Ποιος Μας Λέει Ποιο Επίπεδο έκθεσης στα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ -ΕΜΦ) είναι Ασφαλές Και Μπορούμε Να Τους Εμπιστευτούμε;
Κάθε ζωικό είδος σε αυτόν τον πλανήτη, από τα πιο μικροσκοπικά έντομα μέχρι τους πιο ισχυρούς ελέφαντες, υποφέρει κάτω από το βάρος των ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Μετάφραση: Απολλόδωρος
11 Ιουνίου 2024 | World Council for Health | Διαβάστε το εδώ
Μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Γράφει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Υγεία και επικεφαλής του τομέα Υγείας και Επιστήμης Christof Plothe DO.
Το σώμα μας δεν είναι απλώς σάρκα και οστά, αλλά περίπλοκα δίκτυα βιοηλεκτρικής ενέργειας που χορεύουν και διαπλέκονται με τον ίδιο τον ιστό της ίδιας της φύσης. Οι φυσικές ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες πάλλονται και δονούνται παντού γύρω μας. Σαν αόρατα νήματα που μας συνδέουν με τον κόσμο, αυτές οι συχνότητες διαμορφώνουν κάθε μας κίνηση και επηρεάζουν τους μηχανισμούς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας ύπαρξης.
Σκεφτείτε το σαν μια μεγάλη, βιοηλεκτρική συμφωνία, μέρος της οποίας είμαστε εμείς. Μόνο που τώρα έχει προστεθεί μια νέα, τρανταχτή συλλογή συχνοτήτων, που πνίγει την αρμονία της μουσικής της φύσης, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε εισάγει ανθρωπογενή παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και συχνότητες (ΗΜΠ) που είναι εκατομμύρια φορές ισχυρότερες από τις δυνάμεις που ελέγχουν τη φύση.
Η ζημιά που προκαλούν αυτά τα ΗΜΠ είναι τόσο βαθιά και διάχυτη που είναι συντριπτική. Κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη, από τα μικρότερα έντομα μέχρι τους ισχυρότερους ελέφαντες, υποφέρει κάτω από το βάρος αυτών των ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα στοιχεία για την καταστροφική τους δύναμη εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1960 και τότε οι επιστημονικοί σύμβουλοι συνέστησαν να μην εισαχθούν τα ΗΜΠ. Έκτοτε, τα στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τι προκαλούν τα τεχνητά ΗΜΠ στους ανθρώπους και τα ζώα;
Γνωρίζουμε πλέον ότι τα ΗΜΠ μπορούν να προκαλέσουν νευροσυμπεριφορικές διαταραχές, διαταραχές του ύπνου, κόπωση και συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, άγχος και κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε όλα σχεδόν τα οργανικά συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του μικροβιώματός μας. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητά μας, και αν αυτό δεν ήταν αρκετό, έχουν συνδεθεί ακόμη και με τον καρκίνο.
Η πιο εκτεταμένη μελέτη παγκοσμίως (κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων), του National Toxicology Program (Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας) δείχνει μια στατιστικά σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου και της καρδιάς σε ζώα που εκτίθενται σε ΗΜΠ κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές ICNIRP που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες (περισσότερα για το ICNIRP σε λίγο). Ο εγκέφαλος, σε όλη την ευαίσθητη πολυπλοκότητά του, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην ακτινοβολία που εξαπολύεται από αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών εκθέσεων που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους καταδεικνύει πλέον βλάβες στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ERS, 2024). Επίσης:
Περίπου 93 από τις 100 μελέτες αποδεικνύουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες και οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή.
Σε άρθρο με τίτλο "Planetary electromagnetic pollution: it is time to assess its impact", που δημοσιεύθηκε στο The Lancet (Δεκέμβριος 2018), επιστήμονες από την αυστραλιανή ερευνητική ομάδα ORSAA αναφέρουν ότι από 2266 μελέτες σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όχι λιγότερο από το 68% διαπίστωσαν "σημαντικές βιολογικές επιδράσεις ή επιπτώσεις στην υγεία".
