Τι Ζημιά Θα Προκαλέσει το Εμβόλιο του Bill Gates Κατά του Μεθανίου στα Ζώα και στο Περιβάλλον;
Αγαπητοί αναγνώστες, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα άρθρα μου! Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβάνατε τον σύνδεσμο του άρθρου κατά την αναδημοσίευση, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα και σε άλλους να τα διαβάσουν στην πρωτογενή τους πηγή. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
Απόδοση στα ελληνικά: Απολλόδωρος - Rhoda Wilson | 5 Σεπτεμβρίου 2024
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Μια αμερικανική νεοφυής επιχείρηση, η ArkeaBio, δημιούργησε ένα πρωτότυπο εμβόλιο το οποίο, όπως ισχυρίζεται, μειώνει τις εκπομπές μεθανίου κατά 13% σε μια πρώτη δοκιμή με τη συμμετοχή 10 αγελάδων. Το εμβόλιο στοχεύει τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο στο πεπτικό σύστημα μιας αγελάδας.
«Όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, ένα απλό εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο», αναφέρει η ArkeaBio.
Οι θιασώτες του κλίματος επαινούν την εξέλιξη ως σημαντική, επειδή το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ υψηλότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Ωστόσο, η ίδια η διαδικασία που προσπαθούν να σταματήσουν -η παραγωγή μεθανίου από μεθανογόνους μικροοργανισμούς στο βιοκλίμα του εντέρου των ζώων- είναι επίσης οι ίδιοι μικροοργανισμοί και η ίδια διαδικασία που έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγει μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας - το μεθάνιο.
Ως συνήθως, οι λατρευτές της κλιματικής αλλαγής δεν βγάζουν νόημα. Ίσως επειδή είναι ο Bill Gates που υποστηρίζει το έργο και δεν έχει καμία σχέση με τον «μετριασμό της κλιματικής αλλαγής» και έχει να κάνει με τα εμβόλια. Πόσο ασφαλή είναι λοιπόν αυτά τα εμβόλια;
Η ArkeaBio είναι μια εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη που ιδρύθηκε το 2021 με κεφάλαια εκκίνησης από τον Bill Gates. Το εμβόλιό της κατά του μεθανίου στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από μηρυκαστικά ζώα όπως αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες.
Το εμβόλιο κατά του μεθανίου της ArkeaBio στοχεύει στους μικροοργανισμούς που παράγουν μεθάνιο, γνωστούς ως μεθανογόνους, στα στομάχια των μηρυκαστικών ζώων. Διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν αυτά τα μεθανογόνα.
«Μειώνοντας αυτόν τον μεθανογόνο πληθυσμό, το εμβόλιο μειώνει αποτελεσματικά το εντερικό μεθάνιο που απελευθερώνεται κατά την πεπτική διαδικασία της αγελάδας», έγραψε το Impakter.
Σε μια πρόσφατη δοκιμή, το εμβόλιο μείωσε τις εκπομπές μεθανίου κατά 13% σε 10 αγελάδες. Δεν είναι γνωστό πότε το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά. «Η λύση του εμβολίου της νεοσύστατης εταιρείας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία και την παραγωγικότητα των αγελάδων παραμένουν άγνωστες», δήλωσε το Impakter.
Σύμφωνα με την First Post, η ArkeaBio σχεδιάζει να διαθέσει το εμβόλιο στο εμπόριο εντός τριών ετών, έως το 2027.
Η εταιρεία άντλησε 26,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων, με επικεφαλής την Breakthrough Energy Ventures («BEV»), ένα ταμείο με επίκεντρο το κλίμα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Bill Gates.
Η BEV είχε χρηματοδοτήσει προηγουμένως τον γύρο εκκίνησης της ArkeaBio με 12 εκατομμύρια δολάρια. Τον Μάιο του 2024, η BEV ηγήθηκε του γύρου Σειράς Α και συμμετείχαν οι Grantham Foundation, AgriZeroNZ, Rabo Ventures, Overview Capital και The51 Food & AgTech Fund.
