Γλυφοσάτη: Καρκίνος και Άλλα Προβλήματα Υγείας
Μετάφραση: Απολλόδωρος
21 Ιουλίου 2023 | Stacy Malkan, U.S. Right to Know | Διαβάστε το εδώ
Η γλυφοσάτη, ένα συνθετικό ζιζανιοκτόνο που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1974 από την εταιρεία Monsanto και σήμερα παρασκευάζεται και πωλείται από πολλές εταιρείες σε εκατοντάδες προϊόντα, έχει συσχετιστεί με καρκίνο και πολλές άλλες ανησυχίες για την υγεία που συζητούνται σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο. Η γλυφοσάτη είναι περισσότερο γνωστή ως το δραστικό συστατικό στα ζιζανιοκτόνα με την επωνυμία Roundup και ως το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς "Roundup Ready" (ΓΤΟ).
Η ανοχή στα ζιζανιοκτόνα είναι το πιο διαδεδομένο χαρακτηριστικό των ΓΤΟ που έχει κατασκευαστεί σε καλλιέργειες τροφίμων, με περίπου το 90% του καλαμποκιού και το 94% της σόγιας στις ΗΠΑ να έχουν κατασκευαστεί γενετικά ώστε να ανέχονται τα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με στοιχεία του USDA. Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η έκθεση των Αμερικανών στη γλυφοσάτη αυξήθηκε κατά περίπου 500% από τότε που εισήχθησαν στις ΗΠΑ οι ΓΤΟ καλλιέργειες Roundup Ready το 1996.
Γιατί η Bayer αποσύρει τη γλυφοσάτη από την αμερικανική καταναλωτική αγορά;
Τον Ιούλιο του 2021, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Monsanto, η Bayer AG, δήλωσε ότι θα αποσύρει τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη από την καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ έως το 2023 λόγω δικαστικών διενέξεων. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μηνύουν την Bayer ισχυριζόμενοι ότι ανέπτυξαν λέμφωμα non-Hodgkin από την έκθεση στα ζιζανιοκτόνα glyphosate της εταιρείας, όπως το Roundup. Δημοσιεύουμε έγγραφα που δημοσιεύονται μέσω της έρευνας στη σελίδα μας Monsanto Papers.
Η γλυφοσάτη θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στη γεωργία των ΗΠΑ. Οι αναδιατυπωμένες εκδόσεις των ζιζανιοκτόνων της μάρκας Roundup χωρίς γλυφοσάτη θα παραμείνουν επίσης στην αγορά, αλλά ενδέχεται να περιέχουν άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία. Για παράδειγμα, ένα από τα δραστικά συστατικά του "Roundup for Lawns" είναι το dicamba, ένα χημικό που μπορεί να βλάψει φυτά και καλλιέργειες που δεν αποτελούν στόχο.
Πόση γλυφοσάτη χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο;
Σύμφωνα με μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2016, η γλυφοσάτη είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γεωργική χημική ουσία: "Στις ΗΠΑ, κανένα φυτοφάρμακο δεν έχει πλησιάσει εξ αποστάσεως σε τόσο εντατική και ευρέως διαδεδομένη χρήση". Τα ευρήματα περιλαμβάνουν:
Οι Αμερικανοί εφάρμοσαν 1,8 εκατομμύρια τόνους γλυφοσάτης (ή 1,6 δισεκατομμύρια κιλά) από την εισαγωγή της το 1974 έως το 2014.
Παγκοσμίως, 9,5 εκατομμύρια τόνοι (ή 8,6 δισεκατομμύρια κιλά) του χημικού έχουν ψεκαστεί σε χωράφια -αρκετά για να ψεκαστεί σχεδόν μισό κιλό Roundup σε κάθε καλλιεργούμενο στρέμμα γης στον κόσμο.
Η χρήση γλυφοσάτης έχει αυξηθεί σχεδόν 15 φορές από τότε που εισήχθησαν οι καλλιέργειες ΓΤΟ Roundup Ready (γενετικά τροποποιημένες ώστε να ανέχονται τη γλυφοσάτη) στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Στις ΗΠΑ, περίπου 281 εκατομμύρια κιλά γλυφοσάτης εφαρμόστηκαν σε 298 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως, κατά μέσο όρο, από το 2012 έως το 2016, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Η περισσότερη γλυφοσάτη εφαρμόστηκε στη σόγια (117,4 εκατομμύρια λίβρες ετησίως), στο καλαμπόκι (94,9 εκατομμύρια λίβρες ετησίως) και στο βαμβάκι (20 εκατομμύρια λίβρες ετησίως). Πολλά εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιών και λεμονιών, και καλλιέργειες αγρού, όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, έχουν υψηλά ποσοστά στρεμμάτων που έχουν υποστεί επεξεργασία με γλυφοσάτη.
Τι λένε οι επιστήμονες και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης για τη γλυφοσάτη;
Πολλοί επιστήμονες, επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ομάδες δημοσίου συμφέροντος έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην υγεία. Ακολουθούν ορισμένες βασικές δηλώσεις:
Δήλωση της Επιτροπής Αναπαραγωγικής και Περιβαλλοντικής Υγείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO): "Συνιστούμε ότι η έκθεση των πληθυσμών στη γλυφοσάτη θα πρέπει να τερματιστεί με μια πλήρη παγκόσμια σταδιακή κατάργηση". (2019)
Δοκίμιο στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health: "Ήρθε η ώρα να επανεκτιμηθούν τα πρότυπα ασφαλείας για τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη;" (2017)
Δήλωση συναίνεσης στο περιοδικό Environmental Health Journal: "Concerns over use of glyphosate-based herbicides and risks associated with exposures: a consensus statement" (2016)
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Monsanto, η Bayer AG, υποστηρίζει ότι η γλυφοσάτη και τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και δεν προκαλούν καρκίνο. "Η γλυφοσάτη είναι ένα από τα πιο μελετημένα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο - και, όπως όλα τα προϊόντα φυτοπροστασίας, υπόκειται σε αυστηρές δοκιμές και εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές", αναφέρει η Bayer στον ιστότοπό της. "Υπάρχει ένα εκτεταμένο σύνολο ερευνών σχετικά με τη γλυφοσάτη και τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη... που επιβεβαιώνουν ότι η γλυφοσάτη και τα προϊόντα μας με βάση τη γλυφοσάτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και δεν προκαλούν καρκίνο".
