Burkina Faso : Τα Ηνωμένα Έθνη Παρακολουθούν Και Ελέγχουν Τα Μετρητά Των Προσφύγων Και Τη Βοήθεια Αρωγής Χρησιμοποιώντας ΨHΦΙΑΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ (!!!)
Μετάφραση: Απολλόδωρος
26 Απριλίου 2024 | Rhoda Wilson | Διαβάστε το εδώ
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Μπουρκίνα Φάσο έχουν εκτοπιστεί λόγω της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης βίας. Σε μια κίνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ECOWAS εντείνει τις προσπάθειες για τη συλλογή δεδομένων.
Δεν είναι σαφές ποια δεδομένα συλλέγει η ECOWAS, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι η ανθρωπιστική κρίση έδωσε την ευκαιρία στον ΟΗΕ να αναπτύξει την ατζέντα του για τα βιομετρικά στοιχεία και την ψηφιακή ταυτότητα στους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, καθώς και στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.
Είναι όλα αυτά σύμπτωση ή έχουν σχεδιαστεί;
Η Burkina Faso είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών («ΟΗΕ»), της Γαλλοφωνίας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Επί του παρόντος έχει ανασταλεί η συμμετοχή της στην Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών («ECOWAS») και στην Αφρικανική Ένωση.
Την Πέμπτη αναφέρθηκε ότι τον Φεβρουάριο, στρατιώτες της Μπουρκίναμπε σφαγίασαν πάνω από 200 πολίτες μέσα σε μία ημέρα. Οι στρατιώτες ανάγκασαν συστηματικά τους χωρικούς να βγουν από τα σπίτια τους, τους συγκέντρωσαν σε ομάδες και άνοιξαν ανελέητα πυρ, μη αφήνοντας κανέναν να γλιτώσει, ακόμη και όσους προσπαθούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Ο στρατός δικαιολόγησε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις ως αντίποινα κατά χωρικών που κατηγορήθηκαν ότι βοηθούσαν ισλαμιστές μαχητές.
Προηγουμένως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναφέρει παράνομες δολοφονίες και εξαφανίσεις από τον στρατό, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμάχων και τη χρήση της επιστράτευσης στον στρατό για την καταστολή των διαφωνούντων. Όμως οι άμαχοι κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Από το 2015, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Burkinabé πολεμούν μια ισλαμιστική εξέγερση που εξαπλώνεται από το γειτονικό Μάλι και έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους. Οι μάχες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια
Από τα τέλη του 2022 σημειώθηκε έξαρση των ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων που σκότωσαν δεκάδες αμάχους, λεηλάτησαν και έκαψαν περιουσίες και ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν σε επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τζιχαντιστικές ομάδες ελέγχουν πλέον πάνω από το ένα τρίτο της χώρας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόσφατα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δήλωσε ότι η διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή του Σαχέλ - δηλαδή στην Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα - συνεχίζει να εμποδίζει την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και το κράτος δικαίου, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Την περασμένη εβδομάδα, σε μια κίνηση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ECOWAS ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας σε εσωτερικά εκτοπισμένους, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις σε ολόκληρη την περιοχή.
Από το ταμείο των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Νιγηρία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα, 9 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για τους εσωτερικά εκτοπισμένους («IDPs»), τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, καθώς και για τις κοινότητες που τους φιλοξενούν. 4 εκατ. δολάρια από τα 25 εκατ. δολάρια προορίζονται για ανθρωπιστική δράση για τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της τρομοκρατίας και τον μετριασμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Δεν παρέχονται επαρκείς λεπτομέρειες για να διαπιστωθεί η πρόθεση των ξεχωριστών χορηγήσεων των 9 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ούτε υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή ή τα στοιχεία που θα λάβει η βοήθεια ή η συνδρομή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Punch, η ECOWAS τόνισε τη σημασία της πρόληψης στην προσέγγισή της για τη διαχείριση κρίσεων, υπογραμμίζοντας την εφαρμογή μιας στρατηγικής μείωσης των καταστροφών και τη χρήση εργαλείων όπως το Κέντρο Παρατήρησης, Παρακολούθησης και Ειδοποίησης».
Από το 2003, η ECOWAS εφαρμόζει το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης («ECOWARN»). Το Κέντρο Παρακολούθησης, Παρακολούθησης και Ειδοποίησης είναι ένας από τους δύο επιχειρησιακούς κλάδους του και υπάρχει τουλάχιστον από το 2009, όπως προκύπτει από ΑΥΤΗΝ συνέντευξη με τον επικεφαλής ενός από τα γραφεία της υποπεριφέρειας του ECOWARN.
Η ECOWAS ισχυρίζεται ότι «η συστηματοποιημένη προσέγγιση του ECOWARN για τη συλλογή δεδομένων, την αξιολόγηση απειλών και την υποβολή εκθέσεων επιτρέπει την προληπτική λήψη αποφάσεων για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Καθώς το ECOWARN έχει προφανώς αποτύχει πλήρως να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα τα τελευταία χρόνια και η έμφαση δίνεται στη συλλογή δεδομένων, αναρωτιέται κανείς τι δεδομένα συλλέγονται.
Ο Punch σημείωσε ότι με την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των καταστροφών με τη χρήση εργαλείων συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, η ECOWAS θα είναι σε θέση «να παρακολουθεί τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, να προβλέπει πιθανές απειλές και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις».