Ανακοινώνοντας τις νέες επενδύσεις στο εμβόλιο κατά του μεθανίου, ο Chris Rivest, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ArkeaBio και εταίρος της BEV, δήλωσε: «Η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τον γεωργικό τομέα είναι μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις στη σημερινή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».
Προσθέτοντας: «Η προσέγγιση της ArkeaBio με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών εμβολίων θα δημιουργήσει αποτελεσματικές και μαζικά επεκτάσιμες λύσεις για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αφήνοντάς την σε θέση να επαναπροσδιορίσει το γεωργικό τοπίο τα επόμενα χρόνια».
Το οποίο ακούγεται περισσότερο σαν απειλή.
Τι Είναι τα Μεθανογόνα;
Τα μεθανογόνα είναι αναερόβια archaea (αρχαία), μικροοργανισμοί που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα χωρίς οξυγόνο. Χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να παράγουν μεθάνιο (CH4) ως υποπροϊόν του ενεργειακού μεταβολισμού τους.
Τα μεθανογόνα απαντώνται μόνο σε περιβάλλοντα χωρίς οξυγόνο. Εξαρτώνται από απλές ενώσεις για τη διατροφή τους και έχουν αργό ρυθμό ανάπτυξης. Κανένα γνωστό μεθανογόνο δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να παράγει μεθάνιο. Μετατρέπουν απλά υποστρώματα σε μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως μεθανογένεση, το τελευταίο στάδιο της ανοξικής αποικοδόμησης των οργανικών ουσιών.
Τα μεθανογόνα είναι αναερόβια αρχαία που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο άνθρακα και ενέργειας μέσω της μεθανογένεσης, μιας αναερόβιας αναπνοής που παράγει μεθάνιο από απλά υποστρώματα όπως H2 [αέριο υδρογόνο] και CO2, φορμικό, οξικό και μεθυλιωμένες ενώσεις.
Σε αυτά τα αναερόβια ενδιαιτήματα, διάφοροι μικροοργανισμοί αποικοδομούν την οργανική ύλη για να παράγουν H2, CO2 και οξικό άλας. Ελλείψει θειικών αλάτων, οξειδωμένων μετάλλων και νιτρωδών, τα μεθανογόνα καταναλώνουν αυτά τα υποστρώματα, συμβάλλοντας με δύο διαφορετικούς τρόπους στην αναερόβια τροφική αλυσίδα. Πρώτον, τα μεθανογόνα καταλύουν το τελευταίο στάδιο της ανοξικής αποικοδόμησης των οργανικών ουσιών, παράγοντας μεθάνιο, το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Δεύτερον, διατηρώντας μια εξαιρετικά χαμηλή μερική πίεση Η2, διατηρούν τις ζυμωτικές οδούς ενεργειακά ευνοϊκές (Hedderich and Whitman, 2006).
Μεθανογόνα, Science Direct
Η ανοξική αποικοδόμηση αναφέρεται στη διαδικασία διάσπασης της οργανικής ύλης απουσία μοριακού οξυγόνου, αλλά με την παρουσία οξειδωμένων ειδών αζώτου, όπως νιτρικά ή νιτρώδη. Πρόκειται για μια ελεγχόμενη διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων.
Η μεθανογένεση είναι επίσης το τελικό στάδιο στην αναερόβια τροφική αλυσίδα. Η αναερόβια τροφική αλυσίδα διαφέρει από την ανοξική αποικοδόμηση στο ότι είναι μια φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε περιβάλλοντα χωρίς ελεύθερο μοριακό οξυγόνο και νιτρικά ιόντα.
