Τα Αναπτυσσόμενα Έθνη Απορρίπτουν Τη Δυτική Αποικιοκρατία Με Πρόσχημα Τον "Άνθρακα" ("Καθαρό Μηδέν")
Μετάφραση: Απολλόδωρος
26 Απριλίου 2024 | Vijay Jayaraj | Διαβάστε το εδώ
Ο πρόεδρος της Γουιάνας Irfaan Ali είναι ο τελευταίος ηγέτης αναπτυσσόμενου έθνους που σημειώνει δημοσίως την υποκρισία εκείνων που πιέζουν χώρες όπως η δική του να παραιτηθούν από τον πλούτο για την επιδίωξη μιας "πράσινης" ατζέντας.
Σε μια φλογερή απάντηση στην αμφισβήτηση ενός συνεντευκτή του BBC σχετικά με το "δικαίωμα" της Γουιάνας να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα για την ανάπτυξη αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος Ali αμφισβήτησε το "δικαίωμα του δημοσιογράφου να μας κάνει διάλεξη για την κλιματική αλλαγή". Εγώ θα σας κάνω διάλεξη για την κλιματική αλλαγή".
Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι πολλοί ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών υιοθετούν μια στάση ηθικής ανωτερότητας όταν ασκούν κριτική σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες και αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εγκλωβισμένοι σε καρέκλες εξουσίας από τις Βρυξέλλες έως την Ουάσινγκτον, δείχνουν με κατηγορηματικά δάχτυλα, ενώ παραβλέπουν ότι επί αιώνες χρησιμοποιούσαν άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να πλουτίζουν τις δικές τους χώρες.
Τα διπλά πρότυπα δεν αναγνωρίζουν τις επείγουσες ανάγκες των λιγότερο προηγμένων χωρών που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μοίρα των φτωχών πολιτών τους. Ένα τέτοιο έθνος είναι η Γουιάνα, η τρίτη μικρότερη σε έκταση χώρα της Νότιας Αμερικής.
Ο πρόεδρος της Γουιάνα δήλωσε στον Βρετανό δημοσιογράφο ότι είναι υποκριτικό οι πλούσιες χώρες να ζητούν από τις φτωχές να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Ο πρόεδρος Ali αμφισβήτησε το ηθικό κύρος εκείνων που επωφελήθηκαν από τη βιομηχανική επανάσταση που προήλθε από τους υδρογονάνθρακες, της οποίας η πιο αξιοσημείωτη τεχνολογική ώθηση ήταν η ατμομηχανή που λειτουργεί με άνθρακα.
"Ο κόσμος, τα τελευταία 50 χρόνια, έχει χάσει το 65% της βιοποικιλότητας", δήλωσε ο πρόεδρος, στη χώρα του οποίου βρίσκεται ένα μεγάλο τροπικό δάσος. "Εμείς διατηρήσαμε τη βιοποικιλότητά μας. Την εκτιμάτε. Είστε έτοιμοι να πληρώσετε γι' αυτήν; Πότε ο ανεπτυγμένος κόσμος θα πληρώσει γι' αυτό, ή μήπως είστε υποχείρια τους;"
Τα σχόλια του προέδρου Ali απηχούν εκείνα του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi και άλλων που έχουν απορρίψει την εχθρότητα των κινδυνολόγων για το κλίμα προς τα ορυκτά καύσιμα και είναι υπέρ της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.
Από τη σκοπιά μιας αναπτυσσόμενης χώρας, οι σταυροφόροι του κλίματος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί όταν ταξιδεύουν με ιδιωτικά τζετ που καταβροχθίζουν καύσιμα σε αποκλειστικές τοποθεσίες για τις διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Η ποσότητα CO2 που απελευθερώνουν αυτές οι πτήσεις ξεπερνά τις ετήσιες εκπομπές ενός απλού ατόμου σε μια αναπτυσσόμενη χώρα.
Κατά Κεφαλήν Εκπομπές και Ενεργειακή Φτώχεια
Εκτός από την πυρηνική ενέργεια, τα ορυκτά καύσιμα είναι η πιο πυκνή μορφή ενέργειας και επομένως η πιο αποτελεσματική για την τροφοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης. Η χρήση τους - και οι εκπομπές CO2 - έχουν άμεση σχέση με τον πλούτο μιας κοινωνίας. Οι οικονομίες με χαμηλά ποσοστά φτώχειας είτε έχουν υψηλές κατά κεφαλήν εκπομπές, είτε έχουν περάσει μια φάση όπου οι εκπομπές ήταν αυξημένες, λόγω του κεντρικού ρόλου που έπαιξαν τα ορυκτά καύσιμα στην ανάπτυξή τους.
Έτσι, αν εξαιρέσουμε μερικές χώρες που είναι ευλογημένες με άφθονους υδάτινους πόρους για υδροηλεκτρική παραγωγή ή με πυρηνικά εργοστάσια, οι χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές ισοδυναμούν με φτώχεια. Ενώ μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία παράγουν συνολικά σημαντικό ποσό εκπομπών CO2, οι κατά κεφαλήν εκπομπές των μεμονωμένων πολιτών επισκιάζονται από το αποτύπωμα άνθρακα των ανθρώπων της ανεπτυγμένης Δύσης.
Για παράδειγμα, οι παγκόσμιες κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 το 2022 ήταν λίγο πάνω από 4 τόνους, ενώ της Ινδίας ήταν λιγότεροι από 2 τόνοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο - την έδρα του BBC - οι κατά κεφαλήν εκπομπές ήταν σχεδόν 5 τόνοι.
Η αφρικανική ήπειρος έχει κατά κεφαλήν εκπομπές λιγότερο από 1 τόνο- η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 0,05 τόνους, με το 70% των πολιτών της να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη φτωχότερη χώρα στον κόσμο. Μια άλλη αφρικανική χώρα μεταξύ των πέντε φτωχότερων είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με μόλις 0,04 τόνους κατά κεφαλήν. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 4,6% των κατοίκων του Κονγκό ζει με λιγότερο από 2,15 δολάρια την ημέρα.
Οι πολιτικοί που προωθούν την καταστροφολογία προσκολλώνται στις πολυτέλειές τους, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, σύγχρονες συσκευές και αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος της Γουιάνας και άλλοι έχουν δίκιο να επισημαίνουν την υποκρισία και την ηθική χρεοκοπία.
Αυτό το σχόλιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Real Clear Energy στις 24 Απριλίου 2024. Ο Vijay Jayaraj είναι επιστημονικός συνεργάτης του Συνασπισμού CO2, στο Arlington της Βιρτζίνια. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις περιβαλλοντικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, Ηνωμένο Βασίλειο.
---Δικτυογραφία :
Developing Nations Reject Western Carbon Colonialism - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2024/04/26/developing-nations-reject-western-carbon-colonialism/