Έτσι, η παρακολούθηση των εκτοπισμένων φαίνεται να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες. Εκτός, ή ίσως συμπληρωματικά, με τα δεδομένα που συλλέγει η ECOWAS για να καταστεί δυνατή αυτή η παρακολούθηση, η κρίση των εκτοπισμένων στην περιοχή έδωσε την ευκαιρία στον ΟΗΕ να αναπτύξει την ατζέντα του για τα βιομετρικά και τα ψηφιακά στοιχεία ταυτότητας στους πρόσφυγες, τους εκτοπισμένους και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Η ψηφιακή ταυτότητα συνδέεται με τα μετρητά των ανθρώπων και τα τυχόν είδη ανακούφισης που τους διανέμονται.
Προτού αναλύσουμε λεπτομερώς πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στη Μπουρκίνα Φάσο - από τη βία στους εκτοπισμένους μέχρι τα βιομετρικά και τις ψηφιακές ταυτότητες και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης - αξίζει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας πώς λειτουργεί η παγκόσμια σκιώδης κυβέρνηση ή το υπερεθνικό βαθύ κράτος.
Κάνοντας αυτό και στη συνέχεια περιγράφοντας λεπτομερώς τα γεγονότα στη Μπουρκίνα Φάσο, ελπίζουμε να παρέχουμε επαρκείς πληροφορίες που οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποφασίσουν οι ίδιοι αν τα γεγονότα στη Μπουρκίνα Φάσο είναι σύμπτωση ή μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου. Ένα σχέδιο για τον εκτοπισμό των ανθρώπων με τη χρήση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων - και, κατά καιρούς, του στρατού της Μπουρκίνα - και στη συνέχεια να εξαναγκάσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς σε ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας για σκοπούς ελέγχου.
Πώς Λειτουργεί η Παγκόσμια Σκιώδης Κυβέρνηση
Οικονομικοί εκτελεστές, τσακάλια και στρατιωτικοί της παγκόσμιας κυβέρνησης σκιών
Ενώ ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Chas. T. Main, ο John Perkins δήλωσε ότι ήταν οικονομικός εκτελεστής της παγκόσμιας σκιώδους κυβέρνησης. Επί 10 χρόνια βοηθούσε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις πολυεθνικές εταιρείες να καλοπιάνουν και να εκβιάζουν ξένους ηγέτες για να υπηρετήσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και να αναθέσουν επικερδείς συμβάσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις.
Στο ντοκιμαντέρ «Zeitgeist: Addendum", ο Perkins καταγράφεται το 2008 να λέει: «Οι οικονομικοί εκτελεστές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Μπαίνουμε μέσα, προσπαθούμε να διαφθείρουμε τις κυβερνήσεις και να τις κάνουμε να δεχτούν αυτά τα τεράστια δάνεια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ως μοχλό πίεσης για να τις κάνουμε ουσιαστικά δικές μας. Αν αποτύχουμε ... τότε η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι: στέλνουμε τα τσακάλια. Και τα τσακάλια είτε ανατρέπουν κυβερνήσεις είτε τις δολοφονούν». Αν αυτό αποτύχει, τότε στέλνουν τον στρατό, είπε.
Διαβάστε περισσότερα: Οι οικονομικοί εκτελεστές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την παγκόσμια σκιώδη κυβέρνηση
Σε παρόμοιο πνεύμα, ο Michael Rivero πρότεινε ότι: «όλοι οι πόλεμοι είναι πόλεμοι των τραπεζιτών», δηλαδή όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται από και για τους ιδιώτες τραπεζίτες. «Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να κατανοήσουν πόσοι ακριβώς πόλεμοι ξεκινούν για κανέναν άλλο σκοπό από το να επιβάλουν τις ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες στα έθνη», έγραψε ο Michael Rivero το 2016.
Υποστήριξε ότι πίσω από την προπαγάνδα και τις πολιτικές αφηγήσεις, οι ιδιώτες κεντρικοί τραπεζίτες έχουν σημαντική επιρροή στους πολέμους. Είπε ότι «ο πόλεμος είναι η πλουσιότερη συγκομιδή των τραπεζιτών» και ότι οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν τα συμφέροντα αυτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Διαβάστε περισσότερα: Όλοι οι πόλεμοι είναι πόλεμοι των τραπεζιτών: Πώς οι ιδιώτες τραπεζίτες επέβαλαν το σύστημα δουλείας τους στον κόσμο
Ένα άλλο παράδειγμα για το πώς η παγκόσμια σκιώδης κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους της μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και του πολέμου είναι ο όμιλος Carlyle, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως η κορυφή του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.
Ο Όμιλος Carlyle Group δραστηριοποιείται στο πλαίσιο αυτού που ονομάζεται «Σιδηρούν Τρίγωνο». Στην πολιτική των ΗΠΑ, το Σιδηρούν Τρίγωνο αναφέρεται στη σχέση μεταξύ των επιτροπών του Κογκρέσου, της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας και των ομάδων συμφερόντων κατά τη διαδικασία δημιουργίας πολιτικής.
Στον απόηχο των γεγονότων των επιθέσεων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, που συνήθως αναφέρονται ως «9/11», και της εισβολής στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου, η δύναμη και η επιρροή του Ομίλου Carlyle έγινε σημαντικά ισχυρότερη. Η εταιρεία συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση των ιρακινών υποδομών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των ιρακινών πετρελαιοπηγών και της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
Διαβάστε περισσότερα: Carlyle Group:Ένα παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας της παγκόσμιας σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Βγάζοντας την Παγκόσμια Κυβέρνηση από τη Σκιά
Κατά την προετοιμασία της «Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος» που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητά να δοθεί στον ΟΗΕ η εξουσία να κηρύσσει μια κρίση και να υπαγορεύει την αντίδραση, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως δήλωσε ο βραβευμένος δημοσιογράφος Alex Newman: «Οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει κρίση και όταν ο Γενικός Γραμματέας κηρύξει μια κρίση, όλη η εξουσία και η εξουσία θα περιέλθει στον ΟΗΕ. Αυτό είναι σαν λευκή επιταγή για τον πλούτο και την ελευθερία κάθε ατόμου στον πλανήτη, και αυτό έρχεται σύντομα. Είναι επικείμενο».