Σύμφωνα με το Flanders Health, «το μεθάνιο είναι η πιο αναγωγική οργανική ένωση. Η παραγωγή του μεθανίου είναι το τελικό στάδιο της αναερόβιας τροφικής αλυσίδας. Τα βακτήρια που σχηματίζουν μεθάνιο είναι υπεύθυνα για αυτό το βήμα και, ως εκ τούτου, έχουν κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της αναερόβιας τροφικής αλυσίδας».
Η αναερόβια τροφική αλυσίδα, ή αναερόβια χώνευση, περιλαμβάνει μια αλληλουχία μικροβιακών διεργασιών όπου μια ομάδα μικροοργανισμών αποικοδομεί υποστρώματα, παράγοντας ενώσεις που στη συνέχεια αξιοποιούνται από μια άλλη ομάδα μικροοργανισμών. Αυτή η αλυσιδωτή διαδικασία επιτρέπει την αποτελεσματική αποικοδόμηση σύνθετης οργανικής ύλης.
Τα στάδια της διαδικασίας της αναερόβιας τροφικής αλυσίδας είναι τα εξής:
Υδρόλυση: Οι πρωτογενείς αποικοδομητές διασπούν την πολύπλοκη οργανική ύλη σε απλούστερες ενώσεις.
Ζύμωση: Τα υδρολυτικά βακτήρια μετατρέπουν αυτές τις ενώσεις σε μονομερή όπως τα σάκχαρα.
Οξεογένεση: Μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια οξείδωσης προπιονικού οξέος και τα συντροφικά βακτήρια οξείδωσης βουτυρικού οξέος αποικοδομούν αυτά τα μονομερή σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας («SCFAs») όπως το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ.
Μεθανογένεση: Τα μεθανογόνα μετατρέπουν τα SCFAs σε μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Τα μεθανογόνα δεν βρίσκονται μόνο στο έντερο των μηρυκαστικών, αλλά είναι ευρέως διαδεδομένα και μπορούν να βρεθούν σε διάφορα αναερόβια περιβάλλοντα, όπως βάλτους, έλη, θερμές πηγές, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αναερόβια περιβάλλοντα με ακραία αλατότητα, θερμοκρασία και pH.
Εάν ο Bill Gates εμβολίαζε τις αγελάδες και άλλα ζώα για να σκοτώσει αυτούς τους βραδέως αναπτυσσόμενους μικροοργανισμούς, ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις εάν το εμβόλιο διαχέονταν στο περιβάλλον; Γιατί οι θιασώτες της λατρείας της κλιματικής αλλαγής δεν ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εμβολίων τους κατά του μεθανίου;
Τι Επιπτώσεις θα έχει η Θανάτωση των Βακτηρίων του Εντέρου στις Αγελάδες;
Στο πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών, όπως οι αγελάδες, τα μεθανογόνα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση της φυτικής ύλης. Έχουν μια συμβιωτική σχέση με άλλα μικρόβια στον πυρετό, όπως βακτήρια και πρωτόζωα. Συνεργάζονται για τη διάσπαση σύνθετου φυτικού υλικού, απελευθερώνοντας πτητικά λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις που απορροφώνται από την αγελάδα.
Ο πεπτικός σωλήνας των μηρυκαστικών αποτελείται από τέσσερα κύρια μέρη: τον πυρετό, το δικτυωτό σύστημα, το ομαστικό σύστημα και το κοιλιακό σύστημα.
Η πλειονότητα των αναερόβιων μικροβίων που υποβοηθούν τη διάσπαση της κυτταρίνης καταλαμβάνουν το λούκι και ξεκινούν τη διαδικασία της ζύμωσης. Το ζώο απορροφά τα λιπαρά οξέα, τις βιταμίνες και το θρεπτικό περιεχόμενο κατά τη μετάβαση της μερικώς χωνεμένης τροφής από τον πυρετό στο ωομάστο. Αυτό μειώνει το επίπεδο του pH και ξεκινά την απελευθέρωση ενζύμων για την περαιτέρω διάσπαση της τροφής, η οποία αργότερα περνάει στο κοιλιακό για να απορροφήσει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά πριν από την απέκκριση.
