ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (CBDC) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (Μέρος 2)
Μετάφραση: Απολλόδωρος
6 Μαρτίου, 2023 | Iain Davis | Διάβαστε το εδώ.
Στο Μέρος 1 σημειώσαμε ότι το "χρήμα" δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μέσο ανταλλαγής. Αν συνεργαστούμε σε επαρκείς αριθμούς, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία βασισμένη σε ένα εντελώς εθελοντικό νομισματικό σύστημα. Δεν χρειαζόμαστε τράπεζες για να ελέγχουμε τις ανταλλακτικές μας συναλλαγές και η σύγχρονη τεχνολογία κατανεμημένων βιβλίων (DLT) έχει καταστήσει την εθελοντική ανταλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα απολύτως εφικτή.
Αντιπαραβάλαμε την πραγματική φύση του "χρήματος" με τα προτεινόμενα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών. Το CBDC αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο από μια παγκόσμια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα . Αυτό που αποκαλούμε χρήμα είναι στην πραγματικότητα πλαστό νόμισμα που δημιουργείται από το πουθενά από τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες. Ακόμα κι έτσι, το CBDC δεν έχει καμία σχέση με το "χρήμα" όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα.
Πριν από την ψευδοπανδημία, το πλαστό νόμισμα κυκλοφορούσε σε ένα split-monetary circuit (διαιρεμένο νομισματικό κύκλωμα). Μόνο οι εμπορικές τράπεζες είχαν πρόσβαση σε ένα είδος χρήματος που ονομαζόταν "αποθεματικά κεντρικής τράπεζας" ή "βασικό χρήμα". Στα τέλη του 2019, ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός οργανισμός BlackRock παρουσίασε ένα νομισματικό σχέδιο που υποστήριζε την "άμεση μετάβαση", προκειμένου "τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας να βρεθούν απευθείας στα χέρια των καταναλωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα".
Συζητήσαμε πώς η ιδέα του να βρεθεί το "χρήμα της κεντρικής τράπεζας" απευθείας στα χέρια των "ξοδευτών του ιδιωτικού τομέα" είναι ακριβώς αυτό που έχει σχεδιαστεί να επιτύχει το νέο Διεθνές Νομισματικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (IMFS) που βασίζεται στο CBDC. Αλλά το CBDC θα επιτύχει πολύ περισσότερα για την παγκόσμια τάξη των παρασίτων από το να αναβαθμίσει απλώς το αποτυχημένο IMFS που βασίζεται στο "χρέος".
Αν υιοθετηθεί παγκοσμίως, το CBDC θα παρέχει στους τραπεζίτες τον πλήρη έλεγχο της καθημερινής μας ζωής. Το πλέγμα επιτήρησης θα είναι πανταχού παρόν και κάθε πτυχή της ζωής μας θα είναι σχεδιασμένη.
Το CBDC είναι το τελικό παιχνίδι και, σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το παιχνίδι.
Αν το επιτρέψουμε.
Η Διαλειτουργική Ααυτοκρατορία του CBDC
Σε αντίθεση με τις ιστορίες που μας λένε, οι κεντρικές τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες λειτουργούν μια παγκόσμια νομισματική και χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία που εποπτεύεται και συντονίζεται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Η BIS δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία κανενός εθνικού κράτους ούτε διακυβερνητικού οργανισμού. Εξαιρείται από κάθε "νόμο" και είναι αναμφισβήτητα κυρίαρχη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καθώς η τρέχουσα βάση ισχύος του νομισματικού της συστήματος μειώνεται, αναπτύσσει το CBDC για να προστατεύσει και να ενισχύσει τη δική της εξουσία.
Ενώ έχει αναδειχθεί ένα "πιθανότερο" μοντέλο "πλατφόρμας" CBDC, δεν υπάρχει, ακόμη, καμία συμφωνημένη ενιαία τεχνική προδιαγραφή για το CBDC. Αλλά, για τους λόγους που συζητήσαμε προηγουμένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι κανένα εθνικό μοντέλο δεν θα βασίζεται σε ένα DLT-blockchain χωρίς άδεια ή άλλο -και όλα θα είναι "διαλειτουργικά".
Το 2021 η BIS δημοσίευσε την έκθεσή της Central bank digital currencies for cross-border payments (Ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών για διασυνοριακές πληρωμές). Η BIS όρισε τη "διαλειτουργικότητα" ως εξής:
Η τεχνική ή νομική συμβατότητα που επιτρέπει τη χρήση ενός συστήματος ή μηχανισμού σε συνδυασμό με άλλα συστήματα ή μηχανισμούς. Η διαλειτουργικότητα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σε διαφορετικά συστήματα να διενεργούν, να εκκαθαρίζουν και να διακανονίζουν πληρωμές ή χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε διάφορα συστήματα
Το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα της BIS που βασίζεται στο χρέος έχει "εξαντληθεί" και το CBDC είναι η λύση των κεντρικών τραπεζιτών. Η επιδιωκόμενη τεχνοκρατική αυτοκρατορία τους είναι παγκόσμια. Κατά συνέπεια, όλα τα εθνικά CBDC θα είναι "διαλειτουργικά". Οι υποτιθέμενες γεωπολιτικές εντάσεις είναι άσχετες.
Το CBDC Tracker της δεξαμενής σκέψης του ΝΑΤΟ, του Atlantic Council, αναφέρει σήμερα ότι 114 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αναπτύσσουν ενεργά το CBDC τους. Από αυτές, οι 11 έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ακριβώς όπως η ψευδοπανδημία ξεκίνησε τη διαδικασία να περάσει το "χρήμα των κεντρικών τραπεζών" απευθείας σε ιδιωτικά χέρια, έτσι, σύμφωνα με το Atlantic Council, η αντίδραση των κυρώσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσε περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των CBDC:
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν τις χώρες να εξετάσουν συστήματα πληρωμών που αποφεύγουν το δολάριο. Υπάρχουν τώρα 9 διασυνοριακές δοκιμές CBDC χονδρικής και 7 διασυνοριακά έργα λιανικής, σχεδόν διπλάσια από το 2021.