Το αποτέλεσμα της «Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος» θα είναι η έγκριση του «Συμφώνου για το Μέλλον», το οποίο είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουν να επιτύχουν την «Κοινή μας Ατζέντα» και την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στη Νορβηγία πέρυσι, ο Jacob Nordangård εξήγησε ότι ο απώτερος στόχος της Ατζέντας 2030 είναι η δημιουργία ενός «singleton» - μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων στην οποία θα υπάρχει ένας μόνο οργανισμός λήψης αποφάσεων στο υψηλότερο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια διάλεξης στην Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε ότι το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι ένα παγκόσμιο πραξικόπημα.
«Ο στόχος [του Συμφώνου] είναι να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία, ώστε να εκπληρώνει πλήρως και δίκαια τις υφιστάμενες συμφωνίες, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις νέες απειλές και ευκαιρίες για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές», εξήγησε ο Nordangård.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο, είπε: «Ο στόχος αυτού του Συμφώνου θα πρέπει να είναι η παγκόσμια μετάβαση από τα κράτη και τους μη κρατικούς φορείς σε μια κυκλική οικονομία που θα αντιμετωπίζει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση με τρόπο που θα επιτυγχάνει ισορροπία με τον πλανήτη». Αυτό είναι η τεχνοκρατία, είπε ο Nordangård.
Συνέχισε: «Θέλουν μια διακήρυξη για τις μελλοντικές γενιές που να διασφαλίζει τα συμφέροντα των μελλοντικών γενιών με τον εντοπισμό, τη διαχείριση και την παρακολούθηση των παγκόσμιων υπαρξιακών κινδύνων ... Θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλεψη και δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές, οπότε θέλουν να συλλέξουν δεδομένα ... Θέλουν να πάρουν όλα τα δεδομένα [και] να τα βάλουν σε κάτι που ονομάζουμε Futures Lab, και να αναλύσουν αυτά τα δεδομένα».
Σύμφωνο του Ηγέτη για το Μέλλον: Ένα παγκόσμιο πραξικόπημα | Jacob Nordangård, 19 Απριλίου 2024
Ο Στόχος του Αέναου Πολέμου
Στο φανταστικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984», η έννοια του πολέμου παρουσιάζεται ως βασικό εργαλείο για τη διατήρηση του ελέγχου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, γνωστή ως Κόμμα, βρίσκεται πάντα σε πόλεμο με ένα από τα άλλα δύο υπερκράτη. Ο πόλεμος είναι συνεχής και ατελείωτος, με τον εχθρό να αλλάζει συχνά στρατόπεδο.
Αυτή η διαρκής κατάσταση πολέμου εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς για το Κόμμα:
Απόσπαση της προσοχής: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος κρατά τον πληθυσμό εστιασμένο στις εξωτερικές απειλές, αποσπώντας την προσοχή του από τις καταπιεστικές ενέργειες και πολιτικές του Κόμματος.
Δικαιολόγηση του ελέγχου: Το Κόμμα μπορεί να δικαιολογήσει τον αυστηρό έλεγχο της κοινωνίας, ισχυριζόμενο ότι είναι απαραίτητος για την πολεμική προσπάθεια. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών, τη λογοκρισία των πληροφοριών και τη χρήση παρακολούθησης για την παρακολούθηση των πολιτών.
Φόβος και υπακοή: Η συνεχής απειλή επίθεσης από το εχθρικό υπερκράτος ενσταλάζει φόβο στον πληθυσμό, καθιστώντας τον πιο πιθανό να υπακούσει στις εντολές του Κόμματος και να αποδεχθεί την εξουσία του.
Οικονομικός έλεγχος: Ο πόλεμος παρέχει μια βολική δικαιολογία στο Κόμμα για να κατανέμει τους πόρους όπως το ίδιο κρίνει σκόπιμο, διασφαλίζοντας ότι η οικονομία παραμένει υπό τον έλεγχό του.
Διαβάστε περισσότερα: Ο στόχος του αέναου πολέμου σύμφωνα με το «1984» του Τζορτζ Όργουελ
Μια Ψηφιακή Φυλακή για τους εκτοπισμένους της Μπουρκίνα Φάσο
Οι ψηφιακές ταυτότητες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους
Τον Μάρτιο του 2018, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες («UNHCR») δημοσίευσε τη στρατηγική της για την Ψηφιακή Ταυτότητα και την Ένταξη.
Αιτιολογώντας τον λόγο για τη στρατηγική ψηφιακών ταυτοτήτων, ένα φυλλάδιο ανέφερε: «Η νόμιμη ταυτότητα για κάθε άτομο είναι υψίστης σημασίας. Ωστόσο, μια ψηφιακή ταυτότητα που δίνει [sic] πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τις σχετικές υπηρεσίες γίνεται εξίσου σημαντική».
Το φυλλάδιο ανέφερε επίσης πώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα βοηθήσει στην καταγραφή και τεκμηρίωση όλων των κατοίκων μιας χώρας, όχι μόνο των προσφύγων:
Τα ολοκληρωμένα εθνικά συστήματα ταυτότητας που παρέχουν μια θεμελιώδη ταυτότητα σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, των απάτριδων και άλλων βίαια εκτοπισμένων, θα λάβουν την πλήρη υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα επικεντρωθεί στην καταγραφή των προσφύγων ως λειτουργικό υποσύνολο μιας πολυτομεακής και πολυδύναμης υποδομής ταυτοτήτων και θα βοηθήσει τα κράτη να καταγράψουν και να τεκμηριώσουν όλα τα άτομα που ζουν στο έδαφος του κράτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στην εντολή του οργανισμού.
