Playback speed
×
Share post
Share post at current time
0:00
/
0:00

Το Φαινόμενο Cantillon [BINTEO]

Πληθωρισμός : ένας ακόμα Ανελέητος Φόρος που επιβάλλουν οι Κυβερνήσεις στους πολίτες

Μετάφραση: Απολλόδωρος

10 Αυγούστου 2021 | River Learn | Διαβάστε το εδώ


Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:

Κεράστε έναν καφέ στο Ko-fi

Το φαινόμενο Cantillon περιγράφει την άνιση επίδραση που έχει ο πληθωρισμός στα αγαθά και τα περιουσιακά στοιχεία μιας οικονομίας. Δεδομένου ότι το νέο πλασματικό (fiat) χρήμα διοχετεύεται σε μια οικονομία σε συγκεκριμένα σημεία, οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές από διαφορετικούς ανθρώπους και κλάδους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό στρεβλώνει τις σχετικές τιμές και ωφελεί ορισμένα μέρη, ενώ αδικεί άλλα. Παρακολουθήστε το παρακάτω σύντομο βίντεο για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το φαινόμενο Cantillon.

Όταν νέο χρήμα προστίθεται στην οικονομία, αυτό φυσικά αυξάνει τις τιμές των αγαθών και των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, δεν θα αυξηθούν όλες οι τιμές κατά το ίδιο ποσό ή την ίδια στιγμή. Το Φαινόμενο Cantillon υποστηρίζει ότι ο πρώτος αποδέκτης της νέας προσφοράς χρήματος έχει την ευκαιρία να κάνει arbitrage και να μπορέσει να ξοδέψει χρήματα πριν οι τιμές αυξηθούν.

Μια οπτική αναπαράσταση του δυσανάλογου πλεονεκτήματος που έχουν όσοι βρίσκονται πιο κοντά στην πηγή δημιουργίας χρήματος

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το νέο πλασματικό χρήμα δημιουργείται με σχεδόν μηδενικό κόστος και δίνεται σε συγκεκριμένα μέρη, συνήθως τράπεζες. Αυτές οι τράπεζες έχουν την ευκαιρία να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα σε αγαθά και περιουσιακά στοιχεία των οποίων η τιμή δεν έχει ακόμη αντανακλά την αύξηση της προσφοράς χρήματος. Έτσι, οι τράπεζες μπορούν να αγοράζουν αγαθά με έκπτωση.

Καθώς το νέο χρήμα ρέει από τις κεντρικές τράπεζες στις ιδιωτικές τράπεζες στους επενδυτές και στους απλούς πολίτες, οι τιμές αρχίζουν σταδιακά να αντανακλούν την αύξηση της προσφοράς χρήματος. Μέχρι τη στιγμή που οι απλοί πολίτες θα βιώσουν την αυξημένη προσφορά χρήματος, θα αγοράζουν αγαθά σε υψηλότερες τιμές.

Έτσι, η ροή νέου χρήματος μέσω της οικονομίας είναι επωφελής για τα μέρη που λαμβάνουν τα κεφάλαια πρώτα, και λιγότερο επωφελής για εκείνα που τα λαμβάνουν αργότερα. Τα άτομα και τα ιδρύματα που βρίσκονται πιο κοντά στην κεντρική τράπεζα - οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων - λαμβάνουν οικονομικά πλεονεκτήματα εις βάρος εκείνων που συνδέονται λιγότερο με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτή η εξέλιξη είναι εμφανής όταν συγκρίνουμε την αύξηση του πλούτου των κορυφαίων ατόμων του 0,1% με την αύξηση της προσφοράς χρήματος Μ2.

Η αύξηση του πλούτου του κορυφαίου 0,1% σε σύγκριση με την αύξηση της προσφοράς χρήματος Μ2

Η αύξηση αυτή είναι πλήρως συσχετισμένη, ενώ ο πλούτος που κατέχει το κατώτερο 50% του πληθυσμού έχει μείνει εντελώς πίσω από την αύξηση αυτή.

Ως αποτέλεσμα του φαινομένου Cantillon, ο πληθωρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μη νομοθετικός και οπισθοδρομικός φόρος στην αγοραστική δύναμη των πολιτών από την κυβέρνηση.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.

Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου. 🙏

Κεράστε έναν καφέ στο Ko-fi

Get more from Apollodoros in the Substack app
Available for iOS and Android

---Δικτυογραφία :

Cantillon Effect | River

https://river.com/learn/terms/c/cantillon-effect/

Discussion about this podcast