Το ότι αυτό αποδεικνύει τον παγκόσμιο συντονισμό ενός παγκόσμιου έργου CBDC και ότι οι κόμβοι καινοτομίας της BIS έχουν δημιουργηθεί για τον συντονισμό του, είναι προφανώς κάποιο είδος μυστικού. Η PBC της Κίνας, για παράδειγμα, είναι ένας λαμπρός φάρος του φωτός του CBDC όσον αφορά την BIS:
[. . . ] η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διασυνοριακών πληρωμών αποτελεί επίσης σημαντικό κίνητρο για τις εργασίες του CBDC. [. . .] Οι δυνατότητες διασυνοριακής χρήσης του CBDC λιανικής αποτελούν παράδειγμα των προσεγγίσεων του προηγμένου έργου CBDC στην Κίνα[.]
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBC) συντονίζει την ανάπτυξη του συστήματος διασυνοριακών πληρωμών CBDC σε συνεργασία με τη BIS μέσω του έργου m-Bridge CBDC, το οποίο εποπτεύεται από τον κόμβο καινοτομίας της BIS στο Χονγκ Κονγκ.
Υποτίθεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CBR - Τράπεζα της Ρωσίας) ανεστάλη από την BIS. Προφανώς, εκδιώχθηκε επίσης από το σύστημα τηλεπικοινωνιών SWIFT. Μας είπαν ότι αυτό ήταν μια "τιμωρία" για την επιτάχυνση του πολέμου στην Ουκρανία από τη ρωσική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, είναι αμφίβολο αν η αναστολή της BIS έγινε ποτέ, και η κύρωση της SWIFT ήταν μια ανούσια χειρονομία. Η ανάπτυξη διαλειτουργικών CBDC έχει προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε άλλου.
Το μόνο που έχουμε για να τεκμηριώσουμε τον ισχυρισμό περί αναστολής της BIS είναι κάποιες αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές της BIS, και μια διφορούμενη υποσημείωση σε μερικά έγγραφα της BIS. Εν τω μεταξύ, η CBR αναφέρεται επί του παρόντος ως ενεργό μέλος της BIS με πλήρη δικαιώματα ψήφου και κανένας, είτε από τη BIS είτε από την CBR, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση σχετικά με την υποτιθέμενη αναστολή.
Η CBR για την ανάπτυξη διασυνοριακών CBDC χρησιμοποιεί δύο από τα τρία μοντέλα CBDC m-Bridge της BIS και δοκιμάζει το διαλειτουργικό "ψηφιακό ρούβλι" της με την PBC. Βλέποντας ότι η PBC είναι "εταίρος" της ανάπτυξης του BIS m-Bridge, με την υποτιθέμενη αναστολή ή όχι, δεν υπάρχει περίπτωση το "ψηφιακό ρούβλι" να μην είναι διαλειτουργικό με το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα του BIS.
Η Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) παρέχει το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως σύστημα κωδικοποιημένων διατραπεζικών μηνυμάτων. Τόσο οι κεντρικές όσο και οι εμπορικές τράπεζες, καθώς και άλλα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χρησιμοποιούν το SWIFT για την ασφαλή διαβίβαση δεδομένων συναλλαγών.
Υπάρχει ένας αριθμός εναλλακτικών λύσεων του SWIFT. Για παράδειγμα, η CBR ανέπτυξε το 2014 το παράλληλο σύστημα για τη μεταφορά χρηματοοικονομικών μηνυμάτων (SPFS), το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2017. Πολυάριθμες ρωσικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν ήδη το China International Payments System (CIPS) της PBC πολύ πριν από οποιαδήποτε υποτιθέμενη λογοκρισία από το SWIFT.
Το CIPS αναπτύχθηκε από την PBC σε συνεργασία με τη SWIFT. Ως αποτέλεσμα της "κύρωσης" της SWIFT προς την CBR, η PBC και η CBR άρχισαν στη συνέχεια να συνεργάζονται σοβαρά για μια πιθανή αντικατάσταση της SWIFT με βάση το CIPS. Εάν οι ιστορίες που μας λένε είναι αληθινές, η ενέργεια της SWIFT φαίνεται να ήταν μια κενή πράξη αυτοκαταστροφικής ανοησίας.
Καμία από τις διάφορες τεχνολογίες επιπέδων επικοινωνίας δεν είναι από μόνη της χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά επιτρέπουν στις τράπεζες, τις πλατφόρμες συναλλαγών, τους οίκους εκκαθάρισης, τα συστήματα επεξεργασίας πληρωμών και όλα τα άλλα στοιχεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να επιτύχουν τα CBDCs πρέπει να είναι διαλειτουργικά τόσο με αυτά τα συστήματα όσο και μεταξύ τους.
Η διαλειτουργικότητα επεκτείνεται επίσης στα υφιστάμενα νομίσματα fiat και σε άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τίτλοι που εξασφαλίζονται με υποθήκες και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια, τα νομίσματα και οι τίτλοι κ.λπ. μπορούν να "συμβολαιοποιηθούν". Όπως μπορεί να γίνει πρακτικά οποιοδήποτε φυσικό ή εικονικό περιουσιακό στοιχείο ή εμπόρευμα.
Η Hidera, μια εταιρεία τεχνολογίας κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου που χρησιμοποιεί το βασισμένο στο hashgraph DLT -μια εναλλακτική λύση blockchain- υποστηρίζεται από πολλές πλούσιες παγκόσμιες εταιρείες. Η εταιρεία εξηγεί τη διαδικασία συμβολαιοποίηση (ή tokenization) περιουσιακών στοιχείων:
Η συμβολαιοποίηση περιουσιακών στοιχείων είναι η διαδικασία με την οποία ένας εκδότης δημιουργεί ψηφιακά token σε ένα κατανεμημένο βιβλίο ή blockchain, τα οποία αντιπροσωπεύουν είτε ψηφιακά είτε φυσικά περιουσιακά στοιχεία. [. . .] Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα ακίνητο αξίας 500.000 δολαρίων στη Νέα Υόρκη της Νέας Υόρκης. Το asset tokenization θα μπορούσε να μετατρέψει την ιδιοκτησία αυτού του ακινήτου σε 500.000 token - το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό (0,0002%) του ακινήτου. [. . .] Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, καθώς το tokenization επιτρέπει τόσο την κλασματική ιδιοκτησία όσο και την απόδειξη ιδιοκτησίας. Από παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως κεφάλαια επιχειρηματικών κεφαλαίων, ομόλογα, εμπορεύματα και ακίνητα μέχρι εξωτικά περιουσιακά στοιχεία όπως αθλητικές ομάδες, άλογα αγώνων, έργα τέχνης και διασημότητες, οι εταιρείες παγκοσμίως χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να συμβολαιοποιήσουν σχεδόν οτιδήποτε.