Μεθανογόνα στον πεπτικό σωλήνα των μηρυκαστικών, HandWiki via EncycloReader
Το μικροβίωμα του κόλουρου, συμπεριλαμβανομένων των μεθανογόνων, χαρακτηρίζεται από υψηλή ποικιλομορφία και λεπτή ισορροπία. Εάν τα μεθανογόνα στο έντερο μιας αγελάδας θανατωθούν, αυτό θα μεταβάλει σημαντικά τη διαδικασία ζύμωσης του κόλουρου και θα επηρεάσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και την πέψη, καθώς θα οδηγήσει σε αλλαγές στη δυναμική του πληθυσμού άλλων μικροοργανισμών στον κόλουρο.
Το τροποποιημένο οικοσύστημα του κόλουρου και τα πρότυπα ζύμωσης θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία της αγελάδας. Μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, αλλαγές στη σίτιση και την πέψη, και μια αυξημένη παραγωγή άλλων αερίων, όπως υδρογόνο (H2) ή CO2, θα μπορούσε να επηρεάσει το pH του κόλουρου και την ευζωία των ζώων. Επιπλέον, οι αλλαγές στην ισορροπία των ωφέλιμων και των δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών θα επηρεάσουν την υγεία μιας αγελάδας. Για παράδειγμα, τα πρωτόζωα, τα οποία είναι ευαίσθητα στην παρουσία μεθανογόνων, ενδέχεται να ευδοκιμήσουν.
Το 2017 δημοσιεύθηκε μια ανασκόπηση που παρέχει μια σύντομη επισκόπηση των μεθανογόνων του πυρετού και μια αξιολόγηση των περισσότερων αντιμεθανογόνων ενώσεων και ουσιών. Η δημοσίευση ανέφερε: «Η μελέτη αυτή είναι μια πολύ σημαντική έρευνα για την αντιμετώπιση της βλεννογονικής δυσλειτουργίας των μεντενεργών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων:
Προηγούμενες έρευνες συνέβαλαν στην επίτευξη μιας καλής κατανόησης και εκτίμησης της ποικιλίας των μεθανογόνων του πυρετού γενικά. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεμονωμένων ζώων είναι πανταχού παρούσες και το υπόβαθρο αυτής της ποικιλομορφίας είναι ελάχιστα κατανοητό.
Η σχέση μεταξύ της απόδοσης των ζώων και της ποικιλότητας/δυναμικής του πληθυσμού πρέπει επίσης να προσδιοριστεί και να διευκρινιστεί.
Επιπλέον, τα μεθανογόνα που σχετίζονται με πρωτόζωα και μύκητες εξακολουθούν να είναι ασύλληπτα, το ίδιο και η συμβιωτική τους σχέση με αυτές τις δύο ομάδες ευκαρυωτών και φάγων. Επιπλέον, είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό οι φάγοι, τόσο οι βακτηριακοί όσο και οι αρχαιοί, επηρεάζουν τη δυναμική των πληθυσμών των βακτηρίων του πυρετού και των μεθανογόνων και συνεπώς την εκπομπή CH4.
Patra A, Park T, Kim M, Yu Z. Rumen methanogens and mitigation of methane emission by anti-methanogenic compounds and substances. J Anim Sci Biotechnol. 2017 Jan 26;8:13. doi: 10.1186/s40104-017-0145-9. PMID: 28149512; PMCID: PMC5270371.
Δεν φαίνεται να έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις στην υγεία των βοοειδών όταν επιβάλλουν μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου μέσω εμβολίων κατά του μεθανίου.
Ωστόσο, έχουν γίνει περισσότερες έρευνες σχετικά με το ανθρώπινο εντερικό βιόκοσμο.