Εσωτερικά έγγραφα της Monsanto, δημοσιογραφικές έρευνες και ανεξάρτητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Monsanto χρησιμοποίησε πολλές τακτικές επί δεκαετίες για να χειραγωγήσει το επιστημονικό αρχείο σχετικά με τη γλυφοσάτη και ότι οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν σε κακώς διεξαχθείσες μελέτες και ανεπαρκή δεδομένα.
Πόση γλυφοσάτη υπάρχει στον οργανισμό μας;
Πάνω από το 80% των δειγμάτων ούρων που ελήφθησαν από παιδιά και ενήλικες σε μια αμερικανική μελέτη υγείας περιείχαν γλυφοσάτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Από τα 2.310 δείγματα ούρων που ελήφθησαν από Αμερικανούς, τα οποία προορίζονταν να είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού, το CDC διαπίστωσε ότι 1.885 περιείχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα γλυφοσάτης. Οι επιστήμονες περιέγραψαν το εύρημα αυτό ως "ανησυχητικό" και "ανησυχητικό".
Μια μελέτη του 2017 στο JAMA διαπίστωσε ότι η έκθεση των Αμερικανών στη γλυφοσάτη αυξήθηκε κατά περίπου 500% από τότε που εισήχθησαν οι καλλιέργειες Roundup Ready GMO το 1996.
Ενώ είναι σαφές ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εκτίθενται στη γλυφοσάτη, η βιβλιογραφία σχετικά με τα επίπεδα έκθεσης στη γλυφοσάτη, ιδίως στα παιδιά, παραμένει περιορισμένη, σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2020 στο Environmental Health. "Χωρίς περισσότερα δεδομένα που συλλέγονται με τυποποιημένο τρόπο, η ανάλυση της πιθανής σχέσης μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και των ασθενειών δεν θα είναι δυνατή", κατέληξαν οι ερευνητές.
Γιατί οι εταιρικές μελέτες αποτελούν πρόβλημα;
Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και αλλού έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει τους εταιρικούς ισχυρισμούς για την ασφάλεια της γλυφοσάτης. Κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ασφάλεια, αυτές οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν εν μέρει σε δοκιμές που διεξάγονται από τις εταιρείες ή για λογαριασμό των εταιρειών, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί ή αξιολογηθεί από ομότιμους.
Οι εταιρικές μελέτες έχουν παραμείνει επί μακρόν μυστικές, ακόμη και από τις ρυθμιστικές αρχές. Στην Ευρώπη, όμως, η δικαστική διαμάχη μιας ομάδας νομοθέτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδήγησε στη δημοσιοποίηση δεκάδων τέτοιων μελετών. Περισσότερες από 50 από αυτές τις εταιρικές μελέτες αναλύθηκαν το 2021 από ανεξάρτητους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, τους Armen Nersesyan και Siegfried Knasmueller.
Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν αν οι μελέτες της βιομηχανίας συμμορφώνονται με τις τρέχουσες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τις χημικές δοκιμές. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κύριος όγκος των βιομηχανικών μελετών ήταν ξεπερασμένος και δεν ανταποκρινόταν στις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές. Διαπιστώθηκε μια σειρά από ελλείψεις και ελαττώματα στις μελέτες, καθιστώντας τις περισσότερες από αυτές αναξιόπιστες. Από τις 53 μελέτες που υποβλήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές από τις εταιρείες, μόνο δύο ήταν αποδεκτές σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πρότυπα, δήλωσε ο Knasmueller.
Γλυφοσάτη και καρκίνος: Τι λένε οι επιστημονικές και ρυθμιστικές αρχές;
Η επιστημονική βιβλιογραφία και τα συμπεράσματα των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τις συνδέσεις του καρκίνου με τη γλυφοσάτη και τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη παρουσιάζουν ένα μείγμα ευρημάτων, καθιστώντας την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου ένα καυτό θέμα που συζητείται έντονα.
Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τη γλυφοσάτη ως "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο", μετά από ανασκόπηση ετών δημοσιευμένων και αξιολογημένων επιστημονικών μελετών. Η ομάδα των διεθνών επιστημόνων διαπίστωσε ότι υπήρχε ιδιαίτερη συσχέτιση μεταξύ της γλυφοσάτης και του λεμφώματος non-Hodgkin.
Υπηρεσίες των ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) διεξήγαγε επανεξέταση της καταχώρισης. Η επιτροπή αξιολόγησης του καρκίνου (CARC) της EPA εξέδωσε έκθεση το 2016, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη "δεν είναι πιθανό να είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο" σε δόσεις σχετικές με την ανθρώπινη υγεία. Τον Δεκέμβριο του 2016, η EPA συγκάλεσε μια επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για να επανεξετάσει την έκθεση- τα μέλη διχάστηκαν ως προς την αξιολόγηση του έργου της EPA, με ορισμένους να θεωρούν ότι η EPA έκανε λάθος στον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησε ορισμένες έρευνες. Επιπλέον, το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης της EPA διαπίστωσε ότι το Γραφείο Προγραμμάτων Φυτοφαρμάκων της EPA δεν είχε ακολουθήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα κατά την αξιολόγηση της γλυφοσάτης και δήλωσε ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι υποστηρίζουν την ταξινόμηση ως "πιθανή" καρκινογόνος ή "υποδηλωτική" ένδειξη καρκινογένεσης. Παρ' όλα αυτά, η EPA εξέδωσε σχέδιο έκθεσης για τη γλυφοσάτη τον Δεκέμβριο του 2017 συνεχίζοντας να θεωρεί ότι η χημική ουσία δεν είναι πιθανό να είναι καρκινογόνος. Τον Απρίλιο του 2019, η EPA επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση της ότι η γλυφοσάτη δεν ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Όμως νωρίτερα τον ίδιο μήνα, ο Οργανισμός Τοξικών Ουσιών και Μητρώου Ασθενειών των ΗΠΑ (ATSDR) ανέφερε συνδέσεις μεταξύ της γλυφοσάτης και του καρκίνου: "πολυάριθμες μελέτες ανέφεραν αναλογίες κινδύνου μεγαλύτερες της μονάδας για συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος non-Hodgkin ή πολλαπλού μυελώματος", ανέφερε η έκθεση.