Η δυνατότητα διαπραγμάτευσης των συμβολαιοποιημένων περιουσιακών στοιχείων διεθνώς σε οποιαδήποτε αγορά, με τη χρήση CBDC, θα διευκολύνει τη δημιουργία ενός νέου IMFS με βάση το CBDC. Επιπλέον, η ψηφιακή "tokenisation" σημαίνει ότι οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο και στη συνέχεια να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο νέο, βασισμένο στο CBDC, ψηφιακό IMFS.
Για παράδειγμα, το Project Genesis της BIS μετατρέπει τα "πράσινα κρατικά ομόλογα" σε κουπόνια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξηγεί τα "πράσινα ομόλογα":
Το ομόλογο είναι μια μορφή χρεωστικού τίτλου. Ένας τίτλος χρέους είναι μια νομική σύμβαση για οφειλόμενα χρήματα που μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί μεταξύ των μερών. [. . .] Ένα πράσινο ομόλογο είναι ένας χρεωστικός τίτλος που εκδίδεται για την άντληση κεφαλαίων ειδικά για τη στήριξη έργων που σχετίζονται με το κλίμα ή περιβαλλοντικών έργων.
Χρησιμοποιώντας την προστιθέμενη λειτουργικότητα "έξυπνων συμβάσεων" του CBDC, το Project Genesis προσέθεσε έξυπνες συμβάσεις "συμφερόντων αποτελέσματος μετριασμού" (MOIs) στις συμφωνίες αγοράς πράσινων ομολόγων. Όταν το ομόλογο έληγε, εκτός από τις τυχόν πληρωμές προμηθειών ή κουπονιών από το ίδιο το ομόλογο, ο επενδυτής λάμβανε επαληθευμένες πιστώσεις άνθρακα. Τα μόρια άνθρακα είναι επίσης εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία και μπορούν επίσης να μετατραπούν σε συμβολαιοποιημένα στοιχεία.
Τα συμβολαιοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία διαπραγματεύονται με τη χρήση των CBDCs που οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν από το τίποτα, θα δημιουργήσουν σχεδόν απεριόριστες μετατροπές για τον σχηματισμό νέων αγορών. Τα επακόλουθα κέρδη θα εκτοξευθούν στα ύψη.
Αυτή η "χρηματιστικοποίηση των πάντων" θα απομακρύνει περαιτέρω ένα ήδη απομακρυσμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την πραγματική, παραγωγική οικονομία στην οποία ζούμε οι υπόλοιποι. Περιττό να πούμε ότι η "διαλειτουργικότητα" είναι ένα βασικό επιθυμητό "χαρακτηριστικό" του CBDC.
Η BIS δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2020 την έκθεση Project Helvetia , η οποία κατέδειξε proof of concept (επαλήθευση αρχής λειτουργίας) για την πληρωμή διακανονισμού για τα συμβολαιοποιημένα περιουσιακά στοιχεία ("tokenised assets") με τη χρήση CBDC. Στη συνέχεια, η SWIFT δημοσίευσε τα πορίσματα από το Connecting Digital Islands: CBDCs τον Οκτώβριο του 2022.
Ο δηλωμένος στόχος της SWIFT ήταν να συνδέσει διάφορα εθνικά CBDCs με υφιστάμενα συστήματα πληρωμών και να επιτύχει έτσι "παγκόσμια διαλειτουργικότητα". Η SWIFT ήταν στην ευχάριστη θέση να αναφέρει:
Αυτά τα νέα πειράματα κατέδειξαν με επιτυχία μια πρωτοποριακή λύση ικανή να διασυνδέσει τα δίκτυα CBDC και τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών για διασυνοριακές συναλλαγές. Η διασύνδεση είναι μια λύση για την επίτευξη διαλειτουργικότητας [.] [. . . .] Η λύση αυτή μπορεί να παρέχει στους διαχειριστές δικτύων CBDC στις κεντρικές τράπεζες απλή ενεργοποίηση και ενσωμάτωση των εγχώριων δικτύων CBDC σε διασυνοριακές πληρωμές [.]
Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η SWIFT ανακοίνωσε: "Η διασύνδεση μεταξύ των δικτύων είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της SWIFT:
Η Swift απέδειξε με επιτυχία ότι τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) και τα tokenised περιουσιακά στοιχεία μπορούν να κινηθούν απρόσκοπτα στις υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές υποδομές - ένα σημαντικό ορόσημο για την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.
Όποιο σχέδιο CBDC και αν υιοθετήσουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ανεξάρτητα από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση - είτε πρόκειται για το SWIFT, το CIPS ή κάποιο νέο επίπεδο επικοινωνίας - η παγκόσμια διαλειτουργικότητα είναι εξασφαλισμένη. Έτσι, πολλά διαφορετικά CBDC μπορούν να σχηματίσουν ένα, κεντρικά ελεγχόμενο IMFS που θα πραγματοποιεί συναλλαγές σε σχεδόν στιγμιαίο πραγματικό χρόνο.
Ο έλεγχος αυτού του συστήματος CBDC θα σημαίνει επίσης την κεντρική παγκόσμια εξουσία να περιορίζει ή να μπλοκάρει τις πληρωμές, να στοχεύει χρήστες, να ανακατευθύνει κεφάλαια, να επιβάλλει αγορές, να εμπορεύεται περιουσιακά στοιχεία, να προσθέτει συμβάσεις, να φορολογεί στην πηγή και γενικά να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε από τις άλλες ατελείωτες "λειτουργίες" που είναι σε θέση να εκτελέσει το CBDC. Σε σχεδόν στιγμιαίο πραγματικό χρόνο.
Το Κόλπο της Απάτης με το CBDC
Ο Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παρουσιάζοντας την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για μια "ψηφιακή λίρα", δήλωσε:
Υπάρχουν περιθώρια καινοτομίας για τη δημιουργία περαιτέρω αποτελεσματικότητας στις πληρωμές, επιτρέποντας ταχύτερες ή/και φθηνότερες πληρωμές. [. . .] Η ψηφιακή λίρα θα μπορούσε επίσης να συμπληρώσει τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες οικονομικής ένταξης, για παράδειγμα εάν ήταν σε θέση να παρέχει πληρωμές εκτός σύνδεσης.