Στρατηγική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την ψηφιακή ταυτότητα και την ένταξη, Μάρτιος 2018
Η εντολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι να βοηθά και να προστατεύει τους πρόσφυγες, τις βίαια εκτοπισμένες κοινότητες και τους απάτριδες και να συνδράμει στον εθελοντικό επαναπατρισμό, την τοπική ενσωμάτωση ή την επανεγκατάστασή τους σε τρίτη χώρα. Υπάρχει μια ολοφάνερη διάρρηξη της αποστολής με την παροχή βοήθειας για την καταγραφή όλων των κατοίκων μιας χώρας υπό το πρόσχημα της παροχής βοήθειας στους εκτοπισμένους.
Το φυλλάδιο δείχνει επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα χρησιμοποιεί βιομετρικά στοιχεία και ψηφιακή ταυτότητα για την παρακολούθηση των μετρητών και των ειδών αρωγής τους και ότι αυτά τα προσωπικά δεδομένα θα αποθηκεύονται σε μια κεντρική παγκόσμια βάση δεδομένων του ΟΗΕ:
Οι πρόσφυγες και άλλοι βίαια εκτοπισμένοι θα έχουν, για παράδειγμα, λογαριασμούς αρωγής που θα δείχνουν τα δικαιώματα με διαφανή τρόπο και θα παρακολουθούν τα μετρητά και τα είδη αρωγής που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν σε αυτούς.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναπτύσσει επί του παρόντος το Οικοσύστημα Καταγραφής Πληθυσμού και Διαχείρισης Ταυτότητας (PRIMES), το οποίο περιλαμβάνει βιομετρικά στοιχεία τελευταίας τεχνολογίας. Μια ενοποιημένη παγκόσμια βάση δεδομένων θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή. Σε συνεργασία με κυβερνήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, θα ξεκινήσουμε το 2018/2019 μια σειρά πιλοτικών έργων για την απόδειξη εννοιών, την καθιέρωση περιπτώσεων χρήσης και διαδικασιών και τη δοκιμή της υποδομής ΤΠ.
Στρατηγική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την ψηφιακή ταυτότητα και την ένταξη, Μάρτιος 2018
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μόνο οι μετανάστες χωρίς χαρτιά ή οι εκτοπισμένοι είναι αρκετά άτυχοι ώστε να πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα του ΟΗΕ για να λάβουν βοήθεια. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ακόμα και αν μια εθνική κυβέρνηση εγγράφει τους πρόσφυγες, ο ΟΗΕ έχει τον έλεγχο του συστήματος.
Σε μια ανάρτηση σε ιστολόγιο τον Ιούνιο του 2018, η οποία ισχυριζόταν ότι η κατοχή ψηφιακής ταυτότητας «ενδυναμώνει» τους εκτοπισμένους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε: «Στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις συχνά ζητούσαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να αναλάβει την καταγραφή και την τεκμηρίωση των προσφύγων για λογαριασμό τους. Ωστόσο, οι χώρες υποδοχής ανέλαβαν αυξημένο ρόλο, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία διαχείρισης ταυτότητας και διαδικασίες καταγραφής».
Βασικοί παράγοντες αυτής της τάσης για συμμετοχή των κυβερνήσεων, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «περιλαμβάνουν τη δέσμευση όλων των χωρών, στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), για “παροχή νόμιμης ταυτότητας για όλους, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής γέννησης” έως το 2030(στόχος 16.9) και τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης του 2016 για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».
Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι “Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης” ΣΒΑ-SDG του ΟΗΕ ωφελούν οποιονδήποτε άλλον εκτός από τις αυτόκλητες ελίτ. Έτσι, είναι αμφίβολο αν κάποια χώρα δεσμεύεται πρόθυμα ή υποτάσσεται σε αυτούς.
Είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο οι πρόσφυγες να θέλουν να αποθηκεύονται τα βιομετρικά τους στοιχεία και τα δεδομένα τους σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων ή να παρακολουθούνται τα μετρητά και τα είδη αρωγής τους. Το 2020, το Σουηδικό Φόρουμ για την Ανάπτυξη σημείωσε ότι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επεκτείνει τη δύναμη του κράτους καθιστώντας τη ζωή των προσφύγων πιο παρεμβατική και πιο επικίνδυνη, ενώ η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση είναι επίσης ένα εξαιρετικά αμφισβητούμενο ζήτημα.
Το Σουηδικό Φόρουμ για την Ανάπτυξη ανέφερε παραδείγματα διακρίσεων εις βάρος των βίαια εκτοπισμένων Rohingya στο Μπαγκλαντές, οι οποίοι τίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διακρίσεων με την έκδοση των «έξυπνων καρτών» του ΟΗΕ, καθώς και την έλλειψη προστασίας και τους κινδύνους που σχετίζονται με την αλλοίωση, την απώλεια και την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των προσφύγων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών καταγραφής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Όσον αφορά τη συγκατάθεση, ενημερωμένη ή μη, φαίνεται ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν ελάχιστες έως μηδενικές επιλογές, όπως επιβεβαιώνεται από το ιστολόγιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο συνδέει τη λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας με την ψηφιακή ταυτότητα ενός ατόμου:
Η χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων που είναι διαλειτουργικές μεταξύ διαφορετικών οργανισμών βοήθειας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι σημαντικό ότι η παροχή αναγνωρισμένων επισήμως ταυτοτήτων θα διευκολύνει την οικονομική ένταξη των προσφύγων, επιτρέποντάς τους, για παράδειγμα, να εγγράφουν κάρτες SIM στο όνομά τους και να ανοίγουν λογαριασμούς κινητών χρημάτων ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι κοινότητες υποδοχής θα επωφεληθούν επίσης από την επέκταση της κάλυψης των συστημάτων ταυτοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών.