Η EPA εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2020 μια ενδιάμεση απόφαση αναθεώρησης της καταχώρισης με επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη θέση της για τη γλυφοσάτη, συνεχίζοντας να διατηρεί τη θέση ότι η γλυφοσάτη είναι απίθανο να προκαλέσει καρκίνο. Τον Ιούνιο του 2022, το Εφετείο του Ένατου Κυκλώματος απέρριψε την απόφαση της EPA. Η EPA απέσυρε την ενδιάμεση απόφασή της τον Σεπτέμβριο του 2022 και η υπηρεσία θα ξεκινήσει εκ νέου την αναθεώρησή της.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων δήλωσαν ότι η γλυφοσάτη δεν είναι πιθανό να προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο. Μια έκθεση του Μαρτίου 2017 από περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ομάδες υποστήριξε ότι οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν αθέμιτα σε έρευνες που κατευθύνθηκαν και χειραγωγήθηκαν από τη χημική βιομηχανία. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η έκθεση του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας για τη γλυφοσάτη, η οποία δεν διαπίστωσε κίνδυνο καρκίνου, περιλάμβανε τμήματα κειμένου που είχαν λογοκλοπεί από μελέτες της Monsanto. Τον Φεβρουάριο του 2020, αναφορές έκαναν την εμφάνισή τους ότι 24 επιστημονικές μελέτες που υποβλήθηκαν στις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για να αποδείξουν την ασφάλεια της γλυφοσάτης προέρχονταν από ένα μεγάλο γερμανικό εργαστήριο που έχει κατηγορηθεί για απάτη και άλλα αδικήματα.
Τον Ιούνιο του 2021, η Ομάδα Αξιολόγησης για τη γλυφοσάτη (AGG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξέδωσε σχέδιο έκθεσης 11.000 σελίδων, το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες και δεν προκαλεί καρκίνο. Το πόρισμα βασίζεται εν μέρει σε έναν φάκελο περίπου 1.500 μελετών που υποβλήθηκε στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές από την "Ομάδα Ανανέωσης της Γλυφοσάτης (GRG)", μια συλλογή εταιρειών στην οποία περιλαμβάνεται η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Monsanto, η Bayer AG. Οι εταιρείες επιδιώκουν την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης στην ΕΕ. Η τρέχουσα άδεια στην Ευρώπη λήγει το 2023.
Η Κοινή Συνάντηση ΠΟΥ/FAO για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων διαπίστωσε το 2016 ότι η γλυφοσάτη είναι απίθανο να ενέχει καρκινογόνο κίνδυνο για τον άνθρωπο από την έκθεση μέσω της διατροφής, αλλά το πόρισμα αυτό αμαυρώθηκε από ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, αφού ήρθε στο φως ότι ο πρόεδρος και ο συμπρόεδρος της ομάδας κατείχαν επίσης ηγετικές θέσεις στο Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών της Ζωής, μια ομάδα που χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Monsanto και έναν από τους οργανισμούς άσκησης πίεσης της.
OEHHA της Καλιφόρνια: Τον Μάρτιο του 2017, το Γραφείο Αξιολόγησης Κινδύνων για την Περιβαλλοντική Υγεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας επιβεβαίωσε ότι θα προσθέσει τη γλυφοσάτη στον κατάλογο Proposition 65 της Καλιφόρνιας με τις χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η Monsanto υπέβαλε μήνυση για να εμποδίσει την ενέργεια αυτή, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, το δικαστήριο έκρινε ότι η Καλιφόρνια δεν μπορούσε να απαιτήσει προειδοποιήσεις για τον καρκίνο για προϊόντα που περιέχουν γλυφοσάτη. Στις 12 Ιουνίου 2018, περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Καλιφόρνιας να επανεξετάσει το δικαστήριο την απόφαση. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Καλιφόρνια μπορούσε να απαιτήσει μόνο εμπορική ομιλία που αποκαλύπτει "καθαρά πραγματικές και μη αμφισβητούμενες πληροφορίες" και ότι η επιστήμη γύρω από την καρκινογένεση της γλυφοσάτης δεν ήταν αποδεδειγμένη.
Μελέτη Γεωργικής Υγείας: Μια μακροχρόνια υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μελέτη προοπτικής κοόρτης αγροτικών οικογενειών στην Αϊόβα και τη Βόρεια Καρολίνα δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ της χρήσης γλυφοσάτης και του λεμφώματος non-Hodgkin, αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι "μεταξύ των εφαρμοστών στο τεταρτημόριο με την υψηλότερη έκθεση, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας (ΟΜΛ) σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποίησαν ποτέ...". Η πιο πρόσφατη δημοσιευμένη επικαιροποίηση της μελέτης δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του 2017.
Ποια προβλήματα υγείας συνδέονται με την έκθεση στη γλυφοσάτη;
Καρκίνος
Μελέτη του Ιουλίου 2023 στο Chemosphere: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση των μηχανιστικών μελετών σχετικά με τη γλυφοσάτη και τα σκευάσματα με βάση τη γλυφοσάτη, προκειμένου να τις αξιολογήσουν ως προς τα 10 βασικά χαρακτηριστικά για τον εντοπισμό κινδύνου καρκίνου. Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε "ισχυρές ενδείξεις" για πέντε από τα βασικά χαρακτηριστικά καρκινογένεσης. Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της γονοτοξικότητας και της ενδοκρινικής διαταραχής αποκάλυψε "ισχυρά και συνεπή θετικά ευρήματα". Οι ερευνητές έγραψαν: "Τα ευρήματά μας ενισχύουν τις μηχανιστικές αποδείξεις ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και παρέχουν βιολογική αξιοπιστία για τις συσχετίσεις καρκίνου που έχουν αναφερθεί προηγουμένως στον άνθρωπο, όπως το λέμφωμα non-Hodgkin".
