Ο ΟΗΕ και ο Bill Gates Εγκαινιάζουν Τα Παγκόσμια Σχέδια Ψηφιακής Υποδομής "50in5"
Μετάφραση: Απολλόδωρος
16 Νοεμβρίου 2023 | Kit Knightly | Διαβάστε το εδώ
Την περασμένη εβδομάδα το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε επίσημα τη νέα του πρωτοβουλία για την προώθηση των "Ψηφιακών Δημόσιων Υποδομών" (DPI) σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα "50in5" - το λεγόμενο "50in5" επειδή στοχεύει στην εισαγωγή της DPI σε πενήντα χώρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια - ξεκίνησε με μια εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά στις 8 Νοεμβρίου.
Για όσους από εσάς δεν είστε σίγουροι για το τι είναι η "Ψηφιακή Δημόσια Υποδομή", ο ιστότοπος 50in5 είναι αρκετά σαφής:
“Ψηφιακή δημόσια υποδομή (DPI) - η οποία αναφέρεται σε ένα ασφαλές και διαλειτουργικό δίκτυο στοιχείων που περιλαμβάνει ψηφιακές πληρωμές, συστήματα ταυτότητας και ανταλλαγής δεδομένων.
Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εκεί, για όποιον έχει δώσει έστω και την παραμικρή προσοχή. Τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας και ψηφιακών πληρωμών είναι αυτονόητα (και τα έχουμε καλύψει στο παρελθόν). Τα "Συστήματα ανταλλαγής δεδομένων" ουσιαστικά σημαίνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα μοιράζονται ταυτότητες και οικονομικά αρχεία των πολιτών διασυνοριακά με άλλα έθνη, ή και με παγκόσμιες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η λέξη-κλειδί είναι "διαλειτουργικά".
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η "παγκόσμια κυβέρνηση" δεν θα είναι ένα ενιαίο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μια βάση δεδομένων ταυτότητας ή ένα ψηφιακό νόμισμα - αλλά δεκάδες θεωρητικά ξεχωριστά συστήματα, όλα προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να είναι πλήρως "διαλειτουργικά".
Εκτός από έργο του UNDP, της UNICEF και της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, το 50in5 χρηματοδοτείται από διάφορες παγκοσμιοποιητικές ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και (έμμεσα μέσω μιας ΜΚΟ που ονομάζεται “Co-Develop”) το Ίδρυμα Rockefeller.
Οι έντεκα χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής είναι το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Εσθονία, η Αιθιοπία, η Γουατεμάλα, η Μολδαβία, η Νορβηγία, η Σενεγάλη, η Σιέρα Λεόνε, η Σιγκαπούρη, η Σρι Λάνκα και το Τόγκο. Μια προσεκτική διασπορά από κάθε ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κόσμου.
Είναι ένας κατάλογος που αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει μέλη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των BRICS. Ενδιαφέρουσες συνέπειες για την υποτιθέμενη "πολυπολικότητα" εκεί.
Σε σχετικές ειδήσεις, την ίδια ακριβώς ημέρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα 50in5, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας (eID).
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου [η έμφαση προστέθηκε]:
“Ο αναθεωρημένος κανονισμός αποτελεί μια σαφή αλλαγή παραδείγματος για την ψηφιακή ταυτότητα στην Ευρώπη με στόχο την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ανθρώπων και των επιχειρήσεων σε ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτρονική ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ψηφιακά πορτοφόλια που θα μπορούν να συνδέουν τις εθνικές ψηφιακές ταυτότητές τους με αποδείξεις άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικός λογαριασμός). Οι πολίτες θα μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα από το ψηφιακό τους πορτοφόλι με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο.
Αυτό έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην "επόμενη φάση" των σχεδίων της για το ψηφιακό ευρώ αυτόν τον μήνα. Το ψηφιακό ευρώ θα παρέχει - σύμφωνα με την πρώην εκπρόσωπο του ΔΝΤ (και προφανώς τρελή με την αριθμολογία) Κριστίν Λαγκάρντ - κάποιο "περιορισμένο έλεγχο" στις δαπάνες των πολιτών.
Η Ινδία, ένα άλλο έθνος των BRICS, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του DPI, και τώρα εμφανίζονται άρθρα σε έντυπα όπως το Forbes, που υποστηρίζουν ότι "η Ινδία έχει ψηφιακή υποδομή, η Αμερική χρειάζεται μία".
Την ίδια στιγμή, η Κίνα κάνει βήματα προς τον τερματισμό της διαδικτυακής ανωνυμίας, ενώ δυτικοί πολιτικοί όπως η Nikki Haley λένε ότι θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο.
Καθώς ο κόσμος επικεντρώνεται στη Χαμάς και το Ισραήλ, η φάση της παγκόσμιας αναδιοργάνωσης της Μεγάλης Επανεκκίνησης συνεχίζει αθόρυβα τη δουλειά της. Χτίζει ένα δίχτυ και περιμένει να το σφίξει.
---Δικτυογραφία :
UN & Bill Gates Launch “50in5” Global Digital Infrastructure Plans – OffGuardian
https://off-guardian.org/2023/11/16/un-bill-gates-launch-50in5-global-digital-infrastructure-plans/