Ενδυνάμωση των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων μέσω της ψηφιακής ταυτότητας, UHNCR, 19 Ιουνίου 2018
«Η επέκταση της κάλυψης των συστημάτων ταυτότητας σε ολόκληρη τη χώρα». Και πάλι, η αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σέρνεται υπό το πρόσχημα της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν είναι φιλανθρωπική απέναντι στα ευάλωτα και εκτοπισμένα άτομα ή στις κοινότητες που τα φιλοξενούν. Τι Αυτό που περιγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι η εφαρμογή μιας ψηφιακής φυλακής όπως αυτή της Νιγηρίας: διασυνδεδεμένα smartphone, βιομετρικά στοιχεία, ψηφιακή ταυτότητα και τραπεζικός λογαριασμός, τα δεδομένα των οποίων συλλέγονται και αποθηκεύονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων.
Διαβάστε περισσότερα: Η ψηφιακή φυλακή της Νιγηρίας χτίστηκε και οι πύλες κλείνουν
Μέχρι το τέλος του 2018, περισσότεροι από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν βιομετρικά εγγεγραμμένοι στο σύστημα του ΟΗΕ σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι 8 στους 10 πρόσφυγες που καταγράφηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχαν βιομετρική ταυτότητα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρησιμοποιούσε ήδη βιομετρικά στοιχεία για τη γρήγορη και ακριβή επαλήθευση των προσφύγων κατά τη διανομή της βοήθειας σε 8 χώρες.
Επίσης, μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα δεδομένα περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων «φιλοξενούνταν με ασφάλεια» στο proGres v4, μία από τις βασικές ενότητες του EcoSystem Population Registration and Identity Management EcoSystem («PRIMES») της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μοναδικός στόχος του PRIMES είναι να παρέχει στους πρόσφυγες και άλλους βίαια εκτοπισμένους μια ψηφιακή ταυτότητα.
«Πιστεύουμε ότι οι σουίτες εφαρμογών PRIMES θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα ... Πιστεύουμε επίσης ότι σε ένα μέλλον όχι τόσο μακρινό, το PRIMES θα αποτελέσει τελικά το ενιαίο σημείο εισόδου για όλες τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των εταίρων και όλων των ατόμων που έχουν καταγραφεί», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τον Ιανουάριο του 2019.
Μπουρκίνα Φάσο, Εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα
Την ίδια στιγμή που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες άρχισε να αναπτύσσει τις ψηφιακές ταυτότητες για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, η Μπουρκίνα Φάσο έγινε το επίκεντρο της εκτόπισης και της ανθρωπιστικής κρίσης στο Κεντρικό Sahel. Το Κεντρικό Sahelείναι μια περιοχή στην Αφρική που περιλαμβάνει τις χώρες Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρα.
Η αδύναμη διακυβέρνηση, η χρόνια έλλειψη πόρων και οι βίαιοι μη κρατικοί δρώντες -πολλοί από τους οποίους συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα- συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το Κεντρικό Σαχέλ. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανασφάλειας στο Μάλι και τον Νίγηρα, η βία άρχισε να εξαπλώνεται στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο στα μέσα του 2018 - επηρεάζοντας και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.
Ενώ η μικρή χώρα μπορεί να είναι το νεότερο μέτωπο της σύγκρουσης στο Κεντρικό Σαχέλ, η Μπουρκίνα Φάσο έγινε γρήγορα το επίκεντρο των ταχέως επιδεινούμενων κρίσεων εκτοπισμού και ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.
Σήμερα [Μάιος 2021], μεταξύ του πληθυσμού της Μπουρκίνα Φάσο των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, η ανεξέλεγκτη ανασφάλεια έχει αφήσει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και έχει αναγκάσει 1,2 εκατομμύρια Burkinabés να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τις αρχές του 2020. Η Μπουρκίνα Φάσο φιλοξενεί επίσης σχεδόν 20.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την ευρύτερη περιοχή.
Φρικαλεότητες και εκτοπισμός στη Μπουρκίνα Φάσο, Refugees International, 5 Μαΐου 2021
Η παραπάνω έκθεση συντάχθηκε τον Μάιο του 2021. Κατά τους τελευταίους μήνες του ίδιου έτους, η ασφάλεια στη Μπουρκίνα Φάσο επιδεινώθηκε.
«Ο κρατικός έλεγχος εκτός των μεγάλων πόλεων έχει μειωθεί και οι τρομοκρατικές επιθέσεις από ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και τοπικούς ληστές αυξάνονται. Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση πέφτουν θύματα τρομοκρατών σε περιοχές στις οποίες κάποτε είχαν καταφύγει για ασφάλεια", έγραψε το VOA News τον Δεκέμβριο του 2021.
Εκείνη την εποχή, αναφερόταν ότι υπήρχαν 1,3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι. Και η κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, με τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια να αυξάνεται κατά 35% μεταξύ 2022 και 2023, από 3,5 εκατομμύρια σε σχεδόν 4,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι Burkinabés δεν κινδυνεύουν μόνο από τη βία και τον εκτοπισμό από το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και τους τοπικούς ληστές.