Στο έγγραφό της για το 2021 σχετικά με την έννοια του ψηφιακού ρουβλίου (the Digital Ruble Concept ), η CBR δήλωσε ότι ανέπτυξε το ρωσικό CBDC ως απάντηση σε:
[. . .] την αυξανόμενη ζήτηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της ταχύτητας, της ευκολίας και της ασφάλειας των πληρωμών και των μεταφορών, καθώς και για τη μείωση του κόστους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τα προβαλλόμενα πλεονεκτήματα της εξοικονόμησης κόστους, της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας , της ευκολίας, της οικονομικής ένταξης, της βελτιωμένης ανθεκτικότητας, της οικονομικής ασφάλειας και ούτω καθεξής, προβάλλονται ξανά και ξανά. Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός επικίνδυνου και εντελώς ανειλικρινούς σχεδίου μάρκετινγκ που σας εξαπατά ώστε να αποδεχτείτε τη δική σας νομισματική σκλαβιά.
Πιο κάτω, η CBR αποκαλύπτει τι πραγματικά έχει ωθήσει την ανάπτυξη του "ψηφιακού ρουβλίου":"
[. . .] οι έξυπνες συμβάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σήμανση των ψηφιακών ρουβλίων, γεγονός που θα επιτρέψει τον καθορισμό όρων για τη δαπάνη των ψηφιακών ρουβλίων (π.χ. τον καθορισμό συγκεκριμένων κατηγοριών αγαθών/υπηρεσιών που μπορούν να αγοραστούν με αυτά) και την παρακολούθηση ολόκληρης της αλυσίδας διακίνησης των σηματοδοτημένων ψηφιακών ρουβλίων. [. . .] Οι διακανονισμοί με ψηφιακά ρούβλια δεν προβλέπουν την ανωνυμία των πληρωμών.
Το ψηφιακό ρούβλι μπορεί αρχικά να φαίνεται πιο "βολικό", αλλά έχει επίσης σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους Ρώσους κεντρικούς τραπεζίτες να εντοπίζουν ακριβώς ποιος αγοράζει τι, οπουδήποτε στη χώρα, ανά πάσα στιγμή. Θα τους δώσει επίσης τη δυνατότητα να καθορίζουν τους όρους του "συμβολαίου" που θα καθορίζουν τι μπορούν να αγοράσουν οι Ρώσοι, πότε και από ποιον. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίζουν ποιες "επιλογές" επιτρέπεται να κάνουν οι Ρώσοι χρήστες CBDC.
Δεν πρέπει να εξαπατηθούμε από τις ψεύτικες λογικές που προσφέρουν οι υποστηρικτές του CBDC. Παρ' όλη τη φιλόξενη ρητορική από φορείς όπως η CBR και η BoE, ο πραγματικός στόχος είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας δύναμης και εξουσίας των τραπεζιτών. Σε ό,τι τους αφορά, αυτή η εξουσία δεν θα γνωρίζει όρια.
Για παράδειγμα, πρόσθεσε ο Jon Cunliffe της BoE:
[. . .] υπάρχουν ευρύτερα μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζεται ενεργά σε αυτά τα ζητήματα με διεθνείς ομολόγους της μέσω της Επιτροπής Πληρωμών και Υποδομών Αγοράς (CPMI) της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, μέσω της G7, της G20 και του FSB [Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας] και μέσω στενής συνεργασίας με μια μικρή ομάδα κεντρικών τραπεζών προηγμένων οικονομιών.
Μην εκπλαγείτε που οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι η γεωπολιτική εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους. Η δηλωμένη πρόθεσή τους να εργαστούν "ενεργά" πάνω σε γεωπολιτικά "ζητήματα" δεν έχει καμία απολύτως "δημοκρατική" εντολή, αλλά και τι έγινε; Δεν τους νοιάζει, γιατί να τους νοιάζει; Ποιος δίνει σημασία; Οι περισσότεροι από εμάς είναι πολύ απασχολημένοι με το να ανησυχούμε για το πώς θα τραφούμε και πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας.
Το γεγονός ότι οι τραπεζίτες έχουν από καιρό τη δυνατότητα να ασκούν υπέρμετρη επιρροή στη γεωπολιτική, την οικονομία και την κοινωνία ήταν πάντα εις βάρος μας. Αν συνεχίσουμε να παραμελούμε το καθήκον μας να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και τους εαυτούς μας και αν δεχτούμε τυφλά το CBDC, η δύναμη και η εξουσία των τραπεζιτών θα είναι ανυπολόγιστη.
Το 2020, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας τροποποίησε τον νομικό της κώδικα με τον "Νόμο για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία" (DFAs). Η τροποποίηση ρύθμιζε τα DFAs "μη μετρητά σε ρούβλια". Σύντομα η CBR πρόσθεσε την εμπορική τράπεζα-εταίρο της Sberbank στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια από την CBR να εκδίδουν DFAs. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Sberbank εγκαινίασε το υποστηριζόμενο απο το χρυσό "gold backed" DFA που προσφέρει "συμβολαιοποιημένο" χρυσό.
Από το 1971, όταν οι κεντρικές τράπεζες εγκατέλειψαν οριστικά κάθε υποψία κανόνα χρυσού, πολλοί έχουν θρηνήσει για την υποτιθέμενη απώλεια της "εσωτερικής αξίας" του πλαστικού νομίσματος. Η δυνατότητα προσθήκης "εγγενούς αξίας" στο CBDC μέσω έξυπνων συμβολαίων προφανώς δελεάζει ορισμένους να καλωσορίσουν τώρα το CBDC και, ως εκ τούτου, τη δική τους υποδούλωση.
Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Ιράν έχουν ήδη προτείνει ένα πιθανό σταθερό "stablecoin" CBDC με αντίκρισμα χρυσού για διαλειτουργικές διασυνοριακές πληρωμές. Η "διαλειτουργικότητα" υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να "υποστηρίζεται" από το συμβολαιοποιημένο χρυσό DFA της Sberbank.
Αν αυτό ακούγεται ύποπτα σαν ένα παιχνίδι κέλυφος, αυτό είναι επειδή είναι. Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι έχουν πειστεί και έχουν εκθειάσει τις υποτιθέμενες αρετές αυτού του "υποστηριζόμενου από χρυσό" CBDC.
Δεν έχει καμία διαφορά αν το CBDC υποστηρίζεται από χρυσό, πετρέλαιο, πυρηνικά όπλα ή κέρατα μονόκερου. Όλοι οι ισχυρισμοί για τα πλεονεκτήματά της δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απάτη του CBDC.