Το 2012, 29 ανεξάρτητοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας παγκοσμίως προειδοποίησαν σε μια επικαιροποίηση της έκθεσης Bio Initiative 2007 για "πιθανούς κινδύνους από τις ασύρματες τεχνολογίες και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία".
Το 2017, περισσότεροι από 200 γιατροί και επιστήμονες από διάφορες χώρες εγκαινίασαν τη λεγόμενη Έκκληση 5G, η οποία έκτοτε έχει λάβει περισσότερες εγκρίσεις και η δήλωση αποστολής της οποίας ξεκινά με την απαίτηση μορατόριουμ στην ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς, 5G, για τις τηλεπικοινωνίες έως ότου διερευνηθούν διεξοδικά οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.
Πόσο ΗΜΠ είναι υπερβολικό; Εξαρτάται από το ποιον ρωτάτε...
Ποιο είναι το ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε ΗΜΠ; Οι περισσότεροι ρυθμιστικοί φορείς υγείας και οι κυβερνήσεις προσβλέπουν στη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) για καθοδήγηση εδώ. Ακόμα κι έτσι, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στο τι θεωρούν οι επιμέρους χώρες ως αποδεκτό επίπεδο έκθεσης σε ΗΜΠ (βλ. γράφημα παρακάτω).
Σημειώστε τι συνιστούν ανεξάρτητοι ερευνητές με βάση τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει. Οι βιολόγοι των κτιρίων, για παράδειγμα, συνιστούν να παραμείνουν κάτω από 10 μW/m2 και θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητικό αν τα επίπεδα φτάσουν τα 1.000 μW/m2. Η σύσταση της έκθεσης Bio Initiative Report για "μη παρατηρήσιμες επιπτώσεις" είναι 3-6 μW/m2. Πριν εξετάσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP, λάβετε υπόψη σας τα εξής:
Πάνω από 24.000 μW/m2, ανοίγει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός.
Πάνω από 2.000 μW/m2, υπάρχει διπλάσια αύξηση της λευχαιμίας στα παιδιά.
Μετά από έκθεση στο ισοδύναμο μιας τηλεφωνικής κλήσης, υπάρχει εξαπλάσια αύξηση σε σπασίματα χρωμοσωμάτων. Αυτό δείχνει ότι οι γονοτοξικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προκαλούνται μέσω μιας μη θερμικής οδού, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που ήδη παρατηρείται στα παιδιά πάνω από 200 μW/m2.
Η απόσταση μειώνει την ένταση: μια ταμπλέτα σε απόσταση 20 εκατοστών εκθέτει το σώμα σε περίπου 200.000 μW/m2. Σε απόσταση 50 εκατοστών η έκθεση αυτή μειώνεται σε 32.000 μW/m2, και μετά από 1 μέτρο η έκθεση αυτή μειώνεται και πάλι σε 8.000 μW/m2. Επομένως, η απόσταση από τις πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων έχει σημασία.
Τι συμβουλεύει λοιπόν η ICNIRP ως ασφαλές επίπεδο έκθεσης; Έναν εκπληκτικός αριθμός που φτάνει τα 4.500.000 μW/m2. Ε̲ί̲ν̲α̲ι̲ ̲σ̲α̲φ̲έ̲ς̲ ̲ό̲τ̲ι̲ ̲ο̲ι̲ ̲α̲ρ̲χ̲έ̲ς̲ ̲θ̲α̲ ̲π̲ρ̲έ̲π̲ε̲ι̲ ̲ν̲α̲ ̲α̲ρ̲χ̲ί̲σ̲ο̲υ̲ν̲ ̲ν̲α̲ ̲α̲π̲α̲ι̲τ̲ο̲ύ̲ν̲ ̲μ̲ι̲α̲ ̲α̲ν̲ε̲ξ̲ά̲ρ̲τ̲η̲τ̲η̲ ̲ε̲π̲α̲ν̲α̲ξ̲ι̲ο̲λ̲ό̲γ̲η̲σ̲η̲.̲ Ειδικά δεδομένου ότι η Κοσμική Υποβάθρου-Εξελικτική Ακτινοβολία είναι κάτω από 0,0000001 μW/m2, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε ποιος κάνει τις συστάσεις και να συγκρίνουμε τη λογική μεταξύ των διαφορετικών γνωμών.
