνες τους σε μια ενιαία σκηνή. Οι ερευνητές μπορούν να δουν όλες τις εικόνες ενδιαφέροντος από μια δεδομένη ημέρα μέσα σε λίγα λεπτά αντί για ώρες.
Χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, η σύνοψη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό στη σειρά προϊόντων της BriefCam και στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ανάλυσης βίντεο.
Η αναγνώριση συμπεριφοράς περιλαμβάνει δυνατότητες ανάλυσης βίντεο όπως η ανίχνευση καυγάδων, η αναγνώριση συναισθημάτων, η ανίχνευση πτώσης, η περιπλάνηση, το περπάτημα σκύλου, η παράνομη κυκλοφορία, η αποφυγή πληρωμής διοδίων, ακόμη και η ανίχνευση ψεύδους.
Η αναγνώριση αντικειμένων μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, ζώα, αυτοκίνητα, όπλα, φωτιές και άλλα αντικείμενα, καθώς και ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η ηλικία και το χρώμα των μαλλιών.
Η ανίχνευση ανώμαλης ή ασυνήθιστης συμπεριφοράς λειτουργεί καταγράφοντας μια σταθερή περιοχή για μια χρονική περίοδο - ας πούμε, 30 ημέρες - και προσδιορίζοντας τη «φυσιολογική» συμπεριφορά για τη συγκεκριμένη σκηνή. Εάν η κάμερα δει κάτι ασυνήθιστο - ας πούμε, ένα άτομο που τρέχει σε έναν δρόμο στις 3:00 π.μ. - θα επισημάνει το περιστατικό για προσοχή.
Τα συστήματα ανάλυσης βίντεο μπορούν να αναλύουν και να αναζητούν σε ροές σε πραγματικό χρόνο ή σε καταγεγραμμένο υλικό. Μπορούν επίσης να απομονώσουν άτομα ή αντικείμενα καθώς διατρέχουν ένα δίκτυο έξυπνων καμερών.
Το Σικάγο, η Νέα Ορλεάνη, το Detroit, το Springfield της Massachusettsκαι το Hartford του Connecticut είναι μερικές από τις πόλεις που χρησιμοποιούν σήμερα το BriefCam για την αστυνόμευση.
Αναζήτηση και Επιτήρηση
Με τους χώρους των πόλεων να καλύπτονται από κάμερες και την ανάλυση βίντεο για την αξιοποίησή τους, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αποκτούν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αναλύουν τα πάντα, ανά πάσα στιγμή. Αυτό παρέχει στις αρχές τη δυνατότητα να ευρετηριάζουν και να αναζητούν μια τεράστια βάση δεδομένων αντικειμένων, συμπεριφορών και ανώμαλων δραστηριοτήτων.
Στο Connecticut, η αστυνομία έχει χρησιμοποιήσει αναλυτικά βίντεο για τον εντοπισμό ή την παρακολούθηση γνωστών ή ύποπτων εμπόρων ναρκωτικών. Ο αρχιφύλακας Johnmichael O'Hare, πρώην διευθυντής του Κέντρου Εγκλήματος σε Πραγματικό Χρόνο του Hartford, παρουσίασε πρόσφατα πώς η BriefCam βοήθησε την αστυνομία του Hartford να αποκαλύψει «πού πηγαίνουν οι άνθρωποι περισσότερο» μέσα σε 24 ώρες, βλέποντας υλικό που συμπυκνώνεται και συνοψίζεται σε μόλις εννέα λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια λειτουργία που ονομάζεται «μονοπάτια», ανακάλυψε εκατοντάδες ανθρώπους που επισκέπτονταν μόλις δύο σπίτια στο δρόμο και εξασφάλισε ένταλμα έρευνας για να εξακριβώσει ότι επρόκειτο για σπίτια ναρκωτικών.
Η νεοσύστατη εταιρεία ανάλυσης βίντεο Voxel51 προσθέτει επίσης πιο εξελιγμένη αναζήτηση στο μείγμα. Συνιδρυτής της εταιρείας είναι ο Jason Corso, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος προσφέρει μια πλατφόρμα για την επεξεργασία και την κατανόηση βίντεο.