Ανεξάρτητα από το πώς θα το παρουσιάσουν, το βάναυσο γεγονός είναι ότι το CBDC παρέχει έναν ασύλληπτο βαθμό κοινωνικού ελέγχου σε αυτούς που το προγραμματίζουν. Από τη δική μας οπτική γωνία, αν δεν έχουμε χάσει εντελώς τις αισθήσεις μας, τίποτα δεν δικαιολογεί την ανάληψη αυτού του κινδύνου.
Ο Εφιάλτης του Προγραμματιζόμενου CBDC
Η BoE είναι μία από τις κεντρικές τράπεζες που διαβεβαιώνουν το κοινό ότι δεν θα "εφαρμόσει προγραμματιζόμενες λειτουργίες με πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας". Σε άλλο σημείο, ισχυρίζεται επίσης ότι είναι δημόσιος οργανισμός, κάτι που δεν ισχύει. Επομένως, δεν έχουμε πολλούς λόγους να πιστέψουμε οτιδήποτε λέει η BoE.
Όχι ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι οι διαβεβαιώσεις που δίνει η BoE στις τεχνικές προδιαγραφές του CBDC δεν παρέχουν λόγο για αισιοδοξία:
Οι περιπτώσεις προγραμματιζόμενης χρήσης που προκαλούνται από την κεντρική τράπεζα δεν είναι επί του παρόντος σχετικές με τους στόχους πολιτικής της Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας για το CBDC.
Ίσως "όχι επί του παρόντος", αλλά η επιβολή της προγραμματιζόμενης CBDC μπορεί κάλλιστα να γίνει "σχετική", δεν νομίζετε; Ειδικά δεδομένου ότι η ΤτΕ προσθέτει:
Ο σχεδιασμός ενός βρετανικού CBDC πρέπει να υλοποιεί τους στόχους πολιτικής της κυβέρνησης και της Τράπεζας [της BoE]. [. . .] Μακροπρόθεσμα, η καινοτομία και οι εξελισσόμενες ανάγκες των χρηστών μπορεί να σημαίνουν ότι θα μπορούσε να προσφερθεί ένα ευρύτερο φάσμα τύπων πληρωμών CBDC. Για παράδειγµα, οι πληρωµές εκτός σύνδεσης και οι διασυνοριακές πληρωµές θα µπορούσαν να υποστηρίξουν στόχους δηµόσιας πολιτικής.
Σαν να μην ήταν αρκετά κακό αυτό το αλεύρι, η BoE στη συνέχεια προτείνει να καλωσορίσουμε το όνειρό της για μια Άγρια Δύση των CBDC με καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών:
[. . .] Αυτές οι λειτουργίες θα υλοποιούνται από PIPs [Payment Interface Providers] και ESIPs [External Service Interface Providers] και θα απαιτούν τη συγκατάθεση του χρήστη. Οι PIPs θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες, όπως οι αυτοματοποιημένες πληρωμές και τα προγραμματιζόμενα πορτοφόλια, φιλοξενώντας την προγραμματιζόμενη λογική [. . .]. Αλλά άλλα χαρακτηριστικά [. . .] ενδέχεται να απαιτούν πρόσθετες σχεδιαστικές εκτιμήσεις. [. . .] [Η] Τράπεζα θα παρέχει μόνο την απαραίτητη υποδομή για την υποστήριξη των PIPs και των ESIPs ώστε να παρέχουν αυτές τις λειτουργίες. [. . .] Μια αυτοματοποιημένη πληρωμή θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις χρήσης IoT [Internet of Things]. [. . .] Τα PIPs θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη δική τους λογική που ενεργοποιεί μια πληρωμή.
Εάν η BoE δεν αισθάνεται "επί του παρόντος" την ανάγκη να προγραμματίσει τα "χρήματά" σας, τι θα λέγατε να παραδώσετε τον έλεγχο του προγράμματος στην HSBC, την Barclays, τη Mastercard ή την PayPal; Αυτοί θα προγραμματίσουν το CBDC σας για να "υλοποιήσουν τους στόχους πολιτικής της κυβέρνησης και της τράπεζας [της BoE]". Αναμφίβολα προσθέτοντας κάποια δική τους επικερδή "λογική συμβολαίου" στην πορεία. Τι μπορεί να πάει στραβά;
Ας υποθέσουμε ότι η EDF Energy είναι ο πάροχος ενέργειας. Θα μπορούσατε να αφήσετε τη BlackRock, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές στους οποίους επενδύει, να εκμεταλλευτεί το IoT για να προγραμματίσει το πλυντήριο ρούχων σας να πληρώνει αυτόματα για τη χρήση ενέργειας αφαιρώντας τα "χρήματά" σας από το "πορτοφόλι" σας CBDC, με την επιφύλαξη της όποιας "λογικής σύμβασης" έχει συμφωνήσει η BlackRock με την EDF Energy.
Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσατε να αφήσετε την τράπεζά σας να αφαιρεί αυτόματα τον φόρο εισοδήματος από τα κέρδη σας και να τον καταβάλλει απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν χρειάζεται η ταλαιπωρία της αυτοαξιολόγησης. Το CBDC θα είναι πολύ πιο "βολικό".
Φυσικά, αυτό θα είναι εντελώς "προαιρετικό", αν και μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα ενός επιχειρηματικού λογαριασμού στην τράπεζά σας. Σε αυτή την περίπτωση, η "επιλογή" σας από την CBDC θα είναι να εργαστείτε σε μια επιχείρηση που διοικείται από την κεντρική τράπεζα υπό τη διαχείριση της CBDC ή να μην ασχοληθείτε καθόλου με επιχειρήσεις.
Πώς σας φαίνονται όλα αυτά; Διότι αυτό ακριβώς είναι το "μοντέλο" του CBDC λιανικής που προτείνει η BoE. Το ίδιο κάνουν και σχεδόν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες, επειδή το CBDC αναπτύσσεται, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, ταυτόχρονα σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Εφιάλτης του CBDC της Λιανικής
Όπως σημειώθηκε στο Μέρος 1, το πραγματικό εφιαλτικό σενάριο CBDC για εμάς είναι το προγραμματιζόμενο CBDC λιανικής. Στον προτεινόμενο τεχνολογικό σχεδιασμό της ανειλικρινά αποκαλούμενης "ψηφιακής λίρας", η BoE αποκάλυψε ότι η "λιανική CBDC" είναι ακριβώς αυτό που πρόκειται να αποκτήσουμε.