Μάρτιος 2023 περιοδικό Leukemia and Lymphoma: Συγκεντρωτική μελέτη τριών μελετών ελέγχου περιπτώσεων διαπίστωσε στατιστικά σημαντικό αυξημένο κίνδυνο και επιβεβαίωσε τη συσχέτιση μεταξύ του λεμφώματος Non-Hodgkin (NHL), συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας των τριχωτών κυττάρων υποτύπου, και της έκθεσης σε ορισμένα ζιζανιοκτόνα, συμπεριλαμβανομένης της γλυφοσάτης.
Μια δημοσίευση του Φεβρουαρίου 2020 στο Environmental Health παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των μελετών καρκινογένεσης σε ζώα χρόνιας έκθεσης της γλυφοσάτης. Αναφέρει τοξικολογικά εύλογες οδούς για τους λόγους για τους οποίους η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει διάφορους καρκίνους σε τρωκτικά.
Τον Απρίλιο του 2019, ο Οργανισμός Τοξικών Ουσιών και Μητρώου Ασθενειών των ΗΠΑ εξέδωσε το σχέδιο τοξικολογικού προφίλ για τη γλυφοσάτη, αναφέροντας αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από την έκθεση στη γλυφοσάτη. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν μέσω δικαστικής διαδικασίας δείχνουν ότι οι υπάλληλοι της EPA και της Monsanto προσπάθησαν να εμποδίσουν την έκθεση της ATSDR. (Το προφίλ της ATSDR είναι πλέον οριστικό και εγείρει ανησυχίες για τον καρκίνο).
Τον Μάρτιο του 2019 μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 αγρότες και γεωργικούς εργάτες από μελέτες που έγιναν στη Γαλλία, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ και ανέφερε συνδέσεις μεταξύ της γλυφοσάτης και του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων κυττάρων Β.
Η μετα-ανάλυση του Φεβρουαρίου 2019 στο Mutation Research/Reviews in Mutation Research αναφέρει μια "επιτακτική σύνδεση" μεταξύ των ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη και του μη-hodgkin λεμφώματος. Τρεις από τους συγγραφείς της μελέτης ήταν μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της EPA για τη γλυφοσάτη, οι οποίοι δήλωσαν δημοσίως ότι η EPA δεν ακολούθησε τις κατάλληλες επιστημονικές πρακτικές κατά την αξιολόγηση της γλυφοσάτης.
Μια ανάλυση του Ιανουαρίου 2019 στην επιθεώρηση Environmental Sciences Europe υποστηρίζει ότι η κατάταξη της γλυφοσάτης από την EPA των ΗΠΑ αγνόησε σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για τη γονοτοξικότητα (τον αρνητικό αντίκτυπο στο γενετικό υλικό ενός κυττάρου) που σχετίζεται με προϊόντα εξολόθρευσης ζιζανίων όπως το Roundup.
Για μια ανάλυση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανέλυσαν 53 μελέτες για τη γλυφοσάτη που υποβλήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές από εταιρείες φυτοφαρμάκων και διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες από τις μελέτες δεν συμμορφώνονται με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα επιστημονικής αυστηρότητας και στερούνται των τύπων δοκιμών που είναι περισσότερο σε θέση να ανιχνεύσουν κινδύνους για τον καρκίνο. Οι ίδιοι ερευνητές ανέφεραν τον Νοέμβριο του 2021 ότι μόνο δύο από τις 11 μελέτες που υπέβαλε η Monsanto στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κρίθηκαν "αξιόπιστες".
Τον Ιούνιο του 2022, το Εφετείο του Ένατου Κυκλώματος απέρριψε την απόφαση της EPA ότι η γλυφοσάτη πιθανότατα δεν ενέχει "αδικαιολόγητο κίνδυνο" για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η EPA των ΗΠΑ απέσυρε την προσωρινή της απόφαση για τη γλυφοσάτη.
Ενδοκρινικές διαταραχές, ανησυχίες για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή
Ιούλιος 2023 μελέτη στο Environmental Pollution διερεύνησε τις πιθανές επιπτώσεις των χαμηλών επιπέδων έκθεσης σε γλυφοσάτη από τον απογαλακτισμό έως την ενήλικη ζωή αρσενικών αρουραίων Wistar στη λειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-θυρεοειδούς (HPT). Διάφορες αλλαγές υποδηλώνουν ότι η γλυφοσάτη "μπορεί να επηρεάσει διάφορα στάδια της ρύθμισης του άξονα HPT σε μεταγραφικό επίπεδο με τρόπο εξαρτώμενο από την ηλικία και να μεταβάλει τις μορφομετρικές παραμέτρους του θυρεοειδούς αδένα και τη σύνθεση TH, με πιθανές επιπτώσεις στα όργανα-στόχους TH".
Η δημοσίευση του Νοεμβρίου 2022 στην επιθεώρηση Review of Economic Studies εξετάζει την έκθεση στη γλυφοσάτη και τα αποτελέσματα των γεννήσεων των πληθυσμών που περιβάλλουν τις περιοχές καλλιέργειας ΓΤΟ σόγιας στη Βραζιλία. "Καταγράφουμε μια σημαντική επιδείνωση στα αποτελέσματα των γεννήσεων για τους πληθυσμούς που βρίσκονται κατάντη από τοποθεσίες που είναι πιθανό να έχουν αυξήσει σχετικά περισσότερο τη χρήση γλυφοσάτης ... η μέση αύξηση της χρήσης γλυφοσάτης στο δείγμα κατά την περίοδο 2000-2010 οδήγησε σε αύξηση κατά 5% του μέσου όρου στο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας".