Ο Corso μου είπε ότι η εταιρεία του ελπίζει να προσφέρει το πρώτο σύστημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να «αναζητούν με βάση σημασιολογικό περιεχόμενο σχετικά με τα δεδομένα τους, όπως: “Θέλω να βρω όλα τα βίντεο κλιπ που έχουν περισσότερες από 3 διασταυρώσεις ... με τουλάχιστον 20 οχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας”». Το Voxel51 «προσπαθεί να το καταστήσει αυτό δυνατό», λαμβάνοντας υλικό βίντεο και «μετατρέποντάς το σε δομημένα δεδομένα με δυνατότητα αναζήτησης σε διάφορους τύπους πλατφορμών».
Σε αντίθεση με την BriefCam, η οποία αναλύει βίντεο χρησιμοποιώντας μόνο το δικό της λογισμικό, η Voxel51 προσφέρει μια ανοικτή πλατφόρμα που επιτρέπει σε τρίτους να προσθέσουν τα δικά τους μοντέλα ανάλυσης. Εάν η πλατφόρμα επιτύχει, θα υπερφορτώσει τη δυνατότητα αναζήτησης και παρακολούθησης δημόσιων χώρων.
Ο Corso μου είπε ότι η εταιρεία του εργάζεται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την αστυνομία της Βαλτιμόρης για το πρόγραμμα παρακολούθησης CitiWatch και σχεδιάζει να δοκιμάσει το λογισμικό με το αστυνομικό τμήμα του Χιούστον.
Καθώς οι πόλεις αρχίζουν να αναπτύσσουν ένα ευρύ φάσμα συσκευών παρακολούθησης από το λεγόμενο διαδίκτυο των πραγμάτων, οι ερευνητές αναπτύσσουν επίσης μια τεχνική γνωστή ως ανάλυση βίντεο και συγχώνευση αισθητήρων, ή VA/SF, για τις αστυνομικές πληροφορίες. Με την VA/SF, πολλαπλές ροές από αισθητήρες συνδυάζονται με ανάλυση βίντεο για τη μείωση των αβεβαιοτήτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων για πολύπλοκες καταστάσεις. Ως ένα παράδειγμα, ο Peleg μου είπε ότι η BriefCam αναπτύσσει ανάλυση ήχου εντός της κάμερας που χρησιμοποιεί μικρόφωνα για να διακρίνει ενέργειες που μπορεί να μπερδέψουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το αν οι άνθρωποι τσακώνονται ή χορεύουν.
Τα VMS προσφέρουν επίσης έξυπνη ενσωμάτωση σε όλες τις τεχνολογίες. Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του New Haven Anthony Campbell μου είπε πώς οι ShotSpotters, αμφιλεγόμενες συσκευές που ακούνε πυροβολισμούς, ενσωματώνονται με εξειδικευμένο λογισμικό, ώστε όταν πυροβολεί ένα όπλο, οι κοντινές περιστρεφόμενες κάμερες να αλλάζουν αμέσως την κατεύθυνσή τους προς τη θέση της εκτόξευσης των όπλων.
Οι αστυνομικοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν λογισμικό για να κλειδώνουν τις πόρτες των κτιρίων από ένα κέντρο ελέγχου και οι εταιρείες αναπτύσσουν αναλυτικά συστήματα για να ειδοποιούν την ασφάλεια εάν ένα αυτοκίνητο ακολουθείται από ένα άλλο.
Προς Έναν Κόσμο όπως Αυτόν με του «Minority Report»
Η ανάλυση βίντεο καταγράφει μια μεγάλη ποικιλία δεδομένων σχετικά με τις περιοχές που καλύπτονται από τα δίκτυα έξυπνων καμερών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται προτείνονται τώρα για την προληπτική αστυνόμευση: τη χρήση δεδομένων για την πρόβλεψη και την αστυνόμευση του εγκλήματος πριν αυτό συμβεί.
Το 2002, η δυστοπική ταινία «Minority Report» απεικόνιζε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί «προ-εγκληματολογικές» αναλύσεις για την αστυνομία ώστε να παρεμβαίνει στην παρανομία πριν αυτή συμβεί. Στο τέλος, οι υπεύθυνοι αστυνομικοί προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το σύστημα για τα δικά τους συμφέροντα.