Γνωρίζουμε ότι το εντερικό μας βιόμορφο ή εντερικό μικροβίωμα - μια πολύπλοκη κοινότητα μικροοργανισμών που περιλαμβάνει βακτήρια, αρχαία, μύκητες και ιούς - διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας υγεία, προλαμβάνοντας ασθένειες, ρυθμίζοντας τις ανοσολογικές αντιδράσεις, επηρεάζοντας τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά μας, επηρεάζοντας το νευρικό και το ενδοκρινικό μας σύστημα, και παίζοντας ακόμη και ρόλο στη νοημοσύνη μας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι η ανισορροπία του φυσιολογικού μικροβιόκοσμου του εντέρου, ή η δυσβίωση, έχει συνδεθεί άμεσα με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, του καρδιαγγειακού κινδύνου, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, της ευερέθιστης νόσου του εντέρου («IBD»), του διαβήτη τύπου 2 και της ατοπίας.
Άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται έμμεσα με τη δυσβίωση του εντέρου περιλαμβάνουν:
Αυτό συμβαίνει επιπλέον των κοινών συμπτωμάτων της δυσβίωση του εντέρου, όπως μετεωρισμός, φουσκωμένο στομάχι, κακή πέψη, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Επισημαίνοντας τη σημασία των μεθανογόνων στο εντερικό μας βιόκοσμο, μια εργασία του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Microbial Ecology ανέφερε: «Οποιαδήποτε δυσβίωση που επηρεάζει τα μεθανογόνα μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία. Έτσι, η παρακολούθηση των μεθανογόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης της δυσβολίας».
Τα συστατικά ή οι λεπτομέρειες των μεθόδων δράσης του εμβολίου της ArkeaBio δεν έχουν αποκαλυφθεί. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν επέφερε αποτελέσματα σχετικά με συγκεκριμένες μελέτες ή δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για το εμβόλιο της ArkeaBio κατά των μεθανογόνων για την αξιολόγηση της πιθανής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στα ζώα.
Σε αυτό το σημείο, μας θυμίζει μια απειλή που είχε εκτοξεύσει ο Gates πέρυσι. Μπορείτε είτε να “φτιάξετε” τις αγελάδες για να σταματήσουν τις εκπομπές τους, είτε να φτιάξετε βόειο κρέας χωρίς την αγελάδα, είπε. Δεν περιέγραψε λεπτομερώς πώς σκόπευε να «φτιάξει τις αγελάδες», ούτε ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια να το κάνει.
Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε μια ανασκόπηση του 2020 με τίτλο: «Are Vaccines the Solution for Methane Emissions from Ruminants?» (Είναι τα εμβόλια η λύση για τις εκπομπές μεθανίου από τα μηρυκαστικά;), η οποία αξιολόγησε τις διάφορες «υποσχόμενες» στρατηγικές εμβολίων - καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι περίπλοκο να αξιολογηθεί η πραγματική αποτελεσματικότητα» των εμβολίων κατά του μεθανίου - αλλά δεν αξιολόγησε την ασφάλεια των εμβολίων, ούτε τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή τις βλάβες που προκαλούνται στα ζώα από αυτά.
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο επέστρεψε επίσης δύο ειδησεογραφικά άρθρα του Μαΐου (Axios και Bloomberg) που δημοσιοποιούσαν τη χρηματοδότηση της Arkeabio για την ανάπτυξη εμβολίων. Τα άρθρα επικεντρώθηκαν στα πιθανά οφέλη από τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από την κτηνοτροφία στο πλαίσιο της «κλιματικής αλλαγής», αλλά δεν τόλμησαν να αναφερθούν σε θέματα ασφάλειας ή να δείξουν οποιαδήποτε ανησυχία για βλάβη στα ζώα.