Τον Οκτώβριο του 2022 μελέτη στο Environmental Health βρήκε γλυφοσάτη στο 99% των εγκύων γυναικών σε μια μεσοδυτική συνομοταξία. Τα υψηλότερα μητρικά επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο συσχετίστηκαν με χαμηλότερο βάρος γέννησης, υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΝΝ. Δείτε επίσης το δελτίο ειδήσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Σε μια δημοσίευση του Μαρτίου 2021 στο Frontiers in Endocrinology, οι ερευνητές ότι η γλυφοσάτη ανιχνεύεται στα ούρα των κατοίκων αγροτικών και αστικών περιβαλλόντων και ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ "της έκθεσης των αγροτών σε ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη και των τροποποιημένων επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών ή της εμφάνισης παθολογιών του θυρεοειδούς".
Η δημοσίευση του Οκτωβρίου 2020 στο περιοδικό Chemosphere είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ανασκόπηση που ενοποιεί τα μηχανιστικά στοιχεία σχετικά με τη γλυφοσάτη ως χημική ουσία που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές (EDC). Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο πληροί τουλάχιστον οκτώ από τα 10 βασικά χαρακτηριστικά των EDCs, όπως προτείνεται σε δήλωση συναίνεσης εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύθηκε το 2020. Δείτε επίσης το άρθρο του USRTK.
Το έγγραφο του Ιουλίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο Molecular and Cellular Endocrinology, με τίτλο, Are glyphosate and glyphosate-based herbicides endocrine disruptors that alter female fertility?” (Είναι η γλυφοσάτη και τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη ενδοκρινικοί διαταράκτες που μεταβάλλουν τη γυναικεία γονιμότητα;") συνοψίζει τις ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλεί η έκθεση σε glyphosate και glyphosate-based herbicides σε χαμηλές ή "περιβαλλοντικά σχετικές" δόσεις στους γυναικείους αναπαραγωγικούς ιστούς. Συζητούνται δεδομένα που υποδηλώνουν ότι, σε χαμηλές δόσεις, τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη μπορεί να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στη γονιμότητα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Ιούνιος 2020 εργασία στο Veterinary and Animal Science καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορισμένα συστατικά των ζιζανιοκτόνων με βάση τη γλυφοσάτη φαίνεται να δρουν ως τοξικά για την αναπαραγωγή, έχοντας ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ενδοκρινικής διαταραχής, της βλάβης των ιστών και της δυσλειτουργίας της γαμετογένεσης.
Η δημοσίευση του Ιουνίου 2020 στην επιθεώρηση Environmental Pollution διαπιστώνει ότι η νεογνική έκθεση σε ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη μείωσε τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και άλλαξε την έκφραση μορίων που ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη στη μήτρα, επηρεάζοντας δυνητικά τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία των προβάτων.
Μελέτη του Ιουλίου 2020 στην επιθεώρηση Toxicology and Applied Pharmacology βρήκε ενδείξεις ότι "η χρόνια έκθεση σε glyphosate σε χαμηλά επίπεδα μεταβάλλει το πρωτεόμ των ωοθηκών και μπορεί τελικά να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών".
Μελέτη του Σεπτεμβρίου 2020 στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology αναφέρει ότι η περιγεννητική έκθεση σε ζιζανιοκτόνο με βάση τη γλυφοσάτη ή τη γλυφοσάτη "διατάραξε κρίσιμους ορμονικούς και μοριακούς στόχους της μήτρας κατά τη διάρκεια της δεκτικής κατάστασης, που πιθανώς σχετίζεται με τις αποτυχίες εμφύτευσης".
Μια οικολογική και πληθυσμιακή μελέτη του 2018 που διεξήχθη στην Αργεντινή διαπίστωσε υψηλές συγκεντρώσεις γλυφοσάτης στο έδαφος και τη σκόνη σε γεωργικές περιοχές που ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά αυτόματων αποβολών και συγγενών ανωμαλιών στα παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ της περιβαλλοντικής έκθεσης στη γλυφοσάτη και των αναπαραγωγικών προβλημάτων. Δεν εντοπίστηκαν άλλες σχετικές πηγές ρύπανσης.
Μια μελέτη του 2018 σε αρουραίους από Αργεντινούς ερευνητές συνέδεσε την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα περιγεννητικής γλυφοσάτης με μειωμένη αναπαραγωγική απόδοση των θηλυκών και συγγενείς ανωμαλίες στην επόμενη γενιά απογόνων.
Μια μελέτη κοόρτης γεννήσεων στην Ιντιάνα που δημοσιεύθηκε το 2017 - η πρώτη μελέτη έκθεσης σε γλυφοσάτη σε έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ με χρήση δειγμάτων ούρων ως άμεσο μέτρο έκθεσης - διαπίστωσε ανιχνεύσιμα επίπεδα γλυφοσάτης σε πάνω από το 90% των εγκύων γυναικών που εξετάστηκαν και διαπίστωσε ότι τα επίπεδα αυτά συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένη διάρκεια εγκυμοσύνης.
Μελέτη του 2011 στο περιοδικό Reproductive Toxicology ανέφερε ότι η γλυφοσάτη βλάπτει την αναπαραγωγική ανάπτυξη των αρσενικών απογόνων διαταράσσοντας την έκφραση των γοναδοτροπινών.
Μελέτη του 2009 στο Toxicology διαπίστωσε ότι τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη είναι τοξικά και διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές.
Ηπατική νόσος
Μια προοπτική μελέτη κοόρτης του 2023 με τη χρήση δεδομένων από το Κέντρο για την Αξιολόγηση της Υγείας των Μητέρων και των Παιδιών της Salinas (CHAMACOS) αναφέρει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυφοσάτης και ΑΜΡΑ στα ούρα 4χρονων και 14χρονων ισπανόφωνων παιδιών και δεικτών βλάβης στο ήπαρ που είναι ενδεικτικοί για μελλοντική μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και μεταβολικό σύνδρομο. Βλέπε επίσης την αναφορά στο Inside Climate News.