Μια πραγματική εκδοχή του «Minority Report» αναδύεται μέσω των κέντρων εγκληματικότητας σε πραγματικό χρόνο που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση προτύπων εγκληματικότητας για την αστυνομία. Σε αυτά τα κέντρα, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απορροφούν πληροφορίες από πηγές όπως τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, οι μεσίτες δεδομένων, οι δημόσιες βάσεις δεδομένων, τα ποινικά μητρώα και οι ShotSpotters. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη και μετεωρολογικά δεδομένα για τον αντίκτυπό τους στην εγκληματικότητα (επειδή «στους κακούς δεν αρέσει να βρέχονται»).
Σε ένα έγγραφο του 2018, η εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων Western Digital και η εταιρεία συμβούλων Accenture προέβλεψαν ότι τα μαζικά δίκτυα έξυπνων καμερών θα αναπτυχθούν «σε τρία επίπεδα ωριμότητας». Αυτή η υιοθέτηση σε πολλαπλά στάδια, υποστήριξαν, θα «επέτρεπε στην κοινωνία» να εγκαταλείψει σταδιακά τις «ανησυχίες για την ιδιωτικότητα» και αντ' αυτού να «αποδεχθεί και να υποστηρίξει» τη μαζική αστυνομική και κυβερνητική επιτήρηση προς το συμφέρον της «δημόσιας ασφάλειας».
Η βαθμίδα 1 περιλαμβάνει το παρόν όπου η αστυνομία χρησιμοποιεί δίκτυα CCTV για τη διερεύνηση εγκλημάτων εκ των υστέρων.
Μέχρι το 2025, η κοινωνία θα φτάσει στο επίπεδο 2, καθώς οι δήμοι θα μετατραπούν σε «έξυπνες» πόλεις, αναφέρεται στο έγγραφο. Οι επιχειρήσεις και τα δημόσια ιδρύματα, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, θα συνδέσουν τις τροφοδοσίες των καμερών με τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να ενημερώνουν τα κεντρικά συστήματα ανάλυσης με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης.
Η βαθμίδα 3, το σύστημα επιτήρησης με τον μεγαλύτερο προγνωστικό προσανατολισμό, θα φτάσει μέχρι το 2035. Ορισμένοι κάτοικοι θα δωρίσουν εθελοντικά τις τροφοδοσίες των καμερών τους, ενώ άλλοι θα «ενθαρρύνονται να το κάνουν με φορολογικά κίνητρα ή ονομαστική αποζημίωση». Ένα «οικοσύστημα δημόσιας ασφάλειας» θα συγκεντρώνει δεδομένα «που προέρχονται από διαφορετικές βάσεις δεδομένων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άδειες οδήγησης, οι βάσεις δεδομένων της αστυνομίας και τα σκοτεινά δεδομένα». Μια μονάδα ανάλυσης με τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέπει στην αστυνομία να αξιολογεί «ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο και να διακόπτει ένα έγκλημα πριν αυτό διαπραχθεί».
Δηλαδή, να πιάνει το έγκλημα πριν από το έγκλημα.
Άνοδος του Βιομηχανικού Συμπλέγματος της Βιντεοεπιτήρησης
Ενώ η επιτήρηση CCTV ξεκίνησε ως ένα απλό εργαλείο για την ποινική δικαιοσύνη, έχει εξελιχθεί σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλύπτει πολλές βιομηχανικές καθετοποιήσεις. Από την αστυνόμευση και τις έξυπνες πόλεις μέχρι τα σχολεία, τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και το λιανικό εμπόριο, η κοινωνία κινείται προς την κατεύθυνση της σχεδόν πλήρους οπτικής επιτήρησης των εμπορικών και αστικών χώρων.
Η εταιρεία Milestone Systems με έδρα τη Δανία, κορυφαίος πάροχος VMS με τα μισά έσοδά της στις ΗΠΑ, είχε λιγότερους από 10 υπαλλήλους το 1999. Σήμερα είναι μια μεγάλη εταιρεία που διεκδικεί γραφεία σε περισσότερες από 20 χώρες.
Η Axis Communications ήταν κάποτε μια εταιρεία εκτυπωτών δικτύου. Έκτοτε έχει γίνει κορυφαίος πάροχος καμερών με πωλήσεις που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Η BriefCam ξεκίνησε ως πανεπιστημιακό έργο. Τώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παρόχων ανάλυσης βίντεο παγκοσμίως, με πελάτες, όπως λέει, σε περισσότερες από 40 χώρες.