Γιατί οι θιασώτες της κλιματικής αλλαγής πιστεύουν ότι οι αγελάδες δεν θα υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα υγείας από τη δυσβίωση του εντέρου που προκαλούν τα εμβόλια κατά του μεθανίου; Γιατί αγνοούν εντελώς τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία των ζώων;
Η Υποκρισία της Λατρείας της Κλιματικής Αλλαγής
Πέρυσι δημοσιεύσαμε ένα άρθρο του Pat Cummins, βετεράνου της ιρλανδικής γαλακτοβιομηχανίας, που εξηγούσε ότι το βιογενές μεθάνιο έχει μικρή διάρκεια ζωής και αποτελεί μέρος του φυσικού κύκλου του άνθρακα. Ο Cummins είπε:
Τα [εταιρικά] μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν συστηματικά τις αγελάδες να διοχετεύουν επιπλέον μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι σαν να λέμε ότι κάθε βροχή που πέφτει είναι νέο νερό και προσθέτει στον όγκο του νερού στη θάλασσα και ότι με τον καιρό θα πνιγούμε όλοι.
Το μεθάνιο των μηρυκαστικών ζώων είναι σχεδόν άσχετο ως αέριο του θερμοκηπίου. Καμία αγελάδα, πρόβατο ή κατσίκα δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει άνθρακα από το τίποτα. Το μεθάνιο από τα βοοειδή είναι μέρος του βιογενούς κύκλου του άνθρακα που υπάρχει από την αρχή της ζωής.
Δεν θα έπρεπε να δαιμονοποιούμε τις αγελάδες για το ρέψιμο και τις κλανιές- θα έπρεπε να τις ευχαριστούμε, The Exposé, 2 Ιουνίου 2023
Ωστόσο, εκτός από την παραπληροφόρηση και τα ψέματα που διαδίδει η λατρεία της κλιματικής αλλαγής σχετικά με το μεθάνιο, οι πιθανές εφαρμογές των μεθανογόνων - που θα περίμενε κανείς ότι οι θιασώτες της λατρείας της κλιματικής αλλαγής θα καίγονταν να εφαρμόσουν - δείχνουν την υποκρισία τους. Σε αυτή την επίδειξη υποκρισίας θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτή την ενότητα.
Το κύριο τελικό προϊόν των μεθανογόνων είναι το βιοαέριο. Έτσι, τα μεθανογόνα έχουν πιθανή εφαρμογή στην παραγωγή βιοαερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
Μια άλλη πιθανή εφαρμογή για τα μεθανογόνα είναι η ηλεκτρομεθανογένεση, μια μορφή παραγωγής ηλεκτροκαυσίμων, όπου το μεθάνιο παράγεται με άμεση βιολογική μετατροπή ηλεκτρικού ρεύματος και διοξειδίου του άνθρακα. Το παραγόμενο μεθάνιο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.
Μια εργασία του 2018 διερεύνησε τις πιθανές εφαρμογές των μεθανογόνων σε βιοτεχνολογικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρομεθανογένεσης:
Δεδομένου ότι οι ορυκτές πηγές για καύσιμα και χημικά προϊόντα πλατφόρμας θα περιοριστούν στο εγγύς μέλλον, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν νέες ιδέες για την παροχή ενέργειας και την παραγωγή βασικών αντιδραστηρίων για τη χημική βιομηχανία.
Μια εναλλακτική λύση για το αργό πετρέλαιο και το ορυκτό φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι η βιολογική μετατροπή του CO2 ή μικρών οργανικών μορίων σε μεθάνιο μέσω μεθανογόνων αρχαίων. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή από τις εγκαταστάσεις βιοαερίου, αλλά πρόσφατα αποκτήθηκαν νέες γνώσεις σχετικά με τον μεταβολισμό της μεθανογένεσης, τεχνικές βελτιστοποιήσεις και νέοι τεχνολογικοί συνδυασμοί, οι οποίοι θα επέτρεπαν την υπέρβαση της απλής μετατροπής της βιομάζας.