Μια μελέτη του 2019 που βασίστηκε σε ανάλυση ούρων για γλυφοσάτη ανέφερε ότι η απέκκριση γλυφοσάτης είναι σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), οι οποίοι θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της ίνωσης και ανάπτυξης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
Μια μελέτη του 2017 συσχέτισε τη χρόνια, πολύ χαμηλού επιπέδου έκθεση σε γλυφοσάτη με τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο σε αρουραίους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα "υποδηλώνουν ότι η χρόνια κατανάλωση εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων ενός σκευάσματος GBH (Roundup), σε αποδεκτές συγκεντρώσεις ισοδύναμου με γλυφοσάτη, συνδέεται με αξιοσημείωτες μεταβολές του πρωτεώματος και του μεταβολισμού του ήπατος", των βιοδεικτών για τη NAFLD
Νεφρική νόσος
Η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης απένειμε σε δύο επιστήμονες από τη Σρι Λάνκα, τους Drs. Channa Jayasumana και Sarath Gunatilake, το βραβείο 2019 για την Επιστημονική Ελευθερία και Ευθύνη για το έργο τους να "διερευνήσουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της γλυφοσάτης και της χρόνιας νεφρικής νόσου υπό δύσκολες συνθήκες". Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η γλυφοσάτη παίζει βασικό ρόλο στη μεταφορά βαρέων μετάλλων στα νεφρά όσων πίνουν μολυσμένο νερό, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά χρόνιας νεφρικής νόσου στις αγροτικές κοινότητες. Δείτε τις δημοσιεύσεις στο SpringerPlus (2015), BMC Nephrology (2015), Environmental Health (2015), International Journal of Environmental Research and Public Health (2014).
Η βράβευση των επιστημόνων από την AAAS ανεστάλη εν μέσω σφοδρής εκστρατείας αντιδράσεων από συμμάχους της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων για την υπονόμευση του έργου των επιστημόνων. Μετά από επανεξέταση, η AAAS επανέφερε το βραβείο.
Διαταραχή του μικροβιώματος
Το Νοέμβριο του 2020 μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Hazardous Materials αναφέρει ότι περίπου το 54% των ειδών στον πυρήνα του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου είναι "δυνητικά ευαίσθητα" στη γλυφοσάτη. Με ένα "μεγάλο ποσοστό" βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου ευαίσθητα στη γλυφοσάτη, η πρόσληψη γλυφοσάτης "μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σύνθεση του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου", αναφέρουν οι συγγραφείς στο έγγραφό τους. Δείτε επίσης την αναφορά του USRTK.
Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2020 σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης στο μικροβίωμα του εντέρου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "τα υπολείμματα γλυφοσάτης στα τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσβίωση, δεδομένου ότι τα ευκαιριακά παθογόνα είναι πιο ανθεκτικά στη γλυφοσάτη σε σύγκριση με τα κοινά βακτήρια". Το έγγραφο συνεχίζει: "Η γλυφοσάτη μπορεί να αποτελεί κρίσιμο περιβαλλοντικό εκλυτικό παράγοντα στην αιτιολογία διαφόρων καταστάσεων ασθενειών που σχετίζονται με τη δυσβίωση, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιοκάκης, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η έκθεση στη γλυφοσάτη μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου".
Μια μελέτη του 2018 σε αρουραίους που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ramazzini ανέφερε ότι η έκθεση σε χαμηλές δόσεις Roundup σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή άλλαξε σημαντικά το εντερικό μικροβιόκοσμο σε ορισμένα από τα κουτάβια αρουραίων.
Μια άλλη μελέτη του 2018 ανέφερε ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυφοσάτης που χορηγήθηκαν σε ποντίκια διατάραξαν τον εντερικό μικροβιόκοσμο και προκάλεσαν συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος και κατάθλιψη.
Νευροτοξικότητα
Μια μεγάλη πανεθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NeuroToxicology (Δεκέμβριος 2021) αναφέρει ότι "αρκετές εκθέσεις σε νευροτοξικά φυτοφάρμακα που εκτιμήθηκαν με βάση την τοποθεσία κατοικίας συσχετίστηκαν με στατιστικά σημαντικό αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση). Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ζιζανιοκτόνα 2, 4-D και glyphosate και τα εντομοκτόνα carbaryl και chlorpyrifos". Η ALS είναι μια προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας απώλεια του μυϊκού ελέγχου.
Αναιμία
Σε μια μελέτη του Ιουλίου 2023 στο Environmental Science and Pollution Research, Ταϊβανέζοι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής 2013-2014 (NHANES) 1466 ενηλίκων για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε γλυφοσάτη και του προφίλ των ερυθροκυττάρων. Η μελέτη διαπίστωσε μια "σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυφοσάτης στα ούρα και της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη ... και παρέχει "προκαταρκτικά στοιχεία για μια εύλογη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε γλυφοσάτη και της αναιμίας σε ένα υποσύνολο του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες".
Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γλυφοσάτης;
Βλάβη στις μέλισσες και τις πεταλούδες μονάρχη
Μια μελέτη του 2023 αναφέρει ότι η γλυφοσάτη βλάπτει τη μάθηση στις μέλισσες. Δείτε την ειδησεογραφική κάλυψη στο Phys.org.
Μια μελέτη του 2018 ανέφερε ότι η γλυφοσάτη κατέστρεψε τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου στις μέλισσες και τις έκανε πιο επιρρεπείς σε θανατηφόρες λοιμώξεις.
Έρευνα από την Κίνα δείχνει ότι οι προνύμφες των μελισσών αναπτύσσονται πιο αργά και πεθαίνουν πιο συχνά όταν εκτίθενται σε γλυφοσάτη.