Την Πέμπτη αναφέρθηκε ότι στις 25 Φεβρουαρίου οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπουρκίνα Φάσο σκότωσαν 223 πολίτες, μεταξύ των οποίων βρέφη και πολλά παιδιά, σε επιθέσεις σε δύο χωριά που κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονταν με μαχητές. Σε δήλωσή της, η εκτελεστική διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τιράνα Χασάν δήλωσε ότι «η διεθνής βοήθεια είναι κρίσιμη για την υποστήριξη μιας αξιόπιστης έρευνας για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Το άλλοτε ειρηνικό έθνος έχει καταστραφεί από τη βία που έχει φέρει αντιμέτωπους τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την ομάδα Ισλαμικό Κράτος εναντίον των υποστηριζόμενων από το κράτος δυνάμεων. Και οι δύο πλευρές έχουν βάλει στο στόχαστρο αμάχους που βρέθηκαν στη μέση, εκτοπίζοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι παιδιά. Οι περισσότερες επιθέσεις μένουν ατιμώρητες και αδήλωτες σε ένα έθνος που διοικείται από μια καταπιεστική ηγεσία που φιμώνει τους αντιφρονούντες", αναφέρει το France24.
Το ρεπορτάζ του France24 συνεχίζει: «Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μπουρκίνα Φάσο από τότε που η τζιχαντιστική βία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και την ομάδα Ισλαμικό Κράτος έπληξε για πρώτη φορά το δυτικοαφρικανικό έθνος πριν από εννέα χρόνια, σύμφωνα με το Έργο Δεδομένων Τοποθεσίας και Γεγονότων Ένοπλων Συγκρούσεων [»ACLED«], ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Το ACLED συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες, τους δράστες, τις τοποθεσίες, τους θανάτους και τα είδη όλων των αναφερόμενων εκδηλώσεων πολιτικής βίας και διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα του θεωρούνται μία από τις πιο ολοκληρωμένες και αξιόπιστες πηγές δεδομένων για τις συγκρούσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και χρησιμοποιούνται ευρέως από οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Όπως και η ECOWAS, η ACLED χρησιμοποιεί επίσης «εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης και πρόβλεψης». Το εργαλείο πρόβλεψης, Conflict Alert System («CAST»), «προβλέπει γεγονότα πολιτικής βίας έως και έξι μήνες στο μέλλον για κάθε χώρα στον κόσμο».
Εάν τα βίαια γεγονότα μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια έως και έξι μήνες πριν, γιατί δεν μπορούν να τα προλάβουν;
Αντ' αυτού, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται και περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια, η Παγκόσμια Τράπεζα βρήκε την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση της Μπουρκίναμπέ για να επιταχύνει τις προσπάθειες της χώρας για την ψηφιακή δημόσια υποδομή («DPI»).
Η Ψηφιακή Δημόσια Υποδομή της Burkina Faso
Τον Μάρτιο του 2024, ανακοινώθηκε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Burkinabé για την επιτάχυνση των επιδιώξεων της χώρας στον τομέα των ψηφιακών υποδομών θα λάμβαναν χρηματοδοτική υποστήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα μέσω της Διεθνούς Αναπτυξιακής Ένωσης («IDA»).
Σύμφωνα με το Biometric Update, τα κεφάλαια, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, εγκρίθηκαν από το ίδρυμα του Bretton Woods νωρίτερα μέσα στο έτος και θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες και ψηφιακές δεξιότητες στη Μπουρκίνα Φάσο στο πλαίσιο ενός έργου με την ονομασία «Digital Acceleration Project».
Ο θεσμός του Bretton Woods αναφέρεται στις δύο οντότητες που δημιουργήθηκαν το 1944 σε μια διάσκεψη στο Bretton Woods, New Hampshire, ΗΠΑ: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο («ΔΝΤ») και η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης («IBRD»), η οποία αποτελεί μέρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι εξειδικευμένοι οργανισμοί του ΟΗΕ.
(Σχετικά - Μήπως η Ομάδα Μπίλντερμπεργκ ενορχήστρωσε την πετρελαϊκή κρίση του 1973; και Οργανισμοί που απαρτίζουν το Παγκόσμιο Κυβερνητικό Σύστημα του ΟΗΕ)
Με τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κυβέρνηση της Μπουρκίναμπε θα μπορέσει να επεκτείνει την ψηφιακή συνδεσιμότητα για την παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι υποβαθμισμένες κοινότητες, οι οποίες συχνά αποκόπτονται από την πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έγραψε το Biometric Update.
Σχολιάζοντας το έργο, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας Tounwendé Alain Sawadogo δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της ψηφιακής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της αστάθειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη Μπουρκίνα Φάσο, αυτό το βασικό έργο υποδομής αποσκοπεί στην αύξηση της πρόσβασης του πληθυσμού στην ευρυζωνική συνδεσιμότητα, ιδίως σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε κλιματικές διαταραχές και φιλοξενούν εκτοπισμένους».
Έτσι, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συλλέγει, διαχειρίζεται και αποθηκεύει βιομετρικά και ψηφιακά δεδομένα ταυτότητας των εκτοπισμένων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν και η Παγκόσμια Τράπεζα αυξάνει την ευρυζωνική συνδεσιμότητα στους ίδιους ανθρώπους.
Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιθανότατα τραυματισμένοι και δεν κατέχουν τίποτα άλλο εκτός από ό,τι μπόρεσαν να μεταφέρουν από τα σπίτια τους στην πλάτη τους, δεν δίνουν προτεραιότητα στα smartphones και την ευρυζωνική συνδεσιμότητα. Χρειάζονται τροφή, καθαρό νερό και στέγη. Το οποίο, όπως φαίνεται, βασίζεται στη χρήση μιας ψηφιακής ταυτότητας που εκδίδεται από τον ΟΗΕ.
Για να εξηγήσουμε γιατί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Παγκόσμια Τράπεζα δίνουν προτεραιότητα στις ψηφιακές ταυτότητες και τη συνδεσιμότητα, ζητάμε τη βοήθεια του Bill Gates.