Τα τελευταία έξι χρόνια, η Canon αγόρασε και τις τρεις, δίνοντας στον όμιλο απεικόνισης την κυριότητα βιομηχανικών κολοσσών στο λογισμικό διαχείρισης βίντεο, στις κάμερες CCTV και στην ανάλυση βίντεο. Η Motorola εξαγόρασε πρόσφατα έναν κορυφαίο πάροχο VMS, την Avigilon, έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Με τη σειρά τους, η Avigilon και άλλες μεγάλες εταιρείες αγόρασαν τις δικές τους εταιρείες.
Το κοινό πληρώνει για τη δική του παρακολούθηση υψηλής τεχνολογίας τρεις φορές.
Γνωστοί μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες συμμετέχουν επίσης στη δράση. Ο υπαστυνόμος Patrick O'Donnell της αστυνομίας του Σικάγο μου είπε ότι το τμήμα του επεξεργάζεται μια συμφωνία μη δημοσιοποίησης με την Google για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάλυσης βίντεο που θα εντοπίζει ανθρώπους που αντιδρούν σε πυροβολισμούς και αν βρίσκονται σε πρηνή θέση, ώστε η αστυνομία να μπορεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο. (Η Google δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό).
Τα δίκτυα παρακολούθησης βίντεο αναπόφευκτα εμπλέκουν και εμπλέκουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα προμηθευτών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν προσφέρει ή ενδέχεται να προσφέρουν ακόμη υπηρεσίες που απευθύνονται ειδικά σε τέτοια συστήματα. Η Microsoft, η Amazon, η IBM, η Comcast, η Verizon και η Cisco συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που ενεργοποιούν τα δίκτυα με τεχνολογίες όπως υπηρεσίες cloud, ευρυζωνική συνδεσιμότητα ή λογισμικό παρακολούθησης βίντεο.
Στον δημόσιο τομέα, το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας χρηματοδοτεί «δημόσιες αναλύσεις» και δίκτυα επικοινωνιών, όπως το First Responder Network Authority ή FirstNet, για βίντεο σε πραγματικό χρόνο και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης. Το FirstNet θα κοστίσει 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια και κατασκευάζεται από την AT&T.
Η Voxel51 είναι ένα άλλο εγχείρημα που υποστηρίζεται από το NIST. Έτσι, το κοινό πληρώνει για τη δική του παρακολούθηση υψηλής τεχνολογίας τρεις φορές: πρώτον, μέσω φόρων για πανεπιστημιακή έρευνα, δεύτερον, μέσω επιχορηγήσεων για τη δημιουργία μιας κερδοσκοπικής νεοφυούς επιχείρησης (Voxel51)- και τρίτον, μέσω της αγοράς των υπηρεσιών της Voxel51 από τα αστυνομικά τμήματα των πόλεων με δημόσια κονδύλια.
Με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) να επιδιώκουν την επέκταση της παρουσίας καμερών, η βιντεοεπιτήρηση έχει γίνει μια νέα αγελάδα μετρητών. Όπως το έθεσε ο Corso, «θα υπάρχουν περίπου 45 δισεκατομμύρια κάμερες στον κόσμο μέσα σε λίγες δεκαετίες. Αυτά είναι πολλά pixel (βίντεο). Ως επί το πλείστον, τα περισσότερα από αυτά τα εικονοστοιχεία μένουν αχρησιμοποίητα». Η εκτίμηση του Corso αντικατοπτρίζει μια πρόβλεψη του 2017 της νεοϋορκέζικης εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων LDV, η οποία πιστεύει ότι τα smartphones θα εξελιχθούν ώστε να διαθέτουν ακόμη περισσότερες κάμερες από ό,τι σήμερα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.
