Νέα Μελέτη Ωθεί Την Κινδυνολογια Για Το Κλίμα Σε Στρατοσφαιρικά Ύψη
Μετάφραση: Απολλόδωρος
5 Iουνίου 2023 | Roy W. Spencer, Ph.D. | Διαβάστε το εδώ
Μια νέα εργασία των Santer et al. με τον προκλητικό τίτλο “Exceptional stratospheric contribution to human fingerprints on atmospheric temperature” ("Εξαιρετική συμβολή της στρατόσφαιρας στο ανθρώπινο αποτύπωμα στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία") πηγαίνει εκεί που κανένας σοβαρός επιστήμονας του κλίματος δεν πρέπει να πάει: συγχέει τη στρατοσφαιρική ψύξη με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η δημοσίευση ξεκινά συνοψίζοντας την υποτιθέμενη σημασία της εργασίας τους, την οποία αξίζει να παραθέσουμε ολόκληρη:
Οι διαφορές μεταξύ των τάσεων της θερμοκρασίας της τροπόσφαιρας και της κατώτερης στρατόσφαιρας έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως "δακτυλικό αποτύπωμα" των ανθρώπινων επιδράσεων στο κλίμα. Αυτό το αποτύπωμα, ωστόσο, παραμέλησε πληροφορίες από τη μέση και ανώτερη στρατόσφαιρα, 25 έως 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η συμπερίληψη αυτών των πληροφοριών βελτιώνει την ανιχνευσιμότητα του ανθρώπινου αποτυπώματος κατά πέντε φορές.
Η βελτιωμένη ανιχνευσιμότητα προκύπτει επειδή η μέση και ανώτερη στρατόσφαιρα έχει ένα μεγάλο σήμα ψύξης από τις ανθρωπογενείς αυξήσεις του CO2, μικρά επίπεδα θορύβου από τη φυσική εσωτερική μεταβλητότητα και διαφορετικά μοτίβα σήματος και θορύβου.
Η επέκταση του δακτυλικού αποτυπώματος στην ανώτερη στρατόσφαιρα με μακροχρόνια αρχεία θερμοκρασίας και βελτιωμένα κλιματικά μοντέλα σημαίνει ότι είναι πλέον πρακτικά αδύνατο τα φυσικά αίτια να εξηγήσουν τις δορυφορικά μετρούμενες τάσεις στη θερμική δομή της γήινης ατμόσφαιρας.
Οι συγγραφείς εκμεταλλεύονται την έλλειψη γνώσης του κοινού σχετικά με τη θερμοκρασιακή επίδραση της αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα, κάνοντας το να ακούγεται σαν η ψύξη της στρατόσφαιρας να είναι μέρος του δακτυλικού αποτυπώματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Δεν είναι. Η ψύξη δεν είναι θέρμανση.
Το πρώτο λάθος των ερευνητών είναι ότι ισχυρίζονται ότι αναφέρουν κάτι νέο. Δεν είναι έτσι. Η παρατηρούμενη ψύξη της στρατόσφαιρας, ακόμη και στη μέση και ανώτερη στρατόσφαιρα, έχει αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια (π.χ. εδώ).
Η ψύξη της κατώτερης στρατόσφαιρας είναι εμφανής στο θερμοκρασιακό προϊόν μας για την κατώτερη στρατόσφαιρα (LS) για πάνω από 30 χρόνια (που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά εδώ).
Ο Dr. Richard Lindzen μου λέει ότι είχε αναφορές στη στρατοσφαιρική ψύξη στη διδακτορική του διατριβή το 1964.
Γιατί λοιπόν δεν έχουμε ακούσει γι' αυτό νωρίτερα στις ειδήσεις; Επειδή δεν έχει ουσιαστικά καμία σχέση με το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της σχετικής κλιματικής αλλαγής.
Επομένως, γιατί να αναφέρουμε τη στρατοσφαιρική ψύξη στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής;
Οι ερευνητές του κλίματος αναζητούν εδώ και δεκαετίες "ανθρώπινα αποτυπώματα" της κλιματικής αλλαγής, κάτι μετρήσιμο που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά από τις φυσικές μεταβολές του κλιματικού συστήματος.
Θα συμφωνήσω με τους συγγραφείς ότι η ψύξη της στρατόσφαιρας (ιδίως στη μέση και ανώτερη στρατόσφαιρα) είναι ενδεχομένως η καλύτερη απόδειξη που θα είχαμε για ένα ανθρώπινο αποτύπωμα στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, τουλάχιστον εκεί πάνω όπου υπάρχει πολύ λίγος αέρας, δεν ζει κανείς και δεν υπάρχουν παρατηρήσιμες επακόλουθες επιπτώσεις στον καιρό εδώ κάτω, όπου υπάρχει ζωή.
Οι υδρατμοί παραμένουν μια αβεβαιότητα εδώ, επειδή περισσότεροι υδρατμοί θα προκαλούσαν επίσης ψύξη, και η κατανόησή μας για τις φυσικές διακυμάνσεις των υδρατμών της στρατόσφαιρας είναι αρκετά φτωχή.