Τον Ιανουάριο του 2023, η Μπουρκίνα Φάσο ήταν μεταξύ των 10 χωρών που εκτελούσαν διάφορα πιλοτικά προγράμματα για την ψηφιακή ταυτότητα χρησιμοποιώντας το MOSIP, αφού η χώρα υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την πλατφόρμα τον Δεκέμβριο του 2022. Το MOSIP είναι η Modular Open Source Identity Platform του Bill Gates, την οποία προσφέρει δωρεάν σε όλες τις χώρες, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εθνικά συστήματα ταυτότητας. «Η αρχική έμπνευση για το MOSIP ήταν το εθνικό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας της Ινδίας, το Aadhaar», υποστήριξε το Ίδρυμα Gates.
Σε ένα τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Shri Narendra Modi τον περασμένο μήνα, ο Gates παρουσίασε το όραμά του για την ψηφιακή δημόσια υποδομή και πώς οι ψηφιακές ταυτότητες εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο. Αφού ακούσαμε το σχέδιο του Γκέιτς, θα αφήσουμε στους αναγνώστες μας να αποφασίσουν αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο ΟΗΕ θέλει οι άνθρωποι στη Μπουρκίνα Φάσο, είτε είναι εκτοπισμένοι είτε όχι, να έχουν ψηφιακές ταυτότητες και ευρυζωνική συνδεσιμότητα.
Κόμμα Bharatiya Janata: Αποκλειστική επικοινωνία του πρωθυπουργού Shri Narendra Modi με τον Bill Gates, 29 Μαρτίου 2024
Περαιτέρω ανάγνωση:
Bill Gates is “inspired” by digital ID and smart farming projects in India
Digital IDs are being rolled out globally; from Europe to Ethiopia to Australia
Bill Gates and the UN impose their digital IDs on Sierra Leoneans
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση της Μπουρκίναμπέ έλαβε ώθηση από την Ιαπωνία για τις προσπάθειές της να διεξάγει βιομετρική εγγραφή ταυτότητας για ορισμένους εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα. Η υποστήριξη έχει τη μορφή ψηφιακού εξοπλισμού αξίας 153.000 δολαρίων, ανέφερε το We Are Tech Africa.
Ποιος ήταν ο λόγος που δόθηκε για την ενίσχυση της εγγραφής βιομετρικών ταυτοτήτων;
Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Μπουρκίνα Φάσο λέγεται ότι αυξάνεται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανασφάλειας στην περιοχή του Sahel. Ελπίζεται ότι η βιομετρική καταγραφή θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους δικαιούχους, αναφέρει το Biometric Update.
Πρωτοβουλία Έγκαιρης Προειδοποίησης του ΟΗΕ για Όλους
Αν και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης συνδέονται με την ψηφιακή δημόσια υποδομή του ΟΗΕ, υλοποιείται ταυτόχρονα, οπότε θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι. Έτσι, συμπεριλαμβάνουμε αυτή την ενότητα στο τέλος ως ίσως, ή ίσως όχι, ένα κομμάτι του παζλ, αλλά κάτι που θα πρέπει τουλάχιστον να παρακολουθούμε. Καταδεικνύει την επιθυμία του ΟΗΕ να προβλέψει και να ανταποκριθεί σε κρίσεις που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Αν αυτό σας φαίνεται καλή ιδέα, σας ζητάμε να ξαναδιαβάσετε την παραπάνω ενότητα με τίτλο «Βγάζοντας την παγκόσμια κυβέρνηση από τη σκιά» για να κατανοήσετε τα κίνητρα του ΟΗΕ πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.
Τον Μάρτιο του 2022 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Έγκαιρες Προειδοποιήσεις για Όλους» («EW4All»), με την οποία ζητείται κάθε άνθρωπος στη Γη να «προστατεύεται» από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μέχρι το 2027.
Η πρωτοβουλία έχει τέσσερις πυλώνες:
Πυλώνας 1: Γνώση του κινδύνου καταστροφών, ηγείται το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών («UNDRR»).
Πυλώνας 2: Ανίχνευση, παρατήρηση, παρακολούθηση, ανάλυση και πρόγνωση των κινδύνων, με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ («WMO»).
Πυλώνας 3: Διάδοση και επικοινωνία προειδοποιήσεων, υπό την ηγεσία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ («ITU»).
Πυλώνας 4: Ετοιμότητα για ανταπόκριση, ηγείται η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου («IFRC»).
Η ECOWAS αναλαμβάνει συγκεκριμένη δράση για να διασφαλίσει ότι η Δυτική Αφρική θα επιτύχει τον στόχο EW4All.
Τον Ιούνιο του 2023, η ECOWAS εγκαινίασε το νέο της Κέντρο Επιχειρήσεων Καταστροφών στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, το οποίο θα αποτελέσει επιχειρησιακή συνιστώσα του Αφρικανικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για Έγκαιρη Δράση σε Πολλαπλούς Κινδύνους («AMHEWAS»). Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων αποτελούν συστατικό στοιχείο της πρωτοβουλίας EW4All του ΟΗΕ.
Το AMHEWAS υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών («UNDP»), την UNDRR και το Ίδρυμα Ερευνών CIMA. Το AMHEWAS αναπτύχθηκε ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ως απάντηση σε «απειλές που σχετίζονται με το κλίμα», σύμφωνα με το UNDP.