Οι εταιρείες που ξεκίνησαν με αγορές για την αστυνομία και την ασφάλεια διαφοροποιούν τώρα τις προσφορές τους στον εμπορικό τομέα. Η BriefCam, η Milestone και η Axis διαφημίζουν τη χρήση της ανάλυσης βίντεο για τους λιανοπωλητές, όπου μπορούν να παρακολουθούν την κίνηση των πεζών, το μήκος της ουράς, τα μοτίβα αγορών, τη διάταξη των ορόφων και να διεξάγουν δοκιμές A/B. Η Voxel51 διαθέτει μια επιλογή που έχει κατασκευαστεί για τον κλάδο της μόδας και σχεδιάζει να επεκταθεί σε όλους τους κάθετους κλάδους της βιομηχανίας. Η Motionloft προσφέρει αναλύσεις για έξυπνες πόλεις, λιανοπωλητές, εμπορικά ακίνητα και χώρους ψυχαγωγίας. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.
Οι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πιέζουν για έναν κόσμο γεμάτο έξυπνη βιντεοεπιτήρηση. Ο Peleg, για παράδειγμα, μου μίλησε για μια περίπτωση χρήσης για έξυπνες πόλεις: Εάν οδηγείτε στην πόλη, θα μπορούσατε «απλά να παρκάρετε και να πάτε σπίτι σας» χωρίς να χρησιμοποιήσετε παρκόμετρο. Η πόλη θα έστελνε έναν λογαριασμό στο σπίτι σας στο τέλος του μήνα. «Φυσικά, χάνετε την ιδιωτική σας ζωή», πρόσθεσε. «Το ερώτημα είναι, σας ενδιαφέρει πραγματικά να ξέρει ο Μεγάλος Αδελφός πού βρίσκεστε, τι κάνετε κ.λπ. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να μην αρέσει».
Πώς να Περιορίσετε την Έξυπνη Παρακολούθηση
Αυτοί που δεν τους αρέσουν οι νέες μορφές επιτήρησης του Μεγάλου Αδελφού είναι προς το παρόν προσηλωμένοι στην αναγνώριση προσώπου. Ωστόσο, έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τη στροφή προς τα δίκτυα έξυπνων καμερών - και το βιομηχανικό σύμπλεγμα που την οδηγεί.
Χιλιάδες κάμερες έχουν πλέον ρυθμιστεί να ελέγχουν κάθε μας κίνηση, ενημερώνοντας τις αρχές της πόλης αν περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε ποδήλατο ή κάνουμε οτιδήποτε «ύποπτο». Με την ανάλυση βίντεο, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του φύλου, της ηλικίας και του τύπου των ρούχων μας και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίησή μας με βάση τη φυλή ή τη θρησκευτική ενδυμασία.
Μια τέτοια επιτήρηση θα μπορούσε να έχει σοβαρό ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης. Είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε;
Η ικανότητα παρακολούθησης ατόμων σε έξυπνα δίκτυα CCTV μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Η ανίχνευση της «περιπλάνησης» ή της «κλοπής» από κάμερες που συγκεντρώνονται σε φτωχές γειτονιές μπορεί να εμβαθύνει τη φυλετική προκατάληψη στις πρακτικές αστυνόμευσης.
Αυτού του είδους οι φυλετικές διακρίσεις συμβαίνουν ήδη στη Νότια Αφρική, όπου η «ανίχνευση ασυνήθιστης συμπεριφοράς» έχει αναπτυχθεί από δίκτυα έξυπνων καμερών εδώ και αρκετά χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δίκτυα έξυπνων καμερών μόλις αναδύονται και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες ή διαφάνεια σχετικά με τη χρήση τους. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι η επιτήρηση έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία για τη στοχοποίηση καταπιεσμένων ομάδων. Τα τελευταία χρόνια, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης κατασκόπευε κρυφά τους μουσουλμάνους, το FBI χρησιμοποίησε αεροσκάφη παρακολούθησης για να παρακολουθεί τους διαδηλωτές του Black Lives Matter, και η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ άρχισε να κατασκευάζει ένα «έξυπνο σύνορο» υψηλής τεχνολογίας με βιντεοεπιτήρηση κατά μήκος του καταυλισμού Tohono O'odham στην Αριζόνα.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ισχυρίζονται ότι τα δίκτυα έξυπνων καμερών θα μειώσουν την εγκληματικότητα, αλλά με ποιο κόστος; Αν μπορούσε να τοποθετηθεί μια κάμερα σε κάθε δωμάτιο κάθε σπιτιού, η ενδοοικογενειακή βία θα μπορούσε να μειωθεί. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αυτοματοποιημένα «φίλτρα» που θα καταγράφουν μόνο όταν ανιχνεύεται ένας δυνατός θόρυβος ή όταν κάποιος πιάνει ένα μαχαίρι. Θα πρέπει η αστυνομία να τοποθετήσει έξυπνες κάμερες σε κάθε σαλόνι;
Ο εμπορικός τομέας εκλογικεύει ομοίως την πρόοδο του καπιταλισμού της επιτήρησης στον φυσικό τομέα. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι εργοδότες και οι επενδυτές θέλουν να μας θέσουν όλους υπό έξυπνη βιντεοεπιτήρηση, ώστε να μπορούν να μας διαχειρίζονται με οπτική «νοημοσύνη».