Όμως, για χάρη του επιχειρήματος, θα δώσω στους συγγραφείς το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και θα συμφωνήσω ότι το μεγαλύτερο μέρος της παρατηρούμενης ψύξης οφείλεται πιθανώς στην αύξηση του CO2, το οποίο με τη σειρά του πιθανώς οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.
Η υπέρυθρη ψύξη μέσω ακτινοβολίας από τους υδρατμούς και το διοξείδιο του άνθρακα είναι από καιρό γνωστό ότι είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο η στρατόσφαιρα (και ακόμη και τα μεγαλύτερα υψόμετρα) χάνει θερμική ενέργεια (που κερδίζει από την απορρόφηση του ηλιακού φωτός από το όζον) προς το διάστημα.
Αυτός ο μηχανισμός ψύξης αποτελεί μέρος του λεγόμενου φαινομένου του θερμοκηπίου: τα αέρια του θερμοκηπίου θερμαίνουν τα χαμηλότερα υψόμετρα της πλανητικής ατμόσφαιρας και ψύχουν τα υψηλότερα υψόμετρα.
Στην πραγματικότητα, χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο καιρός όπως τον ξέρουμε δεν θα υπήρχε.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ενεργειακά ανάλογο με την προσθήκη μόνωσης σε ένα θερμαινόμενο σπίτι το χειμώνα: για ένα δεδομένο ποσοστό εισροής ενέργειας, το εσωτερικό του σπιτιού γίνεται θερμότερο και το εξωτερικό του σπιτιού γίνεται ψυχρότερο.
Τα φαινόμενα ψύξης της στρατόσφαιρας από το CO2 και τους υδρατμούς περιγράφηκαν για πρώτη φορά θεωρητικά από τους Manabe και Strickler (1964).
Η προσθήκη περισσότερου CO2 στην ατμόσφαιρα ενισχύει την ψύξη της ανώτερης ατμόσφαιρας, μειώνοντας τις θερμοκρασίες. Η επίδραση της θερμοκρασίας εκεί πάνω είναι μεγάλη, αρκετούς βαθμούς C, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να μετρηθεί με τις σημερινές δορυφορικές μεθόδους, όπως σωστά επισημαίνουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.
Αλλά αυτό που συμβαίνει στην τροπόσφαιρα (όπου ζούμε) ως απάντηση σε περισσότερο CO2 είναι πολύ πιο πολύπλοκο.
Θεωρητικά, η προσθήκη περισσότερου CO2 θα πρέπει να θερμαίνει ακτινοβολητικά την κατώτερη τροπόσφαιρα. Αυτή η θέρμανση στη συνέχεια αναμιγνύεται σε όλο το βάθος της τροπόσφαιρας από τη συναγωγική ανατροπή (βασικά, o "καιρός").
Αλλά πόση ακριβώς θέρμανση της τροπόσφαιρας θα προκληθεί από την αύξηση του CO2;
Μετά από 30 χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν σε αυτή την προσπάθεια σε ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, η τελευταία σοδειά των κλιματικών μοντέλων (CMIP6) διαφωνεί τώρα σχετικά με το αναμενόμενο ποσό της τροποσφαιρικής θέρμανσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκώς κατανοητές επιδράσεις του νερού, ιδίως στην απόκριση των νεφών (το σκίαστρο του κλιματικού συστήματος) και των διαδικασιών κατακρήμνισης (που περιορίζουν το πιο άφθονο αέριο του θερμοκηπίου: τους υδρατμούς) στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Θεωρώ ανεύθυνο να συγχέεται η ψύξη της στρατόσφαιρας με το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ναι, η έντονη ψύξη στην ανώτερη στρατόσφαιρα είναι πιθανότατα ένα αποτύπωμα της αύξησης του ατμοσφαιρικού CO2 (που υποτίθεται ότι οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων), αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν αποτελεί λόγο να πιστέψουμε τα κλιματικά μοντέλα στις προβλέψεις τους για τις τάσεις θέρμανσης της τροπόσφαιρας (και συνεπώς της επιφάνειας).
Αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα, και τα ίδια τα μοντέλα αποδεικνύουν ότι δεν είναι ακόμη στο ύψος των περιστάσεων, καθώς τώρα διαφωνούν μεταξύ τους κατά ένα τριπλάσιο ή και περισσότερο συντελεστή.
Έτσι, τώρα ελπίζω να καταλαβαίνετε γιατί ο τίτλος μιας τέτοιας εργασίας, "Εξαιρετική συμβολή της στρατόσφαιρας στα ανθρώπινα αποτυπώματα στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία" είναι ουσιαστικά ένα εντελώς ανακόλουθος σχετικά με το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Διαβάστε περισσότερα στο ιστολόγιο του
Dr. Roy
-----Δικτυογραφία :
New Paper Pushes Climate Fearmongering To Stratospheric Heights - Climate Change Dispatch
https://climatechangedispatch.com/new-paper-pushes-climate-fearmongering-to-stratospheric-heights/