Στις μονάδες βιοαερίου έχουν γίνει βήματα για την αύξηση της απόδοσης και της καθαρότητας του βιοαερίου, όπως η προσθήκη υδρογόνου ή μεταλλικών κόκκων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση ηλεκτροδίων οδήγησε στην ανάπτυξη της μικροβιακής ηλεκτροσύνθεσης (MES). Η ιδέα πίσω από αυτή την τεχνική είναι η χρήση CO2 και ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή μεθανίου μέσω του μικροβιακού μεταβολισμού.
Enzmann F, Mayer F, Rother M, Holtmann D. Methanogens: βιοχημικό υπόβαθρο και βιοτεχνολογικές εφαρμογές. AMB Express. 2018 Jan 4;8(1):1. doi: 10.1186/s13568-017-0531-x. PMID: 29302756; PMCID: PMC5754280.
Η ιδέα της μικροβιακής ηλεκτροσύνθεσης ή ηλεκτρομεθανογένεσης δεν είναι νέα. Δέκα χρόνια πριν από τη δημοσίευση της εργασίας των Enzmann et al, μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο American Chemical Society Publications το 2009 σημείωνε ότι εκτός από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η ηλεκτρομεθανογένεση μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη μέθοδος για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Για τους θιασώτες της κλιματικής αλλαγής, η ηλεκτρομεθανογένεση φαίνεται να προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα και ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας την πολύτιμη μέθοδο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Μια περίληψη τεχνητής νοημοσύνης («AI») (χρησιμοποιώντας το Bing Copilot) της ιστοσελίδας της Wikipedia για τη διαδικασία αναφέρει:
Η ηλεκτρομεθανογένεση είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) λόγω πολλών βασικών πλεονεκτημάτων:
1. Δέσμευση και μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα: Η διαδικασία αυτή μετατρέπει άμεσα το CO₂ σε μεθάνιο (CH₄) χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα και μικροοργανισμούς. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο συλλαμβάνεται το CO₂ αλλά και παράγεται μεθάνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανανεώσιμο βιοκαύσιμο.
2. Αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας: Το παραγόμενο μεθάνιο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, παρέχοντας έναν τρόπο αποθήκευσης της πλεονάζουσας ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται από πηγές όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια.
3. Καθαρισμός του αέρα: Με τη δέσμευση του CO₂, η ηλεκτρομεθανογένεση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στον καθαρισμό του αέρα και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
4. Βιώσιμη και αποδοτική: Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί τη μικροβιακή ηλεκτροσύνθεση, η οποία είναι ένας βιώσιμος και αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής μεθανίου. Χρησιμοποιεί βιοκαθόδους, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονται από φθηνά υλικά όπως ο άνθρακας ή ο γραφίτης.
Συνολικά, η ηλεκτρομεθανογένεση προσφέρει ένα διπλό όφελος, καθώς μειώνει τις εκπομπές CO₂ και παράγει μια χρήσιμη πηγή ενέργειας, καθιστώντας την πολύτιμη τεχνολογία στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, σχεδιάζουν να εμβολιάσουν τα ζώα για να σκοτώσουν τα μεθανογόνα που δεσμεύουν το CO2 και παράγουν το μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
Οι κλόουν της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν ιδέα τι κάνουν.
Στο άκουσμα για το εμβόλιο της ArkeaBio κατά του μεθανίου, ο Justin Tupper, πρόεδρος της Ένωσης Βουτρόφων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ρέψεις των αγελάδων είναι σημαντικός παράγοντας των αερίων του θερμοκηπίου και χαρακτήρισε την ιδέα του εμβολιασμού των βοοειδών για τη μείωση του μεθανίου «γελοία». Συμφωνούμε.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο και αν θέλετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
What harm will Bill Gates’ anti-methane vaccine cause to animals and the environment? – The Expose
https://expose-news.com/2024/09/05/harms-bill-gates-anti-methane-vaccine/