Μια μελέτη του 2015 που διαπίστωσε ότι η έκθεση σε επίπεδα πεδίου εξασθένησε τις γνωστικές ικανότητες των μελισσών.
Έρευνα από το 2017 συσχέτισε τη χρήση glyphosate με μειωμένους πληθυσμούς πεταλούδων μονάρχη, πιθανώς λόγω της μείωσης του milkweed, της κύριας πηγής τροφής για τις πεταλούδες μονάρχη.
Γιατί οι άνθρωποι μηνύουν την Bayer για τη γλυφοσάτη;
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αγωγές κατά της εταιρείας Monsanto (τώρα Bayer), ισχυριζόμενοι ότι η έκθεση στο ζιζανιοκτόνο Roundup προκάλεσε σε αυτούς ή σε αγαπημένα τους πρόσωπα την ανάπτυξη λεμφώματος μη Hodgkin (NHL) και ότι η Monsanto συγκάλυψε τους κινδύνους. Στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακάλυψης, η Monsanto αναγκάστηκε να παραδώσει εκατομμύρια σελίδες εσωτερικών αρχείων. Ανατρέξτε στη σελίδα μας Monsanto Papers για τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια των δίκων. Οι τρεις πρώτες δίκες κατέληξαν σε μεγάλες αποζημιώσεις των εναγόντων για ευθύνη και αποζημιώσεις, με τους ενόρκους να αποφαίνονται ότι το ζιζανιοκτόνο της Monsanto ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην πρόκληση NHL. Η Bayer έχει ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής επικυρώσει τις αποφάσεις κατά της Bayer.
Επιρροή της Monsanto στην έρευνα
Τον Μάρτιο του 2017, ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποσφράγισε ορισμένα εσωτερικά έγγραφα της Monsanto που έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την επιρροή της Monsanto στη διαδικασία της EPA και σχετικά με την έρευνα στην οποία βασίζονται οι ρυθμιστικές αρχές. Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι οι μακροχρόνιοι ισχυρισμοί της Monsanto σχετικά με την ασφάλεια της γλυφοσάτης και του Roundup δεν βασίζονται απαραίτητα σε υγιή επιστημονικά δεδομένα, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, αλλά σε προσπάθειες χειραγώγησης της επιστήμης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική παρέμβαση
Εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν άρνηση και χειραγώγηση της επιστήμης της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων: μελέτη περίπτωσης της γλυφοσάτης, από τους Stacy Malkan κ.ά. Απόσπασμα από την έκθεση Merchants of Poison (Δεκέμβριος 2022)
Whistleblowers Expose Corruption in EPA Chemical Safety Office, της Sharon Lerner (Ιούλιος 2021)
The Monsanto Papers – Deadly Secrets, Corporate Corruption and One Man’s Search for Justice,του Carey Gillam (Μάρτιος 2021)
The Monsanto Papers: Poisoning the Scientific Well, του Leemon McHenry (2018)
Έγγραφα ανακάλυψης της δικαστικής διαμάχης Roundup: επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, των Sheldon Krimsky και Carey Gillam (Ιούνιος 2018)
Επιστολή στο Nature, των Stéphane Horel και Stéphane Foucart (Μάρτιος 2018)
Γιατί αποτελεί πρόβλημα η αποξήρανση του σιταριού και άλλων καλλιεργειών;
Ορισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν γλυφοσάτη σε μη ΓΤΟ καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και οι φακές για να αποξηράνουν την καλλιέργεια πριν από τη συγκομιδή, προκειμένου να επιταχύνουν τη συγκομιδή. Αυτή η πρακτική, γνωστή ως αποξήρανση, μπορεί να αποτελεί σημαντική πηγή διαιτητικής έκθεσης στη γλυφοσάτη.
Πόση γλυφοσάτη υπάρχει στα τρόφιμά μας;
Παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ετήσια προγράμματα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για περισσότερα από 30 χρόνια, το USDA U.S. FDA παρέλειψε ως επί το πλείστον να ελέγχει τα τρόφιμα για γλυφοσάτη μέχρι που δέχθηκε κριτική από το Government Accountability Office το 2014. Το USDA δήλωσε ότι θα ξεκινούσε τις δοκιμές, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε το σχέδιο το 2017. Εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του U.S. Right to Know δείχνουν ότι το USDA είχε προγραμματίσει να αρχίσει να ελέγχει πάνω από 300 δείγματα σιροπιού καλαμποκιού για γλυφοσάτη τον Απρίλιο του 2017- αλλά η υπηρεσία διέκοψε το σχέδιο πριν ξεκινήσει. Ο FDA ξεκίνησε ένα περιορισμένο πρόγραμμα δοκιμών το 2016, αλλά η προσπάθεια ήταν γεμάτη με διαμάχες και εσωτερικές δυσκολίες και το πρόγραμμα ανεστάλη τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο FDA επανέλαβε αργότερα τις περιορισμένες δοκιμές.
Ένας χημικός του FDA βρήκε ανησυχητικά επίπεδα γλυφοσάτης σε πολλά δείγματα αμερικανικού μελιού, επίπεδα που ήταν τεχνικά παράνομα, επειδή δεν έχουν καθοριστεί επιτρεπτά επίπεδα για το μέλι από την EPA. Ακολουθεί μια σύνοψη των ειδήσεων σχετικά με τη γλυφοσάτη που βρέθηκε στα τρόφιμα:
Οκτώβριος 2018: Ο FDA εξέδωσε την πρώτη έκθεση που παρουσίασε ποτέ τα αποτελέσματα των δοκιμών του για τα υπολείμματα γλυφοσάτης στα τρόφιμα. Ο FDA δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν υπολείμματα γλυφοσάτης στο γάλα ή στα αυγά, αλλά βρέθηκαν υπολείμματα στο 63,1% των δειγμάτων καλαμποκιού και στο 67% των δειγμάτων σόγιας, σύμφωνα με τα στοιχεία του FDA. Ο οργανισμός δεν αποκάλυψε στην εν λόγω έκθεση τα ευρήματα γλυφοσάτης σε προϊόντα βρώμης ή μελιού.