Όταν ρωτήθηκαν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, πολλά μεγάλα αστυνομικά τμήματα μου είπαν ότι έχουν το δικαίωμα να βλέπουν και να καταγράφουν ό,τι κάνετε μόλις βγείτε από το σπίτι σας. Οι λιανοπωλητές, με τη σειρά τους, δεν θα προσεγγίσουν καν τη δημόσια αποκάλυψη: κρατούν μυστικές τις πρακτικές τους για την ανάλυση βίντεο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, γενικά δεν υπάρχει «εύλογη προσδοκία» ιδιωτικότητας σε δημόσιο χώρο. Η Τέταρτη Τροποποίηση περιλαμβάνει το σπίτι και λίγους δημόσιους χώρους που «λογικά» περιμένουμε να είναι ιδιωτικοί, όπως ένας τηλεφωνικός θάλαμος. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα - οι δρόμοι, τα καταστήματά μας, τα σχολεία μας - είναι δίκαιο παιχνίδι.
Ακόμη και αν οι κανόνες επικαιροποιηθούν για να περιορίσουν τη χρήση της βιντεοεπιτήρησης, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι κανόνες αυτοί θα παραμείνουν σε ισχύ. Με χιλιάδες κάμερες υψηλής ανάλυσης δικτυωμένες μεταξύ τους, ένα δυστοπικό κράτος επιτήρησης είναι ένα κλικ του ποντικιού μακριά. Με την εγκατάσταση καμερών παντού, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας.
Για να αντιμετωπιστούν οι απειλές της ιδιωτικής ζωής από τα δίκτυα έξυπνων καμερών, οι νομοθέτες θα πρέπει να απαγορεύσουν τα plug-in δίκτυα παρακολούθησης και να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των δικτυωμένων CCTV πέραν του χώρου ενός μεμονωμένου εργοταξίου. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την πυκνότητα της κάλυψης από κάμερες και αισθητήρες στο κοινό. Τα μέτρα αυτά θα μπλοκάρουν την ικανότητα παρακολούθησης ανθρώπων σε ευρείες περιοχές και θα αποτρέψουν το φαινόμενο της συνεχούς παρακολούθησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει την αναλυτική βιντεοεπιτήρηση σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό, ίσως με εξαιρέσεις για σπάνιες περιπτώσεις, όπως ο εντοπισμός σωμάτων σε σιδηροδρομικές γραμμές. Μια τέτοια απαγόρευση θα αποθάρρυνε τη μαζική ανάπτυξη καμερών, επειδή η ανάλυση βίντεο είναι απαραίτητη για την ανάλυση μεγάλου όγκου υλικού. Τα δικαστήρια θα πρέπει επειγόντως να επανεξετάσουν το πεδίο εφαρμογής της Τέταρτης Τροποποίησης και να επεκτείνουν το δικαίωμά μας στην ιδιωτική ζωή σε δημόσιους χώρους.
Τα αστυνομικά τμήματα, οι προμηθευτές και οι ερευνητές πρέπει να αποκαλύπτουν και να δημοσιοποιούν τα έργα τους και να συνεργάζονται με ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών.
Είναι σαφές ότι έχουμε μια κρίση στα εν τη γενέσει της. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την περιορισμένη συζήτηση για την αναγνώριση προσώπου και να ασχοληθούμε με τον ευρύτερο κόσμο της βιντεοεπιτήρησης, προτού να είναι πολύ αργά.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :The Rise of the Video Surveillance Industrial Complex
https://theintercept.com/2020/01/27/surveillance-cctv-smart-camera-networks/