Οι παρακάτω εικόνες τραβήχτηκαν από την Dr Tess Lawrie, η οποία εξηγεί: "Στα αριστερά ήταν η ένδειξη που έλαβα γυρίζοντας το τηλέφωνό μου την Κυριακή το πρωί - εκτός των διαγραμμάτων. Όταν η κόκκινη λυχνία στο Safe & Sounds Meter αναβοσβήνει αργά σημαίνει 10 φορές την καταγεγραμμένη ένδειξη. Όταν αναβοσβήνει γρήγορα σημαίνει 100 φορές την καταγεγραμμένη ένδειξη".
Χρησιμοποιείτε μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω τι είδους μετρητή χρησιμοποιείτε και αν μπορεί να διαβάσει υψηλότερα επίπεδα ΗΜΠ.
Η ICNIRP: Ένας ιδιωτικός οργανισμός με στενούς δεσμούς με τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ
Η ICNIRP, που ιδρύθηκε το 1992 στη Γερμανία, είναι μια ιδιωτική, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που συνδέεται στενά με το πρόγραμμα EMF του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός του ΠΟΥ ή του ΟΗΕ, οι συστάσεις της ICNIRP δηλώνονται ως βάση για τη ρύθμιση των ορίων ασφαλείας.
Ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο και τη νομιμότητα της ICNIRP:
Η ICNIRP δεν είναι οργανισμός του ΟΗΕ ή του ΠΟΥ, αλλά μια αυτοδιοριζόμενη ομάδα ηλικιωμένων ατόμων. Δεν έχει εντολή από τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ ή από οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ή εθνική αρχή.
Η ICNIRP διορίζει και απομακρύνει τα μέλη της, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία της. Στην πραγματικότητα, σε πρόσφατες νομικές υποθέσεις, η εξουσία της ICNIRP δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί και η ανεξαρτησία της δεν μπορεί να αποδειχθεί. Η οικονομική εξάρτηση της ICNIRP από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τη σχετική βιομηχανία αποτελεί σημείο συνεχούς διερεύνησης.
Η νομική μορφή της ICNIRP μένει να καθοριστεί. Εάν η ICNIRP δεν έχει καταστατικό, μπορεί να μην υφίσταται νομικά. Εάν δεν υφίσταται νομικά ως νομική οντότητα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη δικαιολόγηση της χρήσης των συστάσεών της ως βάση για νομικές ρυθμίσεις.
Το 2020, ο καθηγητής Klaus Buchner, ευρωβουλευτής, και η πρώην ευρωβουλευτής της ΕΕ, Michèle Rivasi δημοσίευσαν μια κριτική έκθεση σχετικά με τα ζητήματα της ICNIRP. Με τίτλο "Η Διεθνής Επιτροπή για την προστασία από μη ιονίζουσες ακτινοβολίες: Conflicts of Interest, Corporate Capture and the Push for 5G" (Συγκρούσεις συμφερόντων, εταιρική άλωση και η ώθηση για το 5G), ασχολείται συγκεκριμένα με το πώς η επιστημονική συζήτηση έχει καταληφθεί από εταιρικά συμφέροντα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών και συγκρούσεις συμφερόντων. Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι τα ευρήματα αυτής της έκθεσης δίνουν ένα δυσάρεστο déjà-vu: πολλά γεγονότα και διαδικασίες που οδηγούν στη σημερινή κατάσταση όπου οι ευρωπαϊκές αρχές - από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα περισσότερα κράτη μέλη - κλείνουν τα μάτια στα επιστημονικά δεδομένα και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις.