Απρίλιος 2018: Εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του FDA ανέφεραν ότι ο οργανισμός δυσκολευόταν να βρει δείγμα τροφίμων χωρίς ίχνη γλυφοσάτης.
Σεπτέμβριος 2016: Ο FDA διαπίστωσε γλυφοσάτη στο μέλι των ΗΠΑ σε διπλάσια επίπεδα από τα επιτρεπόμενα στην ΕΕ και οι δοκιμές του FDA επιβεβαιώνουν ότι το πλιγούρι βρώμης και οι παιδικές τροφές περιέχουν γλυφοσάτη.
Νοέμβριος 2016: Χημικός του FDA βρήκε γλυφοσάτη σε μέλι στην Αϊόβα σε επίπεδα 10Χ υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα στην ΕΕ. Επίσης τον Νοέμβριο, ανεξάρτητες δοκιμές από την ομάδα καταναλωτών Food Democracy Now βρήκαν γλυφοσάτη σε Cheerios, μπισκότα βρώμης, κράκερ Ritz και άλλες δημοφιλείς μάρκες σε υψηλά επίπεδα.
Ποια μείγματα γλυφοσάτης και άλλων φυτοφαρμάκων βρίσκονται στα τρόφιμά μας;
Τα στοιχεία του USDA από το 2016 δείχνουν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων στο 85% περισσότερων από 10.000 τροφίμων που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία, από μανιτάρια μέχρι σταφύλια και πράσινα φασόλια. Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν ελάχιστοι έως μηδαμινοί κίνδυνοι για την υγεία, αλλά ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Βλέπε: Chemicals on our food: When ‘safe’ may not really be safe ( Χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας: Όταν το "ασφαλές" μπορεί να μην είναι πραγματικά ασφαλές).
Το 2020, μια ομάδα επιστημόνων του FDA δημοσίευσε ένα ερευνητικό έγγραφο που εξέταζε δεδομένα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2017. Οι επιστήμονες ανέφεραν: "Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα για τα φυτοφάρμακα που έχουν υποστεί "Σε αυτή τη μελέτη, εξετάστηκαν τα αποτελέσματα για πάνω από 56.000 δείγματα ανθρώπινων τροφίμων που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του FDA μεταξύ των οικονομικών ετών (FY) 2009 έως 2017, προκειμένου να εντοπιστούν τάσεις που δεν ήταν εμφανείς στις ετήσιες εκθέσεις. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των δειγμάτων, 98,0% των εγχώριων και 90,9% των εισαγόμενων ανθρώπινων τροφίμων, ήταν συμβατά με τα ομοσπονδιακά πρότυπα. Παρόλο που τα ζιζανιοκτόνα μπορεί να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, τα 10 πιο συχνά ανιχνευόμενα υπολείμματα ήταν εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό παραβίασης για τα εισαγόμενα δείγματα είναι 3-5 φορές υψηλότερο από το ποσοστό για τα εγχώρια δείγματα. Το ποσοστό παραβιάσεων κατά την εισαγωγή αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, όπως και ο αριθμός των υπολειμμάτων που ανιχνεύθηκαν. Η στοχοθετημένη δειγματοληψία τροφίμων με υψηλότερα ποσοστά παραβιάσεων ανά προϊόν φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού παραβιάσεων. Οι αναντιστοιχίες μεταξύ των αμερικανικών ανοχών και των διεθνών ΑΟΚ μπορούν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις- αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο για το ρύζι. Συνολικά, η πλειονότητα των παραβιάσεων οφείλεται σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ (έλλειψη ανοχών). Ενώ το DDT εξακολουθεί να παραμένει στο περιβάλλον και βρέθηκε στο 2,2% των εγχώριων δειγμάτων και στο 0,6% των εισαγόμενων δειγμάτων, το 42,3% των θετικών δειγμάτων DDT ήταν κάτω από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού. Οι τάσεις και οι αναλύσεις που εντοπίζονται σε αυτό το έγγραφο μπορούν να βοηθήσουν τον FDA να σχεδιάσει μελλοντικές δειγματοληψίες και να συνεχίσει να προστατεύει τον εφοδιασμό τροφίμων".
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Monsanto, η Bayer AG, υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα γλυφοσάτης στα τρόφιμα δεν είναι επιβλαβή στα επίπεδα που έχουν εγκριθεί από την EPA. Μια εργασία του 2021 που γράφτηκε από τον επί μακρόν επιστήμονα της Bayer (πρώην Monsanto) John Vicini και δημοσιεύτηκε στο Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety αναφέρει ότι "η διατροφική έκθεση στη γλυφοσάτη είναι εντός των καθιερωμένων ασφαλών ορίων".
Για ένα πλήρες ιστορικό της χρήσης της γλυφοσάτης, συμπεριλαμβανομένης της ρυθμιστικής δράσης και αδράνειας, των επιστημονικών αντιπαραθέσεων, των δεδομένων για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, διαβάστε d Whitewash: The Story of a Weed Killer, Cancer and the Corruption of Science, που κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου Rachel Carson 2018 από την Εταιρεία Περιβαλλοντικών Δημοσιογράφων. Δείτε επίσης την έκθεση του USRTK σχετικά με το τι αποκαλύπτουν τα εσωτερικά εταιρικά έγγραφα για τις τακτικές που χρησιμοποίησαν η Monsanto και η Bayer για να υπερασπιστούν τη γλυφοσάτη. Merchants of Poison: How Monsanto Sold the World on a Toxic Pesticides της Stacy Malkan, με την Anna Lappe και την Kendra Klein, PhD.
Αυτό το ενημερωτικό δελτίο γράφτηκε αρχικά από την Carey Gillam και ενημερώνεται τακτικά από το προσωπικό του
USRTK
----Δικτυογραφία:
Glyphosate: Cancer and Other Health Concerns - Truth Comes to Light
https://truthcomestolight.com/glyphosate-cancer-and-other-health-concerns/