Η BoE ισχυρίζεται ότι η λιανική CBDC είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσβασης στο χρήμα της κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι "απαραίτητο" μόνο για τους τραπεζίτες, όχι για εμάς.
Ισχυρίζεται επίσης ότι το μοντέλο της ψηφιακής λίρας έχει προσφερθεί στο κοινό απλώς για λόγους "διαβούλευσης". Ωστόσο, έχει προσφέρει μόνο ένα, πολύ συγκεκριμένο σχέδιο CBDC για την εξέτασή μας και η "διαβούλευση" χρησιμοποιεί την τεχνική των Δελφών για να διασφαλίσει ότι οι απαντήσεις περιορίζονται στην έκφραση επιπέδων συμφωνίας με την επιβαλλόμενη, υποκείμενη παραδοχή. Το µόνο ερώτηµα φαίνεται να είναι το πότε θα υιοθετήσουµε το CBDC, όχι το αν θα το υιοθετήσουµε.
Η συνήθης ανειλικρινής φλυαρία, μιλώντας για ένταξη, εξοικονόμηση κόστους, προσφορά επιλογών και μπλα μπλα, διανθίζει τις δηλώσεις και τα έγγραφα της ΤτΕ. Η ΤτΕ εκθέτει επίσης το πανοπτικό της CBDC για τη λιανική αγορά.
Το CBDC του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα στοχεύει αρχικά σε όλους. Μιλώντας για τον σχεδιασμό της ψηφιακής λίρας, ο Jon Cunliffe δήλωσε:
Προτείνουμε ένα όριο μεταξύ 10.000 και 20.000 λιρών ανά άτομο ως την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης των κινδύνων και της υποστήριξης της ευρείας χρηστικότητας της ψηφιακής λίρας. Ένα όριο των 10.000 λιρών θα σήμαινε ότι τα τρία τέταρτα των ατόμων θα μπορούσαν να λαμβάνουν τον μισθό τους σε ψηφιακές λίρες, ενώ ένα όριο των 20.000 λιρών θα επέτρεπε σχεδόν σε όλους να λαμβάνουν τον μισθό τους σε ψηφιακές λίρες.
Εάν οι εργαζόμενοι "πληρώνονται" σε CBDC δεν θα έχουν στην πραγματικότητα καμία απολύτως "επιλογή". Οι χαμηλόμισθοι και όσοι εξαρτώνται από τις πληρωμές επιδομάτων δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν CBDC. Οι ανεξάρτητα πλούσιοι, για τους οποίους οι 20.000 λίρες δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί, δεν θα το κάνουν.
Τα σχόλια του Cunliffe αναδεικνύουν την πιθανότητα ότι οι αποταμιεύσεις μπορεί επίσης να είναι περιορισμένες στον γενναίο νέο κόσμο του CBDC. Υποδηλώνει σαφώς ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν θα μπορούν να διατηρούν περισσότερα από 20.000 λίρες CBDC και ίσως περιοριστούν σε μόλις 10.000 λίρες CBDC.
Όπως είναι αναμενόμενο, το CBDC του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα βασίζεται σε ένα DLT χωρίς άδεια που θα μπορούσε δυνητικά να παρέχει ανωνυμία, αλλά μάλλον σε αυτό που η BoE αποκαλεί "μοντέλο πλατφόρμας". Η BoE θα "φιλοξενεί" το "κεντρικό λογιστικό βιβλίο" και το επίπεδο εφαρμογής (API) θα επιτρέπει στους προσεκτικά επιλεγμένους εταίρους του ιδιωτικού τομέα της BoE -που ονομάζονται Payment Interface Providers (PIPs) και External Service Interface Providers (ESIPs)- να ενεργούν ως πύλες πληρωμών.
Τα PIPs και τα ESIPs θα είναι "ρυθμιζόμενα" και, ως εκ τούτου, θα εξουσιοδοτούνται σε προνομιακή βάση από την κεντρική τράπεζα. Αν το CBDC γίνει το κυρίαρχο νομισματικό σύστημα, όπως είναι ξεκάθαρα η πρόθεση, ελέγχοντας την "πρόσβαση στο λογιστικό βιβλίο", όλες οι συναλλαγές των χρηστών -η καθημερινή μας δραστηριότητα- θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο μιας δημόσιας ιδιωτικής εταιρικής σχέσης με επικεφαλής, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την BoE.
Ενώ η πλειονότητα των Βρετανών δεν έχει ούτε κατά διάνοια 10.000 λίρες σε αποταμιεύσεις, η δυνατότητα ελέγχου του ποσού που μπορούμε να αποταμιεύσουμε και του ρυθμού με τον οποίο ξοδεύουμε, είναι μια δελεαστική προοπτική για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Προσθέστε και τη δυνατότητα να καθορίσουμε σε τι μπορούμε να τα ξοδέψουμε και είναι το εισιτήριο των ονείρων τους.
Η BoE επιθυμεί να επιβάλει την πιο καταπιεστική μορφή του CBDC λιανικής, αλλά δεν είναι η μόνη. Το μοντέλο του ρωσικού CBR είναι ένα άλλο, μεταξύ πολλών άλλων, που είναι εξίσου τυραννικό. Το CBDC της Ρωσίας είναι επίσης κατασκευασμένο πάνω σε ένα μοντέλο "πλατφόρμας" που μοιάζει απίστευτα με αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακριβώς όπως και οι Βρετανοί πολίτες, η συμπεριφορά των Ρώσων θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται από την ιδιωτική τους κεντρική τράπεζα και τους εταίρους της μέσω των "πορτοφολιών" τους στο CBDC. Το "Μοντέλο D" CBDC της CBR είναι επίσης ένα "μοντέλο δύο επιπέδων λιανικής με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα [ιδιωτικούς εταιρικούς εταίρους] ως συμμετέχοντες στο διακανονισμό".
Η CBR δηλώνει:
Τα ψηφιακά ρούβλια είναι μοναδικοί ψηφιακοί κωδικοί (tokens) που τηρούνται στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των πελατών στην πλατφόρμα ψηφιακών ρουβλιών. [. . .] Η Τράπεζα της Ρωσίας ανοίγει πορτοφόλια για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το Ομοσπονδιακό Δημόσιο, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανοίγουν πορτοφόλια για τους πελάτες [επιχειρήσεις και ιδιώτες] στην πλατφόρμα ψηφιακού ρουβλίου. Μόνο ένα ψηφιακό πορτοφόλι ρουβλίου ανοίγεται για έναν πελάτη.
