Τα Αυξανόμενα Επίπεδα Διοξειδίου Του Άνθρακα [CO2 Προκαλούν Πρασίνισμα Της Ερήμου, Αποκαλύπτουν Οι Δορυφορικές Παρατηρήσεις
Μετάφραση: Απολλόδωρος
9 Ιουλίου 2013 | News Staff | Διαβάστε το εδώ
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν προκαλέσει αύξηση κατά 11% του πράσινου φυλλώματος στις άγονες περιοχές του πλανήτη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λίπανση με CO2.
"Στην Αυστραλία, η αυτοφυής μας βλάστηση είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένη στην επιβίωση σε ξηρά περιβάλλοντα και συνεπώς χρησιμοποιεί το νερό πολύ αποτελεσματικά. Η αυστραλιανή βλάστηση φαίνεται αρκετά ευαίσθητη στη λίπανση με CO2", εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Randall Donohue από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας.
"Αυτό, μαζί με τις τεράστιες εκτάσεις των άγονων τοπίων, σημαίνει ότι η Αυστραλία κατέχει εξέχουσα θέση στα αποτελέσματά μας".
"Ενώ η επίδραση του CO2 στην απόκριση του φυλλώματος έχει υποτεθεί εδώ και καιρό, μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί".
"Η εργασία μας ήταν σε θέση να αποσπάσει την επίδραση της λίπανσης με CO2 χρησιμοποιώντας μαθηματική μοντελοποίηση μαζί με δορυφορικά δεδομένα προσαρμοσμένα ώστε να αφαιρεθούν οι παρατηρούμενες επιδράσεις άλλων επιδράσεων, όπως οι βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία του αέρα, η ποσότητα του φωτός και οι αλλαγές στη χρήση γης."
Το φαινόμενο της λίπανσης εμφανίζεται όταν το αυξημένο CO2 επιτρέπει σε ένα φύλλο κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, της διαδικασίας με την οποία τα πράσινα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ζάχαρη, να αντλεί περισσότερο άνθρακα από τον αέρα ή να χάνει λιγότερο νερό στον αέρα ή και τα δύο.
Εάν το αυξημένο CO2 προκαλεί μείωση της χρήσης νερού από μεμονωμένα φύλλα, τα φυτά σε ξηρά περιβάλλοντα θα ανταποκριθούν αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των φύλλων τους. Αυτές οι αλλαγές στη φυλλική κάλυψη μπορούν να ανιχνευθούν μέσω δορυφόρου, ιδίως σε ερήμους και σαβάνες, όπου η κάλυψη είναι λιγότερο πλήρης από ό,τι σε υγρές περιοχές.
"Εκ πρώτης όψεως, το αυξημένο CO2 που ενισχύει το φύλλωμα σε ξηρές χώρες είναι καλά νέα και θα μπορούσε να βοηθήσει τη δασοκομία και τη γεωργία σε τέτοιες περιοχές- ωστόσο θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις που είναι πιθανό να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του νερού, τον κύκλο του άνθρακα, τα καθεστώτα πυρκαγιών και τη βιοποικιλότητα, για παράδειγμα", δήλωσε ο Dr. Donohue.
"Απαιτείται συνεχής έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως την πιθανή έκταση και τη σοβαρότητα αυτών των δευτερογενών επιπτώσεων".
Βιβλιογραφικές πληροφορίες: Randall Donohue et al. Impact of CO2 fertilization on maximum foliage cover across the globe's warm, arid environments. Geophysical Research Letters, άρθρο δημοσιευμένο στο διαδίκτυο στις 19 Ιουνίου 2013- doi: 10.1002/grl.50563
---Δικτυογραφία:
Rising Carbon Dioxide Levels Cause Desert Greening, Satellite Observations Reveal
https://www.sci.news/othersciences/geophysics/science-carbon-dioxide-desert-greening-01209.html