Με το άνοιγμα του Κέντρου Επιχειρήσεων Καταστροφών της Αμπούτζα, υπάρχουν πλέον τέσσερις τέτοιες διασυνδεδεμένες αίθουσες καταστάσεων στην περιοχή της ECOWAS. Τα άλλα βρίσκονται στην Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στο Αφρικανικό Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών για την Ανάπτυξη στο Νιαμέι του Νίγηρα και στο Κέντρο Πρόβλεψης και Εφαρμογών της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη-Κλίματος στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Αμπούτζα δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των απειλών που σχετίζονται με το κλίμα, το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντιμετώπισης της ECOWAS («ECOWARN»), το οποίο εδρεύει επίσης στην Αμπούτζα, έχει σχεδιαστεί για την παροχή δεδομένων έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης για την υποστήριξη της πρόληψης και της διαχείρισης των συγκρούσεων στην περιοχή.
Η υλοποίηση του ECOWARN ξεκίνησε το 2003. Λειτουργεί από το Τμήμα Έγκαιρης Προειδοποίησης της ECOWAS και αποτελείται από δύο επιχειρησιακούς κλάδους- ο ένας είναι το Κέντρο Παρατήρησης και Παρακολούθησης με έδρα την Abuja.
Τον Οκτώβριο του 2023, η ECOWAS και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον εντοπισμό και την «προστασία» των προσφύγων, των απάτριδων και των εσωτερικά εκτοπισμένων («IDPs») στην περιοχή. Η πρωτοβουλία καλύπτει και τις 15 χώρες μέλη της ECOWAS.
Εκείνη τη στιγμή, υπήρχαν 6.976.470 βίαια εκτοπισμένοι από συγκρούσεις και βία και απάτριδες στην περιοχή της ECOWAS, συμπεριλαμβανομένων 6.352.346 εσωτερικά εκτοπισμένων και 624.124 προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Η Νιγηρία και η Μπουρκίνα Φάσο φιλοξένησαν τους υψηλότερους εκτοπισμένους πληθυσμούς με 3.578.996 και 2.062.534 άτομα αντίστοιχα.
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ECOWAS δήλωσε: «Για να προωθήσει τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης, η ECOWAS δημιούργησε ένα Κέντρο Παρακολούθησης, Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης με έδρα την Αμπούτζα, το οποίο εργάζεται για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού στην περιοχή. Το κέντρο αυτό συμβάλλει στη διασφάλιση της ορθής αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών ζητημάτων στην περιοχή της ECOWAS».
Στη συνέντευξη Τύπου δεν αναφέρεται πότε δημιουργήθηκε το «Κέντρο Παρατήρησης, Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης με έδρα την Αμπούτζα», αν και σε συνέντευξη του 2009 αναφέρεται ότι λειτουργούσε ήδη τότε. Επίσης, δεν μπόρεσε να βρεθεί καμία λεπτομέρεια σχετικά με το Τμήμα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Οι πληροφορίες είναι λιγοστές και το όλο σχέδιο φαίνεται να στερείται διαφάνειας και, ως εκ τούτου, λογοδοσίας. Δεν μπορέσαμε επίσης να διαπιστώσουμε τη σχέση, αν υπάρχει, μεταξύ του ECOWARN και του AMHEWAS, ενός κλάδου της πρωτοβουλίας EW4All του ΟΗΕ.
Ωστόσο, όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας, το Κέντρο Παρατήρησης, Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης θα επιτρέψει στην ECOWAS να παρακολουθεί τους εκτοπισμένους πληθυσμούς, να προβλέπει πιθανές απειλές και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και παρά το γεγονός ότι λειτουργεί για πάνω από δύο δεκαετίες, η ECOWAS ισχυρίζεται ότι «η συστηματοποιημένη προσέγγιση του ECOWARN στη συλλογή δεδομένων, την αξιολόγηση απειλών και την υποβολή εκθέσεων επιτρέπει την προληπτική λήψη αποφάσεων για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».
Αν τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αφορούν αυτούς που ασκούν βία, δεν είναι σαφές πώς η συλλογή δεδομένων επιτρέπει την προληπτική λήψη αποφάσεων για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Λαμβάνοντας υπόψη την προφανή αποτυχία τους να διατηρήσουν τη σταθερότητα μέχρι στιγμής, ίσως δεν συλλέγουν δεδομένα για τους δράστες.
Αλλά, αν η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Εθνών να αναπτύξουν την ψηφιακή δημόσια υποδομή τους είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, συλλέγουν δεδομένα για την παρακολούθηση των εκτοπισμένων ατόμων. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα επιτρέψουν, επομένως, περαιτέρω την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών - ιδίως αν τα βιομετρικά στοιχεία και οι ψηφιακές ταυτότητες των ευάλωτων πληθυσμών είναι τα δεδομένα που συλλέγονται.
Αν αυτό ισχύει, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η επιθυμία να παρακολουθούνται και να διαχειρίζονται ευάλωτοι άνθρωποι μέσω της ψηφιακής δημόσιας υποδομής του ΟΗΕ αποτελεί απειλή για τους πληθυσμούς στην περιοχή της ECOWAS - ειδικά αν υλοποιείται μέσω της βίαιης εκτόπισης ανθρώπων.
Γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστικό αν η παρακολούθηση και ο έλεγχος των ανθρώπων γίνεται ως απάντηση σε οτιδήποτε αποφασίσουν ότι αποτελεί «αναμενόμενη πιθανή απειλή». Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να «εκτρέφουν» πληθυσμούς μέσα και έξω από περιοχές κατά βούληση, με τους ανθρώπους να χάνουν ό,τι τους ανήκει στη διαδικασία, μέσω της χρήσης ψηφιακών ταυτοτήτων.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
***Δικτυογραφία:
Burkina Faso: UN is tracking and controlling refugees’ cash and relief aid using digital IDs – The Expose
https://expose-news.com/2024/04/26/burkina-faso-un-is-tracking-refugees-using-digital-ids/