Κάθε ρωσική επιχείρηση και κάθε ιδιώτης θα έχει από ένα πορτοφόλι CBDC που θα τους παραχωρηθεί από την CBR. Οι ρωσικές εμπορικές τράπεζες θα καταστήσουν δυνατή την "επιβίβαση πελατών" για την επιτάχυνση της υιοθέτησης του CBDC. Οι εμπορικές τράπεζες και άλλα "χρηματοπιστωτικά ιδρύματα" θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις πληρωμές CBDC και θα ενεργούν ως διαμεσολαβητές πληρωμών στην "πλατφόρμα" Model D της CBR.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν το ενδεχόμενο προγραμματισμού ημερομηνιών λήξης στα CBDC τους. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι Κινέζοι και οι Ινδοί χρήστες CBDC δεν θα μπορούν να αποταμιεύσουν και θα πρέπει να ξοδέψουν τα εκδοθέντα "χρήματά" τους πριν αυτά λήξουν και παύσουν να λειτουργούν. Με αυτόν τον τρόπο "τονώνεται" η οικονομική δραστηριότητα με τον πιο "πηγαίο άμεσο" τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Η BoE προτείνει ακριβώς το ίδιο στο μοντέλο της ψηφιακής λίρας. Η BoE είναι απρόθυμη να παραδεχτεί ότι το CBDC της θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της πολιτικής. Αντ' αυτού, έχει εκχωρήσει αυτή την εξουσία στις εμπορικές τράπεζες "εταίρους" της, τις οποίες η BoE θα ελέγχει στη συνέχεια μέσω της ρύθμισης:
Μια σειρά προγραμματιζόμενων χαρακτηριστικών θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί με την παροχή πρόσβασης API σε μηχανισμούς κλειδώματος του κεντρικού λογιστικού βιβλίου. [. . .] Αυτό επιτρέπει στα PIPs και ESIPs να διευκολύνουν πιο σύνθετες προγραμματιζόμενες λειτουργίες εκτός του ledger. [. . .] Τα κεφάλαια θα κλειδώνονται μέχρι να εκπληρωθεί μια προκαθορισμένη συνθήκη. [. . .] Τα PIPs και ESIPs θα φιλοξενούν τη λογική των συμβάσεων στη δική τους υποδομή, αλλά θα δίνουν εντολή για την αποδέσμευση των κεφαλαίων μέσω API στο κεντρικό λογιστικό βιβλίο. [. . .] Εάν δεν πληρούνται οι καθορισμένες συνθήκες, όλες οι κλειδαριές θα έχουν χρόνο λήξης, οπότε τα κεφάλαια θα αποδεσμεύονται πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη.
Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ΤτΕ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προγραμματίσει το CBDC της με ημερομηνία λήξης. Οι ΠΕΠ ή οι ΕΚΠΥ θα μπορούσαν στη συνέχεια να τροποποιήσουν το πρόγραμμα προσθέτοντας "πιο σύνθετες" συνθήκες μέσω της δικής τους υποδομής "λογικής συμβολαίου". Για παράδειγμα, η BoE θα μπορούσε να ορίσει ότι το CBDC του "πορτοφολιού" σας θα λήξει την επόμενη Τετάρτη.
Ένας PIP ή ESIP θα μπορούσε να προσθέσει κάποια λογική συμβολαίου για να διασφαλίσει ότι μπορείτε να αγοράσετε μόνο ιταλικό καφέ - πριν από την επόμενη Τετάρτη. Αυτό θα μπορούσε να επιβληθεί στο σημείο πώλησης σε οποιοδήποτε περιβάλλον λιανικής πώλησης (εκτός βιβλίου).
Αυτό είναι ένα ανόητο παράδειγμα, αλλά μην ξεγελιέστε και πιστέψετε ότι ένας τέτοιος βασανιστικός βαθμός καταπιεστικού ελέγχου δεν είναι εφικτός. Το προγραμματιζόμενο CBDC, πιθανότατα προγραμματισμένο από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), είναι ικανό να επιβάλει ένα περίπλοκο πλέγμα αυστηρών κανόνων στην καθημερινή μας ζωή.
Ακριβώς όπως μπορείτε να στείλετε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα σε οποιονδήποτε άλλον στην ίδια εφαρμογή μηνυμάτων, έτσι και τα "έξυπνα συμβόλαια" του CBDC μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να προδιαγράφουν με ακρίβεια τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε με τα "χρήματά" σας.
Δεν Θα Το Έκαναν Όμως Αυτό, Έτσι Δεν Είναι;
Η περιβόητη φράση, από έναν σαλιαρίζοντα γενικό διευθυντή της BIS Agustín Carstens, αποκαλύπτει γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι τόσο ενθουσιασμένοι με το CBDC:
Δεν ξέρουμε ποιος χρησιμοποιεί ένα χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων σήμερα και δεν ξέρουμε ποιος χρησιμοποιεί ένα χαρτονόμισμα των 1.000 πέσο σήμερα. Η βασική διαφορά με το CBDC είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των κανόνων και των κανονισμών που θα καθορίζουν τη χρήση αυτής της έκφρασης της ευθύνης της κεντρικής τράπεζας, και επίσης θα έχουμε την τεχνολογία για την επιβολή της.
Μπορούμε να κοιτάξουμε άλλους σημαίνοντες κεντρικούς τραπεζίτες για να εκτιμήσουμε τι είδους "κανόνες" μπορεί να επιλέξουν οι κεντρικές τράπεζες να "επιβάλουν" ασκώντας τον "απόλυτο έλεγχό" τους.
Ο Bo Li, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Κίνας και σημερινός αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μιλώντας στο Central Bank Digital Currencies for Financial Inclusion: Risks and Rewards, προσέφερε περαιτέρω διευκρινίσεις
Τα CBDC μπορούν να επιτρέψουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς του ιδιωτικού τομέα να προγραμματίσουν [τα CBDC] για τη δημιουργία έξυπνων συμβάσεων, ώστε να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής. Για παράδειγμα[,] πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας [. . .], κουπόνια κατανάλωσης, [. . .] κουπόνια τροφίμων. Με τον προγραμματισμό, τα χρήματα του CBDC μπορούν να στοχευθούν με ακρίβεια [στο] είδος των [πραγμάτων] που μπορούν να κατέχουν οι άνθρωποι και στο είδος της χρήσης [για την οποία] μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Για παράδειγμα, [. . .] για τρόφιμα.