"Έχουμε δει το ίδιο σενάριο στη συζήτηση για τον καπνό, τον αμίαντο, την κλιματική αλλαγή και τα φυτοφάρμακα", αναφέρουν.
Η αμφιλεγόμενη στάση της ICNIRP σχετικά με τις μη θερμικές επιδράσεις
Η ICNIRP έχει απορρίψει σταθερά τις υπάρχουσες γνώσεις και τα ερευνητικά ευρήματα που σχετίζονται με τις μη θερμικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι εκπρόσωποι της ICNIRP, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της βιομηχανίας, υπερασπίζονται σθεναρά την καθαρά θερμική άποψη της ακτινοβολίας και αρνούνται την ύπαρξη βιολογικών μη θερμικών επιδράσεων. Η στάση αυτή έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό κάθε αναφοράς σε μη θερμικές επιδράσεις στο πλαίσιο της ICNIRP και στην απόρριψη χιλιάδων μελετών που παρέχουν αποδείξεις για τέτοιες επιδράσεις. Αυτή η ανεύθυνη στάση έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες συνέπειες για την υγεία παγκοσμίως. Τον Μάιο του 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο του ΠΟΥ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων στην περιοχή συχνοτήτων 30-300 GHz είναι "πιθανώς" καρκινογόνος για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β). Η ICNIRP αγνοεί αυτό το ζωτικής σημασίας συμπέρασμα. Εν τω μεταξύ, αμέτρητες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα.
Η Ανάγκη για Έρευνα και Ανεξάρτητη Επιστημονική Συμβολή
Δεδομένων των ανησυχιών που περιβάλλουν την ICNIRP, είναι ζωτικής σημασίας μια ενδελεχής διερεύνηση του ρόλου και των λειτουργιών της. Σε μια ομάδα ανεξάρτητων και υπεύθυνων επιστημόνων θα πρέπει να ανατεθεί το θεμελιώδες έργο για τις συστάσεις σχετικά με τις ασφαλείς οριακές τιμές. Αυτό θα εξασφάλιζε αμερόληπτες και επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Εν κατακλείδι, το καθεστώς, η επιρροή και η σύνδεση της ICNIRP με τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ εγείρουν ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά της και τη βάση για τη χρήση των συστάσεών της σε νομικές ρυθμίσεις. Η απόρριψη των μη θερμικών επιδράσεων και η έλλειψη διαφάνειας συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάγκη για επείγουσα συνολική έρευνα και τη συμμετοχή ανεξάρτητων επιστημονικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα.
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να έχουμε επίγνωση και να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας από τη συντριπτική δύναμη αυτών των τεχνητών ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων. Παρακαλούμε προμηθευτείτε ένα καλό μετρητή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας σε ποια επίπεδα θέλετε να εκτίθεστε εσείς και τα παιδιά σας στο σχολείο τους, στο χώρο εργασίας σας και στο σπίτι σας. Παρακαλούμε επίσης να εξετάσετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε και να θωρακίσετε τον εαυτό σας από αυτές τις συχνότητες.
Διαβάσετε περισσότερα πατώντας στον σύνδεσμο παρακάτω.…
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θα θέλατε να βοηθήσετε να στηρίξετε το συνεχές έργο μου, ο παρακάτω σύνδεσμος είναι μια επιλογή.
Παρακαλώ βοηθήστε να στηρίξετε το έργο μου.
🙏
---Δικτυογραφία :
Who Tells Us What Amount of EMF Exposure Is Safe and Can We Trust Them?
Και να μην ξεχνάμε και αυτό Απολλόδωρε:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8580522/