Η Νιγηρία έχει ήδη δρομολογήσει το CBDC λιανικής eNaira. Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας και η BIS το χρησιμοποίησαν αμέσως ως εργαλείο για την εξάπλωση της ψηφιακής ταυτότητας:
Η καθολική πρόσβαση στο eNaira αποτελεί βασικό στόχο της CBN [Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας], και νέες μορφές ψηφιακής ταυτοποίησης εκδίδονται για τους μη τραπεζικά ενήμερους για να βοηθήσουν στην πρόσβαση. [. . .] Όσον αφορά την ανωνυμία, η CBN έχει επιλέξει να μην επιτρέπει την ανωνυμία ακόμη και για πορτοφόλια χαμηλότερης βαθμίδας. Επί του παρόντος, απαιτείται ένας αριθμός επαλήθευσης τράπεζας για το άνοιγμα πορτοφολιού λιανικού πελάτη.
Η γαλλική κεντρική τράπεζα - η Banque de France - φιλοξένησε ένα συνέδριο τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ και της ΕΕ αποφάσισαν ότι τα CBDC λιανικής τους θα επιβάλλουν επίσης την ψηφιακή ταυτότητα στους χρήστες. Πράγματι, όλες οι κεντρικές τράπεζες έχουν ουσιαστικά "αποκλείσει" κάθε δυνατότητα "ανώνυμης χρήσης" του προγραμματιζόμενου χρήματός τους.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας δηλώνει:
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες και άλλοι παρατηρητές έχουν, ωστόσο, επισημάνει ότι η δυνατότητα του ανώνυμου ψηφιακού νομίσματος να διευκολύνει τη σκιώδη οικονομία και τις παράνομες συναλλαγές, καθιστά εξαιρετικά απίθανο ότι οποιοδήποτε CBDC θα σχεδιαστεί για να ταιριάζει πλήρως με τα επίπεδα ανωνυμίας και ιδιωτικότητας που είναι σήμερα διαθέσιμα με τα φυσικά μετρητά.
Από τη στιγμή που δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη χρήση CBDC ούτε θα έχουμε άλλη επιλογή από το να δεχτούμε την ψηφιακή ταυτότητα. Θα είμαστε πλήρως ορατοί στο δίκτυο ανά πάσα στιγμή.
Επί του παρόντος, εάν το κράτος επιθυμεί να κλειδώσει τους πολίτες του ή να περιορίσει την κίνησή τους εντός 15 λεπτών από τα σπίτια τους, χρειάζεται κάποια μορφή νομοθεσίας ή εκτελεστού κανονισμού. Μόλις αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε CBDC που συνδέεται με την Ψηφιακή μας Ταυτότητα, με πλήρη βιομετρικά στοιχεία, διεύθυνση και άλλα στοιχεία, δεν θα χρειάζονται νομοθεσία ή κανονισμό.
Μπορούν απλώς να απενεργοποιήσουν τα "χρήματά" σας, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση τους εκτός της ζώνης περιορισμού σας. Ενδεχομένως, περιορίζοντάς σας σε διαδικτυακές αγορές που πραγματοποιούνται μόνο από την καταχωρημένη διεύθυνση IP σας. Η CBDC θα διασφαλίσει τη συμμόρφωσή σας.
Δεν έχει νόημα να φαντάζεστε ότι "δεν θα το έκαναν αυτό". Έχουμε ήδη δει τη χρήση της νομισματικής τιμωρίας και του ελέγχου στις λεγόμενες φιλελεύθερες δημοκρατίες μας. Πολυάριθμοι ιδιωτικοί πάροχοι πληρωμών αφαίρεσαν την πρόσβαση από όσους, κατά την άποψή τους, εξέφραζαν λανθασμένη άποψη.
Όταν οι Καναδοί άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία και οι συμπολίτες τους επέλεξαν να προσφέρουν την οικονομική τους υποστήριξη στους διαδηλωτές, οι εμπορικές τράπεζες συνεργάστηκαν με το καναδικό κράτος για να παγώσουν τους λογαριασμούς των διαδηλωτών και να κλείσουν τις ροές χρηματοδότησής τους.
Το CBDC θα το κάνει αυτό θέμα ρουτίνας, καθώς τα στοχοποιημένα άτομα τιμωρούνται για τη διαφωνία ή την ανυπακοή τους. Το να πιστεύει κανείς ότι δεν θα το κάνει, φτάνει από αφέλεια έως εσκεμμένη άγνοια.
Ο σκοπός του CBDC είναι να ελέγξει το κοπάδι και να ενισχύσει τη δύναμη και την εξουσία της τάξης των παρασίτων. Το CBDC είναι ένα εργαλείο κοινωνικής μηχανικής που έχει σχεδιαστεί για την εγκαθίδρυση ενός πλανήτη-φυλακή. Αν δεν θέλετε να γίνετε σκλάβοι, δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για τη χρήση του CBDC. Η υποταγή στην υποδούλωση του CBDC είναι πραγματικά μια "επιλογή".
Παρακαλώ μοιραστείτε αυτά τα άρθρα. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να κατανοήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι την πραγματική φύση του CBDC. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο κράτος ή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για οτιδήποτε που να προσεγγίζει τη διαφάνεια ή την ειλικρίνεια στο θέμα αυτό. Όσον αφορά τη δυνητικά ολέθρια υιοθέτηση του CBDC από εμάς, αυτοί είναι ο εχθρός.
Ευτυχώς, αν αποφασίσουμε να αντισταθούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο πρέπει να υποκύψουμε στη χρήση του CBDC. Προκειμένου να κατασκευάσουμε καλύτερα συστήματα ανταλλαγής που θα καταστήσουν το CBDC περιττό, πρέπει να ενωθούμε στις κοινότητές μας. Δεν θα είναι εύκολο, δεν υπάρχουν απλές λύσεις ούτε μία "τέλεια" στρατηγική απάντηση.
Αλλά το γεγονός είναι ότι απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επιβολή του CBDC.
---Δικτυογραφία:
Central Bank Digital Currency Is The Endgame (Pt. 2) - Truth Comes to Light
https://truthcomestolight.com/central-bank-digital-currency-is-the-endgame-pt-2/